Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 1 septembrie 2008

Nu vine nici Superman dupa cum n-au venit nici americanii

"Spre deosebire de colegii de blog (cu care m-am contrazis adesea), sustin ca sistemul penitenciar nu are nicio sansa de reformare cu oamenii din interior. Cred că acest sistem este una din cele mai retrograde, disfunctionale si corupte institutii din Romania, alaturi de institutii ale administratiei locale si ale sistemului sanitar. Si cum lipsa de profesionalism, coruptia sau rezistenta la schimbare nu sunt fenomene metafizice ci se manifesta concret prin oameni, nu vad cum indivizi corupti, slugoi, neprofesionisti sau retrograzi pot pretinde că sunt potențiali vectori de schimbare."
Am citit cu mare atentie articolul postat de catre famiglia Musat. Fara indoiala este unul dintre cele mai bune articole postate pe acest blog si recunosc ca radiografia de ieri, este in cea mai mare masura una corecta. Sunt unul dintre colegii de blog cu care famiglia Musat s-a contrazis adesea pe aceasta tema, pe tema reformarii sistemului penitenciar din interior si nu din exterior. "Frumoasa tara, pacat ca e locuita!", este una dintre cele mai cinice teorii emise de catre romani. Si vad sirurile lungi de romani plecand cu traista in bat spre alte meleaguri si vad instalandu-se in urma lor familiile bine organizate de germani, de cehi, de nordici si mai stiu eu ce alte popoare civilizate.

Intr-o anumita masura lucrul asta chiar se intampla, romanii pleaca din Romania ca si cum ar fugi de ei insisi, pleaca sa traiasca si sa munceasca in tari mai sigure, in tari previzibile, unde nu te inseala nimeni la "cantar", unde promisiunea este respectata si unde familia este in siguranta. Problema este ca in locul lor nu se instaleaza japonezii sau suedezii antrenati sa curete mizeria, sa construiasca autostrazile si sa vegheze la respectarea legilor. In urma romanilor, raman tot romanii si in situatia asta se afla si sistemul penitenciar.

Oricat de mult mi-as dori, nu pot sa iau in calcul posibilitatea de a-l avea la sefia penitenciarelor pe Superman, indiferent de varianta prin care ar poposi un asemenea personaj la ANP - concurs, import- export, teleportare etc. Nu pot de asemenea sa iau in calcul nici posibilitatea unei atente monitorizari a activitatii fiecarui lucrator de penitenciare si eliminarea rapida a celui ce incalca regulamentul ori legea. Pentru ca Superman nu exista (si daca da, presupun ca are alte prioritati!) iar lucratorii de penitenciare actioneaza si reactioneaza, de la mic la mare, dupa un tipar anume, tiparul in care au fost obisnuiti sa functioneze dintotdeauna.

Adaug la aceasta stare de fapt, aproape convingerea ca indiferent de bunele intentii (sau nu!), anuntatele concursuri nu-i vor mobiliza, dupa cum s-ar cuveni, pe anonimii profesionisti din sistemul penitenciar, sa dea masura cunostintelor si calitatilor lor. Evident as prefera sa vad cate 10, 20 de oameni batandu-se "la baioneta" pentru un post de director. Ma tem ca nu-i vom vedea. Fie pentru ca nu au incredere in organizarea si corectitudinea acestor concursuri, fie pentru ca nu sunt incurajati si nu au suficienta incredere in propriile forte. Si intr-un caz si in celalalt, cel care pierde in primul rand este sistemul penitenciar.

"Increngătura haotica de interese meschine si marunte, neprofesionalism si slugarnicie, lipsa de viziune si opacitate, nepotism si aranjamente , in care se itesc ici si colo puseuri singuratice de indignare si vocatie care se sting adesea in renuntare", spune Fam Musat si are mare dreptate.

Evident, mi-as dori la randul meu o rezolvare rapida a "situatiei", printr-o infuzie de "sange" sanatos, aplicata direct in vena cam zbarcita si cam inlemnita, a sistemului penitenciar romanesc. Stiu insa ca o asemenea infuzie si o asemenea deschidere nu este posibila. Cel putin nu deocamdata. Cred de asemenea cu tarie ca oamenii - cel putin o parte dintre ei! - cei care astazi sunt prinsi in haosul "increngaturii" s-ar elibera bucurosi daca li s-ar oferi o asemenea ocazie sau s-ar "elibera" de nevoie daca li s-ar impune acest lucru.

