Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 20 iunie 2008

ANP - Comisia de disciplină scoasă din uz de către directorul general

N-am fost niciodată fan de comisii de disciplină. Mi se pare însă destul de "cool" că a ANP-ului Comisie de disciplină e desfiinţaţă pentru că nu e pe atât de disciplinată pe cât ar vrea şeful puşcăriilor.
.
Comisia de disciplină a ANP este desfiinţată
.
O veste care circula pe holurile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor acum câteva zile se confirmă. Comisia de disciplină a fost scoasă din uz de către Gheorghe Şpaiuc.
.
Motivul real al acestei operaţiuni l-am prezentat într-un articol anterior. Farfuridi Şpaiuc a încercat să dicteze 'constatările' comisiei şi nu i-a mers.
.
Pretextul mişculaţiei este îngrijorarea bruscă referitoare la activitatea de soluţionare a cauzelor disciplinare. Comisia de disciplină tot anunţa de luni bune conducerea ANP că nu poate funcţiona în condiţii normale având în vedere volumul mare de cauze, dar până mai ieri nu-i băga nimeni în seamă. Pe scurt:
  • prin adresa din 247545/18.12.2007 un număr de 4 şefi de direcţii din ANP propuneau, fără rezultat, lui Marius Iosif măsuri pentru eficientizarea activităţii Comisiei de disciplină.
  • prin adresa 206244/13.02.2008 a fost solicitată fără rezultat înlocuirea a 2 membrii care au fost detaşaţi;
  • prin adresa 211053/21.05.2008 se revine cu solicitarea de înlocuire a membrilor care erau detaşaţi de cîteva luni la alte unităţi penitenciare;
  • prin adresa 223262/04.06.2008, urmare a unei 'discuţii' cu Gheorghe Şpaiuc, preşedintele comisiei de disciplină reiterează aceleaşi solicitări;
  • prin adresa 224269/05.06.2008 Comisia de disciplină îi explică lui Şpaiuc ce înseamnă domiciliu şi de ce sesizările întocmite de acesta, în care refuză să se identifice conform legii, sunt clasate;
  • la 06.06.2008 majoritatea activă a membrilor comisiei de disciplină demisionează după ce li s-a cerut 'să judece la dictare'. Gheorghe Şpaiuc şi-a permis să ameninţe membrii comisiei de disciplină, iar aceştia s-au retras.
Dramă în două acte cu un actor, câţiva spectatori şi multe adrese
.
'Discuţia' a avut loc în data de 04.06.2006 şi a avut parte de două acte se pare. Un act neoficial în care Şpaiuc încerca să-şi expună propriile teze despre cum ar trebui să funcţioneze comisia de disciplină a ANP şi despre cum înainte de elaborarea referatului cauzei ar trebui să întrebe şi conducerea.

Aceste 'solicitări' au apărut, din câte se aude, ca urmare a vizitei dlui. Gheorghe Comunişteanu, directorul adjunct de la Jilava, cel care a fost prins că îşi conducea familia şi la serviciu.

Este vorba despre acelaşi Gheorghe Comunişteanu care a propus 5 sancţiuni într-o singură zi împotriva celui care sesizase comisia de disciplină în legătură cu incompatibilitatea.

Actul doi al 'discuţiei' s-a consumat cu proces verbal. Şpaiuc s-a gândit că aşa va putea motiva mişmaşul scoterii din uz a comisiei de disciplină indisciplinată. Procesul verbal înregistrat sub nr. 223476/04.06.2008 consemnează harnic starea de visare a directorului ANP.
.
Şpaiuc descoperă Comisia de disciplină şi se miră în scris

La primul punct Şpaiuc îşi exprimă nemulţumirea faţă de întârzâierile în soluţionarea cauzelor deşi situaţia era cunoscută de mai bine de 6 luni. Îl anunţăm pe dl. director că în toată această perioadă a fost şef pe la ANP şi trebuia să se ocupe de asta mai ales că ştabii au fost anunţaţi la timp.

Al doilea punct este rezultatul uşoarei dezorientări a lui Şpaiuc. Crezându-se încă la Parchet cere şi dosarul cauzei odată cu referatul pe care ar trebui să-l semneze. Aşa ca să mai dea dumnealui câte o indicaţie preţioasă.

