Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 6 august 2010

Criminalul din noi

Într-un penitenciar din România un deținut a fost omorât în bătaie. Decesul a avut loc în data de 4 iunie 2010 după mai multe zile de bătaie. Un număr de angajați ai penitenciarului Galați au fost anchetați sub acuzația de omor și s-au făcut deja arestări.

Se întâmplă, veți spune. Orice pădure are uscăciuni. Asta ar fi zis și subsemnatul cu teama ca anatema să nu se așeze pe un întreg corp profesional. Nu putem fi cu toții de vină pentru faptele unor imbecili. Așa este, și cine pretinde altfel greșește.

Am văzut însă un comentariu care îmi confirmă în mare măsură bănuiala că, de fapt, brute care ar omorî un deținut în bătaie sunt destule printre noi. Pentru că sunt "împuțiți", pentru că "ne distrug sănătatea", pentru că avem salarii mici sau pentru că merită... unii dintre noi ar fi în stare.

Un exemplu este primul comentariu la un articol preluat pe un blog de penitenciare care sună cam așa: 
"daaa... sigur niste  animale... dar hotii astia imputiti ca ne distrug sanatatea si pierdem ani ca sa ii slujim pe ei pe un salariu de vanzator de ziare cum este... si suntem condusi de niste incompetenti... nu trebuia sa il omoare intradevar, dar 80 la suta merita batuti ca niste caini zilnic..." (anonim, 6 august 2010, 13:23)
Câți dintre colegii noștri gândesc la fel? Câți n-ar acționa exact la fel? Câți cred că "hoții ăștia împuțiți" sunt ființe inferioare? Câți cred că merită bătuți "ca niște animale"? Mă tem că prea mulți...

Link-uri inutile:
- Torţionarii din penitenciar
- Gardieni arestaţi pentru uciderea unui deţinut
- Un subcomisar şi doi gardieni, reţinuţi în cazul morţii unui ...

41 comentarii:

Anonim spunea...

IMI PARE FOARTE RAU DE COLEGII NOSTRI DA NU ASA ......DACA AFOST ASA .........DACA EI SUNT CEI CE AU FACUT ASTA SUNTEM OAMENI DETINUTU TE INJURA VORBESTE URIT DUMNEZEULE AM LUCRAT IN INTERIOR ITI IA TOTI MORTI SI RANITI IN P....LA LA UN MOMENT DAT CE DEZI ..SAU MAI BINE ,,,,,,,,,,,,NU
TRAGI AER IN PIEPT ITI REVI SI FACI CE ITI CERE LEGEA .CE ITI CER CEI CE NU STIU CE INSEAMNA SA ITI CALTI IN PICIOARE DEMNITATE , BARBATIE ,TOT TOT CE SE POATE NUMI PUTERE SUFLETEASCA ;INJURI ADUSE TIE COPIILOR SI FAMILIEI TALE .MORTILOR TAI RANITILOR .E GREU SA INTELEGI CIND INCHIZI O USA LA O CAMERA DE DETINERE DUPA PROGRAMUL DE AER ORDONAT SI PPL TE INJURA CA NU IL MAI LASI 10 MINUTE SI INCEPE SA TE FACA DE LE ADUNUI PE TOATE SI LA UN MOMENT DAT EXPLODEZI SI CIND PUI MINA PE UNU CA ASTA CARE AMURIT E GRELE .............DRAGI COLEGI STIU CA E NASOL DA TRE SA NE LINISTIM SA INGHITIM IN SEC CA DEACI NE LUAM BANUTU . ASTA E SITEMU FRATILOR NU TE AJUTA NIMENI ESTI FIUL PLOII

Gardianul spunea...

Pe langa faptele destul de grave ale unor colegi, demne de condamnat si demni de condamnare, imi staruie in minte comentariile mass-mediei: ,,doi G A R D I E N I si un subcomisar(ofiter)! Oare numai pentru faptul ca au devenit criminali au primit patalamaua de gardieni? Si atunci, de ce nu trei gardieni? Suna teribil si faptul in sine dar si faptul ca in secolul 21, in nomenclatorul mass-mediei si nu numai,ramanem tot gardieni! Si cand ma gandesc ca unii chiar suntem, zau ca ne meritam soarta! Hai pa!

si totusi spunea...

Impresionant articol! Cutremurător, precum realitatea.

Anonim spunea...

