Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 11 august 2010

Vox populi: formarea profesională nu există

Zice-se că un ofițer de formare profesională confruntat cu rezultatele mai mult decât dezastruoase ale sondajului de mai jos a avut următoarea replică: "Uitați-vă și la procentul celor care ar bate un deținut legat...". Continuarea scapă memoriei infidele a povestitorului, dar replica are un miez. 

Există oare interes pentru fomarea profesională?

La întrebarea noastră răspunsurile sunt absolut descurajante: 29% dintre respondenți consideră că inexistent este singurul lucru care se poate spune despre formarea profesională. Grav. Nici măcar nu mai contează că 33% consideră că este foarte slab și că 18% consideră că este... doar slab.

Așadar, sistemul de formare profesională în penitenciare este...
Excelent 10 (2%)
Foarte bun 9 (2%)
Bun 17 (4%)
Corespunzator 31 (8%)
Slab 66 (18%)
Foarte Slab 120 (33%)
Inexistent 106 (29%)
(Voturi: 359)

În condițiile în care ANP confundă formarea profesională cu acele convocări - absolut utile și necesare dar altceva -  după ce sindicatele s-au bătut tot anul trecut pentru ca 10% din veniturile proprii să fie alocate formării profesionale asta este perecepția referitoare la formarea profesională: INEXISTENTĂ.

Vă asigur însă că autorul acestui articol are tot respectul pentru cei câțiva ofițeri de formare profesională care se chinuie să schimbe ceva. Din păcate realitatea este tristă. Acesta e punctul de plecare, sau - dacă vreți - punctul zero: minunea asta de formare profesională nu există.

26 comentarii:

Anonim spunea...

Realitatea nu este cea prezentată de sondajele dumneavoastră.
Poate ne spuneți și metodele statistice folosite pentru selecționarea repondenților, sau marjele de eroare ale rezultatelor.
Ori în ce măsură cititorii penifestului reprezintă o populație semnificativă pentru sistemul penitenciar.
Din păcate pentru dumneavoastră, aceste date nu există.
Astfel, ceea ce prezentați, sub masca unor sondaje de opinie, sunt de fapt niște manipulări grosolane, cu raspunsuri multiple de pe mașini cu I.P.-uri schimbate.
Am mai întâlnit astfel de oameni.
Erau bvolnavi.

Huginn spunea...

@19:53
Exista 12.000 de salariati in sistemul penitenciar si o medie de 1200 de vizitatori unici pe zi ai penifestului.

Exista 21.000.000 de romani si este folosit un estantion de putin peste 1000 pentru reprezentativitate.

Cred ca cele este 300 de voturi sunt mai mult decat reprezentative. Intr-adevar pasul socicologic nu este stabilit stiintific, dar nici nu avem pretentia asta.

PS. Chiar credeti ca e posibil sa fie o manipulare? Care ar fi scopul?

Anonim spunea...

intr-adevar exista 15000000 de romai si jumatate l-au votat pe Basescu........numai "nepoti" im toate institutiile........terminatio cu laudele la adresa resurselor..........nu fac altceva decdas sa imparta coeficientii ....pe ce oare?...doar pe ochi frumosi?

Anonim spunea...

Faceti o verificare prin unitati si vedeti de unde provin actualii ofiteri cu formarea profesionala-mai precis ce munca au ``prestat`` inainte de a ajunge ofiteri!

Anonim spunea...

