Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 25 iulie 2008

Ce stim despre educatie?

Colegii de la „cultural”, aşa cum îi ştiu cei mai mulţi, se ocupă direct de realizarea scopului detenţiei. Sunt cei de la care se aşteaptă rezultate concrete în reeducarea 'clienţilor' penitenciarelor româneşti.

Educaţie şi intervenţie psihosocială - birocraţie şi lipsă de coordonare

Culturalul, reeducarea, reinserţia, intervenţia, sau cum vreţi să-i spunem ar trebui să ajute deţinutul să se reintegreze în societate după liberare. Eficienţa acestei activităţi nu poate fi însă evaluată în mod clar. Cert e că deţinutul rămâne de foarte multe ori ne-reintegrat şi se întoarce rapid în detenţie.

De aceea, în spiritul zicalei „dacă tot nu învăţăm din greşeli, ce rost mai are să le facem?”, vă propun să discutăm cele câteva, zic eu, posibile cauze ale acestei situaţii:

  • o mare parte a activităţii din acest sector (privitor la programe şi consilieri individuale) se bazează pe ordine vechi din 1998;
  • deciziile noi (după 2006) au transformat educatori, solciologi, asistenţi sociali şi psihologi în birocraţi care completează cu râvnă dosare privind persoanele private de libertate. Dosare de care nu întreabă nimeni, dar absolut nimeni;
  • nu sunt metodologii, deşi încă de anul trecut oamenii din teritoriu au muncit la ele, propunerile au fost trimise dar proiectele s-au blocat la ANP;
  • nu există îndrumare şi coordonare profesionistă, iar controalele care se fac în acest sector sunt infantile. Cum ar putea fi altfel când majoritatea inspectorilor nu au muncit o zi în puşcărie, după introducerea noii legi de executare?! Cineva povestea despre un control al unei inspectoare la Poarta Albă. Comedie cu accente horror despre care o să vă povestesc altădată;
  • asistenţii sociali sunt atât de slab reprezentaţi la nivel central încât nu se regăsesc aproape nicăieri în activitatea cu deţinuţii (nu participă la comisiile în care se iau decizii privind individualizarea, recompensarea, liberarea condiţionată; nu au programe specifice);
  • instrucţiunile celor din aparatul central sunt de cele mai multe ori inutile. Psihologi penitenciari celebri în teorie, sau mai degrabă în traducerea teoriilor altora, sunt citaţi extensiv. Câteodată şefii din ANP, în mod surprinzător, mai emit şi păreri proprii. Păreri, nu opinii de specialitate.

Vă invit să adăugaţi la listă propriile dumneavoastră experienţe în materie. Sunt multe de spus şi puţin curaj în recunoaşterea în mod deschis a unor probleme nu strică.

Proiecte educative blocate. Finanţări externe pierdute?

S-au câştigat licitaţii de proiecte cu finanţare nerambursabilă (în domeniul educaţiei). La implementare proiectele s-au blocat. Banii nu pot fi cheltuiţi pentru că sistemul penitenciar se pare că nu-i poate cheltui din motive procedurale.

Banii vor fi cel mai probabil pierduţi. Până acum ne plângeam că nu-i avem, acum îi avem dar nu-i putem cheltui. Nu e vorba de sume extraordinar de mari dar, pentru că ne blocăm metodic în faza de bune intenţii, aceste finanţări pot fi pierdute.

Metodologii încremenite în faza de proiect

Un regulament al activităţilor de educaţie şi asistenţă psihosocială şi-a dat ultima suflare prin sertarul unui teoretician cu toate că(sau tocmai pentru că...) la elaborarea proiectului şi-au adus contribuţia şi practicienii din unităţi.

Elaborarea unui ghid de programe educaţionale este un alt proiect nefinalizat. S-au adunat materiale din toată ţara pentru măreaţa întreprindere dar, previzibil, proiectul nu a fost dus la bun sfârşit.

Sigur că nu am spus totul acum şi, poate, nici măcar tot ce era esenţial. Am încercat o invitaţie la dialog pentru cei care profesează în sistemul penitenciar şi nimic mai mult. Aşa că... aştept comentariile dumneavoastră.

146 comentarii:

Anonim spunea...

exista,dar lipseste cu desavirsire, educatia in penitenciare
stiinta educatiei cu"psihologa" Simona Dumitrescu " cea ma buna din sistem adusa de mine" repeta Limba lu Nadrag Nasumed
unde sint rezultatele???? psihologii vin la penitenciare,cu salariile mari si munca putinica!.....sau zero !

Anonim spunea...

La noi este un psiholog care ar vrea sa faca "treaba".Acum cateva zile am stat la odiscutie cu el si printre altele sa plans de cate hartii trebuie sa fac, nu se astepta la asa ceva cand a venit sa se angajeze in sistem.Aproape tot timpul ii ia sa completeze "dosarul" fiecarui PPL pe care nu se uita nimeni si il mai deranjeaza faptul ca toata lumea ii spune ce trebuie sa faca de parca nu isi cunoaste meseria.
Nu scriu asta sa le iau apararea , dar imi place de omul asta nu este venit de mult in sistem dar se vede ca incearca sa faca ceva.
Am 16 ani de cand lucrez in sistem si cred ca vreo 10 in contact direct cu persoanele private de libertate, dar pana acum la "reeducare" erau oameni care deabea asteptau sa treaca cele 8 ore si apoi luna sa vina salariu, iar la programe aveau inscrisi pe cei mai cuminti din randul PPL cu care nu aveau bataie de cap, care aveau interes sa plece la prima comisie de liberare sa-si poata continua afacerile.
Acum de cand au aparut psihologi paraca mai sta cineva de vorba si cu cel care isi bate cuie in cap si cu cel care se taie de doua ori pe saptamana sau care din diferite motive incearca sa-si ia viata.

Anonim spunea...

Un articol binevenit. Poate ne lamurim si noi ce se intampla cu reeducarea despre care impresia generala este ca exista doar pentru a justifica niste locuri de munca caldute unde se freaca menta la greu

Huginn spunea...

Interesantă evoluţia denumirii acestui sector de activitate. Nu imaginaţia celor care au tot pus nume noi unei activităţi care în linii generale s-a păstrat pe aceleaşi coordonate mi se pare ieşită din comun.

20 ani de căutare a identităţii mi se pare un fapt ieţit din comun. Cultural, educativ, reeducare, socio-, reintegrare, resocializare, intervenţie psihosocială etc. Cam multe etape.

Cred că pe vremuri la cultural era un loc mai călduţ decât în pază. Nu cred însă că a fost vreodată simplu pentru cei care au vrut să-şi facă treaba.

Educatorii,socilogii, asistenţii sociali şi psihologii de acum au însă o altă problemă. Birocraţia nu-i lasă să-şi facă meseria. Completează dosare când ar trebui să livreze programe de educaţie şi intervenţie psihosocială.

Sigur că documentarea evoluţiei pe perioada detenţiei e importantă, dar excesul de birocraţie şi formalism nu însemană rezultate în acest domeniu. Dimpotrivă.

Anonim spunea...

În general, articolul semnalează chestiuni obiective. Altele, neadevărate sau discutabile. Intervenţia psihosocială este, de mai mult timp, un vapor în derivă, care nu ştie unde merge şi de ce. Cum ar putea fi când nu există un plan de dezvoltare al acestui domeniu? Nu există dezbateri şi obiective, ci doar pumnul în gură pus celor care au opinii despre ceea ce ar trebui făcut. Cum să existe rezultate, dacă angajaţii sunt aduşi pe criterii care n-au legătură cu profesia, ci cu spate politic?. Întrebaţi-l pe dl Stan cum s-a umplut schema Culturalului din ANP. De ce autorul articolului vorbeşte în general de coordonare şi nu numeşte exact persoana care trebuie să coordoneze lucrurile ? O vinovăţie colectivă nu va aduce eficienţă într-un sector cu personal puţin şi care cântă, la nivel local, partitura proprie, fiindcă de la centru dirijorul face figuraţie.

Anonim spunea...

PAREREA MEA ESTE CA PSICHOS NU URMARESC INTRADEVAR O FINALITATE A ACTIUNII LOR, NU DIN MOTIVE NEAPARAT IMPUTABILE LOR, CI SI DATORITA METODOLOGIEI SI PROCEDURILOR RELATIV INVECHITE, CARE NU MAI CORESPUND NOILOR REALITATI SI NOILOR CARACTERE CARE APAR IN PUSCARII.MUNCA DUPA CUM AM VAZUT SE FACE PE TREIJ DE MII DE PLANURI, SCOPUL FIIND ATINS EVENTUAL, DOAR CANTITATIV NU SI CALITATIV.SE DESFASOARA TOT FELUL DE PROGRAME, DAR DACA SE TAIA UNUL, SAU SE BAT TREI, SAU SE STIE DE UNUL CU INFLUENTA NEGATIVA IN RINDUL CELORLALTI, OAMENII DE LA CULTURAL-DISTRACTIV NU AFLA.DAR NICI NU INTREABA, SI ASTFEL TOT PAZA RAMINE SA-L CONSILIEZE PUTIN.IN REST DAI CU POCAITII, PARDON...COLABORATORII, CARE MAI NOU VIN LA P.P.L. BA CU TELEFOANE, BA CU VINOASE, BA DUC-ADUC SCRISORI, BA CU NISCAIVA PACHETE DE SARBATORI CU MARFA EXPIRATA PRIMITA MOCCA DE LA NUS CE FRATI DIN ..MOZAMBIC.SI TOTI TRE SA NE CACIULIM DE PARCA NAM STI CA SCOPUL ESTE DE ASI COMPLETA RINDURILE SECTEI..PARDON CONGREGATIEI.EI REPREZINTA 1% DIN PUNCT DE VEDERE RELIGIOS IN JUDET, DAR DAI CU PROGRAMELE CU EI CA BISERICA ORTODOXA ORI NU ARE TIMP, ORI NU SUNT INFORMATI.INTRADEVAR, SALARII MARI AU, CA NU PREA E DIFERENTA INTRE OPERATIV SI EI, SAU CIND E VORBA DE PRIME,PREMII E LA FEL.

Anonim spunea...

Un articol excelent. Va felicit si ma bucur ca v-ati gandit sa abordati aceasta tema. E dureros pentru noi sa ne deprofesionalizam in acest sistem. Aveti dreptate: scriem hartii peste hartii. Am ajuns cei mai scarbosi dintre birocrati pentru ca suntem nevoiti sa completam niste documente inutile si ipocrite. Timpul care ne ramane pentru a ne desfasura adevarata activitate pentru care ar trebui sa fim platiti este insuficient, iar solicitarile din partea p.p.l. sunt din ce in ce mai mari. La A.N.P. sunt cel putin doua cutre vechi care, chiar daca nu sunt in functii dintre cele mai inalte, dar au fost, venind pe valul pilelor sau al..., chiar daca nu au lucrat o zi in penitenciar, taie si spanzura, emit opinii autorizate si habar n-au de ceea ce ar trebui sa se faca, iar daca au habar nu le pasa. Sunt asistent social de cativa ani, dar nu pot sa aplic decat foarte putin din ceea ce am invatat la facultate si la cursurile (foarte multe si inutile daca mai raman in acest sistem putred) pe care le-am urmat. Sunt atat de multe de scris ca nici nu stiu cu ce sa incep...

Anonim spunea...

Astia ne-au dus prin "Spanii fara de sfarsit" si nu am imprumutat de acolo decat birocratie, hartii pe care ei le completeaza in cu totul si cu totul alte conditii. Pur si simplu au copiat ca altceva nu au putut sa produca. Nu trebuie sa inventam noi roata la caruta, dar nici sa preluam asa, ca netotii. E bataie de joc.

Anonim spunea...

Ati atins un punct foarte dureros si sensibil al sistemului. Sunt foarte curioasa sa vad cum vor evolua comentariile pentru ca toti colegii mei au o gramada de lucruri de spus.

Anonim spunea...

Vrem sa facem ceea ce am invatat. Dar nuuu..., noi nu suntem educatori, asistenti sociali, psihologi, nuuu... Noi suntem birocrati. Mi-e sila de modul in care va bateti joc de noi, de ipocrizia celor vechi de la ANP care habar n-au ce inseamna sa derulezi un program intr-un penitenciar. Am gresit: sa incerci sa derulezi un program. In trei ani nu am reusit sa duc la capat asa cum ar trebui nici macar unul singur, desi am invatat cum ar trebui sa fac, m-am straduit, dar am fost si sunt in continuare coplesita hartii si de suprasarcinile pe care le avem. Imi vine sa plang cand vad ce am ajuns.

Anonim spunea...

2 conflicte sunt predictibile:

- educatorii, psihologii,sociologii şi asistenţii sociali din unităţi împotriva ANP - Direcţia de educaţie şi intervenţie psihosocială. Practicienii vor arunca cu pietre
în teoreticienii ANP, care vor răspunde cu săgeţi înveninate.

- Paza împotriva reintegrarii. Argumentul celor din paza va fi lipsa rezultatelor. Contrargumentul va fi birocratia ierarhica si lipsa de viziune si coordonare.

Felicitari autorului articolului. Excelent. E un bun inceput si e o dezbatere care trebuie făcută. Dacă ANP nu e în stare o să o facă blogul.

Anonim spunea...

Sunt destul de multe de spus despre asa zisa educatie si interventie psihosociala din penitenciare:
- in primul rand toata lumea avizata sau nu foloseste cu multa usurinta expresii ca: programe sau interventie personalizata dar care sunt foarte departe de a se realiza cu adevarat in penitenciarele noastre;
- nu exista o conceptie clara, unitara despre cum trebuiesc intocmite, derulate, evaluate aceste programe sau cum trebuie personalizata interventia educativa;
- nu sunt resursele umane si materiale necesare, iar acolo unde sunt, sunt prost gestionate (sunt situatii cand oamenii de la serviciul de educatie si interventie psihosociala sunt pusi sa faca supraveghere si insotire in loc sa fie valorizati in derularea programelor educative);
- se fac hartii (pentru ca la controale sunt verificate doar hartiile) dar in realitate majoritatea activitatilor sunt efectiv doar de a umple cat de cat timpul detinutilor prin activitati fara o alta finalitate (cantitate fara calitate);
- activitatile culturale/ocupationale de o calitate indoelnica care au ca unic scop imaginea;
- au fost elaborate standarde care nu au mai fost implementate, directia de specialitate din ANP devenind in ultima vreme cvasi inexistenta;
Doar cateva aspecte despre acest serviciu care ar trebui sa fie creativ si intr-o dinamica permanenta dar care din pacate este in declin in clipa de fata.

