Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 24 iulie 2008

Raportul Comisiei Europene despre esecul justitiei romanesti

Ieri a fost dat publicităţii raportul pe justiţie al Comisiei Europene. România a primit notă de trecere dar rămâne între codaşii Europei la acest capitol. Au fost şi bile albe, dar au fost preponderente bilele negre.
.
Cauzele politice ale corupţiei evidenţiate în raportul Comisiei Europene
.
Lipsa voinţei politice în lupta împotriva corupţiei a fost principala constatare negativă. Mecanismul de luptă împotriva corupţiei există însă clasa politică se opune din toate puterile blocând anchete judiciare şi promovând acte normative care să submineze o justiţie funcţională.
.
Politicienii sunt corupţi, nu e tocmai o noutate, dar dosarele blocate de către chiar Parlamentul României sunt o probă clară în acest sens.
.
Liderii politici şi-au dat toţi cu părerea. Puterea a văzut mai mult bilele albe, care, fie vorba între noi, nu-i aparţin în totalitate. Opoziţia a văzut doar bilele negre, la care, fie vorba între noi au fost pe alocuri părtaşi.

Raportul pe justitie al Comisiei Europene cere un consens fara echivoc din partea tuturor partidelor din Romania in eradicarea coruptiei si continuarea anchetarii fostilor demnitari, pentru a exista si sentinte in cazuri concrete. Lipsa unor astfel de sentinte produce "ingrijorare" la Bruxelles.

In plus, cere Guvernului finalizarea Codului de Procedura Penala si Codului Penal si renuntarea la amendamentele aduse la cele doua documente. Lupta impotriva coruptiei trebuie depolitizata in Romania, iar CSM sa asume o pozitie lipsita de echivoc in combaterea coruptiei la nive inalt in contextul dezbaterii din Parlament. (sursa: HotNews)

Ministerul Justiţiei are restanţe la elaborarea actelor normative
.
Ministrul justiţiei, dl. Catalin Predoiu, a avut o declaraţie publică sobră notând totuşi bucuros că a putut să mai repare greşelile junelui Chiuariu şi că s-a ales cu o notă de trecere. Ministerul Justiţiei rămâne însă dator la capitolul acte normative. Codul penal şi codul de procedură penală vor trebui promovate în cel mai scurt termen.
.
Şochează atitudinea Consiliului Superior al Magistraturii care parcă trăieşte în norii minţii Lidiei Bărbulescu. Totul merge bine după mintea reprezentantei CSM. Constatările justiţiabililor şi ale experţilor Comisiei Europene o contrazic însă. Magistraţii răspund la comandă politică tocmai în cazurile de mare corupţie, spune raportul dat ieri publicităţii.
.
Recompense politice pentru magistraţi obedienţi
.
De ce există magistraţi care răspund comenzilor politice? Unii pentru bani, alţii pentru putere, ca orice alţi corupţi ai României. Recompense politice pentru magistraţi au fost introduse de ani buni sub pretextul deschiderii şi transparenţei.
.
Sute de magistraţi cu prietenii politice au fost numiţi în funcţii administrative pe salarii de mii de euro. Cât de buni au fost nici nu a contat. Important e că fiecare şi-a primit plata pentru 'serviciile' aduse.
.
Ministerul Justiţiei 'cimitirul' magistraţilor politici?
.
La acest moment încă există sute de magistraţi care ocupă funcţii administrative deşi sistemul judiciar este într-o mare criză de personal. Supravieţuirea unor personaje precum Katalin Kibedi, Gheorghe Mocuţa, Marius Iosif sau Gheorghe Şpaiuc, toţi magistraţi, nu miră.
.
Comanda politică reclamă menţinerea acestora în poziţii bine plătite, deşi şi-au demonstrat incompetenţa, reaua voinţă şi lipsa de calităţi umane.
.
Raportul pe justiţie notează politizarea justiţiei şi acuză Parlamentul de acest lucru. Magistraţii politici scapă acestei judecăţi, iar vina cade exclusiv pe Consiliul Superior al Magistraturii. De ce ar trebui protejaţi aceşti 'magistraţi'? Există alt motiv decât recompensa politică?
.
PS. De curând vă informam că un alt magistrat cu trecut şi viitor politic a fost numit secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Sorin Stănescu, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu este un novice politic. Stănescu este procuror de partid de aproape 10 ani şi nu întâmplător a fost numit secretar de stat.
.
Link-uri utile:

9 comentarii:

Anonim spunea...

