Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 27 august 2008

Concursurile pentru funcţiile de conducere: primele semne ale eşecului

Competiţia - condiţie a bunei funcţionări a unei instituţii
.
Competiţia este o rivalitate între indivizi sau grupuri de indivizi. Atat în spaţiul ideologic al democraţiei de tip liberal, cat şi în spaţiul economic al capitalismului, se prezumă că această rivalitate produce evoluţie şi bunăstare la nivel general şi autodezvoltare profesională (sau chiar morală) la nivel individual. Scăpată de sub controlul normelor (legale sau tacite) agreate de grupul social, competiţia poate avea efecte distructive.
.
Am urlat cat ne-au ţinut rărunchii în timpul tristului mandat Iosif cu privire la metodele discreţionare impuse de acesta (şi de protectorul Chiuariu) în ceea ce priveşte criteriile de selecţie, avansare şi retrogradare în funcţiile de conducere. Am fost martorii relaţiei de cauzalitate dintre umorile domnului Iosif şi traseul profesional al unora dintre colegii noştri: eliminaţi sau detaşaţi, avansaţi sau împuterniciţi într-un raport inversat cu profesionalismul şi onestitatea sau incompenţa şi lichelismul angajaţilor. Ca atare, am militat permanent pentru promovarea unui sistem concurenţial care să elimine cat mai mult suspiciunile privind corectitudinea mobilităţii în ordinea ierarhică şi care să asigure profesionalismul persoanelor din funcţii de conducere.
.
Directorul general al ANP - alergătorul singuratic
.
Ne-am bucurat la anunţul că va fi desfăşurat un concurs pentru funcţia de director general ANP. Am avut, de altfel, satisfacţia că domnul Băla a caştigat acest concurs. De curand, am aflat că vor fi scoase la concurs şi posturile de director general adjunct, şef de direcţie şi director de penitenciar. Nu avem iluzia că toate aceste concursuri vor fi corecte sau eficiente în selectarea candidaţilor potriviţi. Însă ele ar putea, teoretic, maximiza şansele să nu mai fim martorii abuzului şi incompetenţei agresive.