Anonim spunea...

REEDUCAREA IN PENITENCIARE EGALA CU ZERO ...ATI VAZUT CE SUPARATI SUNT DETINUTII CAND SUNT PEDEPSITI CA AU COMIS ABATERI DISCIPLINARE CU RETRAGEREA DREPTULUI DE A PARTICIPA LA ACTIVITATI CULTURAL ED. (HI HI HI).

Anonim spunea...

E greu de inteles dar nu imposibil. Bugetul de stat abia acum intelege ca pe termen lung e mai profitabil sa finantezi educatia si cercetarea decat stiinta.

Mentalitatea angajatului penitenciarelor nu a facut acest pas mental. Nici n-o sa-l faca repede. O sa se limiteze la modelul pe care-l stiu: "paza e baza". Costa si e ineficient, dar asta stim sa facem. Asa ca... rabdare, tutun, si munca.

Anonim spunea...

Activitatea de educaţie şi asistenţă psihosocială este un pilon important al muncii din penitenciar. Din păcate activitatea este condiţionată de trei factori importanţi:
1.aprecierea directorului unităţii asupra muncii de reintegrare;
2.implicarea(dorinţa) specialiştilor în educaţie şi asistenţă psihosocială de a desfăşura programe şi activităţi;
3.realizarea unei strategii naţionale privind asistenţa persoanelor private de libertate.
Din păcate nu există premise bune privind abordarea unitară a problematicii de asistenţă educativă şi psihosocială întrucât la nivelul direcţiei de specialitate din ANP nu are cine să o elaboreze şi mai ales cine să o continuie, întrucât se schimbă abordarea la fel de des ca şi conducerea şi nu se mai finalizează nimic în ultima perioadă. Cine conduce directia de specialitate nu are viziune iar cine are viziune nu este lăsat să o facă. Cred că aşa de prost cum stau acum lucrurile nu au stat niciodată, nici pe vremea lui Gheorghe, nici pe vremea lui Bălan, nici pe vremea lui Şerpe. În fiecare perioadă sa făcut câte ceva mai mult sau mai puţin bun, însă acuma ninic nu se vede. Să sperăm că domnul Băla, mare susţinător al activităţii educative o să facă ceva şi trebuie început cu oamenii.
E doar un punct de vedere.

Anonim spunea...

Educaţia - alaturi de management- reprezinta , in opinia mea, functiile cele mai importante si cel mai greu de indeplinit in sistemul nostru. Referindu-ne la EDUCATIE, admitem cu totii că aceasta presupune resurse umane, coeficienţi de salarizare comparativ cu alte categorii de personal;
* In condiţiile în care acestia se aflau în permanenţă în mijlocul deţinuţilor şi li se cerea să fie policalificaţi (lucrătorul din acest departament, datorită numărului redus de personal, trebuia să facă şi pe juristul, şi pe asistentul social,şi pe instructorul sportiv, şi pe psihologul, trebuia să facă pază, supraveghere si escortare, trebuia să fie şi expert în comunicare şi relaţii publice etc );
* Atata vreme cat cei de la paza - la sefi ma refer- nu dadeau doi bani pe munca de reeducare, ba mai puneau si piedici in calea celor care doreau sa faca ceva;
* Atata vreme cat seful culturalului nu era reprezentat la nivelul conducerii unitatilor cu aceeasi "forta" ca si seful pazei ori seful logisticii;
* Atata vreme cat majoritatea covarsitoare a comandantilor proveneau din randul pazei care, se stie, aveau alergie la tot ce inseamna reeducare si care veneau cu preconceptii bine infipte in "viziunea" lor despre puscarie ;
* Atata vreme cat inclusiv politica judiciara a statului, ministerul de resort si DGP-ul sprijineau si incurajau reeducarea detinutilor doar prin munca si doar pe hartie
* Atata vreme cat culturalul era cimitirul elefantilor in care erau dirijati toti ratatii de pe la alte sectoare;
* Atata vreme cat la cultural erau 2-3 angajati la 800-1000 de detinuti si , de multe ori, exista cate un singur club al detinutilor;

ei bine, atata vreme cat toate acestea, cum naiba sa fi facut reeducare veritabila, dragi si stimati colegi????
Acuma, vezi Doamne, am intrat pe o directie buna si se fac eforturi sa ne aliniem statelor europene in ceea ce priveste "primordialitatea" functiei de reintegrare sociala a detinutilor.
Din pacate, insa, este nevoie de multa vreme până se vor schimba atitudini şi mentalităţi atât în interiorul sistemului cât şi în exterior. Nu mai vorbim de infrastructură şi de lipsa de articulare a efortului de reintegrare socială, atât înainte cât şi după punerea în libertate a persoanelor aflate vremelnic în custodia penitenciarelor . Însă nu este imposibil şi speranţele noastre sunt întreţinute de faptul că la conducerea ANP se afla, deocamdata, doi oameni care cunosc realitatile obiective ale penitenciarelor si care au incurajat intotdeauna munca de reeducare...
Vorba lui Edy, sunt atatea de spus... Cert este ca, daca vrem sa facem ceva cu ppl-ii nostri, trebuie sa punem toti umarul la treaba. Din cate stiu eu, toti lucratorii din penitenciare sunt obligati si au atributii in sensul educatiei detinutilor. De multe ori ma revolta atitudinea unor colegi de-ai nostri care trateaza detinutii ca pe niste gunoaie si care se refera la ei de parca ar lucra prin nu stiu ce alt loc numai la penitenciar nu. Eu i-as ruga sa nu uite ca banii aia - nu putini- care ne intra pe card in fiecare luna se datoreaza faptului ca exista acei detinuti. Ma gandesc ca daca vreunul dintre noi - cei care cartim impotriva detinutilor si-i injuram cu fiecare ocazie- ar fi vreun geniu sau vreo valoare de exceptie, ar lucra pe la NASA sau pe la vreo multinationala unde ar fi platit regeste. Daca nu faci meseria asta din vocatie (si asta ar presupune ca-ti iubesti munca si o faci din placere, banii trecand in planul doi) macar sa ai bunul simt si sa fii constient ca datorita existentei detinutilor pui in fiecare zi o paine pe masa copiilor tai. Sa fim, deci, mai umili si mai realisti. E valabil si pentru cei de pe la birouri care nu au contact cu detinutii. Poate mai mult decat pentru noi, cei ce lucram direct cu ei. Mai cred, deasemenea, ca suntem cu totii in aceeasi barca si ca ar trebui sa fim mai solidari. Ma doare sa vad cum paza se cearta cu reeducarea doar pentru ca niste sefi idioti si un sistem prost croit cultiva asemenea comportamente. Ma doare sa vad cum apar dispute de casta chiar in interiorul culturalului, de genul psihologi contra educatori sau psihologi contra asistenti sociali. Era vorba in articolul dumneavoastra de slaba reprezentare a asistentilor sociali in directia de specialitate a ANP sau in comisiile de la nivelul unitatilor. Sunt de acord si sustin includerea lor la locul potrivit. Pentru asta, insa, este nevoie ca la ANP sa existe o reprezentare echitabila, sa nu patim ca pe vremea domnului Gheorghe Florian care, cu tot respectul , a cam exagerat cu promovarea fara masura a psihologilor in dauna asistentilor sociali, profesorilor sau educatorilor. Si asta nu pentru ca credea neaparat ca psihologii ar putea salva sistemul penitenciar de la faliment (si nici nu-l pot salva de unii singuri) ci doar pentru ca el insusi era psiholog si nu s-a putut desprinde de orgoliul breslei din care provine. Specialistii de la cultural trebuie sa fie tratati fara discriminare de catre sefii de la ANP pentru a nu provoca dezbinare chiar in interior. Aviz actualei conduceri.
In rest, numai de bine. Si mult succes.

Anonim spunea...

Aveti dreptate, acum la conducerea directiei de educatie din ANP nu e o persoana cu vocatie motiv pentru care nici nu sunt rezultate si nici nu cred ca vof prea curand. Giurgea nu are capacitatea de a coordona echipa si nici de a dezvolta acest gen de activitate pentru viitor. Cel mai important lucru ar fi ca cei care coordoneaza activitatea din ANP sa fie persoane cu prestanta, cu idei si initiative pentru a avea o abordare moderna si reala a muncii de reeducare. Sunt foarte sceptic ca se va intampla acest lucru prea curand cand oamenii tin doar de scaune si nu-si pun deloc problema ca nu au ce cauta in aceste functii. Schimbati ceva la educatie din ANP ca astfel nu se mai poate, nu se intampla nimic si nu se vede luminita de la capatul tunelului.

Anonim spunea...

Parerea mea e ca educatia ar trebui sa inceapa de la a face public,chiar printr-o emisiune la vreun post TV, faptul ca unii detinuti jignesc,ameninta,insulta si chiar agreseaza cadre ale penitenciarului,ii scuipa...
Cu siguranta familiile, opinia publica ar realiza ca relitatea din penitenciare este ALTA decit cea pe care o cunosc.
Nu este normal ca la detinut la care i se confisca telefonul mobil sa nu fie pedepsit, chiar mai mult sa primeasca si o permisie.
Oare de ce se petrec astfel de nedreptati?
Cine le intretine?
Nu dam nume, dar noi de la BM stim...
Am curaj sa spun ca multe din penitenciarele romanesti pot fi numite pensioane!!!
Opinia publica trebuie bine informata, iar cei care fac legi sa stie sa le faca...
Momentan in puscarie legea o face "hotul"...

Anonim spunea...

Cum a-ti vrea sa fie eficienta activitatea de educatie si interventie psihosociala ? Cu director de institutie care care afirma public ca ,,nu suporta ''psihologii , absolventii de drept si preotii , care fac abuzuri la adresa institutiei si persoanelor, dau decizii zilnice dupa bunul plac, jicnesc subordonatii (si colaboratorii din comunitate ), le subnineaza autoritatea punindu-i in situatii de inferioritate,calificindu-i in cele mai sinistre feluri, iar atunci cind vin cu idei si solutii le spun ca nu sunt oportune, cind nu motiveaza personalul de la educatie si asistenta psihosociala , cind logistica si celelalte servicii din subordinea lui directa ,,au prioritate ,,, iar personalul de educatie si asistenta psihosociala da rapoarte de activitate pe ore si minute dupa metode securisto- comuniste, cind considera programele educative inutile si ineficiente din start, cind esti sfatuit sa-ti vezi de treaba ca altfel o incurci pentru ca are ,,spate,, nu stiu pe unde ...

Anonim spunea...

Buna seara!!!
Chiar ma gandeam cand vom fi si noi bagati in seama....sunt asistent social primul angajat intr-o unitate unde toata lumea e psiholog,asistent social si sociolog....desi fara studii de specialitate....sau cu facultati facute la ID si FF....deci 0....dar nu se pune deoarece sunt SEFI si trebuiesc ascultati cu sfintenie ca na....altfel ti-o iei...
Dar trecand de asta intre noi sunt si oameni foarte bine p[regatiti dornici sa faca ceva si chiar sunt foarte profesionisti, dar....sa va dau un exemplu: eu asistent social sun la ANP sa iau acordul singurului asistent social de acolo si stiti ce-mi spune: pai nu stiu ce sa zic ma mai gandesc si va sun eu...la ce trebuia sa se gandeasca nu stiu..era ceva foarte simplu....dar ....nici pana acum nu am primit raspunsul desi problema a fost rezolvata si multe altele...
Acolo sus ar trebui oamenii sa fie super instruiti si pregatiti dar ei sunt VARZA....habar nu au definitia asistentei sociale si a psihologiei....oameni buni mi-e rusine sa mai spun ca sunt asistent social...nu fac nici 1% din munca care ar trebui fac HARTII ca ASTEA NE SCOT.....nu mai rezost vreau sa fac munca pt care am invatat 6 ani( 4 facultate si 2 master)...Ce ar trebui sa fac? Cred ca stiu...DEMISIA....De ce nu o fac??? Din cauza banilor....offf

Anonim spunea...

In penitenciarul nostu , educatorii , in loc sa faca activitati educative , fac pur si simplu PAZA .
Scot toti detinutii si se uita la ei cum se plimba si bat mingea .
La pranz ii insotesc la masa , dupa care completeaza o tona de hartii .
Serviciul nostru este un apendice al seviciului paza .
Ii pazesti ,ii plimbi si ai mare grija sa nu sa-ti evadeze unul.
Dca vine controlul ,trebuie sa ai hartii, restul nu conteaza .
Asta este activitatea de educatie si interventie psihosociala .
Nu mai bine ne-ar trece la paza?
Salariile de merit si primele cele mai mari se dau la sectoarele cu prioritati , adica logistica , paza , unde se detaseaza si din personalul de la SEAP, ca si asa sunt prea multi .
Si atunci ,de unde rezultate daca nimeni nu da doi bani pe acest seviciu?

Anonim spunea...

Atat timp cat la anp ,directorul SEAP este pus pe criterii politice sau PILEtice ,directorii penitenciarelor veniti prin asa zis "concurs' , si manipulati de cei de la paza , directorul adjunct interimar si shimbat la an , seful serviciului numit prin ordin de zi pe unitate , seviciul de educatie va avea aceleasi rezultate sublime , dar lipsite cu desavarsire .
De ce specialisti ca doamna Pripp si Puscas n-au mai fost buni si altii au devenit peste noapte???????

Anonim spunea...

Apropo de instructorii sportivi din unitati.La Craiova Directorul Penitenciarului a dat dispozitie ca activitatile sportive cu p.p.l. sa fie facute de ofiterii care indeplinesc cu totul alta functie ( logistica,i.s.u. ,instructori paza,sefi de sectie).O decizie aberanta deoarece exista un Ofiter instructor sportiv vezi Doamne la cadre domne nu la p.p.l.
Am dori sa stim activitatea acestui ofiter de cand este pe aceasta functie dar nu hartii fara valoare ,activitate efectiva .Iau facut si sala de sport cu toate conditiile ( aer conditionat ,dusuri aparate ,o gramada de bani ) si activitate O intelegeti ZERO ,dar ce sa faci se vede de la o posta ca baiatul e tinut in brate.
Una dintre activitatile de baza pentru care castiga o gramada de bani pe luna o stim este
"DELTA FORCE" se impusca singur pe acolo, dar activitati cu p.p.l. nu face ca ai cad galoanele.
Mai ganditi-va d-le Director.

