Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 26 iulie 2010

Bugetarii - intre respect profesional si stigmat public (I)

PARTEA I

Pasul I: Tinta „bugetar de lux”
Campania anti-bugetari a inceput din timp. S-a lucrat puternic la imaginea bugetarului de lux. Salarii enorme, sute de sporuri, munca putina.

Apoi a fi functionar public s-a transformat in stigmat. Functionarii au devenit tinte pentru un tir media sustinut. Cei din sistemul public au inceput sa se certe cu rudele sau prietenii din privat. Complet fara rost.

In realitate nu exista antagonisme ci chiar interdependenta. Amputarea unor parti mari din sectorul bugetar va genera efecte negative si in privat.

Pe de alta parte spatiul privat nu este capabil sa absoarba salariati din public. Bugetarii disponibilizati nu au perspective. Nici suficiente abilitati care sa aiba cautare in cazul in care in privat s-ar inregistra o crestere a ofertei de munca.

Elanul propagandistic conform caruia situatia economica este la pamant iar banii lipsesc si prin urmare trebuie sa taiem salarii si pensii, este infranat de studii de ultima ora conform carora raportul productivitate-salarii este de 10 la 1.

Cu alte cuvinte salariile reprezinta 10% din productivitate, indicator care este peste medie in majoritatea ramurilor (culmea!). In scurt timp aceste studii vor fi facute publice. Deci, unde sunt banii? Aceasta ar trebui sa fie tema unui alt articol: Evaziunea - monopol de stat.

Pasul 2: Legea neunitara
Legea unitara de salarizare era asteptata de cei cu salarii mici. Se spera la reparatii morale, cresteri. In realitate singura garantie oferita de noua legislatie este ca salariile nu vor scadea sub nivelul salariului minim pe economie. Fantastica promisiune! Principiul „niciun salariu nu scade” a devenit un deziderat greu de mentinut.

Au fost necesare ordonante care au creat noi artificii financiare: suma compensatorie cu caracter tranzitoriu include tot ce nu este prevazut de noua lege si reprezinta un punct de sprijin fragil. Altfel majoritatea salariilor ar fi scazut incepand cu 1 ianuarie 2010. Inceputul lui 2011 va aduce noi diminuari. Sa nu uitam: caracter tranzitoriu...

Adevarata tinta, insa, cei cu salarii foarte mari, a scapat cumva din vizor, s-a pierdut pe drum. Toate salariile din Romania s-au mentinut in luna ianuarie 2010 la valoarea din decembrie 2009 aceasta raportare fiind obligatorie pentru tot sistemul public.

Cu cateva exceptii. Salariile magistratilor au explodat in ianuarie 2010 prin raportare la luna mai 2009 (Legea nr 330/2009, Anexa VI, art. 4, lit. b). Deci se poate. Nu mai discutam despre coeficientii de salarizare ai acestora. La intrebarile puse de sindicalisti pe aceasta tema, Ministerul Muncii a spus ca nu poate comenta. Compromisuri, intelegeri, sistem neunitar, unii sunt mai egali decat ceilalti...

In Partea II:

Pasul 3: Radierea contractelor colective, disparitia dialogului social
Pasul 4: Sistem de aparare nationala dispensabil
Pasul 5: Afara!
Ce ne ramane de facut?

15 comentarii:

Anonim spunea...

Pai ce sa ramana de facut ? Un alt '89 !!!

Anonim spunea...

1. Sa parasim tara
2. Sa speram in continuare
3. Sa ne unim si reprezentam cu adevarat societatea civila, asa cum este in tarile dezvoltate si sa inlaturam actuala clasa politica(utopic, ce o sa punem in loc? )
4. Sa fim lasi si sa ne furam caciula unul altuia, sa ne lasam manipulati cu metode dintre cele mai slabe si jalnice......SA FIM MANDRI IN CONTINUARE ca SUNTEM ROMANI, DAR N-AM AVUT NOROC......

Probabil(trist) - VARIANTA 4

Patrick spunea...

