Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 16 ianuarie 2009

A.N.P.: S-a deschis sezonul de muncă forţată!

Mai multă abnegaţie!

Nu mai departe de ieri Ministerul Finanţelor Publice a hotărât: din bugetul A.N.P. pe 2009 au fost eliminate sumele pentru ore suplimentare şi pentru premiere. Şi bugetul este încă departe de a fi aprobat.

Cei avizaţi ştiu că proiectul de buget este un goblen care se ţese cu mare atenţie înainte de a avea o formă finală, agreată.

Mai întâi se calculează necesarul real apoi se înaintează timid către ordonatorul principal care se oripilează cu cât mai multă naturaleţe şi recomandă primele tăieturi, pe baza avertizărilor preliminare de la finanţe. Când pare să prindă un contur mai rezonabil se dă examenul adevărat: se trimite la M.F.P.

Fiţi rezonabili!

Niciodată în România contemporană nu s-a întâmplat să se aprobe integral sumele solicitate de A.N.P. Problema a fost cât şi ce să se taie. Nici nu vă aşteptaţi că veţi vedea un fel de ciornă corectată cu roşu în care sumele tăiate se evidenţiază cu roşu. Acest extemporal se dă prin telefon sau poştă electronică şi precede forma finală, agreată a proiectului care se va aproba integral în aplauzele celor care ştiu că suma necesară în realitate era mai mare cu 1/3 sau mai mult.

Nu-i grav. Suntem bugetari. Bugetul evoluează. Periodic au loc rectificări. Ne hrănim cu speranţa că guvernanţii nu vor lăsa o instituţie publică din sistemul de apărare, fără salarii. Astfel încât se mizează enorm pe aceste rectificări. Atât de mult încât, pentru a nu rămâne descoperiţi la anumite capitole, se preferă o diminuare a cheltuielilor de personal care nu pot acoperi salariile decât pe 9 luni. Nu ne lasă Guvernul…

Staţi liniştiţi, n-aveţi nicio nădejde!

Uite că Guvernul a-nceput să ne lase! Campania preşedinţială se apropie cu efecte de tot felul. Sistemul de apărare nu este văzut bine. Salarii marii, compensatorii stufoase, legi speciale, fonduri de pensii speciale, case de sănătate speciale… Opinia publică nu pare interesată de riscurile muncii noastre. Când se uită spre penitenciare vede doar directori cu 300 milioane salariu şi salariaţi avantajaţi de o legislaţie împănată cu sporuri.

Primul efect concret: după recomandările Guvernului Tăriceanu de compensare exclusivă a orelor suplimentare cu timp liber vin impunerile Guvernului Boc. Nu se mai plătesc deloc orele suplimentare. Şi… ca să fim siguri că nu veţi găsi nicio cale de scăpare, se suspendă şi concursurile de ocupare a posturilor vacante. Nici deţinuţii nu pot fi lăsaţi nesupravegheaţi.


Deci, domnilor: MUNCĂ FORŢATĂ!


UPDATE

Având în vedere faptul că singura metodă disponibilă de compensare a timpului de muncă suplimentar rămâne compensarea cu timp liber, lansez o întrebare:

Când vi se acordă recuperări cum credeţi că ar trebui acestea calculate şi cum se calculează în realitate litera R consemnată în pontaj?

Variante:

1. R = 0 ore (pentru că aţi stat acasă şi nu aţi muncit în acele zile)

2. R = 8 ore fără sporuri (pentru că e o compensare dar la sporuri nu se poate depăşi media de 170 ore lucrătoare/lună sau alte motive)

3. R = 8 ore + toate sporurile aferente (pentru că aţi muncit în luna precedentă şi nu aţi fost plătiţi, iar luna următoare staţi acasă dar figuraţi la muncă, aceasta fiind o compensare)

33 comentarii:

Anonim spunea...

ce nu stiu liderii nostri dragi este ca lipsa de personal duce la acumularea de ore suplimentare.
40 de ore pe saptamana? e un vis occidental.
cele mai multe ore suplimentare sunt facute de personalul care lucreaza in ture. cand ai oameni plecati in concedii automat ceilalti lucreaza in plus.
cand se intorc din concediu pleaca altii. libere nu poti sa dai din cauza programului la ture. nu mai zic ca ei nu vor beneficia niciodata de liberele ocazionate de sarbatorile legale.
legea-i chioara precum gandirea unora, dar ne conformam.

