Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 14 octombrie 2008

Închisoarea - o instituție desuetă?

Sunt constient de faptul ca titlul acestui articol va starni ceva controverse. Dar, dincolo de concursurile de actualitate, de submisivitatea politica a sistemului, de barfele noastre cele de toate zilele, cred ca ar trebui sa vorbim din cand in cand, daca sunteti de acord, si de una din functiile de referinta ale institutiei penitenciare - educatia si asistenta psihosociala.

Este posibil sa recuperam agresori sexuali? Dar, infractori agresivi, infractori dependenti de droguri sau alcool? Manualele de programe, care se redacteaza acum, vor reprezenta instrumente de lucru utile pentru multi. Raspunsul presupune insa o analiza foarte complexa, iar ceea ce s-a inceput sub mandatul domnului Serpe va da unele rezultate mai tarziu, la fel cum munca lui Andone la CFR Cluj e apreciata abia acum. Comparatia poate parea usor fortata, dar cele doua situatii seamana in mare masura.
.
Nu putem recupera persoane private de libertate atata vreme cat timpul petrecut in camera de detinere depaseste 20 de ore. Nu putem recupera persoane private de libertate, fara a identifica in mod corect nevoile si de a interveni cu specialisti formati pe fiecare problema in parte. Sa luam cateva exemple. In ceea ce priveste agresorii sexuali este foarte greu sa ai o recuperare, deoarece problema e de ordin mental - psihic, cu radacini in copilarie de regula, iar rezultatele sunt destul de slabe, nu doar in Romania.
.
Daca ne raportam la infractiunile comise prin violenta si la cele savarsite sub influenta alcoolului sau in urma consumului de substante halucinogene, aici cateva sisteme penitenciare din occident (Olanda, Marea Britanie, Spania) au reusit sa imbunatateasca statistica, dupa ani de munca si de cercetare laborioasa. De precizat ca a imbunatati statistica poate sa insemne uneori 1%.
.
Pentru asta e nevoie, insa, de trei lucruri:
  1. identificarea corecta a problemelor;
  2. dezvoltarea unor programe coerente pentru agresivi si dependenti;
  3. formarea specialistilor care sa aplice aceste programe.

Si acum sa revenim la titlul articolului. N-avem motive sa ne temem. Nu ne vom pierde locul de munca, omenirea nu a reusit sa identifice o forma de sanctiune sociala mai performanta, desi, in cazul infractiunilor cu pericol social mai redus, pedepsele alternative (inchisoarea cu suspendare, condamnarea la locul de munca, etc) au inceput sa inlocuiasca, timid inca, pedepsele privative de libertate.
.
Suntem obisnuiti sa sanctionam prin privare. Daca ne analizam atent, toti facem asta - in virtutea exercitiului puterii pe care vrem sa o exercitam asupra subalternilor, partenerului de viata, copiilor, etc. Sanctionam prin privare de libertate, de iubire, de produse materiale, de bani, de documente, samd. Daca ne gandim ca persoanele private de libertate au ajuns in penitenciar tocmai pentru ca au fost privati candva de ceva (afectiune, casa, masa, educatie, sustinere, indrumare, etc), ne dam seama, cu usurinta, ca simpla privare de libertate nu face altceva decat sa le amplifice frustrarea. Sa speram ca mentalitatea noastra se va schimba.
.
Repet, sa nu fim naivi, nu vom putea recupera decat o mica parte din infractori. Dar, in urma stabilirii unei ținte realiste (5%, 10%), se pot identifica grupuri tinta de care merita sa te ocupi in mod profesionist si acolo trebuie sa intervenim.

Un lucru e cert - nu e in avantajul nimanui, nici al societatii, nici al penitenciarelor, nici al victimelor infractiunilor, ca cei care sunt inchisi sa devina mai salbatici decat au fost. Dar pentru asta, trebuie sa incurajam atitudini pozitive si sa oferim modele demne de urmat.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Atata timp cat avem o societate bolnavicioasa cu foarte multe prejudecati, probleme, nu se va putea face nimic decat cu vointa lor,ce vor dori sa faca in viata. Meseria hotilor rromi este hotia, ce sa schimbam? De multe ori nu te putem schimba pe noi, nu pe ei!
Nu se pot schimba pe fondul saraciei, lipsei de educatie... parerea mea.
Dar ce este mai grav ca si copii lor vor face acelasi lucru pentru ca asta vad in familiile lor.