Anonim spunea...

Frumos articolul si incarcat de frustrari, sper ca este doar un inceput, dupa discutiile pe marginea reeducarii poate discutam si de alte cenusarese ale sistemului, tot ce nu se numeste paza si siguranta este cenusareasa in acest sistem .Birocratia este cea mai definitorie caracteristica a ANP ,omniprezenta ,singurul lucru care se verifica ,singurul lucru care conteaza in ochii sefdarr si tortura noastra cea de toate zilele,stiti ce spunea Balzac despre BIROCRATIE ca este:"o mare putere in mina unor PIGMEI",mare adevar grait-a.Din pacate pentru eficientizarea muncii de reeducare avem nevoie de sprijinul societatii liberedar atita vreme cit orice stire din penitenciar urmareste doar scandalul care sa mareasca audienta si noi nu raspundem sau o facem tardiv,putin probabil ca ne v-a sprijini societatea civila curind .Cum sa asteptam de la societatea civila intelegere cind noi intre noi ne atacam ,privim salariile ca pe un fel de pomana ,nu constientizam importanta muncii noastre dar si riscurile ei . MARELE ghinion al sistemului este ca p p l au conditii mult mai bune decit in orice stabiliment social din tara asta:spital,azil de batrini,etc.Multirecidivistii nu mai pot supravietui afara nu stiu sa-si dramuiasca veniturile pentru a plati facturile ca in sistem nu ii doare capul de nici un fel de utilitati,responsabilizarea p p leste dupa mine cel mai greu de realizat.

Anonim spunea...

Să nu vă mire faptul că în unele unităţi problema birocraţiei care există la socio-educativ a fost creată, în bună măsură, chiar de către cei care coordonează această activitate. Sunt dintre şefii de socio-educativ (cică directori adjuncţi), oameni care n-au nici în clin nici în mânecă cu munca de reeducare, pe care deşi au vechime la reeducare, n-au făcut-o nici o dată, în schimb au ştiut cum să profite din munca altora. Ei zic că este nevoie de aceste hârtii pentru a fi acoperiţi în cazul unor controale sau reclamaţii ale deţinuţilor. Oare nu cumva e o acoperire a incompetenţei lor?
Ia gândiţivă dumneavoastră cum e să soliciţi şefului, în scris, aprobare ca să întocmeşti răspuns la o lucrare pe care el ţi-a repartizat-o spre soluţionare.
??????!!!!!
Asta probabil că e culmea incompetenţei penitenciare...
Pe de altă parte, tot ei se vor plânge de birocraţie şi vor poza în victime.

Anonim spunea...

In sfarsit !

Avem educatie si asistenta psihosociala de specialitate in penitenciarele romanesti ! Cel putin asa scrie pe undeva acolo ...

In realitate, lucrurile stau putin altfel:
- educa-l pe un om ca sa ii sporesti sansele lui sa se reintegreze, apoi lasa-l sa iasa pe poarta si uita-l,
- vorbeste despre strategia de educatie si asistenta psihosociala in conditiile in care 80 % din angajatii SEAP din tara nu stiu cu ce se ocupa psihosociologia,
- foloseste agentii pe post de educatori si ofiterii specialisti pe post de supraveghetori sau insotitori ai ppl-ilor la biserica si sport,
- mentine conflictul paza-reeducare in topul preferintelor prin actiuni de dezimformare, zvonuri malitioase si plati de polite,
- cere feedback de la societatea civila privin activitatile din comunitate si asculta injuraturile romanilor frustrati, (vezi comentariile la articolul din Adevarul referitor la prestatia trupelor de teatru de la Notarra de Sf Petru si Pavel),
- numeste directori "specialisti" in paza si atat,
- obliga-i pe psihologi sa fie imbracati in uniforma (sau tolereaza-i pe cei care fac asta din proprie initiativa) si vezi ce reactii "autentic terapeutice" vei obtine de la detinutii saturati de militieni,
- cauta-i pe cei mai buni de la reeducare si cand i-ai gasit da-le atatea sarcini birocratice incat sa nu mai aiba timp nici sa stranute (7 comisii de inventariere/ disciplina / casare / protectia muncii etc, materiale de analiza, traduceri, purtator de cuvant interimar, etc etc etc)
- promoveaza sefi servicii la reeducare tot pe cei vechi in sistem, pe premisa hiper-verificata "aia vechi is mai dedicati si mai loiali", chiar daca au facut facultatea dupa 90, doar cu Florian, Neveanu si Zlate ...
- convinge agentii din cadrul sectiilor sa injure, bata, agreseze in continuare detinutii, ca sigur psihologul ii va linisitii in 5 minute,
- daca vrei sa scapi de unul mai revendicativ spune-i ca educatorul sau psihologul l-a oprit din invoire in comisie, ca oricum ei nu conteaza,
- acorda prime mai mari ofiterilor de la achizitii sau servicii ca ei sunt mai eficienti decat ofiterii de la reeducare,
- nu le plati orele suplimentare celor de cultural ca ei "oricum nu fac nimic toata ziua",
- foloseste-i in controale de noapte ca is mai eficienti in foisoare la 2 dimineata decat ziua la cabinet,
- trimestrial pune-i sa numere tot ce au facut, ca doar numeri vei vedea daca sunt buni sau nu, nu cumva sa verifici si calitatea muncii lor (ar fi prea mult),
- tine-i la servici sambatele si duminicile, de Craciun si Paste, ca atunci is mai eficienti decat oricand,
- obliga-i sa-si continue formarea profesionala, sa-si faca specializari, formari, sa adune credite, dar nu cumva sa le si platesti cursurile, ca ei oricum is plini de bani,
- valorizeaza munca pt ppl, nu programele sau scoala, ca doar prin munca grea poti reeduca un infractor,

Multumim,

Voi continua lista alta data...

Anonim spunea...

Activitatea de interventie psihosociala nu va merge atat timp cat munca ppl este considerata o prioritate fata de activitatile de interventie psihosociala: deseori ppl care au rezultate in cadrul activitatilor educative nu sunt recompensati sau nu li se accepta recompensele spre deosebire de cei care muncesc si sunt recompensati mult mai usor. Seful de sectie nu intocmeste recompense unei ppl daca aceasta nu a dat in primire un nr. de telefoane din camera, oricat de bune rezultate a avut acesta la activitatile educative. Multe ppl capabile si dornice de a desfasura activitati educative se duc la munca pentru ca acolo iau zile castig si beneficiaza de recompense aprobate.
La urma urmei de unde stie seful de sectie ce rezultate a avut ppl la programele educative?
Activitatea de interventie psihosociala nu va merge atat timp cat nu are sustinere si este privita ostentativ de cei din conducere: dir. adj. pt. regim (ca scoti ppl din camere), cel pt. logistica (ca ii ceri fonduri), si...CULMEA...seful serviciului educatie care pune bete in roate bunului mers al propriului serviciu!!!

Anonim spunea...

Interesanta dezbatere si, cred eu, foarte utila pentru cine are interesul sa auda. Am doar o singura nelamurire: in ce sunt specialiste doamnele respective? Poate in barfe, sfori si intrigi, ca in munca de penitenciar nu ne-au convins. Cred ca perceptia lui edy a fost mult mai realista in ce le priveste pe cele doua doamne anp-iste.

Anonim spunea...

Vreau sa sesizez cateva aspecte din interiorul serviciului atat de atacat:
1. daca in paza si la alte servicii ordinele si procedurile au fost gandite si sunt doar executate, fraierii de la reintegrare trebuie sa isi faca singuri programele ca niste veritabili autori de manuale, ceea ce cere creier si creativitate;
2. ANP-ul si sefii cer cantitate, nu calitate, nestiind de fapt ce ar trebui sa faca acesti oameni;
3. e adevarat ca locurile vazute ca fiind caldute in acest serviciu au fost create pt sotii cu spate ale unor cadre mai vechi - din pacate, s-au strecurat si unii care sunt inteligenti si care nu au spate;
4. e mai usor sa bati si sa legi detinutul decat sa il intelegi si sa-l provoci sa se schimbe, plus ca voi lucrati in gasca, pe cand noi vorbim cu ei singuri atunci cand au o problema;
5. as propune un schimb intre pazisti sau alte cadre nemultumite si oameni din srs si daca sunt in stare sa faca toate cacaturile pe care trebuie noi sa le facem - jos palaria;
6. din pacate sefii srs sunt depasiti si incearca doar sa nu deranjeze celelalte sectoare, mai putin sa aiba o directie in ceea ce fac;
7. ar trebui sa inteleaga ca nu suntem la puscarie pentru a face circ si a poza frumos la presa, desi pana acum cam la atat se reduce imaginea srs;
8. plus ca activitatea din penitenciar nu are legatura cu realitatea din comunitate de dupa liberare, nu exista continuitate in interventia institutiilor pt a ajuta ppl sa se reintegreze - suntem ca insula in mijlocul oceanului, e normal ca majoritatea sa se innece cand ies;
9. asa ca fratilor va invit sa lucrati alaturi de reintegrare (cu tot ceea ce inseamna asta - dosare, programe, referate, adrese, discutii cu ppl, discutii cu colegii furiosi si obositi, discutii cu sefii care habar n-au meserie, discutii cu studentii care cred ca e o minune sa lucrezi la puscarie, raportari pentru...pentru... si pentru...)si apoi sa ne spanzurati daca va descurcati mai bine.

Anonim spunea...

Dragi colegi care faceti greseli gramaticale impardonabile,

Va rog sa nu mai scrieti pe acest blog la articolul "Ce stim despre educatie?"

Anonim spunea...

N-am reusit sa citesc ieri comentariile dvs. pentru ca am fost la serviciu de dupa-masa si eram foarte nerabdatoare sa le citesc. Am primit ca o mana cereasca aceasta sansa de a dezbate deschis, fara blocaje, problema educatiei in penitenciare, dar vad ca alergam in continuare dupa propria noastra coada. Am vazut ca se incearca discreditarea doamnei Giurgea si ca i se pun in carca nerealizarile DEAP. Sa fim seriosi. Toata lumea stie cine sapa si este ros de dorinta de putere. Chiar zilele trecute am avut o discutie cu cei de la ANP si se simte tensiunea la care este supusa Iulia Giurgea. Orice se straduieste sa faca trebuie sa primeasca apoi "marca" smenarei sefe. Am scris asta pentru ca nu ar fi corect sa ramana cineva cu ideea ca acolo sunt doua specialiste si ca vina e a doamnei Giurgea. Nu stiu cum a ajuns ea pe acolo, nici nu ma intereseaza. Oricum, nu cred ca a ajuns cineva la ANP pe baza meritelor profesionale. Doar nu suntem copii prosti.

Mi-a placut foarte mult ceea ce a postat Alistar. Obiectiv si realist.

Anonim spunea...

Puscas face legea pentru ca inca lucram la PUSCArie. La PUSCArie se lucreaza PRIPPit. Cand vom lucra intr-o institutie serioasa si profesionista, probabil ca altcineva va fi chemat sa coordoneze. Pripp nu e in stare nici sa vorbeasca in fata unor debutanti. Cand ne-a tinut cursul la Arad ne-am plictisit toti de moarte si s-a mai si iritat pentru ca unii au inceput sa caste.

Anonim spunea...

De ce no lasati pe doamna Puscas sa puna sistemul asta pe roate? Vine ba unul ba altul din tara sa inceapa ceva nou. Ea este experimentata, cunoaste tot sistemul nu doar o unitate, si stie cum sa puna problema cu sefii. Mie mia vorbit frumos de cate ori am sunat-o si cred ca este foarte potrivita sa ne fie sefa. Frustratilor!

Anonim spunea...

Astia de la ANP considera munca in teritoriu ca fiind un fel de batalion disciplinar. De aceea nu au curajul sa-si asume responsabilitati pe acolo. Poate supara pe cineva si ajung sa fie trimisi la batalion. Si la medical e la fel. Avem sefi fara personalitate care apoi, cand vin in unitati, se umfla in pene si taie in carne vie. Comunism sadea. Intamplator o cunosc si pe Puscasoaia. Ar fi fost o buna secretara de partid, dar inca mai merge si in acest sistem comunistoid. Cat? Nu stim.

Anonim spunea...

Pe mine nu m-au suparat cu nimic cei de la ANP. Nu ma intereseaza cine ne conduce daca lasa ipocrizia deoparte si incearca sa ne lase sa lucram cu oamenii. De aceea am venit aici. Vrem sa facem ceva bun pentru p.p.l., pentru colegii de pe sectii, pentru conducere, pentru familiile p.p.l., pentru comunitate, pentru societate. Vrem sa avem timp sa vorbim, sa educam, sa consiliem. Vrem sa muncim, nu doar sa scriem despre ce muncim. Nu vrem sa mai rada colegii de la paza de noi ca doar scriem si muncim prea putin direct cu p.p.l.

Anonim spunea...

Taaare de tot, anonimul de la 10,05: De ce no lasati pe doamna Puscas sa puna sistemul asta pe roate? Mie mia vorbit frumos de cate ori am sunat-o si cred ca este foarte potrivita sa ne fie sefa. Frustratilor!

Hai SO (s-o) lasam daca TIA (ti-a) vorbit frumos. Te merita!

Anonim spunea...

Si care e problema ta anonimule 10,43? Nu la-i citit pe Gheorghe Florian? E normal sa fi frustrat in mediul penitenciar. Asa ca ai si tu voie sa fi frustrat. Nu inteleg ce te-a suparat la articolul meu.

Anonim spunea...

Pt. anonimul de la 10.05 si pentru alti "educatori" anonimi.

Asteptati subiectul "Ortografia pentru educatori" sau alte subiecte. Nu asta. Nu postati aici.

Anonim spunea...

