Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 30 noiembrie 2008

Cetăţeanul candidat turmentat

O bătrânică a fost rugată ieri seară, la o emisiune TVR, să-şi dea cu părerea despre alegeri. Răspunsul, aşa ca de la sătean cu 4 clase la reporter cu facultate de jurnalism, m-a impresionat. Evident că n-a lipsit, deja clasica tânguire pe tema pensiei neindexate, dar a mai fost şi altceva. Bătrânica din România reală, aia care n-apare la televizor decât foarte rar, a făcut o comparaţie mai mult decât inspirată. Nu garantez că citatul e perfect, dar, mie cel puţin, mi s-a părut mai plin de sens decât zeci de ore de talk-show politic. Drept urmare azi, o să fac o excepţie şi n-o să scriu despre justiţie sau despre penitenciare.
.
"Omul politic e ca un bărbat căzut în patima băuturii, care, după ce-şi bea toţi banii, începe să vândă din casă. Asta spunea bătrâna, probabil cu gândul la o experinţă personală. Aici s-a oprit, dar restul ni-l putem imagina cu uşurinţă. Bătăi, certuri, individul căzut în şanţ, şi un sat întreg care râde pe seama beţivului. Poate că, în realitate, replica e banală. Toţi credem, de fapt, acelaşi lucru despre omul politic şi despre beţia de putere. La început e doar de socializare. Mici băi de mulţime, şofer şi secretară. După o vreme, ameţitul cu ambiţii intră în 'logica' exerciţiului puterii. Câteva servicii, la fel de multe contra-servicii, şi puterea începe să fie înţeleasă ca o serie de chiolhanuri care nu se mai termină. O vreme totul e bine, după care se instalează dependenţa. Cam de la acest moment începe să se strice treaba.
.
Ca orice dependent, eroul nostru beţiv, ar face orice ca să-şi primească porţia zilnică. Scandalul apare din ce în ce mai des în peisaj, cu episoadele de linişte şi mahmureala de rigoare. În ultimii ani am văzut o grămadă de scandaluri. Am avut şi bătăi şi moţiuni de cenzură. Am avut şi suspedări şi certuri. Toate la grămadă, toate în numele poporului alegător- desigur. Toate pentru doza zilnică. Şi cât s-a mai vândut "din casă" pentru beţia de putere! Societăţi de stat, întreprinderi, suluri de hârtie igienică. O ţară întreagă pentru satisfacerea dependenţei. Dar, poate că exagerez. Nu e dracul atât de negru. S-au mai întâmplat şi lucruri bune, nu suntem chiar în stuaţia statelor africane sau sud-americane. Ne-a împins Europa de la spate şi naţia politică a dat semne de trezire. Un fel de cură de dezintoxicare cu steguleţe roşii şi monitorizare de la Comisia Europeană, i-a adus aparent pe calea cea bună.
.
Pacientul a "dat dovezi temeinice de îndreptare". Drept urmare, la externare, a primit un premiu care ar fi trebuit să-l ţină, aşa, cu mintea-n cap. Numai că, imediat după evenimentul aderării, "pacientul' s-a pus iar pe chefuit cu vechii amici. Nu i-a trecut, doar a jucat o vreme rolul politicianului responsabil. Din acest motiv, poate, Caragiale a inventat cetăţeanul turmentat. Cineva trebuia să fie partener de "una mică" farfurizilor şi brânzoveneştilor. Atunci sunt folositori alegătorii, o dată la patru ani. Ori votează ori nu votează, 'crâşma' e important să rămână deschisă pentru clienţii permanenţi.
.
D'aia mă duc azi la vot? Ca să-i dau senatorului şi deputatului meu, ăla pe care mi-l va alege sistemul semi-uninominal, prilejul să-şi petreacă 4 ani în crâşma aia mare de vizavi de Ministerul Justiţiei? Dacă aleg prost, da. Dacă aleg bine, poate.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Eu merg la vot.
Indiferent de rezultat, cel putin nu pot sa dau vina pe cei care au votat prost.
Eu merge la vot. Va conjur si pe voi sa faceti la fel.

Anonim spunea...

vorbiti despre orice numai despre banii de haine,prime,al 13-lea si alte cele nu vorbiti.Am asteptat cu atita ardoare,toata lumea este dezamagita si nimeni nu face nimic.Pacat.

