Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 15 septembrie 2008

'Bursierii' penitenciarelor incep scoala

Procent detinuti scolarizati din total

Daca trendul ultimilor ani se mentine, azi incep scoala peste 3000 de detinuti, aproape jumatate analfabeti. Cursurile sunt organizate in colaborare cu unitati scolare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii, cursantii fiind remunerati pentru 'efortul' depus.

Numarul detinutilor scolarizati a crescut cu mai bine de 3% in ultimii 4 ani, o crestere semnificativa fiind inregistrata dupa intrarea in vigoare a legii 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.

An scolarDetinuti scolarizatiDetinuti scolarizati din total

2004 - 2005

2365

6,59%

2005 - 2006

2638

7,38%

2006 - 2007

2571

8,66%

2007 - 2008

2715

9,65%

Detinutii sunt platiti sa faca aceste cursuri. Legea prevede ca personale private de libertate care participa la cursuri de scolarizare ori de formare profesionala, primesc lunar, pe durata cursurilor o remuneratie egala cu salariul minim pe economie. Frumos! Nu-i asa? Statul, adica platitorul de impozite, ii premiaza lunar si dumnealor devin rapid cetateni onesti si muncitori.

In realitate insa interesul detinutilor pentru alfabetizare, finalizarea studiilor sau formare profesionala nu a crescut semnificativ. Desi exista perspectiva ca trendul crescator al scolarizarii sa se pastreze si in anii urmatori, rezultatele nu vor fi spectaculoase. Doar costurile finantarii acestor programe vor produce emotie.

Detinuti scolarizatiRecomandarile europene in materie sustin o astfel de masura, din perspectiva reintegrarii sociale a detinutului, care trebuie sa aiba posibilitatea reala de a studia. Aceasta remunerare a 'studentilor' nu este insa privita cu ochi buni. Romanul de rand nu beneficiaza de acest suport financiar, desi este un bun cetatean si isi plateste la timp darile catre stat. Detinutul, in schimb, a mai gasit un mijloc de a castiga bani usor.

Efectul acestei masuri in scaderea ratei recidivei nu cred ca va fi foarte important. Este adevarat ca investitiile in educatie golesc penitenciarele, dar prin astfel de masuri sunt toate sansele ca detinutul sa devina asistatul permanent al statului. In detentie pentru soarta acestuia este responsabil penitenciarul, iar in libertate serviciul de probatiune. Nu imi fac iluzii insa. Lucrurile vor sta mult mai rau. Responsabilitatea statului va fi concretizata intr-un sprijin fara orizont, insa efectul deresponsabilizarii detinutului va fi unul cat se poate de puternic si de real.

ANP a anuntat ca intentioneaza sa renunte la acest stimulent financiar. Pentru motivele de mai sus cred ca este o idee buna, daca sunt gasite alte metode prin care detinutii sa fie responsabilizati si tratati ca viitori oameni liberi nu ca viitori recidivisti sau viitori asistati.

40 comentarii:

Anonim spunea...

ANP nu trebuie sa scoata scoala ,
scoala pentru ppl = obligatoriu.

Anonim spunea...

Nu de scoala e vorba. Scoala trebuie sa fie obligatorie. Nu e normal ca detinutii sa fie platiti pentru ca se duc al cursuri.

Anonim spunea...

stiti ca un medic cu rezidentiat ajunge doar la 1700 lei salariu, maxim? iar un profesor la 1500 lei maxim? cum draku se face ca un ofiter de la un penitenciar are si 4000 lei salariu sau chiar mai mult? si sa nu vorbim de raspundere aici , ca sunt multe de spus...

Anonim spunea...

Sunt ofiteri medici care pleaca din sistem A.N.P.probabil din cauza salariului ? 4000 lei are un dircor adjunct, de aceia pleaca cadrele din sistemul pentenciar si este o lipsa permanenta de personal ,de ce nu va uitati sa vedeti ce salarii au magistratii ,cine munceste in permanenta in contact cu detinutii ,stii cit cistiga un debutant in penitenciarele din Europa ?-4000 euro (pt.anonimul de la 07:35

Anonim spunea...

in invatamint este adevarat au salarii mici dar sunt foarte ...uniti ... ,sa moara capra vecinului....