Problema consta in faptul ca si la A.N.P.,unii care incepusera ceva au fost imlocuiti de altii ,nu neaparat mai capabili .
Acestia incep altceva ,normal ca nu sunt de acord cu predecesorii,dupa care vin din nou altii sau eventual cei ce-au fost in dizgratie .
Se intampla precum in politica , cat timp sunt la conducere , sunt cei mai buni ,dupa ce pleaca au fost incapabili .
De asta si parerile sunt impartite si noi suntem poate subiectivi .

Anonim spunea...

Mamaaaaaaaa ma ingrozesc ce citesc aici....Puscas stie sistemul??? Femeia asta nu a lucrat o zi in penitenciar desi a avut semnat transferul de vreo 2 ori din cate stiu eu si madame Pripp saraca e vai de capul si de zilele ei....2 piloase si barfitoare care au ajuns acolo doar pe cosiderente politice si....altele care nu are rost sa le amintesc....astea daca le pisti cu ceara nu renunta la locul caldut de acolo....ele stiu sa faca si sa desfaca cum le supara cineva cum incep marea reorganizare....Doamna Giurgea e o tipa ok dar care nu a fost si nu va fi lasata sa faca treaba...ca na nu este pe placul sefilor si oricum intr-o luna va pleca ....sa vedem ce va urma....
Cand vor pleca cee 2 P.P. din ANP cand vor fi oameni care stiu cu ce se mananca Psihologia, Asistenta Sociala si Educatia cand vom fi lasati sa plecam in exterior sa gasim fundatii si organizatii care sa sustina munca noastra si mai ales sa o continue dupa liberare abia atunci Directia de Educatie si Asistenta Psihosociala va functiona...pana atunci incercam si noi sa ne facem treaba fara a deranja pe mai marii nostrii ca na asa este deocamdata muncim NORMAT....

Anonim spunea...

Colegii de la „cultural”, aşa cum îi ştiu cei mai mulţi, se ocupă direct de realizarea scopului detenţiei. Sunt cei de la care se aşteaptă rezultate concrete în reeducarea 'clienţilor' penitenciarelor româneşti.


Una dintre problemele sistemului penitenciar este folosirea excesiva a acestui ipocrit "se asteapta". Stiti de ce? Pentru ca de fapt nu se asteapta nimic concret de la cei de la interventie psihosociala. Eventual se asteapta sa deranjezi cat mai putin. Uneori se asteapta sa-ti rupu gatul, dar altceva nu se asteapta. Si chiar daca s-ar astepta tot nu ar fi suficient. Personalul penitenciarului nu ar trebui sa astepte ca educatorii sa obtina rezultate concrete cu "clientii", ci ar trebui sa contribuie la educarea acestora. Nu neaparat in cadrul unor programe, ci in viata de zi cu zi. Multi dintre agenti fac acest lucru, dar exista si multi agenti si ofiteri (unii chiar de la interventie psihosociala) care strica. Prin urmare, dragi colegi, nu trebuie sa asteptati, ci sa va implicati si dvs.
As vrea sa revin, insa, la acel "se asteapta" care este folosit uneori ironic de ceilalti colegi care inca mai cred ca nu au atributii in educarea p.p.l. Obiectivele declarate ale sistemului penitenciar fac referire clara la eforturile de reintegrare sociala, dar conducerile penitenciarelor considera aceste obiective ca fiind niste "frectii la picior de lemn", vrajeli pentru UE, glume bune etc. Conditiile in care facem educatie sunt la pamant, timpul pe care-l avem la dispozitie pentru munca efectiva cu p.p.l. este tot mai scurt, dar oamenii se asteapta sa obtinem rezultate.

Hei! Actiune! De atata asteptare sistemul asta s-a anchilozat.

Anonim spunea...

Un articol care a adus câteva comentarii bune şi care confirmă disputele pe care le prevestea unul dintre colegii care au postat comentarii.

Multe comenatrii foarte bune. Unele extraordinare. Apare insa si clasica gâlceavă. Se face apel la vinovaţii de serviciu si la replici în doi peri. Bune si astea in lipsa de altceva.

Numai ca de data asta avem altceva. Avem un subiect care cere o discutie serioasa. Dacă vrem să găsim 2 - 3 ţapi ispăşitori acum nu ne vom lămuri problema de fond.

În altă ordine de idei mi se pare exagerat transferul vinovăţiei 'milenare' a educaţiei din sistem către 2 - 3 persoane, care de cele mai multe ori sunt cunoscute din auzite.

Felicitari autorului! Mai vreau.

Anonim spunea...

Pe ce considerente au ajuns? As fi si eu curioasa.

Anonim spunea...

Baaa, anonimalule, de la orele 10,05 si 10,57, nu te hotarasti sa scrii romaneste? Alta acum:„nu LA-I (l-ai) citit pe Gheorghe Florian?”

Bai Edy, trebuie sa facem ceva cu capcaunii astia. Eu nu stiu pe cine a tradus Florian asta, dar daca aia care-i studiaza cu nesat cartile si ii transforma aburelile in principii de viata si ghid in cariera sunt analfabeti, inseamna ca e un translator accesibil.

Anonim spunea...

Alina are dreptate. Problemele sistemului nu au aparut odata cu cele doua p., dar ele s-au adaptat repede si au stiut sa manipuleze in favoarea lor sistemul. Eu am intervenit doar pentru ca s-a incercat transferarea responsabilitatii spre doamna Giurgea si stiu ca asta fac de obicei cele doua si gasculita lor. Poate ar trebui, totusi, sa ne concentram pe ceea ce avem de facut ca oricum nu o scoatem la capat cu cele 2 p.

Anonim spunea...

Iti spun eu pe cine a "tradus". Sau mai bine nu ca s-a vorbit destul despre ea astazi.

Anonim spunea...

Pana cand noi nu ne vom castiga respectul in randul colegilor si pana cand nu vom fi lasati sa muncim si sa ne facem treaba fara sa mai avem eternele dispute cu sefii de sectii vizavi de recompense si de inscrierea ppl-eilor in programe nu vom putea muncii...eu in fiecare luna duc un raboi cu unii sefi de sectii care imi spun:"ce dracu faci tu maaa??/ Eu sunt Dumnezeu aici pe sectia asta, eu tai si spanzur...deci nu iti fac Bai nici o recompnesa....Si intreb ei eu de ce? Raspuns: pt ca ASA VREAU EU MA!!! "
Si m-am lasat pagubasa....fac propuneri ma duc le dau numere de inregistrare si sa dea el cu subsemmnatu cand vin petitiile....eu una m-am saturat sa fiu tratata ca un nimic...am vb si cu sefii si cu Anp-ul dar degeaba el e cine e iar eu sunt un NIMENI ca nu fac eu legea daca nu e tata si mama sa ma sustina....
M-am saturat si ma bate gandul din ce in ce mai des sa-mi dau demisia ...nu am satisfactia muncii mele...desi de la ppl-ei am obtinut respectul si admiratia lor cu asta macar imi imbunez si eu zilelel...cand ii vad ca vin si-mi multumesc pt ca si-u primit pensia, cand vin si-mi spunca si-au vazut copiii dupa nu stiu cati ani sau cand ma intalnesc cu ei pe strada si-mi multumesc si imi reamintesc ce i-am invatat eu...atunci am curaj sa merg mai departe....dar e greu e supraomenesc razboiul asta Paza-Socio....si e pacat ca pana la urma ar trebui sa avem acelasi scop:Reintegrarea si sa dam societatii oameni cre sunt obisnuiti cu respectarea unui program si convinsi ca pot fi mai buni ....dar...cred ca sunt eu prea naiva sau de fapt nu eu nu am renuntat sa cred in calitatea oamenilor caci cu totii avem calitati indiferent de ce suntem:detinuti, rromi, directori.etc....

Anonim spunea...

Sper ca cele 2 P sa paraseasca sistemul si sa ne lase sa muncim...si sa nu incerce sa ne mai spele creierele...si ba da ele au distrsus ce era inceput frumos si se legau treburile destul de bine....au trimis oameni foarte buni in penitenciare ca na s-a facut REORGANIZARE....sa le vedem si pe ele ca urmeaza o noua REORGANIZARE dar nu facute de ele ci de urmatorii....abia astept sa le vad si pe ele lucrand in penitenciare si sa puna in aplicare prostiile pe care ele singurele le-au debitat...JILAVA scrie pe voi ca la RAHOVA nu aveti loc....

Anonim spunea...

Adevarul e ca legea le da putere sefilor de sectii si nu exista o contrapondere la aceasta. Daca ai noroc ca pe una dintre sectii sa ai parte de un sef de sectie destupat treaba merge bine, daca dai de un batut in cap, e jale. Ar trebui sa se schimbe ceva in lege si referitor la acest aspect.

Anonim spunea...

"Vinovatia milenara a educatiei in sistem"

In sistemul penitenciar educatia a intrat cu un complex de vinovatie pentru ca aici se lucra dupa ideea ca "nici lutu' galben nu-i mai scapa pe astia de narav". Prin urmare, educatia e inutila si vinovata pentru ca incurca "bunul mers" al unitatii, pentru ca nu-i lasa pe militieni sa lucreze. Si mai e ceva: atitudinea generala fata de educatie se rasfrange si asupra atitudinii fata de educatia detinutilor. De aceea spunea bine cine spunea ca personalul ar trebui incurajat sa studieze si astfel va avea si el atitudini pozitive fata de activitatile educative cu p.p.l. In concluzie, nu educatia e vinovata, ci lipsa ei.

Anonim spunea...

Foarte probabil că Puşcaş şi Pripp au şi ele scăpările lor însă Giurgea nu are prestanţă, nu are idei, nu are discurs şi nici nu înţelege ce se întâmplă. A ajuns şef de direcţie doar pentru că era din Focşani ca şi Iosif cel care a aschimbat tot. Vreau şi eu să ştiu care sunt specialiştii care au plecat din ANP datorită lui Pripp şi Puşcaş, d-nele Stan, Moţăţăianu, Cristina Ştefan, Roxana Elaş, Bădulescu Simona, Pojereanu sau domnii Onulescu, Vulpescu, Laiu.
Haideţi să comparăm ce specialişti sunt acum şi ce au fost după 2005.
Părerea mea.

Anonim spunea...

Pai unde sunt specialistii ca nu-i vad si nu-i gasesc???Sa nu-mi spui k Brancoveanu si Corduneanu sunt marii specialisti k ma spanzur...nu-i cunosc personal pe nici unul din cei enumerati de anonimul de la ora 13:36:00 care probabil nu mai poate de iubire fata de P.P. ....si cred ca si stiu cine este....hai sa nu ne mai ascundem si sa spunem adevarul ca suntem VARZA nu avem pe nimeni sa ne reprezinte in ANP ... si ne meritam soarta....si gata inchei multumindu-le tuturor care incerca sa schimbe ceva in sistemul asta...e ultima data cand postez ca ...e wekend si nu vreau ca munca sa faca parte 24 din 24 ore din viata mea....bafta tuturor si putere de munca....

Anonim spunea...

Sunt atât de multe și în același timp atât de puține de spus despre educația din penitenciare... Nu cred că este esențial acum să găsim vinovați pentru starea actuală a lucrurilor. Ar însemna să prindem orbul și să-i scoatem ochii. Zău nu văd relevanța. O schimbare reală, în bine, nu va putea apărea peste noapte indiferent cine va ”ține frâiele” educației la nivelul ANP-ului. Este adevărat însă că de acolo ”se dă tonul”, la fel de adevărat este și că majoritatea șefilor, fie ei directori adjuncți sau șefi servicii SEAP din unități sunt jalnici – că doar s-a făcut o selecție reală a valorilor, nu-i așa? Mulți dintre ei nu înțeleg - și nu au înțeles niciodată – care este sensul și scopul educației în penitenciare, nu știu care este obiectul muncii noastre. Formalismul este o parte importantă a activității lor (a șefilor SEAP) zilnice, cantitatea este esențială și, cu cât au mai multe hârtii de semnat cu atât mai mult le crește stima de sine. Cel puțin așa este la noi în unitate iar de la colegii cu care am mai vorbit pe la diverse convocări am înțeles că lucrurile stau cam la fel și la ei. Tot ce se face e pentru imagine și atât. Un protocol de colaborare cu o instituție mai ”chic” ar da super bine, un proiect finanțat nu mai spun! Ba unii șefi chiar au trecut în obiectivele individuale ale subordonaților pe care bieții de ei trebuie să le atingă pentru că vor constitui criteriu de evaluare a performanțelor profesionale, atragerea de sponsorizări. Zău că nu mint! În fișa mea de obiective și fișele colegilor mei scrie: ”număr de sponsorizări atrase”! Și tot șefii noștri dragi sunt neîntrecuți în a-și asuma merite. Nimic nu are finalitate reală. Nu mai spun de finalitate în ceea ce privește p.p.l.-ii… este cvasiinexistentă! Așa văd eu. Spunea cineva mai devreme că un rol important îl are aprecierea directorului unității asupra muncii de reintegrare. Este foarte adevărat. La fel de adevărat că majoritatea directorilor de unități vin de la pază – deci știm cu toții care e aprecierea (în majoritate). Dar această apeciere este întreținută și de șefii SEAP care, cel puțin la noi, ”s-au dat” cu paza. Nici măcar ei nu ne susțin activitatea: ”ăsta nu merită recompensă” (nu contează că participă la programe, că este la rândul lui asistent la un program, că face tot ce poate pentru a-și ocupa în mod util timpul), ”sunt prea multe telefoane în pușcărie și ar fi bine ca în activitățile voastre să încercați să aflați cine și unde are” și tot așa… Suntem orice, numai educatori nu!
Ni s-a spus la o convocare să nu mai așteptăm mură în gură de la ANP, să ne apucăm să construim proiecte, că doar nu e așa greu. Adevărat, să zicem, până la un punct. Dar fiecare își scrie proiectul așa cum crede el că e mai bine, sau așa cum îi cere șeful, chiar dacă e o tâmpenie. Fiecare are, sau nu are, propria viziune. Ori, viziunea unitară este deosebit de importantă. Doar așa se pot construi instrumente viabile de lucru și doar așa se pot elabora criterii de evaluare a activității noastre. În momentul de față, și asta am constatat direct pe pielea mea, în convocări în care ”specialiștii” au venit să ne învețe, nici măcar cei câțiva oameni din ANP nu au aceeași părere despre structura unui proiect de program, ce să mai spun de un manual de programe... ar fi deja mult prea mult...
Ar mai fi multe de spus... sau poate prea puține... Lucrez de aproape 10 ani în sistem, la educație sau srs sau cum s-a mai chemat de-a lungul timpului, dar să vin cu silă la serviciu nu mi s-a întâmplat până anul trecut când, cel puțin la noi în unitate s-a instalat haosul și un împuternicit de director adjunct care afirmă: ”nu m-am urcat singură pe scaunul ăsta - calitatea muncii m-a recomandat!” Mă întreb, firesc, despre ce muncă vorbește. Să mai întreb și de calitate?

