Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 27 iulie 2010

Bugetarii - intre respect profesional si stigmat public (II)

Partea a II-a

Pasul 3: Radierea contractelor colective, disparitia dialogului social
Legea unitara de salarizare a inclus si cateva prevederi oferite in dar functionarilor publici (inafara celor dedicate magistratilor) cum ar fi eliminarea unor drepturi in termen de 3 zile de la publicarea legii (noiembrie 2009) si nu de la intrarea in vigoare (ianuarie 2010).

Astfel trecerea in 2010 s-a facut fara acele drepturi chiar daca fusesera castigate anterior in instanta (art. 50: La 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează următoarele drepturi salariale suplimentare stabilite prin acte juridice în favoarea personalului autorităţilor şi instituţiilor publice: a) suplimentul postului şi suplimentul corespunzător treptei de salarizare; b) sporul de mobilitate).

Presiunea asupra bugetarilor a imbracat noi forme incepand cu 1 ianuarie 2010. Au inceput sa apara din neant acte normative care nu au trecut prin etapa dialogului social. Consiliul Economic si Social s-a trezit in fata situatiei in care trebuia sa avizeze acte deja publicate in Monitor. OUG nr 1/2010 si Ordinul comun MM-MF 3242/2010 au creat premise pentru eludarea prevederilor Contractelor colective.

Nu este cazul sistemului penitenciar, dar in foarte multe sectoare de activitate angajati si angajatori s-au vazut in fata unei dileme. Sa respecte noile prevederi restrictive sau sa respecte contractele colective de munca. Daca respectau contractele si continuau sa acorde sporuri negociate riscau sa fie vanati de Curtea de conturi (scuze, stiu, Curtea nu vaneaza, ea doar controleaza) si pusi la plata sau dati afara. Daca respectau ordonanta si ordinul comun, incalcau contractele si aveau o problema cu sindicatele.


Ca de obicei s-a preferat respectarea directivelor guvernamentale. Asta a generat imediat procese, deoarece s-au inregistrat diminuari salariale intre 30% si 50%. Guvernul si-a asumat valul de procese dar s-a gandit un scut legislativ menit sa impinga cat mai departe in timp momentul obtinerii unor sentinte executorii favorabile personalului. Se spunea ca doar CEDO va putea face dreptate.

Fals! Sentintele favorabile au inceput sa curga la nivel national. Vom posta astfel de acte. Primele rezultate pozitive s-au inregistrat impotriva ordinului comun MM-MF, pe tema eludarii contractelor colective. Prin intermediul organizatiilor sindicale se vor pune la dispozitie si modele de actiuni individuale cu temeiul necesar, inclusiv jurisprudenta CEDO. Se vor ataca in instanta si diminuarile salariale impuse de Guvern incepand cu luna iulie 2010.

Pasul 4: Sistem de aparare nationala dispensabil
Sistemul penitenciar incearca sa ofere guvernantilor argumente pentru a evita incidenta masurilor de disponibilizare. Toate disfunctionalitatile se transforma acum in atuuri: numar mare de posturi vacante si de ore suplimentare, conditii deosebite de munca, numarul detinutilor in crestere. Ne ajuta chiar si Decizia Parlamentului European din iunie 2008 conform careia aproximativ 13.ooo de detinuti romani din Europa ar trebui repatriati.

Avem 500.000 de ore suplimentare pe an, 20% din schema vacanta, numarul de detinuti va creste cu 50%... iar noi disponibilizam???


Sistemul de aparare este pe cale de disparitie din punct de vedere al reglementarilor care confereau atractivitate posturilor din structura. Salarizarea speciala a fost absorbita intr-un sistem unitar pentru toti bugetarii iar din 3 iulie pensiile militare au disparut, ca si posibilitatea de a iesi la pensie anticipat. Recalcularea pensiilor va duce in jos o pensie de general MApN la maxim 1,9 puncte (aproximativ 1450 lei).

Statutul special se mai tine de un anemic fir de par. Au mai ramas o serie mica de drepturi speciale care se mai mentin in sistemul nostru. Putini sesizeaza intersectia istorica pe care o traversam. Unii o iau pe drumul vechi, din inertie: „nu are ce sa ni se intample, mi-a promis mie dl ministru” spune un batran general pensionat din armata (afirmatie absolut reala). Se omite ca aceleasi afirmatii inertiale se faceau si inainte de publicarea legii unitare de salarizare si totusi este in vigoare.

Un sistem creat pentru siguranta nationala nu mai poate garanta siguranta propriilor salariati. Pentru functionarii publici si in special pentru cei din institutiile de siguranta nationala bancile au acordat credite cu muuulta generozitate. Riscurile pareau foarte mici. In scurt timp, cand salariatii vor descoperi ca remuneratia lunara nu acopera decat cel mult ratele la banci, vor incepe sa cantareasca prin alta prisma riscurile unor decizii personale, iar nivelul de integritate va fi imposibil de mentinut la cote rezonabile.

