Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 19 iunie 2008

Penitenciarul Codlea pe internet

Imagini din Penitenciarul Codlea au fost ieri publicate pe internet de către un deţinut. Deţinutul a fost identificat şi trimis la izolare dar problema telefoanelor din penitenciar(cu sau fără cameră foto încorporată) rămâne.
.
Imagini din Penitenciarul Codlea
.
Penitenciarul Codlea devine mai cunoscut decât ar trebui. Ieri la Pro TV am văzut un scurt reportaj referitor la publicarea pe internet a unor imagini din penitenciar. N-am reuşit să găsesc site-ul sursă dar am încercat să urmăresc cu atenţie comentariul Pro TV referitor la acest incident.
.
Imaginile arătate nu sunt atât de scandaloase pe cât s-ar crede din prezentarea cazului. Sunt banale şi fără vreo relevanţă pentru siguranţa locului de deţinere. Morga celor care-şi dădeau cu părerea nu este deloc justificată, dar nu trebuie ca această situaţie să fie tratată prea uşor. Telefoanele mobile continuă să fie introduse fără oprelişti în penitenciar.
.
Piaţa telefoanelor mobile în penitenciar este adevărata problemă
.
Deţinuţii cu dare de mână pot oricând să-şi procure un telefon fie pe la vizite, fie de pe piaţa internă, fie plătind pe cineva să-l aducă de afară. Dacă staţiile de bruiaj ar exista această problemă ar dispărea. Din păcate abordarea în sistem este aceea de a limita efectul nu de a înlătura cauza.
.
Se preferă efectuarea a sute de percheziţii care, cu siguranţă, costă mai mult într-un an decât o soluţie tehnică. O instalaţie de bruiaj ar rezolva şi problema de piaţă a telefoanelor. N-ar mai exista cerere şi ar dispărea oferta.
.
Istoria se repetă pentru că nu sunt luate măsuri de stopare a acestui fenomen
.
Penitenciarul Codlea nu este un caz unicat în acest sens. Imagini din penitenciarul Deva (Bîrcea Mare) au fost acum vreo 2 ani publicate pe internet şi preluate de presă. Protestele din decembrie 2006 au fost filmate cu telefoane mobile şi transmise presei care le-a folosit intensiv.
.
Cazul lui Nuţu Cămătaru cel care îşi coordona afacerile din puşcărie este deja cunoscut. Au fost cazuri când deţinuţi conduceau reţele de prostituţie şi trafic de carne vie. Au fost cazuri când s-au comandat agresiuni, furturi sau tâlhării din penitenciar. Lista poate continua.
.
Semne de întrebare pentru conducerea Penitenciarului Codlea
.
În acest caz mai multe semne de întrebare există:
  • de ce a avut acest deţinut atâta libertate de mişcare?
  • de ce nu i-a fost găsit telefonul atâta timp?
  • de ce a putut să facă poze nestingherit?
  • cum a fost introdus şi de către cine ar fi o întrebare pur retorică.
***
Veşti de la ANP: Director nou(împuternicit) la Penitenciarul Rahova
.
Urmare a expirării mandatului dlui. procuror Laurenţiu Vintilă la conducerea Penitenciarului Rahova a fost împuternicit în funcţia de director dl. Denis Darie, ofiţer din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
.
Denis Darie a lucrat foarte puţin într-o unitate penitenciară, fiind de ani buni ofiţer specialist în cadrul Direcţiei Siguranţa Deţinerii şi Regim Penitenciar de la ANP. Este soţul dnei. Constanţa Darie, şefa Serviciului Evidenţă Deţinuţi din Penitenciarul Jilava şi este cunoscut ca fiind un 'pazist' destul de rigid.
.
Poate că un ofiţer din cadrul penitenciarului ar fi fost mai potrivit pentru această poziţie având în vedere experienţa destul de limitată a dlui. Darie. Rămâne însă de văzut dacă şi cum se va descurca.
.
Link-uri utile:

PS Azi Şpaiuc va fi prezent la Penitenciarul Spital Poarta Albă pentru înscăunarea noului director împuterncit.