Anonim spunea...

Catre anonimul de la ora 13.36.

Ce specialisti sa plece daca nici n-a fost pe acolo un profesionist adevarat? Problema e la selectie. Acced la functii cu raspundere nulitati profesionale(cu cateva exceptii) pe baza unor criterii stabilite de alte nulitati. Acesta e adevarul. Hai ca m-am enervat. Noapte buna!

Anonim spunea...

Pentru anonimul de la 13.46

De ce ne meritam soarta? Eu nu cred ca mi-o merit. Lucrez de-mi sar capacele si cred ca primesc mai putin decat ofer. Vreau sa am sefi cu care sa pot vorbi deschis, de la care sa primesc raspunsuri atunci cand pun intrebari, pe care sa-i respect pentru ceea ce sunt, nu pentru ca i-a cocotat cineva acolo. Cer prea mult?

Anonim spunea...

Catre anonimul de la 13.34
Are dreptate sefa ta. Nu s-a urcat singura pe scaun. Nici nu avea cum. Alcineva i-a urcat poponeata acolo.

Anonim spunea...

Huginn spunea: "20 ani de căutare a identităţii mi se pare un fapt iesit din comun. Cultural, educativ, reeducare, socio-, reintegrare, resocializare, intervenţie psihosocială etc. Cam multe etape."

Nu sunt etape. Sunt pasi pe loc. Pur si simplu batem pasul pe loc. Putem sa-i spunem cum vrem. Tot aia e.

Anonim spunea...

Daca Iulia Giurgea a ajuns sef de directie pentru ca Iosif e din Focsani (nu prea cred asta), cum au ajuns ceilalti acolo, cum au ajuns p.p.? Eu una n-am niciun respect nici pentru p, nici pentru p si nu sunt in general rebela, dar e timpul sa ia contact cu ceea ce cred ele ca e mai naspa: cu munca directa cu p.p.l. Ce-as mai rade sa vad cum se injura singure pentru toate ineptiile pe care le-au produs.

Anonim spunea...

Stiti ce ma enerveaza cel mai mult. Ca trebuie sa facem o gramada de acte suplimentare doar pentru ca acel cineva care vine in control sa inteleaga despre ce e vorba (ca si cum ar intelege). De ce nu vine cu noi la activitati? De ce nu mergem sa desfasuram activitatea in cadrul unui program. Orice bun specialist simte daca s-a lucrat cu grupul respectiv sau daca se regizeaza doar o activitate din cadrul unui program imaginar. De ce sa scriem acte peste acte, sa completam hartii inutile? Sa ne scape odata cineva de birocratia asta de rahat! Trimiteti in control oameni competenti carora sa nu le dam vrajeli cu lingurita!

Anonim spunea...

Cine stie cum au ajuns cele doua p la ANP?

Anonim spunea...

Eu as vrea sa stiu cat mai stau.

Anonim spunea...

Au venit pe vremea domnului Florian deci nu au venit cu pluta, sunt bune profesioniste mie miau fost adevarate exemple de profesionism.

Anonim spunea...

Intrebarea e: cum de au ramas?

Anonim spunea...

Huginn spunea: "Cred că pe vremuri la cultural era un loc mai călduţ decât în pază."

Era oare cimitirul elefantilor un loc caldut? Oare se simt bine elefentii in acel loc?

Anonim spunea...

Pe Ciocanitoare a adus-o Florian si pe Codobatura habar n-am cine a adus-o.

Anonim spunea...

Nu stiu cine le-a adus, dar sunt picate din luna.

Anonim spunea...

Stie cineva un asistent social de la anp cu care se se poate vorbi? Unul care sa poata raspunde la intrebari simple atunci cand este intrebat?

Anonim spunea...

Circula un zvon ca una dintre ele va merge la Rahova, iar cealalta dir. adj. la Jilava.

Anonim spunea...

Ce bine! Mai scapam de ele pentru cateva luni macar. Nu cred ca vor rezista mai mult.

Anonim spunea...

Deci pana la urma oboseala si-a spus cuvantul. Tot la tinte facile si tapi ispasitori ne intoarcem.

Fara suparare, dar nivelul disutiei incepe sa coboare incet dar sigur. Am auzit că înlocuieşte în opinia mea. Cutră înlocuieşte domn/doamna. Apar pasari si pasarele care ar trebui sa aiba o legatura cu persoane reale.

Si uite asa, pe nesimtite, incepem sa vorbim prostii. Poate ca e important sa ne si eliberam de o anumita stare de tensiune. Poate ca in felul asta ne eliberam de frustrarile acumulate.

Partea proasta e ca nu prea aratam ca stim ce vorbim. Reactionam fara sa gandim. Ne purtam ca o turma, deloc destept si prea putin tintit. Uitam subiectul discutiei si ne pierdem in lamentari si intrebari fara raspuns care ar trebui sa aduca maxima iluminare.

Va rog sa va suparati daca involuntar v-am spus ceva deranjant. Poate ca pe viitor vom gasi o cale de a comunica normal... fara codobaturi, pitulici, cutre si bunici.

Anonim spunea...

Nu prea cred ca vei gasi vreun asistent social competent. Domnul Florian a promovat doar psihologi, iar de asistenti sociali nu a vrut sa auda.Am auzit ca era unul foarte bun, care promova asistenta sociala, dar i-a facut vant pentru ca risca sa devina VIP si nu era loc pentru doua astfel de personaje. Catelusele domnului F au invatat de la el sa se inconjoare cu mediocritati si sa promoveze doar psihologi, asa ca ... mai asteapa.

Anonim spunea...

Alinuta, Alinuta... De ce nu mergi tu la culcare?

Anonim spunea...

Cei care scrieti aici habar nu aveti despre educatie. Va disputati un domeniu despre care abia ati auzit. Sunteti paraleli, pe bune. Cati ati terminat o facultate care sa aiba legatura cu educatia. Macar stiti ce e educatia? Dati definitia asa ca un om care a lucrat in acest domeniu si care e pasionat de educatie asa cum a fost Pestalozi.

Anonim spunea...

Poate ati auzit ca omul sfinteste locul. Ce-ar fi daca v-ati vedea de treaba, poate aveti si voi o familie care are nevoie de voi.Oricat v-ati plange nu rezolvati nimic. Sunteti oameni fara idealuri sau nu aveti incredere in voi. In viata nimic nu e in zadar daca faci ce trebuie.Asteptati cumva multumiri?

Anonim spunea...

Multumesc pentru grija pe care mi-o purtati. Asa o sa fac. O sa merg la culcare e deja tarziu.

Sau... vreti cumva sa spuneti ca ar trebui sa ma retrag din discutie pentru ca dumneavoastra stiti deja ADEVARUL cu litere mari de tipar si eu n-ar trebui sa ma bag.

Am sa ma gandesc si la asta si am sa incercsa am un raspuns pana maine dimineata. Parca educatie ii spune!? Are cumva legatura si cu politetea? Tangential, si ceva tehnica a argumentatiei? Grea problema pentru o noapte atat de scurta.

Anonim spunea...

Nu te supara, Alina! Oamenii mai au si frustrari si uneori sunt nepoliticosi. Esti un interlocutor interesant.

Anonim spunea...

Il cheama Johann Heinrich Pestalozzi, nu Pestalozi, "pedagogule", sau pedagoaga (Mihaela).

Anonim spunea...

Nu asteptam multumiri, ci scuze pentru ca ne puneti in carca sarcini nerezonabile pe care voi insiva nu le-ati putea duce, pentru ca ne-ati lasat sa aplicam legea 275 fara sa ne spuneti nimic atunci cand situatia era neclara si acum ati venit sa va dati inteligenti, scuze pentru ca nu va pasa de ceea ce facem noi, desi ati fost apusi acolo ca sa va pese, scuze pentru ca nu avem regulamentul si metodologiile, scuze ca nu avem pe nimeni de incredere acolo la ANP s.a. Vrem scuze. Imi pare rau, Alina, pentru ca te-am trimis la culcare. Sunt suparata tare. Te rog sa ma ierti.

Anonim spunea...

Nu avem studii care sa aiba legatura cu educatia pentru ca ANP-ul a promovat absolventi de drept.

Anonim spunea...

De unde stii tu ca noua nu ne place pedagogia? Pestalozzi completa oare dosare, facea planificari, analize, raportari, caracterizari, participa la comisii, facea zeci de acte inutile? Nu cred ca ar mai fi avut timp de educatie si nu cred ca l-ai mai fi citat tu acum, ipocrito.

Anonim spunea...

Eu imi vad de treaba, dar am si eu nemultumiri legate de munca mea. Acesta e un blog de discutii. Asta e. Mai vin si frustrati. Sunt in timpul liber. Pot sa urlu de suparare, pot sa sufar ca lucrez de multe ori in zadar, pot sa le cer celor de la anp sa ma lase sa fac ceea ce facea Pestalozzi? Pot? Multumesc.

Anonim spunea...

edy am ramas blocat sa aflu din ce am citit ca esti femeie,in timp ce ai scris de atitea ori, dar vorbind la genul masculin despre tine.Sa stii ca la noi la reeducare este ofitera care nu stie sa scrie 1095,si mai ales nu stie ce facultate a terminat,intrebata fiind a spus ca nu-i vine in minte pe moment.Atunci ,intreb si eu ,cine sa educe ppl-urile?

Anonim spunea...

Scuzati-ma, dar daca aveti mentalitate de mahala, atunci e clar ca nu are cine sa educe detinutii. Si mai cred ca daca tu nu esti un exemplu pentru ceilalti, daca nu ai o ordine in viata ta, atunci nu poti sa faci ordine in viata celorlalti.Multi dintre ofiteri au vietile date peste cap, stau la dispozitia orgoliilor lor, nu sunt capabili sa ia decizii, sunt infantili, niste copii in corp de adult.Oameni buni ati auzit de caracter? Dar de taria de caracter? Va stiti limitele? De vorbit putem vorbi mult, dar daca nu avem acel elan care ne vine din forta interioara, nu putem face nimic, nu suntem buni de nimic. inca ceva, educatia nu se face dupa ureche, nu toti sunt priceputi la asta, e ceva mult mai profund, iti trebuie dedicatie si intuitie, trebuie sa fii facut pentru asta.

Anonim spunea...

Cum sunt bulibasele, asa e si mahalaua.

Anonim spunea...

Ce stii tu despre taria de caracter? De unde stii ca noi nu avem acel elan interior? Cum altfel am fi rezistat atat, cum am fi muncit atat in pofida a tot ceea ce ne-ati facut si nu ati facut? Uite lupoaica moralista. Te doare sa vezi ca castelul (nu vreau sa evit cacofonia) tau de clestar e de fapt de nisip? Doare adevarul?

Anonim spunea...

Omul sfinteste locul. Asa e. De aceea ANP a ajuns o cloaca unde nu ajung decat parvenitii.

Anonim spunea...

Iata ce scria un anonim pe data de 10.07.2008 13:20:00(mi-am amintit de textul asta pt. ca m-a cam agasat un pic la vremea aceea)
"PROPUNERE/fara suparare/ si in atentia ANP si in atentia MJ: La socio exista un director adjunct si doi sefi de servicii la 10 oameni. La paza este la fel, chiar daca sunt de 20 de ori mai multi oameni decat cei de la socio. Nu-i prea corect. Sustinatorii ideii o sa spuna ca la paza sunt o gramada de ofiteri cu functii de conducere (sefi servicii, sefi birouri, sefi de tura si ajutoare, sefi de sectii si altii) si, ca urmare, atributiile cat si raspunderile se impart corespunzator. Si totusi n-ar fi rau de luat in discutie solutia ca, la nivelul unitatilor, sa existe un director si un director adjunct, restul, doar sefi de serviciis= si ce-o mai fi. S-ar face si economie la bani(un director adjunct in loc de trei directori adjuncti), n-ar mai fi nici discutii de genul "cine este mai tare, paza sau socio sau economico-administrativul". Parerea mea. Si scuzati indrazneala."

Te cam pune pe ganduri, desi eu,personal, nu sunt de acord cu asta din principiu.
Categoric ne trebuie o echilibare a fortei de reprezentare la nivel de unitati(seful de la socio sa fie "egal" cu cel de la paza si cu cel de la economic), altfel o luam de la capat si vom alerga in continuare -vorba unui coleg-dupa coada.
Pana la urma problema se rezuma tot la calitatea indivizilor. Omul sfinteste locul, e clar. Si aici putem discuta zile la rand. Presupunand, insa, ca avem oameni de calitate peste tot, inclusiv la socio, sa ne intrebam daca chiar putem pune umarul la realizarea principalei functii a sistemului penitenciar: asistenta psihosociala in vederea reintegrarii sociale a ppl . Pentru ca eu,impreuna cu colegii mei, ne intrebam serios :
- daca putem noi, o mana de specialisti de la socio, sa reparam in cateva luni/cativa ani ceea ce au stricat sau nu au facut ani la rand familia, scoala, comunitatea, statul in legatura cu indivizii cu care lucram;
- daca cei cativa specialisti de la fiecare unitate pot suplini intr-un timp limitat si cu dotari necorespunzatoare carente majore din punct de vedere educational, moral, afectiv si social;
- daca 5 specialisti, de exemplu, cu un singur club al detinutilor la dispozitie, cu o singura sala de clasa, cu rechizite insuficiente si cu materiale insuficiente etc, in cele 8 ore de munca, pot sa realizeze programe educative si de asistenta psihosociala de calitate;
- daca mai au sens munca si efortul nostru stiind ca atunci cand vor fi pusi in libertate , ppl-ii vor nimeri in acelasi mediu viciat care ii incurajeaza la recidiva.
Ne punem multe intrebari si, in momentele de luciditate, ne temem de faptul ca s-ar putea sa avem de-a face cu o utopie. Marele nostru avantaj, salvarea noastra, este ca ne place ceea ce facem si ne hranim cu micile satisfactii oferite de putinele cazuri de detinuti recunoscatori , ajutati de noi sa apuce calea cea buna.
Cred ca sistemul nostru, in contextul politico-juridico-economic actual, isi asuma in mod sinucigas functia de reintegrare a ppl in conditiile in care nimic din ce se intampla "afara" nu vine in intampinarea efortului nostru resocializant. Sunt probleme serioase si numai cei implicati direct in munca de educatie stiu cat de ingrata este postura in care ne aflam, cate intrebari ne punem cu privire la statutul nostru, cate indoieli ne incearca atunci cand ne aflam, in acelasi timp, in situatia de a da dreptate colegilor nostri de la paza,de a ne face meseria in care chiar credem , de a jalona printre restrictile impuse de director, paza, economic, de a face o figura frumoasa si in fata comunitatii locale , si in fata ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului etc.
De aceea sunt de parere ca ar trebui sa fim mai solidari si sa vedem ce putem face pentru a ne face , tuturor, viata mai frumoasa atata vreme cat suntem la serviciu.

