Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 27 iulie 2008

"Ţara lui Oblio" sau "cine n-are moţ, să-şi pună"

O analiză sumară a comentariilor postate scoate în evidenţă existenţa unei anumite stări de tensiune între diferite categorii de salariaţi.

Existenţa acestei stări uşor conflictuale nu poate fi trecută cu vederea. Un simplu cuvânt, postat uneori fără rea intenţie, este suficient pentru a scoate la suprafaţă tensiuni latente care au o vechime egală cu cea a sistemului penitenciar.

Pasiunea discuţiilor ne face să uităm că, în realitate, toţi suntem de aceeaşi parte a baricadei. Fiecare are mai multă dreptate, adevărul fiecăruia este peste adevărul celorlalţi, argumentele sunt fără valoare în faţ
a interpretărilor proprii.

O situaţie as
emănătoare
.
Genul acesta de discuţii mă duce cu gândul la subiectul unui celebru film de animaţie cunoscut mai ales celor care au copilărit în Epoca de aur. Este vorba de Oblio.

Oblio este personajul principal din "The point". În traducere liberă, ar putea să însemne "Vârful" sau, mai bine, "Moţul". Oblio s-a născut cu capul rotund într-o lume de capete ascuţite. Soluţia găsită a fost să-şi mascheze
defectul cu o căciulă ţuguiată. Când a ajuns la vârsta întrebărilor, a plecat în lumea largă în căutarea răspunsurilor. şi uite aşa, în călătoria iniţiatică a reuşit să se rătăcească prin Pădurea-fără-rost.

Ce legătură este între lumea lui Oblio şi ANP?
Lumea ANP e un fel de ţară a lui Oblio (nu mă întrebaţi cine este Omul-indicator, cel care se încăpăţâna să o ia în cinci direcţii deodată). Unii au venit pe această lume cu moţ ori s-au ţuguiat din mers, alţii şi-au cumpărat căciuli. Vai de ciudaţii cu cap rotund sau al căror moţ începe să-şi piardă din fermitate!

Indiferent de categorie, fiecare se va strădui să demonstreze că moţul lui e mai ascuţit.

Educatori şi pazişti, contractuali şi funcţionari cu statut special, şefi şi executanţi, teoreticieni şi practicieni, cei din ANP şi cei din Pădurea-fără-rost, sindicalişti şi nesindicalişti, funcţionari cu statut special şi magistraţi (eh, aici am exagerat), fiecare are ceva de reproşat celuilalt. Ori activitatea unuia este mai dificilă, ori celălalt munceşte mai puţin, ori dacă face ceva bun atunci are cu siguranţă un interes.

În vremuri militare nu de mult apuse, trei saurieni controlau fiecare unitate şi alţi trei sistemul. Nu era loc de cârcoteli. Obosea unul, îi lua locul urmaşul pregătit din timp.

Diferenţele dintre categorii erau ignorabile, precum şi cele dintre drepturi, atâtea câte erau. Toţi eram militari. Nu sunt vremuri de regretat.
.
Lumea ANP se vrea sistem adică un tot organizat, dar e guvernată de principiul conform căruia necesitatea respectării legii este direct proporţională cu numărul de centrimetri pe care îi numără spatele directorului.

.
Avem 45 de directori, deci, 45 de sisteme. Cei care coordonează sistemul nu mai apucă senectutea sauriană în funcţii. Poate nu e rău. Dar instabilitatea excesivă a unor echipe manageriale, suprapusă pe lipsa unei strategii cu aplicabilitate continuă, imună la schimbări, generează degringoladă.

Cui folosesc aceste "frecuşuri"?

Divergenţele dintre sectoare sau categorii sunt constructive cât timp se manifestă rezonabil şi argumentat deoarece scot în evidenţă puncte de vedere şi dau o şansă medierii. Însă, dacă nu ne dăm seama la timp de pericol, riscăm exacerbarea contradicţiilor şi vom începe să uităm că avem un obiectiv comun de îndeplinit în cadrul unui sistem bugetar susţinut din bani publici.

Nimeni nu ar trebui să fie mai special ca celălalt, toţi ar trebui să formăm o echipă, chiar dacă atribuţiile ne diferenţiază. Discuţiile dintre noi sunt accesibile întregii societăţi şi nu proiectează imaginea unui sistem.