Cel mai bine este cand "ocazia" asta vine de sus in jos. De jos in sus nu se mai cheama ocazie.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Reforma din interior sau din exterior? Eu cred ca sistemul ar trebui sa fie cat mai deschis spre exterior, dar nu in sensul ca ar trebui sa accepte ca liderii sa le fie parasutati din alt sistem. Din contra. Ar trebui ca sistemul sa angajeze cat mai multi profesionisti din sursa externa si sa creeze posibilitati reale de ascensiune pentru oricine e capabil. E nevoie doar de cateva reguli clare si de transparenta (pot fi impuse). Nu cred ca sistemul actual, care da prioritate celor din interior sa ocupe posturile libere, este eficient. Toti trebuie sa aiba sanse egale. Superman ar putea veni, dar am deveni dependenti de el si am ramane imaturi. Trebuie sa ne improspatam in permanenta si sa crestem. Lasati oamenii sa vina in sistem si sa creasca! Izolarea da autosuficienta, aducerea de lideri produce demotivare, neincredere si ineficienta. Prin urmare: deschidere, absorbtie de oameni valorosi, criterii clare si realiste de promovare, motivare, eficienta.

Anonim spunea...

Scuze:

"...ca liderii sa ii fie parasutati..."

Anonim spunea...

E grele !

Fox spunea...

Ai dreptate, edy!

"... absortie de oameni valorosi", asta da! Nu toate lichelele venite de la M.Ap.N.,care, au fost nevoiti sa-si caute in alte locuri de lucru de lichele ce erau,iar noi i-am preluat "baieti buni",si mai au curajul unii sa afirme ca am avut noroc prin faptul ca au venit ei in sistem sa ne disciplineze (dupa cum afirmase unul ieri pe blog).

Ce sa-ti povestesc prietene,noroc avem cu faptul ca ati venit voi in sistem (de la rachete, intendenta, sau alte arme care nu au nimic in comun cu aplicarea legilor sau cu actul de justitie) , sa faceti ordine (a se citi caprarie:"iar n-ai cravata"), ca era mare dezordine. In asta statea problema sistemului penitenciar.

Faceti ordine cu noi iar pe p.p.l-ei ii tineti in brate, ii lasati sa iasa in chiloti la raport.
Pana sa veniti voi M.Ap.N.-istilor era regula sfanta in puscarie.
Tinuta era tinuta la p.p.l, nu ieseau din camera dupa cum il taia capul,nu existau paravane la paturi(si inca mai exista ca d-lui Lazar ii este frica sa le pretinda p.p.l-ilor sa le desfiinteze, spre exemplu).

Tu crezi ca voi ati inventat mersul pe jos?

Oooooo! Scuza-ma, nu esti cumva Dumitrache? Cum nu te-oi fi recunoscut?

Noroc am avut cu voi ca ne-ati instruit, astfel ca ati pus biata femeie agent pe gard(de radeau p.p.l-ii de ea si faceau misto pe seama ei), ceea ce nu a existat in istoria puscariei Codlea (femeie in foisor) pentru ca si-a aparat imaginea in fata d-rei Geangu.
Deh! Parpala s-a simtit "dator" (si stim noi de ce) sa-i apere d-rei subcomisar Geangu reputatia, chiar daca a produs suferinta agentei in cauza.
Frumos mod de a disciplina....
Astia da viteji!!!

Anonim spunea...

Nu sunt Dumitrache. Esti putin cam confuz sau ai amestecat comentariile. Eu nu ma refeream la angajarea de fosti militari MApN, ci la oameni valorosi din sursa externa. Nu spun ca fostii MApN-isti n-ar fi, dar nu la ei m-am referit. Nu am fost suficient de clar in comentariul meu?

Anonim spunea...

Mai baietica foxica, te oftici ca s-a terminat cu smecheria in Codlea, ca e venit vremea ordinii si a disciplinei, ca recuperam din autoritate imbracandu-ne regulamentar? Asta e, foxule. Nu noi am scris regulamentul, noi doar il aplicam. Disciplina si ordine.

