Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 17 iulie 2008

Societatea civila si sindicatele din penitenciare cu lupa pe justitie

Sindicatele din penitenciare se mişcă mai cu talent
.
Jos pălăria! Surpriză ieri cu sindicatele noastre pe care adesea le-am crezut mult prea temătoare, concentrate pe lucruri punctuale care nu rezolvă problemele de ansamblu şi mult prea izolate faţă de restul societăţii civile: numele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare apăreau prin presa bună de ieri, şi probabil de azi. Rand pe rand, Newsin, Rompres, Hotnews, Evenimentul Zilei, Ziua sau Romania liberă aduceau aminte că există sindicate ale angajaţilor din penitenciare. Şi că ele sunt active! Cu fraza aceasta:

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată
este un proiect coordonat de Freedom House România şi susţinut de Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Societatea pentru Justiţie, Asociaţia 21 Decembrie, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Grupul pentru Dialog Social, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Societatea Academică din România şi Societatea Timişoara.

Trei ştiri bune şi una proastă
Să încep cu ştirea proastă, că oricum toţi ştiam asta şi nu ne mai produce mari paliptaţii: avem o justiţie tare urată, slăbănoagă şi, adesea, epileptică. Partea bună e că situaţia asta, se pare, a împins sindicatele noastre la acţiune: asocierea cu importante nume ale societăţii civile, după cum se vede mai sus.

1. Justiţie de doi bani
Mai concret, ieri, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, o coaliţie de 11 organizaţii, a dat publicităţii un Raport privind starea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei (click link). N-o să insist mult pe concluzii, pentru că într-un fel sau altul toţi le ştim sau ne întăresc convingerile:

a. Reforma sistemului judiciar este marcată de stagnare sau regres, lupta împotriva corupţiei a fost blocată ca urmare a atacurilor politice şi legislative la adresa instituţiilor anticorupţie, iar măsurile de reformă nu sunt implementate conform angajamentelor asumate în relaţia cu Comisia Europeană.
b.
Poziţia multor oficiali guvernamentali, politicieni şi chiar instituţii ale sistemului judiciar a intrat în coliziune directă cu obiectivele anticorupţie şi de reformă a justiţiei. Deopotrivă, politicieni din Parlament, Guvern, dar şi reprezentanţi din Ministerul Justiţiei (MJ), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) sau Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au blocat sistematic şi conştient eforturile de reformă a justiţiei şi eforturile anticorupţie.
c. CSM continuă să fie o instituţie care nu răspunde în faţa nimănui, nici măcar a magistraţilor, care ia decizii esenţiale în mod netransparent şi, de multe ori, nemotivat şi ale cărei standarde nu garantează un act de decizie imparţial (sunt criticate, de altfel, foarte dur detaşările magitraţilor către instituţii administrative şi e dat exemplul ANP-ului.
d.
În loc să-şi îndeplinească rolul său stabilind o practică judiciară unitară, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a devenit ea însăşi sursa nesiguranţei juridice, micsorând astfel increderea publicului în sistemul judiciar.
e.
Modificările Codului de Procedură Penală riscă să pună în pericol capacitatea întregii Uniuni Europene de a lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului şi să anuleze credibilitatea României în acest domeniu.
f. Agenţia Naţională de Integritate va fi funcţională, în cel mai bun caz, la începutul lui 2009 şi este supusă riscurilor de intervenţie politică.
g. Administraţia locală, serviciile deconcentrate, educaţia, dar şi sectorul sanitar rămân în continuare zone foarte sensibile la corupţie.

2. Sindicatele din penitenciare ies din izolare
Prima veste bună este, deci, că FSANP şi SNLP au spart cercul stramt al luptei sindicale cu conducerea ANP sau, eventual, a Ministerului Justiţiei, şi s-au angrenat într-un proiect public de mai mare amploare. Din informaţiile pe care le avem, discuţiile au demarat cu ceva timp în urmă între Freedom House Romania şi lideri sindicali cu privire la implicarea sindicatelor din penitenciare alături de ONG-uri în proiectul IJC. Săptămana trecută FSANP a aderat la coaliţie, iar săptămana aceasta a fost randul SNLP. Prin această mutare, cele două pot obţine mai multă vizibilitate, o extindere a intereselor strict sindicale către cele profesionale şi un standard mai ridicat de tratare a problemelor. Şi, nu în cele din urmă, mai mult curaj avand conştiinţa că nu sunt singure.