Multi veti spune ca sunt subiectiv. Dar stiu ca orice informatie inainte de a fi publicata, trebuie verificata din mai multe surse.
Huggin nu e corect sa te pronunti intr-un subiect atat de delicat doar din informatiile pe care le ai din presa si din comentariul unui “coleg” de al nostru despre care nu stii daca are sau nu probleme psihice, despre care nu stii daca intra sau nu intra in contact cu p.p.l. sau despre care nu stii daca are sau nu inclinatii spre violenta.
Cred ca ar trebui sa-ti pui serioase semne de intrebare cand vei afla ca in cazul cu pricina au fost implicati colegi de-ai nostri exemplari cu ani de experienta in sistemul penitenciar, cand vei afla ca procurorul a dispus masura retinerii colegilor nostrii in secial ca urmare a declaratiilor date de p.p.l (detinuti), cand stii ca detinutul in cauza era in stare de sevraj si iti poti imagina starea care o inducea in camera iar colegii acestuia nu erau chiar usa de biserica.
Nimeni nu spune ca nu s-a intervenit in noaptea aceea (si nu mai multe zile), dar din cateva palme nu se moare.
Iar anatema asupra noastra nu cade debarasandu-ne sau trecand cu vederea acest caz ci din contra elucidand si scotand la lumina adevarul.
Nu ar fi corect ca oameni de-ai nostrii sa treaca de partea cealalta a gratiilor si datorita crearii unui curent de opinie potrivnic.
E corect ca intr-un asemenea caz nimeni din ANP sau din conducerea unitatii sa nu iti acorde nici un sprijin, sa nu ai nici o protectie si toti sa te vaneze?
Si ma mai deranjeaza termenul de “imecili”, colegii nostrii sunt in faza de urmarire penala, daca se va dovedi ca moartea detinutului nu a survenit ca urmare a interventiei colegilor nostii, ce vei face Huggin? Tot imbecili raman pentru tine?

Anonim spunea...

Cati gandesc asa? Un "meserias" de Bistrita cu siguranta...

Mama, mama, ce i-as mai dori eu respectivului sa ajunga sa-si castige salariul vanzand ziare... Dar nu oricum, ci ca vanzator ambulant, prin intersectii si prin piete, prin ploaie si vant, ger si ninsoare sau prin canicula arzatoare. Vedea-l-as atunci vaicarindu-se, in timp ce-si va numara ditamai salariul... (sub) minim pe economie, salariu pentru care va munci cu adevarat, altfel... il va manca mama ajutorului social. Dar eu nu pot sa-i doresc asta. Asa ca sa-l ajute Dumnezeu dupa suflet!

Huginn spunea...

@ 01:28:

Stimate coleg informatia este verificata, si chiar comunicatu ANP la care am pus un link in text o confirma.

Ce nu intelegeti e ca un altul ar fi fost arestat din ziua CRIMEI. In acest caz 'colegii' nostri au fost arestati dupa 2 luni de anchete, verificari si paraverificari.

Ce nu intelegeti e ca bataia a fost flmata de camerele de supraveghere si ca certificatul medico-legal constata moartea in urma socului traumatc (ficat si splina rupte, coate rupte etc, nu echimoze si escoriatii).

Nu au fost cateva palme. Omul ala - da omul, a fost tarat de lanturi pe sectie si batut cu pumni si piciiare, legat de pat in camera si batut, si tot asa cateva zile. Asta e tortura nu bataie.

Ce nu intelegeti e ca au fost arestati 2 dintre cei 14 - 15 implicati si ca e posibil sa mai urmeze si altii...

Iata ca sunt destui care gandesc la fel. Din pacate...

Anonim spunea...

Am avut in cariera de OS, cdt. de sectie, sef de tura si sef serviciu paza (acum sunt tanar pensionar) numerosi detinuti in sevraj, beti, nebuni agitati, implicati in batai in camere, dar intotdeauna am avut masura in luarea masurilor impotriva acestora. Am folosit personal bastonul de multe ori si am permis folosirea lui insa strict in limita Regulamentului, iar acum dorm linistit, sunt respectat de fostii colegi si de fostii detinuti cu care ma intalnesc. Am avut multe momente in care mi-am muscat buzele si am considerat ca sunt mai inteligent, daca imi folosesc puterea, atat fizica cat si a functiei, doar in limita legala. VA ROG, dragi colegi, sa fiti inteligenti!

Anonim spunea...

Probabil sunt mari probleme la Galaţi, au fost nenumărate comentarii legate de acest penitenciar,moartea acestui deţinut vine să confirme gravele probleme de acolo.

Anonim spunea...

@07.08.2010, 01:28:00

penrtu tine, faptul că l-au bătut pe nenorocitul ăla în dreptul camerelor de supraveghere, este vreo dovadă de inteligenţă?
şi ăsta este doar cel mai prost argument în favoarea "inteligenţei" respectivilor.

Anonim spunea...

RECLAMĂ GRATUITĂ
Din pricina alcoolului, un gardian de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti riscă o condamnare, pentru că i-a înjurat, ameninţat cu moartea şi lovit pe doi agenţi de poliţie. Patru oameni s-au chinuit să-l încătuşeze, pentru că Dănăilă are peste o sută de kilograme.