Anonim spunea...

R = 0 ore si doar sporuri

Anonim spunea...

R = 8 ore fara spor de "antena" si "praf". Partea proasta e ca au limitat plata sporurilor la 170 ore / luna. Just era sa iti fie acordate sporurile pentru intreg timpul petrecut in conditiile prevazute pt. sporul respectiv.

Anonim spunea...

Ideal in situatia data, ar fi ca in functie de numarul de ore suplimentare ce urmeaza sa fie efectuate in cursul unei luni sa fi neplanificat in serviciu (una sau doua ture)si sa faci astfel exact nr. de ore pe luna respectiva.

Anonim spunea...

R ar trebui sa insemne 8 sau 12 ore dupa cum cel care a luat recuperarea lucreaza la 8 ore sau in ture de 12 cu 24;deci 8/12 ore cu tot cu sporuri intrucit munca s-a efectuat si nu a fost platita in luna in care s-a efectuat ,legal este sa se plateasca cind se recupereaza atit munca cit si sporurile aferente.

Anonim spunea...

legea e proasta.
orele suplimentare ar trebui calculate la sfarsit de an astfel:
170 (medie ore) x 12 luni = 2040 ore (total lucratoare pe an).

ce depaseste aceasta cifra sa fie considerate ore suplimentare si sa fie platite toate odata in luna ianuarie (si nu mai tarziu, stiu eu de ce zic asta ....).

daca, spre exemplu, eu totalizez la sfarsit de an 2367 ore, imi vor fi platite 2367-2040=327 ore. (pe muchie si nu multiplu de 8 cum vor altii)

Anonim spunea...

La Vaslui recuperarea este pontata 13 ore( la schimburi), atat esti pontat si cand lucrezi,sporurile s-e platesc in luna cand ai efectuat orele suplimentare.La cei care lucreaza 8 ore nu sunt ore suplimentare.

Patrick spunea...

Corect Theo, 8 ore este regula, dar in functie de program, pot fi 12, 13 sau 24, indiferent. Important este principiul.

15,17: total gresit!!! Daca preferi, "neplanificarea" in serviciu echivaleaza cu recuperarea cu o maaare diferenta: acele ore de recuperare sau neplanificate trebuie platite cu toate sporurile si nu considerate ca timp liber!

Anonim spunea...

VANARE DE VANT!

Anonim spunea...

pentru cei care citesc si cei care au postat articolul: nu faceti pontaje si planificari, sa vedeti lupte in culise pentru libere si recuperari agentilor. Cum poti sa-i dai ore omului cand in pontaj apare R? Pai spor de praf si antena iei atunci cand te afli in unitate. Nu poti fi si la pescuit si la munca...Daca treci in pontaj ore iti da cu pontajul de cap si spune ca nu esti in stare sa faci un pontaj...ca ei sunt de acord ca oamenii nu trebuie sa piarda niste ore de sporuri dar nu stiu o modalitate efectiva sa treaca undeva aceste ore. Pentru cei de la schimburi imi pare rau, dar este o situatie fara iesire atat timp cat lipsa de personal este acuta...atat timp cat nu sunt oameni, de unde sa planifici sa iasa doar nr de ore care sunt aferente unei luni? Pe cine intereseaza ca ANP nu are bani? Sindicatul ce spune?

Anonim spunea...

