Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Austeritatea la ANP

7-20-08HousingCrisisDeocamdată ANP-ul e în faza de negare. Din acest motiv, probabil, nu se aude nici o reacție deși tristețea e mare. Guvernul Boc i-a lovit pe mai marii instituției cu o serie scurtă de OUG-uri. Suspendarea concursurilor, limitarea proporției funcțiilor de conducere și reducerea semnificativă a salariilor de directori sunt destul de greu de digerat. În plus, nu sunt bani pentru ore suplimentare, sporuri sau pentru premiul anual.

Problema suspendării concursurilor e destul de clară. Ordonanța nu lasă loc de interpretări, iar obținerea unor derogări este iluzorie. Iluzorie e și ideea celor de la resurse umane de a scoate funcțiile unice la concurs. Majoritatea sunt de conducere. Nici măcar variantă de rezervă nu se poate numi. Se pare că sunt cam multe funcții de șefi și că asta nu prea respectă prevederile altei OUG. Se refac calcule, se refac organigrame, reîncepe bătălia pentru funcțiile rămase în urma unei eventuale reorganizări.

Câțiva directori regretă deja funcțiile pe care le-au părăsit. Și-au făcut calculele și tocmai au realizat că, în varianta aplicării OUG de plafonare a remunerației pentru această categorie de funcții, vor trebui să strângă cureaua și să treacă pe buget de austeritate. O să vedem, deci, destule cereri de pensionare. Cei care se pot pensiona o vor face. E criză doar, fiecare se gândește la pensie.

Ministrul nu spune nimic. Nici n-ar avea ce, doar e membru al guvernului și susține măsurile adoptate de partenerii ‘pentru România’. Conducerea ANP nu spune nimic… oficial. Mai trimite câte o adresă prin unități încercând să nu tulbure apele prea tare. În rest, așteaptă lumină de la Ragea, care rămâne la fel de întunecat.

Bugetul sistemului penitenciar e marea necunoscută, deocamdată se fac doar cheltuieli de personal la limita de avarie. Sunt șanse ca anul 2009 să fie un an de criză financiară pentru sistemul penitenciar, dar bănuiesc că asta nu e o surpriză. Cătălin Predoiu nu va fi în stare să negocieze un buget echilibrat pentru justiție, drept urmare ANP va primi prea puțin față de nevoile reale. Facturi neplătite, investiții deloc, suspendarea acordării unor drepturi salariale. Cam asta ne așteaptă. Nu vine Apocalipsa, dar nici nu va fi ușor.

PS. Știți ce se întâmplă cu broaștele țestoase care nu se pot redresa? Mor. Cu statele, din fericire, nu e atât de grav. Mai devreme sau mai târziu situația se îmbunătățește.

34 comentarii:

Anonim spunea...

Să fie austeritate , dar să ştim şi noi. Să fie austeritate dar nu pentru noi şi dacă tot este, să fie la şefi. Domle Băla, cât îl mai ţineţi pe poponel ăla de Şpaiuc, sau a început să vă placă. Vedeţi că nu mai lucrează protejat.

Anonim spunea...

Statele de organizare ca state de organizare. Dar cu oamenii care au dat examene pentru functii de conducere cum ramine? Multi chiar le-au dat pe bune. Si acum exista riscul de a fi taiate functiile pe care au concurat. Somnul MJ si ANP naste monstrii.

Anonim spunea...

Solutie pentru noile organigrame ale unitatilor: reiterarea statelor de functii din perioada cand la nivel de unitati exista un director, un director adjunct si restul sefi de servicii sa/si de birouri. Adjunctul sa aiba habar din toate cele cate un pic, sa nu se uite ca curca-n lemne cand i se aduce la semnat sau cand este pus sa ia o hotarare cu privire la anumite compartimente. In orice caz, atata vreme cat exista consiliul de conducere care este - si trebuie - sa fie consultat pentru fiecare decizie importanta la nivel de unitati, directorul se poate lipsi chiar si de adjunct.