La al treilea punct Şpaiuc consideră referatele ca fiind insuficient motivate şi explică de ce. Adică nu se ţine cont de argumentele în apărare. Naşpa dacă nu se ţine cont de argumentele în apărare dar directorul ANP nu e în drept să-şi dea cu părerea.

Comisia mai e învinovăţită că nu a făcut propuneri de îmbunătăţire a propriului cadru normativ şi că a clasat - aşa cum era normal dealtfel - sesizările care nu respectau condiţiile de procedură.

Drept urmare Comisia de disciplină şi-a pierdut prin demisie încă 4 dintre membri (în afara celor 3 deja detaşaţi). Aşa că vom avea una nouă.

Link-uri utile:

19 comentarii:

Anonim spunea...

Si in unitati directorii dicteaza deciziile comisiei de disciplina. Putini dintre membrii acestora au curajul sa decida dupa propria constiinta si dupa lege daca sefu' le impune o decizie. Daca, insa, reusesc sa se mentina verticali, hm..., mai vedem noi.

Huginn spunea...

Din păcate aveţi dreptate. Situaţia de la ANP nu este o excepţie. Este chiar regula.

Anonim spunea...

Scuze!
Am vrut sa scriu "membru al comisiei pus pe liber din motive de neaplecare" in fata majestatii sale.

Anonim spunea...

Uneori se decide dupa orgoliul directorului si se cauta apoi baza legala. Iese, saraca baza legala, siluita de-i sar fulgii. Noroc, totusi, cu instanta, da' e pacat sa ajunga oamenii pana acolo.

Anonim spunea...

Dar de evadarea de la Tr-Severin nu ziceti nimic? Nu e demna de luat in seama de dezbatut imprejurari si de tras niste concluzii? Lumea, daca e anonima vorbeste si acolo put multe. De la felul in care e gandita treaba acolo pana la modul in care a ajuns acel talhar acolo.

Huginn spunea...

Ba zicem şi despre evadarea de la Severin, dacă patria cere.Inca adunăm informaţii. Poate ne ajutaţi şi dumneavoastră la blogpenifest@yahoo.com.

După cum vedeţi încercăm să documentăm bine fiecare articol. Aşa că avem nevoie de informaţii clare şi documente de sprijin dacă este cazul.

Uneori punctul de plecare este tot ceea ce lipseşte. :-)

Anonim spunea...

iunie 20, 2008
"Garcea" de Maramures
Inainte de a va mai scrie cateva lucruri din viata Penitenciarului Baia Mare trebuie sa fac o precizare: la fel ca in libertate, atunci cand prin articolele mele critic si deranjez SISTEMUL, ma astept la reactii adverse, la abuzuri sau ilegalitati care sa fie savarsite impotriva mea cu scopul de a ma intimida. Sunt deci obisnuit cu asemenea reacti si sunt pregatit sa le infrunt fara probleme.
Exasperate de dezvaluirile mele, o serie de cadre ale Penitenciarului, folosindu-se de detinuti si alte "relatii" au "aranjat" un transfer al meu in alt penitenciar! In mintea acestor oameni bolnavi s-a nascut ideea ca scapand de mine, scapa de probleme!
Ei nu stiu, sarmanii, ca adevaratele informatii "bomba" despre un penitenciar nu pot fi culese decat in ALT penitenciar, unde limba detinutilor si cadrelor se "dezleaga" mai usor, unde nu mai exista teama de repercusiuni! De exemplu, aici, in Baia Mare am cules informatii extrem de interesante despre viata din penitenciarele Satu Mare, Jilava si Rahova! Le pastrez deocamdata pentru cand voi ajunge acolo (daca va fi sa fie). Oricum, despre penitenciarul Baia Mare nu voi inceta niciodata sa scriu! E placerea mea...
Cred ca in toate penitenciarele din Romania exista cadre de tipul plutonierului Garcea, personaj obtuz, fara valori sau principii de viata, obisnuit doar " sa respecte ordinele" primite de la superiori si sa se mandreasca cu prostia pe care o afiseaza nonsalant. Avem si in Baia Mare exemplare de genul asta!
Unul este ofiterul de servici FLORENTIN COSMA, un om care executa cu o placere sadica orice ordin de hartuire a detinutului.
De exemplu, a primit recent ordin sa gaseasca "cu orice pret" telefoanele mobile ascunse in camera unde sunt eu inchis. Au urmat perchezitii la sange executate de cadrele penitenciarului coordonate de acest Cosma. Furios ca n-a gasit nimic Cosma a taiat toate saltelele si a intors pe dos toata camera. Treizeci de oameni am lucrat apoi ca sa reparam tot ce stricase "Garcea"! In acelasi timp, daca un detinut pierde un cearceaf sau o patura i se impune imediat! Cosma mai are obiceiul sa injure detinutii care se aproprie de liberare. Daca acestia se enerveaza sau ii raspund cu aceiasi moneda sunt pedepsiti pentru mai mult timp.
Despre acest exemplar uman voi mai scrie pentru ca multe i se mai pun in carca, inclusiv sinuciderea unui cadru.
Ma opresc aici cu "portretul zilei" si voi reveni curand. Intre timp va mai spun doar ca am dat in judecata penitenciarul pentru amenajarea sectorului vizita conform legii. Astept sentinta...
CORNEL SABOU
P.S. Nu trece o zi fara ca acest "Garcea" al Penitenciarului din Baia Mare sa nu produca alte si alte evenimente penibile. Miercuri spre joi, pe la miezul noptii, a intrat brusc, in forta, intr-o camera cu detinuti de pe sectia a VI-a ("deschisi"). A inceput sa injure si sa blesteme. Un detinut s-a trezit si a fost imediat interogat de Cosma: "Cum, tu nu dormi la ora asta?". Apoi, "Garcea" a inceput sa dezveleasca mai multi detinuti care dormeau, dupa care a plecat trantind usa, injurand si blestemand. Solicit pe acesta cale efectuarea de urgenta a unui control psihologic pentru domnul Florentin Cosma! In cazul in care se va constata ca domnia sa are anumite afectiuni de natura psihica, trebuie tratat fara intarziere! In ceea ce priveste ticul nervos de a dezveli detinutii noaptea, imi exprim speranta ca acesta nu are tulburari de natura sexuala!
Pe curand...
Publicat de Cornel Sabou la ora 10:49 0 comentarii
Articole mai vechi .PENTRU ATENTIA COMOSIEI DE DISCIPLINA!!!