Fox spunea...

Nu edy, ai inteles tu gresit! Nu era vorba de tine ci dupa cum am spus:"si mai au curajul unii sa afirme ca am avut noroc prin faptul ca au venit ei in sistem sa ne disciplineze (dupa cum afirmase unul ieri pe blog)." Acela de ieri era Dumitrache.

Iar tie anonimule de la 01.09.2008 15:41:00 ce sa-ti spun? Dupa cum abordezi problema, inseamna ca nu ai inteles nimic din ceea ce am scris.

Ai dreptate! Trebuie sa respectam regulamentul! Vezi tu, insa acel regulament trebuie respectat de TOATA LUMEA din penitenciarul Codlea, indiferent de grad sau functie, atat de catre noi cat si de catre p.p.l.

Acel regulament prevede si drepturi,nu numai obligatii, drepturi pe care, domniile voastre se fac a nu le vedea, astfel ca trebuie sa ajungem in instante pentru ele, ceea ce nu mi se pare normal(apropo - nici militarul in termen nu statea 4 ore in misiune izolata in post; la noi se poate desi spuneti ca ati coborat regulamentul din pom si il aplicati asa cum trebuie).


Am inteles ca mai acum cativa ani Lazar venit si el de la M.Ap.N. cara si vindea tuica in unitate. Asa intelegeti voi prin disciplina si ordine? (si e numai un exemplu)
Asa ca....

Anonim spunea...

Mai apv-istule ai prins glas , daca ai fost asa de bun de ce nu ai ramas la MApn.
Oare mai exista regulamente ? sau tu nu ai aflat, ca nu mai suntem militari din setembrie 2004?!!?

Anonim spunea...

Militica asta nu a auzit de regulament. Ce va spuneam?

Anonim spunea...

O.K. Acum e mai clar. Eu nu vreau sa ma bag in disputa voastra pt. ca nu-l cunosc pe domnul Dumitrache, dar si la noi fostii MApN-isti au venit cu bune si cu rele. Unii s-au integrat si sunt buni profesionisti, altii s-au infipt si nu-i mai dezlipesti de ciolan nici cu pensia. ca orice val, mai aduce si resturi.

Anonim spunea...

pentru militar mandru

eu propun sa vina mai multi militari mandri la noi in sistem, ca avem nevoie, intr-adevar, de mai multa disciplina, iar noi sa mergem la MApN ca au si ei nevoie, saracii, de mai mult creier. Oricum, astora care au venit la noi nu li se simte lipsa, pentru ca au fost dati afara precum balastul.

Anonim spunea...

Esti glumet, dar caterinca nu tine loc de creier. In unitatea mea am impus ordinea in care eu am fost educat si lucrurile incep sa mearga bine, cum n-au mers niciodata.

Anonim spunea...

Pentru militar:
ţi-ai cumpărat unitate prietene!?

Anonim spunea...

Pentru militar:

Parpala baiete, unitatea nu-i mosia ta, ordine a fost si inainte numai ca ati stricat-o tot voi.

Ordine adevarata a fost pe cand era Georgescu la comanda. Putini au prins, insa stiu ca v-ar pune la zid daca ar vedea in ce hal a ajuns unitatea din cauza voastra.

Uitati-va numai la serele noastre in ce hal au ajuns de "gospodari" ce sunteti. Nu ati fost in stare sa pastrati ce ati preluat de la altii, si vorbiti de ordine si disciplina!

In locul vostru as sta cu capul plecat de rusine! Sa luati voi geamurile de la sere sa le puneti la bandit la camera...
Asta da management!

Anonim spunea...

"Parpala baiete"

Ai curaj sa-i spui asa in fata, baietica?

Anonim spunea...

Deci Parpala e Superman?

Anonim spunea...

Nu vine Superman dar "Xena-printesa razboinica" e langa noi. Intr-o zi e Dediu, intr-alta Matei...

Anonim spunea...

Si voi sunteti personajele negative?

Anonim spunea...

Ai gresit blogul. Aici nu e site-ul fascistilor. Ce faci, ratacitule?