Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 22 septembrie 2008

Penitenciarul Baia Mare: Conflict cu presa locală

Ciprian Dragoş, un jurnalist din Baia Mare, publică destul de des în ultima vreme, articole despre penitenciarul din localitate. De unde pasiunea? Explicaţia e simplă. Penitenciarul a fost condus în ultima vreme de Vasile Chiorean (foto), care a ales să se certe cu presa din localitate.
.
Cetăţeanul, fost director, e mulţumit de sine, neînţelegând deloc ce i se întâmplă. Atitudinea domniei sale, în relaţia cu presa, afectează însă imaginea Penitenciarului Baia Mare, care, e drept, nu este tocmai un bastion al eficienţei şi al corectitudinii, dar nici nu este aşa cum este prezentat în presa locală.
.
Directorul general al ANP a luat măsura demiterii lui Chiorean. Un personaj de acest nivel profesional nu avea ce căuta o secundă în funcţia de director al penitenciarului, dar, cum sistemul nu e perfect, uite că se întâmplă. Chiorean a ocupat această funcţie aproape un an.
.
Horia Chiş, noul director, face eforturi de normalizare a relaţiei cu mass-media locală. Nu e simplu, dar dacă totul merge bine, şi nu sunt evenimente negative majore, lucrurile se vor schimba cu timpul.

Noua conducere a Penitenciarului Baia Mare a organizat, lunea aceasta, prima conferintã de presã. Una la care au participat directorul Horia Chis si purtãtorul de cuvânt Crina Suciu. Ex-directorul Vasile Chiorean, actualmente adjunct al institutiei, a refuzat sã aparã în fata jurnalistilor băimãreni. (...)

Cât despre motivele oficiale ale schimbării lui Vasile Chiorean, acestea nu au fost comunicate încã. „Eu nu am competenta de a-l evalua pe Vasile Chiorean. Săptămâna aceasta vom avea parte de o vizită din partea conducerii Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si atunci vom afla, probabil, si motivele înlocuirii sale. Dar vã pot spune că avem probleme, cel putin de comunicare cu presa. Imaginea noastrã în comunitate nu este una dintre cele mai bune acum”, a declarat directorul Chis.

Acesta si-a luat deja în serios rolul si a trecut la luarea primelor mãsuri. În cursul zilei de ieri a vizitat toate celulele închisorii, indiferent de regim, si a stat de vorbã cu toti detinutii. Poate părea un fapt banal, dar asta nu s-a întâmplat niciodatã în timpul conducerii lui Chiorean. Mai multe, ce sã comentãm? (sursa: link)

Vasile Chiorean a reuşit să intre în conflict cu presa pentru că nu a fost în stare să explice fenomene care se întâmplă în toate penitenciarele. Peste tot există agresiuni, violenţă, probleme financiare sau reclamaţii ale deţinuţilor. Marea majoritate a celorlalţi directori, unii având sub comandă penitenciare mult mai dificile, sunt în stare să comunice eficient şi nu au probleme. Chiorean, care înţeleg că rămâne pentru o vreme adjunct, pur şi simplu e incapabil să înţeleagă importanţa unei bune relaţii cu mass media şi în comunitate.
.
Cine cunoaşte Penitenciarul Baia Mare va observa, oricât de subiectiv ar vrea să fie, că imaginea prezentată este ceva mai sumbră decât realitatea. Sigur că putem să dăm vina pe lipsa de înţelegere a jurnaliştilor. Realitatea este însă alta. Un director mediocru aruncă în derizoriu munca a câteva sute de angajaţi.
.
Link-uri utile:

31 comentarii:

Anonim spunea...

Nu sunt din Baia Mare dar lucrez intr-un penitenciar,aceste articole pot sa fie crezute doar de o persoana care a vizitat 1 data in viata 1 penitenciar si a stat sub 30 de minute in interior,nu cred ca exista 1 director de penitenciar care sa nu stie ca este 1 program national[preluat dupa spanioli]distribuirea prezervativelor ppl-ilor ca masura de prevenirea raspindirii virusului hepatitei,este o masura cu un bun raport eficienta/pret,acuzatiile aduse asistentei imi amintesc de vremurile gradinitei si acuzatiile care incepeau cu "tovarasa...";trebuie mai mult decit naivitate sa crezi ca cineve care a avut folosit la serviciu 2 prezervative le lasa la vedere deasupra pe gunoi,in schimb 1 ppl sa intrebe 1 cadru despre prezervative gasite pe gunoi este mai mult decit impertinenta si respectivul nu cred ca primea un ris drept raspuns ci era ascuns pe camera pina la liberare ca sa folosesc "jargonul profesional".Intentia mea nu este sa le iau apararea celor de la Baia Mare,conducerea ANP sigur a avut o motivatie cind a facut destituirea,dar respectivul ziarist a auzit in viata lui despre termenul PROFESIONALISM sau deontologie profesionala ii spune ceva,personal daca eram in situatia asistentei citate il dadeam in judecata pe domnul ziarist si luam o gramada de bani de pe el.