Asa este just si principial: daca s-au lucrat ore suplimentare intr-o anumita luna, R-ul (din pontajul lunii urmatoare) = orele lucrate suplimentar(8;12;13,etc) + toate sporurile aferente (pentru că s-a muncit în luna precedentă şi munca nu a fost platita, iar luna urmatoare se sta acasă dar persoana respectiva figureaza la muncă, aceasta fiind o compensare, o recuperare a unui drept neonorat anterior.
Sa luam un ex. cu o suma de bani(ore):
*lunar se datoreaza(munceste) suma de 170 lei(ore)
*intr-o anumita luna se depune(munceste) 190 lei(ore)
*rezulta o suma(munca) suplimentara de 20 lei(ore)

In continuare pasul corect trebuie sa fie, fireste, astfel:

*luna urmatoare se depune(munceste) doar 150 lei(ore) - dar figureaza tot cu 170 lei(ore) - pt ca se compenseaza cu cei 20 lei(ore) din luna anterioara pe care i-a depus(muncit) suplimentar.
Sigur ca toate astea in cazul in care suma de bani suplimentara nu a fost returnata( orele suplimentare nu au fost platite).
Asa se procedeaza si in sectorul privat( cel putin unde m-am interesat eu), persoanele care fac ore suplimentare intr-o anumita luna le recupereaza luna urmatoare astfel: nu se prezinta la serviciu(conform orelor lucrate suplimentar), dar in pontajul lunii, angajatul figureaza pontat(platit!!!) ca si cum ar fi prezent fizic - inclusiv toate sporurile aferente.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 19:16
Bai frate din ce penitenciar faci parte? RECUPERARE inseamna diferenta dintre orele lucrate intr-o luna si cele 170-168 ore pe care legal trebuia sa le lucrezi.Deci diferenta de ore lucrate peste 170 legale sunt ore care trebuiesc platite. Daca te duci la pescuit in recuperari trebuie sa te plateasca,tu ai lucrat luna anterioara pentru recuperari. Acum ai inteles?
Tu ai sindicat in penitenciar? Am zis sindicat nu grupa sindicala.Este treaba directorului sa planifice eficient oamenii pentru a da recuperari.

Anonim spunea...

pt anonimul de la 19.16

E greu sa intelegi ca R-ul nu este totuna cu liberul pur( de ex. te invoiesti 1 zi - normal ca atunci nu se platesc anumite sporuri, cum nu se platesc nici atunci cand te afli in concediu) Pricepe: se compenseaza orele lucrate SUPLIMENTAR. Ore pe care tu le-ai efectuat peste ceea ce trebuia sa faci, peste ceea ce ti s-a platit!!!( CELE 170 ORE IN MEDIE) REPET: SI NU AU FOST PLATITE!!
Afirmi tu: "Pai spor de praf si antena iei atunci cand te afli in unitate". CORECT! UNDE VEZI PROBLEMA? PAI LUNA ANTERIOARA N-AI STAT IN PRAF SI RADIATII UN ANUMIT NUMAR DE ORE(CONSIDERATE SUPLIMENTARE) SI CARE NU TI-AU FOST PLATITE? PAI DACA EI NU LE-AU PLATIT, ATUNCI LUNA URMATOARE LE COMPENSAM(trebuie sa tinem cont de ele, nu?) SI PROCEDAM LA VESTITA RECUPERARE - ACEL NEBUNATIC R. SI O FACEM DUPA CONSIDERENTUL CA DACA INTR-O LUNA AM MUNCIT MAI MULT DECAT AM FOST REMUNERATI, LUNA URMATOARE VOM MUNCII MAI PUTIN SI VOM FI REMUNERATI NORMAL - IN CONFORMITATE CU ORELE SUPLIMENTARE ALE FIECARUIA. ALTFEL NU SE POATE COMPENSA.
CA ESTE APROAPE IMPOSIBIL CA TOTI SA-SI POATA RECUPERA ORELE(LIPSA ACUTA A PERSONALULUI) REPREZINTA UN ALT ASPECT. ACUM AM VORBIT, EXCLUSIV, DE PRINCIPIUL COMPENSARII SI MODUL DE A-L PUNE IN PRACTICA(CEL PUTIN TEORETIC)
SAU SA SE REVINA LA PLATA ORELOR SUPLIMENTARE......

Anonim spunea...