Anonim spunea...

Dumneavoastra vorbiti de prejudecati, dar oare expresia pe care ati folosit-o "meseria hotilor rromi este hotia" unde se incadreaza?

Aveti dreptate ca pe fondul saraciei si a lipsei de valori, e greu sa facem ceva, dar cred ca articolul postat se referea la faptul ca trebuie sa incurajam strategii realiste in eductie (si asta nu doar in penitenciar, ci asa cum spuneati si dvs. la nivelul intregii societati)

Anonim spunea...

Avem nevoie de idei realiste. In penitenciare sunt foarte multi care identifica detentia cu a doua lor casa. Am vazut personal pplei care plangeau ca se libereaza intrebandu-se unde se vor duce. UE a cerut o imbunatatire a conditiilor de detentie si intr-adevar se observa o schimbare. Pana aici nimic rau. Dar spre deosebire de cei de afara care abia asteapta sa se libereze, ai nostri nu stiu cum sa faca sa intre(sau sa se intoarca) cat mai repede. Unde in Romania primesti 3 mese pe zi, medicamente gratis, un pat si caldura iarna? DOAR IN PUSCARII! Urmariti recidivistii. Unii se lauda cu zilele putine state afara. Nu trebuie sa transformam penitenciarele in lagare dar nici in pensiuni. Sunt multi romani care nu stiu cat se cheltuie cu detinutii, cum se traieste in puscarii ca altfel...s-ar putea sa avem surprize. Resocializarea, reintegrarea sunt VORBE GOALE. Nu veniti cu exemple de genul 2 detinuti sau 5 detinuti... Ce mai poti face unui om care este la a treia sau a patra intrare?Nu mai ai ce "reintegra". Reintegrarea este doar o vorba ca si vrajeala cu drepturile omului. Cand vreodata o ONG va spune USA sau Chinei sa termine cu pedeapsa capitala?

Anonim spunea...

Nu cred ca trebuie sa vorbim despre cei care percep penitenciarul ca pe o forma de asistenta sociala ("homeless" de 40 - 50 de ani, fara niciun sprijin afara) de acord cu dumneavoastra, acestia sunt foarte multi - peste jumatate)
ci la cei tineri, cu un anumit nivel de inteligenta si educatie, care comit infractiuni din anumite motive ce tin de dezvoltarea defectuoasa a personalitatii lor (AGRESORI SEXUALI, VIOLENTI, DEPENDENTI) si unde se poate interveni

Anonim spunea...

Pentru tineri(cei mai multi dintre ei)a face puscarie este un act de bravura. Se lauda cu asta! Am mers in sala de judecata unde in boxa se aflau tineri iar in sala familiile acestora care le zambeau ca si cum ar fi asistat la acordarea unui premiu. Nici macar inconstientii de parinti nu gandesc altfel. Se poate vorbi de acordarea unei "sanse" celor aflati la prima intrare. Atat. Pe urma, ii pierdem. Garantat. Lucrez de atata timp cu ei si stiu ce spun. AM FOST LA PUSCARIE inseamnna din pacate CE TARE SUNT. Nu au nici o sansa cei mai multi. Din pacate. Nu incercati sa postati articole de genul "nu toti sunt pierduti, unii participa la programe....." Stim cu totii ca sunt vorbe goale.

Anonim spunea...

Cred ca daca ar exista un sistem de asistenta sociala in comunitate la care sa ne putem raporta cand se pune pb liberarii celor care nu au sustinere din partea familiei acesta ar fi cu adevarat un pas spre recuperarea ppl. Dar in penitenciarele noastre se cere doar cantitate si imagine, nu si calitate. De altfel nu exista nici masuri concrete de sprijin pt liberati. Deci la plecare, Dumnezeu cu mila... Iar programele nu sunt decat o modalitate de petrecere a timpului si de obtinere a unor recompense, e greu de evaluat calitatea lor, cu atat mai mult cu cat lucram dupa ureche. Manualele de programe sunt un vis frumos, speram sa nu se transforme in cosmar asa cum pare sa fie situatia procedurilor, care complica lucruri simple, dar nu dau un raspuns adevaratelor probleme cu care se confrunta lucratorul de la socio si ppl.