3. Sindicatele din penitenciare obţin legitimitate la nivel public şi îşi pot, cu timpul, creşte forţa de negociere
Caştigul cel mai mare este, probabil, legimitatea publică, mai ales în raport cu Ministerul Justiţiei, pe care o capătă FSANP şi SNLP. Gestionată cu grijă, această asociere cu ONG-uri vocale şi cu reputaţie poate, în timp, creşte forţa de negociere a sindicatelor. Rapoartele sau ieşirile publice ale acestor ONG-uri sunt luate adesea în serios de oficialii guvernamentali, mai ales datorită credibilităţii şi forţei de lobby pe care o au aceste organizaţii sau reprezentanţii acestor organizaţii la nivel extern (fie că vorbim de presa internaţională, fie de Comisia Europeană sau reprezentanţi dplomatici).

4. Situaţia din penitenciare devine o problemă de interes pentru societatea civilă
Aşa cum am am anunţat deja într-o postare precedentă, sistemul penitenciar a intrat în cătarea societăţii civile: Iniţiativa pentru o Justiţie Curată pregăteşte o analiză privind starea sistemului penitenciar. În condiţiile în care şi sindicatele din penitenciare au aderat la IJC, şansele ca acest raport să fie luate în serios de Ministerul Justiţiei şi conducerea ANP cresc.

Aşadar, felicitări pentru acest prim pas!
***

Presa despre raportul IJC:

14 comentarii:

Anonim spunea...

pentru iubitorii de limba germana, si KAS a scos un raport foarte bine realizat asupra justitiei, aici:
http://www.kas.de/proj/home/pub/103/19/dokument_id-14145/index.html

Anonim spunea...

care lupa domne , care ? la Ploiesti sa castigat in instanta drepturile banesti din 2004 pana in prezent si ? nu sa intamplat absolut nimic.... intrebi sindicatul si nici ei nu stiu ce sa faca , ce daca sa castigat acest drept in instanta, au luat [sindicatul ] vreo decizie in acest sens ? NU !!! care sindicate ? INTERESE PROPII POATE !!! ALE LUCRATORILOR SA MAI ASTEPTE DACA SI/AU VAZUT EI "SACII IN CARUTA " . VORBE TATA VORBE , NOI VREM FAPTE CA SUNT DREPTURILE NOASTRE .DAR TRAIM IN R O M A N I A SI VORBA LUI BADEA " SI ASTA NE OCUPA TOT TIMPUL " BAFTA PENIFEST CA NE MAI TINETI SI PE NOI LA CURENT CU CE SE MAI INTAMPLA .

Anonim spunea...

ati aflat si voi de cursul de management care il face Gabriela Iancu, jurista de la RAM , SI CARE COSTA NICI MAI MULT NICI MAI PUTIN DECAT 4.000 EURO? PE AI CUI BANI, D/NA FILIPESCU A/TI APROBAT DVS. ACEST CURS? VETI DA SOCOTEALA DOAMNELOR PENTRU ACEST AFRONT ADUS OAMENILOR, PENTRU LIPSA DE RUSINE DE CARE DATI DOVADA, ASTA E UN FURT DIN BUZUNARELE OAMENILOR, SUNT APROAPE 20 DE SALARII ALE OAMENILOR SIMPLI DIN SUCURSALE, IAR VOI VA BATETI JOC DE EI! RUSINE SI SA DATI BANII INAPOI CACI E VAI SI AMAR DE VOI!

Anonim spunea...

filipeasca vrea s-o lase in locul ei pe gabi iancu, sa-i acopere ilegalitatile, de-aia face curs de management

Anonim spunea...

E primul pas înspre înregimentarea politică a sindicatelor dn sistem. De fapt era anormal ca sindicate cu asemenea potenţial să rămână în afara acestor jocuri. Pe de altă parte, de aici vor profita numai liderii, pălmaşii ioc. Celelate aprecieri cred că sunt cu orientare partizană şi de faţadă.

Anonim spunea...

