Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 23 iulie 2008

Maşinuţele lui Chiuariu, Kibedi şi Tuleaşcă - populistă aducere aminte

Targul de maşini MJ - S.R.L.: 3 milioane de euro pe autoturisme de lux

"In luna decembrie a anului trecut, intr-un secret desavarsit, MJ a achizitionat 224 de masini de lux, prin doua contracte semnate cu distribuitorii autorizati SC "Porsche Romania" SRL si SC "Midocar" SRL.

Desi procedura de achizitie publica a fost demarata si finalizata in ultimele saptamani ale mandatul fostului ministru liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, semnatarul celor doua contracte de lux a fost ex-secretarul de stat Katalin Kibedi, care detinea atributiile de ordonator principal de credite si care a mai ramas cateva luni dupa plecarea lui Chiuariu la carma institutiei.

Cele 224 de limuzine achizitionate la preturi extrem de piperate sunt urmatoarele: 40 de autoturisme Volkswagen Passat 2.0 TDI (turbo-diesel) de 140 cai putere; 2 microbuze Volkswagen Transporter 2.5 TDI de 130 cai putere; 136 de autoturisme Skoda Octavia Tour 1.6 MPI, cu motoare Volkswagen de 102 cai putere; 46 de autoturisme Skoda Octavia 1.9 TDI (turbo-diesel), cu motoare Volkswagen de 105 cai putere." - apărut în ZIUA pe 21.07.2008

Populiste aduceri aminte despre cum sunt folosiţi banii proştilor pe la MJ

1. Aproape 3 milioane RON este valoarea stimulentelor acordate de către ministrul Chiuariu în perioada mandatului (mai puţin de un an) la Ministerul Justiţiei. Premiile din fondul lunar sunt încă ţinute la secret, însă nu sunt de neglijat. Iulia Scântei şi ceilalţi consilieri ai ministrului Chiuariu s-au străduit să nu fie ‘angajaţi medii’, astfel că, împreună, au umflat aproape 500.000 RON, acordaţi cu dărnicie din banii fraierilor plătitori de dijme la stat.

2. Regia Autonomă Multiproduct este în stare de faliment. În prezent pierderile înregistrate sunt în jur de 3 miloane Euro (în aprilie 2007 erau deja 2,5 milioane), iar forţa de muncă nu mai poate fi plătită.

3. Ministerul Justiţiei nu are fonduri pentru achitarea drepturilor restante fata de magistrati, personal auxiliar sau angajati ai penitenciarelor. Conform OUG 75/11.06.2008, publicată în Monitorul Oficial pe 20 iunie, plăţile rezultate din titlurile executorii emise până la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă se eşalonează pe o perioadă de 18 luni.

Cu alte cuvinte, deşi sunt sentinţe executorii, Ministerul Justiţiei se joacă de-a ordonanţele neconstituţionale încălcând hotărârile judecătoreşti, substituindu-se instanţelor şi blocând executările silite. Plata drepturilor restante se va face la paştele cailor, eventual de către următoarea guvernare.

4. Majoritatea angajaţilor Direcţiei de Audit Public Intern a MJ beneficiază 12 luni pe an, în mod absolut nejustificat, de sporuri care se acordă personalului din sistemul penitenciar, în condiţiile în care cei mai mulţi auditori nu pun piciorul într-un penitenciar nici din întâmplare.

Cum vine treaba şi cu titiurile astea de lux

1. MJ vrea să cumpere berline şi microbuze invocand uzura morală şi fizică a parcului auto;

2. Are posibilitatea, cu cei 3 milioane de euro, să acopere cat de cat necesarul de autoturisme al instantelor si Ministerului Justitiei;

3. Pe drum se uită motivele iniţiale pentru achiziţionarea de maşini şi cresc pretenţiile: culoarea sa fie obligatoriu bleumarin, scaunul dreapta pasager sa fie cu reglaj pe inaltime, radio CD cu minimum patru incinte acustice, motorul sa aiba cel putin 100 de cai-putere, iar suta de kilometri pe ora sa fie atinsa in maximum 12 secunde.