Vineri seara, Adrian Dănăilă, de 32 de ani, a fost reţinut pe ordonanţă, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat sâmbătă instanţei, cu propunere de arestare preventivă, pentru ultraj. Azi dimineaţă a fost arestat pentru 20 de zile.

Anonim spunea...

Si lucratorul Burga de la Penitenciarul Focsani foloseste bastonul si forta fizica in "limita" Regulamentului, pe care il cunoaste "destul" de bine.

Anonim spunea...

Sa te folosest de regulament pentru a justifica bastonul si violenta temperata e o alta marlanie. Si ne mai si dam inteligenti. Pot intelege chiar si o palma data la nervi, dupa ce ai ramas la serviciu dupa o noapte, dupa ce ai fost tracasat o zi inteaga de detinuti, sefi, hartii, anepisti etc dar placerea de a lovi, placerea de a te bucura de suferinta celuilalt nu o pot intelege.

Anonim spunea...

Este o problema foarte sensibila pentru cei ce lucreaza in sistemul penitenciar. ANP ar trebui sa revina cu o pozitie foarte ferma in sprijinul marei mase de angajati onesti, desi m-as mira sa o faca. Ce se poate intampla ?Mentalul colectiv ar putea fi afectat de aceste evenimente legate de cei de la Galati si s-ar putea ajunge la o scadere a promptitudinii ripostei fata de acte reprobabile din partea ppl. Nu trebuie sa transformam penitenciarele patriei in pensioane de domnisori si domnisoare. Ne-am face munca infinit mai grea, ca sa nu mai spun de cresterea gradului de periculozitate al supravegherii ppl. Desigur, toate ripostele angajatilor fata de faptele neregulamentare ale ppl trebuie sa fie graduale, dar ferme. In plus, in aceasta pereioada, psihicul lucratorilor este puternic atacat de masurile de constrangere bugetara, fara precedent. S-ar putea ajunge la o relaxare mare a conditiilor de supraveghere, fara a se dori, neaparat, acest lucru. Inconstientul nostru lucreaza dupa legi netrecute prin Parlament ori inscrise in Hotarari de Guvern. Iata de ce spuneam ca o iesire hotarata la rampa a conducerii ANP este strict necesara. Chiar si pentru "pielea" lor, nu numai a noastra.

si totusi spunea...

Ceea ce au făcut colegii nostri va judeca instanta. Eu am perceput articolul ca un semnal de alarmă pentru noi, ceilalti. Fie că îi acuzăm, fie că îi apărăm în mintile noastre pe cei care sunt implicati în acel îngrozitor incident, ceea ce avem de făcut acum este să ne analizăm pe noi însine si să ne temem de acel criminal din noi.

Îi vedem pe detinuti ca fiind ultimii oameni, dacă mai fac cumva parte din specia umană, dar cât de aproape suntem de ei uneori!

Anonim spunea...

De experimentul de la Stanford realizat de Zimbardo ati auzit? Cautati pe google si veti intelege de ce apar aceste comportamente agresive, abuzive, in relatia cu detinutii.O explicatie stiitifica, extinsa ulterior pentru evenimentele de la Guantanamo.
Imi pare rau pentru colegii de la Galati, dar stiu sigur ca acolo exista de multa vreme probleme in relatia angajat-detinut. Uite ca pana la urma buba s-a spart si vor plati intr-un mod cel putin dramatic, pentru ei si familiile lor.

Anonim spunea...

Una peste alta ar trebui ca cei susi pusi sa vada ca sunt probleme in sistem si sa se gindeasca la cauzele care genereaza situatiile si sa incerce sa rezolve problemele ptr ca altfel o sa auzim de ala ca s-a impuscat la nu stiu ce pnt,ala ca si- gasit copilul ars(vezi cazul poarta alba)si de ce sa nu recunoastem,cei care lucreaza direct cu ppl acumuleaza multa energie negativa ptr ca ,,robinetul "a ramas deschis,legea le-a dat mult avint puscariasilor iar noi trebuie sa tinem situatia sub control .Cum? simplu 2 sau un gardian la 200 de detinuti,sa le rezolvi problemele ca daca nu dai dovada de lipsa de tact sau exces de zel,dar nu vreau sa va plictisesc cu lucruri pe care cei ce lucrati cu pp-leii stiti.
Sa auzim dfe bine dar se pare ca situatia noastra......a inceput sa fie...........

si totusi spunea...

@ 11.48

Se explică, dar nu se justifică. Suntem responsabili pentru deciziile pe care le luăm, chiar si în conditii extreme. Cu atât mai mult, trebuie să luăm aminte si mi se pare salutară aparitia acestui articol.

Anonim spunea...

