Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 22 august 2008

Efectul experimentelor asupra sistemului penitenciar

Anonimul de la ora 18.21 facea ieri urmatorul anunt : Avem director general! Felicitari!

Primul gand care imi vine in minte este ca experimentul, cu magistratii - sefi ai penitenciarelor, este pe cale de a se incheia. Cel care a avut initiativa asta, pe numele sau Valeriu Stoica, presupun ca a plecat de la premiza ca e bine sa altoiasca trunchiul viguros, dar cam rudimentar al sistemului penitenciar, cu sangele albastru al magistraturii.

Teoretic cel putin, din uniunea asta ar fi trebuit sa rasara sistemul de calitate superioara. Dupa mai bine de 10 ani de "experimentare", sunt inclinat sa cred ca povestea asta a facut mai mult rau decat bine sitemului penitenciar. Eftimescu, Criste, Stanisor, Iacob, Serban, Spaiuc, Iosif ... Ultimul magistrat, ultimul si la propriu si la figurat, a produs asa un dezastru incat asta tinde sa anuleze si lucrurile bune pe care au apucat sa le faca ceilalti, atatea cate sunt. Nu intentionez insa sa analizez acum prestatia fiecarui magistrat in parte, vreau mai degraba sa ma lamuresc de ce experimentul asta s-a incheiat lamentabil, presupunand ca a avut la baza lui cele mai bune intentii.

Primul motiv ar fi ca intre meseria de judecator sau procuror si meseria de a conduce un penitenciar, sau cu atat mai mult un sistem penitenciar, nu exista nicio legatura. Ca urmare, ar fi fost de bun simt ca ministrul, oricare ar fi fost acela, sa numeasca la sefia penitenciarelor, o persoana experimentata, un bun administrator mai ales.

Ca la toate functiile politice insa, admitem ca magistratul nostru nu trebuia sa fie neaparat un specialist, cat timp ar fi fost in stare sa se inconjoare de profesionisti adevarati, cat timp ar fi compensat lipsa cunostintelor cu o mare putere de convingere, cu implicarea reala, in special cu talentul de a apasa acele parghii politice, menite sa reactioneze dupa cum se cuvine la nevoile reale ale sitemului penitenciar.

In marea lor majoritate magistratii nostri n-au fost nici buni administratori, nici buni politicieni si daca adaugam convingerea lor, mai mult sau mai putin impartasita, explicita in orice caz, ca sunt niste fiinte cu totul superioare, avem tabloul complet! Nu, nu ne-au iubit, in mare masura nici nu ne-au inteles, au iubit mai degraba pozitia, privilegiile, s-au folosit de sistemul penitenciar, implicit de angajatii acestuia, pentru a parveni, pentru a se imbogati, pentru a dispretui nu de putine ori.

Cum spuneam si cu alte ocazii, nu-mi plac generalizarile, ca urmare nu plec de la premiza ca toti magistratii din Romania sunt lenesi, gomosi si profitori, dar dupa aproape zece ani de "ghinion", incepi sa te intrebi, pe buna dreptate, daca nu cumva ghinionul asta are totusi si alte explicatii?!

Vom mai avea vreme sa analizam care sunt efectele magistratilor asupra sistemului penitenciar romanesc, vom fi cu siguranta nevoiti si sa "tratam" urmarile acestora, deocamdata insa salutam inca odata decizia ministrului Predoiu de a organiza, pentru intaia oara in istoria sistemul penitenciar romanesc, un concurs pentru ocuparea postului de director general.

Felicitam evident castigatorul si, dincolo de toate urarile firesti, constatam ca Dl Ioan Bala este primit cu aproape toate bratele deschise. Rar mi-a fost dat sa inregistrez un asemenea val de simpatie. Daca n-ar fi dublat de un imens val de asteptare, aproape ca n-as avea niciun fel de emotii!
***
PS. Dincolo de pacatele lui, mai mult sau mai putin imputabile, blogul poate fi pentru noul director general un excelent mijloc de informare. Cu conditia sa-l citeasca si sa nu se supere daca opiniile sunt contrarii, ori sunt critice.

34 comentarii:

Anonim spunea...

Eu zic ca incepe o noua era in sistemul penitenciar romanesc care va fi benefica pentru noi toti .
Timpul ne va confirma sau ne va infirma .

Anonim spunea...

Felicitari ADMIN si VLADIMIR!"Timpul rezolva totul"

Anonim spunea...

matur si pertinent articol,
Felicitari, Domnule Admin!