Domnilor, trbuie să ţi se plătească SPORURILE aferente orelor lucrate ÎN LUNA RESPECTIVĂ CÂND LE-AI LUCRAT şi să iei liber şi să ţi se plătească DOAR ORELE în luna următoare când vei lua recuperare.
Exemplu: ai făcut în luna X 192 de ore, luna avea 176 de ore pentru că atâtea zile lucrătoare erau în luna respectivă (22*8).Trebuie să iei sporuri pentru 192 ore pe luna x şi în luna y (următoarea) trebuie să lucrezi din 168 (21*8)doar 152 şi să fi plătit 168 pentru că 16 le-ai lucrat luna trecută. Acesta este calculul corect şi cinstit pentru orele lucrate în plus. Însă aici în acest sistem niciunul dintre dobitocii care face pontaje şi plăteşte ore nu are habar cum trebuie făcute aceste pontaje şi cum trebuie trecute la plată orele din simplul motiv că nu au avut niciodată în vedere treaba cu orele suplimentare. Am asistat la o discuţie între un agent şi un dobitoc de şef odată care susţinea(dobitocul)că luna aceasta nu-i mai ieşeau orele agentului pentru că îi dăduse recuperarea de luna trecută. Omul încerca să-i explice dobitocului că n-are dreptate cu hârtia şi creionul în faţă, dar pesemne că dobitocul nu făcuse nici matematică în toate şcolile pe care le urmase că nu voia să creadă în ruptul capului calculul sec al hârtiei şi creionului.
În 1991 când am venit la puşcărie lucram 276 de ore pe lună că se lucra 12 cu 24 fără liber. S-a dat vreo recuperare sau liber atunci? NU... Acum sunt la conducere aceiaşi oameni, sau alţii formaţi tot de acei oameni, (musiu Bălă de exemplu, vajnic director al ANP care nu a făcut nimic bun până acum). Bălă când era director la Timişoara îi trimitea pe agenţii care ieşeau din tură de noapte la instanţă. Le-a plătit ceva ore suplimentare cumva ca să ştie cum se calculează acestea?
Sunt convins că un simplu maistru dintr-o întreprindere le dă clasă tuturor secăturilor cu grade mari pe piept din ANP şi unităţilor subordonate în privinţa calculului şi pontajelor, pentru că ăla dacă nu îl face bine o ia în bot de la oameni că le taie din salariu. La noi în această mare adunătură de secături şi nepoţi toţi galonaţi nu ai cum să faci aşa ceva deşi unii ar merita-o din plin. În ceea ce priveşte plata orelor suplimentare rămâne doar în faţa instanţei să ne găsim dreptatea pentru că cu nemernicii ăştia nu e altă soluţie.

Anonim spunea...

Pt.anonimul de la 21:29 --este foarte corect ceea ce spui.De aceasi situatie m-am batut si eu.Problema cu acei sefi stii care este?ori nu stiu ori nu vreau.In caz ca nu stiu,nici o problema ii invatam noi astia fara facultati cum sa calculeze,ca vad ca degeaba au facut facultatile respective.Deh,pe si prin intermediul internetului oricine poate sa faca o facultate si pe urma sa se bata cu pumnul in piept ca el are studii superioare.In caz ca nu vor pot fi actionati in instanta si pe urma vor scoate banii din "jeb".

Anonim spunea...

pt. 21.29
referitor la ex. tau cu luna de 176 ore legale si 192 ore efectuate(rezulta 16 ore suplimentare), urmata de o luna cu 168 ore legale:
cum sa-ti plateasca 192 de ore pentru sporuri, cand se aplica aceeasi regula si la sporuri: nu se plateste decat o medie de 170 ore! Corect este ca
luna următoare să lucrezi, din 168 de ore, doar 152 de ore(pentru ca 16 ore au fost efectuate luna trecută) şi să fi plătit 168(iar cele 16 ore sa fie insotite de sporurile aferente, ca doar le-am lucrat in aceleasi conditii nocive).
Cum spunea un anonim mai sus, in luna urmatoare esti prezent fizic un anumit nr de ore(cele legale minus ce avem de recuperat din luna anterioara), dar esti pontat(figurezi)conform numarului de ore legal din acea luna.

