Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 28 iulie 2010

Bugetarii - ultimul capitol, ultima suflare

Partea a III-a

Pasul 5: Afara!


Spectrul disponibilizarilor a urmat indeaproape actelor premergatoare, "precursorilor" dezintegrarii sistemului bugetar. Amenintarea cu "datu' afara" a venit ca o manusa angajatorilor numiti politic care au vrut sa aiba liniste in institutie, pentru a-si pastra postul.

Cum incepea un tabel de greva sa circule, aparea imediat un "boculet" pe hol care le amintea salariatilor ca urmeaza disponibilizari. "Primii vor fi cei din tabele! Fiti cuminti! Nu iesiti din front!"

Textul de mai sus nu se refera in mod necesar la sistemul penitenciar. Coroborand aceste detalii cu un dezinteres si o blazare enorma manifestate de multi dintre noi, putem insa sa ne explicam in parte, de ce grevele si mitingurile au avut impactul pe care l-am vazut cu totii. Diminuarile au fost implacabile. In principiu, vor suferi si sefii, "boculetii". Dar pentru ei se pare ca merita. Un loc caldut se schimba cu un alt loc caldut.


Revenind la "precursori", in pregatirea adoptarii efective a masurilor de disponibilizare a fost emanat direct din laboratoarele guvernamentale, fara vreo consultare sau dialog social, un pachetel de legi, ordine si ordonante care include suficiente prevederi menite sa activeze o puternica securizare legislativa gandita ca tampon intre masurile adoptate si eventuale sentinte care ar putea fi castigate in instanta de bugetari. Strategia aceasta de haituire urmareste impunerea cu orice pret a masurilor si anihilarea reactiilor.

Un bugetar bun este un bugetar resemnat. Un bugetar si mai bun este unul disponibilizat. Fara compensatiile banesti prevazute de legislatia muncii. Caci aici urmaream sa ajung. In afara sistemului de aparare (Anexa IV/2 din Legea nr. 330/2009) niciun salariat nu are asigurata vreo compensatie in caz de disponibilizare.

Bineinteles asta nu inseamna ca ne resemnam sa fim dati afara din sistemul penitenciar cu gandul la cele 10 salarii. Insa radiografia situatiei prezente este bine sa fie completa.

Urmand legatura veti gasi cateva informatii edificatoare privind intalnirea derulata la sediul MMFPS pe data de 19 iulie, cu organizatiile sindicale, in vederea stabilirii criteriilor care vor sta la baza disponibilizarilor.

Reprezentantii Ministerului Muncii nici nu au vrut sa auda de compensatii banesti. "Afara si gata!" Apoi, printr-o adresa trimisa sindicatelor, au explicat legal ca niciun angajator nu este obligat sa acorde compensatii banesti la disponibilizare.

Securizare. Haituire.

Ce ne ramane de facut?

Nu trebuie sa disperam, nu trebuie sa ne lasam prada panicii. Este drept, nici sa fim inconstienti. Sotii si sotiile care lucreaza impreuna in sistem nu trebuie sa depuna actiuni de divort (fenomen care tinde sa ia amploare). Exista solutii, avem forta, am capatat si experienta am aratat ca avem si curaj. E drept nu chiar toti.

Pe trotuarele din jurul Palatului Parlamentului, in temperaturile extreme din perioada actiunilor sindicale de protest, erau un foarte mic procent dintre cei ce urmau sa fie afectati de masuri. Acum este prea tarziu pentru astfel de actiuni. Dar nu inseamna ca este capat de linie.

Sunt lucruri care ne raman de facut si pe care le putem detalia impreuna in articole viitoare:

  • modificarea legii unitare prin cresterea coeficientilor personalului din penitenciare si introducerea functiilor de agenti cu studii superioare (cu un coeficient superior); cresterea coeficientilor cu cate 0,5 puncte devine imperioasa in perspectiva unei aplicari stricte a principiului conform caruia nu putem avea sporuri mai mari decat 30% din salariu, iar suma compensatorie este tranzitorie;
  • impunerea platii orelor suplimentare; poate parea incredibil dar Curtea Constitutionala apreciaza ca acestea TREBUIE platite chiar si in 2010, asa cum trebuie platit si sporul de 100% pentru orele lucrate in zilel de repaus saptamanal sau sarbatori legale; detalii 1 detalii 2
  • mii de procese pe rol contra diminuarilor salariale; model de actiune va fi la dispozitia tuturor salariatilor;
  • pregatiri si actiuni pentru evitarea disponibilizarilor si blocarea masurilor abuzive;
  • modificarea actelor colective (contract/acord) si impunerea respectarii lor;
  • modificarea actelor normative cu incidenta in sistem, plecand de la statutul personalului din penitenciare si concursurile de ocupare a posturilor vacante;
  • stabilizarea proceselor de transparenta si dialog social;
  • si multe altele.
La haituire nu se poate reactiona decat tot cu haituire dar totodata avem nevoie si de persoane capabile sa conceapa, sa dezvolte idei, sa impuna aplicarea lor, sa-si dea aportul la schimbare.

Capul sus!

1 comentarii:

Anonim spunea...

Hai sa dam mina cu mina,sa furam tot ce s-aduna,sa-nvartim hora hotiei pe pamantul Romaniei. Ordinea si cinstea piara! Piara fraierii din tara! Intre noi sa nu mai fie,decat jaf si smecherie! Contu-n banca de te tine,vino sa te prinzi cu mine,la hotie cu unire,si pe functii cu-nfratire. Unde-i unul nu-i putere, sa se puna de-o avere, unde-s doi puterea creste,si tara se praduieste! P-amindoi in c** ne doare,ca in haos tara moare,eu ti-s frate tu-mi esti frate,sa furam cat se mai poate! In guvern hai cu grabire,sa-l secam dintr-o sorbire!,ca sa creasca banu' mare,mai rapid in buzunare. Dam pomana s-un piscot ,prostului cu drept de vot,ca oricum in Romania,Noi facem paranghelia!