Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 11 septembrie 2008

Droguri şi corupţie - 'brand' de penitenciar

Cum era de aşteptat, majoritatea jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată ieri de ANP au auzit doar ce li s-a părut interesant.

Presa de azi a abordat, cu puţine excepţii, o singură temă dintre cele prezentate la conferinţă. Cazul ofiţerului psiholog, implicat într-o reţea de trafic de droguri care aproviziona consumatorii din Rahova, a fost singura informaţie care avea elementul de spectacol şi inedit care face rating.

Surse judiciare despre operaţiunea EGO

Jurnaliştii au avut surse bune la DIICOT* şi la BCCO** şi au primit de acolo toate detaliile pe care conducerea ANP s-a ferit să le dezvăluie. Operaţiunea EGO a devenit astfel informaţie publică "pe surse". (Reportaj Antena 1)

S-ar putea spune, desigur, că sistemul penitenciar nu are nevoie de acest gen de publicitate având în vedere că deja se află într-o situaţie dificilă, dar semnalul de alarmă nu poate fi ignorat.

In urma cu o saptamana, politistii Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog au reusit sa anihileze o retea de traficanti de droguri care se ocupa cu achizitionarea, introducerea si distributia substantelor stupefiante in Penitenciarul Rahova. Pentru documentarea acestui caz, politistii au lucrat mai bine de cinci luni de zile. Acest caz a izbucnit dupa ce angajatii penitenciarului s-au confruntat cu tot mai multe cazuri de consum de droguri. (...)

Astfel a luat nastere Operatiunea EGO. Politistii au inceput documentarea si operatiunile de filaj. S-a stabilit intai cine era beneficiarul drogurilor si cum erau aduse in penitenciar. Nu mica le-a fost mirarea politistilor cand au aflat ca cea care introducea in puscarie drogurile era chiar psiholoaga penitenciarului... (sursa: link)

Şi drogurile zboară? Doar un corupt la sute de capturi?

Acest exemplu ar trebui să-i pună pe gânduri atât pe cei care încalcă legea cât şi pe cei care cred că obiectele interzise zboară. Nu demult auzeam conducerea ANP explicând savant cum mii de telefoane zboară peste garduri în fiecare an. Atunci mi s-a părut cam fantezistă declaraţia, acum mi se pare ficţiune pură.

N-am auzit încă explicaţia pentru cele câteva sute de cazuri în care au fost descoperite droguri, în special în Penitenciarul Rahova şi în Penitenciarul Jilava. Avem doar un corupt prins şi sute de capturi înregistrate. Cam puţin, dacă nu cumva, zboară şi drogurile.

Avem aparate care ar trebui să împiedice introducerea drogurilor, şi totuşi se întâmplă. Vom avea şi câni antidrog, şi încă vor mai intra droguri. Totul dintr-un motiv foarte simplu: dacă există cerere va exista şi ofertă, iar preţul de 10 ori mai mare decât cel de pe stradă face ca tenţaţia să crească pe măsură.

Link-uri utile:

  1. Evenimentul Zilei: Droguri de la psiholog

(*) DIICOT - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; (**) BCCO - Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog

9 comentarii:

Anonim spunea...

Sa facem ca si magistratii: sa impunem ideea ca unii se corup pt. ca avem salarii mici. Poate iese ceva. Mai stii?

Anonim spunea...

hginn publica nene toate comentariile,nu te vinde

Anonim spunea...

Unii se corup din dorinta de inavutire,unii se corup din dorinta de putere,unii se corup din prostie;personal mi se pare jenant sa anunti mare conferinta de presa ca sa anunti CORUPTUL sistemului penitenciar o psiholoaga de 26 de ani careia hormonii au luat controlul in fata creierului.Ma intreb din nou ce inseamna mare coruptie :numarul de cazuri depistate?Atunci drogurile sunt un bun pretext pentru numarul mare de cazuri inregistrate.Mare coruptie nu este atunci cind se vehiculeaza sume mari de bani?favoruri mari,functii,putere?Unde sunt cei care au incheiat contracte ilgale in care au favorizat 1 partener,unde sunt cei care au masluit concursuri,unde sunt cei care au facut licitatii ilegale sau cei care au facut deturnare de fonduri??