In rest, total de acord cu tine.

Anonim spunea...

Măi tată de la 23:16. Am lucrat luna asta, să-mi dea banii luna asta, că până luna viitoare ori moare magarul ori pierde samarul...Peste tot în altă parte se lucrează şi se plăteşte aşa, chiar şi în timpul comuniştilor se plătea aşa, pentru că aşa e corect şi legal. NU POŢI PRIMI SPOR DE CEVA DACĂ NU EŞTI ACOLO, TREBUIE SĂ-L PRIMEŞTI ATUNCI CÂND EŞTI ÎN ACEA CONDIŢIE PENTRU CARE PRIMEŞTI SPOR. Ce te faci cu sporul de noapte? Luna asta ai făcut 8 ture de noapte, luna viitoare şeful îţi dă noaptea recuperare. Cum se justifică sporul de noapte luna următoare când tu nu apari pontat la lucru decât 6 nopţi? Orice control de la conturi te dă pe spate atunci...şi tot aşa cu celelalte sporuri.
Mai pune şi situaţia că poate înceta situaţia generatoare de spor şi atunci chiar că o iei în mână...

Anonim spunea...

Domnilor, dupa parerea mea, acordarea R-ului in luna in curs, astfel incat la sfarsitul acestea sa se faca strict numarul de ore platite, ar fi cel mai ideal. Dar de la ideal la ...real este ceva drum.

Patrick spunea...

N-ar fi o problema cu acordarea recuperarii chiar in luna in care lucrezi suplimentar. In legislatie termenul este "in urmatoarele 30 de zile". Ce te faci cu turele, ale caror ore suplimentare rezulta numai la calculul facut la sfarsitul lunii? Sti bine ca sunt anumite luni in care turele nu fac ore supplimentare. Daca se incearca calcul saptamanal e si mai rau. Deci recuperarile rapide sunt la indemana pentru cei care au program de 8 ore - in special escortele. Vin mai devreme de la instanta - pleaca acasa si astfel compenseaza zilele cand vin dupa ora 15.

Pt 23:56 - corect - nu poti primi spor pt ceva decat daca lucrezi in acele conditii / per a contrario daca lucrezi in acele conditii TREBUIE sa fii platit exact cat ai lucrat sau sa benegficiezi de o compensare luna urmatoare. Asa prevede legislatia.

Anonim spunea...

ati auzit de prime din venituri?Astea nu inseamna numai prime din venituri de la puncte de lucru,inseamna perime din venituri- adica diminuarea sumelor platite din buget- la sporuri, la ore suplimentare, la zile nelucratoare pentru care sunt recompensati-ghici cine?- manageri competenti.va mira de ce legea e interpretata dupa bunul plac al fiecarui manager?nu ar trebui - pentru calegea este facuta sa fie interpretabila dupa bunul plac.Ati vazut vreodata o lege care sa bata in cuie anumite prevederi-mai ales cind e vorba de drepturi?la obligatii da- niciodata la drepturi.Este facuta alunecoasa, interpretabila si neclara ca sa dea posibilitarea "geniilor in finante" sa faca economii pe spatele angajatilor.

Anonim spunea...

Anonim 17.01.2009 13:08:00, multumesc frumos pentru lamuriri:
"... pentru care sunt recompensati-ghici cine?- managerii competenti".
Nu-mi explicam, in ruptul capului, pe ce criterii a fost Nazare, de la Severin, apreciat EXCEPTIONAL, acu' "egzista o explicatie"- n-a platit oamenii si a facut economii.
CHIAR EXCEPTIONALE ECONOMII.
Bravo lui!
Un model EXCEPTIONAL de manager.
Se vede ca-i crescut de dl. Bala.
Sa va dea domnul putere de munca in continuare domnilor directori si eventual si gandul cel bun.
DA,DA ... (urare de ziua dvs.)