Anonim spunea...

Mizerie este peste tot ,in invatamint se cumpara posturile din oras cu toate ca salariul este mic, de ce nu vin sa se angajeze la penitenciar? Cunosc citeva cazuri care au plecat dupa o luna dupa ce au intrat pe sectiile de detinere.

Anonim spunea...

lipsa permanenta de personal nu e din cauza ca nu ar veni oameni in sistem,(ar veni puhoi!!!), ci ca nu s/au mai dat concursuri! Va imaginati cati isi doresc sa fie in sistem? Cati bani s/au dat si cati or sa se dea in continuare pentru asemenea posturi! Deci, nu va vaitati ca faceti pacat, sunteti oamenii cu cele mai bune salarii din sistemul bugetar, mai mari ca in politie sau armata! nu mai vorbim de sanatate si invatamant! V-ati invatat cu bani multi si acum vreti si mai multi!

Anonim spunea...

nu are rost sa lungim comentariile se pare ca te indrepti spre RUSIA nu spre EUROPA . bani la buget ar fi pentru toata lumea pentru un trai decent dar pleaca la 4mil.euro km. de autostrada cind altii construiesc foarte bine cu jumatate ...si multe altele

Anonim spunea...

Nu vin in sistem pt. ca nu sunt posturi scoase la concurs! Stiti cati participanti erau la concursurile care s-au tinut? Era coada de 100 -200 la vizita medicala!

Anonim spunea...

pote in invatamint fac cite 13 ore de serviciu si ture de noapte si ajung la peste 200 ore lucrate .

Anonim spunea...

daca intr-un penitenciar sunt 2 soti, agenti, nu mai zic ofiteri, le intra in casa lunar cam 5000 lei! Se compara cu 2 oameni care lucreaza unul la primarie(700 lei) si unul care lucreaza ca suplinitor(700 lei)? Nu ca cei 5000 lei ar fi prea mult, dar voua vi s-a urcat si banii si grandomania la cap , ca si alcoolul, nu mai stiti de unde ati plecat!

Anonim spunea...

dar ce ziceti de asistentii medicali care lucreaza la salvare sau la contagioase si iau salar 2500lei stiti ca in constructii un muncitor cistiga 2500lei si chiar mai mult ,important este ca concursurile care se organizeaza sa fie pe bune, stiti ca medicii de familie cistiga intr 5000 si9000 lei , nu trbuie sa fim circotasi si sa facem schimbarea de care are nevoie societatea ... FARA CORUPTIE mai stiti ca cei carelucreaza la politie ,A.N.P. nu au voie sa aiba o alta slujba .

Anonim spunea...

cum te-ai angajat la primarie ...cu pile si acum teai desteptat

Anonim spunea...

domnii care se fac ca lucreaza la primarie pot incerca sa-si schimbe slujba, PACURARU se plinge ca sunt locuri de munca si nu are cine sa lucreze

Anonim spunea...

De ce sa plateasca ANP hotii ? ca sa invete? stati cuminti ca se duc la scoala sa vada profesoarele, sa-si faca conbinatiile nu sa invete iar ANP daca nu are ce face cu banii sa ne plateasca restantele ca avem destule si sporuri pe care nu le platesc .Detinutii trebuia sa invete cand erau copii, nu se invata calul batran sa traga la caruta lor trebuie sa le punem la dispozitie decat tirnacoape,lopeti,cazmale si la munca cu ei.Va salut.

Anonim spunea...