Anonim spunea...

Da domnilor si doamnelor , sunt probleme in acest "PENITENCIAR" de ordin menegerial...lipsa adevaratilor profesionisti isi spune cuvantul si conducerile care au perindat ANP au fost "profesioniste". Aceste probleme le gasim si la Satu Mare , Arad etc... sunt "profesionistii" alesi de ANP , doar nu i-am ales noi....unii au fost numiti prin Ord. MJ...altii "au luat examenele" iar adevaratii profesionisti se vad cu adevarat intr-o situatie de criza , si acum suntem intr-o situatie dezastruoasa in intreg sistemul. Credeti ca noul director Chis este mai bun....trecutul sau este foarte discutabil , se poate verifica ce activitati a desfasurat acest domn.

Anonim spunea...

E strigator la cer,ceea ce incearca sa faca un "mare cronicar" de nicaieri.Cred ca habar nu are cu ce se mananca pnt.Eu unul ii doresc ca acei ppl-isti sa-i aduca numai bucurii atat lui cat si familiei,in momentul in care vor fi eliberati.

Anonim spunea...

Ce anume e discutabil in trecutul lui Horia Chis? Ori nu sti despre cine e vorba ori incerci marea cu degetul. Horia Chis este respectat de catre colegi si are taria sa-si apere principiile. In plus stie meserie. Rog adminul sa nu mai accepte acuzele nefondate... parca asa ati stabilit.

Anonim spunea...

Ziaristul e rau intentionat. Ieftina scuza. dar pe Chiorean nu-l vedeti in fiecare zi? Vi se pare ca stie pe ce lume traieste? Mie nu. A fost o greseala numirea acestui om intr-o astfel de functie. Nu avea ce sa caute, pur si simplu. Parca e din alte vremuri.

Anonim spunea...

Da Horia Chis este un om de cuvant asta e sigur.Se vor vedea rezultatele.

Anonim spunea...

Pentru primul comentator.

Aceste articole nu vor fi crezute de un singur om pentru simplul motiv ca ele vor fi citite de mai multi oameni. Si daca se intampla ca acei oameni sa nu lucreze nici la Baia Mare nici la penitenciarul unde lucrezi tu, ei vor crede. Iti garantez. Apoi te vor intreba daca si la tine e asa. Si mai departe... Chiar daca nu exista nici un director de penitenciar sa nu stie de acest program, e foarte grav ca nu stie sa explice ce se intampla la el in curte. Printre alte atributii, o are si pe aceea de a-si vinde marfa asa cum trebuie.
Profesionalismul se masoara la unii jurnalisti in numarul de articole publicate si chiar numarul de scandaluri provocate. Cam asa se evalueaza jurnalistii. Daca noi nu vom sti sa gestionam astfel de situatii, ei nu ne vor ierta. De aceea e foarte important ca pe langa un management eficient, directorii sunt obligati sa gestioneze relatia cu jurnalistii, fie ei rau sau bine intentionati. Pe deasupra, penitenciarele sunt elemente ale societatii, platite din bani publici, asa ca nu ne mai putem ascunde prea mult dupa specificitatea muncii noastre. Asa ca, vrem nu vrem, trebuie sa tinem cont de ei si sa procedam in consecinta. In alta ordine de idei, puterea presei, la orice nivel, este recunoscuta ca fiind determinanta pentru carierele oamenilor publici.
P.S. Nu lucrez nici eu la Baia Mare si sunt convins ca situatia nu este chiar sa tragica cum este ea prezentata. Dar se intampla ca ceea ce noua ni se pare normal si logic, altora sa le para extraordinar.

Anonim spunea...

“In penitenciar sunt incarcerati cei de la regimele de detentie mai aspre si credem ca vor fi mult mai interesati”, a adaugat Gelu Dinca.