12 comentarii:

Anonim spunea...

zau daca inteleg de ce va mirati... si va minunati. pentru cei care inca nu au citit legea 275/2006 si regulamentul de aplicare e suficient sa precizez ca detinutiilor le se creaza premiza detinerii de computere... eventual laptopuri. pai asta e de 100 de ori mai periculos decat telefonul mobil, din cauza capacitatii wireles... (adica fara fir). pai e suficient, zic eu, ca un "bine-intentionat", la o puscarie situata in oras, intre caonstructii civile (si cate nu sunt, Codlea inclusiv) sa monteze un emitator wireles puternic de natura sa le faciliteze detinutilor accesul la internet. si atuncea sa vezi... frate. adevarate reportaje din puscarie... nu site-uri pe net. escrocherii electronice, etc. (nu vreau sa le dau si eu idei). azi la codlea, maine-n toata tara... felicitari celui care a gandit si aprobat asa ceva... cea mai creatza si deschisa minte din sistem (nu dam nume). felicitari si celor care se opun achizitionarii si instalarii statiilor de bruiaj (la fel, fara nunme). mai pe romaneste, ei sunt adevaratii vinovati. sa fim seriosi... intrii pe net de pe orice telefon mai rasarit, restul tine doar de vointa... sau rea-vointa. si doar ca un fapt banal... presa de-abia acum s-a prins (deh, informatori prost informati), site-ul e din ianuarie... ha ha

Huginn spunea...

Site-ul e destul de ascuns. Eu nu am reuşit să-l găsesc folosind un motor de căutare.

Întâmplarea nu are nimic cu permisivitatea legii 275/2006. Telefonul este un obiect interzis.

La Rahova s-a găsit anul trecut un laptop cu cameră web şi modem.

Anonim spunea...

la rahova EXISTA staie de bruiaj. dar de ce nu este pusa in functiune / ce interese exista?
sau doar s-au cheltuit niste bani?
hugin ai dreptate dar nu totala,in camera pplilor unde sa gasit ce zici tu s-au mai gasit tot atunci 8 OPT tel mobile dintre care se poate enumera un N93 care acum nu ar mira dar atunci era vf tehnologic
s-ar putea sa gresesc cind zic opt, cred ca 9 totusi a trecut ceva timp de atunci
dragi directori luati exemplul rahovei cumparati statii (ca nu le luati din banii vostrii) si folositi-le cum o foloseste rahova (o ore de functionare)
ca noi mai stam si fara norma de hrana

Huginn spunea...

ghimpe de rahova_ trebuie să recunoşti că staţia de bruiaj, ca soluţie tehnică, este singura capabilă să elimine problema telefoanelor.

Mi se pare corect însă ce spui. Degeaba le cumpărăm dacă şefii nu le pornesc.

Mulţumesc pentru interes. Mă bucur că apare şi un ghimpe de rahova :-)

Anonim spunea...

dragii mei si la poarta alba s-a gasit laptop pe camera de detinere cind erau arestati fratii Vasea ai lumii interlope din constanta,insa control in pungi si corporal se face la singe agentilor care intra in serviciu,atunci cum domnilor? Nu se face control conducerii la singe,de ce ? Ei cauta cel mai mult sa se inbogateasca,altfel de ce s-ar bate pt. ciolan ? In bugetara o ppl. si-a deschis microferma ,si-a adus prepelite si nu mai stiu ce iar acum dincutza intentioneaza sa-l lase sa aduca si struti,iar tu nu ai voie cu pachet prea voluminos.Atunci pe unde intra toate telefoanele si altele? Ma mir ca nu sunt colegi de la Poarta Alba care sa scrie mai mult.Scriu numai asa vag,sau nu vor sa scrie de frica.Pacat ,greul noi il ducem.Pacat de Bejinariu,era un om drept si de asemenea Bejan,l-au sapat pt. a-l aduce pe Dincutza ca e de-al lor.Cind a facut sectia Valu si-a ridicat casa la Agigea si a pus tigla buna care a fost adusa la el acasa,etc. Pe cine prindea cu prostii il punea sa aduca cite o raba de piatra,sa ai treaca cu vederea,etc...Aaaa,sa vedeti toti sefii acum ca s-a incalzit la G.A.Z.-ul unitatii la baute si gratare,ca pt. asta iau salarii si prime mari,si cauta-i sa-ti semneze ceva....sa-i vada dzeu odata si pe astia