Si dacă, acel ppl fost bătut ân cameră, de către alţi ppl, pentru a nu justifica răzbunări păersonale ,sau datorii mai vechi pe care acesta avea să le achite ..., şi, camerle de luat vederi au surprins decât acele momente prin cre au acţionat conform regulamentului,ppl-ul, ân fişa de constatare a decesului ânregiustrându-se cu stop cardiac, el de fapt,decedând ca urmare a şocului, rănile fiind provocate ca la orice altercaţie,fiind o lucrătură , pentru a se da, nişte exemple negative, şi pentru a se ânchide gurile sindicatelor , care militează pentru drepturile legale umane ale angajaţilor din structura A.N.P,pentru a numai face acţiuni de stradă=greve=, considerând că astfel oamenii preţuiesc mai mult jobul, evitând situaţii de asemenea anvergură, se poate avea ân vedere:- stimularea angajaţilor, pentru o mai bună coordonare a situaţiei de stress,faptul că lucrezi pe secîie şi te gândeşti căx,ppl care a comis o faptă ce contravine bunelor moravuri:crime, pedofilie,etc,te anjura, creandu-ti astfel o stare de disconfort psihic, interior, facand pe multi dint-re colegii nostri sa reactioneze astfel, creand situatii tensionate neavand o motivatie buna pusa la punct , o politica sociala bine determinata, chiar si in situatii de crizaa fdinanciara, nu ai cum sa ai un randament dorit chiar daca ei decizia de a destitui, pe x, si y, satatutul cadrelor militate spune ca art3al 1salariul se stabileste an functie de grad profesional complexitatea misiunii gradul de raspundere solicitarile la efort si cu nivelul unitatii unde asi desfasoara misiunea ,este legea salarizarii ,capitolul 3 dispozitii tranzitorii suna cam asa, elementele salariului de baza se actualizeaza ori de cate ori are loc o majorare ori o indexare asalariilor, asa cum aceste legii au fost date cu un scop anume ,si anume pentru a motiva angajatii , din structura M.J, dumneavastra domnilor directorii si manageri ce motivatie dati angajatilor pentru a dsetensiona starile de nesiguranta, daca legea spune clar, ca trebuie sa ne asigurati protectie sociala, asigurandu-ne noua va asigurati si dumneavastra o imagine mai buna si un confort psihic mai bun. Tot an aceeasi lege spune clar ca solicitarile la efort, amintesc ca acestea sunt de doua feluri: fizice si psihice ân psihice sau neuro psihice se âncadrează si dispeceratele , din câte ştiu eu, dacă nu se interpretează corect si nu se aplică legea corect oamenii nu au de unde sa stie, deci pentru ca un sistem să fie viabil trebuie să creaţi condiţii decente, pentru ca aceste condiţii sa fie decente trebuie sa ai o motivatie, atât interioară, cât şi palpabilă, pecuniara, si,.., deci trebuie analizată corect interpretată corect orice situatie, chiar si a colegilor de la Galati, daţi-ne si nouă voie să intervenim sub imperiul legii creându-ne o baza legala corectă , la urma urmei toţi suntem oameni si grşim, dar trebuie sa evitam asemenea situatii, e vorba de imaginea noastră ca instituţie . pentru o imagine corecta trebuie luate decizii corecte. Chiar dacă actuala conducere a considerat că salariile sunt prea mmari a aceste salarii au fost acordate ca şi politici sociale, acesta era ţi rolul lor de a motiva salariaţii, aşa cum şi primele tot celaşi rol l-au avut, dumneavastră ce condiţii ne creaţi?rre

Anonim spunea...

Oare cati cred ca suntem paznici la groapa de gunoi a societatii?

Anonim spunea...

DA, vorbeam de politici sociale, dar cred că ar trebui să aveţi ân vedere şi siguranţa protecţia cadrelor vă aduc ân discuţie cazul colegului de la Jilava, care a fost ameninţat va avea de suferit şi el şi familia sa, vă ântreb dragi colegi şi şefi: cu ce mă âncântă pe mine ca şi gardian că âmi apara poza ân ziar dacă nu sunt stimulat, şi nu am nici unfel de protecţie, câţi dint-re colegii noştri nu ar cădea subg bimperiul tentaţiilor, mai ale că salariile sunt aşa cum sunt şi nu avem nici o motivaţie decât cea interioară că faţă de societate ai dus misiunea la ândeplinit ân bune condiţii şi poţi ieşi la pensie liniştit. Ân societatea actuală trebuie să ai mentalitatea de ânvingător ca să poţi evita situaţii neplăcute. Âmi cer scuze pentru anumite greşili din textul anterior, citeam comentariile colegiilor zice o vorbă românească niciodată să nu spui niciodată.,poţi dormi liniştit şi ca os şi ca simplu gardian dar poţi să ai curajul să spui lucrurilor pe nume, asumându-ţi responsabilitatea, dar până la proba contrarie suntem simpli executanţi,făr drepturi egale, drepturi având mai multe ppl-urile decât noi oaMENII SIMPLII LUCRĂTORI DE PENITECIARE.

