Legea salarizării va fi modificată complet şi nu se va mai ţine cont de salariile de referinţă din 2009, ci de cele diminuate din 2010, iar anual va fi dată o lege specială care va stabili nivelul salarial, la salariile de anul trecut putându-se reveni în cel puţin patru ani, spun sindicaliştii.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în noua lege a salarizării se va reveni la raportul de 1 la 15 între salariul minim şi maxim din sistemul bugetar.
În ceea ce priveşte salariul minim garantat, respectiv punctul unu din grilă, premierul a propus valoarea de 640 de lei, sindicaliştii cerând însă un minim de 700 de lei, a adăugat Hossu.
"Potrivit prognozelor, salariul minim garantat la nivelul economiei ar trebui să fie 860 de lei, în 2011. Ştim că acest lucru nu este posibil, dar cerem măcar un minim de 700-750 de lei, iar premierul a promis că va analiza această solicitare", a mai declarat Hossu.
Liderul "Cartel Alfa" a adăugat că această "modificare completă" a Legii salarizării unitare implică o nouă trecere prin Parlament sau o nouă asumare din partea premierului.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, vineri, la finalul discuţiilor cu premierul, care au avut loc la Palatul Victoria, că Legea 330 "va deveni istorie, în septembrie va fi înlocuită".
Costin a menţionat că salariile de referinţă din această nouă lege a salarizării nu vor mai fi cele din 2009, ci acualele salarii, adică cele diminuate cu 25 la sută.
Liderul BNS a mai spus că premierul a discutat cu sindicaliştii despre posibile majorări salariale cu 10-15 la sută, în 2011, mai mult pentru cei cu venituri mici, precizând că, în prezent, o treime din populaţia activă, respectiv 1,5 milioane de angajaţi, primeşte salariul minim pe economie.
Costin a subliniat faptul că în fiecare an va fi dată o lege specială care va stabili nivelul de salarizare, ţinându-se totodată cont de Legea bugetului din anul respectiv.
Potrivit lui Costin, în condiţiile în care Legea salarizării va fi modificată total şi va fi completată anual de o lege specială, se prelungeşte perioada până când fiecare salariat din România va beneficia de această Lege a salarizării, ajungându-se la 15-20 de ani.
Liderul BNS consideră că în cel puţin patru ani se va reveni la salariile din 2009.
Sindicaliştii au spus că luni vor primi din partea Guvernului proiectul noii Legi a salarizării, urmând să aibă loc discuţii între cele două părţi pentru analizarea acestuia.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, la Târgovişte, că se urmăreşte ca salariul minim pe economie să fie unic, în cuantum cuprins între 600 şi 700 de lei, în acest sens existând negocieri cu sindicatele şi cu patronatele. (sursa: Mediafax)
5 comentarii:
...deci...nu prea mai e de stat in Romania!
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/156777/Dupa-sfertuiala-din-2009-salariile-isi-vor-reveni-poate-in-2014.html
Atunci cu ce bani o sa mai traim!!!???
Vai de mama nostra fratilor trebuie sa vedem pe unde plecam ca nu mai e de stat. Sindicatele nu spun ca astia vor ca in contractele de munca sa nu mai existe angajat pe perioada nedeterminata!!!! vor sa ne faca zilieri toti sa fim pe perioada determinata!!! lucram cu ziua ce mama dracu
Eu deja nu am mai platit ratele la banci pentru ca am avut de ales intre a manca (eu, sotia si cei 3 copii)si a da dari.
Bancile ma cauta innebunite dar eu le dau cu flit.
Nu am propritati sau bunuri , ce pot sa-mi ia?
Cand am facut credite, munceam amandoi (atat eu cat si sotia)acum muncesc decat eu.
Au venit reprezentantii bancilor la penitenciar sa vb. cu Directorul iar acesta le-a spus ca nu se baga pe motiv ca la creditare, acestea(bancile) nu au venit sa intrebe si reprezentantii penitenciarului.
Asa ca...totul este spre bine.Doar la puscarie sa nu ajung iar daca ajung acolo (Doamne fereste) am toate drepturile (cazare, mancare, tv).Nu mai ramane decat sa fac zile fripte gardienilor.
Hai, ca viata nu-i asa de aspra, este chiar f. frumoasa.
La vita e bella !
21.08.2010, 13:07:00
Să trăiești.
Ești cel mai tareș.
Trimiteți un comentariu