Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 13 septembrie 2008

Criminalitatea în imagini şi statistici

Imagini cu deţinuţi care se droghează pe internet
.
Am văzut cum arată anticorupţia în penitenciare. O tânără a fost prinsă de DIICOT şi BCCO. Pentru cele câteva sute de capturi de droguri şi cele câteva mii de telefoane mobile descoperite la percheziţii ANP nu are decât explicaţii fanteziste. Ar trebui să înţeleagă că acest volum de capturi, nu de intrări, indică existenţa a cel puţin câteva zeci de cărăuşi, care fac asta pentru bani, nu din dragoste. Preferă însă politica struţului.
.
Direcţia pentru prevenirea criminalităţii se joacă de-a spionii prin penitenciare în timp ce criminalitatea înfloreşte. Despre acţiunile majore sunt doar informaţi de DIICOT şi BCCO, care fără să fie ditamai serviciile secrete au sute de infractori prinşi în fiecare an.
.
Acum câteva zile un articol dintr-un ziar de scandal povestea cum un deţinut a publicat pe internet imagini de când se droga... în camera de detenţie. ANP a anunţat că, după ce a văzut imaginile, a identificat deţinuţii şi a luat măsurile de rigoare. Imaginile vorbesc de la sine.

Un criminal inchis la Penitenciarul Margineni si-a facut, pe un site de intalniri si prietenii, un cont unde sunt prezentate mai multe poze realizate in puscarie, cu ajutorul unui telefon mobil. Mai mult decat atat, detinutul a publicat inclusiv o serie de fotografii in care isi injecteaza in vena o doza de heroina.

Pe langa un set voluminos de imagini in care acesta este prezentat in diverse ipostaze, pe contul de "hi5" al puscariasului apar mai multi colegi, intre care unul vorbeste la celular. Imaginea lasa de inteles ca detinutii care au telefoane in celule nici macar nu se mai obosesc sa le ascunda si nu ezita sa se fotografieze in timp ce vorbesc cu nonsalanta la celular. (sursa: Cancan, Un detinut s-a fotografiat in timp ce se droga)

2008 - anul clemenţei pentru corupţi

Anticorupţia în general stă, păstrând proporţiile, la fel de prost. Conform statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii doar 10 din cei 41 de condamnaţi pentru fapte de corupţie au primit o pedeapsă privativă de libertate, cu executare. Pedepsele aplicate sunt între 1 şi 5 ani, doar una fiind de 15 ani.
.
În schimb justiţia română stă mai bine la capitolul găinari condamnaţi. Proporţia celor condamnaţi la închisoare este mult mai mare şi pedepsele sensibil mai mari. Aşa merge treaba. Senzaţia de bine pe care o produce judecătorului obrazul subţire al coruptului nu se compară cu repulsia indusă de găinarul care, dacă are ghinionul să mai fie şi recidivist, face puşcărie cât 10 corupţi la un loc.

Doar 10 dintre cele 41 de persoane condamnate definitiv anul acesta pentru luare de mită au primit pedeapsă cu inchisoarea cu executare, potrivit statisticilor Consiliului Superior al Magistraturii, insă marile dosare privind această infracţiune făcute de procurori sunt tergiversate. Potrivit datelor CSM, 9 persoane au fost condamnate definitiv anul acesta la pedepsa inchisorii cu executare intre 1 şi 5 ani şi o persoană a primit o pedeapsă definitivă de pană la 15 ani de inchisoare cu executare. Astfel, cele mai multe condamnări definitive pentru luare de mită sunt cu inchisoare cu suspendare. (...)

Spre exemplu, unul dintre cazurile de condamnare pentru mită recente este cel al prim-procurorului la Parchetul de pe langă Judecătoria Dragomireşti, Anuţa Bucur. Aceasta a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani de inchisoare cu executare, pentru o mită de 4000 de euro. (sursa: Ziua - In 2008, Justitia a pierdut meciul cu Coruptia cu scorul de 10 la 41)

9 comentarii:

Anonim spunea...

Da dlor saptamana trecuta la penit Margineni in sectorul vizite la controlul alimentelor s-au gasit droguri si cartele telefonice in cutia de margarina .Daca se daduse un ordin sa nu se mai primeasca alimente de la familii de ce sa revenit si se primesc din nou .Sa se achizitioneze cazarmament(paturi cearceafuri fete de perne ) si tinute, sa nu se mai primeasca de acasa decat lenjerie de corp iar in bagajul personal sa nu mai fie 10 pulovere , 10 camasi etc pentru ca atunci cand se face perchezitie si apare un detinut cu o geanta pe rotile plina cu haine si alte alea atunci acea activitate nu mai este perchezitie.Eu imi aduc aminte ca la camere aveau in bagaj doar cateve lucruri si haine dupa sezon iar grosul era la magazie .Este o vorba ca paduchii si bulangii nu o sa dispara din puscarie dar cred ca acum se mai adauga si telefoanele si din pacate drogurile.Sa speram ca o sa dispara. va salut

Anonim spunea...