"Replica", cotidian de atitudine "bine informat" de Constanta.

"Regimele", nea Gelu?

Anonim spunea...

De ce nu se cauta si trecutul GLORIOS al ziaristului ? De ce nu se vrea sa se spuna ca e putin cam incapabil si de aceea a luat sanctiune de la CNA cand era la Cinemar dupa sesizarea legala facuta de penitenciar ? Ca urmare a fost dat afara si s-a gudurit, a promis si a inceput iar sa duhneasca a prostie comandata la trustul unui candidat ratat pentru primarie si al unui regizor de 3 lulele ce a facut in vremea lui Batinas in penitenciar un (ratat de) film.
Deci asta e razbunarea prostului de reporter... in primul rand!
Nu ca ar fi fost capabil Chioreanu ... dar tot Bucurestiu l-a numit... daca nu prezenta incredere ... de ce l-au imputernicit? Nu vrea nimeni sa ridice manusa? E acum prea plina de rahat? Deci nu te pune cu presa ca te balacareste ... chiar daca ei au gresit si ti s-a facut dreptate legal... pana la urma tot ei "sapa" victorios... si calca peste cadavre. Rusine mare presei maramuresene! E manipulata de Chereches prin Ilea !

Anonim spunea...

Dracu' nu e atat de negru se spune...si asta se potriveste la Baia Mare. Dintr-o "ura personala" s-a iscatun razboi si o pata pe tot penitenciarul Da, eu sunt de la Baia Mare. Penitenciarul nu e asa cum e descris de "jurnalist". Si nu e un "jeg" precum directorul general a spus-o. Si ne-a JIGNIT pe toti cand a zis asta. Iar Chiorean e un om de paza si nu a dorit postul de director, asa s-a nimerit prin plecarea lui Batinas.
Ma bucur ca penitenciaristii (macar) pot citi printre randuri si sa vada ca nu e chiar cum se spune. iar miscarea facuta de Bala a fost de imagine. Justificata, dar doar de imagine.Avem nevoie de un director. Si nu stiu cati se vor ridica la nivelul lui Marincas si al lui Batinas.

Anonim spunea...

De ce nu spune nimeni ca actualul si VIITORUL, (punem pariu ?) director este fost re-creator de DGPA .. acum DGPCMcdcd .. deci tot un fel de SIPA cizelata? ... De ce fel de incredere se bucura el din partea cadrelor? Poate de o frica ascunsa si disimulata ca n-au ce face... nu credeti ? Adica logic e ca pana acum i-a sapat pe toti ... si acum ii va conduce prin santaj ... "ca stiu eu cum sa te dau in gat daca nu faci ce spun" ? Nu e un fel de tiranie ascunsa ? Ce senin a fost cand a fost numit ... nici nu stia ... ca era in concediu, credeti un "new SIPA" ca nu stia sau ca nu si-a dorit sa fie Director inca de pe vremea lui Marincas ?... numai ca atunci isi dorea altcineva puterea... Vise placute !

Anonim spunea...

Intrebarea e alta. De ce ar spune altcineva lucruri pe care tu le interpretezi foarte rauvoitor. Ai postat ultimele trei comentarii, in acelasi stil si chiar cu aceleasi greseli, eu m-am lamurit. Ai o problema personala cu Horia Chis. Poate ca ar fi bine sa fi barbat si sa mergi sa-i spui daca asa e. Degeaba vii cu tot felul de aluzii, daca nu ai si ceva concret. Cine sa-ti raspunda la intrebari daca nici tu nu nu sti ce vrei sa afli. Il cunosc pe Chis, am avut si divergente, dar profesional nu e nimic de reprosat.
Poate ca tie ti se pare neimportant, dar Chiorean este vinovat daca nu a fost in stare sa aplaneze conflictul cu jurnalistul respectiv, indiferent care este istoricul neintelegerii. Daca avea minte Chiorean nu se ajungea aici.

Anonim spunea...

Vom vedea ce va fi. Oricum tot sistemul se asteapta ca imputernicitii sa ajunga pe posturi. Si asta e un mare semn de intrebare in ceea ce priveste corectitudinea examenelor. Si numai prin intimidarea contracandidatilor. Un lucru e clar... Chis e un baiat istet, dar sa fii director de penitenciar, e treaba de barbat.

Anonim spunea...

Asta nu inseamna ca imputernicitii nu au voie sa participe la concurs. Ramane de vazut daca vor face singuri jocurile.