Am sa incep cu replici la cei care au fost mai harnici:11:16 si noi crezi ca suntem mai uniti decit cei din invatamint?Reciteste te rog articolele si comentariile despre socio;este totusi de remarcat ca la articolul despre supraveghetori celelalte compartimente nu au reactionat la fel ca si la articolele despre socio.11:27 pe sectii da s-a intimplat si la noi sa plece dupa nici o luna dar sa stii ca profesorii care predau in penitenciare se deprofesionalizeza,cind revin in scoli obisnuite au probleme cu pastrarea disciplinei la clasa[sora mea lucreaza in invatamint si o colega care a lucrat cu 1/2 norma la penitenciar si 1/2 intr-o alta scoala apela in permanenta la diriginti pentru disciplina,acolo nu avea supraveghetor].11:31 nu doar invatamintul si sanatatea alcatuiesc bugetarii in tara asta ce zici de magistrati,finante,sanepid[directorul de la sanepid Arad in dec.2007 si-a tras o prima de 10000 de euro?!].11:45au fost atit de multi candidati pentru posturile la care se cere doar bacalaureatul,in 2006 pentru 19 posturi de medici pe ANP la proba scrisa au fost sub 10 candidati[vezi ce salarii au medicii de familie afara la comentariul de la 12:22 si sa stii ca are dreptate].11:51 de unde 5000, ce matematici ai facut tu la scoala,eventual daca ambii agenti sunt de 50+ virsta si cu 20% spor de fidelitate.Sincer de la inceput mi s-a parut incorecta masura platii scolarizarii detinutilor si inca la nivelul salariului minim pe economie in vreme ce copii oamenilor cinstiti din tara primesc 40 lei alocatie de copii un corn[de multe ori tare ca piatra]si 150 ml lapte si detinutii ce mese primesc?!

Anonim spunea...

In invatamant au o norma de 16-18 ore pe saptamana!!!! Si un salariu de 1500 - 2500 ron, in functie de vechime, grad etc. Daca facem un calcul simplu, la min 40 de ore pe saptamana pe care le lucreaza un ofiter de penitenciare, rezulta ca in invatamant salariile nu-s chiar asa de mici...sau ca la peniteciar nu-s chiar asa de mari...

Anonim spunea...

Stimate domn anti-domnii-ce-lucreaza-in-Primarie,

Slujba in ANP nu este nici o sinecura pe viata doar pentru "baieti si fete", amanti - amante, cuscri-si cumetri, nasi si fini etc etc , cu totii aflati doar din intimplare prin familiile magistratilor, a ANP-isti...

Ea este o slujba la care, in mod normal, ar trebui sa aiba acces prin concurs, toti cei care indeplinesc conditiile specifice.

decit ca, modul ordinar in care se organizeaza si se executa procesul de selectie este cel care mentine aceste sinecuri de familie - fratie...

deci, poate ar fi bine sa-ti incerci matale norocul acolo unde D-l Pacuraru spune ca sint pozitii libere, ca sa vezi cum se traieste si in alte sisteme.

A bon entendeur, salut!

Anonim spunea...

theo,frumos comentariu si sunt in asentimentul tau,doar ca doresc sa fac o completare cu permisiunea ta.de ce nu plateste statul roman si copiii din familii cu potential financiar scazut,acei copiii care au potential foarte ridicat si care de multe ori SE DUC FLAMANZI LA SCOALA invata fff bine chiar exceptional,si se intorc acasa bucurosi ca au mai luat un 10 si ca pot sa-si imparta cornul si laptele,cu fratii lor mai mici,poate de multe ori si sigur asta inseamna mancarea lor in acea zi.nu sunt impotriva scolarizarii infractorilor,poate si noi am fi ajuns la fel ,in lipsa unei educatii,dar am avut sansa de a ne naste in familii organizate,care ne-au respectat,ne-au educat si ne-au iubit.dupa cum vezi acest infractori, in mare masura l-ea lipsit se pare tot ceea ce am avut(avem)noi.deci cred cu convingere, ca rolul DEAP.este unul foarte mare dar programele trimise din anp de catre niste...te las sa-i numesti cum vrei tu,nu au nici o concretizare la momentul de fata,dar trbuie sa recunoastem ca nici asezamintele nu sunt pregatite ptr asa ceva.daca anp ar retrage minimul pe economie ca plata al ppl si nu ar mai da castigul si pe perioada vacantei,imi poti spune cum ar arata tabelul in urmatorii ani?poate v-am plictisit,nu asta mi-am dorit.sa auzim numai de bine. nu fac parte din DEAP,CI DIN OPERATIV DE 16 ANI DACA ARE VREO IMPORTANTA?sau cum vor remarca altii nici relevanta.

Anonim spunea...

de ce sa nu recunoastem, suntem norocosi ca lucram in penitenciare, cel putin dpdv al banutilor, nu e nici prea mare bataia de cap, cel putin la cei de la birouri... altii se chinuie urat de tot sa ia banii astia!

Anonim spunea...