Anonim spunea...

Daca ai astfel de pareri despre oamenii pe care-i coordonezi, nu e de mirare ca te comporti asa cu ei. Arma ta, Mihaela, e mierea otravita.

Anonim spunea...

De acord cu Alistar.

Anonim spunea...

La 12.44 m-am referit la anonima de la 11.07.

Anonim spunea...

Si noi avem frecusuri cu colegii de la paza, dar unele sunt inerente. Stim ca sunt resurse putine si solicitari mari. Conditiile in care lucram sunt asa cum sunt. Astea sunt probleme pe care le rezolvam intre noi, dar ramane problema mare a modului in care suntem cu totii tratati de ANP, de ipocrizia cu care trimit ordine de neaplicat si acte inutile de completat, de politica de resurse umane si de lipsa oricarui sprijin real. Astea sunt durerile noastre si i-am putea ierta pe cei care gresesc daca i-am vedea ca fac ceva ca sa rezolve aceste probleme. Ceva cu adevarat profesionist. Asteptam (cam de multisor).

Anonim spunea...

discutii fara rost: noi ne varsam off-urile mai mari sau mai mici si incercam sa dam vina unii pe altii, cand de fapt cu totii sunte vinovati....cand suntem intrebati de probleme plecam capul si nu spunem nimic....la mine in unitate nu e deloc asa....putem vb cu sefele si acestea ne sustin si ne incurajeaza atat cat pot ele....nu mai dam telefoane la ANP caci ne descurcam mai bine fara "invatamintele" lor...si ne este bine....pers.priv. de libertate multumite si activitati facute asa cum trebuie....facem si munca normata(dosare,fise,programe fictive) dar noi suntem mereu la cluburi si avem programe in urma carora avem rezultate:ppl casatoriti, ppl care primesc pensii, ppp care reiau legatura cu famili,ppl care muncesc si in timpul si dupa liberare, ppl cu care ne intalnim pe strada care se lauda cu rezultatele lor,etc.
Deci se poate dar depinde de OM si depinde de cat de usor reusesti sa depasesti faza:ANP NU MA LASA, ANP E VINOVAT, ANP NU ARE OAMENI....DECI HAI SA NU NE MAI UITAM IN GRADINA VECINULUI(P.P.) si sa ne facem treaba asa cum e ca pana la umra muncim la PUSCARIE nu la birou...Va pup pe toti si va urez bafta tuturor!

Anonim spunea...

Anonimule de la ora 13.29.00, nu ne spui nimic nou. Doar ca lasi impresia ca le vorbesti unora straini de sistem. Toti cei care lucreaza la socio-inclusiv eu si echipa mea- fac ce spui tu ca faci la tine la unitate. Cei de la ANP nu ne impun nimic si, din cate stiu eu- si am ceva vechime la cultural- , avem o libertate destul de mare de miscare.
Stim, deasemenea, ca omul este cel care sfinteste locul dar acest proverb este valabil pentru toate compartimentele. In fiecare tagma exista oameni valorosi dar si uscaturi, exista oameni dedicati, cu vocatie dar si neaveniti. Daca tot vorbim de educatie - parca asta este subiectul , nu-i asa?- , trebuie sa stabilim in ce conditii si cu ce fel de oameni putem face educatie veritabila intru reintegrarea sociala a amaratilor astora de ppl. Sigur ca da, facem cursuri de calificare, le obtinem pensii pentru care se zbat asistentii sociali si medicalul, stim de multumirile primite de la unii fosti detinuti (care, fie vorba intre noi, oricum se reintegrau, cu sau fara aportul nostru ,pentru ca aveau asigurat suportul familial si financiar corespunzator). Intrebarile delicate , care ma pun deseori pe ganduri, sunt daca munca noastra este rentabila, daca are efecte reale si pe termen lung, daca nu cumva ne furam caciula singuri cand ne umflam in pene raportand cifre fara sustinere in realitate sau cazuri rare de destine reabilitate. Desi sunt lucrator la socio nu pot sa nu-mi pun astfel de intrebari. Pentru ca vreau sa stiu pe ce pozitii ma aflu, pentru ca vreau sa stiu care imi este viitorul, la ce ma pot astepta din partea sistemului si care sunt perspectivele mele ca educator/asistent social/psiholog etc ? Una peste alta, indemnul meu este unul catre echilibru si obiectivitate. Spre binele nostru, al tuturor. Aceleasi lucruri se pot spune si despre paza sau despre economico-administrativ dar, pana una-alta, era vorba de noi, cei de la socio. Argumentatia mea este destul de alambicata, recunosc, asa cum este , dealtfel, si situatia departamentului din care cu onor facem parte toti cei de la socio.

Anonim spunea...

pt anonimul de la 13,29

Astea sunt rezultatele voastre? O.K. Ai uitat sa ne scrii ca p.p.l. mananca de trei ori pe zi, ca unii se libereaza si ca aceste rezultate se datoreaza tot programelor pe care le derulati.
Si mai e ceva:
-se scrie "familii", nu "famili"
-nu se pune virgula inainte de "etc."
-p.p. nu sunt vecinele mele. Daca sunt ale tale, inseamna ca esti de la ANP.
-noi nu stam si ne plangem, ci facem ceea ce avem de facut, dar aici s-au pus in discutie problemele pe care le avem si noi stim ca aceste comentarii le citesc si vecinii tai. Daca am ales aceasta cale inseamna ca suntem disperati. Nu vrem sa facem programe fictive, nu suntem multumiti sa fim ipocriti. C nu intelegi? Iarta-ma daca ti-am stricat autosuficienta, dar eu vreau sa fac mai mult si ma straduiesc din rasputeri. Stiu ca si alti colegi fac la fel. Tragem doar un semnal de alarma. Nu toate sunt bune si frumoase in DEAP.

Anonim spunea...

Nu este o argumentatie alambicata, Alistar. Ai puncte de vedere realiste si obiective. Eu am fost putin mai acida cu ANP pentru ca vreau sa se miste ceva. Nu e prima data cand intervin. Spun de fiecare data ca trebuie sa faca si ei ceva consistent, trebuie sa aiba coerenta pentru ca, vrand-nevrand, depindem si de ei. Nu spun ca sunt vinovati pentru tot ceea ce se intampla rau sau nu se intampla. Doamne fereste. Sunt multe conditii obiective care nu permit mai mult, sunt multe situatii in care noi suntem varza, dar cu astea ne intalnim zi de zi si depinde intr-o oarecare masura de noi sa le rezolvam. Noi vrem sa se stie ca ANP POATE sa faca ceva pentru ca formalismul excesiv sa dispara.

Anonim spunea...

Anonimul de la 13,29, pe langa sforaiala de bilant, a spus si ca nu e bine sa tot aruncam pisica moarta in curtea vecinului. E o veche practica de-a noastra. Nu cred, totusi, ca asta s-a incercat aici. Noi vrem doar simplificarea procedurilor, diminuarea birocratiei. Daca ar face asta pentru noi, am fi cu totii multumiti. In lege scrie ca toate p.p.l. trebuie sa beneficieze de programe educationale. Putem noi face asta intr-un mod profesionist in conditiile pe care le avem? Nu. Atunci suntem in afara legii? Da. mai putem fi multumiti? Nu.

Anonim spunea...

Alina! Inca nu te-ai trezit?

Anonim spunea...

ok, cred ca inteleg punctul de vedere al fiecaruia. Cu siguranta si mie imi scapa anumite lucruri. As fi curios si sincer interesat de felul cum ati dori voi sa se schimbe lucrurile in curtea DEAP? Concret. Poate punctele noastre de vedere vor fi avute in vedere, cine stie, si de catre conducerea DEAP din ANP.

Anonim spunea...

Este evident ca lucrurile nu merg intocmai cum ne dorim noi, este evident ca exista si foarte multe nemultumiri pe care, in parte le impartasesc si eu, si totusi…este evident si ca multi, acum, cand au posibilitatea sa loveasca, o fac. Si o fac cu implicare si simt de raspundere. Scriu acest comentariu pentru ca, intr-o dezbatere mi se pare normal sa fie si cineva care sa puna in discutie si ce s-a facut – daca s-a facut – in/pentru serviciile noastre:
- am vazut ca pe postul initial se critica absenta metodologiilor. Din cate stiu, cartica aia albastra (cu standarde si fise de post) cuprinde si metodologiile de lucru. E drept ca nu sunt total acoperitoare, ca sunt perfectibile, dar EXISTA. Ceea ce cred eu ca se voia criticat este ABSENTA PROCEDURILOR DE LUCRU. La acestea am contribuit aproape toti din sistem, procedurile s-au finalizat, si intr-un final apoteotic si-au dat duhul… Motivatia posibila: din informatiile mele (nu foarte oficiale) se pare ca este vorba de un manual de proceduri in care sunt cuprinse toate procedurile de lucru din sistem, dar care nu a mai aparut din motive necunoscute.
- Desi am citit mai sus ca unul din colegi ca s-a plictistit de moarte la cursul de la Arad, cursul respectiv era recunoscut de Colegiul Psihologilor si chiar si cei plictisiti au primit cele 10 credite. Si acum sa fim seriosi, Colegiul ne cere sa avem 10 credite pe an, ca sa ne pastram dreptul de libera practica, ceea ce inseamna ca ar trebui sa participam cam la 2-3 simpozioane ( cam a cate 4 credite fiecare), pe banii si timpul nostru si, din cate am vazut pana acum, fara sa ne putem lauda ulterior ca ne-am adapat din stiinta…E drept ca si pentru cursurile noastre mai sunt multe de facut, dar nu mi se pare corect sa ma plang chiar asa de plictiseala in conditiile astea. Alooooooooooo…ANP-ul cand primim si noi diplomele alea???? Nu de alta da’ trebuie sa le pun la dosar sa nu imi pierd dreptul de libera practica!!!!
- Sunt psiholog si de curand am primit SCID I care, din cate stiu, este unul din cele mai tari instrumente de lucru in domeniu.E destul de greoi si dureaza mult aplicarea, dar desi inca nu il stapanesc k lumea si inca ma mai chinui cu el, incerc sa vad ca pot fi aplicate si doar anumite parti, ca sa scurteze timpul fara a fi afectata eficienta. Oricum, daca o sa facem cursul cu D. David cred ca o sa fie multe intrebari de pus. Si asta e o alta chestie care mi se pare ok – contactarea de specialisti recunoscuti pe plan european care sa faca si cu noi cursuri .
De ce scriu toate astea? Pentru ca toate chestiile negative au fost spuse, subliniate, dezvoltate si explicate pe indelete de colegii mei…
- DAAAAAAAAAAAAA, ar trebui simplificata birocratia, chestia e ca eu nu stiu cum, in conditiile in care unii (pardon, unele :P) ppl daca prind ocazia, neaga si ca te-au vazut la fata, daramite sa mai recunoasca ca i-ai bagat in programe (si asta am patit-o cand a venit APADOR-ul pe la noi, si tot cu hartiile m-am scos, ca pe vorbe nu ne crede nimeni…) .
- Da, ar trebui sa nu mai fim responsabilizati cu alte atributii decat cele din fisa postului, dar nici asta nu stiu cum se poate face atat timp cat pe sefu de la paza il doare undeva de noi, iar pe director nici acolo….iar sefu’ nostru se zbate incercand sa ii convinga pe aman2 ca nu se poate eficienta atat timp cu nu esti lasat sa iti faci treaba pentru care ai fost angajat…
- Asa ca e bine ca s-a pus in discutie si activitatea de la DEAP dar poate ar fi bine sa folosim aceasta ocazie pentru dialog si nu doar pentru a arunca cu pietre.
E mai trist ce zicea colegul de la primul comment: "psihologii vin la penitenciare,cu salariile mari si munca putinica!.....sau zero !"
Cat despre schimbarile din curtea DEAP, excelenta ideea, schimbari trebuie sa fie, dar mai intai cred ca trebuie sa ne dumirim exact ce este...

Anonim spunea...

propun ca luni dimineata toate "SRS-urile" din unitati sa se adune in jurul monitoarelor si sa citeasca ceea ce s-a scris pe marginea acestui articol.
:))
halal sistem, halal directie de interventie psihopupu....

cand am intrat in sistem cineva mi-a spus: "sunt de 20 de ani la cultural si domeniul este inca virgin".
mai am 7 ani pana la pensie si ma uit cum fiecare se crede mai potent decat altul.
fiecare crede in maiestria sa de a face treaba "din mana" (din pix, din birou, din imagini in presa etc) dar n-am vazut pe nimeni suferind ca nu gaseste adevarata eficienta.
oricum, in nici un caz nu se gaseste prin muzee , stadioane, case de batrani si alte destinatii, nici chiar printre abilitatile detinutilor care stiu sa faca cate ceva ptr serviciul de reeducare (sa scrie poezii, sa picteze sau sa se scobeasca undeva).

apropos de hidosenia sistemului si exemplificarea a ceea ce am spus mai sus. la galati s-a facut un curs de croitorie la care a fost inscrisa din varii motive si o persoana de vreo 55 ani, care fusese croitoreasa toata viata ei.
fara comentarii, va rog.

nu este bine sa le zicem nulitati la unii oameni de langa noi. fiecare dintre noi este important oriunde s-ar afla, dar un proverb african spune: "maimuta cu cat se urca mai sus in copac cu atat i se vede mai mult fundul".
contraziceti-ma.

ce multi de la "cultural" acceseaza penifestul!?!
felicitari echipei "penifest" ptr articole.

mihai v galati

Anonim spunea...

