Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 31 decembrie 2008

Scrisori nigeriene

nigeria6 O vreme am tot primit scrisori de la un nene bancher din Nigeria care trebuia sa scoata cateva milioane de dolari dintr-un cont al unui bogatas mort si fara mostenitori. În schimb domnu’ bancher Ibibio Efik vroia doar sa-i dau datele mele personale, inclusiv contul bancar. Ca sa faca dumnealui transferul si sa ne bucuram amandoi de pe urma decedatului.

Probabil ca la un moment dat au mai aflat despre necaz si alti colegi bancheri. Bogatasu’ mort avea alt nume, dar averea ii era la fel de blocata intr-un cont stiut numai de domnu’ bancher nigerian. Era probabil o epidemie misterioasa care ataca bogatasii cu cont in banci ca Ecobank Nigeria Plc sau Equitorial Trust Bank Limited.

Dupa o vreme am inceput sa primesc emailuri de la alti bancheri de prin Africa si Asia. Epidemia lovea rapid toti bogatasii. De vreo cateva saptamani a ajuns si in Marea Britanie, unde face ravagii. Oare de aici vine toata povestea asta cu criza mondiala? Se decapitalizeaza omenirea pentru ca mor bogatasii si le raman averile prin banci? Abia acum imi dau seama ca bietii bancheri se lupta sa redea economiei mondiale atata banet si nimeni nu-i ajuta.

Domnu’ Efik si ceilalti breslasi din lumea bancilor sunt, cred, adevaratii eroi ai omenirii decadente. Probabil ca au rezolvat deja problema, ori s-au dat batuti in ceea ce ma priveste, vazand ei ca nu ma las convins sa le dau datele care sa le permita sa-mi faca transferu’ si sa ma imbogateasca. De cateva zile mailu’ meu castiga milioane bune la loteriile din Irlanda. Tot asa, e un singur schepsis. Ca sa-mi primesc binemeritatul castig trebuie sa le dau toate datele mele, cu numar de cont si toate amanuntele.

Recunosc ca n-am avut incredere in bancheru’ Efik si in ceilalti prieteni anonimi care-mi varau cu de-a sila in buzunar atatea milioane. Ma tot gandeam, cum e posibil ca Nigeria, Etiopia, Sierra Leone sau Vietnam, dupa atatea dificultati prin care trec, sa-mi dea mie toti banii bogatasilor decedati subit si lasati nemosteniti?. Dupa ce ca n-aveau de nici unele si ii lovise epidemia tocmai in clasa capitalista, cum sa le iau eu banii? Nici macar din patriotism, ca - vorba aia – as fi cheltuit banii in Romania ca sa ajut la propasirea neamului, n-am putut sa accept micul sacrificiu.

Premierul Boc mi-a amintit de povestea asta ieri, pe la sase, cand televiziunile se pregateau de prime time.  Tocmai avusese dumnealui o sedinta de guvern ca sa discute starea financiara a tarii si sa faca bugetul pe 2009. N-a facut bugetul ca nu stie cati bani o sa-i intre in pusculita. N-a aflat ca bugetul de sat e o chestiune de previzionare iscusita nu de adunare de adrese de prin ministere. Cred ca a repetat, in schimb, de vreo 10 ori ca Romania e in criza, precizand chiar, pentru cei neatenti, ca… repeta. Nici in el si nici in pretenarii lui din guvern n-am incredere.

Zicea, domnul Boc, ca bani la buget nu prea se strang, ca n-a fost bun Tariceanu. Cica rezolva dumnealui, ca face economii plimbandu-si secretarii de stat prin strainatate cu planoru’ si autobuzu’ nu cu avioanele si taxiurile alea scumpe care au sontorogit bugetul. Va dati seama cate milioane de kilometri au facut secretarii de stat ai lu’ Tariceanu? Cateva zeci de miliarde de euro nu s-au mai incasat din acest motiv. Economia beteaga inca mai plateste facturile pentru transportul netrebnicilor.