Ce faci tu Mr. HUGIN pe vremea asta, ce articole mai pregatesti? Stii ca esti cel mai citit, asta fara sa te perii, urasc asta...

Anonim spunea...

domnilor care tinjiti la un loc de munca la penitenciare, aceste locuri se ocupa in urma terminarii unei scoli de agenti sau de ofiteri si mai rar direct din sursa externa eu am ales la timpul potrvit cind nu venea mai nimeni la penitenciar sa lucreze asa ca ramii la primarie si mai asteapta cite un plocon ca tragi numai acolo unde este bine si prea te crezi pregatit ,am muncit si in alta meserie si nu pot primi sfaturi de la cineva care nu asteapta decit salariu mare fara munca

Anonim spunea...

De ce din 18 comentarii numai 3 au legatura cu postarea initiala, restul cu salariile... altora?

Anonim spunea...

A MURIT MAESTRUL ŞTEFAN IORDACHE. ODIHNEASCĂ-SE ÎN PACE.
Ne vom aminti de dumneavoastră, Maestre.(penitenciarişti)

Anonim spunea...

Multumesc pentru completare 15:26,esti in asentimentul meu,sincer nu stiu ce va fi mai rau diminuarea numarului de elevi in penitenciare sau pierderea unor bani pentru cumparaturi obtinuti usor[banii pentru scolarizare nu sunt conditionati de anumite rezultate sau mai putin pentru cei care doar promoveaza si mai multi pentru cei cu rezultate meritorii].Vrem sa-i responsabilizam pentru a-i pregati pentru viata in libertate dar le luam orice responsabilitate si le dam posibilitatea obtinerii unor bani usor[pentru scolarizare,pensii de boala]asa ii pregatim sa fie toata viata asistati sociali ai statului roman.

Anonim spunea...

Dar cei din sistem, nu au atata vacanta ca si profesorii, apoi se streseaza cu elevii, nu cu pleava societatii, nu risca familia sa nimic, ce stiti voi care nu lucrati in sistem ? Daca veniti in sistem, nu rezistati, va imbolnaviti, dar banii va plac ! Si ca sa fiu mai rau, ce ziceti de NEPOTISMUL DIN SISTEM ? Tot catelul si purcelul reuseste cu pile mari sa vina in sistem. NU POT FI DE ACORD CU ASTA ! Insa...sunt f f multi sot, sotie, fiica ginere, fiu, nota, nepot, fin, prieteni de-a fiicei ori ginerelui..si uite asa fac o gramada de bani. SUNT UNITATI UNDE TATA - E DIRECTOR, MAMA post CHEIE, - FIICA SECRETARA, fiul INGINER, ginerele SEF si uite asa..NEPOTISUL TOT MAI IN FLOARE, si nimeni nu vede ! SA VINA CEI DIN SURSA EXTERNA INSA NU CU PILE, eu sunt de acord cu asta DEOARECE SUNT SATUL DE ATATA NEPOTISM si salarii, premii date in familie. AR FI O TREABA BUNA SA INTERZICA ASTA pentru ca oricum nu se da randament daca TATA E DIRECTOR, etc...nu s elucreaza nimic doar se iau salarii mari

Anonim spunea...

Anumite dispozitii, legi, ordine se dau dupa o "directie" aratata de UE. Nimeni nu cred ca contesta faptul ca trebuie imbunatatita viata dincolo de gratii. Doar nu traim in Evul Mediu. Dar NOI ROMANII SUNTEM PUTIN IDIOTI:daca UE ne cere o imbunatatire a calitatii hranei, dam la PPLi mese festive de sarbatori sau norma de hrana pentru ADVENTIST, MUSULMAN(!!??)-ca de ne-ar auzi altii s-ar crucii, daca cere un tratament medicamentos adecvat, ne aruncam sa luam ce e mai scump. Noi suntem mai catolici decat Papa. Sa dam atat cat avem in mod echilibrat ca nu ne-a cerut nimeni sa bagam sistemul in colaps financiar ci un minim de reguli, sa trimitem la scoala pplii fara prea multi bani si sa ii facem sa inteleaga ca e spre binele lor sa invete nu doar pentru castigul zilelor si al banilor. Cine ii invata sa fie mai hoti ca hotii? Ca scoala oricum nu se face:15 min. in sala si 45 afara la combinatii.Unii "stie". Si asta cred ca in fiecare scoala. Daca nu e asa, va rog sa ma scuzati!Oricum matematica sau citirea sunt mai putin interesante decat picioarele profesoarei care, din pacate, pentru cativa banuti inghite toate mascariile ppleilor.