Anonim spunea...

Mai limbric zbuciumat

Acesta e un blog serios, nu-i pentru cei ca tine. Pentru voi sunt emisiuni non stop la OTV. Scrieti acolo ca va pupa Diaconescu si alti senili ca el,sau iesiti la CI-sti ca ei se ocupa cu de-astea si va mai dau si cate "unul de fumat" ca sa mai scoateti din voi anecdote dintr-astea.
Iti sugerez sa scrii la "Copiii spun lucruri traznite" ca acolo sunt povesti cu educatoare care dezvelesc noaptea copiii si se sperie de lup. Mai sunt si reclamele cu aia care povestesc filme...
Vezi-ti de treburile tale, ca dupa cum scrii dovedesti o forma accentuata de retard. Si lasa-l in pace pe dl.Cosma. E nervos ca nu s-au dat toti banii din salariu si data viitoare s-ar putea sa dai peste unul si mai nervos, de n-ai sa stii pe unde sa fugi...
Si de cand ma rog sunt atat de sensibili talharii si criminalii atunci cand sunt dezveliti? Cum de nu ati fost asa de stresati si atunci cand ati facut faptele, gunoaielor ce sunteti (pardon "exemplare umane" cum spui tu)...
Si sa nu faci tu "minti bolnave" pe aia care au grija sa nu te merlesti. Sa o faci pe mama-ta care te-a facut asa o pramatie, nu cei care-ti slugaresc hoitul zi si noapte prin puscarii.

Huginn spunea...

Anonim 14:46:00_ înţeleg că vă numiţi Cornel Sabou.

Nu cred că domnul Cosma este blamabil pentru faptul că a făcut percheziţia ca la carte. Penitenciarul Baia Mare nu este tabăra de vară de la Năvodari, iar anumite obiecte sunt interzise cu un scop.

Cred că acuza dumneavoastră în legătură cu sinuciderea unui coleg este o încercare neonorantă de a ne convinge.

Povestea cu intratul noaptea şi dezvelitul deţinuţilor este doar o poveste care nu va adormi nici un copil.

Domnul Cozma nu are ticuri nervoase şi nu este bolnav psihic. Pur şi simplu a ajuns subiectul dumneavoastră de încercări literare.

bazuka 16:55:00_ ştiu cum e. Totuşi vă rog să încercaţi să nu răspundeţi la astfel de comentarii folosind un limbaj agresiv şi injurios.