Anonim spunea...

inteleg ca au taiat primele da cu orele suplimentare ce se vor face? guvernantii pe de o parte spun sa plece la pensie fortata cei care indeplinesc conditiile sau cei care cumuleaza pensia cu salariul. la cei care cumuleaza pensia cu salariul cred ca e corect sa ne lase in pace si sa plece. se pune intrebarea: daca pleaca le pensie cei care indeplinesc conditiile de pensionare si cei , cu cumul cine vine in locul lor ca guvernul a spus ca nu vor face angajari in sistemul bugetar?

Anonim spunea...

Patric, la tura, orice pontator stie dinainte cate ore se muncesc in luna respectiva si cate ore suplimentare realizeaza fiecare. Ei bine, in cursul respectivei luni, zic eu, ar fi bine sa se acorde R-ul, astfel incat, la sfarsitul lunii, la calculul facut, toti sa aibe nr. de ore care se platesc. La R-ul acordat nu se mai acorda sporuri. Practic, in luna respectiva, si cei din tesa si cei de la tura efectueaza acelasi nr de ore platite, astfel incat nu mai esti nevoit sa mai acorzi R-ul in urmatoarele 30 de zile. De asemenea, nu acord R-ul celor planificati in CO sau celor care s-au invoit in cursul lunii cu total de 12 ore (nu uitati, vorbesc de ture).
Cu toate acestea, sunt si situatii care nu convin. De ex. dai omului R-ul in luna respectiva, dar apare pe neprevazute un CM sau un CO la urgenta. Cine pierde? El pierde!
Este de preferat sa se acorde R-ul in luna respectiva deoarece, daca ii dai in luna urmatoare (sa zicem), iar el nu "face" orele, atunci tot el este in pierdere, deoarece toate sporurile se calculeaza la nr de ore efectuate.
Cazul lunilor in care nu se fac ore suplimentare este foarte rar. Atunci ne conformam pontajului, si sa nu uitam, muncim mai putin decat restul.

Apropo, mai sunt situatii neplacute, si anume cand apar misiuni neprevazute( de ex. un spital). La mine spitalul, il face tura si nu escorta. Atunci trebuie sa refac toate calculele cu privire la acordarea R-ului, iar daca nu ma incadrez, atunci o las pe luna viitoate, adica in cele 30 de zile prevazute de lege.

Anonim spunea...

Munca fortata? pentru cine pentru cadre ? dar pentru trantorii pe care ii vedem in fiecare zi la apelul de dimineata somnorosi si iritati ca iam deranjat la ora 7 cand o sa fie munca obligatorie ??????????????????????ptr ca eu nu mai suport sa platesc la buget ptr lichelele astea si as vrea sa stiu daca exista unitati unde la buktarie detinuti nu este un responsabil de la logistica care sa ridice alimente si sa raspunda de hrana celor de mai sus amintiti(sau tot cei de la supraveghere ridica alimente,raspunde de toate oalele ,cratite si in special de hrana pe norme de hranire?). Va rog sa imi spuneti sincer si ce sporuri luati cei care lucrati in acest PL interior(ca este un PL interior).

Anonim spunea...

m-am hotarit.nu mi se platesc orele?imi fac eu bani.ce,domnul infractoe,nu ar beneficia de un telefon mobil?o sticluta de coniac? sau altceva ce o sa-i faca regimul de excutare a pedepsei mai usor si mie sa-mi ajunga banii de rata,benzina si alte cele?am fost un om cinstit pina acum,dar vad ca sistemul si coruptii,ma scuzati alesii ma imping la asa ceva.huli-ma care vreti.nu-mi mai pasa.m-am saturat de acest rahat careia ii spune romania.da cu r mic.acest rahat de tara nu merita nici macar un r mare.sau poate un Rahat mare da.imi urasc tara,urasc tot ce tine de ea.astept injuriil;e si restul

Anonim spunea...

Nu te pierde cu firea! La noi, lucrurile revin la normal, dar dupa ce trece un timp. Mai scurt, sau mai ..lung.
Pentru anonimul de la 22,10

Anonim spunea...