.
Din păcate, premisele pe care vor fi organizate aceste concursuri sunt extrem de îngrijorătoare, unele chiar vecine cu abuzul. Iar primul semnal de alarmă a fost tras de numărul minuscul de candidaţi la funcţia de director general, ceea ce a însemnat o arie de selecţie extrem de redusă (am avut de ales, se pare, între un caraghios care dorea şi el să fie şef şi directorul Penitenciarului Timişoara) şi suspiciunea că a fost ales cel mai bun dintre cel bun. Domnul Băla a alergat de unul singur, a centrat, a dat cu capul, a apărat şi apoi a caştigat. Ceva nu e în regulă. Şi pare să fie modelul şi pentru concursurile ce vor veni peste noi.
.
Semnele eşecului - încălcarea premiselor concurenţiale
.
Sistemul concurenţial autentic trebuie să conducă la inovaţie şi eficienţă. Însă, pentru a-şi atinge obiectivele, acesta trebuie să pornească de la cateva premise absolut intuitive:
  1. Egalitate de şanse;
  2. Reguli ale competiţiei valabile pentru toţi;
  3. Candidaţi valoroşi profesional;
  4. Stimulente pentru competitori (materiale - bani şi morale - prestigiu al funcţiei);
  5. Încredere în corectitudinea competiţiei.
Din păcate, din punctul meu de vedere, abia dacă putem fi satisfăcuţi formal de o ipotetică respectare a celei de a doua premise. Prin natura ei birocratică, o instituţie publică produce reguli scrise ale competiţiei, obligatoriu a fi respectate prin lege. Nu trebuie uitat, însă, că nu demult am fost martorii unui hocus pocus al criteriilor de acceptare a dosarului pentru concurs în cazul pupilei lui Chiuariu (domnişoara Toma Aurora de la SCIP, dacă ţin bine minte). Chiar dacă e probabil acum, în condiţii mult mai normale, că regulile vor fi reguli pentru toţi, din păcate toate celelalte premise pentru desfăşurarea unei competiţii autentice şi corecte sunt încălcate. Şi, după cum am spus, aceasta s-a întamplat şi în cazul concursului pentru funcţia de director general ANP.
.
Egalitatea de şanse e doar o vorbă'n vant. Sau mai exact, doar o vorbă în Constituţia Romaniei: Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi (Art. 16, alin 3), iar dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă (Art. 41, alin 1).
Egalitatea de şanse a fost o frecţie la piciorul de lemn şi pentru domnii Iosif şi Mocuţa, care, terorizaţi de obsesia comploturilor, au schimbat legea în sensul restricţionării accesului la funcţii de conducere.
.
Legea 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a fost modificată de aceştia astfel încat numai ofiţerii de penitenciare, personalul contractual din sistemul administraţiei penitenciare si magistraţii pot candida pentru funcţiile de conducere din sistemul penitenciar. Din păcate, domnul Predoiu, în ciuda avertismentelor, nu s-a dovedit mai breaz în acest caz. Ordinul MJ 2003/2008 întăreşte această opţiune de a restrange dreptul de candida pentru o funcţie de conducere.
.
Din punctul meu de vedere, prevederea este neconstituţională şi aberantă prin efectele ei. Neconstituţionalitatea se poate intui din citatele de mai sus. Şi oricum, chiar dacă am putea fi de acord cu restrangerea dreptului de înscriere la concurs doar la un corp profesional (al angajaţilor sistemului), este inexplicabil de ce tagma magistraţilor este exceptată de la restricţie. De ce nu şi alte categorii profesionale la fel de îndreptăţite: psihologii, de exemplu? Sau economiştii? Sau poliţiştii?
.
În ceea ce privşte caracterul aberant al efectelor, discuţia nu este foarte populară printre noi. Ne supărăm adesea că vin "veneticii" peste noi, considerăm că cei din afară nu ar trebui să ne dea lecţii şi că sunt prea puţin îndreptăţiţi să ne conducă. Dacă ar fi, însă, să privim lucrurile cu realism şi cu onestitate, ne-am da seama că avem nevoie disperată de oameni competenţi, şcoliţi, nealteraţi moral şi profesional de cloaca în care adeseam muncim şi ne complacem, şi, cel mai important, inovativi şi însufleţiţi. Arareori schimbările de substanţă se produc cu oameni din sistem, oricare ar fi acela.
.
Candidaţii valoroşi profesional sunt cel mai adesea o iluzie. În sistemul penitenciar, funcţiile de conducere au fost foarte adesea ocupate de lichele. Asistăm, de asemenea, la o deprofesionalizare accentuată, mai ales în randul celor din serviciile de intervenţie psihosocială care se ocupă mai degrabă de completatul şi plimbatul hartiilor, decat de reintegrarea socială a deţinuţilor (înţeleasă ca activitate coerentă, susţinută, profesionistă şi eficientă). Heirupismul sau programul lung şi istovitor nu se confundă cu profesionalismul. De asemenea, mai suntem în faţa unei probleme organice. Condiţiile pentru ocuparea unei funcţii de conducere vor fi, fără doar şi poate, restrictive în ceea ce priveşte experienţa. Or asta înseamnă oameni vechi în sistem, care, cu tot respectul, foarte rar şi-au păstrat vitalitatea, dorinţa de a învăţa şi schimba lucruri.
.
Neîncrederea în sistemul concurenţial este generalizată. Asta explică uneori şi numărul redus de candidaţi pentru anumite posturi. Cand ştiu sau am încrederea de nezdruncinat că aranjamentele oculte primează în avansarea profesională, nu sunt nebun să ma mai prezint la concurs. Deşi o astfel de atitudine denotă renunţare şi un fel de revoltă pasivă, care însă nu produce efecte de schimbare, ea este pe deplin de înţeles. Realitatea ne-a demonstrat de mult prea multe ori că nepotismul, prietenia şi şmenul sunt criteriile de caştigare a unui concurs.
.
Stimulentele sunt un motor al competiţiei. Şi ca atare, cu cat avem speranţa unui caştig mai mare, cu atat mai tentaţi suntem să intrăm în competiţie. În cazul nostru stimulentele pot fi salariul şi/sau prestigiul funcţiei ocupate. Din păcate, aceste stimulente sunt cam firave. Într-un sistem care suferă cronic de apreciere publică negativă, de o imagine dezastruoasă şi de un dispreţ penibil faţă de societatea civilă (fie ea presă sau ONG-uri), ne limităm în a ne simţi bine, ca statut social, între zidurile închisorii. Şi, adesea, nici acolo. Salarial, poate, stăm ceva mai bine.
Diferenţele de salarizare pe verticală nu sunt, însă, foarte mari. Oricum, sistemul de premiere păstrează încă trăsături autentic comuniste: la cat mai mulţi, cat mai puţin. De ce m-aş chinui, deci, să muncesc în plus, să progresez profesional şi să lupt să-mi depăşesc condiţia? Mai mult, vedem nedreptatea statuată în lege. Pentru că are 3 ochi, 3 maini şi 3 picioare, magistratul vine pe funcţie de conducere prin detaşare. Tradus pentru profani: cu un salariu de 4 ori mai mare decat o alta persoană care îndeplineşte aceeaşi funcţie, are aceleaşi atribuţii şi care, poate, munceşte mai bine şi mai cu spor.