Se risca cu nonsalanta vulnerabilizarea sistemului de aparare. Cui ii pasa? Acest Guvern are nevoie doar de un ragaz. Nu conteaza cate procese se vor castiga in viitor. Pana se obtine o sentinta CEDO, se schimba 2 guverne. Totusi, multe actiuni au inceput deja sa se castige pe plan local, iar altele vor ajunge la CEDO. Nu se poate sa circulam doar in sens unic. Cel dictat.

Urmeaza:

Partea III
Pasul 5: Afara!
Ce ne ramane de facut?

7 comentarii:

Anonim spunea...

Mie imi e drag si dor de ce spun adevaratii profesionisti ai sistemului, nu cei ai d-lui Tibi Ungureanu. Este vorba despre dragii nostri colegi nelinistiti de la Galati, carora vesnic le sare mustarul. Poate, nu intamplator, cel mai tare mustar se face la Tecuci. De fapt, ceea ce se petrece acolo este un simbol. Situatia, starea de spirit si organizarea de la nivelul sistemului se revede, ca intr-un laborator,in cea de pe malurile Dunarii albastre. Un singur om nu se poate repeta, nioi macar la nivel de laborator, ati ghicit, este vorba despre inegalabilul profesionist, incurca-lume si degraba trecatoriu pe langa legile tarii, Gigi nea Iftinca de la r.u. El nu poate fi clonat, nici macar la nivel micro. Pericol de explozie. Ne pare rau, galateni. Oricum, voi aveti un Burli care face cel putin cat 7 iftinci. Fiti mandri si nu mai carcotiti atat !

Anonim spunea...

Dar sa revenim la oile noastre de toate zilele, bugetarii. Nu stiu daca ati observat, dar intotdeauna cand s-au aplicat reducerile de venituri si alte masuri "punitive" pe spatele nostru, s-au aruncat prin massmedia, mai intai, diverse variante, piste false sau chiar informatii adevarate, pentru observarea reactiei sociale si obisnuirea treptata cu nenorocirea ce are sa vina. Astfel, in prezent se contureaza tot mai clar , mai ales sub presiunea FMI, noi constrangeri bugetare. Se arunca fraierilor si oilor bugetare diverse variante 'de lucru'. Se va mari in continuare TVA, dar nu cu mult, numai cu 1 %. Si, pentru ca nu va fi destul, s-ar putea si sa se RATIONALIZEZE !!! pensiile si salariile. Adica, ce ar putea insemna aceasta noua dracovenie ?Simplu. Se vor plati salarii esalonat, pe parti, in timp, cu taraita, atunci cand vor fi bani, in principiu, pentru ca bugetul secatuit de incompetenta si interese de clan nu va mai suporta alta varianta. Consumul se va restrange si mai mult, productia la fel, iar noi vom spera ca vom mai apuca fie si o singura zi de maine. Astazi, probabil, se vor lansa alte fitile de criza cu bataie asupra bugetarilor si pensionarilor....Vom trai si vom auzi.

Anonim spunea...

Nu ar fi corect sa afle salariatii si nu in ultimul rand pensionarii ca in marea lor majoritate primesc retributii si pensii mult mai mici decat se cheltuieste cu un detinut ? Adica peste intre 20 si 24 mil lei/luna. Datorita acestui management prost nici macar detinutii nu o duc mai bine, dar banii ce cheltuiesc. Oare unde se duc? Domnul Bala a avut timp sa "faca facultati" acum dupa revolutie ca inainte inafara scolii de militie nu putea sa ia examenul. De unde management la el ? Sa anunte public cum justifica, in ciuda banilor cheltuiti, ineficienta trecuta cu vederea de el si toti soferii pusi de el directori?

Anonim spunea...

Filiş este în concediu medical până la sfârşitul lunii.Astăzi în jurul orelor 11 l-am văzut pe la registrul auto împreună cu Filiş senior.
Oare cine poate fi acel doctor care să-i dea medical,atât de mult,fără să fie bolnav.
De ce nu-l controlează nimeni la domiciliu?

Anonim spunea...

Ne pare rau. Se pare ca fiecare si-a luat omul in primire. Noi l-am luat pe nea Gigi si vom tine aproape pana la victoria finala. Asadar, unde esti nea Gigi, ca astazi aveam tragere de paintball in poligonul matale, bre ?Ai fost informat ca se va executa ambuscada ?Nu-i nimic, nea Gigi, vom da si cu atomica, de preferinta ar fi sa te arati la fata cat mai repede....Treaba lu matale.
Semnat; Alde grupu' lu bre.

Anonim spunea...

Filis a fost la registru ca sa te vada pe tine si sa-ti spuna ca intre 11 si 12 nu poate fi controlat ca asa e legea plus ca f.p.s.s.p si militarii nu pot fi controlati citeste art.61 din ordonanta ca sa afli ca nu a fost abrogat sifonule .AR TREBUI SA STII CA ERA UNUL PE LA REGISTRUL AUTO CIND ERA DE SERVICI LA POJOGENI SI LUMEA SE FACE CA PLOUA.

Anonim spunea...

27.07.2010, 13:02:00

vezi ca te-a facut sifon, deci indirect confirma ca umbla teleu.

Apropo Malaescu, mai vechiul lui tovaras i-a dat medical.