4. După ce se stabileşte partea vizand confortul, ministeriabilii se hotărăsc să ia berline, 3 loturi de berline mai exact. Caietul de sarcini pentru unul din aceste loturi prevedea, printre altele, ca lungimea masinii sa fie de minimum 4.500 de milimetri, latimea de minimum 1.700 de milimetri, deşi, ne spun jurnaliştii de la Cotidianul, "potrivit segmentarii categoriilor auto din publicatiile APIA, cit si din publicatiile altor organisme internationale, segmentul compact (clasa C) pentru varianta caroseriilor berline are dimensiuni intre 4.400 si 4.550 mm."

In mod ciudat doar Skoda Octavia Tour 1,6 corespundea cerinţelor din caietul de sarcini, Ford Focus fiind descalificată pentru lipsa a 12 milimetri. Deh, mărimea contează.

5. Ca urmare, Ministerul Justiţiei achiziţionează maşini cu valoarea intre 13 000 şi 30 000 de euro bucata, cheltuind un total de 3 milioane de euro, deşi licitaţia ridica suspiciuni prin modul de stabilire a criteriilor din caietul de sarcini, deşi se puteau lua maşini ieftine pentru a acoperi necesarul de la nivelul instanţelor, deşi ministerul e înglodat în datorii, deşi nu sunt bani pentru plata restanţelor salariale, deşi s-au aruncat bani cu nemiluita spre prietenii domnului Chiuariu, deşi...

6. "Cerintele Ministerului Justitiei au fost alese in asa fel incit sa ofere conditii de siguranta, fiabilitate, utilitate si, de asemenea, sa ofere o imagine unitara a unei institutii publice (identitate vizuala)", zicea ministerul prin decembrie anul trecut.

Personajele care s-au ocupat de treabă

1. Tudor Chiuariu - un penibil pe vremea căruia s-a început licitaţia şi care a plecat cu coada între picioare din minister, după ce a reuşit, împreuna cu prietenii, să facă praf cam tot ce se putea: rapoartele de ţară, sistemul penitenciar, anchetele penale la nivel înalt, avizarea la nivelul MJ, politica de resurse umane in MJ şi ANP, bugetul MJ etc;

2. Katalin Kibedi - s-a remarcat printr-un scandal amoros, versatilitatea cu care a trecut din barca lui Macovei în cea a lui Chiuariu, plansetele şi rugăminţile de a rămane în minister după ce a fost debarcată din funcţia de secretar de stat;

3. Adrian Tuleaşcă - adus de Chiuariu de la Iaşi, s-a ocupat nemijlocit de această licitaţie extrem de dubioasă. Nu e singura de altfel. Cele câteva zeci de milioane de euro, pe care Ministerul Justiţiei îi cheltuie în programul de informatizare a sistemului judiciar, l-au atras pe domnul Tuleaşcă care s-a gândit să fie şi cerere şi ofertă în acelaşi timp.

Banii primiţi de la Banca Mondială se intenţionau duşi la prieteni de-ai lui Tuleaşcă cu binecuvântarea unui Caiet de Sarcini prietenos ofertantului potrivit. Banca Mondială, finanţatoarea proiectului, a mirosit tuleaşca şi nu a acceptat documentaţia transmisă de liberalul amator de profit.

13 comentarii:

Anonim spunea...

neamu lor a mers cu masini de 3 miloane si noi asteptam plata hotaririlor judecatoresti
anu asta pentru fiece ban ,ceri ,ceri si ....nu ti se da
cum sa vada auditu pe ce se cheltuie banii nostrii ,daca si ei sint "minjiti"?
de unde e platit GAUREANU de doua ori? la Bursa si la Minister?ce consiliaza? ....numai pilele bita de nestiinta pe functii mari si bine platite!

Anonim spunea...

Vreau si eu la MJ sa-mi trag masini si prime de smecher. Cum se poate aranja? In ce partid politic sa ma bag?

Anonim spunea...