Aşadar, tragem un semnal de alarmă! În condiţiile expuse mai sus facem previziunea că funcţiile de director de penitenciar vor fi, cel mai probabil, ocupate de indivizi la fel de incompetenţi sau lipsiţi de integritate. Aria de selecţie va fi minusculă şi vor fi favorizaţi cei în funcţie sau care reuşesc să se gudure mai bine pe langă actuala conducere. Avem ceva speranţe în cazul şefilor de direcţii unde aria de selecţie este mult mai mare, însă preconizăm că va fi un dezastru cu noii directori adjuncţi (putem spera cel mult la unul mai de sămanţă). Pe Băla l-am căutat cu lupa în sistem. Alţii nu prea mai sunt. În privinţa calităţilor de reformator ale lui Cel Mare sunt sceptic. Am uitat de Şpaiuc, da' ăla nu se pune.
.
Sper să mă înşel.
*
UPDATE: Un cititor ne semnalează că azi a fost făcut public anunţul privind scoaterea la concurs a funcţiilor de director general adjunct (2) şi director de direcţie ANP (8): http://www.anp-just.ro/PosturiVacante/2008-08-DirectorGeneralAdjunct/anunt-directori-adjuncti.pdf

28 comentarii:

Anonim spunea...

Vezi concursurile din 2006-2007.

Anonim spunea...

Buna dimineata,

Concursurile din 2006 ar trebui sa fie un exemplu de asa da si de asa nu in acelasi timp. A fost bine ca s-au ocupat atatea posturi vacante si ca s-au facut promovari si avansari in categorie. Cred ca au fost insa si comisii de concurs care nu si-au facut datoria. Unii din prostie, altii din interes. Am vazut si oameni de exceptie si oameni de proasta calitate care au trecut de comisia de concurs. Ar fi bine daca s-ar putea lucra la volumul din 2006 - 2007 dar, sa nu se mai repete greselile de atunci. Numai bine,

Anonim spunea...

"2. Reguli ale competiţiei valabile pentru toţi;" asta inseamna cumva ca daca sunt gunoier si vreu si eu o functie de director pot participa la concurs fara nici o ingradire
"3. Candidaţi valoroşi profesional;" Asta se dovedeste doar prin capacitatea de memorare si de transpunere in forma scrisa a unor prevederi ale actelor normative prevazute in bibliografia de concurs. Ciudat

Mihai Politeanu spunea...