Mai lasa-i drq pe siparezii astia in pace, dle huggin. Avem atatea probleme prin puscarii si tu te tot canalizezi pe DCMP asta sau cum s-o numi. Ce pisici sa faca si astia? Sunt cam cate unu la fiecare penitenciar. In multe unitati nu-s deloc. Ce ar putea sa faca ei, cand, sa o spunem pe aia dreapta, nu ii sprijina nimeni. Toti fug de ei, de parca toti ar avea cate ceva de ascuns. Daca tot ai deschis (a n oara subiectul) hai sa venim cu ceva idei constructive cu ce ar trebui sa faca baietii cu ochii albastrii. Cum crezi tu ca ar putea ei sa-si faca treaba mai bine decat si-o fac? Am observat ca la mine in unitate, daca sta cineva de vorba cu prevenitorul, e luat la ochi si de sefi, si de colegi. Asa ca lumea nu face altceva decat sa fuga de ei. Dupa numarul articolelor pe care le tot scrii de prevenitorii astia, as putea intelege (si nu numai eu) ca ai ceva fie cu Ungureanu, fie cu altcineva din aceasta directie, fie cu toata directia in sine. Poate ne explici si noua mai in detaliu despre ce e vorba.
Altfel, e un alt subiect neinteresant pentru penitenciarime.

Anonim spunea...

Ce calificativ i s-a dat penitenciarului Margineni mai deunazi de fata presei>???,

Huginn spunea...

:-) Subiectul e criminalitatea nu DPCMP sau Ungureanu, dar observaţia dumneavoastră e perfect adevărată. Da, am ceva cu Ungureanu, cum am şi cu Şpaiuc, cum am avut şi cu Iosif, Marin, Stan sau Stanciu. O mână de oameni cu proptele politice care consumă (au consumat) gazul de pomană şi îşi bat joc de noi toţi(unii continuă).

Înţeleg că aţi urmărit articolele din ultima perioadă. Şi de această dată observaţia dumneavoastră este corectă. Revin destul de des asupra acestui subiect. Cel mai important motiv este reacţia pe care o stârneşte fiecare articol.

Anonim spunea...

Asa este si la noi in unitate daca sta un agent ofiter,sau oricare cu vreun siparez e luat rau in colimatoriu de SEFI nu de colegi.
Si la urma urmei cum dracu sa mai faca astia treaba ca fug toti de ei de parca ar avea raie.
Problema este valabila si la p.p.l. in aceiasi masura nu colegii de camera ci cadrele sau comandantii de sectie le atrage atentia de ce a vorbit cu ala de la sipa.Eu personal pe astia de la sipa ai compatimesc sunt haituiti din toate partile si nu stiu de ce .
Daca nu ai nimic de ascuns ce atata conspiratie .Nu inteleg.
Mentalitatea romanului .

Anonim spunea...

Ei bine, atunci succes in lupta ta cu ei. Bafta! Dupa ce termini cu ei, poate reusim si noi sa gasim solutii sa iesim din ceata in care suntem cu totii.

Anonim spunea...

pentru anonimul de la 22.01
Tu ori esti prevenitor, ori informator ori de rea credinta. Ce tot le tii partea la smecherii astia, bai nene? La ce naiba iau o gramada de bani ? Sa stea la cafele si sa se joace de-a hotii si vardistii prin puscarie? Daca tot zici ca nu pot face nimic gainarii astia, sa se desfiinteze compartimentul lor si sa se faca un loc in plus la paza, ca si-asa nu avem destui oameni. Sau au treaba numai cu noi, cadrele,sa ne urmareascca si sa ne santajeze cand va fi nevoie, fi-v-ar meseria de ras , maimutoilor ce sunteti. Sau , poate, au nevoie directorii de badigarzi si s-a infiintat functia asta, ca , cel putin la mine in unitate, ofiterul cu prevenirea habar nu are de nimic.Am ajuns sa-i plangem pe aia vechii, parca erau mai profesionisti...

Anonim spunea...

un ofiter de informatii veritabil stie sa se faca placut si sefilor , si ofiterilor obisnuiti si agentilor, ba chiar si detinutilor. am spus un ofiter de informatii veritabil, nu pacalicii astia care nu sunt in stare sa afle nici meniul de a doua zi. eu nu zic de toti din sistem, ca nu-i cunosc, dar la mine la unitate este un ofiter cu prevenirea care doar face pe badigardul directorului si mai nou se ocupa cu pedepsirea subofiterilor. cum sa nu te feresti de astia si sa nu iti fie scarba cand ii vezi.

Huginn spunea...

pentru anonim 22:52:00

Nu e vorba de nici o luptă. Nu fac altceva decât să scriu despre ce se mai întâmplă prin penitenciare. Blogul nu e nici apă sfinţită şi nici iarba dracului... dar nu e nici apă de ploaie.

Rolul nostru este informativ şi de formatori de opinie. Oamenii citesc şi judecă singuri. Pot să aprecieze sau nu ce scriem. Dacă li se pare interesant revin, dacă nu li se pare interesant, nu mai revin.

Restul (punerea în practică a unor soluţii) depinde de decidenţii din justiţie/penitenciare.