Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 29 septembrie 2008

Feţele adevărului

Toate concursurile din sistemul penitenciar sunt "aranjate"! Cel putin, asta este mesajul transmis de catre foarte multi dintre cititorii blogului nostru. Realitatea dovedeste ca in ultimii patru ani, toti directorii generali ANP, au fost antrenati in mega scandaluri pe aceasta tema. Iacob, Serban si Iosif au fost, rand pe rand, acuzati de amestec grosolan in maruntaiele unor concursuri. Unul si-a innobilat fara nicio rusine favoritii, altul si-a angajat cu dezinvoltura neamurile.

Ce sa mai spunem despre, de acum celebrul caz, in care, dupa ce membrii comisiei au fost pusi in situatia absolut uluitoare, de a nu putea declara "castigatorul" castigator (a fost intradevar uluitor ca o parte dintre membrii comisiei sa nu fie de acord cu modificarea notelor!) dupa ce de nevoie, au scos din joben, la cel mai inalt ordin, doua posturi in loc de unul, dupa ce concursul a fost anulat tot de nevoie, dupa ce au intocmit o noua comisie (de data asta una aleasa cu ceva mai multa grija, prezidata de un tanar procuror!?) au putut-o declara, in sfarsit admisa, pe sarmana noastra candidata.

Daca tinem cont de enorma usurinta cu care, toti acesti directori generali, au primit de-a lungul timpului inaltele lor functii, daca tinem cont de faptul ca sunt cu totii magistrati, daca tinem cont de detasarea cu care acesti ultra-tineri -scoliti- impartitori -ai -dreptatii, au acceptat sau ordonat incalcarea grosolana a legii, daca tinem cont de faptul ca au fost, nu pedepsiti ci cat se poate de rasplatiti (cu, vorba unui comentator, salarii lunare cat castigam noi intr-un an de munca!), nu este de mirare ca neincrederea angajatilor din sistemul penitenciar, se ridica la cote atat de inalte!

Adaugand la tabloul acesta propriile noastre experiente, caile de acces in sistemul penitenciar de pana la demilitarizare, felul in care au reusit unii sa castige concursurile organizate dupa demilitarizarea sistemului (sunt cazuri in care nici nu mai este nevoie de dovezi, se vede cu ochiul liber cat de nepregatiti sau limitati sunt in realitate anumiti castigatori!) consider ca reactia unora dintre cititorii nostri este dupa cum spuneam, absolut justificata. Ca urmare, indignarea celor ce pretind ca lipsa de incredere din sistemul penitenciar , este o dovada de rea credinta, este mai degraba o reactie subiectiva, o neputinta de a intelege si accepta situatia.

In realitate, nu toate concursurile organizate dupa demilitarizare au fost "aranjate"!

Am aceasta certitudine, pe de o parte prin prisma propriei mele exeperiente, pe de alta parte, stau marturie cazurile rasunatoare, de pilosi trantiti la examene. Pilosi, care dupa ce si-au revenit din busitura, s-au reorientat cu repeziciune si facand ceea ce stiau ei cel mai bine, au ajuns peste noapte, fara niciun fel de examen, in loc de sefuleti pe ici pe colo, ditamai directorii de ANP.

Sa recapitulam asadar, cu voia dumneavoastra. Suspiciunea unora, multora (celor mai multi), este intemeiata! Pe de alta parte, spre deosebire de perioada cand se intra in sistem numai cu pile sau bani, astazi se organizeaza concursuri, inclusiv pentru ocuparea postului de director general. Ceea ce, trebuie sa recunoastem, este un pas inainte!

Un pas tot pe loc, este felul in care au fost organizate aceste apropiate concursuri. Magistratii, din pacate, spre deosebire de alte categorii, au acces la concurs (la care nu s-au inghesuit sa se inscrie, de vreme ce sunt mai degraba obisnuiti sa primeasca cadou, asemenea functii).
.
Intr-un climat de ultra-suspiciune (intemeiata, dupa cum am stabilit!) ar fi trebuit ca oamenii sa fie indemnati si incurajati sa se inscrie la concursuri. Dupa parerea mea, lucrul asta nu s-a intamplat din doua motive, din lenea, inertia sau lipsa de experienta a organizatorilor, cu acordul tacit (explicit?!) al celor direct interesati de posturile pe care au preferat evident, sa candideze de unii singuri. As lua in calcul, daca as avea aceasta posibilitate, un alt sistem de selectie al celor ce doresc sa lucreze in sistemul penitenciar, al celor ce doresc sa avanseze in functii. Dar asta este o alta poveste!

Sa fim insa drepti pana la capat si sa recunoastem ca, in aceasta ecuatie, cel mai important element il constituim noi, anonimii, noi... marea masa a lucratorilor de penitenciare. Care din slabiciune, din lasitate, din neincredere in propriile forte, in orice caz cu concursul nostru si din motive discutabile, am acceptat, acceptam si ma tem ca vom mai accepta inca mult timp de acum inainte, decizii imorale, decizii ilegale sau pur si simplu decizii pripite.