2. NU. Inseamna respectarea de catre toti a conditiilor in care se defasoara competitia. Daca se cere sa scrii cu pix negru, atunci niciunul nu poate scrie cu pix albastru. Daca se cere sa ai nu stiu ce studii, atunci comisia nu poate face o derogare ptr. Xulescu..s.a.m.d. Ceea ce ati spus dumneavostra intra sub incidenta egalitatii de sanse. De principiu, cu anumite limite minimale agreate, eu as da voie la cat mai multi sa candideye. Daca procesul de selctie e bine gandit si corect, oricum va elimina gunoierul la care faceti referire.

3. Da, aveti dreptate. Dar asta e o problema a modului prost in care sunt gandite si organiyate concursurile. Probele ar trebui sa dovedeasca deopotriva cunostintele, profesionalismul si integritatea, nu doar capacitatea de memorare.

Anonim spunea...

Nu te înşeli.

Anonim spunea...

Acum ce mai urmeaza!?!?!

Anonim spunea...

Daca tu, cel care citesti, ai face parte dintr-o comisie de examinare si te-ar chema dir. gen. ca sa te roage (cumsecade, prieteneste) sa-l ajuti pe candidatul X, ce ai face? Sincer!

Anonim spunea...

Nu inteleg titlul ! De ce nu s-au inscris mai multi ? De ce nu s-au inscris de exemplu Huginn, Fam.Musat, s.a.m.d.! Cumva e mai usor sa arunci cu noroi sub protectia anonimatului ?!

Anonim spunea...

Nu tinere domn. Nu s-a inscris nimeni pentru ca vin alegerile. Cam repede te-ai gandit la improscarea cu noroi. Mie mi se pare ca ii suastin cam prea mult pe astia noi, care n-au dovedit nimic pana acum, daca stam sa ne gandim.

Anonim spunea...

Cum adica "concursurile pentru functiile de conducere"??
A dat madama Dediu vreun examen pentru functia ei actuala ? Reformuleaza titlul te rugam.

Anonim spunea...

Corect!

Anonim spunea...

Egalitate de sanse acolo unde exista, cel putin prezumata, egalitatea de competente profesionale. Ai dreptate Musat, cea mai importanta problema care ar trebui sa fie rezolvata inaintea concursurilor este sa fie bine gandit procesul de selectie. Dar va fi asa? Din pacate, s-au facut suficiente experimente in ceea ce priveste ocuparea functiilor vacante de conducere (si nu numai) in acest sistem, astfel incat am ajuns sa ne intrebam cum e mai bine: sa nutrim speranta ca, intr-o buna zi, functiile vacante vor fi ocupate de persoane competente sau sa asteptam resemnati sa se intample ceva, sau, cel mult, sa vina ziua in care expira mandatul incompetentilor promovati prin concurs? Vom avea parte de comisii de concurs capabile sa aleaga dintre candidati, pe cel mai potrivit sa ocupe functia respectiva? Cazul domnului Bala a fost unul fericit, domnia sa a fost “un candidat valoros profesional”, care a dovedit competente manageriale in acest sistem. Mi-e greu sa imi imaginez cum o persoana care nu a fost in situatia sa conduca si sa obtina performante cu un pluton, ar putea fi capabila sa conduca o armata de oameni. Poate ca da, insa ar fi un nou experiment, cum a fost cel cu agentul care si-a finalizat studiile la ID si apoi a “luat” concursul de director. Da, concursul respectiv a dovedit “egalitatea de sanse” punct. Sunt de acord cu tine ca avem un mare deficit de candidati “valorosi profesional” iar favorizarea categoriei profesionale a magistratilor nu este justificata. Mai degraba persoane cu experienta manageriala, motivate sa faca lucruri, mai mult decat sa castige megasalarii.

Anonim spunea...

Lasati orice speranta voi ce intrati aici - cam asa se traduce a fi subaltern in mediul penitenciar. Nu stim ce ar putea schimba atitudinile dictatoriale ale majoritatii sefilor nostri. Poate acest concurs,poate nu...