Oameni buni din RAM eu as zice sa mergeti la RAM (cei din provincie) si sa-i evacuati cu forta pe aceste lacuste care au distrus regia si sai bagati la puscarie ca altceva nu merita pentu ca au distrus aceasta REGIE.In frunte cu dl ex Oprea de la IMOCA sar intoarce dl RIZEA NICOLAE in groapa daca ar vedea unde a ajuns fabrica pe care a puso pe picioare. Cand a preluato era in situatia in care se afla si astazi dar a fost OM cu capul pe umeri si a stiut ce sa faca . NU AM NICI O LEGATURA DIRECTA CU IMOCA (DAR SANT AG) NU AM LUCRAT IN FABRICA DAR PARCA MA RACAIE CAND VAD ATITA NEPUTINTAIN SISTEM .Mergeti si luatii de GAT pe nemernici.

Anonim spunea...

pentru anonimul de la 21:07:00

Si la codlea s-a castigat in instanta, cu titlu executoriu inclus, insa ....nu se pot da banii. De ce? numai sindicatul stie. Nu-i mare lucru sa se rezolve o asemenea problema, insa nu se rezolva singura.

Sindicatul asteapta unda verde, raspuns de la financiar, insa ei nu stiu ca nu se ava intampla asa ceva prea curand. Daca ar fi dupa finantistul coman, cel cu puloverul rupt in coate, nu vom vedea niciodata banii care ni se cuvin. Asta, (coman) de teama sa nu deranjeze capetele patrate de la bucuresti si sa-si tina scaunul bine prins in cuie (astfel ca i s-a dat prima de 3.000 lei de 29 iunie) nu cere fonduri pentru asemenea hotarari judecatoresti; si ca ei mai sunt multi altii.

Cum de cei de la Ciuc au primit si ultimii leuti? Pentru unii exista fonduri speciale?

Asta te face sa te intrebi daca nu cumva suntem facuti "pe la spate" de catre sindicate, sau daca nu exista anumite intelegeri intre ei si conducerie unitatilor.

Anonim spunea...

referitor la articolul postat:
"prietenii te sfatuiesc dar dusmanii te obliga sa faci ceea ce trebuie sa faci"
probabil si sindicatele despre care vorbeai sunt nevoite sa faca ceva.
cine este dusmanul??

mihai v galati

Anonim spunea...

pentru anonim de la 21:07:00
Daca nu ai aflat pana acum, sindicatul nu e format doar din lideri.E format din membri.Ce zici?Ce ai facut dumneata pentru miscarea sindicala?Crezi ca este suficient sa platesti o cotizatie si ti-ai rezolvat problemele?
Legat de sentinte judecatoresti, daca umbli putin prin legislatie vei afla ca este destul de greu sa executi silit o institutie publica.Oricum mai suntem si altii prin tara in situatia asta.Te implor, LUMINEAZA-NE!!!!

Anonim spunea...

cine poate sa ne spuna care este situatia inscrierilor la functia de director general?
parerea mea este ca nu numai exista oameni de valoare in societatea noastra care sa se angajeze "prin concurs".
nici nu spun ca va fi trucat.
cred doar ca trebuie sa se concretizeze odata articolul din lege care stipuleaza REVOCAREA din functia de conducere avnd ca motive eficienta la locul de munca, planificarea judicioasa a resurselor si comunicarea cu subalternii.

mihai v galati

Anonim spunea...

Legat de sentinte judecatoresti, daca umbli putin prin legislatie vei afla ca este destul de greu sa executi silit o institutie publica.

Intr-adevar nu este simplu. Iti trebuie vointa. Dar nu este imposibil. Executarea silita a ANP nu este chiar o noutate. Cati dintre dumneavoastra cunosc, de exemplu, faptul ca daca in 2005 ne-am luat banii pentru echipamentul aferent anilor 2004, 2005 acest lucru s-a datorat punerii in aplicare a unei sentinte judecatoresti cu titlu executoriu? Daca nu ma credeti, cititi adresa ANP prin care aceasta solicita sindicatului ridicarea sechestrului asiguratoriu.

Poate ca liderii nu reusesc sa rezolve intotdeauna problemele membrilor. Dar, oare, membrii isi sustin liderii atunci cand este nevoie?

Anonim spunea...