Anonim spunea...

Hai ca e amuzant, cu siguranta nu e unul singur la postari, ca stiu ce am scris. Si ai si dreptate, Chiorean chiar a gresit, iar Chis e un tip destept, dar lucrurile nu stau asa cum sunt ele descrise. Asta voiam sa zic. Ambii au parti bune si rele, ca oricine, inclusiv tu, anonimule de la 00:38.

Anonim spunea...

Anonimei de la 23.09.2008 00:38:00 ... "aranjamentele" deranjeaza ... dar partase la ele sunt persoanele... Problemele personale sunt se pare preocuparea ta ... nu a mea ... ipotezele sunt reale ... toti se intreaba ... nimeni nu are curajul sa presupuna ca va fi altfel.

Anonim spunea...

ipotezele exprimate aici de ante-postatori, mi-as dori sa nu se confirme, dar cine mai crede in politica ?....

Anonim spunea...

Nu zic ca n-ar fi si lucruri suspecte, dar incercati sa umpleti cu cuvinte punctele de suspensie. Sunt prea multe aluzii. Ori vorbim pe fata, macar ca suntem anonimi ori, nare rost sa ne pierdem timpul.

Anonim spunea...

cine nu ia in calcul politica da divada de naivitate. nu neaparat aduce lucruri rele, dar ea exista. eu sper sa fie de bine!
cand vom sti si noi cine s-a inscris pe posturi?

Huginn spunea...

:-) imediat ce punem mâna pe liste.

Anonim spunea...

"n-are" ar fi mai prietenos cu limba romana

Anonim spunea...

Scuze, din graba. Mi-a scapat.

Anonim spunea...

huginn, te cred pe cuvant. sunt nou pe site, dar stiu ca ma pot baza. la Baia Mare, chimbarea de director s-a aflat de pe blog intai. nu spune asta multe despre situatia sistemului si despre vertica;itatea oamenilor de la "putere"?!

Huginn spunea...

Verticalitatea celor de la putere şi situaţia sistemului sunt o discuţie în sine. Faptul că s-a aflat despre blog are altă explicaţie. Ne străduim să acoperim un deficit informaţional pe care ANP nu poate să-l acopere.

Anonim spunea...

sincer va admir, si daca ar fi sa se analizeze "transparenta" sistemului, eu, ca ANP, m-as lauda cu existenta acestui blog.
apropo, e laudabila introducerea regulilor, nici o comunitate nu poate exita fara ele.

Anonim spunea...

si ce voiai sa zici de alta explicatie?

Anonim spunea...

Ziaristul nu este un ratat, asa cum spune - evident sub anonimat - un nene mai sus (naparcile doar asa au curaj), ci un jurnalist pe care EU l-am ales sa scrie si in ziarul international Time of Truth tocmai datorita meritelor sale, unul dintre ele fiind curajul de a spune adevarul. Dragos semneaza cu responsabilitate anchete care au cutremurat scaune in multe penitenciare, asa ca, ”anonimule”, ciocu-mic!
Puteti citi anchetele lui Dragos si pe
www.ro-reality.com

Anonim spunea...

Nu postez sa acuz, apar sau colomniez pe cineva. Penitenciarul Baia Mare poarta in spate o "zbuciumata" istorie cu grupuri de interese si "ocoliri" flagrante ale legii. Demiteri au mai fost si vor mai fi, Chiorean nu e decat un pion in sahul numit penitenciar. Da! poate fi o vina si faptul sa accepti o functie pentru care nu esti capabil!
Chis Horia este creditat cu incredere si se stie, va fi director si dupa concurs. Sa speram ca nu va dezamagi, noi asteptam mult de la el. Dar cine asteapta mari realizari in scurt timp fa fi dezamagit. Eu zic sa ne multumim pentru inceput cu o normalizare a lucrurilor. Succes domnule Chis, si sper ca "ochii albastrii" pe care-i aveti sa va ajute!
Ciprian Dragos, ziaristul care a adus Penitenciarul Baia Mare in prim plan ar manca si el o paine...asa crede el! Sper sa nu se transforme intr-un Nati Meir local!
Concluzionand, la Baia Mare nu-i nimic deosebit, intodeauna a fost la fel si sper sa prind pensia linistit!

Anonim spunea...