Anonim spunea...

Prin Revolutia din 22 decembrie 1989 poporul roman s-a eliberat de marele lui sef. Pana la acea data societatea era plina de sefi, unii mai mari, altii mai mici. Nu conta anvergura, nu conta sfera competentelor. Importanta era titulatura. Iar sefi erau mai peste tot. Sefia era telul suprem. Important era sa fii la un moment dat, sa ajungi candva SEF.

Dupa 1989, societatea (cu de la sine vointa, de buna voie sau de rusinea occidentului) se zbate sa scape de sefi. Competentele, atributiile acestora sunt incorsetate in legi, dispozitii clare. Cu toate acestea: rezultate palide. Dovada: vorbim si dupa 18 ani despre aceasta categorie a semenilor nostri. Nu reusim sa ne desprindem de aceasta molima.

Pe de o parte pentru ca multi au ramas tanjind la sefia neobtinuta inca, iar pe de alta parte pentru ca multi au ramas tributari argumentului autoritatii, cultului personalitatii (sefului).

Privind cand de o parte cand de cealalata nu prea stii pe cine sa compatimesti: pe cei care sunt sclavii functiei, sefiei ori pe cei care sunt sclavii sefului? Realitatea este ca nu ar trebui compatimiti niciunii. Fiecare isi merita destinul pentru care opteaza, constient sau inconstient. Isi vor juca fiecare, pana la final, succesiv, cu alternanta, cand rolul de victima, cand pe cel de calau.

Daca nu am trai intr-o colectivitate, mi-ar fi realmente indiferenti. Atat cei care cauta cu indarjire sa imi fie sefi, cat si cei care tanjesc nesatisfacuti dupa un sef.

Insa ne-a fost dat sa ne intalnim la un moment dat in aceasta viata, in aceasta lume, s-a intamplat sa traim alaturi, in niste vremuri cand sefia nu mai e la moda.

Se face sa intalnesc inca oameni care vor cu tot dinadinsul sa fie sefii mei si ai altora. Se intampla sa am colegi, la fel de tineri, care cauta sa-si linguseasca in orice moment seful. Toate acestea acum, in 2008, dupa marea eliberare de sub dictatura sefiei, in momente in care sefia a fost incatusata in zalele legii, in clipe in care individului i s-a deschis larg scena libertatii.

Or, tocmai acest lucru este de neexplicat, de nesuportat, de neingaduit: Dragii mei colegi, de ce va mai doriti sefi? De ce vi-i cresteti si hraniti la piept? De ce nu va place libertatea? E grea, e drept. Stiu. Dar nici nu stiti cat e de frumoasa, cate satisfactii va ofera!

Dincolo de optiunea in plan individual, dragii mei, nu uitati, ati jurat ca veti respecta legile tarii! Sunteti obligati sa promovati suprematia legii! V-ati inhamat la o gingasa sarcina sociala: aceea de a aplica legea. Or, va puteti raspunde, voua, celor care stati ascunsi in voi, mici, tematori: cum veti putea face ca legea sa fie aplicata pentru altii, atunci cand nu aveti taria sa va luptati pentru aplicarea legii in cazul vostru? Cum promovati suprematia legii in cazul altora, daca permiteti sefului sa calce legea in picioare in detrimentul vostru?

... Nimic nu e mai trist decat sa vezi tineri tematori. Nimic nu e mai trist decat sa traiesti printre cei care, cu legea in mana, se tem de altceva/altcineva decat de lege.

Dragii mei, fiti liberi! Nu va legati singuri! Dragii mei, aparati-va drepturile! Caci voi sunteti cel mai in masura sa faceti asta! Promovati legea chiar si in detrimentul sefului! Caci v-ati asumat aceasta nobila obligatie! Fiti propriul vostru stapan! Daca simtiti nevoia sa plecati capul, faceti acest lucru doar in fata legii! Dragii mei, traiti vremuri in care nu aveti sefi. Aveti presedinti, decani, maestri, directori. Iar atributiile acestora sunt strict determinate de lege. Dar nu aveti sefi! Nu aveti nevoie de sefi! Deci, va implor, nu cersiti SEFI!

(

Anonim spunea...