Succes noului PDG ANP

Cit despre "magistrati la cond ANP (si nu numai) sau nu", departe de a cunoaste sistemul, imi permit doua remarci:
- indiferent de pregatirea in sine, ocupantul unei asemenea pozitii trebuie sa fie o persoana care a dovedit ca stapineste si aplica cu succes cunostinte manageriale , iar daca si in domeniul in sine, cu atit mai bine;
- ref la magistrati, cunoscind in ultima vreme un numar destul de mare; marea majoritate sint total contraindicati in pozitii manageriale, caci ei nu doar ca NU stiu sa comunice, sa colaboreze, pur si simplu NU AU NEVOIE SA COMUNICE sau sa colaboreze cu altcineva; magistratii stiu totul, desigur din carti, totul e DA sau NU, calea de mijloc nu exista pentru ei, nu accepta nici o opinie contrara lor, iar daca cinva indrazneste sa o exprime, devine dusmanul lor de moarte - in cazul procurorilor, sau pur si simlu ignora situatia / si realitatea.... - judecatorii...

explicatia mea este termenul "deformatie profesionala"
dar, corecta sau nu explicatia mea, un magistrat ar fi printre ultimii pe care l-as dori intr-o pozitie manageriala , superior mie...

semneaza
Un nemagistrat (si care nu si-a dorit niciodata sa ajunga magistrat - ca sa nu fiu acuzat de frustrari... si nu mi-am dorit, pt ca nu stiu daca as fi putut trai impacat cu mine insumi, stiind ca greselile mele profesionale au influentat negativ existenta unor semeni ai mei ...)

Anonim spunea...

Am şi eu ca majoritatea în sfârşit o bucurie…avem Directorul General care ne va scoate din ruşine, cu câteva condiţii:
1. să fie lăsat să-şi facă treaba;
2. să nu i se impună anumite decizii (politic) – ex. numirile, imputernicirile ex. Bala de la Craiova care nu are nicio legătură de rudenie cu dumnealui, dar care are „spate tare” generalul X si care îsi trimite singur felicitări sa impresioneze, dar este ca multi altii dar fara sprijin;
3. lucratorii de penitenciare sa-si faca treaba si in special sa nu faca sistemul „de ras” prin micimea, incultura, gandirea puerilă şi nestructurată de care au dat dovadă pe acest blog;
4. sa-l ajutăm cu totii, sa-l respectam - nu aşa cum rasare cate un neica nimeni şi arunca cu noroi în oameni de valoare incontestabila, care dintr-un motiv sau altul, uneori fara motiv sunt generatori de invidie, răfuieli personale, sau sunt atat de buni incat cei rai nu-i iarta, pentru ca in general „orice fapta buna nu ramane nepedepsita”;
5. sa ramana acelasi „om ” pe care l-am cunoscut noi toti;
6. sa nu aruncam cu noroi la primul lucru care ne deranjaza, sa dam dovada de maturitate in gandire, profesionala, sa avem rabdare pentru ce s-a sricat in sistem in atatia ani nu se indreapta peste noapte;
7. sa avem incredere in deciziile pe care le ia, trebuie sa-si formeze o echipa de oameni de incredere care nu tradeaza la prima adiere;
8. inainte de incheiere va rog cu respect, controlati-va exprimarea, este in joc prestigiul nostru ca oameni, apoi si nu in ultimul rand ca lucratori de penitenciare; daca vrem sa fim respectati si pretuiti, sa ni se respecter munca, trebuie sa dam dovada de acelasi lucru: respect, incredere, pretuire…atunci vom citi cu placere, vom avea ce invata…
Multe ar mai fi de zis, dar ma opresc aici in speranta ca ma veti „auzi” dragi colegi!

Anonim spunea...

De ce ai pus 'om' intre ghilimele? Ai obtinut efectul invers decat cel pe care-l doreai.

Anonim spunea...

Sa te numesti Condeescu si sa nu stii unde se pun virgulele... Hmmm... O fi incultura, n-o fi...?

Anonim spunea...

Se spune simplu: semidoct. Nu domnul Bala ne va scoate din rusine, ci noi insine. Ne bucuram cu totii ca a venit, in sfarsit, un profesionist, dar nu trebuie sa avem asteptari sa vina 'tatucul' sa ne spele rusinea. El va crea cadrul in care noi ne vom putea ridica. Sa fie!