Huginn spunea...

Am vorbit si despre asta. Probabil v-a scăpat. Bani în bugetul MJ-ANP sunt prevăzuţi. Nu sunt lichidităţi pentru a face plăţile.

Din acest motiv Ministerul Economiei şi Finanţelor nu aprobă deschiderile lunare în cuantumul care să acopere şi plata drepturilor la care faceţi referire. Doar salarii şi puţin pentru cheltuieli curente. Asta e informaţia pe care o avem şi pe care am mai dat-o.

Anonim spunea...

Bai nu stiu altii ce fac, dar eu ma duc la vot. Poate cine stie? De data asta e cu noroc.

Anonim spunea...

Nu primim prime, nu o sa primim probabil nici al 13-lea, in curand nu vor fi bani nici de chirii, ne vor taia si norma de hrana....pentru ca nu sunt lichiditati. Indemnati sa mergem la vot. Pentru ce? Frumos ar fi ca si noi sa ne revoltam, cum fac detinutii...poate asa ne baga si pe noi cineva in seama. Ca de urari de bine si cuvinte aruncate sa ne inchida gura....ne-am saturat.

Prisonworker spunea...

Pentru anonim 11:55 Cu respect pentru opinia dumneavoastra, dar noi nu avem voie sa facem niciodata asa cum fac detinutii. Noi nu avem dreptul de a ne descalifica moral. Ceea ce putem face e sa protestam pin toate mijloacele legale, sa sesizam toate abuzurile si nedreptatile sefilor nostri, sa sensibilizam activitatea sindicala, etc. Aveti dreptate, de urari de bine si bla-bla-uri ne-am saturat, dar "revolta" nu face parte din arsenalul luptei noastre. Poate doar "revolta" interioara, daca e canalizata si descarcata asa cum trebuie, ne poate trezi. Multumesc pentru intelegere.

Anonim spunea...

Nu facem ca detinutii sa nu ne descalificam moral. Ei isi primesc baini, li se da mancare in fiecare zi, au drepturi mai multe decat noi.Din acate, sunt mai puternice ONG-urile care apara drepturile lor, decat sindicatele care apara drepturile noastre. Trist, foarte trist...

Anonim spunea...

apoi cine este responsabil de faptul ca nu aveti un sindicat reprezentativ si care s alupte cu adevarat pt drepturile voastre ?

ONG-urile lupta pt principii ale statului de drept...

caci, drept este ca numai stat de drept nu e Romanika noastra...

Anonim spunea...

cat stii tu despre sindicate de afirmi ca nu lupta cu adevarat pt drepturile noastre? sau vorbesti doar ca sa te afli in treaba? cunosti activitatea liderilor de sindicat sau a presedintilor? stii tu cand au negocieri si cu cine? stii tu ce rezultate au in urma negocierilor? sau crezi ca ar trebui sa rezolve toate problemele, ceea ce este imposibil si pt cei mai mari conducatori din lumea asta? numai rautatea si prostia vorbeste din unul ca tine. daca ti s-ar da ceva de facut pentru sute sau mii de oameni te-ai descurca macar la fel de bine?

Anonim spunea...

Care sunt modificarile la statut?Unde este aprobata ordonanta care-l modifica in sedinta guvernului din 25 noiembrie?Asa lipsa de transparenta numai in Romanica se poate si numai cu sindicatele noastre care nu au reusit sa afle nimic!Mai mult, liderii din unitati habar nu au, parca le vorbesti limbi straine daca ii intrebi de ea!!!Este cumva secret de stat sau o mai "lucreaza" ianinte de a o da boborului?!In Romania -tara tuturor posibilitatilor!!!

Huginn spunea...

Încă nu s-a publicat în Monitorul Oficial. Probabil o vom vedea după 1 decembrie. Important e să n-avem surprize, că prea e secretor MJ-ul.

Anonim spunea...

Avem noi la Poarta Albă cetăţeni care indiferent cine iese cu ăia au votat ba mai sînt şi neamuri. Concluzia este că sînt merituoşi, au spate deci trebe respectaţi fraţilor. Au făcut şi facultăţi. Nu să simte nimeni...?