Anonim spunea...

Observ usoare ironii fata de elevii privati de libertate, dar activitatea de scolarizare a devenit mult mai serioasa si mai bine organizata de cand a aparut legea 275. Daca s-ar mai lucra putin la responsabilizarea elevilor, ar fi foarte bine. O parte din banii castigati ar trebui sa fie directionata spre perioada imediata liberarii, iar o alta parte spre achizitionarea de rechizite. Si poate ca n-ar strica sa-i vedem pe domnii directori mai interesati de activitatile de scolarizare, de calificare profesionala si de celelalte programe si activitati educative sau terapeutice.

Anonim spunea...

Huginn, crezi ca detinutii care muncesc in timpul executarii pedepsei fac asta din pasiune pentru coada de lopata/tarnacop? Sau isi se formeaza minime deprinderi de a munci sau nu stiu ce alte balarii de le gasim noi debitate prin materialele de bilant? Sa fim rezonabili! Poate ca nu e suficient ca societatea sa ii pedepseasca pe infractori, tinandu-i izolati in puscarii.Poate ar trebui ca infractorii sa munceasca pentru societate, pentru a repara/compensa raul produs. Asta e alta discutie si, sincer, eu nu resping punctul asta de vedere. Detinutii nu trebuie platiti sa faca scoala, dar cei fara scoala sunt cei care nici nu au bani de tigari. Si pentru asta prefera munca, in locul scolii. Solutia: si la munca si la scoala. La munca pentru bani, la scoala pentru liberare conditionata.

Anonim spunea...

Perfect ai zis 15.09 ora20:11.Albert nu e rau ceea ce spui.

Anonim spunea...

Pentru anonimul din15.09 ora 14:43 in invatamint se preda la clasa 18 ore pe saptamina[16 ore au doar cei cu gradul didactic 1 si 20 de ani vechime],orele de la clasa trebuiesc pregatite[planificari,schite de lectii,subiecte pentru testari],testele date elevilor trebuiesc corectate,discutate cu elevii pentru ca acestia sa nu mai repete aceleasi greseli,un profesor nu a terminat activitatea sa didactica atunci cind a iesit pe poarta scolii asa cum a terminat ofiterul de la penitenciar.

Anonim spunea...

Theo, pentru activitaile de planificare au o zi metodica! Ca sa nu mai vorbim de vacante. In penitenciare abia se iau 2 saptamani de concediu vara din cauza lipsei personalului, in timp ce in invatamant sunt 2 luni si jumatate de vacanta. Intr-adevar, 16 ore au cei cu grad didactic 1, insa nici cu 18 ore nu lucreaza macar jumatate din timpul lucrat de cei de la penitenciar. Iar ca responsabilitate si risc, sa pastram proportiile... Ce raspundere are un profesor la scoala si ce raspundere are un ofiter de la evidenta, de exemplu?! La ce risc se expune un ofiter din operativ si la ce risc se expune un profesor? Fiecare cu meseria pe care si-a ales-o. Cred ca o comparatie intre salarii nu se poate face.

Anonim spunea...

Nu vreau sa fiu enervant sau sa intru in conflict cu colegii, dar poate ca nu e intamplator ca la articolul despre scoala s-a iscat un mic conflict cu profesorii. Atitudinea negativa fata de activitatile de scolarizare sau fata de alte programe educationale in penitenciar isi are radacini adanci in atitudinea nagativa fata de educatie in general. De aceea, personalul trebuie incurajat sa studieze. Poate ca va avea atitudini mai binevoitoare fata de domnii si doamnele profesoare si fata de educatie. Poate ca nu vor mai injura cand p.p.l. sunt scoase din camere ca sa mearga la activitati sau cand se intorc de la activitati. De multe ori atitudinea brutala verbal a unui angajat zadarniceste cate ore, zile sau luni de munca educativa pe care alti colegi o depun cu p.p.l. Degeaba incerci sa-l ajuti pe detinut sa aiba incredere ca oamenii pot fi si buni, ca partea omenoasa din noi poate invinge, daca el se intoarce la camera si, in timp ce-l escorteaza, agentul ii spune: "Treci, ba, in ma-ta, mai repede la camera!" Nu credeti?