Anonim spunea...

Vestea venirii dlui Bala e de natura sa bucure pe toti cei de buna credinta. Felicitari! E un om pe care il recomanda rezultatele profesionale de exceptie.Poate il invata si pe celalalt director venit din tara cum sa nu-l fure functia, caci pare ca s-a cam lasat furat. ANP-ul are o capacitate colosala de a transforma oamenii in neoameni daca nu au coloana vertebrala. Cu siguranta, dl Bala nu-si va plati frustrarile acumulate in timp, fiindca om e si probabil ca are frustrari, a trait si a vazut multe Dar cel mare care a inceput in forta si instituind acelasi sistem clientelar de la focsani?

Anonim spunea...

Bun articol. E o zi importanta pentru toti si pentru penifest care a fost in linia intai. Dar chiar si intr-o zi ca asta ar trebui sa ne aducem aminte ca dezastrul epocii iosif nu ar fi fost posibil fara complicitatea celorlalti stani, marini, sefi, sefuti si sefisori, fara tacerea multora dintre noi care desi umiliti am trait pentru ziua de maine. Adica cea de azi. Sa speram ca noul director va intelege ca are nevoie de o echipa noua si mai ales eficienta, alcatuita pe criterii de competenta, pe cat posibil si nu pe slugarnicie si obedienta. Magistratii au dovedit incapacitatea de atasament fata de sistem si oamenii lui, dezinteresul pentru institutiei si preocuparea pentru propriile buzunare. Cu totii asteptam un director care are vocatie pentru ceea ce face, iar dl bala are.O alta dezamagire ar fi fatala generatiei asteia.

Anonim spunea...

Domnul Bala este un bun manager, dar noi am ramas acei angajati imaturi care asteptam un tatuc. "O noua dezamagire ar fi fatala generatiei asteia." Sa nu-mi spui ca destinul unei generatii sta intr-un singur om. E atat de usor sa-i gasim pe altii care sa-si asume responsabilitati pentru noi.

Anonim spunea...

Experimentul "cei mai prosti MApN-isti sunt cei mai buni penitenciaristi" a fost cel mai daunator sistemului penitenciar.

Anonim spunea...

un foarte bun magistrat, aflat la conducerea unui penitenciar, daca nu chiar cel mai bun si cel mai pregatit ..a fost domnul Constantin Cerga, acum...din pacate.... fost director magistrat la Penitenciarul Craiova....un om pe care il regreta 90 % din angajatii Penitenciarului Craiova...si spun asta nu pentru a fi gica contra..ci pentru ca acest om chiar merita asemenea vorbe ...sa speram ca si domnul comisar Constantin Bala sa se ridice din punct de vedere profesional cel putin la nivelul dansului...sa speram ...

Anonim spunea...

Adevărat, dar nu e vorba de cazuri individuale şi deexcepţii.

Anonim spunea...

Ofiterii care provin din randul MApN sunt invatati cu disciplina, sunt buni organizatori si bine instruiti. De aceea acced la functii de conducere. Nu sunt militieni cu burti si cu cascheta pe ceafa.

Anonim spunea...

Lui Cerga de la Craiova i+a expirat mandatul.

Anonim spunea...

ii expirase mandatul domnului Cerga de treo ori , doar ca anul acesta din motive stiute , nu s.a mai dorit prelungirea ...asta e ...de ce sa fie bine cand poate sa fie rau

Anonim spunea...

pPentru militar: mai bine te abtii cu laudele la adresa map-nistilor ca risti sa fii luat la ochi. daca erau atat de buni ramaneau acolo unde isi desfasurau activitatea inainte. Asa a venit si groparul ala de binisor, dat afara de rau de la MAN si a inceput sa se poarte cu noi ca un caprar. Disciplinatii astia ai vostri sunt mult prea constipati si mult prea zelosi pentru a lucra cu oameni. daca le dai pe mana un pluton va sti, cu siguranta, sa faca instructie cu ei. Dar daca ii pui sa lucreze in alte conditii- de exemplu la puscarie- va da cu bata in balta cum au facut deja majoritatea scortosilor la care le iei apararea. Scuze pentru acei militari de valoare care nu si-au ratat cariera de ofiter MAN venind apoi la MJ sa faca rahatul bici.

Anonim spunea...

plictisitu` catre plictisitu1. rog atentie la gramatica.o sa te ia la ochi pruteanu, tot un soi de man-ist zelos, si o sa te confunde cu mine. multam`.