Dragii mei,


'admirabila' preocuparile MJ pentru ca limuzinele achizitionate sa reprezinte cica vizual imaginea ministerului...
povestea e luata din ce s eintimpla intr-o multinationala... decit ca, baietii astia, se procupa intii ca imaginea sa fie bine consolidata ca fond si abia apoi se ajunge la cestiunile d eforma si imagine...
si, pe proprie-mi piele, va spun eu ca s munceste din greu pina se ajunge sa se puna problema de car policy...

dar cum in justitia din romanika se pune car(uta) inaintea boilor,
iata-i pe potentati cumparind limuzine pe spriceana (poate tot reprezentabilitatea pt imaginea justitiei e critica si in putere, demaraj,etc... cit despre culoare, parca albastrul era reprez pt alti baieti...) si pe boii care lucreaza pe marginea suselei...

cit despre pretul 'competitiv', cu 12% mai mic decit piata, orice amarit de purchaser de omultinationala stie ca la cantitati de acest fel mari se acorda discount de min 10% si care poate creste pt modele de fitze, care costa de costa si nu sint pe toate drumusoarele amatori la asemenea volume de vinzare...

asa ca...

SANATATE!

bine ca sintem noi prosti sa le platim vitezele lor!

dar, pe final, nu ma indoiesc ca a fost o alegere tehnica excelenta, caci pe raposatul SS kibedi a consiliat-o amanto-soferul florinel... iar visul oricarui sofer adevarat e sa conduca un bolid.. pe susa si acasa...

QED

Anonim spunea...

Nu mai aveti despre ce vorbi? Nu mai sunt subiecte despre penitenciare? Ce importanta are ca MJ-ul si-a tras masini noi? Bine ca au reusit intr-un final. Era ultima institutie, ca ultima gaina de la aprozar, care nu cumparase masini. Mergeau cu niste vechituri de Cielo şi Nubira. Întrebarea s-ar pune de ce au cumpărat Skoda şi nu tot WW. Toate instituţiile statului au masini scumpe incomparabil mai scumpe ca cele de la MJ cum ar fi Audi şi WW Touareg. ANP-ul nu a mai cumpărat autoturisme din 2001. Nimeni nu a avut curajul să-şi asume responsabilitatea pentru acest lucru chiar dacă maşinile pe care le au în dotare au mai mult de 10 ani vechime şi cheltuiesc o pălărie de bani cu reparaţiile şi întreţinerea acestora. Această atitudine pasivă de a nu interesa pe nimeni şi a nu-şi asuma nimeni responsabilitatea este problema. Mergi pe banii tăi la târguri şi expoziţii aduci pliante cu diferite echipamente de care avem nevoie şi spui: am găsit sisteme de bruiaj pentru telefoane- avem nevoie de ele, am găsit detectoare de telefoane mobile - şi de acestea avem nevoie, se găsesc sisteme de comunicaţii performante - noi nu avem. Ti se răspunde " ce interes ai?" şi o laşi baltă. Interesul tău este să ai cu ce să-ţi faci treaba bine. Ce contează cât costă? Mie îmi trebuie, sunt profesionist, nu vreau să lucrez cu lucruri neprofesioniste. Degeapa spui că-ţi lipsesc sistemele de siguranţă, până şi sârma ghimpată lipseşte, noi nu avem nimic din ce ne dorim pentru a fi adevăraţi profesionişti pentru că cineva pune întrebarea " cît costă şi ce interes ai?"

Huginn spunea...

pentru anonim 23.07.2008 17:39:00

Păi are importanţă dacă s-a măsluit o licitaţie sau s-au cheltuit bani de la buget fara cap. De la bugetul MJ primeste si ANP-ul bani. Care buget nu are de unde sa dea bani pentru penitenciare pentru ca ii arunca pe tot felul de prostii.

In altă ordine de idei dacă aveţi subiecte mai interesante vă rog să contribuiţi. Puteţi folosi adresa de mail a blogului.

Anonim spunea...