Anonim spunea...

Multi din sefii de penitenciare sunt numiti dupa chipul si asemanarea agramatului de Bala. Stie foarte bine sa acopere totala lipsa de eficienta cu un "surplus de proptcol".
Cheltuieste 25 milioane pe luna cu fiecare detinut fara sa aduca vreun beneficiu. Oare dl ministru pune botul la vrajeala de penitenciare? Oare traim numai in minciuna tot timpul?

Anonim spunea...

Societatea ânsăşi este o groapă, depinde de gropari, şi de calitatea produselor, nu am băgat cantitatea, cantitatea o au faptele şi de mentalitate.Probabil şi nu probabil ci cu siguranţă pentru a avea un sistem pus la punct trebuie să ştii cum să comunici cu angajaţii, pentru a avea performanţe trebuie să ai o motivaţie, motivează-i, stimulează-i pentru a avea performanţe, nestimulându-i nu ai cum să ai performanţe,poţi tu să le comunici oricâte ordine ai da, crează-le3 sentimentul apartenenţei, utilităţii, că sunt buni âi ceea ce fac, avem mulţi colegi buni, buni nu sunt numai cei care au excepţional ci aceia care pot face faţă cu brio stresului, vorbeam de mentalitatea de ânvingător, comunicarea are la bază motivaţia

Anonim spunea...

Am foast atacat de un detinut cu un cutit improvizat doar ptr. faptul ca i-am facut rapoarte(conform legii, ptr. abaterile facute).Au lipsit cativa centimetrii pana sa-mi taie jugulara.Cu toate ca eram dotat cu baston si spray lacrimogen nu am avut timpul necesar sa le foloses, astfel i-am aplicat un pumn (miscare de aparare mecanica), l-am imobilizat si l-am pus catuse.
Stiti ce s-a intamplat?:eu am fost bagat in comisia de disciplina iar detinutului i s-a schimbat regimul intr-unul favorabil(din inchis in R.S.D.).
Acum va intreb:unde este dreptatea?Sunt de acord ca nu trebuia sa-l lovesc dar era singura mea metoda de aparare intr-un timp asa de scurt(1, 2 secunde) .
Nu sunt de acord cu bataia tocmai de aceea insist cu vb. buna(de multe ori chiar da rezultate) dar nu functioneaza ptr. toti.
Suntem supusi unui stes mare si asta zilnic.Trebuie sa anticipam fapte care care sa ne fereasca de pericole si asta fara vre-o scoala de phihologie.Avem de aface cu detinuti bolnavi mintal(psihici); detinuti care nu au ce cauta intr-un penitenciar.
Cine ne apara pe noi?Statul, care este angajatorul isi bate joc de noi stiind ca nu avem nici o putere singuri.
Rog pe cei care au uitat cum este intr-un penitencir(birouri, etc) sa vina sa vada conditiile de munca si stresul penitenciar.
In Portugalia agentii de penitenciare sunt dotati cu baston, spray, catuse, statie, pe care nu ezita sa le foloseasca in cazuri minore (injuraturi, cand ii scuipa, ce sa mai spun atunci cand ii lovesc).La noi nimic nu functioneaza(spray-ul este gol, statia este stricata, detector de metale nu avem), noroc cu bastoanele de cauciuc.
Ce drepturi avem noi?Cum ni se asigura protectia?Dar protectia mintii?
Ar tebui sa dam statul in judecata.Nu sunt lucruri minore, sunt lucruri care fac diferenta intre viata si moarte.
Cat despre detinut, sincer, imi pare rau dar asta nu inseamna ca a fost usa de biserica.
Despre colegi ii rog sa fie mai atenti si sa aibe grije de vietile lor(si noi avem copii si vrem sa devenim bunici-dreptul nostru la viata unde este (protectia))
Sindicate sunt doar marionete(asta-i purul adevar).Totul este de ochii lumii.Cati dinte presedintii sindicali au ramas la fel de saraci ca inainte.Niciunul!Toti au apartamente si vile, ce sa mai spun de bani.
Daca intradevar au mandrie ii rog sa ne sprijine, sa ne apare interesele si vietile.
Si noi avem drepturi si noi avem copii si noi vrem sa apucam sa devenim bunici.

Anonim spunea...