Conform zicalei romanesti : "cum e turcu si pistolul".... daca politicienii se opun si "compun coruptia"...la nivelele urmatoare din societate....pe scara Sefi - Sefuti - Ciufu_i - Fu____ti putem sa vedem "evolutia coruptie in lantul trofic al....administratiei publice". Dupa acest principiu, daca sefii abuzeaza si cultiva coruptia....de ce nu s-ar alinia si sefutii si ciufutii. Solutia ?!?!?!..... sa tinem sus "vocea celor din capatul de jos al listei de mai sus" cu siguranta ca nu vom obtine o revolutie a constintei sefilor dar....macar sa o zgandarim din cand in cand.

Anonim spunea...

Nu sunt magistrat , nu am studii de drept dar asta nu ma impiedica sa-mi exprim parerea asupra modului cum se respecta si se aplica justitia in Romania . Functia de magistrat ar trebui sa-ti impuna respect si mai ales siguranta ca drepturile tale sunt aparate si garantate de lege . In sistemul penitenciar am vazut cu totii pe viu cam ce inseamna "magistratul", omul legii care baga omul in puscarie pentru nerespectarea legii . Cine este el ? Lupul intre oi , hotul hotilor , mincinosul mincinosilor si puturosul puturosilor . O sa fiu acuzat juridic ca i-am facut hoti fara probe . Hot esti si cand nu faci nimic sau distrugi iremediabil sisteme sau oameni pe banii contribuabililor ( pe mii de euro )si cu zambetul nevinovat al unui alienat mintal .Cine-i vinovata de aceasta situatie ? LEGEA ! Cine face parte din lege ? MAGISTRATUL ! Implicarea politica a magistratilor nu mai e o surpriza nici pentru baba Rada din fundul satului dar ma intreb, asa ca novicele , politicienii care scot pe banda rulanta cazaturile astea de magistrati si ii pun cu poponeata pe fotolii gras platite , ii pun sa faca treaba sau sa faca numai ce vor ei ? Plauzibila este varianta a doua fara nici un dubiu . De cele mai multe ori, numai sub presiunea mediei (cum este si blogul vostru) magistratul (simbolul fuduliei si al impertinentei)este ascuns in birouri poate si mai caldute si adus altul scos la mezat . A-ti mai fost intr-o sala de tribunal sa vedeti cum "personalitatile care judeca " se sparg in rasete si afiseaza sfidarea cu nerusinare in fata celor care tremura sa l-i se faca dreptate ? In fine , dupa mine este un nonsens sa existe cea mai mare coruptie in institutia care ancheteaza coruptia dar la noi la romani merge pentru ca noi o acceptam si implicit o sustinem . Nu mai vreau sa spun ca sistemul penitenciar tine in custodie infractori "ascunsi "de cei mai mari infractori . Poate ca asta a fost motivatia lui Rodica Stanoiu , moartea intruchipata care,si-a permis sa spuna in plen la inscaunarea lui Stanisor ca " indiferent de statutul detinutului , in penitenciar acesta trebuie sa aiba conditii mai bune ca acasa " . Exemplu de cretinism de la o cretina dar poate ca a intuit ea ceva in viitor si a vrut sa-si creeze conditii obtime .

Anonim spunea...

Magistratii si politicienii au pus mana de la mana pentru dezastrul din justitia romana. Daca mie imi iese o rima involuntara lor le-a iesit ditamai haosul. Relatiile oculte dintre politic si justitie nu au aparut din senin. O mana a spalat pe cealalalta ani de zile si toate aceste favoruri s-au platit pe banii si nervii nostrii.
Nu am nici cea mai mica incredere in magistratii astia slugarnici. Nu au cum sa starpeasca coruptia tocamai corutii. Ar insemna sa-si refuze beneficiile pe care le-au avut nestingheritid de nimeni in ultimii ani.

Anonim spunea...

Raportul de tara e rezultatul unei negocieri politice. Situatia este mult mai rea iar raportorii UE au fost mult prea politicosi. mesajul transmis este in realitate destul de dur. Clasa politica trebuie sa se reformeze. Esenta sistemului deguvernare in Romania este prioblema. Justitia in Romania este bolnava de un cancer politic care nu poate fi extirpat atata vreme cat toata clasa politica desfiinteaza orifce actiune reformista si anticoruptie.

Anonim spunea...

Marcel,

Magistratii au avut PRIVILEGII in urma cirdasiei nerusinate cu POLITICUL din 1948 incoace...