Pt Anonimul de la 17 si ceva:

problema nu este ca s-au cumparta masini,

ci CUM S_AU CUMPARAT ELE de catre cei ce SI_AU MAI TRAS O PARTE GRASA A LEULUI ( sau, a RON-ului)

iar daca matale crezi ca cei care au masini in adm le si merita, te inseli!

din pacate folosesti exac arg kibediana ( Cpana mare zicea ca concubina lui florinel e mai curva decit ea, ca are mai multi amanti , or, ea ca SS are doar unul )
daca aia au, noi nu meritam?
pai, nene,
lasa-ma pe mine CONTRIBUABIL sa judec DACA LE MERITATI.
caci, ca si salariile, primele si alte alea,
le luati PE BANII MEI, nu pe ai vostri!

SI ELE NU SINT NECONDITIONATE

eu, nenorocitul de contribuabil platesc,
si constat din pacate ca datoria nu prea se face la MJ ..
asa ca, de ce sa mai plusez si cu asta? pt un busienss ce merge in pierdere, caut cai de redresare, nu arunc in continuare banii in groapa, doar pt ca unii vr masinute-noi, amanti-noi si prime-multe...

atit!

Anonim spunea...

ne intrebam daca?
coana Kibedi nu ar avea fonctie si remoneratie ,nenea Florinel ar mai presta la domiciliu??
Gaureanu , fara banisori,ar mai consilia ??

Anonim spunea...

Cred ca anonimul de la 9:50 este vreun sefut de prin MJ sau ANP. Poate ca se plimba si el cu una din masinile alea. Eu sunt de acord sa-ti iei si avion, numai sa-l meriti si sa ai bani pentru asta. Dar cand tu nu-ti platesti palmasii care te tin in spate si iti bati joc de ei atunci esti nemernic pana la Dumnezeu si su o palma mai sus. Exact ce se spunea aici, prin acest fel de a se purta acei nemernici din MJ si din ANP care au scaune moi acolo nu ne considera oameni. Suntem vite de munca pentru ei, dar culmea ca in parlament se promiveaza legi pentru protectia animalellor, inseamna ca nici animale nu ne considera. SA LE FIE RUSINE, NEMERNICI AROGANTI. DESI NU LE VA FI NICIODATA.

Anonim spunea...

Sa vedeti ce dube avem la margineni cu kre merg detinutii si colegii la instante iar dupa ce vin din cursa "sant" pregatite (una) sa duca cadrele la Ploiesti in tinp ce ministerul isi cunpara vv Audi,etc sa le fie rusine mi sa facut lehamite .Sa auzim si de bine .

Anonim spunea...

a/ti vazut dragi colegi ca sa rezolvat in mare parte problema de la voi ?[MARGINENI ]acum ramane duba in ploiesti nu se mai fac 2 curse in gol , avem si controlul pe noi ....nea ene ce face stie sa raspunda de ce a mers duba atata timp in gol sau .........madam dinu STIEEEEEEE .........sau nu o intreaba nimeni ? DN. STANCIU ? CE ZICI II CONTROLEZI CUM TREBUIE ? sau nu poti ca ti/au fost subalterni ? RADU de ce si/a luat CO ? sa nu fie intrebat de masina de pe ploiesti ? BRAVO PENIFEST : VEDETI CA IN URMA LA CATE O SESIZARE SE MAI REZOLVA SI CATE O PROBLEMA CE TINE DE HAI SA/I ZICEM CHIAR DE BUNUL SIMT [ CARE IL MAI ARE DAR ACESTIA AU DEVENIT CHIAR NESIMTITI ] . AM INTELES CA SA REZOLVAT CEVA SI CU FABRICA DE MOBILA si anume ca ANP-ul sa debarasat de ea dupa ce sau imfruptat atata vreme din ea toti mari SEFI care sau perindat pe la penitenciar ca de "NU PUTEAU SA PLECE ASA CU MANA GOALA , MACAR ACOLO UN SUVENIR " EEEEEEE sa vedem ce se va alege si de data asta de FABRICA . ASTEPT SI EU MAI MULTE DETALII DE LA CEI CARE CUNOSC SITUATIA EI . URA SI LA GARA .[NU LA DEPOZITE CUM ERA ODATA ] DINU CERE SI MATA O MASINA PENTRU NAVETISTI DE PE PLOIESTI LA CONTROL CA POATE SA TE AJUTE SI NU MAI PLANIFICA SA CARE PPL CAND MNEATA CARI PERSONALUL CU EA CA MAI SUNT MASINI CARE STAU DEGEABA PRIN CURTE SI ESTE PACAT SA SE IMBOLNAVEASCA CINEVA SI SA FII DATA IN JUDECATA . APROPO CAND PLATITI CURSELE EFECTUATE IN GOL ? DAR SA LASAM CONTROLUL SA/SI FACA DATORIA CA DE ACEEA SUNT ACOLO . VOM VEDEA SI REZULTATELE .TRAIM IN ROMANIKA .