@07.08.2010, 13:31:00

la Craiova, cu circa 5-6 ani în urmă, a fost nevoie de ameninţări şi sancţiuni pentru a-i convinge pe supraveghetori să poarte staţiile, cătuşele şi sprayurile.
Acum, dacă îi întrebi de ce nu le poartă iese scandal mare "ce domne, ne întoarcem iar la obiceiuri comuniste".
tot la craiova, unui deţinut surprins cu telefonul în buzunarul hanoracului, judecătorul delegat îi anulează R.I. pentru că a venit cu "martori" că nu era hanoracul lui şi nu ştia ce are în buzunare.

de multe ori, din ignoranţă sau din comoditate, şi noi greşim. cine ne ţine să nu acţionăm în instanţă în cazul unor schimbări de regim precum cea pomenită de tine, sau în cazul în care judecătorul delegat anulează rapoarte de incident?

Anonim spunea...

Suntem vulnerabili! Am plans cand am vazut baiatul colegului meu cum plangea. Intr-o zi poate plange copilul meu, ptr ca ma fac vinovat de complicitate, prin tacerea mea, la fapta de agresiune impotriva "stimei de sine", ptr ca accept sa lucrez intr-un sistem in care minciuna, ipocrizia, mita, neprofesionalismul sunt ridicate la rang de cinste, sunt calitati care te recomanda sa devii SEF.
Ma fac vinovat ca nu am avut suficient curaj ca atunci cand au venit fetele luminate de la ANP nu m-am ridicat in picioare si sa le spun cat de incompetenti sunt, cat de servili propriilor interese.Nu se face nimic ptr imbunatatirea sistemului, nu le pasa de noi de familiile noastre de copiii nostri.
Bala si haita de javre din jurul lui sunt autorii morali a tuturor faptelor savarsite in sistem.
Datorita lipsei unui cadrului legislativ aplicabil sistemului penitenciar ROMAN, elaborarii de decizii care satisfac numai propriile interese,ei se fac vinovati de tot ce este rau.
In ceea ce priveste cazul de la Galati sa le dea Dumnezeu putere colegilor implicati ptr a trece peste aceste momente dar si familiilor lor.
Iar voi stimati colegi nu aruncati cu piatre! Adevarul nu este cel prezentat nici de presa nici de ANP , ambele surse avand propriile interese.
Pe buzele multora dintre noi am citit fraza" bine ca n-am fost de tura"! De ce?

Anonim spunea...

Pe site-ul ANP scrie ca vor fi suspendati din functie cei 3 lucratori de la Galati.Pai de ce domnule Bala toti 3? Ori nu cunoasteti legislatia sau purtatoarea dumneavoastra declara numai prostii.Numai ptr cei 2 dl Bala se va emite decizie de suspendare, dar nu ne mai mira nimic.Daca nici noi nu dam declaratii profesioniste ce sa mai spunem de presa?

mihai virgolici spunea...

intr-adevar tot la ... galati.
nu te grabi huggin sa stabilesti veridicitatea imagini/scenariului creeat de procuror ca nu corespunde intocmai realitatii. lucrurile nu stau asa; la sfarsitul procesului vei vedea o alta stare de fapte. bineinteles, daca vei dori sa accepti si atunci cele spuse de instantele de judecata.

graba asta de a limpezi lucrurile, ptr noi insine sau ptr altii, nu face bine. gasirea unui tap ispasitor este frecventa atunci cand vrem sa ne reducem disonantele si vrem cat mai repede sa inlaturam ambiguitatile.
nu mai vorbesc de castigul imediat pe care-l avem situandu-ne mai aproape si mai repede de pozitia "oficiala" a momentului.

este un simulacru de justitie in tara asta, iar de tras la raspundere nu vor fi decat cei de jos.
cat priveste constituirea unui grup de 12 lucratori vizati de anchetator, nu este decat o strategie de rezolvare a unei probleme de serviciu ptr procuror si anume gasirea unui vinovat care sa suporte responsabilitatea unei morti.
se va da NUP la toti ceilalti.

cat despre "bataia din fata camerelor" .... iese total din discutie- afirmatie spusa chiar de procuror.
"si tot asa cateva zile" - tin sa-ti spun ca detinutul era de trei zile si cei care au fost arestati erau la prima tura cu detinutul. nu poti sa sugerezi ca venisera de acasa sa-l bata.
iar bataile multiple sunt speculatii. ceilalti sunt judecati ptr fals in declaratii nu pt batai multiple.

dau un exemplu cu o situatie similara dar rezolvata altfel in acelasi sistem.
la iasi acum vreo 5-6 ani a fost un caz cu un detinut mort in conditii suspecte de catre un gardian la vizeta, dar atmosfera de atunci din unitate, a facut ca lucrurile sa nu se precipite si sa nu fie nimeni tras la raspundere penal .

mie mi se pare ca tine de context, cat de priceputa si cat se implica conducerea in astfel de situatii.
asa cum si reciproc, contextul institutiei poate sa determine un anumit comportament din partea lucratorilor. acorda niste circumstante atenuante colegilor de la galati care au fost obisnuiti cu un anumit gen de interactionare cu detinutii. din 2007 prin BATAIE ORDONATA s-a instaurat linistea la galati, dupa ce tot conducerea facuse compromisurile cu detinutii care au degenerat ulterior. (am in vedere numeroasele rapoarte de folosirea mijloacelor de imobilizare).
oamenii sunt judecati printre altele si de abuz in serviciu si se pare ca aici vrea procurorul sa ajunga.