Imi staruie in minte replica sincer uimita, a unui coleg, la aflarea vestii ca directorul general de la acea data, era acuzat public pentru masluirea concursurilor, in urma carora sora, cumnatul si gazduitoarea fusesera admisi in sistemul penitenciar romanesc: " Mai, dar chiar asa sa se ia de el pentru atata lucru, cine n-ar face la fel, daca ar fi director general ?!".

Si mai am ceva de adaugat. Sa ne reamintim totusi ca Iacob a fost obligat sa-si dea demisia, ca urmare a ilegalitatii comise. Sa ne reamintim rezultatul controlului ordonat in cazul Serban si tinichiaua cu care acesta a fost nevoit sa se intoarca, pentru scurta vreme, la fostul loc de munca. Sa ne reamintim ca Iosif este un ilustru necunoscut prin subsolurile ministerului. Sa le reamintim membrilor viitoarelor comisii de examinare, ca de altfel si observatorilor prezenti cu aceste ocazii, ca au datoria de a fi impartiali, ca nu au obligatia de a declara admisi concurentii nepregatiti, chiar daca concureaza de unii singuri!

Si nu in ultimul rand, sa ne reamintim ca in realitate, nimeni n-a fost impiedicat sa se inscrie la examene!

18 comentarii:

Anonim spunea...

La nivel inalt s-au petrecut toate astea,dar ce sa mai spunem de angajati noi care au rasarit peste noapte in unele unitati,chiar acum cateva luni? Cand posturile erau toate blocate si nu era nimic scos la concurs? A? Asta cum se mai numeste?

Anonim spunea...

Au fost, sunt și sper să nu se mai întâmple.S-au aprobat transferuri între unități, s-au constituit grupe de intervenție fără nici un examen și toate astea fără ca nimeni să îi înrebe nimic pe cei care au aprobat aceste transferuri și numiri. Oare ANP-ul nu știe nimic? si toate acestea cind posturile erau blocate sau se organizau deja concursuri. Sper ca toate acestea să nu se mai întâmple,iar cei vinovați să fie trași la răspundere. Dar........

Anonim spunea...

Daca vrei sa vezi cel mai ,,competent'' director adjunct, care a intrat prin concurs, mergi la CR Tg Ocna . Sa avem pardon, e posibil sa fie si director plin daca va fi la fel si concursul de anul acesta ! Romania tara tuturor posibilitatilor! Nu te intrista maine poate fi mai rau ! Zambeste , fii fericit tara are nevoie de noi!

Anonim spunea...

Ciudat ca nu tratati si exemplul concursului pentru angajarea monitorului sportiv de la Craiova ! Hmm, de ce oare..:)

Anonim spunea...

Si transferul sefului serviciului educatie de la Galati la Iasi..:)

Anonim spunea...

Cred si vorbesc cu mare convingere ca totusi unii nu citesc si nu cunosc nici acum, dupa 4 ani legea 293!!Foarte multi isi dau cu parera dar putini sunt cei care cunosc legislatia si fac afirmatii pe bune!!Nu neg faptul ca anumite persoane au intrat cu interventie, avem si noi in unitate astfel de specimene,dar cum spuneam si eu..."domnule, daca inveti si faci subiectele ca la carte, nu exista sa fii dat inlaturi".E normal ca, daca nu iei un concurs sa faci afirmatii gratuite de genul ca a fost aranjat, de aceea nu am putut sa ocup respectivul post!!Dar...stau si ma intreb...oare ce nota ai luat tu in lucrarea aceea, ca la drept vorbind, exista un barem de corectare, care trebuie sa fie respectat, chiar daca te fura...dar cat poate sa te fure?!Daca stii, nu ai cum sa nu iei concursul!! Si de la concursuri la transferuri!!Pentru anonimul din 29.09.2008 , ora 16:27: eu nu cunosc respectiva situatie...dar tu cat de bine o cunosti??Crezi oare ca s-ar risca cineva...in vremurile de astazi sa faca o mutare...deci mutare de la o unitate la alta fara respectarea legii???Apropo....transferul se face intre instituii diferite...mutarea este cea care se face de la un penitenciar la altul conform Legii 293!!

Anonim spunea...

Nu e drept ca directorul general sa-si incadreze rudele, dar cit de drept este ca un cadru de conducere sa-si avanseze amanta care a terminat facultatea la baia publica si rugand diverse persoane sa mearga in locul ei la examene ....daca aceea este facultate....astea sunt oamenii cu care lucram si asta este rezultatul.Puteti vedea acest exemplu la Penitenciarul Vaslui iar d-na avansata tine loc de contabil sef acum.A!Si acum il sapa pe seful ei , dar las ca bine-i face, merita din plin tot ce i se intampla.

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 17.32 crede-ma caci cu tot cu baremuri poti fi furat la note de nu te vezi, iar eu stiu cazuri cind dupa concurs au fost persoane care au completat teza , alti concurenti au fost un pic furati si uite asa a intrat cine trebuia.

Anonim spunea...

Asteptam lista cu cei inscrisi pentru concursul de directori de unitati!

Anonim spunea...