Anonim spunea...

Adica militarii in termen nu erau oameni si detinutii sunt oameni?

Anonim spunea...

Militarii in termen erau oameni asa cum si detinutii sunt oameni,unii dintre detinuti chiar fosti militari in termen,problema este ca MAN-istii se poarta cu noi personalul ca si cu militarii in termen.

Anonim spunea...

Catre Theo

Voi v-ati invatat sa fluierati prin unitate, sa nu va puna nimeni la treaba si acum va este greu sa vedeti ce inseamna sa munciti. Eu am venit de cativa ani in penitenciar, acum am o functie importanta intr-o unitate si incerc sa impun disciplina si respectul, sa trezesc constiinta angajatilor. Cei ca voi nu au invatat sa aiba constiinta ca fac parte dintr-o societate pe care o servesc. Cereti doar prime, repturi, salarii, adr nu dati nimic in schimb.

Anonim spunea...

Domnu' Dumitrache, nu va mai semnati postarile? Dvs. sinteti sau mai aveti colegi "manageri" care gindesc la fel?

Anonim spunea...

Mai, militar! Eu am colegi care provin din armata. Odata, am avut o altercatie intre ppl-i si desi erau la doi pasi de ei, nu s-au bagat sa-i desparta. Nu s-au obosit macar sa anunte pe cine trebuie. Crede-ma, ma asteptam la mai mult din partea lor! Sunt de acord ca saluta de zece ori un sef si ca sunt in stare sa bata pasul de defilare in fata celui mai mic sefut, dar cand a fost vorba de interventie, isi iau coada in spinare. Intr-o anumita masura ii intelege. Asa au fost formati din fasa. Dar la puscarie trebuie sa te orientezi, frate. Cine este mai istet, castiga! Noi, sau ppl-ii!

Anonim spunea...

Macar ei mai erau pe acolo. Tu cred ca te-ai tirat. Poate credeau ca te-ai dus sa anunti pe cineva.

Anonim spunea...

Asa sunteti crescuti voi, penitenciaristii: "isteti" nevoie mare, smecheriti, "orientati", bagareti, lasi, imbarligatori. Nu aveti disciplina, nu aveti coloana vertebrala.

Anonim spunea...

hai prutene, gaseste odata greselile alea!

Anonim spunea...

Mai, militar! Nu m-a "aburi", ca la mine nu merge. Apropo, ai auzit de expresia "sa fii luat in sacosa"? Ei bine, un coleg de-al meu a fost amenintat in felul acesta de un interlop. Tu ce faceai in situatia lui? Cum o dadeai ca sa te scoti? Trebuie sa respecti si legea, trebuie sa-ti pastrezi si pielea! Ia spune tu, ca ai coloana vertebrala!

Anonim spunea...

21.51, esti "militian" sau hot? Stai ca la camera 21 si ai 51 de kg? O dai in caterinca la fel ca hotii cand se plictisesc. Te straduiesti sa pari haladit, dar le cam halesti. Acum te milogesti de Mihaita Brailita sa te bage in seama de parca n-ai mai avea tigari.

Anonim spunea...

alistar, ai dreptate! Era mai bine sa-l las sa-si rupa gatul. "Rechinii" sa fie cu el!

Anonim spunea...

dar si cu tine, alistar! Mangliule!

Anonim spunea...

alistar, tu chiar ai crezut ca pun botul la vrajeala ta de "primar"? Du-te si i-ati o piine, ca ai multa puscarie de mancat! Magraoane!

Te deranjeaza limbajul meu? Sau poate nu-l intelegi! Du-te mai des pe sectie si nu sta in birou, ca hartii stim toti sa facem. Chiar poate mai bine decat tine!

Si scrie-i lui mihai ca nu bag in seama "AN-urile". Daca stii ce-i aia, explica-i, te rog!

Anonim spunea...

51 IQ, calmeaza-te! Serviciul s-a terminat, hotii sunt in camere, nu mai trebuie sa le raspunzi, sa te dai baiat ca sa nu-si dea seama ca esti fetita. Gata, poti sa te exprimi normal, esti intre colegi. Nu poti? Hmmm...

Anonim spunea...

Fara nici un alt comentariu....Suntem suma actiunilor noastre.

Anonim spunea...

Eu bag in seama AN-urile. Ce faci, 21.69 (sau 51?)?