Sa ne ascundem prin birouri cand colegii nostri sunt in fata unitatii sau in Piata Victoriei si protesteaza, apoi sa iesim tunand si fulgerand impotriva liderilor care nu fac nimic ca sa blocheze masurile de austeritate...

8,39 - sa fim seriosi, 5 confederatii sindicale abia au reusit sa convinga cateva mii de oameni sa iasa in strada; era suficient ca vreun sefut sa-si arate degetelul amenintator si sa le reaminteasca oamenilor ca protestatrii vor fi primii pe listele de disponibilizare.

Anonim spunea...

Penifestul, prin ceea ce publica zilnic, cultiva dezbinarea in interiorul sistemului. Atata agentii impotriva ofiterilor, civilii impotriva fpss-ilor. Acesta este adevaratul penifest, aparatorul unor interese personale si de grup.

Patrick spunea...

Da, in mod evident asta am incercat sa transmit: dezbinati-va ca sa fiti mai vulnerabili!

Stimate 13,28 trebuie sa ma crezi pe cuvant ca nu imi doresc nimic altceva decat un singur sistem penitenciar si nu 45 cum avem acum, iar articolul de fata nu se vrea decat o radiografie concisa si fara menajamente a situatiei pe care o traversam si pe care o vom percepe fizic in scurt timp.

Anonim spunea...

Articolul de fata este una din putinele exceptii, domnule Patrick.
Ca si autorul de altfel

Patrick spunea...

M-am mai linistit

Desene animate spunea...

Haideti sa va spun un banc legat de boc, ca tot veni vorba :)
Stiti cum bate Criza la usa Romaniei?
- Boc, Boc, Boc...

Anonim spunea...

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii parteneriatului public-privat, susţinând că OUG 34/2007 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică are un conţinut mult mai cuprinzător decât cel al acestei legi, informează Mediafax.

Anonim spunea...

Daca vreti un bugetar de lux,ar trebui sa luati un interviu directorului peniteniciarului galatean-Niki Burlibasa,care este unul din benificiarii sistemului ticalosit din Romania.Bai frati romani,asta ridica 210 milioane de lei vechi pe luna,plua chirie.Oare autoritatile nu realizeaza acest lucru.Presa din Romania ar trebui sa vina pe strada Traian nr.52 si sa ia un interviu lucratorilor din unitatea galateana sa vada ca aceasta unitate va intra cit de curind in colaps,datorita managerului de tinichea care gestioneaza unitatea din biroul cu aer conditionat.Vai de mama noastra fratilor,ne asteapta vremuri grele cu Bulibasa-navetistul.

Patrick spunea...

Ultimul mohican.
Stii cum se termina povestea...

Anonim spunea...

Surse care vor sa isi pastreze anonimatul ar trebiu intervievate de catre presa centrala si locala,si vor afla lucruri care vor da de gindit anp-ului care oricum stie ce se intimpla la Galati.Ca sa iasa basma curata,isi sacrifica pina si loctiitorul,care isi respecta totusi subordonatii,este vorba de Dan Ciuca.Oricum judecatorul a afirmat in cercuri restrinse ca il intereseaza doar retributia lunara,halal director.

sonique spunea...

Galateni chiar nu ne intereseaza legendele voastre.
Folositi alt site,eventual dati un interval , ne cam plictisiti si cred ca mintiti in draci.
Hai sa ne vedem de problemele noastre reale , de voi ne doare la chisinau

Anonim spunea...

Sa traiasca Basescu si cu Boc pe 1500 lei pe luna, cu cat o sa ramanem noi dupa reducerile "eficiente"...Ar trebui sa-i legam de Casa Scanteii cu o pancarta de gat:SALVATORII ROMANIEI!!!!!!!!!Si apoi acest EVENIMENT sa fie preluat de CNN, sa vada tot mapamondul ce CONDUCATORI avem......SUNTETI DE CEA MAI ULTIMA SPETA DOMNILOR BASESCU SI BOC!!!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Sa te cred colegule ca acest Dan Ciuca isi respecta subordonatii imi este tare greu.Ar trebui sa te mai interesezi de caracterul acestui om inainte de a face aceste afirmatii.Nu prea e ceea ce pare omul.