Anonim spunea...

foarte bine ca au luat masini , dar pe noi cei din penitenciare de ce nu ne ajuta cu masini ? ca circulam cu masini vai de steaua lor , noroc , cu firmele cu care avem contract de reparatii ca ne mai da inca INSPECTIA LA ANUMITE MASINI CARE NU MAI AU CE CAUTA PE DRUMURILE PUBLICE [ VEDETI DUBELE CE FUM SCOT DUPA ELE CA LA AVIOANELE CU REACTIE ] .TREBUIESC DOTARI IN TOT SISTEMUL , VEDETI BINE CU CE CIRCULA POLITIA COMUNITARA SI JANDARMII CE SA MAI ZICEM . DAR NOI AM FOST UITATI INDIFERENT CE PARTID A FOST LA PUTERE . uitativa si la ANP circula cu masini foarte vechi din 95" cu sute de mii de km . CERETI DRAGI CONDUCATORI MASINI PENTRU PENITENCIARE , APROPO : ALOOOOOOOOOOO SINDICATULEEEEEEEEE TE POTI IMPLICA SI TU , AHA TU AI ALTE TREBURI SA INTELEG , VEZI POATE NE VOR DA BANII PE PRIMA DE VACANTA DIN 2004 [NEA JIJI CAUTA IN DREPTUL PE CARE L/AI FACUT MATALUTA POATE GASESTI VREO CHICHITA [ UN SECHESTRU CEVA ] DAR NU POTI CA POATE AI PROMIS CA VEI STA CUMINTE , CA DE SOTIA O AI LANGA TINE ACUM SI NU POTI SUFLA O VORBULITA ] . ASA CA CERETI FRATILOR MIJLOACE DE TRANSPORT SI PENTRU CADRE CA NE/AM SATURAT DE DUBA , PARCA AM FI ARESTATI SA STAM IN CUSETE . PENIFEST MAI SCRIE SI DUMNEATA DE CONDITIILE DIN DUBE .

Anonim spunea...

pentru anonim 24.07.2004 ora 14.19 sa stii ca sa rezolvat si cu fabricile din Penitenciare , si/au luat mana dupa ea cei care au profitat , au dato la AVAS , au pasat/o asa ca ati scapat de/o grija daca se poate spune asa , ce va urma ve/ti vedea .

Anonim spunea...

pentru fabricile din penitenciare citez din Curierul National : Multiproduct trece de la Ministerul Justitiei la AVAS : Producatorul de mobila Multiproduct , regie autonoma subordonata Ministerului Justitiei si supravegheata de Guvern in cea ce priveste politica financiara si de personal, va fi transferat in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului [AVAS], in vederea restructurarii .Transferul Multiproduct in subordinea AVAS a fost decis printr-o hotarare aprobata recent de Guvern .Componenta Consiliuluide Administratie va fi modificata , urmand ca AVAS , Ministerul Justitiei , Ministerul Economiei si Finantelor si Oficiul Central de Stat pentru Servicii Speciale sa fie reprezentate, fiecare, de catre un membru , alaturi de alte persoane din domeniul militar si civil , ingineri , economisti si juristi din cadrul Regiei . Sper ca va-ti lamurit cum stau treburile cu fabricile din PENITENCIARE .