Anonim spunea...

Suntem cei mai buni in a lovi in colegii nostri. Fiecare avem senzatia ca stim cum sa reactionam in situatiile dificile, dar nimeni nu are capacitatea de a empatiza cu colegii. Pentru cei care nu-i cunosc , vreau doar sa precizez ca sunt oameni de calitate, capabili, fara nici un fel de probleme psihice. Exact ce s-a intamplat acolo nu stie nimeni, iar cei care privesc ppl ca fiind oameni, nu aqr tb sa devina atat de duri cand ii judeca pe colegii nostri.

si totusi spunea...

@ 17.45

Ai dreptate. Ar trebui să empatizăm cu suferinta umană, oriunde ar fi ea. Din ceea ce s-a întâmplat la Galati am putea să învătăm cu totii.

Anonim spunea...

Cred ca intocmesc 10 rapoarte de incident saptamanal dar degeaba deoarece Judecatorul Delegat crede detinutul.
Am ajuns sa fim condusi de ppl, sa ne fie frica sa-i pedepsim(legal).
Ne ameninta familiile, pe noi, ne injura si ne batjocoresc.
Daca noi reprezentam justitia, atunci ne meritam soarta.Asa Justitie, asa tratamente.
Acum ceva timp la un penitenciar din Italia, un detinut a atacat un agent scuipandu-l si rupandu-i camasa.Agentul impreuna cu colegii sai, l-au imobilizat si i-au aplicat o corectie cu bastoanele in prezenta sefului lor.
Din nefericire detinutul a decedat iar ei au fost dati afara, fiind judecati in libertate.
Seful lor fiind un ofiter prevazator, ptr. acel incident a intocmit actele necesare, facand poze si filmand actunea.
Au fost tarati prin tribunale cca 3 ani fiind pasibili de pedeapsa cu inchisoarea.In ultimul moment au schimbat avocatul care a intors totul la 360*.Acesta a spus in instanta ca agentii in acel moment reprezentau Justitia italiana si ca acestia(agentii) au facut acest gest deoarece Justitia nu merita sa fie terfelita, jignita sau batjocorita de nimeni.
Curtea Suprema a clasat cazul, repunandu-i pe toti in functiile avute anterior si platindu-le salariul pana in acel moment.
La noi este exact invers.Justitia a ajuns batjocura tuturor iar daca un agent (angajat) in timpul serviciului isi apara dreptul, viata sau integritatea(de orice fel) este anchetat, batjocorit, bagat in comisii de disciplina, etc.

kabul spunea...

Felicitari 07.08.2010, 18:19:00 pentru exemplul dat de tine. Probitatea morala a judecatorilor italieni si inteligenta acelui avocat fac ca unele state sa demonstreze ca sunt cu adevarat civilizate si de respectat in lume.
Noi insa, ca stat roman, nu facem altceva decat sa terfelim institutia Justitiei acceptand tacit mizeria oricarui puscarias, oricarui tomberonist ce-si permite sa calce in picioare autoritatile statului.
ALOOOO !!!! Guvernantilor ! Tu, cel ce te numesti a fi presedintele Romaniei ! Treziti-va si aduceti la lumina acest popor batjocorit de incompetenti, interlopi si scursuri ale societatii ! Puterea este in mainile voastre si cerem dreptul a ne proteja ! Ca lucrator de penitenciar, cer dreptul de a fi protejat de aceasta institutie ce reprezinta JUSTITIA !

ADAM spunea...

Imi este dor de o tara normala unde hotul e hot si cetateanul platitor de impozite este respectat si pus in fruntea societatii.
Acum vad ca hotul e erou si gardianul este tortionarul,dar sa revenim , hotul nu a luptat in munti contra comunismului cum ar crede doamna Hosu Login ci a luat in penis gardienii, familiile acestora ,rasa lor, adica a noastra,e normal? Moatrea a survenit datorita stopului cardiac , nu datorita asa ziselor lovituri.
Suntem normali sa judecam niste fapte care nu le cunoastem ci doar ne dam cu parerea.
Ma asteptam ca Hugg SA FACA APEL SA ANGAJAM AVOCATI CELEBRII SA NE APARAM COLEGII,NU SA-I CONDAMNAM NOI.

Huginn spunea...

@ 20:10
Am făcut ceva mai mult decât atât. Am făcut apel la omenie. Înțeleg că "hoțul" nu are dreptul.