Se vede ca o parte din dumnevoastra nu se ocupa cu pontatul oamenilor. Sunt discutii teoretice, eu vreau sa vad cum contabila sefa ma cheama si-mi prezinta modul efectiv de contabilizare a acestor ore care se pierd prin recuprare R... Nu credeti ca e ilogic sa fii in recuperare si sa fii si pontat? Pai cand vine C.F.I. ce explicatii va trebui sa dea contabilul? Mai degraba maritul A.N.P. Ar mai angaja oameni si atunci s-ar acorda libere in cursul lunii si toata lumea ar fi multumita, ca o sa ajungem sa ne luam concediile pe 2008 in decembrie 2009 si pe 2009 in 2011. Fratilor e criza mare de oameni in sistem... Ce management sa faci daca nu ai cu ce...

Patrick spunea...

Nu crezi ca este ilogic (luand in calcul o logica care respecta legislatia muncii) sa muncesti 200 de ore si sa fii platit 170 ???

Greu de inteles ca acea diferenta de 30 de ore trebuie compensata? Luna urmatoare se intampla invers: stai acasa si esti platit. Da, esti pontat cu toate ca esti la schi. Incredibil, nu?

Muncesti si nu esti platit apoi schiezi dar esti platit ca si cum muncesti - algoritm simplu.

Greu?

Anonim spunea...

in afara de cativa baieti de pe la prevenirea criminalitatii, credeti ca mai citeste cineva comentariile voastre? poate dom. bala?

parca a fost si el la craiova in 2007. sa vorbim si despre frauda de atunci? ori poate altadata.

Anonim spunea...

pt. Patrik

Asa este corect, dupa cum spuneam, si eu, anterior: CA DACA INTR-O LUNA AM MUNCIT MAI MULT DECAT AM FOST REMUNERATI, LUNA URMATOARE VOM MUNCII MAI PUTIN SI VOM FI REMUNERATI NORMAL - IN CONFORMITATE CU ORELE SUPLIMENTARE ALE FIECARUIA.
Un alt aspect pe care il repet: Asa se procedeaza si in sectorul privat( cel putin unde m-am interesat eu), persoanele care fac ore suplimentare intr-o anumita luna le recupereaza luna urmatoare astfel: nu se prezinta la serviciu(conform orelor lucrate suplimentar), dar in pontajul lunii, angajatul figureaza pontat(platit!!!) ca si cum ar fi prezent fizic - inclusiv toate sporurile aferente. IN SECTORUL PRIVAT CUM SE POATE, IAR LA NOI NU? SAU CREDETI CA ACOLO NU SE CONTROLEAZA NIMIC, NU SUNT CONTABILI CARE SA VERIFICE? DOAR DACA SISTEMUL PENITENCIAR A ADUNAT TOATA ELITA CONTABILA, CFI-sta etc SI IN DESTEPTACIUNEA LOR SPUN CA NU SE POATE.
SE VEDE TREABA(pt unii) CA E ILOGIC DOAR ATUNCI CAND ESTI PLATIT SI NU ESTI PREZENT FIZIC, DAR ATUNCI CAND MUNCESTI, CA PROSTUL, SI NU ESTI PLATIT NU MAI E ILOGIC - CFI-ul, CONTABILII SAU ALTE "ORGANE" DE CONTROL CE SPUN IN ACEST CAZ? CE SPUN CAND VAD IN PONTAJ 200 DE ORE, DAR SE PLATESC DOAR 170? SAU ASTA NU SE PUNE?
Bineinteles ca ideal este sa "rezolvi" problema in cursul lunii respective, dar stiti f. bine ca nu se poate intotdeauna si atunci recuperezi in intervalul celor 30 zile - care te duc, de cele mai multe ori, in luna urmatoare. Si atunci algoritmul e clar: muncesti si nu esti platit apoi schiezi dar esti platit ca si cum muncesti(cum spune Patrik).
Pentru ca eu vroiam sa schiez atunci cand eram la munca(in orele suplimentare, fireste) si ei nu m-au lasat dar nici nu m-au platit. Pe cale de consecinta, ei ma lasa sa schiez luna urmatoare dar ma si platesc. COMPLICAT?
REVIN LA CEI DIN SECTORUL PRIVAT(cum procedeaza in mod concret):
se solicita(printr-o cerere scrisa) RECUPERAREA ORELOR LUCRATE SUPLIMENTAR LUNA ANTERIOARA, de genul - "VA ROG SA-MI APROBATI O ZI LIBERA(doua etc) - PRIN RECUPERARE - PE DATA DE....., MENTIONAND CA AM LUCRAT SUPLIMENTAR LUNA TRECUTA(data exacta si nr-ul de ore)". CEREREA SE APROBA IERARHIC, PERSOANA STA ACASA(sau se duce la schi) DAR ESTE PONTATA SI ARE TOATE DREPTURILE CA ORICE ANGAJAT PREZENT LA SERVICIU.