Acesta nu este un fenomen nou, aparut dupa 1989.. sa ne amintim cine era miinile murdare ale securitatii: militia si procuratura... iar judecatorii nu aveau decit sa legifereze dosarele "lucrate" la mare arta de aceste doua servitoare / rindasoaice ale regimului...

dupa 1989, PRIVILEGIILE doar s-au marit inimaginabil de mult pentru functii administrative, chiar comparativ cu ale "puterilor" la nivel de top! PRIETENII STIU DE CE... pt ca, spre deosebire de trecut, acum culorile politice se succed, deci "bunii" si "raii" alterneaza la guvernare , ca urmare, prestidigitata magistratilor e mult mai rafinata si, pe cale de consecinta, tariful prestatiei ajunge ca atare...


in plus, CORUPTIA in sistemul judiciar a luat dimensiuni absolut incontrolabile... caci nu dar politicienii sint cei ce trebuie "salvati" cu eleganta de bratul legii care i-ar putea duce in ocur nu prea rivnite, ci si alde camatarii, traficantii, unii "prosperi oameni de afaceri" ... si lista poate continua... caci o data facuta o concesie, cine sa controlze si sa penalizeze repetarea ei...

asadar, atita vreme cit "marfa" vinduta pe piata de catre magistrati este una foarte pretioasa, pretul ei a crescut ...
iar banul poate cumparar orice, mai ales constiintele profesionale "imaculate" ale magistratilor

asadar, cum vrei tu ca sistemul sa vrea sa se reformeze cind ii este foarte bine asa, deci doreste cu ardoare SA ISI CONSERVE PRIVILEGIILE,
si cind nu exista nici presiune din afara lui ca scimbarea in bine sa se intimple? ( ma refer la mediul intern, din Romanika noastra cea de tate zilele )

stii cum e justitia asta?
ca si o curva, pe care toata lumea o dispretuieste, dar se foloseste de ea cind are nevoie...
iar dama e bine platita, imbracata, fardata...
uneori, dupa pensionare, devine chiar muiere cinstita, la casa ei...
( oare de ce mai toate judecatoresele/ procuroresele ( peste 40 ani, in special) sint boite ca si niste curve de centura?)

Cu tristete,
BABA

PS
sa ne intelegem, ma refer la o anumita categorie de magistrati, nu generalizez si nu pun degetul pe persoane ..
ei intre ei se stiu cel mai bine...

dar comportamentul, imaginea si perceptia de ansamblu le stim destul de bine...


sistemului, MENTALITATEA.

Anonim spunea...

Cred ca trebuia sa apara in raportul de tara si cate ceva despre sistemul penitenciar care e varza,in Romania.
Poate ca cele doua mari structuri sindicale din sistemul penitenciar trebuiau sa faca cunoscute aceste probleme ,forurilor europene.Nu e tarziu nici acum,faceti ceva oameni buni.

Anonim spunea...

Poate va pune dracu` sa uitati in toamna(la alegeri) cine l-a pus pe kiuariu ministrul dezastrelor si zana zorilor!Ca anu` asta numa` cateva zeci de lei la salar avem. Huo jigod care este LOL LOL

Anonim spunea...

Sper din tot sufletul ca noi a nu se stie cita generatie de sacrificiu a tarii asteia sa apucam macar ca bunici sa vedem o justitie REFORMATA dar ma incearca indoiala ,cum sa renunte ei de bunavoie la privilegiile pentru care s-au luptat atita ?!Mai apoi uite frate citi fosti actuali si viitori magistrati au facut ,fac si vor mai face cariere extraordinare in politica ,ce studii au marea majoritate a celor vizati de dosarele coruptiei:DREPTUL de ce l-au facut nu cred ca pentru a sluji doamnei cu balanta ci spre a sti cum sa obtina avantaje ,cum sa le pastreze pe cele obtinute si cum sa lupte pentru altele.Din pacate toata povestea asta imi aduce aminte de povestea aceea cu Dumnezeu care vorbea cu Sf Petru si il intreba Petru Doamne ce tara frumoasa ai facut din Romania i-ai dat si mare simunte si cimpii si bogatiiinpamint si sub pamint iar altor tari le-ai datpe jimatate sau pe sfert si raspunde Domnul:"staiPetre sa vezi ce popori-am dat?!

Anonim spunea...

JOS CONRUPTII DIN ANP. JOS NEPOTISMELE DIN PENITENCIARUL ARAD. JOS DOBRA;HALCHIN;PALADE. DIRECTORII DIN PENITENCIARUL ARAD.JOS TECHERILE SI NEPOTISMELE SI SLUGELE DIN SINTANA- ARAD A LUI DOBRA....