Anonim spunea...

"Transferurile ilegale pe functiile de conducere: primele semne ale esecului",
asa ar trebui sa sune titlul temei dragi scriitori si cititori. Iar "esec" este prea putin spus atunci cand unei persoane "iubita conducatoare" ii putrezeste pur si simplu o mare parte din creier, ramanandu-i doar acea particica dezvoltata la inceputurile vietii care ajuta doar la indeplinirea nevoilor fiziologice, la a tipa, si a cauta pe intuneric o tatza de supt fie ea si imputernicita.
Sau, ma rog....

Anonim spunea...

a fost afisat anuntul pentru directori adj si de directie
prezic directia si ...candidatu,adicatelea aranjament frate ,de aranjament!
STANCIU va avea visu implinit pentru patru ani,COSTAS va dormi linistit ( nu ca pina acum nu a fost la fel ),...si la altii , alesi de alesi
tematica cu reguli europene,trasa cu ata .....comisiile de examinare e cheia
asteptam lista membrilor de comisii , sa dezvaluim aranjamentul
UNDE ESTI TU TEPES VODA?!
sigur ,nu la penitenciare

Anonim spunea...

O nu...! Iar cotofana? Mare vedeta e impanata!

Anonim spunea...

Nu te linistesti, Mihai? Te-ai inhaitat cu celalalt mucos (ninos)si ma tot hartuiti. Exista legi impotriva a ceea ce faceti voi. Vrei sa dau totul pe fata?

Anonim spunea...

nu ma linistesc duduie DEDIU. Sa stie tot sistemul ce matracuca esti. Asta iti este profilul. Te-ai costumat intr-o capacitate salvatoare a sistemului, in ceea ce nu a avut el pana atunci, ai pupat cu minciuni mii de dosuri.
Da, da totul pe fata. (mai bine ai da dosul pe fata ca e mai rentabil schimbul). Dosurile pe care l-ai pupat, care au pus asa catastrofa in functie de adjunct.
Vei trage ponoasele pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, indiferent unde vei ajunge.

Anonim spunea...

uite ma ce pretentii ridica doamna.
doamna? vai ce am putut sa spun...
nu te lasa mihai.

Anonim spunea...

uite ma ce pretentii ridica doamna, am spus doamna? vai, ce am putut sa spun.

Anonim spunea...

Tu vorbesti de legi duduie Dediu?????
Nu cunosti decat legea gravitatiei, atat. Iar mucos e barba-tu, nu eu.
Crezi ca daca ai plecat de la noi te-ai mai desteptat?

Anonim spunea...

Am un dos destul de sexy. Te oftici?

Anonim spunea...

Doamna, ba, cum sai spui,ca e baba.

Anonim spunea...

Scoate-l la strada daca e asa de sexy cum zici tu. Faci de-o consultatie la psihiatru si o batista pentru sters mucii care-ti curg peste tot.
Iar hartuirea pe care o acuzi se cheama preludiu, dar de unde sa stii daca n-ai trecut prin asta pana la varsta ta.

Anonim spunea...

Nu cred ca madam dediu merita atata atentie. Exista probleme mai importante decat un om imoral si dornic de marire.Vai de copiii ei.Problema e ca cei care ne conduc pe noi sunt la fel de imorali, de paraleli. Nu cunosc legile si nu au nici macar bunul simt sa se puna la punct. Daca au alte probleme personale de rezolvat, de ce nu/i lasa pe altii? Dediu nu poate sa-si tina nici propria familie, darmite subalternii.

Anonim spunea...

Exemplar rar aceasta femeie de vorbesc toti asa de ea. Ce functie are? Nu ar trebui evaluata profesional si moral? Scapati de ea si lasati-ne in pace odata!

Anonim spunea...

Spune-ne cum si scapam.

Anonim spunea...

scrieti frate la ministrul justitiei si spuneti ca ANP-ul tine asa oameni