Pentru anonimul(a) de la 17.32:

Daca te uiti mai bine in Legea 293 gasesti la art. 28, alin (2) urmatoarele:
"Funcţiile de conducere vacante din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia celor prevăzute la alin. (5), se ocupă, strict în ordinea următoare, prin:
a) avansarea prin concurs a ofiţerilor;
b) schimbarea ofiţerilor definitivi care ocupă funcţii de conducere, în alte funcţii, în cadrul aceleiaşi unităţi, cu respectarea prevederilor art. 51 alin. (4);
c) mutarea ofiţerilor definitivi din sistemul administraţiei penitenciare, care ocupă funcţii de conducere, cu respectarea prevederilor art. 51^1;
d) transferul cadrelor militare şi al funcţionarilor publici cu statut special din alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale statului şi Ministerul Justiţiei, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 11;
e) încadrarea prin concurs a candidaţilor din sursă externă.
Ai vazut care e ordinea stricta de ocupare a unei functii de conducere ? Mutarea de care vorbesti e undeva la pozitia a treia in articolul din lege. Si apropo, mutarea e intre unitati si transferul intre institutii(tocmai invers spuselor tale)
Deci cineva intr-adevar s-a riscat sa faca aceasta mutare. Sau poate n-a riscat, ca i-a iesit ilegalitatea...

Anonim spunea...

Are dreptate anonimul de la 18.04. In conditiile in care subiectele sunt vagi, baremele sunt subiective (adica sunt stabilite de un ametit, dupa cum crede el ca ar trebui sa se raspunda), exista destul loc pentru invarteli. Eu mi-am luat concursul, deci nu pot fi banuita ca as fi subiectiva, dar nu pot sa indur magaria care s-a facut. S-a dat o bibliografie vasta, dar subiectele au fost din lege si din alte reglementari, unele in curs de abrogare.
1. Legea lasa loc la multe interpretari. Atunci nu aparuse regulamentul si nu era clar cum se poate aplica legea in cazuri particulare. S-au dat spete. Cine a picat pe ideea celui care a facut baremul a avut noroc. Si cine a facut bareme...! Vai de capul lor.
2. Celelalte reglementari erau in curs de abrogare pentru ca nu erau realiste. Noua ni s-au cerut solutii concrete. Am avut succes pentru ca am raspuns ipocrit.
3. Dupa concurs am sunat la ANP pentru ca aveam o speta. Mi-a raspuns cineva care fusese in comisie. Din raspunsul lui mi-am dat seama ca habar n-avea de lege si de realitate. Si ala ne-a corectat noua lucrarile, ala ne-a dat nota cinci. Sunt un sef de cinci.

Mai sunt multe puncte, dar mi s-a facut sila. Am ramas cu un gust amar. Imi merit pozitia sau nu? Eu sper ca da si ma straduiesc in fiecare zi sa-mi dovedesc ca da. Sper sa nu-mi aduc aminte de acel concurs tembel si nici nu mai pot sa-i vad pe cei din comisii. Ati facut o trupa de directori adjuncti si de sefi de servicii mediocri, unii jalnici (vezi Dediu si Matei). Seful nostru e Laiu. Halal educatie.

Anonim spunea...

Pentru 18.04

"Ajutorul" se da la interviu, nu la scris, ca acolo se poate verifica. Intrebari de "jănul" "Nu-i aşe ma prostovane (îi zic aşe doară nu spre admoniţiune, ci spre înghemn şi încurajare) că managementul ... ?" au fost frecvente la trecutele concursuri, vor fi frecvente la viitoarele si dupa cum merg treburile in tara asta, chiar in veacul vecilor.

"Cum veghe, onoratul aughitoriu, toake răspunsurile şcolerului/candidatului/imputernicitului după metoada intuikivă moghearnă sunt neţesitake prin lojika lui, proprie vorbind născândă, dar completaminke formată printr-o educăţiune aghecvată cercustanţelor, probăluike ca gherivând ghin natura noastră, carea lucră pe cum e mânată mai gheparke."
Caragiale sa traiasca!

Anonim spunea...

seful nu mai este laiu ci pompilia mainea se pare!

Anonim spunea...

Lista cu candidatii inscrisi la examen? Imputernicitii ! si cite o "gilma" !Tupeu sa crezi ca nu te a blocat la inscriere.
O tara libera!

Anonim spunea...

Pentru 20:13:00
Daca ai venit din sursa externa, nu stii ca, la acelasi examen, nu au luat nota cinci oameni care au avut ceva experienta si rezultate in munca de educatie in penitenciar.

Anonim spunea...

Mare dreptate ai Dina !
Inainte de a face munca de educatie trebuie ca ei sa aiba minimul de educatie, dar de unde? Chiar sunt jalnici.
Mi-a placut comentariul tau.

Anonim spunea...

Pompilia e sefa? Vai de noi! Asta e mai rigida decat fundatia puscariei si stie meserie cam cat Laiu. De ce sa ne mai miram ca merg toate cu dosul in sus? Pile, pile, pile, pompile...

Anonim spunea...

Laiu sau Pom...pila... tot aia e...