pt 23.56
spui tu: "NU POŢI PRIMI SPOR DE CEVA DACĂ NU EŞTI ACOLO, TREBUIE SĂ-L PRIMEŞTI ATUNCI CÂND EŞTI ÎN ACEA CONDIŢIE PENTRU CARE PRIMEŞTI SPOR". Pai daca ei nu ti-l platesc atunci cand esti in acele conditii sau nu-ti permit "liberul" in aceeasi luna(pentru a te incadra in orele legale din acea luna) atunci se RECUPEREAZA LUNA URMATOARE DUPA PRINCIPIUL DE MAI SUS.
Referitor la orele de noapte. Daca nu ti-au fost platite toate orele lucrate noaptea(sunt cazuri?) atunci se aplica acelasi principiu. Daca au fost platite corect, este firesc sa nu fii pontat luna urmatoare(cand te afli in recuperare)
REPET: DOAR CE S-A LUCRAT SUPLIMENTAR SI NU S-A PLATIT!!! AI AVUT ORE SUPLIMENTARE DE NOAPTE? SUNT CONSIDERATE DE NOAPTE DOAR 8 ORE DINTR-O TURA(22-06) SI N-AI SA AI NICIODATA PESTE 170 ORE LUCRATE NOAPTEA.

Anonim spunea...

este o diferenta intre liber si recuperare. liberul se da pe luna in curs atunci cind ai depasit cele 170 de ore si deviine recuperare in luna urmatoare atunci cind din n'' motive nu ti sa putut da liberul de drept.si de aici concluzia....daca luna aceasta din turele de serv ies mai mult de 170 de ore atunci sa se dea liber pe luna in curs si nu lasat pe luna viitoare pt ca in felul acesta apar recuperari si mai departe dupa 30 de zile ore suplimentare pe care dupa cum se aude nici dracuu nu ti le mai plateste

Anonim spunea...

pt 13.44

Corecta remarca ta!
Daca(ideal) echilibrezi, in aceeasi luna, orele lucrate suplimentar cu orele libere atunci nu exista nicio problema! DIFICIL!!! DIFICIL!!!(cel putin in cazul celor care fac 12 ore pe tura).
Daca se trece in luna urmatoare aplicam algoritmul RECUPERARII prezentat anterior(pontat dar nu si prezent FIZIC).
Daca, in intervalul legal de 30 de zile, nu se recupereaza orele lucrate suplimentar, atunci AR TREBUI SA FIE PLATITE!
Daca nicio varianta de mai sus nu este aplicata, nu ramane decat actiunea in instanta!!!

Anonim spunea...

Modaliatatea cea mai simpla ar fi sa se plateasca sporurile atatea ore cat ai lucrat sub incidenta lor,asa ar fi normal,legal si moral.In unele unitati se platesc sporurile in recuperari,e bine si asa dar din pacate cum nu se pot recupera toate orele se pierd sporurile afernte orelor nerecuperate ceea ce nu este corect.Sporurile se platesc la cei care au Grupe Sindicale SNLP si se vor plati la toti -acest mesaj pt. cele care a scris ca se platesc dor pt. cei care au sindicat FSANP,adica pacaleala=interese personale=si cam 1600 membri,in comparatie cu peste 7500 SNLP.