Anonim spunea...

prietene anonim am impresia ca esti genul care le stie pe toate......si nimic(altfel spus "aude ceva de la unu, ceva de la altu")si uite asa "suparat pe viata" se apuca de scris pe blog,ca vorba aia poti scrie ce vrei,chiar daca nu ai probe.
Ok hai sa le luam pe rand"
1)Ai spus:"In bugetara o ppl. si-a deschis microferma ,si-a adus prepelite si nu mai stiu ce iar acum dincutza intentioneaza sa-l lase sa aduca si struti" te-ai interesat daca este legal sau nu?
2)Dl Bejinariu intradevar a fost un adjunt bun fara indoiala
3)Pentru Dl Bejan toata admiratia,omul asta chiar a vrut sa faca ceva cand a venit aici,si a reusit in buna masura,dar a venit "celebra evadare"(bine,asta cu evadarea a fost picatura care a umplut paharul,caci i s-au imputat mai multe lucruri-pe scurt ,management defectuos-oarecum nedrept dupa umila mea parere)una peste alta eu cred ca a fost un bun director.
4)Esti PROST informat,Dl Dinca nu are casa la Agigea(de asta am spus ca vorbesti dupa ureche prietene..)
5)Daca tot stii atatea lucruri despre Dinca de ce nu dai si nume,te citez "Cind a facut sectia Valu si-a ridicat casa la Agigea si a pus tigla buna care a fost adusa la el acasa,etc. Pe cine prindea cu prostii il punea sa aduca cite o raba de piatra,sa ai treaca cu vederea,etc..."
Pai daca scriem asa sa ne aflam in treaba.........

Anonim spunea...

am lucrat la valu si stiu f. bine de tigla,sa nu ne ascundem dupa deget,nu din ce aud,conteaza ce vad.

Anonim spunea...

sau poate sustii ca nu are casa ,stii acolo unde invita familia Balasa cind au ce serba si pe dna de la afv care acum este ofitera ? ai uitat sa punctezi problema cu G.A.Z.-ul ,sau poate nici asta nu e adevarata ?...succes anonimule acolit...,pina la dovezile clare pe care le vrei nu ma voi sinchisi sa mai scriu.

Anonim spunea...

Asta cu casa e ca in bancul ala de la Radio Erevan,hai sa spun ca are casa la Agigea,chiar daca nu are acolo o avea el pe undeva o casa.........,pai si daca serbeaza care e problema,nu are voie?sau vrei sa ii alegi tu invitatii?.Cat despre G.A.Z nu stiu la ce te referi si nu vreau sa-mi dau cu parerea daca nu stiu(spre deosebire de tine).In incheiere vreau sa spun ca nu vreau sa polemizez cu tine,nu vreau sa devin aparatorul lui Dinca(mi-am precizat si pozitia in legatura cu Bejan-a fost un director bun indepartat oarecum nedrept).Daca vrei sa schimbi ceva pune si tu mana pe carte(nu asul de pica,dama de caro etc)dai examen,ocupi o functie si vei putea schimba ceva.In rest numai de bine,azi e o zi frumoasa numai buna de plaja,eu deja am plecat in Mamaia.Pa

Anonim spunea...