Nu sunteţi de părere că trebuie să lucrăm la asta şi să nu mai punem moţul pe primul plan?

Nu sunteţi de părere că blog-ul poate fi acea metodă de comunicare care ne lipseşte şi care poate genera coeziune?

30 comentarii:

Anonim spunea...

Ce frumos faceti pe deontologul. Ce ziceti de coeziune cu Stan, cu Spaiuc, cu Presura, cu Kibedi?

Anonim spunea...

Perfect adevarat in acest sistem fiecare are impresia ca EL,sectorul,compartimentul unde lucreaza el este cel mai important ,cel cu adevarat indispensabil unui penitenciar, ca fara acest loc de munca s-ar inchide penitenciarul;ca toti ceilalti sunt un rau tolerat in sistem care nu fac alceva decit sa incurce treaba, sa ii creeze greutati bietului lucrator din paza.Domnilor dragi si scumpi colegi daca nu facem nimic alceva decit sa-i pazim ca sa nu evadeze ,s-ai hranim ca sa nu moara la noi si cam atit atunci o eternitate si ceva vom fi doar o capusa care suge din bugetul statului si nu vom obtine recunoastere profesionala,bani de la buget pentru nimic :nici pentru salarii mai bune ,nici pentru conditii de munca mai bune ,pentru suraveghere asistata de calculator de exemplu.O imagine mai buna inseamna si putinta de a demonstra ca suntem utili societatii si suntem doar daca ii inapoiem societatii un procent fie el cit de mic de oameni capabili sa se integreze nu doar niste oameni cu cazier mai mult sau mai putin bogat.

Anonim spunea...

Bravo Patrik! Ti-ai facut curaj. Tema e buna si de mare interes. Pana acum te vazusem doar la comentarii. Cuminti, asezate cu linute comentariile. Paralela pe care o faci cu The Point e perfectă.

Patrick spunea...

Primul comentariu m-a pus pe ganduri. Oare asta sa se fii inteles?
Articolul nu urmareste nici pe departe transmniterea unui mesaj pacifist de genul "iertati-i pe vinovati!".
Ideea este sa nu le dam satisfactie.
Disfunctionalitatile provocate de anumite persoane nu ar trebui sa se instaleze ca si conflicte iremediabile intre salariati.

Exemplific: la articolul "Ce stim despre educatie?" care, dupa numarul de comentarii, se pare ca a fost asteptat ca painea calda, se pot vizualiza multe postari care fac referire la doua personaje contestate din sectorul respectiv de activitate.
Opinii care nu se pot transmite direct, ies la iveala pe blog. Poate persoanele respective au avut senzatia ca ceea ce fac este apreciat. Acum au sansa sa realizeze adevarata dimensiune a problemei si sa schimbe ceva macar in atitudine.

Este in regula sa sesizam probleme, dar nu este in regula cand cei din siguranta si regim ataca interventia psiho-sociala sau cand cei cu statut special ii subapreciaza pe civili, pentru ca ne ratacim in Padurea-fara-rost.

Anonim spunea...

bun subiect.dar marea intrebare este cum sa fac eu echipa comuna cu cei care isi fac serviciul usor prin neimplicare in activitate si dragoste nemarginita fata de ppl, cu cei care fac combinatii cu ei sau cu bunurile statului pentru asi produce un leu in plus pt. ai ajunge la buget pe altii poate ca mine,cu cei caresi ascund lasitatea sub masca anonimatului scriind de unul de altul de familie copii etc.la fel ca la servici fugind de raspunderea faptelor, cu cei care dau amanunte picante ppl despre alti colegi pe care cica nui suporta din varii motive, cu cei incompetenti care nu sau mai perfectionat de ani de zile si nici nu vor stiind ca cineva are datoria sa le tot spuna ce sa faca, ulterior injurindute pe la colturi, cu cei care pe fata te ajuta dar in realitate te sapa din greu pentru ati lua cardul nu postul, caci acestia nu sunt buni de lucru ei vor doar banii altuia,cu cei care au diverse complexe de inferioritate si te priveste cu ciuda doar daca esti brunet-avem si xenofobi-,cu cei care stau cu tine la un pahar de bere siapoi birfesc pe la altii ceai vorbit de parca suntem mai rau can comunism, cu cei dupa care tu arunci cu banane iar ei dau cu pietre inapoi in semn de multumire, cu cei...zimi tu cum, cind toate astea se intimpla de ani de zile, omul fiind cu acelasi caracter ferm-de cameleon, mincinos si lipsit de bunavointa ,plin de reacredinta, lipsit de profesionalism-nu stie chestii elementare-cum sa fac.BA MULTAM, ASTIA TREBUIE TINUTI DEPARTE DE CASA, DE SUFLETUL TAU, SI CIND SAR CALUL TREBE PUSI LA PUNCT CA ALTFEL...

