Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 11 martie 2008

Vorbiti penitenciareza?

„Pentru unii afacereza este o limbă străină. Pentru noi nu!”, conchide un spot pentru The Money Channel care abundă în termeni precum survey, cash flow, retail, CRM, feed – back, focus grup, main target, income report, market share, debriefing, strategy planner, CEO. (de văzut la: http://www.catavencu.ro/intern/din_ziare_si_tv/vorbiti_afacereza_2.html)

Limbajul complicat utilizat de postul de televiziune a fost transformat în acest spot dintr-un aparent neajuns într-o calitate evidenta. 


"Cine nu întelege ce se vorbeste la The Money Channel nu întelege pentru că nu vorbeşte pre limba lor. Astfel a apărut conceptul de AFACEREZĂ, noua limba a corporatistilor, a managerilor, a finantiştilor şamd. (sursa: http://www.imagoo.nu/made-in-advertising/vorbiti-afacereza-lectia-nr-2.html).

Şi o idee duce la alta... de ce nu un spot isteţ despre PENITENCIAREZĂ?
Sigur că n-ar mai fi isteţ pentru că ideea nu mai este nouă iar avantajul ineditului dispare. Dar câte se pot spune în penitenciareză... nici măcar o vagă acuzaţie de snobism n-ar naşte.

Românii verzi ar accepta fără rezerve limbajul celor care folosesc maimuţa (o banală oglindă) pentru a vedea ce face garda (angajaţi ai penitenciarului) şi îşi văd de combinaţii (mici afaceri) fără să deranjeze pe nimeni.


Dintre multele expresii în penitenciareză unele ies în faţă să lupte cu americanismenle biznisoide şi cred că nu se fac de râs.

  • 37 cu 1 (tupeu, îndrăzneală, curaj) îţi poate creşte cu siguranţă market share-ul în baracă (camera de deţinere);

  • capitalul (ţigări, cafea, bunuri de uz personal) este utilizat în acelaşi fel: consum, producţie, comerţ. Ecologiştii (vagabonzi) intră fără capital iar cărturarii (jucător de cărţi) riscă să-l piardă pe tot;

  • primarii (deţinuţi care ajung pentru prima dată în penitenciar) sunt victime sigure la şmen (obiect falsificat), ascultă orice mangleală (vorbe goale, de convingere) şi în consecinţă ies pe minus la material (bani) astfel încât problemele de cash –flow nu întârzâie să apară;

  • în schimb, dacă ai bulan (noroc) şi eşti prieten cu cine trebuie ajungi CEO (un soi de şef cu maşină, secretară şi salariu obscen de mare).
Mai clar, şi cu exemple la:
Deci... Vorbiţi penitenciareza? Pentru unii este o limbă străină!

1 comentarii:

Anonim spunea...

La un moment dat, cineva isi punea problema intocmirii unui ghid de conversatie romano-"penitenciareza"... Cred ca in continuare este de interes chestiunea ;)