Anonim spunea...

Exact despre asta se vorbea si in ceea ce a fost postat. Nu e nicio contradictie intre ce spuneti dvs si autorul articolului.
Iar daca nu putem face nimic (asa cum spuneti dvs), ineamna ca PUSCARIA E O INSTITUTIE DESUETA. Q.E.D.

Anonim spunea...

,,Dosctore vindeca-te mai intai pe tine, ca sa poti sa-i vindeci pe altii,,
Cred ca trebuie sa vedem ce putem face noi si ce ar trebui sa faca institutiile statului la nivel asistenta sociala.
Dar noi am facut totul?
,,...in temnita am fost si m-ati cercetat!,,
Oare am facut cu dragoste profesionala aceasta cercetare?
Poate nu putem sa ajutam foarte multi, dar daca am reusi sa schimbam unul si totul ar fi foarte bine. Iar de aici nu ne ramane decat sa marim acel numar.
Doamne ajuta sa putem s-o facem!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Prisonworker spunea...

Buna seara. In articolul postat nu se vorbsete de problema rromilor (tiganilor) si nici de asistenta sociala.
Se vorbeste despre necesitatea stabilirii acelor grupuri de detinuti care au sanse reale de recuperare (CARE SUNT, RECUNOSC, IN NUMAR LIMITAT)
Va rog sa incercati sa evitati opiniile rasiste, deoarece sunt in contradictie cu principiile acestui blog. va multumesc pentru intelegere.

Anonim spunea...

Catre anonimul de la ora 20.34.

Imi place foarte mult ceea ce ai scris. Ramai pe blog! Avem nevoie de atitudini sanatoase. Poate iti alegi si un nume.

Anonim spunea...

Da, puscaria este o institutie desueta. Cum poti sa crezi ca, daca pui la un loc tot raul, il poti determina, in atare conditii, sa devina bun? E o chestiune de morala sociala, as zice...

Anonim spunea...

Da inchisoarea este o institutie desueta oriunde in lume si in Romania mai mult decit in alte parti.Un prim motiv este ca in Romania s-au angajat psihologi in penitenciare pentru ca da bine pe la UE,dar nu sunt lasati sa lucreze cum ar fi cu adevarat eficienti.Al 2-lea motiv este ineficienta asistentei sociale in exteriorul penitenciarelor:la noi trebuie sa formam o cultura a ceea ce inseamna asistenta sociala si care categorii sociale au nevoie de asemenea asistenta,prea multe sunt lasate sa le realizeze familia.Un alcoolic ca sa poata stapini cu adevarat boala sa are nevoie de asistenta intreaga sa viata,cei care au probleme de managmentul violentei au probleme si cu alcoolul intr-o proportie covirsitoare,ce rezolvam daca in detentie vor incepe un program psihologic de natura de ai ajuta si la liberare nu exista nici o posibilitate de a continua?Este adevarat ca lipsa continuitatii in exterior nu este o scuza pentru noi.

Anonim spunea...