Anonim spunea...

Credeti ca este posibil in aceste conditii de criza pentru toata lumea sa fie redus numarul de posturi pe perimetru (unde conditiile o permit), unii agenti din administrativ sa fie redistribuiti catre sectoarele in care apare deficit de personal, ofiterii din educatie (ofiter educator, sef serviciu, ofiter asistenta psihosociala,etc) sa fie la randul lor redistribuiti spre zone cu deficit, in operativ sa fie redus din numarul functiilor de ofiteri (sef serviciu regim, sef serviciu siguranta, comandanti sectie, sefi tura, loctiitori sefi tura, ofiteri siguranta exterioara, ofiteri grupa interventii, etc), redistribuire si in randul functiilor din administrativ ofiter sef contabil, ofiter sef serviciu, ofiter economist, ofiter protectia muncii, ofiter achizitii, ofiter parc auto, ofiter GAZ, ofiter situatii de urgenta, ofiter administrare cladiri, etc)? Credeti ca este posibila o reorganizare a acestor functii (agenti si ofiteri), raportat strict la numarul de agenti si ofiteri existenti in acest moment in sistem, in cadrul acelorasi unitati sau chiar intre unitati apropiate? Este posibil sa ne unim fortele la greu si sa obtinem o eficienta a redistribuirii de forta de munca cu aceleasi cheltuieli (fara nepotisme, relatii de familie, etc)? Sa speram ca da, pentru ca la aceasta ora alta solutie nu se intrevede pentru binele sistemului si pentru a reusi sa ridicam macar drepturile pe care le-am castigat pana acum. Haideti sa nu cerem mai mult decit se poate acorda si sa devenim eficienti. Nimanui nu i se cere sa fie mai mult sau mai putin decat este. Ar fi interesant de votat posibilitatea realizarii unei astfel de reorganizari eficiente, nu?

Anonim spunea...

Imi pare rau ca trebuie sa va spun, dar IN SISTEMUL PENITENCIAR sunt f f multe functii - in preyenta organigrama..mai orientati-va spre aalte institutii si vedeti, cati bani invart si cate functii de conducere sunt ? imi pare rau, DAR SINCER, MA BUCUR CA CINEVA "VEDE" ce se intampla in acest sistem ! NICAERI NU SUNT ATATIA SEFI ! E timpul pentru o RESTRUCTURARE - ca la carte ! Cei care au dat " pe bune" examene pe functii de conducere, au luat doar NOTA 5 si in rest...sunt sefi cu pile la 3 oameni sau poate 2...CHIAR NU VEDE CINEVA TREABA ASTA ? SEF BIROU PRODUCTIE...astea s-au facut asa, ca sa mai vina cate o pila in sistem si alte posturi INVENTATE. Oriunde te duci, gasesti oameni putini care muncesc, insa sefii, sunt sefi, DAR CU SALARII ENORME ! sa se pensioneze ca oricum acum cand stiu ca mai au putin, nu fac nimic decat se zbat pentru a-si mai aranja fiicele, sotiile, ginerii, nepotii, fratii, PE FUNCTIILE PE CARE LE AU, asta fac in prezent sefii cu salarii DE TE SPERII...
Nu lucrez in sistem insa sunt aproape de tot ce se intampla in acest sistem si chiar mi se face lehamite. OARE CUM ati imparti un salar minim pe economie domnilor penitenciaristi ? Multi oameni se descurca greu cu salarii mici si poate si ei sunt "bugetari"...

Anonim spunea...

Catalin Predoiu nu va fi instare sa negocieze un buget suficient pt Justitie,

pt ca Justitia si-a dovedt LIPSA DE CAPACITATE in A SE ACHITA DE OBLIGATIILE ELEMENTARE. ( nu vb despre ANP).

ca atare, Justitia NU MAI ARE CREDIBILITATE ca si calitate a SERVICIULUI prestat in slujba societatii.

deci, pt ce buget tot fff larg la mina din banii contribuabililor?

asta nu are nimic de a face cu Ministrul Predoiu!
pricum, CSM s-a atacat de a devenit vnat cind Predoiu a amintit de coruptia din sistem... asa ca...
parol!
multumiti-le magistratilor pt asta!