Anonim spunea...

OK Huginn.
Scuze, dar nu am putut sta pasiv cand un coleg a fost etichetat cu asemena atribute de un oarecare faptuitor penal cu pretentii de pension.

Ai dreptate. Nu trebuie bagati in seama. Multumesc pentru sfat.

Anonim spunea...

huginn stii ce rugaminte am eu la tine ? cand timpul iti permite sa dezvolti un subiect foarte sensibil pentru toti lucratori din penitenciare , si anume : cum se face ca acele persoane pe care politia le aresteaza cu surle si trambite sunt incatusati si mascatii roiesc pe langa ei , si din momentul depunerii in penitenciar gata cu catusele , la instante , parchet etc etc .am fost intrebati de f multe ori de persoane civile , chiar si de judecatori ca avem prea mult curaj sa aducem anumite "perle " [sa ma exprim elegant ] fara catuse la maini , iar politia vin cu acele persoane incatusate. poate aveti , timp si dezvoltati si aceasta problema care cred ca ne freamata pe majoritatea care lucram in sistem . bafta in continuare .

Anonim spunea...

E adevarat ca si la Baia Mare sunt probleme dar n-am crezut vreodata ca un "personaj" ca si recidivistul Cornel Sabou va ajunge sa fie preocupat de sistemul penitenciar si in special de locul unde este "pastrat in custodie".
Pentru cei care il cunosc orice comentariu este de prisos.

Sunt convins de inutilitatea comisiei de disciplina la nivelul ANP. Ce sa faca comisia de disciplina cand treaba merge extraordinar in tot sistemul si probleme nu sunt!

Anonim spunea...

Ma bucur ca am epuizat toate subiectele cu adevarat importante pt. sistem si trecem la "de ce ducem la instanta, fara catuse la maini , niste infractori periculosi?". Eu propun , pe mai departe - desigur, dupa ce tratam la modul exhaustiv tema anterior mentionata - sa atacam urmatoarele subiecte:
1- unde se duc pasarile calatoare cand se duc?
2- cine a fost primul, oul sau gaina?
3 - exista viata dupa moarte?
4 - de ce trag clopotele, Mitica?
5 - de ce are bunicuta gura asa de mare?
Abia dupa ce terminam subiectele astea, am putea, eventual, sa discutam , in ordine pur aleatorie, si despre:
1- Cand mai scapam de dl. Spaiuc si de acolitii domniei sale?
2- Cand o sa ne faca si noua mai -marii de la ANP o uniforma decenta,frumoasa, bine croita si de calitate, sa ne fie drag sa o purtam?
3- Cand vor fi scosi la pensie coledzii nostri scoliti pana in 1989?
4- Cand vom avea si noi niste sefi cu care sa ne mandrim?
5- Cand o sa scapam de obsesia ca toti sefii sunt niste idioti- bagandu-i pe toti in aceeasi oala- si ca doar cei care injura si arata cu degetul mai pot pune ordine in sistem, chit ca dumnealor n-au comandat la viata lor decat bere la halba?
6- Cand o sa se impuna- ca si conditii de concurs pentru posturi de conducere- cursuri adevarate de management si realizari care sa demonstreze ca ai lasat naibii ceva bun in urma ta in calitate de sef,pe-acolo pe unde ai trecut?
7- Cand o sa se armonizeze legislatia penitenciara astfel incat sa nu ni se mai ceara sa facem in cateva ore tot felul de propuneri, sugestii, modificari, paramodificari etc la cele existente?
8- Ce posibilitati avem sa scapam de sistemul asta schizofrenic si sa plecam la niste institutii "normale la cap"?
9- Cand o sa ajungem sa venim la serviciu de placere si sa nu ni se puna un nod in stomac atunci cand intram pe poarta puscariei?
10- Cand o sa vad si eu un colectiv cu fete zambitoare , binevoitor si relaxat nu crispat si incruntat de parca ar fi in permanenta stare de alerta?
11-Cand vom putea inlocui frica si indiferenta cu luarea de atitudine?
12- Cand va conta si cel de langa noi si nu numai interesul propriu?
Si lista ar putea continua.