Domnilor, sunt recent liberat (4 luni) din penitenciar. O speta veche si urita. Ce am remarcat timp de 2 ani cit am stat: nu se poate schimba nimic in sistemul penitenciar, atita timp cit in momentul in care se anunta o inspectie se rezolva doar la suprafata unele probleme usoare iar "grosul" ramine tot in ceata. Si se merge exact ca "inainte", cind se asfalta si pavoaza orasul X ca vine "tovarasu". Cit timp am stat inchis, O SINGURA DATA am stat de vorba cu psihologul unitatii. Poate in dosar scrie altceva, dar ce va spun este purul adevar. O SINGURA DATA!!! Si cum mai doreste societatea ca detinutul sa mai se reintegreze? Erau printre noi, detinutii, citiva oameni cu studii peste media din penitenciar, si aici includ si pe cei din personalul penitenciarului, avind chiar si 2 facultati. Daca raportau o problema si la acea problema aduceau si o solutie foarte buna de rezolvare, erau pur si simplu luati in ris. De cine? De un gardian limitat din toate punctele de vedere. Si gardianul raporta la cdt-ul de sectie o cu totul si cu totul alta versiune, de ajungea detinutul sa fie scos drept instigator. In legatura cu telefoanele mobile: in Legea 275 spune ca detinutii au dreptul la minim un telefon pe saptamina. Retineti: pe saptamina! Atunci de unde situatia ca daca luna are 5 saptamini, intr-o saptamina nu mai dai telefon? De ce se raporteaza la numarul de vizite lunare? La un moment dat am primit un raspuns( la PNT Giurgiu) cum ca din vina romtelecom(???!!!) nu se pot da decit un telefon pe saptamina fiindca nu sint telefoane publice suficiente! Cred ca romtelecom nici nu a fost anuntat, si nu cred ca romtelecom rata ocazia sa dubleze numarul de telefoane publice cu cartela din penitenciar, mai ales ca incasa un numar dublu de convorbiri telefonice. La PNT Jilava se putea da 2 telefoane pe saptamina iar la PNT Giurgiu NU? I-mi aduc aminte ca in primavara lui 2007 eram la Jilava si din fiecare camera am fost cite 2-3 detinuti la club, unde ni sa comunicat intrarea in vigoare a noilor regimuri de detentie. Aici, impreuna cu conducerea din pnt sa vorbit deschis si pe fata foarte multe probleme , printre care si cea a telefoanelor mobile. Efectiv, sa negociat numarul de convorbiri telefonice pe saptamina, si nimeni nu a PATIT NIMIC. La pnt Giurgiu cred ce era bagat pe a 4-a direct. Mai revin cu amanunte, daca sinteti interesati. O zi buna va doresc in continuare.

Anonim spunea...

Buna dimineata domnilor. Am revenit. Sa va spun cite ceva despre permisiile acordate de penitenciare. Va rog sa tine-ti cont de faptul ca sint iesit proaspat din sistem. La pnt Jilava se acorda in functie de meritul detinutului, si numai de meritul detinutului. Cit era considerat de rau d-nul Caministeanu, daca detinutul i-si vedea de treaba lui si mergea la munca, garantat avea o permisie asigurata. Aici ma refer la detinutii care intradevar erau in banca lor. Ca printre cei recompensati pe merit se strecurau si "sifoanele", este ceva normal. Observati ca nu am spus nimic de fapta detinutului recompensat, deoarece se tine cont de ea dar intr-un procent rezonabil. La pnt Giurgiu nu am inteles de ce anume se tine cont dar va dau un exemplu: de sarbatori( craciun, paste) au plecat in permisie, pe o scara de la 1 la 10, 8 de pe stationare si 2 de la munci!!!!! Si atunci se mira conducerea de ce nu mai vrea detinutul sa mai iasa la munca. Ve-ti spune ca pentru zile cistig. Gresit! Zilele cistig obtinute de detinut sint "mincate" de aminare la comisia de liberare. Atunci cum stimulati detinutul sa mai iasa la munca? Cum il faceti pe detinut sa se considere folositor? Cum aratati detinutului ca munca lui este folositoare institutiei si, in subsidiar, societatii, in momentul in care el va fi liberat? Sau "stimulati" detinutul cu: nu iesi la munca i-ti fac raport? Iese de frica? Cam asa ceva. Ca pentru altceva nu il mai trage inima. Cam atit si, mai revin. Sa aveti o zi buna.

Anonim spunea...

de ce este nevoie de moderarea articolelor? credeti ca se coboara cineva pina acolo incit sa inceapa sa posteze injurii si calomnii? cred ca sint oameni cerebrali cei care posteaza aici.

Anonim spunea...

domnilor, ce se intimpla? nu mai posteaza nimeni nimic? cum vreti sa se inbunatateasca sistemul daca nu se discuta, cu argumente pro si contra, acest subiect?