Anonim spunea...

Consiliul Superior al Magistraturii a respins acuzatiile ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, cu privire la existenta unor "retele infractionale, transprofesionale
Printr-un comunicat de presa, CSM solicita ministrului Predoiu sa se adreseze "organelor abilitate" si califica drept "inadmisibil ca o persoana de o asemenea demnitate publica sa faca afirmatii de gravitate extrema, inainte de a sesiza organele in drept".
La bilantul pe 2008 de joi, Catalin Predoiu a cerut CSM sa declare "razboi
fara echivoc fata de toate retelele infractionale, transprofesionale, care paraziteaza, izolat e adevarat, sistemul judiciar". El a vorbit despre cazuri de avocati sau notari, dar s-a referit in mod deosebit la informaticieni ai instantelor care prin "lucruri dincolo de limita penalului" au manipulat sistemul de distribuire aleatorie (la intamplare) a dosarelor catre judecatori.Nenea Catalin, acum e zona cu criza, cea cu coruptii a fost rezolvata , sunteti cam in urma cu evenimentele...,cititi panifestul si vedeti ca angajatii din ANP au gasit solutia iesirii din griza ,sa se mazilesca intre ei, ca doar sunt colegi, nu?

Anonim spunea...

16;57 si 16;59 va exprimati ca un "director nou numit"partial aveti dreptate...credeti ca vede cineva?

Anonim spunea...

Buna seara!Bun articolul dar se putea si mai bine.(al 2 "in urma reorganizarii";( in al.5 sunteti prea radical,ar fi bine sa operati cu prezumtia de nevinovatie).

Huginn spunea...

@anonim 10.01.2009 19:51:00

Mulțumesc. Poate că e prea radical, e o chestiune de percepție. Sunt sigur că s-ar fi putut formula mai soft, dar cred în continuare că dl. Predoiu nu va fi în stare să facă mai mult în noul mandat.

Anonim spunea...

Ptr.19:51...Daca tot te dai atent vezi si "reducerea semnificativa a salariilor" si "cei de la resurse"...

Huginn spunea...

@anonim 10.01.2009 20:13:00

:) Mulțumesc. Am făcut corecturile.

Anonim spunea...

De acord cu dumneavoastra.Cei care trebuie sa faca ceva suntem in primul rand noi, cei care lucram in sistem.Domnul Predoiu si nici un alt ministru,aparent, nu poate face nimic daca noi "nu miscam".

Anonim spunea...

Felicitari domnule (sau doamna}Huginn (Huginna).Superba prima propozitie.Poate trece si la etapa "negarii negatiei".Seful dumneavoastra stie.

Anonim spunea...

Bre,

dar voi sinteti securisti de securisti...

si eu care va credeam oameni.

Huginn spunea...

@anonim 10.01.2009 20:50:00

Huginn e un "nume de utilizator". Așa zice blogger.com. Nu trebuie să vă formalizați, puteți să vă adresați direct. E mai simplu. Poate că nu are același efect, dar e mai simplu.

Spre dumirirea dumneavoastră vă informez că șeful meu nu știe. Nici nu cred că a trecut de faza întrebării fără semne de-ntrebare. Nu prea e interesat de hobby-urile subordonaților. Da', e treaba lui. Prefer să nu mă bag, și să-mi văd de ale mele.

Anonim spunea...