Am gasit astazi la cineva o carte aproape senzationala: "Stop! Femeia la urma...", chiar in momentul in care ma gandeam, dar exact in momentul in care ma gandeam ca majoritatea profesionistilor dreptului sunt femei.
Cartea este scrisa de Liviu Plesoianu Iata cam ce spune Liviu Plesoianu:
"Stiati ca baietii nu pot fi bagati in ligheanul cu apa, la botez, dupa o fata!?... Se spurca! Fetele, fie ele chiar si niste nevinovate bebeluse de doar doua luni, sunt aprioric pacatoase, poarta in ele, inca de la nastere, o murdarie de care vlastarii cu prostata trebuie feriti ca de Dracu' insusi. Vlastari cu prostata care, inca din aceste clipe primare ale existentei lor, sunt invatati ca femeile sunt fiinte de rangul doi, cetateni ai planetei de mana a doua, care trebuie sa paseasca, mereu, in urma lor, supuse si cu capul cat mai plecat!"

Dar tot el ne spune cuvinte ca:
"Si am gasit femeia mai dulce decat viata, pentru ca ea este o lacrima si un suras de floare, inima ei este divina chemare si mainile ei sunt tamaduire, apa vie in arsita sufletului."

Aceasta carticica de seara a aparut saptamana asta, marti.
Cat despre califucatve acordate penitenciarelor,vorbim dupa 1 DECEMBRIE 2008

Anonim spunea...

Nenorocul tinerei domnite care si-a pecetluit tineretea este ca pe ea a avut cine sa o monitorizeze si in final sa o prinda. La urma urmei ce sa-i ceri domnisoarei de doar 26 de ani,in fata unor rechini membri ai unei retele de trafic de droguri. Si-a pus cineva intrebarea daca a fost amenintata de detinutul in cauza? Pai daca nu joci asa cum vor sacalii drogurilor, femeie pe deasupra, foarte tanara, poate naiva si mai ales fara sustinere in cazurile de coruptie si amenintare unde poti ajunge?
Spun nenorocul ei pentru ca pe cei cu vechime si experienta in lucrul cu recidivistii puscariei nu-i monitorizeaza nimeni si cum mai spuneam, exista fapte de coruptie mult, mult mai mari si la niveluri dintre cele mai inalte.
Daca o domnisoara nou angajata indrazneste sa ceara minimul de sprijin in lucrul cu detinutii i se spune acelasi lucru: "nu ai stiut unde vii?" Adevarat. Dar cand o domnita ofiter a primit in repetate randuri complimente nu tocmai ortodoxe la adresa ei si a familiei sale si amenintari de la un super-recidivist, a spus mai departe la superiori, stiti ce au facut acestia? S-au distrat domnilor si nu au schitat nici cel mai mic gest de protectie. Ba dimpotriva, au gasit subiect de barfa si rasete cu alti sefi din alte sectoare, ajungandu-se chiar la barfa cu detinutul in cauza. Nu mint!! Jungla in toata regula.
Poate veti crede ca tin partea tinerei psiholog. Nu. Si nu sunt de acord cu actele de coruptie. Dar dupa multi ani in sistem ma revolta asemenea intamplari, cand am vazut cu ochii mei colegi dosind telefoane la brau pt. interlopi si detinuti puternic favorizati si nu i-a prins nimeni. Si pe domnita psiholog au monitorizat-o indeaproape. Asta ca s-au implicat cei de la BCCO si DIICOT. Pe smecherii puscariilor corupti pana peste cap cine ii urmareste?
Da, trebuia un tap ispasitor si un exemplu de corupt din sistem, dar nu asta ar fi trebuit sa fie primul, ci un director de unitate bine infipt in teapa coruptiei...

Anonim spunea...

Ai dreptate, Bazuka. Asa fac dinozaurii astia. E inca un mediu misogin. Si cel mai mult latra coruptii si brutele.

Anonim spunea...

Culmea ironiei este ca doamna psiholog S.E era angajata Serviciului Psihologia Personalului, structura din organigrama A.N.P care din lipsa de spatiu se gaseste in ultimul pavilion construit in zona administrativa a P. Rahova . :)

Anonim spunea...

De acord cu tine, Bazuka.