Fomarea profesionala din peniteniciarul1=1 adica Galatiul nimanui, este condusa de o fosta lucratoare SIPA-MICU AURA.Este o apropiata a judecatorului Burlibasa. Oricum greul biroului este dus de agentul PAIU GABRIEL,care nu are incotro si trebuie sa taca,dar si cind se va sparge.Din cite stim lucratorii din socio-educativ,in proportie de 80 la suta vor sa mearga la directorul general ptr. a demisiona,datorita faptului ca directorul-afemeiat pap usa cheala isi bate joc de ei,mai putin de Papatraian,care il ajuta atunci cind este beat si vrea sa se descarce.Oricum papusa cheala ,te va rezolva juristul inaintea anp-ului.Va punem in garda papusa cheala sa aveti grija ce restaurante frecventati pe timpul noptii si cu cine stati la masa.Oricum Vircolici said nu te ia in calcul,cum nu il ia nici pe Burlibasa,caruia ia zis in fata ca este depasit de situatia din unitate.Multa lume il face nebun pe Vircolici said,dar omul are si singe rece si coloana vertebrala.Sa traiesti Mihai ai fost de la inceput un lucrator, care nu ai inghit nedreptatea.Te-ai luptat chiar cu Tugui si cu Macacio.

Anonim spunea...

@ 11.08.2010, 20:48:00
Pai de unde sa provina acesti ofiteri: tot din sitemul asta care devine din ce in ce mai nenorocit, problema e ca unora nu le pasa de pregatirea profesionala, mai mult umbla sa vada daca ai boneta, cascheta, daca ai toti nasturii la camasa si din cand in cand mai vin si fac pe dasteptii cu tine intrebandu-te ce stii din L275 dar te intreaba numai din ce stiu ei...ce sa mai zic de folosirea tastelor (unii sunt varza), dar asta e, ne ducem crucea!

@11.08.2010, 19:53:00

Ai perfecta dreptate colega, HUGGIN "manipuleaza" la greu - cred ca ai probleme la etaj, apropo, cand ti-ai facut ultimul control psihologic? Bai, MANIPULATORUL este NENEA BALA il cunosti? Si tu faci parte din cei care pun "botul" la discursurile lui elevate...hai fa, ne lasi?!

Anonim spunea...

11.08.2010, 20:00:00

Vizitatori unici cu IP-uri dinamice, brr.
Manipularea este pentru o minte bolnavă.
Pentru un om negru, mai ales interior.

Anonim spunea...

pe cine pana mea il intereseaza formarea voastra profesionala,ba voi sunteti niste ofiteri care cred ca nu va mai gasiti obiectul munci si veniti sa ne stresati pe noi,astia ne-au taiat salariile ,nu mai avem cu ce plati rate,in toate penitenciarele se vorbeste de plecare in masa in alte zari,oameni nu mai au dupa ce bea apa si voi ma-ti inebunit cu formarea voastra profesionala,pe cati ii intereseaza formarea profesionala acum,in ce lume traiti.Am facut scoli,am facut cursuri de formare profesionala,am stat dupa program sa invatam legi noi,cu ce ne ajuta ba ,cand noi stam 13 ore in servici ,cand nu esti aparat de nimeni,cand aici in loc sa fim uniti, ne injuram si ne scoatem ochii unul la altul cat de mult muncim,cand in cadrul penitenciarelor orice schimbare se face cu viteza melcului,cand avem legi pe care nu le respecta statul,cand nu sunt bani,cand stam cu uniforma jerpelita,cand majoritatea din noi stam cu gandul la alt job,cand aici sunt o gramada de pruteanu care fara nici o nerusinare isi jignesc proprii colegi,cand toata ziua stam si ne uitam in ograda altuia,cand mai avem 4 luni pana la sfarsitul anului si eu nu am luat nici o zi de concediu pe anul asta,cand pe foisoare nu sunt rezerve,cand un subofiter face pe doua sectii,cand un subofiter pe tura de noapte ia si poarta din sectorul de detinere ,infirmerie si patrula prin curte,care-i rostul pregatiri.Cand vad cati psihologi sunt aici si dau vina violentei din penitenciare pe seama lipsei pregatirii ,ma enerveaza,nu asta domnilor ci lipsurile,suprasolicitarea,batjocorirea cadrelor de catre detinuti,nici macar retributia numai este ce a fost,lipsa personalului in schimburi ,duc la comportamente deviante.

Anonim spunea...