Anonim spunea...

pentru theo
Ferice de ofiterii care pleaca fara nici o grija de la penitenciar, totusi realitatea nu cred ca e asta. Cred ca majoritatea ofiterilor pleaca stresati acasa, ca si agentii de altfel. Cred ca e simplu sa ne improscam cu noroi, dar fiecare padure are uscaturi si nici invatamantul romanesc nu e perfect. De altfel, majoritatea clientilor nostri sunt esecuri ale scolii si societatii. De fapt, nu suntem nici mai rai, nici mai buni ca profesionistii din alte domenii, doar mai nefericiti si mai izolati.
E bine ca este stimulat detinutul sa iasa la scoala, dar ar trebui ca stimulentul financiar sa se acorde procentual la cei care au rezultate mai bune, asemenea unor burse.

Anonim spunea...

Edy ai dreptate si noi personalul ar trebui sa mai trecem pe la scoala, asa am invata sa o apreciem mai mult,scoala ma refer, ca cei cu mai multa scoala nu sunt oricum apreciati in sistem.Ma intreb de multe ori ce criterii au stat la baza deciziei acordarii sporului de studii superioare?La prima vedere ai zice se plateste celor care au facut studii in specialitati de care are nevoie sitemul,corect intr-o oarecare masura:se plateste pentru absolventii de drept in orice loc ar lucra;de ce oare nu se plateste absolventilor de psihologie decit daca lucreaza la socio?!Orice agent care face munca de supraveghere in fisa postului are ca si cerinta specifica muncii:SA CUNOASCA STAREA DE SPIRIT DIN RINDUL PPL-ILOR,atunci aprofundarea cunostintelor de psihologie de ce nu este recunoscuta ca doar de aceste cunostinte ai nevoie pentru a cunoaste starea de spirit.Medicalul trebuie in permanenta sa recunoasca un simulant,sa faca diferenta de un bolnav adevarat,atunci de ce unui asistent care a absolvit psihologia nu i se acorda sporul de studii superioare?

Anonim spunea...

Eu sunt absolvent de Administratie Publica(1995-1999 la Universitate de Stat)si nu beneficiez de sporul pt.studii. De ce? PENTRU CA NU SUNT BANI! NORMAL AR FI FOST SA SE DEA UN ANUMIT PROCENT PENTRU ABSOLVIREA UNEI FACULTATI, UNUL MAI MARE PENTRU ABSOLVIREA A DOUA FACULTATI, UNUL SI MAI MARE PENTRU UN MASTER IN PLUS....etc.Asa e in Ungaria. Daca pana acum cativa ani in sistem gaseai cu 10 clase sau chiar mai putin, NORMAL ar fi sa se adopte o lege care sa plateasca ce am spus mai sus. Ce bine ar fi! Vise, taica, vise.......

Anonim spunea...

Pt. anonimul 19:38
Ce spor de studii nu ai? Nu esti ofiter?

Anonim spunea...

Nop. Sunt unterofiter. Da` ma gandeam ca daca iau cei cu "Dreptul" bine ar fi fost sa ia si cei cu "Inginerie, A.P."etc
D`asta ziceam de sporurile acordate pt.toti cei cu studii superioare.

Anonim spunea...

cam ce salariu are un agent de penitenciar debutant?///

Anonim spunea...

NU AM NIMIC CU ACESTI DETINUTI-DAR ATITA TIMP CIT NU AU PUTUT SA FIE OAMENI CIVILIZATI SA RESPECTE LEGILE II CONDAMN-DE ACEIA NU SUNT DE ACORD CU ACEASTA REMUNERATIE PE CARE O PRIMESC PTR SCOLARIZAREA PE CARE O FAC IN PUSCARIE.ADICA UNUI COPIL STATUL II DA ALOCATIE 40RON SI LA UN RAUFACATOR ANALFABET 500 RON -URASC ROMANIA SI LEGILE EI