Da, era condamnat pentru un furtișag și probabil că era deja un om pierdut, nu merita însă să moară.

Nu mințiți și dumneavoastră. Pe certificatul medico-legal scrie exact ce organe au fost lezate și motivul decesului: ȘOC TRAUMATIC.

Eu am votat cu base! sa-mi fie de cap! spunea...

Romania nu a fost pregatita sa intre in UE si UE nu a fost pregatita sa ne primeasca ca si partener egal, doar ca pe menajera buna la toate!In acest context, am fost obligati sa aplicam o legislatie si sa adoptam normele unei societati supercivilizate, inaplicabile societatii mediocre, cu mentalitati arhaice! Aici, drepturile acordate in penitenciar, programele educationale si de reeducare, aplicabile unor indivizi certati cu legea, dar apartinand unor civilizatii mult avansate si implicit, avand o constiinta superioara celor autohtoni,au contribuit la crearea unei populatii penitenciare care a stiut sa foloseasca toate acestea pentru contracararea tuturor actiunilor ,indeosebi legale, indreptate impotriva ei!PPl are drepturi mai multe ca orice cetatean liber, o protectie sociala de invidiat chiar de orice muritor de rand in timp ce noi , care traim respectand tot ceea ce este de respectat suntem privati de drepturile,chiar si cele elementare- de a muncii si a fi platiti! Si ne mai miram ,cand unii dintre noi clacheaza psihic,cazand in capcane usor mestesugite de minti diabolice si odihnite, devenind victime ale unei justitii injuste si exemple de tip sperietoare pentru toti cei ce nu se conformeaza. Cu ce nu se conformeaza? Cu conduita si moralitatea unei societati bolnave, creata si condusa de niste indivizi asemeni celor din penitenciare si care ar trebui sa li se alature! Halal Romanie!

Anonim spunea...

da, scrie soc traumatic , insa cu o zi inainte cand "hotul" a fost dus de 112 la spital, medicii asta au scris in fisa STOP CARDIO-RESPIRATOR IREVERSIBIL.Socul traumatic a fost scris abia a doua zi dupa efectuarea necropsiei!Daca nu ai fost la Galati , nu vorbi pt. ca ai sa gresesti!
Orice deces asa este catalogat stop cardio-respirator ireversibil( sa intelegi nu iti mai bate inima si nu mai respiri)!
Socul traumatic se poate stabili abia dupa efectuarea necropsiei, astfel ca ceea ce s-a spus a fost adevarat. De asemenea trebuie sa se retina si faptul ca la SPITAL si PPL-ul NU prezenta urme de violenta.Acest aspect este consemnat si in raportul medico-legal?Asta o stiai?Oare avem colegi asa de buni incat sa bata pe cineva sa rupa tot in el si sa nu lase urme?Nu cred!Gandeste....inainte sa te pronunti!

Anonim spunea...

Stiati ca NICKI si CIUCA sunt martori acuzatori?
Pai domnule Ciuca ati fost acolo?
Ati prelucrat personalul ca trebuia imobilizat in alta camera?Colegii spun ca nu, dar de fapt ati fost si la comisie!

Anonim spunea...

cum pot oare trei gardieni sa imobilizeze un om care are o forta incredibila data de starea in care se afla nu nneaparat de forta sa fizica normala , naturala fara a-l rani deloc, poti sa iti comanzi mainile sa il mingaie, sa il tina exact la fix, fara sa foloseasca altye mijloace, oare e posibil, oare credeti ca lucrurile sunt chiar ca in filme, ce parere aveti cei care ati trecut prin astfel de situatii, merita sa aruncam cu pietre inaimte de a se pronunta justitia, este totusi imaginea noastra a tuturor oameni buni.

Anonim spunea...

Si tu 23:35 bati campii! Zau

Anonim spunea...

totul e cusut cu ata alba,dar doi colegi se afla in arest,vad ca sunt facuti, criminali,gardieni ucigasi,dar prezumtia de nevinovatie e un cuvant de care multi nu au auzit,nu se poate ca unii din sistem,sa faca unele comentarii de-adreptul,marlanesti stau si ma intreb cine i-a afundat pe colegi?

Anonim spunea...

Domnule Bala cat mai tolerati lipsa de conducere la galati,de cand sa infiintat pnt nu a existat atata incompetenta la nivel de conducere,ne-au acuzat colegii,desi nu au fost acolo,domnule Ciuca erati ultima persoana la care ne-am fi asteptat,dar poate ati fost obligat,unde esti Stegarescule sa ne asezi la locurile noastre

Anonim spunea...

toti baietii de la galati implicati cu sau fara voia lor in acest incident,sa fiti tari,cei care acum spun ca s-au scos vor da socoteala sa nu uite ca au si ei copii acasa,iar juma de buletin un pic mai ai.