Anonim spunea...

asta da subiect !!! dar avem , multe capuse in sistem , multi colegi care dupa ceva ani , inca nu cunosc tainele acestei meserii , trece ziua de munca la ei ca "rata pe apa " sefii cunosc aceste probleme cu toate ca nu se pot baza pe ei , dar nu au ce le face , daca le zici de X de Y , da din umeri neputinciosi , dar tie care cat de cat iti faci treaba tot la tine se ratoieste , ca aceluia ce sa/i faca daca si asa este batut de "SOARTA " .AU DREPTATE COLEGII ca trebuie sa mai faci si munca altora care sunt deja pe anumite functii si ei fac , cu totul , altceva .inainte se facea o selectie foarte drastica la angajare , se uita la tine sa vada cum arati , inaltime , greutate , uitativa si voi ce sa angajat de ceva ani , incoace , iti este si rusine sa mergi cu anumiti colegi la instante, parchete etc.dar trebuie sa PAPE SI GURITA LOR spun anumite personalitati .DAR LUNA TRECE LEAFA MERGE .MAI VORBIM .

Anonim spunea...

Buna ziua tuturor!

Frumoasa tema, dar si foarte adevarata!
Sunt multi astfel de indivizi si pe la coldea, spre exemplu, care nu pun pret decat pe interesul lor pesonal. Si asta incepe chiar de sus de la director, care se crede mai tzuguiat decat capetele luminate ale unei comisii de disciplina, astfel ca desi acestia l-au gasit vinovat pe ag.Bidian Alexandru (cumnat cu un ofiter din unitate)si au propus sanctionarea acestuia cu mustrare pentru nerespectarea dispozitiilor primite, a venit directorul Obliotrache(Dumitrache) si a gasit de cuviinta sa nu il sanctioneze (ca deh, e mai destept decat onor comisia) savarsind el isusi, dupa cum bine spunea un coleg, abaterea de a tolera astfel de comportamente savarsite de subordonati. Pe el cine il mai judeca? Nimeni. Dupa catva timp, aceeasi comisie, judeca un alt agent, pentru acelasi gen de abatere, dar care neavand pe nimeni in spate, va ramane sanctionat. Si astea sunt numai cateva exemple. Legea se aplica dupa bunul plac, numai unde le este lor bine, numai in sensul dorit de ei. Unde le este bine lor, invoca legea. Unde nu, ti se spune "lasa mai, te iei si tu chiar asa dupa tot ce scrie in lege? mai invata sa intelegi legea" Cine te invata sa intelegi legea? Obliotrache care habar nu are cu ce se mananca si ce inseamna aplicarea legii (nu are studii de specialitate; in M.Ap.N. nu se face asa ceva). Degeaba incerci sa ii spui ca nu-i bine, ca nu-i normal, ca nu-i legal, ca tot pe a lui o tine. Credeti-ma,ca sunt destui baieti destupati in unitate, scoliti in sistem (absolventi de academie), care sa il ajute chiar daca el nu se pricepe, numai ca sunt dati deoparte de catre cei ca el (ca mai sunt ca el). Astfel te intrebi de multe ori daca nu cumva suntem noi cei "defecti" iar ceilalti sunt normali si nu ne dam seama. Poate ca asa trebuie sa fie...

Vladimir spunea...

