Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 11 noiembrie 2008

Regia Multiproduct, în comă

4 milioane de Euro pierderi şi datorii

Revin cu un subiect care demonstrează, dacă mai era cazul, că Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu este singura necunoscută a mandatului Predoiu. RA Multiproduct, aflată în coordonarea Ministerului Justiţiei, este în stare de faliment. Ministrul justiţiei nu ia decizii, pentru că nu e în stare să gestioneze problema. Parcă am mai auzit asta.

200_PIE2Multiproduct înregistra pierderi de 2.900.000 lei (RON), pe primele 8 luni ale anului 2008, şi datorii totale de 10.353.000 lei către ANP, bugetul de stat şi al asigurărilor sociale şi, către furnizori.

Obligaţiile către bugetul de stat nu au fost achitate de 1 an şi jumătate, deşi sumele corespunzătoare au fost oprite pe statele de plată ale salariaţilor. Cu excepţia sucursalei Aiud, toate celelalte sucursale au pierdut în instanţă procese cu penitenciarele care furnizează forţă de muncă, fiind acum în procedura de executare silită, şi având conturile blocate.

Desfiinţare eşuată, pierderi pentru bugetul de stat

În Decembrie 2006 la Regia Autonomă Multiproduct a avut loc un audit al Ministerului Justiţiei, în urma căruia au fost propuse o serie de recomandări. Până în prezent, nici una dintre acestea nu a fost aplicată.

Având în vedere scopul pentru care a fost înfiinţată Regia şi luând în calcul constatările auditului, la începutul anului 2007 a fost propusă preluarea regiei de către ANP, cu atât mai mult cu cât sucursalele acesteia funcţionau în cadrul penitenciarelor din teritoriu. Exista şi un precedent în acest sens şi anume preluarea unei filiale a regiei – Întreprinderea de Încălţăminte Craiova, prin H.G. 30/2000.

Demersurile preluării regiei,de către ANP, în 2007 au fost oprite odată cu venirea la conducerea Ministerului Justiţiei a lui Tudor Chiuariu şi cu numirea ca Director General Adjunct al ANP a lui Gheorghe Şpaiuc. Cele mai mari pierderi au fost realizate în anul 2007. Pentru anul curent aţi văzut deja cifrele.

Datele prezentate mai jos reflectă criza în care se află astăzi regia şi implicit salariaţii acesteia (în lei - RON):

Anul

Profit brut

Profit net

Pierderi

Nr.mediu personal

2000

1.250.314

1.122.754

-

527

2001

3.921.254

3.542.008

-

503

2002

3.805.912

3.394.746

-

493

2003

2.586.739

2.179.148

-

486

2004

838.925

629.814

-

469

2005

-

-

2.396.209

411

2006

-

-

1.716.316

362

2007

-

-

4.403.449

324

După cum se observă, începând cu anul 2002, profitul a început să scadă. În anii 2003 şi 2004 au fost făcute o serie de 'investiţii importante' printre acestea aflându-se cumpărarea a două maşini de lux VW TOUAREG, AUDI A6 (folosite exclusiv de Ministerul Justiţiei) şi cumpărarea actualului sediu al Regiei din Bulevardul Lacul Tei.

Ministerul Justiţiei asistă pasiv la faliment

20080806_prison_cell__bars_18 Odată cu oprirea demersurilor de preluare a regiei de către ANP, salariaţii - prin sindicatul reprezentativ - au încercat să prezinte instituţiilor statului (Preşedinţie, Guvern, Ministerul Justiţiei) situaţia în care se află, conştienţi fiind de posibilitatea pierderii locurilor de muncă. Aceasta, cu atât mai mult cu cât media de vârstă a salariaţilor este de 40-45 de ani, iar pe de altă parte toate sucursalele se află în zone ale ţării care nu oferă prea multe oportunităţi în găsirea unui loc de muncă.

După numai două luni, în iulie 2008, regia a fost trecută din coordonarea Ministerului Justiţiei în administrarea AVAS, prin H.G. 745/2008. AVAS-ul nu s-a implicat în mod concret pentru redresarea sau închiderea Regiei. Ministerul Justiţiei se poartă ca şi cum nu ar avea nimic în comun cu această regie.

În luna mai a acestui an afost organizată o acţiune de protest fiind pichetat sediului Ministerului Justiţiei. În urma acestei acţiuni MJ a promis că se va implica în rezolvarea problemelor regiei, Radu Ragea fiind numit ca reprezentant în Consiliul de Administraţie al Regiei.

În vremurile bune...

