Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 26 noiembrie 2008

Exercitiu de imaginatie

Spuneam intr-o postare mai veche ca vremurile s-au schimbat. Pe vremea generalilor (ce vremuri!) detinutul isi cunostea lungul nasului, se lipea de perete si nu-si ridica niciodata privirea din pamant, seful avea drept de viata si de moarte asupra supusilor, orice comentariu era exclus iar poarta puscariei se deschidea rareori sau de loc, pentru eventualul vizitator.
.
speakAm in memorie un fost detinut politic, care reintors dupa mai bine de 40 de ani in Penitenciarul Aiud, cu ocazia zilei portilor deschise, inregistrand diferentele notabile ale conditiilor de detentie, a concluzionat: "Pai cu televizor in camera si hartie de scris la indemana, as fi fost fericit sa fac oricata puscarie!". Domnul acela nu era nici talhar, nici criminal, cu toate acestea, fara sa fi comis vreodata in viata lui, cea mai mica ilegalitate, a fost supus vreme de 10 ani, unor umilinte si privatiuni de nedescris.

Raportandu-ne la experienta acestui domn, prin comparatie in orice caz, este evident incorect sa oferi detinutului contemporan atata libertate de miscare, in conditiile in care el a comis o fapta antisociala, pentru care este in fond pedepsit. Problema este ca nu ne foloseste la nimic sa ne raportam la detentia comunista, cum nu ne este de asemenea de folos sa ne raportam la vremea in care seful ordona cea mai mare gogomanie, pe care subalternii o executau pe nerasuflate, cu mana la chipiu.

Cu alte cuvinte, trebuie sa ne raportam la ziua de astazi, ziua in care detinutul transmite color fotografii din penitenciar, ziua in care, fie si sub scutul anonimatului, lucratorii isi exprima nemultumirea sau neincrederea fata de o situatie sau alta, ziua in care tot felul de persoane, mai mult sau mai putin bine intentionate trec si petrec prin penitenciarele romanesti. Vrem, nu vrem, trebuie sa ne adaptam acestor vremuri, trebuie sa ne reconsideram atitudinea, abordarea si asteptarile.

Nu intentionez sa dezvolt acum acest subiect, subiectul este atat de important incat astept punctul dumneavoastra de vedere. Incercati sa va imaginati ca aveti o functie suficient de inalta incat sa aveti si posibilitatea de a imbunatati sistemul penitenciar, de a corecta adica disfunctionalitatile, de a inova acolo unde este cazul.
.
Oferiti, punctual, exemple, argumente, solutii. Vom analiza ulterior, impreuna, rezultatele acestui exercitiu de imaginatie si vom expedia pe adresa Administratiei Nationale a Penitenciarelor punctul de vedere al anonimului lucrator de penitenciare, care are in realitate si chip si nume si gura sa vorbeasca!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Laudabila intentia doar ca nu ma astept ca cineva sa bage in seama parerile, opiniile sau sugestiile noastre. De-a lungul timpului am mai incercat exeritii de imaginatie. Nu prea am fost luati in seama.

Anonim spunea...

Exprim un punct de vedere al unei persoane are poate fi oricind victima unui furt,tilharii,etc: nu sunt de acord cu faptul ca cei inchisi nu muncesc toti!!!
Prea multa cheltuiala cu ei!!!
Traim in Romania, nu in Germania, Italia,Franta si alte state care au puscariile pline de oameni ,,cumsecade'' care saracii din greseala au ajuns acolo...
Mai vor telefoane mobile,bautura,droguri...
Intre timp noi,contribuabilii ne spetim muncind pentru un trai mizerabil si asa...
Alocatia pt. copii e mica,pensia batrinilor la fel.
Stiti cine e de vina? NOI!!
Pentru faptul ca votam niste oameni plini de bani, care n-au griji, si care N-AU HABAR nici sa faca legi in tara asta!!!

Anonim spunea...

In Ministerul justitiei Directorl General Bala si Dir. adj Celmare incalca legea. Acestia nu fac platile pensionarilor desi Premierul Tariceanu a virat de mult timp banii destinati acestora.
Asteptam masuri

Anonim spunea...

Pacat ca s-au schimbat doar opiniile in ceea ce priveste conditiile ppl,este adevarat si acestea s-au schimbat sub presiunea UE ,ma intreb insa cine trebuie sa faca presiuni pentru a se schimba modul de gindire in ceea ce priveste pe salariatii sitemului penitenciar?In penitenciarele tarii prezumtia de nevinovatie se aplica doar ppl-ilor si nu cadrelor,daca este cuvintul unui salariat impotriva cuvintului unui ppl se da crezare celui din urma,unui ppl i se acorda asistenta juridica gratuita,unui salariat doar la cerere atunci cind este cercetat pentru ceva petrecut in timpul serviciului exercitindu-si atributiile de serviciu.In penitenciarele tarii se face vinatoare de vrajitoare pentru a afla cine sunt cei care scriu si comenteaza pe blog,se promit pedepse pentru cind vor fi depistati,se traseaza sarcini celor de la departamentul anticoruptie sa-i depisteze pe cei care posteaza comentarii!Sincer nu ar fi mai util sa incercati sa verificati daca ceea ce se scrie pe blog nu este adevarat?Sa incercati sa corectati ceea ce se poate corecta?Sa incercati dragi sefi sa priviti sincer in oglinda?