Acum, trebuie sa gasim solutii la problemele noastre, in primul rand, si nu vinovatii. Trebuie sa stim cauzele dar nu ne va folosi la nimic SA FACEM DOAR ASTA. SOLUTII, IDEI, PROPUNERI - aici le putem dezbate!

Anonim spunea...

Patrick,

UNU: eu nu fac parte din sistem, ci sint comentator de pe margine, si ce bine ne pricepem toti la ceea ce nu stim...

dar a o mica remarca la preambulul articolului: eu nu vad disensiuni intre pozitii diferite din sistem ci, mai degraba, disensiuni intre anumite tipologii de oameni care populeaza sistemul...
primul anonim facea o ref graitoar in acest sens.. oare de ce nu o fi pus in loc de Stan, Spaiuc numele actualului sef (chira daca interimar) al ANP? de ce in loc de Kibedi nu a pus , sa zicem Macovei, Stoica (Dan)?

OARE DE CE?

zice o vorba "omul sfinteste locul", si, ca de obicei, cealalata parte a vorbei se subintelege:"dar tot omul il si umple de propria-i mizerie" ..
decit ca vorbim de doua tipologii umane diferite...


asa ca, Patrick Maica, ma tem ca e cam greu sa faci coeziune cu alde' Sta, Spaiuc, Presura, Kibedi, etc , atita vreme cit nu achiesezi la valorile lor personale - CARE ESTE SI SE STIE!
cine a facut-o, si-a declinat tipologia si valorile, caci gunoaile, gunoaie aduna...

Baba
PS pa peste tot e la fel, nu doar in ANP...
daca asta va consoleaza,
decit ca dimaensiunea si durata fenomenului difera..

Vladimir spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Pentru anonimul de la ora 15.26, ala de-l interpela pe patrick
Prietene, fara suparare, esti nitel cam "dezlanat" in discurs. Ne-ai ametit de nu mai stim ce vrei sa spui si unde vrei sa ajungi. Ne onoreaza faptul ca , desi nu esti din sistem , te intereseaza domeniul nostru . Dar, in ceea ce ma priveste, as prefera sa atragem la discutii si alte "tipologii" de interlocutori. De pilda niste indivizi ceva mai elevati in exprimare, mai coerenti, mai clari si mai ancorati in realitatile sistemului penitenciar. Crezi ca este posibil? Pana atunci, insa, ne multumim si cu tine. Dar am prefera sa fii mai prietenos si mai aplicat. Chiar daca ne critici.

Anonim spunea...

Draga Plictisitule,

Inginereste, spuneam cam asa:

- pt o analiza corecta, care se prefigureze SOLUTII , splitati probleme legate de sistem de cele legate de oamenii care lucreaza in el
- dar nu uitati ca, adesea, profilul cerut pt o pozitie din sistem nu este fituit de catre cei ce, vremelnic il ocupa, ceea ce are, desigur, impact important asupra performantelor unui proces, chiar bine pus la punct- ceea ce ma tem ca nu e cazul ANP.

Pe final, o alta vorba de duh: "nimeni nu este profet in tara lui".

In rest, multumesc pt remarci, ma onoreaza...

Baba

PS

cit despre dezlinara din mintea mea, asa o fi daca zici mata...
intimplarea face insa ca lucrez in consultanta / busienss reegineering / project management de vreo zece anisori...
dar, asa cum bine le zici mata, ANP-ul are un grad de complexitate si un speific greu de intilnit in companiile multinationale in care eu lucrez.

O zi super tuturor.

Anonim spunea...

Dl. consultant, nivelul pregatirii reiese, nu trebuie declinat.

Domeniul in care iti desfasori activitatea nu este o garantie a calitatii opiniilor pe domeniul nostru.

Tot respectul pentru munca mata, dar si noi ne pricepem la ce facem.

Te asteptam in continuare cu opinii si mai putin cu urecheli arogante. Punctele de vedere ale societatii civile vor conta din ce in ce mai mult si vor fi esentiale cand sistemul nostru va ajunge, in sfarsit, pe agenda publica.

Anonim spunea...

Punctele de vedere ale societatii civile sunt binevenite daca nu ne deranjeaza. E o opinie des intalnita in randul functionarilor publici cu statut special.

Anonim spunea...

Sunteti suparati pe mine pentru ca nu am mot?