Formarea, ne place tuturor, dar să nu fie deloc dacă se poate. Ea este acarul păun al pușcăriilor. Pentru orice problemă este vinovată. Nivelul ei este acela pe care i-l facem toți cei care ne desfășuram activitatea în sistemul penitenciar.

Anonim spunea...

Ce știu despre formare profesională cei care postează pe acest blog?
Vă propun o discuție constructivă, poate aveți soluții. Prezentați-le.

Huginn spunea...

@ 22:11
Poate ne ajutati dumneavoastra cu o introducere de meserias. Daca se intampla promit ca oricare dintre cei mai obositi colegi, iesiti din tura de noapte fara rezerve, va face ceva de 2 ori mai bun. :)

Anonim spunea...

pentru 11.08.2010, 19:53:00
Esti unul dintre ofiterii cu formarea profesionala care, prin sistemul e-learning introdus, mai nou in unitai, au o singura ocupatie, aceea de a verifica accesarile pe cursuri???
Tot este ceva decat sa tai frunze la caini...
Sistemul e-learning, adica formarea continua la distanta prin intermediul calculatorului este folosit din anii '90 in organizatiile unde cursantii nu pot participa la cursurile traditionale, dupa modelul universitatilor deschise si la distanta din tarile tehnologizate.
Formarea profesionala a personalului din sistemul penitenciar prin folosirea alternativei e-learning este o mare pierdere de timp iar rezulatele ineficiente se vor vedea cat de curand. Pt ca acest sistemm sa dea rezultate sunt necesare cateva elemente simple care insa lipsesc cu desavarsire:
- personalul trebuie sa aiba experienta in domeniul computerelor. 75% din cadre nu stiu sa foloseasca calculatorul.
- este nevoie de constituirea unui grup pedagogic (team teaching) pentru transmiterea si dobandirea celor mai noi cunostinte in domeniu. La noi temele sunt penibile si elaborate de asa zisi lectori a caror competente si cunostinte profesionale sunt de nota zero.
-personalul trebuie constientizat de importanta instruirii. Zilnic se acceaseaza temele dar nu le citeste nimeni, important este ca cel de la formare prof. sa vada ca ai accesat cat mai mult timp.
Parerea mea este ca aceasta alternativa de perfectionare continua este focalizata pe cursant si nu pe sistemul educational si dobandirea de noi cunostinte,informatii. Instruirea/formarea profesionala traditionala, prin comunicarea directa dintre profesor-cursat si implicarea in activitati practice permit dezvoltarea abilitatilor naturale ale unei persoane, de a se simti activa in mediul in care traieste.
Cat despre manipulare, sa fim seriosi...formarea profesionala in sistemul penitenciar a fost si este dezastruoasa....Daca vrei sa te perfectionezi, trebuie sa -ti platesti cursul, pt ca ANP nu a alocat bani la unitati sau nu poti participa, pt ca trebuie perfectionati mai intai specialistii din ANP.

Anonim spunea...

