Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 12 martie 2008

De ce ne mai arată americanii cu degetul?

Raportul Departamentului de stat al SUA privind drepturile omului în România în 2007 (Country Reports on Human Rights Practices - 2007) dat publicităţii în 11.03.2008 demonstrează fără drept de apel că în România există penitenciare.

Mulţi au auzit deja că aşa ar fi şi au scuipat repede în sân în speranţa că, dacă au comis-o n-o să fie prinşi iar dacă au fost prinşi vor putea demonstra că n-au comis-o, şi astfel vor evita acest loc neprietenos. Americanii nu fac decât să le confirme celor cu atenţia ocazional îndreptată către penitenciare că acest loc este mai mult decât neprietenos. („Prison conditions remained harsh and generally did not meet European standards” spune Raportul).
Astfel:
  1. starea igienei şi a asistenţei medicale în locul de deţinere nu atinge nici în glumă standardele internaţionale şi europene deşi supraaglomerarea nu mai este o problemă;
  2. activităţile zilnice în penitenciar se reduc în unele cazuri la 23 de ore de stat în cameră cu vorbitul prin vizetă aferent;
  3. pentru personal doar condiţii de muncă proaste şi multe aşteptări;
  4. siguranţa în locul de deţinere atât pentru deţinuţi cât şi pentru personal nu a cunoscut îmbunătăţiri decât în bilanţurile de 160 de pagini ale Administraţiei Penitenciarelor.(ANP)
Dacă trecem repede peste starea de ofuscare de tipul „ia uite domne ş’ăştia... parcă ei sunt mai breji” vedem că avem o problemă de imagine şi că suntem judecaţi la nivel internaţional chiar şi după calitatea detenţiei nu numai pe criteriul puşcăriabili-corupţi-care-sunt-încă-liberi-şi-apar-la-televizor-pe-post-de-victime.
Căderea americanilor de a ne arăta cu degetul nu e foarte importantă la acest moment. Capacitatea României de a gestiona un sistem execuţional penal este însă o problemă care nu poate fi tratată altfel decât serios.

2 comentarii:

Anonim spunea...

E o nevoie urgenta de psihologi in penitenciare. E o nevoie urgenta de reconstructia din temelii a unor penitenciare. Sistemul de a-i tine pe mai multi in aceeasi camera e dezastruos mai ales pentru cei care sunt pentru prima oara incarcerati. E nevoie urgenta de crearea cel putin a unui penitenciar pentru persoanele private de libertate cu probleme psihice.

Anonim spunea...

Cel mai mare COMPLEX PENITENCIAR din ROMÂNIA este O BOMBĂ BIOLOGICĂ.
Situat la aproximativ 5 km de la ieşirea din Bucureşti COMPLEXUL JILAVA este alcătuit din PENITENCIARUL BUCUREŞTI-JILAVA, PENITENCIARUL SPITAL-JILAVA şi BAZA DE APROVIZIONARE, GOSPODĂRIRE ŞI REPARAŢII.
Acest complex, fiind înconjurat cu garduri de SÂRMĂ GHIMPATĂ VECHE DE 40 ANI pe un perimetru de 3000 m, găzduieşte aproximativ 2500 de deţinuţi şi 1000 de funcţionari publici cu statut special, personal contractual, medicii, etc…, fiind construit peste un vechi fort care folosea la apărarea Bucureştiului şi care a fost transformat în închisoarea JILAVA, ,,FORTUL 13”.
Pe lângă faptul că acest complex este lipit de o GROAPĂ DE GUNOI IMPROVIZATĂ aparţinând COMPLEXULUI JILAVA ( practic tot gunoiul din COMPLEXUL JILAVA, aproximativ trei remorci de gunoi pe zi, este aruncat lângă gardul Complexului Jilava) ceea ce duce la infectarea pânzei freatice, APA CURENTĂ A COMPLEXULUI JILAVA NU ESTE POTABILĂ ( conform rezultatelor analizelor Ministerului Sănătăţii).
Practic, cu toate că Ministerului Sănătăţii A ADUS LA CUNOŞTINŢA Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor acest aspect care poate duce la ÎMBOLNĂVIREA DEŢINUŢILOR ŞI A PERSONALULUI care lucrează în COMPLEXUL JILAVA, 3500 DE OAMENI, Administraţia Naţională a Penitenciarelor A MUŞAMALIZAT ACEST LUCRU neasigurând nici până în prezent APA POTABILĂ CADRELOR ŞI DEŢINUŢILOR.
Subsolul SECŢIILOR de DEŢINERE ESTE INUNDAT CU MATERII FECALE ŞI GUNOAIE fiind de altfel plin cu ŞOBOLANI, când plouă MATERIILE FECALE AJUNG PÂNĂ ÎN CAMERELE DE DEŢINERE, iar personalul, ca să remedieze diferite defecţiuni din subsolul secţiilor de deţinere, ESTE NEVOIT SĂ INTRE PÂNĂ LA GÂT ÎN ACESTE MATERII FECALE.