Anonim spunea...

Tema este interesanta, dar care o fi morala? Cu mot sau fara mot?

Anonim spunea...

Baba- parca asa te semnezi- , incerc sa te inteleg si , in ciuda faptului ca persisiti intr-o "complexitate" de exprimare care te face greu de inteles, apreciez faptul ca te incapatanezi sa ne oferi in continuare consultanta. M-ai cam dat pe spate cu termenii tai de "multinationala" dar te iert, nu esti chiar de lepadat. Insa chiar tu parca incercai sa sustii intr-o postare anterioara ca ne "focusam" pe probleme cand de fapt este vorba despre "tipologii" de oameni. Acuma vii si ne sfatuiesti ca trebuie sa "splitam" problemele de sistem de oamenii care lucreaza in el pentru a prefigura solutii. Domnule specialist, cu toata condescendenta, nu cred ca intr-o diagnoza de sistem putem(si nici nu trebuie) sa separam problemele in sine de oamenii care lucreaza si care, pana la urma , genereaza acele probleme. Sigur ca putem face o separare a alor, una abstracta, de dragul tehnicitatii analizei, dar cele doua aspecte nu pot si trebuie, cum spuneam sa fie separate. Ele trebuie analizate impreuna si "mixate" astfel incat sa rezulte, dupa cum bine spui, solutii la problemele de structura. Parerea mea. Si nu sunt inginer.

Anonim spunea...

Si nu, nu sunt suparat pe tine pentru ca nu ai mot. Esti ok, pana la urma. Ba chiar te admir. La banii tai, aia multi pe care-i castigi la multinationala , in loc sa te duci sa faci excursii prin tara sau prin lume in loc sa faci cumparaturi prin magazine de fite sau sa stai ca boierul in fata plasmei aleia de 150 cm diagonala din sufrageria ta imensa si sa te uiti la un film bun, tu stai, bietul de tine, si-ti mananci ficatii cu niste functionari publici amarati si usor agresivi, care nu suporta sa primeasca sfaturi de la "societatea civila". Asta da perseverenta. Meriti , asadar, respectul nostru. Pe bune. O zi super si tie.

Anonim spunea...

M-am linistit! Sistemul este sanatos si functioneaza! Exista aici si in comentariile ultimelor articole toate semnele vitale ale unui sistem viguros: mancatoria interna si respingerea neconditionata a unor opinii exogene!

Have a nice week!

Anonim spunea...

Tara arde si BABA se piaptana....

Anonim spunea...

Viguros nu inseamna sanatos. Mi-a spus mie o babuta.

Anonim spunea...

În ce priveşte calitatea intelectuală a discursurilor, se pare acesta e nivelul oamenilor atraşi în dialog. Cel puţin până acum. Atunci de ce nu am spune că blogul se adresează celor mai puţin elevaţi?
Dar asta e problema noastră, fiecare deţine adevărul absolut, iar o opinie diferită va fi respinsă cu argumente goale de conţinut, exprimate cu aroganţă, de pe o poziţie de superioritate.
Este specific culturii penitenciare actuale.

Anonim spunea...

Ba, tu iar de iei de domnul Dumitrache? Te oftici ca poate? Ofticatu', ofticatu'...ha, ha, ha!

Anonim spunea...

ironia sortii - o asemenea alaturare a exemplului din materialul postat si seful de la galati.

la galati, de o saptamana, este imputernicit pentru 90 de zile unul pe nume tugui.
nu vreau sa spun ca omul este vinovat pentru numele care-l poarta, dar este atat de "reprezentativ" incat si numele se incadreaza perfect cu descrierea oamenilor din tara celor cu capete ascutite.