De ce ne facem grija pentru sefi?????intotdeauna au existat artficii de calcul pt a scoate bani doar pentru "unii"ceilalti sa munceasca pina "cad pe jos" ca oricum nu conteaza!Nu se simte!,nu se vede!Asa cum s-a facut pentru directorul de la Jilava "la noi la slobozia"hai sa-l punem mare sef ca iese saracul la pensie cu o pensie mica si sa-l ajutam un pic!Bune ca sint bani pentru el ce daca ramin sectoarele fara oameni ,oameni care trebuie sa-si ia neaparat recuperare ca nu au de unde sa dea bani pe orele suplimentare.nu semneaza nimeni un asa stat de plata.Ar fi blasfemie.In rest numai de bine

Anonim spunea...

la mapn nu sint atatea locuri de sefi si tocmai deaia sint destui ofiteri de armata reorientati la puscarii.

gherla spunea...

pt anonom 22 32
Si tu ai vrut sa fi sef dar sti ce ti s-a reprosat tot timpul pe langa lipsa de cracter!?

gherla spunea...

Sunt de acord,oameni fara coloana vertebrala si fara caracter sunt in toate structurile. Insa cred ca recunoasteti nu toti au acelasi caracter.
Va doresc sa scapati de ei.

Anonim spunea...

Ar trebui ca numarul functiilor dintr-o unitate sa fie raportat la numarul de ppl-uri aflate in custodie. Functiile de sefi sa fie raportate la numarul de cadre. Nu se poate ca o unitate cu 100 ppl sa aiba acelasi numar de functii de sefi si de executie ca o unitate cu 700 de ppl. Personalul din operativ ar trebui sa aiba venituri mult diferentiate fata de personalul din administrativ, din cauza conditiilor cu adevarat speciale in care lucreaza.

Anonim spunea...

Pt.anonim 11.01.2009 09:10:00
Imi cer scuze stimate coleg pentru interventia mea,dar sa stiti ca la unitatea noastra conditiile de munca ale personalului de la administrativ sunt mizere in comparatie cu conditiile de munca ale colegilor din operativ.(AIUD)

Anonim spunea...

Pt. Băla. un sfat.
Cât timp toate funcţiile sunt de comisar şef şi majoritatea mai sunt şi de conducere nu vei avea linişte.
Sistemul trebuie să fie piramidal şi trebuie să fie orientată cu baza în jos pentru a putea crea erarhizarea şi ierarhia care să aducă ordine în ANP

Anonim spunea...

Pt. 11.01.2009 9:56
... dar mult mai bune decat cele din administratia publica si cu bataie de cap mai putina dar pe bani mult mai multi. Va doresc sa lucrati in operativ, daca vi se pare super, unde lucrati noapte - zi, noapte - zi (roboti), evenimente in fiecare tura aproape, raportari, raspunderi fara limita, pedepse, salariu un pic mai mare decat in administrativ, ..........., viata. Va doresc succes. Iar eu faceam referire la o redistribuire eficienta a personalului, pe aceeasi coeficienti, indiferent de sectarele de activitate, in scopul eficientizarii muncii cu aceleasi cheltuieli de personal. Nu trebuie tinut cont la conditiile de munca ci la unitatea colectivului, pentru binele tuturor si al ppl, pentru-ca ei sunt cei care ne ofera un loc de munca.
Am observat cu parere de rau ca ne criticam unii pe alti, conducerea, sefii, e pacat pentru ca asa cum suntem buni sau rai trebuie sa fim uniti si nu dezbinati, pentru ca in final vom fi doborati. Nu exista ca intr-o institutie sa existe numai sefi si executanti perfecti, buni, inteligenti, totul este ca fiecare din noi sa ne obisnuim cu partea buna si rea a colegului, sefului de langa noi, si sa exploatam numai latura buna, sa incercam sa anihilam din noi si de langa noi. nu copiati din comportamentul ppl ci facetii pe acestia sa copieze din comportamentul bun al dumneavoastra si atunci puteti sa spuneti ca v-ati atins scopul. De ce? Pentru ca scopul acestor institutii consta in reeducarea si reintegrarea pe cat posibil a ppl in comunitatile din care provin. Slujiti cu devotament sistemului care va da o sansa si o speranta in viata, nu il denigrati, bun sau rau este al nostru si cum suntem noi asa este el, nu el ne-a facut pe noi ci noi l-am creat pe el. Va doresc sucese in noul an si ganduri bune (colegi, sefi, colaboratori, parteneri, etc).