In primul rand ar trebui ca fiecare specialist sa se ocupe de maximum un program pe care sa-l deruleze cu cap si coada, sa se dea un numar minim si unul maxim de fise pe care ar trebui sa le completeze un functionar, sa fie angajate persoane cu studii medii care sa faca munca de secretariat, "colegii" nostri de la ANP sa vina in unitati si sa verifice cum se implica si directorul in activitatea educativa, nu sa se poarte cu teama, in conditiile in care noi ne straduim sa crestem importanta deciziilor de natura a contribui la reintegrare. Ams a postez acum si voi reveni.

Anonim spunea...

In unitati paza simte ca pierde teren (nu va pierde prea mult, dar nu vrea sa cedeze din asa numita autoritate)si unii ofiteri ne mai baga bete in roate. Directorii inca se bazeaza pe loctiitorul pentru paza. Nu ne-ar strica sprijin de la ANP in intarirea pozitiei noastre. Sunt de acord ca asta depinde in primul rand de noi, dar e foarte greu sa vezi ca nu te poti bizui pe nimeni. Cum ar putea ANP sa ne sprijine. Prin vizite in unitati (nu neaparat prin controale pe naspa), prin documente care sa responsabilizeze directorii si prin masuri care sa-i faca pe directori sa simta ca sunt cu adevarat responsabili. Stiti ce e ciudat? Ca in ultimul timp am simtit mai mult sprijin din partea sefilor ANP de la paza decat din partea alor nostri (DEAP). Am simtit acest sprijin la convocari la care am participat impreuna cu paza, dar si la convocarile la care participau doar pazisti. Loctiitorii veneau de acolo spunand lucruri pe care noi le sustineam de mult. De ce doar de acolo? Ai nostri sefi unde sunt?

Anonim spunea...

Un coleg scria ca ar trebui sa ne dumirim ce este in curtea ANP. Voi chiar nu stiti ce e?

Anonim spunea...

Mihai spunea ca fiecare e important acolo unde e. Este adevarat ca fiecare persoana merita respect si ca nu trebuie considerata ca fiind o nulitate. S-a exagerat, dar cred ca multi s-au cocotat prea sus fata de ceea ce pot si vor sa daruiasca. Si stiti ce fac? Se uita din cand in cand la noi si ne mai scuipa in cap.

Anonim spunea...

Daca sun la ANP si intreb ceva primesc de fiecare data alt raspuns la aceeasi problema, in functie de persoana care-mi raspunde la telefon. Acolo nu exista puncte de vedere unitare, cel putin referitoare la problemele esentiale?

Anonim spunea...

Am vazut ca exista o repartizare a specialistilor ANP pe unitati. De ce nu vin in unitati sa ne fie aproape? Ii vrem colaboratori, nu sperietori cum sunt acum.

Anonim spunea...

mihai v galati este suparat pe intreg universul. Ii intelegem frustrarile si inversunarea ,si noi facem la fel deseori, dar mi-ar placea, de pilda, sa vina si cu o idee, un sfat , o solutie, o propunere, ceva. Nu de alta dar , asa cum spuneam in niste articole anterioare si cum spun multi dintre noi, nu putem evolua doar improscand cu noroi si aratand cu degetul spre ce nu ne convine. Atitudinea asta defetista(sa ma scuze domnul profesor doctor in stiinte militare de la galati ca imi permit sa folosesc, nu chiar adecvat, termeni de razboi in timp de pace) nu ne face bine la niciunul dintre noi. Ne mai trebuie, macar din cand in cand, si cate un imbold, cate o stire optimista, cate un strop de entuziasm si chiar putina dragoste crestineasca. Inclusiv in relatia cu cei pe care ii consideram vinovati de ce i se intampla sistemului si noua implicit.

Anonim spunea...

Cineva a prezentat o lista sumara de realizari a ANP. Cat ati plati pentru aceste realizari daca ati fi statul roman? Eficienta zero.

Anonim spunea...

"Seful se straduieste sa-i convinga pe amandoi ca nu asa se obtine eficienta."

Uneori vorbele nu sunt suficiente. Atunci seful trebuie sa-si asume responsabilitatea si sa refuze sa puna pe umerii subordonatilor suprasarcini. E ceea ce nu fac sefii nostri din unitati si de la ANP. Oameni buni. Asumati-va responsabilitati! Nu puteti. Stiti de ce? Pentru ca multi sunteti pusi acolo fiind imputerniciti. Sunteti buni daca nu comentati, daca nu deranjati. Nu-i nimic. Ducem noi in carca. Vorba cuiva: "doar e puscarie".

Anonim spunea...

Cand am "vorbit" de plictiseala nu m-am referit la acel curs, ci la unul de initiere pentru psihologi si asistenti sociali. Nu ai metoda, nu ai tact, nu ai charisma si esti mare expert. Iar daca nu-ti iese iti arati iritarea in mod agresiv.

Anonim spunea...

Domnul Gheorghe Florian a fost mai apropiat de oamenii din sistem si el era o somitate.

Anonim spunea...

Eu sufar ca nu gasesc adevarata eficienta. Sufar pana la disperare de ani de zile. Uneori merg acasa stoarsa si nemultumita, cu sentimentul ca nu sunt buna de nimic pentru ca n-am facut tot ce mi s-a dat. Lucrez si acasa si tot nu-i dau de capat. A doua zi o iau de la capat. Drept recompensa primesc de la seful meu o grimasa care ar trebui sa insemne ca ar trebui sa ma straduiesc mai mult. Acum citesc pe blog ca ar suntem oameni fara idealuri si fara incredere in noi. Eu intreb: cat o putem duce asa din punct de vedere profesional? Vad ca unii se multumesc cu faptul ca detinutii se casatoresc s.a. Oare asta sa fie secretul? Automultumirea narcisista?

Anonim spunea...

Directorul unitatii noastre sprijina deplin activitatea educativa si de asistenta psihosociala. Dar ce ne facem cu coordonatorii directi ai acesteia, ca degeaba ai sustinerea directorului daca tu nu stii ce ai de facut? Sunt multe unitati unde acest serviciu ar dori sa faca mai multe dar nu au sprijinul conducerii unitatii, iar la noi in unitate avem atata sustinere dar nu stiu sefii de compartimente ce au de facut. Frumos, nu?
Pai sa vina ANP-ul sa faca treaba cu sefii astia "caposi" care i-a aruncat in curtea noastra. Unii nici nu stiu sa scrie corect gramatical pe blog dar isi dau cu parerea (vezi comentariile vizavi de greselile gramaticale de tot rasul, care se regasesc deseori si in documentele serviciului nostru).

PS. Apropo sefa analfabeta, sa stii ca nu e de ajuns sa iti vorbeasca frumos la telefon un om al ANP-ului pentru a-l aprecia intr-atat. Tu poate da, ca esti imputernicita cu asa exprimari. Dar poate ai sa urmezi un curs de alfabetizare pe langa ppl-urile noastre si ai sa ajungi pe functie cu drepturi depline, (ca am auzit ca va fi o noua proba la examenul de director adjunct -cea de scriere dupa dictare....)

Anonim spunea...

Lasa ca o mergi tu la concrsul acela si o sa devi o sefa mai buna. Sa vedem cum te vei descurca in relatia cu Bucurestiul.

Anonim spunea...

Mierea veninoasa a facut multe victime.

Anonim spunea...

Da' ce a scris domnul Mihai? Mie mi s-a parut OK. Alistar! Ma, tu esti ANP-ist.

Anonim spunea...

Voi oameni tineri care ati venit in sistem de vreo 3-4 ani incoace, tineri psihologi si asistenti sociali, dornici de a va pune in practica teoriile si tehnicile invatate in scoala, de a aduna si invata in acelasi timp din experientele mediului penitenciar, nu sunteti surprinsi de faptul ca sunteti ca niste indivizi dusi in strainatate cu promisiunea unei munci decente, bine platite si cand colo sunteti de fapt sclavi ai unor plantatii aride de unde vi se cere sa scoateti cea mai buna recolta?
Scuzati-ma, dar oameni care au reusit sa isi puna teoriile in practica, sa invete la randul sau de la manifestarile ppl-urilor, sa evolueze ani buni intr-un sistem ca asta si sa mai si fie apreciat la superlativ pentru daruirea de care da dovada - sunt 1 la 1 milion.
Si deocamdata mai traieste inca Dl. Gheorghe Florian, din ale carui carti inca se mai invata...

Anonim spunea...

Chiar se va da proba de scriere dupa dictare? As vrea sa o vad si pe sefa mea. Din pacate, ea e deja pe post. Cum si-or fi luat examenul atatia agramati?

Anonim spunea...

Eu am mari sperante ca domnul Bala va pune acolo sus persoane competente. La Timisoara a facut treaba buna. Si SEAP a mers bine acolo datorita atitudinii dumnealui. O singura persoana competenta ar putea face minuni pentru ca ar veni cu idei bune pe care domnul director general le va aproba. Asta e sistemul, asta va merge la noi. Sa fie!

Anonim spunea...

La ANP se cer idei, dar nu sunt aplicate, unele pentru singurul motiv ca nu au fost ale lor.

Anonim spunea...

Am auzit ca domnul Florian solicita cate un studiu pe an pentru fiecare unitate. Cele mai bune erau publicate. Era o idee foarte buna. Specialistii din unitati erau si ei valorizati si nu se simteau supraincarcati pentru ca faceau ceva constructiv. ANP ne cere sa devenim secretare pentru a nu avea concurenta.

Anonim spunea...

Se invata cu japca pentru examen din Florian, dar putine lucruri mai sunt sau au fost vreodata de actualitate din ceea ce a scris domnia sa. Traduceri si pareri personale. E ceva, totusi.

Anonim spunea...

Pe agenti i-a pacalit cu stresul penitenciar. Il citeaza ori de cate ori isi plang cate putin de mila. Capitolele despre educatie sau consiliere sunt de tot rasu'/plansu'. In trei sedinte omul era deja reintegrat. Erau vrajeli bune de agatat studente. Unele dintre noi ne-am si angajat.

Anonim spunea...

Un exemplu de determinare in munca educativa era domnul Andrei Pascu. Din pacate, a fost mazilit de Stanisor si domnul Florian nu a miscat un deget sa-l ajute. De ce oare?

Anonim spunea...

Il mai stie cineva pe Andrei Pascu? Eu am fost foarte impresionata de omul asta. Acum cativa ani era considerat un idealist, dar acum ideile dumnealui ar fi rezonabile pentru ca domnul Bala le-ar accepta.

Anonim spunea...

Alo,alo, anonima de la 22.52, cum adica "sa ma descurc in relatia cu Bucurestiul" ?????
Nu "relatia cu Bucurestiul" ma intereseaza daca tu numai asta ai in cap sau daca doar de asta vii la servici ca sa dai bine in fata lor.
Pana una alta te afunzi tot mai mult in prostie. Mai bine nu mai scrie ca te faci de toata bafta....

PS. Sa te vad ce faci cu "relatia ta cu Bucurestiul" acum cu inundatiile astea de pe la tine....

Anonim spunea...

Aveti grija cu cine votati! Daca iese PSD, iar zboara codobatura pana in varful DEAP si ne canta: pripp, pripp...

Anonim spunea...

"mihai v galati este suparat pe intreg universul. Ii intelegem frustrarile si inversunarea...."

sa combatem ideile si nu omul - iata ceva nou, draga alistar.

"dar mi-ar placea, de pilda, sa vina si cu o idee, un sfat , o solutie, o propunere, ceva." - s-a clarificat directia in care mergem si eu nu stiu? iar la "jocul de glezne pentru presa" nu ma implic.

din partea mea, ramai cu ceea ce ai afirmat pana acum, ca doar nu te obliga nimeni sa mai scri, aici este un blog al celor care sunt cu picioarele pe pamant, al celor care "nu stiu" dar "simt" ce lucruri nu sunt cum trebuie.

referitor la expresii din comentariul tau, gen: "atitudinea asta defetista", "prof dr. in stiinte militare", la scuza strecurata si la "chiar putina dragoste crestineasca" ..... si in general la cum ai construit comentariu, te trimit la un vers al formatiei Pasarea colibri, "niciodata golul nu a sunat mai tare".
chiar daca o faci in registrul entuziasm binevoitor.


inca odata felicitari echipei "penifest" pentru informatiile pe care le popularizeaza. am remarcat deseori stilul elaborat de redactare. ma bucur ca sunt unii in sistem care au asemenea prestanta si pregatire.

mihai v galati

Anonim spunea...

Se scrie vi, nu vii si serviciu nu servici. De ce tie atat de ciuda? Fiecare cu postul sau. Relatia cu Bucurestiul este importanta si tu esti varza.

Anonim spunea...

Domnu' Mihai, fii atent aici:
-"scrii", nu "scri";
-"cum ai cosntruit comentariul" nu "comentariu".

Bine, domnu' Mihai?

Anonim spunea...

ok
nu am stat sa mai verific corectitudinea gramaticala si poate o sa mai gaseasca greseli si altii.

imi insusesc greseala.

mihai v galati

Anonim spunea...