Era cat pe ce sa sar la gatu’ lu’ Ragea. Atat de tare m-a motivat Boc cu discursul despre stransul curelelor demnitarilor. Oricum ma enerva ca a tot trimis ‘scrisori nigeriene’ catre sistemul penitenciar. S-a ingrasat nefericitu’ din euroii care s-au pierdut in economie, si precis ca s-a plimbat cu taxiu’ prin Europa. D-aia nu-l mai incape costumu’ si i se labarteaza camasa pe burta de-i stramba cravata. Noroc ca mi-am dat seama la timp. Radu e doar subsecretar de stat, deci se plimba low cost bietul.

Boc mai zicea si ca pensionarii de stat nu mai pot lucra cumulat la stat, ca nu e corect. Nu ca n-ar fi cotizat si ca n-ar fi legal, dar nu e corect c-asa vrea Boc. Chiar ministrul de interne o s-o pateasca. V-a trebui sa returneze ajutoarele de trecere in rezerva in urmatorii cinci ani. Si asta pentru ca s-a sacrificat pentru Romania. Din responsabilitate. Mare om mare caracter. Ceilalti vor trebui sa-i urmeze exemplul, aia 2 – 300 cati mai  sunt. Si uite asa bugetul va fi salvat. Chiar si mamicile bogatase o sa ajute, din solidaritate, donand din surplusul platit la bugetul de asigurari sociale.

Despre promisiunile electorale si legile a caror aplicare o amana, a promis ca vom vorbi dupa 15 ianuarie, la anul, cand va sti dumnealui ce bani o sa aiba la buget. Pai Efik asta, Pogea – ministrul finantelor, ce tot zicea mai ieri? Nu zicea el c-o sa aiba buget de 200 de miliarde lei cu deficit de 1,7% si crestere economica de cel putin 4%? Cum, nu mai creste PIB-ul fara sa ne faca probleme inflatia si devalorizarea? Gata s-a terminat? Murim maine ca bogatasu’ lu’ Ibibio si ramanem nemosteniti. Si daca ne raman banii natiei blocati in buget, ce facem? Îl lasam pe Pogea sa trimita mail-uri disperate catre americani, ca sa poata sa faca transferu’? Întreb si eu.

PS. Acum o luna, Geoana promitea cate 20.000 de euro si 60% avans pentru afaceri fiecarui capsunar reintors in tara. Impactul masurilor de criza ale lui Boc nu e mai mare de 0,5% din PIB, daca intr-adevar se concretizeaza. În imaginea de mai sus avem un domn sef avand un independent in zgarda. Orice asemanare cu persoane sau evenimente reale este pur intamplatoare.

Link-uri utile:

12 comentarii:

Anonim spunea...

super tare articolul! mi-a placut ironia dulce, zisa din varful buzelor!
la cat mai multe!

Anonim spunea...

Ne uitam cu spaima la incapacitatea si incapcitatile din fruncea guvernului si ministerelor.
Daca nu ar fi in cauza "pielea "tuturor , ne am distra de "neputinta mentala" ,dar...noi vom fi cobaii acestui gubern de impotenti profesionali.
O ultima speranta in viitorii secretari de stat , ca vor fi profesionisti, s a spulberat ieri, cind tot pomanagii electoralo politici s au dovedit a fi in functii.
In traducere, ai cotizat la partid,esti rasplatit cu o functie de secretar de stat,chiar daca tu esti "mare afacerist" de contrabanda.

Anonim spunea...

S-a dat la vreo puscarie amarata aia de prima???

Anonim spunea...

SCAPA CINE (MAI) POATE!

Anonim spunea...

Pentru anonim 08:48 - La Jilava!

Anonim spunea...

Si la Poarta Alba.

Anonim spunea...

SI LA PSPA..

Anonim spunea...

Da la Arad

Anonim spunea...

si la Braila s-a dat

Anonim spunea...

la galati s-a dat de marti seara

Anonim spunea...

Un tur de orizont> Minutul si scorul, va rog.

Unde s-a dat prima?

La Multi Ani!

gherla spunea...

s-au dat si la Bistrita