Profest ai perfecta dreptate,acest mod defectuos de a stapini un conflict cu presa a fost probabil 1 dintre motivele care au dus la demiterea respectivului director,probabil ca au mai fost si altele pe care noi nu le-am aflat inca.Din pacate in Romania asa se masoara profesionalismul gazaetarilor "prin numarul articolelor scrise si al scandalurilor provocate",prin alte parti se apreciaza adevarul si obiectivitatea cu care este acest adevar prezentat,in Romania scandalul creste raitingul la presa fie ea scrisa sau vorbita,gazetarii nu au dragoste de adevar si nu depun eforturi spre a fi cit mai obiectivi ci isi folosesc profesia pentru a plati polite personale,actioneaza la comanda politica s.a.m.d.;probabil din aceasta cauza nu fac nici ei demonstratii de ZIUA PRESEI!

cip spunea...

Citind comentariile de până acum, am tras două concluzii:
1 - în penitenciare lucrează mult mai mulţi analfabeţi decât aş fi crezut. asta nu ar fi neapărat o problemă atâta vreme cât ei stau pe oliţa lor. grav e când dau lecţii de profesionalism şi se cred intelectuali după ce tastează câte un smiley pe messenger.
2 - cei care nu ştiu să tacă atunci când presa le dezvăluie ilegalităţile trebuie să se apuce de altceva. ştiu că mulţi ar vrea un pumn în gura presei, dar asta e mai greu. chiorean e nesimţit şi incapabil. nimic mai mult. nu am nimic personal cu el. m-a mirat faptul că atâta vreme superiorii l-au ţinut în braţe. şi până la urmă s-a dovedit că deţinuţii au avut dreptate. ei l-au demis pe chiorean. nu eu. dar mai e mult până unii vor înţelege rolul presei. nu sunt utopic.

iar pentru genialul care a scris ca am fost dat afară de la cinemar... chiar mă înfundă râsul. am plecat de acolo după o lună şi jumătate, timp în care am realizat alte emisiuni pe acel post. de ce să mă dea afară? chiar crede genialul că afaceristului miclăuş, directorul postului, care nu-şi mai vede capul de datorii, îi pasă de chioreni sau alţi purtători de incultură din penitenciar? să fim serioşi.
poveştile cu cherecheş şi ilea sunt derizorii.

Anonim spunea...

0. Ce n-as da ca sa stiu mai multe despre ce spune anonimul la care faci tu referire, mister "CIP".
1. Daca ai ajuns sa citesti blogul acesta inseamna ca te-ai ofticat rau Domnule "CIP". Ceea ce spui oricum nu spui cu argumente, la fel ca munca pe care o faci in "senzationalele articole" despre care te sustine madam "simona", vreo pupila de-a ta.
2. Oricat ai vrea sa sustii, ca oricum nu poti altfel ca doar sunt sefii tai acum sau gresesc?, ca "poveştile cu cherecheş şi ilea sunt derizorii" lasa-ne sa vada lumea ce vor aduce alegerile si ce osanale va avea Ilea catre clanul Chereches in campania care incepe.
3. Avand in vedere cursul evenimentelor a sustine ca nu ai plecat pentru ca a primit postul sanctiunea e putin cam tardiv, daca nu chiar inutil.
4. Cauta in arhiva postului AXA TV si o sa vezi ca ei au un trecut deja "glorios" in a arunca cu vorbe rele despre penitenciar si deci tu nu faci decat sa le continui politica inceputa de demult cu alte lichele.
5. Acest blog prezinta pareri care nu pot fi exprimate decat aici, anonimatul protejeaza in acest caz, pe cei ce arata multe fapte reale nu chiar nedemonstrabile. Mai uita-te o data la diplomele tale si poate vei intelege. Asta daca nu-ti comanda sefii tai altceva. "Maestrii" ca Ilea, ei insisi obisnuiti cu "sa traiti, cata dreptate aveti", intotdeauna au nevoie de lingai, altfel cine sa le confirme valoarea ?
6. Nu blogul acesta va schimba parerea oamenilor despre tine, tu insuti o faci si nu-ti dai seama. Verticalitatea ziaristului sta in a verifica ceea ce primeste ca informatie, nu in a acuza fara dovezi documentate si a percepe senzationalul ca fiind intotdeauna inceput prin insulte.
7. Daca chiar vrei un articol serios despre detinuti incearca sa iei interviu unui judecator delegat din orice penitenciar si vei descoperi ca cei care fac fapte rele nu sunt nici in penitenciar niste "sfinti".