Anonim spunea...

sunt total de acord ca sunt prea multi sefi, spre exemplu sef birou relatii massmedia e deja prea mult....(prietenii stiu de ce)

Anonim spunea...

Pt.anonim 11.01.2009 16:00:00
Cred ca lucrezi la reeducare,asa de mult crezi in reeducarea ppl,de parca nu ai vedea ca ppl participa la activitatile socio educative doar pentru ridicarea unei sanctiuni,o vizita la masa,etc.Nu mai tot insistati atat cu reinsertia ppl pentru ca este "frectie la picior de lemn".Spune-mi te rog de cand lucrezi la penitenciar cati ppl reintegrati ai vazut?Cati din ppl care se libereaza si nu sunt sustinuti de familie,prieteni,etc.revin la penitenciar?Referitor la comportamentul si limbajul folosit te rog sa lucrezi pe o sectie cu 500-600 ppl (singur),seful de sectie in loc sa te ajute "iti baga bete in roate" si atunci mai vorbim.

Anonim spunea...

Care este sectia aceea cu 500-600 ppl si lucreaza un singur agent?

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 19.23

Mosule, nu stiu cum sa incep sa nu te jignesc si sa respect si conditile impuse de administratorii blogului. Treaba e ca ndivizii ca tine nu inteleg decat de ghioaga, astfel incat sa incerc sa-ti explic cat mai pe intelesul tau de intelectual: acolo unde lucrezi tu - la puscarie , adica - nu este mosia neamului tau . Daca ai avea propria ta puscarie, probabil ca ai inchide ppl in camere , ai arunca cheile de la lacate si le-ai mai da drumul la liberare. Si prima data cand ar iesi de acolo ti-ar da in cap tie. Din fericire, puscaria este o institutie publica guvernata de niste legi , care legi, pana una alta, impun un anumit comportament si anumite activitati cu aceste zdrente de ppl, cum le zici tu in particular, de pe urma carora iti castigi tu leafa aia cu care prima data ti-ai cumparat masina bengoasa second-hand din Germania , cu casetofon sucar, ca sa te dai mare prin targ , acolo la tine, cu muzica data la maxim. Cu indivizi ca tine , deci, nici nu e de mirare ca avem o imagine de tot r.....l in ochii opiniei publice si , deasemenea, nu e de mirare de ce suntem tratati ca ultimii oameni de catre politicieni si guvernanti. Ar mai fi cateva lucruri de spus insa cred ca deja este prea mult pentru tine saptamana asta.

Anonim spunea...

Pt. Veninu` si canepa spunea...11.01.2009 23:50:00

dela anonimul de la 19.23
Babo,spune-mi citi ppl reintegrati cunosti,atat!!!

Anonim spunea...

"PS. Știți ce se întâmplă cu broaștele țestoase care nu se pot redresa? Mor. Cu statele, din fericire, nu e atât de grav. Mai devreme sau mai târziu situația se îmbunătățește." Oare?...de vazut "cazul" Iugoslaviei? Cu un pic de "ajutor" de la vecini...cine stie?

Anonim spunea...

Elser statele de organizare omule.... La ce-ti sta gindul? Al 13-lea :)

Anonim spunea...

Tot sistemul penitenciar este o broască ţestoasă, scărpinată pe burtă de deţinuţi, care o duc la fel de prost şi dacă este şi dacă nu este austeritate.

Anonim spunea...

la schimburi e asa de bine ca altii care se trezesc la schimburi se imbolnavesc brusc si vin cu interdictii de a lucra noaptea pentru motivul ca tocmai si-au descoperit o boala care le interzice asta.

Anonim spunea...

Broasca aia ţestoasă cu burdihanul în sus, este sătulă şi atunci este de la PSPA. Ea nu moare, este doar bătrînă şi aşteaptă să vie jurista să-i dea poziţia legală