pentru 11.08.2010, 19:53:00
Esti unul dintre ofiterii cu formarea profesionala care, prin sistemul e-learning introdus, mai nou in unitai, au o singura ocupatie, aceea de a verifica accesarile pe cursuri???
Tot este ceva decat sa tai frunze la caini...
Sistemul e-learning, adica formarea continua la distanta prin intermediul calculatorului este folosit din anii '90 in organizatiile unde cursantii nu pot participa la cursurile traditionale, dupa modelul universitatilor deschise si la distanta din tarile tehnologizate.
Formarea profesionala a personalului din sistemul penitenciar prin folosirea alternativei e-learning este o mare pierdere de timp iar rezulatele ineficiente se vor vedea cat de curand. Pt ca acest sistemm sa dea rezultate sunt necesare cateva elemente simple care insa lipsesc cu desavarsire:
- personalul trebuie sa aiba experienta in domeniul computerelor. 75% din cadre nu stiu sa foloseasca calculatorul.
- este nevoie de constituirea unui grup pedagogic (team teaching) pentru transmiterea si dobandirea celor mai noi cunostinte in domeniu. La noi temele sunt penibile si elaborate de asa zisi lectori a caror competente si cunostinte profesionale sunt de nota zero.
-personalul trebuie constientizat de importanta instruirii. Zilnic se acceaseaza temele dar nu le citeste nimeni, important este ca cel de la formare prof. sa vada ca ai accesat cat mai mult timp.
Parerea mea este ca aceasta alternativa de perfectionare continua este focalizata pe cursant si nu pe sistemul educational si dobandirea de noi cunostinte,informatii. Instruirea/formarea profesionala traditionala, prin comunicarea directa dintre profesor-cursat si implicarea in activitati practice permit dezvoltarea abilitatilor naturale ale unei persoane, de a se simti activa in mediul in care traieste.
Cat despre manipulare, sa fim seriosi...formarea profesionala in sistemul penitenciar a fost si este dezastruoasa....Daca vrei sa te perfectionezi, trebuie sa -ti platesti cursul, pt ca ANP nu a alocat bani la unitati sau nu poti participa, pt ca trebuie perfectionati mai intai specialistii din ANP.

Anonim spunea...

Huginn,

cu respect, dar timpurile din ziua de azi in care fiecare angajat al sistemului isi bate capul cu ultimul salariu incasat, nu cred ca ne arde de pregatire profesionala. Subiectele ar trebui sa fie cu totul altele.
Sincer apreciez implicarea ta in unitati dar macar vorbeste-le oamenilor, incurajeaza-i sau minte-i intr-un fel pentru a le fi mai usor. Chestia cu pregatirea in conditiile de acum nu isi are rostul. Nu fi si tu ca ceilalti.

Cu respect,

Anonim spunea...

Propunere pentru domnul Dumitrascu Sorin,

Stimate domnule presedinte,

Ca sa fim solidari cu colegul nostru de la penitenciarul Colibasi Valentin Deleanu , propun un demers cat se poate de simplu si probabil eficient.

Intocmiti d-voastra o petitie catre Primul Ministru in care sa specificati intamplarea, cum a expediat colegul nostru emailul, ce a solicitat, cum a fost tratata exprimarea libera, urmand sa postati pe situl sindicatului sau pe blog petitia sa poate fi salvata de alti functionari si sa stabiliti o data si o ora in care petitia sa fie expediata la aceiasi adresa de email la guvern de toti functionari care doresc sa fie solidari cu colegul nostru.

Ora sa fie seara ca ne trezim toti in comisia de disciplina.

Anonim spunea...

Trebuie mentionat ca, din pacate, formarea profesionala a personalului depinde in mod direct de seful grupei de pregatire, seful de sector in speta. Daca seful este asa cum este... ca este imputernicit sau nu, ca este detasat, si pur si simpu nu il intereseaza, ce asteptari sa avem? Imi pare rau ca trebuie sa spun, dar trebuie sa recunoastem ca acesti sefi nici macar nu stiu sa controleze activitatea ce o coordoneaza, dar sa mai faca pregatire...
Degeaba vrea ofiterul cu formarea... daca seful de grupa ii spune..."cine esti tu sa-mi spui tu mie ce sa fac?"
Jalnic domnilor colegi..
Ca sa nu mai zic de acele convocari in care apar asa zisi lectori din unitati penitenciare ce habar n-au cu ce se mananca sectorul in care lucreaza, dar sa mai spuna cate ceva noua, cursantilor...
Pacat, mare pacat...
In final consider ca formarea profesionala ar trebui sa depinda direct de centru... de ANP, numai asa pot fi sefii nostrii verificati.
Cu stima.