Ca veni vorba de sindicat! Vorba colegului de la Ploiesti: CARE DOM`LE, CARE?
La Colibasi (a se citi COLBA CU ASI), pana de curand, fuse lider de grupa sindicala unu Budrugeac Nicolae. Fuse omu ales si reales (la congres) si se puse pe lupta sindicala.
Si da si lupta, si lupta si da! Cu paharele pe masa – mai adu o sticla, baiete!
Uitaram sa va spunem: pan sa iasa la pensie, in timp ce era si lider era si sef resurse umane.
Avu omu grija de neamuri si le infipse bine in posturi, avu grija si de preteni tot asa. Acu na, ce vroiati sa faca.? Buuun, iesi omu la pensie dar ramase lider. Ca cica ar avea timp BERECHET sa se ocupe de procesele pe care le incepuse pentru drepturile membrilor. Angaja omul un avocat. Care uita sa se prezinte la sedintele de judecata, pentru ca omul avea alte sedinte la ``sala 5``. La judecatoria Pitesti nu sunt decat 4 (patru) sali de judecata, sala 5 fiind o carciuma din vecinatatea judecatoriei. Acest domn avocat si acest ex-lider au reusit sa piarda in mod voit si lamentabil niste procese pe care un stagiar nu le-ar fi pierdut nici in somn.
Acest individ, atat timp cat a fost sef r.u. a reusit sa-si creeze o casta, oarecum impenetrabila, promovand in functii linistite tot felul de agarici, ca sa nu le spunem altfel. Sa-i fi vazut ce penibili erau agaricii cand aplaudau, ca la congres, realegerea ``iubitului`` lider. Liderii SNLP pot confirma, ca au fost martori la acel moment emotionant, dar ….
Dar am scapat de el!!! Ca isi dadu obsteasca demisie! Si ce folos, ca avem lider acu pe varu lui! Adica ii tot aia! Cica e acceptat de conducere! Adica de Colcea, care-i lua locu lu nea Nini la r.u.. O joaca asta (Colcea) pe madame procuror F cum vrea muschii lui fesieri. Asta e ala de se da DIRECTOR prin city. Cum dracu a venit asta de la pasapoarte la puscarie ?????
Un mare mister. Tot mister e si cum ajunse sef r.u., pe ce criterii? Doar ca bea cafeaua cu sefa, cand e la servici? Ca sta la ea, in biroul cu masa ovala, de intepeneste lumea in fata usii de metal greu, cu hartiile ce tre semnate. Si il lasa pe paranoicul de dinisor sa-si faca de cap pentru ca are ``puteri discretionare si totale`` am incheiat citatul.
Cu astfel de lideri si astfel de sefi care nu vad de cat interesul personal, ce sa mai vrem?

I`ll be back!!

Anonim spunea...

http://newsletter.menreport.ro/view/84/80bcc7d1237fa47a5f5752263f2e6b5e/2
Tare asta! :)
http://www.menreport.ro/alpha-male/men-plan/mutu-mai-slab-decat-gardianul-brighiu.html

Anonim spunea...

pt. anonim 17.07.2008 23:37:00
stimate coleg/colegă, cred ca trebuie sa facem diferenta intre ce se intampla in viata sindicala si viata profesionala. Daca sefii, cei pe care ii pomeniti in comentariu, sunt impusi si aici nu prea aveti ce face, in ceea ce priveste liderul, atat cel vechi cat si cel nou AU FOST ALESI.
Deci, daca nu va reprezinta puteti sa-i schimbati.
Dar, ca si la fotbal, este mai greu sa joci decat sa comentezi.
As putea sa va intreb daca sunteti membru de sindicat!? Probabil ca da. Atunci ce ati facut dvs. pentru a fi reprezentat in mod corect? Ati participat la sedintele organizate?
Ati participat la alegeri? V-ati gandit ca ati putea candida ca lider?
Din pacate in sistem vorbim despre sindicat in contextul "Ce ne mai da sindicatul?" Aha niste bonuri... cam putin...
Nu se vad incercarile sindicatului de a deveni parteneri de discutii ai managementului, nu se vad protestele scrise ale sindicatului fata de deciziile luate de conducere, nu se vede Acordul pe care dupa 1 an sindicatele au reusit sa-l incheie cu MJ si ANP, nu se vad amendamentele propuse la statut si cred ca lista ar putea continua.
De ce oare? Ar putea fi un motiv faptul ca liderii de sindicat nu ne informează! Cum ar trebui sa se intample asta daca eu nu-mi fac timp sa trec pe la sindicat? Pe de alta parte eu sunt un om ocupat, iar daca l-am pus pe unul lider, apai datoria lui ar fi sa ma caute si sa-mi dea socoteala. CA DOAR D-AIA IL PLATESC!!!

Moromete