Asa ca acum , dupa ce am defulat destul incat sa pot avea un week-end placut- ceea ce va doresc si voua-, ma retrag in sucul meu propriu, multumit de faptul ca acest blog este vizitat de jdemii de cititori dintre care cativa, din cand in cand, sictiriti si suficienti ca si mine,mai posteaza cate ceva sperand intr-o mutatie benefica la nivelul uriasului cu picioare de lut care este sistemul penitenciar, mutatie care sa fie facuta cu aportul si la initiativa oricui dar nu a mea.
Multumesc pentru intelegere si week-end placut tuturor.

Anonim spunea...

comisia de disciplina anp ista a fost ,este si depinde de noi sa nu mai fie un mare babau, sprijinatoare a directiei de inspectie penitenciara, in serviciul puterii absolute care este directorul general

esti nu esti vinovat , devii pe loc daca se da ordin

sa spuna cineva din sistem ca nu i asa si blestemul cotofenei sa l ajunga

procedura din ordinul mj este a fi sau nu a fi pentru comisia "nepartinitoare" dar hranita cu singele, a se citi favorurile celui care a dat ordinul sacrificarii

argumentele in aparare a celor pe care ii asteapta rugul penitentei , sint inlaturate de
incoruptibilii comisiei

aduceti va aminte, de trista amintire , de Martiniuc, Andone ,Ilie Constantin si bella Pieleanu

nu i iau apararea lui Spaiuc,dar daca reuseste sa faca o comisie adevarata , va face un mare bine sistemului

mai bine scoasa din uz decit la comanda

cite sanctiuni de la comisia de disciplina au fost anulate de instanta , pentru ca au fost decise numai la ordin???

Anonim spunea...

Draga moderator!
Nu se vede sa fi ramas in pana de idei de postezi pe acest blog idioteniile unui detinut... Pai ce crede el ca e la pension aici? Ticalosul .... Trebuia sa ii faca si un dus rece ca vorba aia... e vara si trebuie sa se racoreasca domnul..... sa simta ca intradevar e la racoare.... Cred ca si numele il reprezinta: SA"BOU".... Avem atatea subiecte de dezbatut, incat publicarea ineptiilor acestui ZORRO mi se pare o idee total nepotrivita... Iar nespalatul acesta de detinut (la propriu) e un fel de N.M.SISEANU...

Anonim spunea...

ca tot veni vorba de detinuti....la noi se afla domnul ppl. zis Cabana,care vrea sa infiinteze in bugetara microferma,intai a adus bibilici,acum fraternizeaza cu Danut pentru struti.Parerea i s-a parut excelenta si dnului Spaiuc,pentru binele puscariei.Ce sa facem,mai e putin si ni se termina interimatul si tinem de scaunul de director si cu dintii.La centru se trage mai bine ca la sectie.Rusine voua.Aduceti-l pe Bejan inapoi,era un om cinstit si drept in ce priveste agentii,a cam dat in ofiteri si asta doare...de aia l-au dat jos.Sa vedeti cum o sa doara si cind o sa va rupeti gitul cazind vreodata de pe scaun...atunci poate ne veti intelege,dar nu aveti cum ca mai mereu stati i fata unitatii cu fundul pe card si acolo e mai jos.Si...sa mai speram in mai bine????????

Anonim spunea...

Domnul Sabou scrie ca un informator expirat care nu mai are acces la informatii si umfla unele de o banalitate asemanatoare cu a lui. Cu mentalitatea asta va mai scrie mult din penitenciarele romanesti, ca prin alte tari nu l-ar baga nimeni in seama. Si macar daca ar scrie ingrijit si cu talent.

Anonim spunea...

Problema cea mai mare este: "Cand vom trai si noi ziua aceea in care directorii acestia, care au niste salarii exorbitante doar pentru ca isi consuma cerneala din stilou, vor intreba intai de cadrele pe care le au in subordine si abia la urma vor intreba de detinuti, care seamana cu insectele de pe parbrizul masinii de care te chinui sa scapi si nu poti". Probabil ca nu o sa apuc ziua aceea desi mai am doar vreo 15 ani pana la pensie.

Anonim spunea...

Sonic, nazistule! Din cauza asta are sistemul o imagine atat de proasta, ca are militieni sadici ca tine. Detinutii sunt si ei oameni, nu muste zdrobite de care vrei sa scapi tu. De ce sa-ti mai pierzi 15 ani prin sistem? Du-te invirtindu-te si te angajeaza la un abator sau fa-te terminator de furnici ca atitudinile astea ale tale nu au ce sa caute daca lucrezi cu oamenii.