Bai fratilor stati putin pentru ca atunci cand se va trezi o puscarie cu cine stie ce cumparaturi pe net de cateva mii lei si sa vedeti atunci cum o sa cumpere statii de bruiaj si cu telefoanele sa fim seriosi ca serviciile sri,dia etc stiu de aceste tel dar vor sa ii lege si cu alte fapte nu credeti? sa auzim numai de bine .

Anonim spunea...

Daca cititi site-ul cu atentie, vedeti ca hotul care a scris acolo a scris lucruri destul de adevarate si de bun simt (trecand peste faptul ca a facut un lucru neregulamentar pe care inca nu l-a cercetat nimeni cu seriozitate). A scris cum il percep detinutii pe directorul lor(zero) si cine este adevaratul sef, cine are sange de lider si este respectat pentru tot ce a facut. Hotul a spus lucruri adevarate, atatea cate a stiut.

Anonim spunea...

Acest blog,vad ca-si face simtita prezenta ,doar in randul utilizatorilor dintr-o anumita zona a tarii.Ar trebui sa gasiti domnilor, o modalitatate sa-l faceti cunoscut in intreg sistemul penitenciar romanesc,sa fie informata toata ,,lumea" despre realitatile din acest infect si pestilential sistem.Majoritatea-si desfasoara activitatea conform prevederilor unor gugustiuci capatuitzi din sistem pe care-i inlatura numai schimbarea scenei politice, dar sa nu uitam ca ,,apa trece pietrele raman". Durerea este a acelora care si-au dedicat poate intreaga viata ,si au fost imbatati cu apa rece,,ca vezi Doamne ,va fi mai bine odata".Fuge... ,si acum... ,cel care poate...,si fuge acela care nu si-a aplecat capul spre ,,dulcele cur" al sefilor,nababi ai vechiului sistem pe care vrand,nevrand l-au mostenit unii. . Sabia lui Zamolxe loveste probabil in intreg sistem penitenciar romanesc. Ca dvs nu va ocupati doar decat de spaiuc,dar ce facem domnilor cu spaiucii din teritoriu?Cum poti sa numesti pe cineva director?,...adica nu ai avut tu nimic in comun cu realitatile din sistem, ai frecat madularu..... pe undeva ,prin vreun parchet,,zici ca ma refer la vreun fond forestier ,,unde scufita rosie si lupul si-au tras-o"si hoooooooop esti unul dintre spaiucii sistemului romanesc de penitentza.Atata timp cat ,sistemul ,dar sistemul in adevaratul sens al cuvantului nu va lua atitidine prin lupte sindicale ,si pana ce liderii sindicali nu vor lua o atitudine transanta ,pana atunci toata lumea va avea de suferit.Mai fratilor ,voi stiti cata leafa are un belit de gabor in puscariile unguresti?,pe voi va intereseaza doar faptul ca ,ce face spauic si acolitii lui,ca ,cine si cui a dat o functie datorita puterii cu,care l-a investit statul roman prin acolitii lui?,ca ar fi multe de povestit ,dar trebuie sa inteleaga cineva odata ca asa ,si in asemenea maniera va ajunge cutitul la osul cuiva,ma refer la oasele unor cadavre din sistemul romanesc de penitentza.Sincer ! ,am dat de blogul vostru printr-o conjunctura ,dar, terminati mai fratilor cu rautatile doar din teritoriu !!!,,mai apucati si rautati din ,,provincie".Prime de vacanta..,doar cand vor fi bani,ma refer la anul 2008, sa nu mai spun nimic de primele restante care nu s-au acordat,bani de tzinuta ,,dar care tzinuta?"infecta pe care,ar trebui sa o poarte cu mandrie ce-i care au contractat-o,s.a.m.d.Ar fi f .multe de carcotit dar toate astea nu ne ajuta pe noi cu nimic,si cand spun de ,,noi" ma refer la intregul sistem penitenciar romanesc,infect,putred, scarbavnic.Ca asa au reusit astia sa-l faca.