Anonim spunea...

ptr 22.26
Aveti dreptate la cele spuse... in mare parte, este adevarat.
Insa ma intreb, cati dintre cei ce se numesc lectori au acele module de psihopedagogie?
Un numar redus, sunt sigur.
Si ne intrebam atunci cand vin la sala si prezinta stiu eu ce eveniment sau chiar si un nou regulament recent aparut,pur si simplu il citesc... Nimic in plus. Pe cand un bun psihopedagog stie cum trebuie sa expuna acea tema, stie ce trebuie sa retina receptorii si culmea, chiar retin.
Trebuie sa recunoastem, e-learning-ul chiar este ok. Temele trebuie prelucrate de un "specialist" si aici nu ma refer la pazist, financiarist sau alte sectoare, ci pur si simplu la un specialist care stie cum sa expuna acele teme in asa fel incat sa ramai cu ceva cand accesezi temele respective.
Multa sanatate colegilor din sistem.

Anonim spunea...

@11.08.2010, 22:11:00
Pai, acum 3 ani cand erai agent,in afara de cele 2 ordine ale ministrului justitiei (2793/2002 si 2855/2004)si Legea nr. 293/2004 ai avut si alta bibliografie stabilita pt concursul de ofiter cu formarea profesionala?
Da multa legislatie ai avut de invatat fata draga si bineinteles ca ai luat examenul la care ai participat singura...
Daca vrei sa vorbim despre formarea prof. din ANP, am o propunere... sa se desfiinteze functiile inutile de ofiteri pt formare din unitati pt ca oricum , singurul rol pe care il au este de bagatori de seama. Practica a demonstrat ca formarea profesionala a personalului se face cu adevarat numai la unitatile de formare de la Targu Ocna si Arad.

Anonim spunea...

Solicitam sistarea tuturor convocarilor.

Nea Gigi Iftinca specialistu' lu' peste in resurse umane sa organizeze convocari numai dupa ce se asigura ca are toate resursele necesare ( financiare,logistice ,etc)organizarii unui astfel de demers nu sa vina functionarii pe banii lor si cu masinile lor , mai mult fiind obligati sa vina cu masina burduf ca vezi doamne trebuie sa ia si ceilalti colegi ca este criza.

Banii cheltuiti de functionari la convocari sunt recuperati dupa luni de zile.

Anonim spunea...

"La noi temele sunt penibile si elaborate de asa zisi lectori a caror competente si cunostinte profesionale sunt de nota zero."

Asa spune mai sus un coleg si sunt de acord cu el. In sistemul penitenciar asta e marea problema: ca toata lumea se pricepe sa predea. Sunt lectori fara pregatire psihopedagogica. Doar il iei si il trimiti sa tina un curs? Simplul fapt ca s-a angajat intr-un domeniu unde erau locuri libere nu il face si specialist in acest domeniu.
Formarea profesionala e necesara. Ma scuzati, dar multi nu-si cunosc atributiile, lucreaza dupa ureche si ne mai miram ca nu merge treaba. Omul trebuie sa ocupe postul pentru care s-a pregatit. Nu e bun la toate. NU POATE FI.Diminuarea salariilor ne-a afectat pe toti. Sper ca nu ni s-au diminuat si creierele!

Anonim spunea...

ptr 23.11

Colegul sau... colega...
lasa-ma si cu Arad si Tg Ocna.. mari centre de pregatire...
Intreaba la Arad spre exemplu, cate trageri au facut cu debutantii aflati la curs?
O... adica zero
de ce?
ca-i centru de pregatire...
Pacat, mare pacat.

Anonim spunea...

Pentru 23:11:Lasa-ma cu centrul de pregatira de la Targo ocna.Am fost acolo si am vazut ce e.

Anonim spunea...