RA Multiproduct s-a înfiinţat prin H.G. 98/1991, prin transformarea unei direcţii din subordinea fostei Direcţii Generale a Penitenciarelor în scopul de a asigura calificarea profesională a persoanelor private de libertate. Are în componenţă, la această dată, 5 sucursale:

  • Fabrica de Mobilă I.L.Caragiale ( Penitenciarul Mărgineni )
  • Fabrica de Mobilă Gherla (Penitenciarul Gherla)
  • Întreprinderea de Confecţii Târgşor (Penitenciarul de Femei Târgşor)
  • Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud (Penitenciarul Aiud),
  • Întreprinderea de Împletituri şi Confecţii Metalice Poarta Albă (Penitenciarul Poarta Albă).

Regia nu a primit niciodată bani de la bugetul de stat. Sursele de finanţare au fost obţinute numai din venituri proprii în urma valorificării pe piaţa liberă a produselor. Timp de 10 ani regia s-a dezvoltat continuu, ajungând în anul 2000 să aibă un număr de 527 de salariaţi şi să folosească pentru activităţile productive aproximativ 1500-2000 de persoane private de libertate. Începând cu anul 2005 regia a înregistrat numai pierderi.

Link-uri utile:

PS Am folosit drept document de lucru un mail transmis de dl. Valentin Paise, preşedintele Sindicatului Liber Unirea al salariaţilor din cadrul RA Multiproduct. Am mai reformulat pe unde a fost cazul.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule Ragea, domnule Mazilu, stiati ca oamenii din sucursalele RAMultiproduct nu si-au luat salariul de o luna si jumatate? Sau nu va intereseaza? Dar ce va intereseaza pe voi? Voi v-ati luat banii(salariul)! Va doare exact in c_r de noi! Stiti ca oamenii mananca *pe caiet*(adica pe datorie) iar la sfarsitul lunii trebuie sa achite la magazin, caci altfel nu le mai da patroana? Stiti ca oamenii se imprumuta sa dea bani copiilor sa mearga la scoala si la sfarsit de luna trebuie sa dea banii inapoi? Stim ca voi sigur nu faceti la fel! RUSINE CA NU VA PASA DE OAMENI!

Anonim spunea...

Ba la Sucursala Poarta Alba nu s-au luat banii de 3 luni! Dar nimeni nu face nimic, prostii sufera! Iar *desteptii*, gen Filipeasca , Mazilu, Ragea nu fac nimic!!! Studiaza cazul! Dar cat dracu' trebuie sa studiezi? E foarte adevarat ca nu s-au platit contributiile angajatului si ale angajatorului, desi banii au fost opriti pe state! ASTA NU E CAZ PENAL PENTRU CEI RASPUNZATORI? NU SE SESIZEAZA NIMENI? MINISTERUL JUSTITIEI N-ARE NIMIC DE SPUS, ANAF-ul CE PAZESTE? Pe particulari îi controleaza si in cur , dar aici nu conteaza, sunt banii statului! Si de-aia e sarac statul , ca permite de- astea!

Anonim spunea...

La Aparatul Central al regiei exista numai sefi, fara subalterni!Ha, Ha! Sef birou juridic resurse umane- fara subalterni, Sef birou CFG, -fara subalterni, Director tehnic - fara subalterni! Cu niste salarii astronomice! Fac cu schimbul> azi vii tu , maine vin eu(la serviciu)! Si sa nu ne spuna ca acesti sefi ajuta cu ceva sucursalele! Ca nu e adevarat! Singurele convorbiri cu sucursalele sunt acelea in care se cer bani, bani si iar bani!(pentru salariile acelea astronomice)

Anonim spunea...

Fara investitii in tehnologie performanta si forta de munca calificata nici o productie nu poate fi eficienta intr-o economie de piata .

Anonim spunea...

RUSINE,RUSINE

Anonim spunea...

cand vor fi instalati noii directori in unitati?
la galati se aude ca dl. Burlibasa a renuntat la functie, iar tugui spune ca tot el va ramane director.

vreau sa cred ca este o noua petarda prin care tugui isi mentine teroarea in randul obedientilor sai.

maitot spunea...

Intr-adevar Multiproduct se afla intr-o situatie disperata acum,dar aceasta situatie dupa cu se vede a inceput sa fie dificila de acum 3 ani...si mizeria a tot fost ascunsa sub presul unitatilor penitenciare. Nu s-au platit datoriile catre penitenciare , directorii ANP nu puteau face nimic pentru ca ordinul sa se procedeze asa era din minister.
Ultima incercare a celor din minister si a Multiproduct a fost sa incerce sa lichideze datoriile prin compensare cu utilajele depasite si cladirile in care nu s-a investitit nimic in acesti ani!
Aceasta regie nu a fost pe profit decat pe perioada cat a putut exporta fiind favorizata de faptul ca era de stat si nu societate comerciala.Si sa ne mai amintim si de salariile vechilor sefi ai acesteia si jeepurile cumparate de aici...