""Ţara lui Oblio" sau "cine n-are moţ, să-şi pună"".
iata cateva din valorile dupa care se ghideaza domnul nostru:
-sunt vinovati toti oamenii daca nu au ajuns ca mine;
-sunt vinovati toti cei care nu folosesc metodele mele de a accede in societate;
-pe cei care nu imi cer "ajutorul" ii consider rebeli si ii pun la punct;
-cu cat esti mai lingau si mai neprofesionist cu atat esti mai folositor;
-cei care stiu ca nu trebuie sa vorbeasca in sedinte dar sa fie atenti la sfaturile dintre sedinte au locurile lor in "consiliul de admnistratie al conducerii" samd.

nu vi se pare cunoscut modelul?
si cum va spuneam tocmai a fost "uns" acest domn.
astia sunt oamenii care populeaza sistemul, iar acesta a ajuns unde a ajuns.

nu va puneti sperante in examene, schimbari, alegeri sau alte minuni.
"schimbarea sefilor bucuria nebunilor" - spune o vorba inteleapta.

mihai v galati

Anonim spunea...

prosti, dar muti

Anonim spunea...

mihai v. din galati, tu nu cumva esti psihologul ala frustrat si agresiv de la cultural care ai dat examen pentru postul de director adjunct la interventie (la Galati)si ai picat cu succes? Ba cred ca da. Tot tu ai fost la Tg. Ocna la perfectionare si ai lasat dara si pe acolo de te injurau aia pe la colturi. Bai baiete, coboara cu picioarele pe pamant si revino-ti. Crezi ca puscaria Galati n-a putut si nu mai poate fara de-al de tine? Te inseli amarnic. Mare psiholog, mare profesionist, mare caracter, mare sfatuitor, atoatestiutor. Lasa-ne, mosule. N-o fi el Tugui vreun geniu dar tu nu-i ajungi nici la genunchi. E plina tara de psihologi ca tine(era sa zic psihologi prefacuti ca tine) care, de buni ce sunt, in loc sa se duca sa-si deschida vreun cabinet particular sau sa lucreze la vreo firma serioasa de selectionare a resurselor umane vine ca un milog la poarta puscariei pentru un salariu bun cum n-are nimeni in neamul lui si dupa cateva luni emite pretentii de sef. Cu psihologi ca tine capata lumea alergie la meseria asta, deosebita dealtfel. Fa-ti meseria cum trebuie si lasa pe altii sa te laude , modestule!

Anonim spunea...

gata, am ars combustibilul alocat reintegrarii.Am rezolvat problema si trecem mai departe, la abuzuri si coruptie. Cum a ramas cu cei de la socio si incotro e calea, cum retoric se intreba mihai v. galati, acest clasic in viata?

Anonim spunea...

Cred ca iar n-aveti shapca(basca), vorba ursului in bancul cu iepurashul. =)

Anonim spunea...

La comentarii despre greşelile altora ne pricepem cu toţii, nimic nu este mai uşor decît să improşti cu noroi şi să acuzi de incompetenţă pe cei care cum-necum au ajuns in poziţii de comandă.Acest lucru îl fac şi eu acum acuzîndu-i pe ce care acuză făra a privi lucrurile în compexitatea conjuncturii.Acum cîţiva ani un şef de-al meu intr-o şedinţă a spus ,, cui nu-i convine cum conduc eu , să facă în aşa fel şi să-mi ia locul"
Comentariile critice sunt binevenite , ele constituie frînă şi motor totodată, dar ele trebuie, asemeni moralei unei fabule să aibă şi o parte constructivă, o propunere cu soluţii obiective şi pe cît posibil eficiente.
E clar că sistemul se confruntă pe toate planurile cu probleme, e evident că ,,marginalizarea financiară" a născut situaţii aproape aberante cărora nu li se găsesc soluţii, şi ne-a adus in postura de a ne vîna unii pe alţii de a ne pasa unii altora reponsabilitatea nereuşitei, cînd de fapt ea aparţine insuşi politicii naţionale în domeniu.
Ar trebui ca, cei cărora le pasă cu adevărat de bunul mers al lucrurilor, să iniţieze o campanie de colectare a problemelor şi de descoperire a soluţiilor, indiferent din ce tabără fac parte. Dar acest lucru nu se va întîmpla niciodată pentru că toţi suntem ghidaţi, prioritar, de interesele personale şi tot ce ne preocupă este exploatare conjuncturii spre a ne favoriza.

Anonim spunea...

Ce vrajeala ieftina. Asta fac cei de la ANP de ani de zile. Colecteaza probleme si solutii, le clasifica si le arunca la gunoi. Esti naiv sau ce ai? Sau esti de la ANP si ne vinzi aceleasi gogosi?