Acum cativa ani am lucrat la formare profesionala. Eram la inceput in acest sistem, eram tanar si dornic sa mut muntii din loc. Visam ca cel care lucreaza cu detinutul, pe langa experienta de viata sa aiba si o bruma de cunostinte in domeniu(invatatura nu stiu sa fi stricat nimanui. Am incercat sa transform orele de pregatire in discutii pentru a nuu fi plictisitoare. Am pus mult suflet. Apoi m-am gandit ca nimanui, un pic de sport nu strica (nu doar pe hartie)si ca in special in operativ i-ar ajuta pe oameni sa isi faca mai bine treaba si de asemenea sa scape de stres. Nu era criza pe atunci. Sau cel putin inca nu i se spunea asa. Alergam. Ma zbateam. Credeam ca pot face diferenta. Ca vor intelege ca rolul meu nu era de a enerva ci de a ajuta. Ca totul ( poate si niste ordine mai vechi) poate imbraca o haina placuta. Si ca oamenii nostri, colegii nostri vor aprecia. Si nu a fost asa. Sunt foarte putini cei care asculta, care vor sa invete ceva in plus sau sa vina macar cu sugestii de imbunatatire. Dam foarte usor cu piatra ... din pacate. Sunt vremuri grele, asa este dar si oameni dezinteresati care poarta ochelari de cai. Acesta este adevarul. Am citit postarile si nu am gasit NIMIC constructiv. Nicio sugestie. Usurati-va munca, oameni buni, ura, invidia si lenea nu va vor aduce nimic bun. Vrem sa schimbam ceva, atunci faceti ceva! Si ... a propos, cei de la resurse nu calculeaza doar coeficientii. Sunt in slujba dumneavoastra si se ocupa de tot ce tine de activitatea dumneavoastra profesionala - de la incadrari - pana la pensionari, de la acordarea diferitelor sporuri pana la sanctionari disciplinare. Va garantez ca este o plaja destul de mare de atributii. Dar nu-i asa ca toti muncim? Sau ... cel putin asa ar trebui. Nu toti suntem albie de porci. Unii chiar ne meritam painea.

Anonim spunea...

Formarea mea profesională este o problemă care în primul rând mă interesează pe mine personal. Dar oare eu fac ceva pentru asta?
Am dreptul, moral de a aspira la tot soiul de funcții unele mai mari decât altele, când efortul meu în a mă pregăti este unul aproape nul? Atunci când cei din jurul meu vor să mă trimită la un curs de pregătire și eu refuz, că nu este de acord soția, sau că ”pierd bani la salar șefu”, eu mai pot emite pretenții? Dar înainte de a mă gândi la o funcție superioară, oare nu sunt chiar în pericol de a-mi pierde slujba? Și dacă chiar se întâmplă?
Vinovat este ofițerul cu formarea profesională, sau șeful, că eu, de fapt, sunt un foarte bun lucrător. Știu eu asta.

Anonim spunea...

@ 12.08.2010 14:26:00. LASA-MA CU FORMAREA PROFESIONALA CA TAIATI FRUNZE LA CIINI,NU STITI PE CE LUATI SALARIUL.V-ATI UMPLUT BIROUL SA AVETI CU CINE SA BETI CAFEAUA DIMINEATA,DEH IN FOISOR NU E AER CONDITIONAT.EU V-AS RESTRUCTURA PRIMII,IAR PREGATIREA SA SE FACA IN CENTRE ADEVARATE CA ARAD ,TG OCNA,.NU INTELEGETI CA SUNTETI VARZA VOI SI NU SUNTETI CAPABILI SA PREGATITI PE ALTII!!!!!!!!!!!ADIO!!

Anonim spunea...

ZIUA BUNA GEORGE.POATE VEI FI CHEMAT LA AUDIENTA DE CINEVA DE PE LA ANP,,SI AR FI BINE SA LE SPUI REALITATEA DE LA TG.OCNA SI COLEGII VOR FI DE PARTEA TA CACI CHIAR E BATAIE DE JOC,UNII SUNT INCADRATI ;SEF ESCORTA;,DAR STAU LA BIROURI.E CORECT? ALTII SUNT AVANSATI DE NICI EI NU STIU CUM SI ALTII CU VECHIME SI EXPERIENTA AU INCADRARE DE DEBUTANTI....BAFTA GEORGE.