"sa combatem ideile nu omul..." Ma faci sa rad, DOMNULE MIHAI V. GALATI. Nu prea am vazut la tine aceasta atitudine. Sau esti obisnuit sa dai sfaturi si sa nu ti se impotriveasca nimeni, nici macar la nivel argumentativ? Sau, poate, oi fi chiar doctorul in stinte militare care a ajuns mare specialist de penitenciare,lucrator la socio si, de curand, director adjunct cu impputernicire. E suparator cand vezi la altul atac la persoana, nu-i asa? Prin urmare, nici tu sa nu mai faci.Eu unul n- am dat cu parul, am recomandat - inclusiv mie insumi - sa mai venim si cu ceva solutii, daca tot ne credem asa buni. La comentat de pe margine ne pricepem cu totii, ca la fotbal si la politica. Iar tu, colega, esti ultimul dintre noi care se axeaza pe idei si mai putin pe oameni. Incearca sa nu mai fii atat de incrancenat si vei vedea mai putine afronturi la adresa pretioasei tale persoane.
PS- Nu stiu sigur cine esti si nici nu ma intereseaza, desi s-ar putea sa ne cunoastem mai bine decat ti-ai dori tu. Mi-ar placea ca noi, cei care comentam acerb pe acest blog, sa ne putem lauda cu niste realizari. Pe om, stim bine, il recomanda faptele si mai putin sau deloc vorbele. Pana la o anumita varsta trebuia deja sa demonstram ce putem si cine suntem. Daca tot criticam,ar fi normal sa venim si cu ceva in loc. Altfel ne aflam in treaba. SI nu te ofusca. E valabil si pentru mine.

Anonim spunea...

m-am bucurat că, in sfarsit penifestul publica un text despre interventia psihosociala, care invita la dezbateri . M-a surprins calitatea lor; adeseori suburbană. Mi s-ar fi părut mai util să discutăm despre ce se poate face ca acest domeniu să functioneze. dar decât să vii cu soluţii, e mai simplu să acuzi, sub protecţia anonimatului.. tu insuti ce ai facut pentru ca lucrurile sa mearga mai bine?

Anonim spunea...

Este un serviciu in care lucreaza in general oameni inteligenti si buni profesionisti, acesta fiind cred si motivul inadaptarii lor la cerintele de superficialitate ale sistemului. Cu atat mai mult, dorim ca ANP-ul sa se implice in a gasi impreuna cu noi cele mai bune solutii pentru a deveni un serviciu viabil.
In ceea ce priveste asistenta sociala, suntem din pacate cam pe marginea prapastiei, fara legislatie specifica pentru protectia ppl, fara proceduri de lucru, fara nimic cvoncret precizat. Intr-adevar sunt unitati in care asistentii sociali au preluat ceva din munca de la evidenta (buletine, casatorii), dar asta nu ne justifica existenta in sistem. Am mai preluat ceva de pe la educatori si psihologi, in rest suntem descoperiti. Nu e ok. De aici si nemultumirea celor care vor sa munceasca eficient si nu doar sa se bucure de salariu la sfarsitul lunii.

Anonim spunea...

"Relatia cu Bucurestiul" este importanta pentru tine. In cazul asta pozezi in lingau de funduri ANP-iste. De ce nu iti faci o poza cu cei de la ANP si sa o pui pe perete in biroul tau, asa cum era odata Ceausescu?
Pentru mine importanta este relatia cu ppl-urile, care deocamdata nu rad de mine asa cum rad de voi, cotofenelor. Doar tu, spui de mine ca sunt varza, dar de voi vorbesc toate ppl-urile si celelalte cadre ale unitatii. Dar nu va puneti niciodata intrebarea aceasta, ca...deh, daca imi vorbeste frumos cineva de la ANP inseamna ca sunt cea mai tare, nu?

PS. Uita-te in Dex si vezi ca se spune "vii", nu "vi" la "servci//u".

Anonim spunea...

Mergem pe drumul ce nu duce nicaieri obisnuieste sa spuna un coleg.Capitalismul inseamna in primul rind munca si responsabilitate.Toate programele socio sau psiho sunt frumoase dar nu prea au nicio finalitate in afara de alfabetizare unde detinutul primeste salariu daca urmeaza scoala, o mai mare aberatie nici ca se poate si diferite concursuri care incep cu"nu-i asa ca" pentru care sunt recompensati.As fi fost curios sa-l vad participand la activitati culturale pe Fane Spoitoru ce facea chefuri de pomina in camera cu masa incarcata de bauturi.Sa nu uit de "luceafarul huilei Miron Cozma ce avea dosarul incarcat de recompense de la socio.Ce conteaza ca mai batea un agent sau ofiter omul era activ la socio si cinta in cor,era tenor precum Apolodor. De aici s-a inspirat iubitoarea de vin Macoveasca in legea 275 sa taie dreptul detinutului de a participa la activitatile socio.Munca nu este obligatorie ca totu-i o poezie un cintecel si iarna un colind scotian ca-i mai bun.Acum sunt Camatarii ce dau dovezi temeinice de indreptare prin participare activa la astfel de activitati. De remarcat ca toate vipurile sunt atrase ca un magnet de socio.De la Revolutie incoace "toti domnii din DGP-ANP au fost lingusitori si rai"vorba lui Kogalniceanu.De 20 de ani sistemul se invirte intr-uncerc murdar unde fiecare isi urmareste propriile interese ca banii n-au miros.Generalul Chis avansat tot cite doua grade intr-un an incit credeai ca ajunge primul maresal din sistem la schimbare s-a dovedit un escroc, hot mizerabil ce a delapidat milioane de dolari.Urmeaza o serie de ilustri magistrati ce s-au remarcat prin afaceri rasunatoare, numiri pe spaga si multe alte nelegiuiri.Anul 2000 aduce un general pe numai 300000 de dolari Roman Petre pentru ca a luptat la Calugareni.Sub Stanisor s-au facut celebrele achizitii de aparatura medicala de vreo 4 milioane de dolari.Si lista e nesfirsita.Florian era un fustangiu notoriu si un betiv de vodca ieftina de carutas.

Anonim spunea...

Mergem pe drumul ce nu duce nicaieri obisnuieste sa spuna un coleg.Capitalismul inseamna in primul rind munca si responsabilitate.Toate programele socio sau psiho sunt frumoase dar nu prea au nicio finalitate in afara de alfabetizare unde detinutul primeste salariu daca urmeaza scoala, o mai mare aberatie nici ca se poate si diferite concursuri care incep cu"nu-i asa ca" pentru care sunt recompensati.As fi fost curios sa-l vad participand la activitati culturale pe Fane Spoitoru ce facea chefuri de pomina in camera cu masa incarcata de bauturi.Sa nu uit de "luceafarul huilei Miron Cozma ce avea dosarul incarcat de recompense de la socio.Ce conteaza ca mai batea un agent sau ofiter omul era activ la socio si cinta in cor,era tenor precum Apolodor. De aici s-a inspirat iubitoarea de vin Macoveasca in legea 275 sa taie dreptul detinutului de a participa la activitatile socio.Munca nu este obligatorie ca totu-i o poezie un cintecel si iarna un colind scotian ca-i mai bun.Acum sunt Camatarii ce dau dovezi temeinice de indreptare prin participare activa la astfel de activitati. De remarcat ca toate vipurile sunt atrase ca un magnet de socio.De la Revolutie incoace "toti domnii din DGP-ANP au fost lingusitori si rai"vorba lui Kogalniceanu.De 20 de ani sistemul se invirte intr-uncerc murdar unde fiecare isi urmareste propriile interese ca banii n-au miros.Generalul Chis avansat tot cite doua grade intr-un an incit credeai ca ajunge primul maresal din sistem la schimbare s-a dovedit un escroc, hot mizerabil ce a delapidat milioane de dolari.Urmeaza o serie de ilustri magistrati ce s-au remarcat prin afaceri rasunatoare, numiri pe spaga si multe alte nelegiuiri.Anul 2000 aduce un general pe numai 300000 de dolari Roman Petre pentru ca a luptat la Calugareni.Sub Stanisor s-au facut celebrele achizitii de aparatura medicala de vreo 4 milioane de dolari.Si lista e nesfirsita.Florian era un fustangiu notoriu si un betiv de vodca ieftina de carutas.

Anonim spunea...

Cad ca ai avut nevoie sa te uiti in DEX. Ha, ha. ha...

Anonim spunea...

Daca te simti criticat(a, daca nu vorbim ca la bilanturile voastre nu inseamna ca aceste comentarii au o calitate suburbana. Fiind sub protectia anonimatului, pot sa ma laud si sa spun: am facut foarte multe pentru ca treburile sa mearga bine, mi-am stors vlaga aici ani in sir. Eu si multi altii, cei mai multi nemultumiti, dar implicati, nu autosuficienti. Si mai e un motiv pentru care am nevoie de protectia anonimatului. Nu o data mi-am luat-o in freza (nu m-am exprimat academic?) de la oameni care au abuzat de functia lor. Ma exprim si pe blog si in direct si n-o sa-mi puna cineva pumnul in gura. OK?

Anonim spunea...

sa fie si al 140-lea articol:mihai v. din galati, tu nu cumva esti psihologul ala frustrat si agresiv de la cultural care ai dat examen pentru postul de director adjunct la interventie (la Galati)si ai picat cu succes? Ba cred ca da. Tot tu ai fost la Tg. Ocna la perfectionare si ai lasat dara si pe acolo de te injurau aia pe la colturi. Bai baiete, coboara cu picioarele pe pamant si revino-ti. Crezi ca puscaria Galati n-a putut si nu mai poate fara de-al de tine? Te inseli amarnic. Mare psiholog, mare profesionist, mare caracter, mare sfatuitor, atoatestiutor. Lasa-ne, mosule. N-o fi el Tugui vreun geniu dar tu nu-i ajungi nici la genunchi. E plina tara de psihologi ca tine(era sa zic psihologi prefacuti ca tine) care, de buni ce sunt, in loc sa se duca sa-si deschida vreun cabinet particular sau sa lucreze la vreo firma serioasa de selectionare a resurselor umane vine ca un milog la poarta puscariei pentru un salariu bun cum n-are nimeni in neamul lui si dupa cateva luni emite pretentii de sef. Cu psihologi ca tine capata lumea alergie la meseria asta, deosebita dealtfel. Fa-ti meseria cum trebuie si lasa pe altii sa te laude , modestule!

Anonim spunea...

Daca "ideologia" sistemului penitenciar romanesc n-o sa se desprinda de teoriile rasuflate ale lui Florian, nici noi n-o sa dam inainte. Teoriile domnului Gheorghe Florian- bune la vremea lor- sunt perimate la fel ca si glumele lui, alea 2-3, pe care le tot repeta pana la enervare. Bun teoretician-atata vreme cat nu-l scoti pe poarta penitenciarului- dar nu auficient incat sa ne reprezinte cu succes in cercurile cu staif ale psihologiei nationale si internationale. Cat despre talentul de a conduce, mai bine ma abtin. Ca dovada ca un , hai sa zicem, bun specialist nu este in mod obligatoriu si un bun manager. Si istoricul domnului Florian ne-o demonstreaza.

Anonim spunea...

Eu personal am toata stima pentru domnul Florian. Daca ne credem asa capabili de ce nu am pus umarul sa facem studii,sa le demonstram si sa scrim teorii despre mediul penitenciar?
E usor sa spui ca teoriile sale sunt rasuflate, dar vedeti voi, sistemul a evoluat de la plecarea dumnealui si nimeni nu a mai scris nimic in acest sens.
Nu suntem capabili, n-avem experienta, nu avem voie sau rade cineva de noi ?? La urma urmei el ne dorea binele atunci cand cerea studii anuale.

Anonim spunea...

Era foarte buna practica studiilor anuale. In rest, nu mai comentez. Omul e trecut. Acum suntem sute de floriani, iar calitatile si defectele dumnealui s-au risipit printre noi.

Anonim spunea...

Pai nu e buna metoda studiilor anuale. Ce se face una ca Dediu care habar nu are de asemenea studii in psihologie si ar scrie eventual o reteta de bucate, un pomelnic sau o poveste de Sandra Barown ceva. Cum sa ii ceri omului incapabil sa faca studii? Nu s-ar face de tot rasul ???

Anonim spunea...

Psiholog de serviciu fiind, normal ca ai sa-i tii partea domnului Florian. Si eu am o stima pentru el dar una mai "cumpatata". Daca il compari pe Florian cu psihologii din sistem , desigur ca e cel mai tare. Dar daca, asa cum spuneam, il scoti putin din sfera puscariilor, l-am pierdut. In fine, nu tre` sa ne certam de la Florian. A facut si el ce a putut. Eu as lansa o alta tema: doctorii in psihologie(ca sa nu mai zic de celelalte domenii) din sistemul penitenciar. Mie unul imi vine sa rad dar sa si plang in acelasi timp. Am facut scoala cu mari profesori universitari,doctori in diverse domenii, recunoscuti in intreaga lume, care plecau - si mai pleaca - saptamanal, cu avion pus special la dispozitie, prin diverse colturi ale lumii, invitati speciali pentru sustinerea de referate, lucrari, intalniri stiintifice. Nu intru in detalii dar aveau o gramada de carti scrise, o gramada de titluri si o gramada de colaborari cu institutii de invatamant din diverse colturi ale lumii. Li se spunea DOCTOR IN DREPT, DOCTOR IN PSIHOLOGIE ETC. cand veneau la cursuri ramaneam tintuiti cu totii in scaune. Vorbeau ore in sir fara notite si parca ne hipnotizau. Aveau, ce-i drept, varste respectabile . Eu cu impresia asta am ramas: un doctor intr-un domeniu, oricare ar fi el, trebuie sa fie un monument de stiinta. Ma plec respectuos in fata lor.Adevarati maestri. Ori eu, cand vad cate un neica nimeni , care abia a terminat facultatea si in cativa ani face si master face si doctorat, mai ca-mi vine sa vomit dupa care ma gandesc sa fac si eu doctoratul. E valabil si pentru DOCTORII din sistemul nostru. Sunt niste penibili, adevarati impostori. Dar, nu-i asa , ii incurajeaza sistemul. Unii recunosc ca il fac pentru sporul ala de 15% la salariu. Nu stiu daca or fi adevarate informatiile pe care le am dar se spune ca in SUA ies anual 13-14 doctori in diverse domenii iar in Romanica ies in fiecare an, pe banda rulanta, cate 120 de doctori. Fara cuvinte. Eu unul am mai spus-o: am bunul simt si decenta sa NU pun semnul egalitatii intre , sa zicem, doctorul in psihologie judiciara Tudorel Butoi si doctorul in psihologie Mihai V. Ninosu Braila,, mare ofiter la puscaria lu` Peste.Parerea mea.Si sa traiti dom` doctor!

Anonim spunea...

E clar: nu stim nimic.