Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

miercuri, 23 iunie 2010

Slobozia: Siparezul atomic

La penitenciarul Slobozia, justitia restaurativa umfla nota de plata a statului: Functionarul SIPA Rusu, platit regeste pentru dezbateri si excursii conceptuale!

În 1991, ministrul de Justiţie Mircea Ionescu Quintus a înfiinţat prin ordin ministerial Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor. Scopul declarat era acela de a urmări şi controla infracţiunile cu implicaţii majore din penitenciare. 

În 2003, din cauza scandalurilor din presă care arătau că la vărful SIPA au fost numiţi foşti lucrători ai securităţii, iar serviciul era suspectat că face poliţie politică. Ca măsură de camuflaj, serviciul a fost transformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticoruptie (DGPA) şi, pentru prima data, a fost obligat să prezinte Parlamentului rapoarte de activitate. În 2006, la începutul anului, Monica Macovei a desfiinţat serviciul secret din subordinea ministrului Justiţiei.

Scandalurile de presă, practicile de tip securist şi exploatarea corupţiei din sistemul penitenciar în scopuri oculte au fost motivele care au stat la baza acestei decizii. Au existat însă voci din sistem care susţin că serviciul secret s-ar fi apropiat prea mult de matrapazlâcurile magistraţilor şi că prin aceste investigaţii s-a ajuns la un soi de control asupra acestora.

Deşi sinecura securiştilor din Ministerul Justiţiei a dispărut, lucrătorii fostului serviciu au ajuns în posturi călduţe. Şi nu prin concursuri, cum ar fi fost normal, ci în baza unor parteneriate cu şefii de închisori, datori vânduţi foştilor securişti. Este cazul directorului adjunct Gabriel Rusu, de la Penitenciarul Slobozia, ajuns peste noapte şef peste pază şi abonat la sporuri salariale pentru lucrări excepţionale.

Turnătorii umflate şi un flagrant de 5 lei

Începând cu luna mai 2010 noul director adjunct pe linie de pază al Penitenciarului din Slobozia este împuternicit la apelul bocancilor fostul şef al biroului local al SIPA, Rusu Gabriel. Absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul” (fosta scoală de ofiţeri de securitate), Rusu a avut un traseu sinuos sfârşind în postul călduţ primit cadou de la conducerea penitenciarului. Strict profesional vorbind, treaba este complicată.

După debarcarea (cu scandal) din fruntea biroului SIPA a ocupat mai multe funcţii de execuţie, printre care si pe cea de şef birou al serviciului asistentă psihosocială, fiind uns pe scaun la sugestia comandantului lagărului de la Slobozia, Andrei Dumitru, cu care a fost coleg de studii postuniversitare prin anii 1997-98 în curtea fară gard a şcolii de gradaţi din pădurea Băneasa. 

Nu ştim dacă la decizia administrativă a contribuit festivitatea scurtă dar udată din belsug cu vin de Focşani şi pigmentată cu un batal de Alexeni. Cert este că la apelul de seară, Rusu s-a trezit fară să vrea director adjunct pe linie de pază şi siguranţa detinerii. Pe vremea cât a activat la SIPA Rusu ar fi sifonat către ANP şi către secretarul de stat de atunci de la MJ, nea Clocotici, nişte lucrări informative care-l vizau pe fostul commandant Chiriac, pe care l-a acuzat de tot felul de potlogării printre care folosirea în scop personal a deţinutilor,foloase necuvenite etc. 

Toate capetele de acuzare au fost demontate în justitie, iar cel încriminat a fost reabilitat, fiind numit un fel de şefuleţ la fostul loc de muncă. Mai grav, după revenirea la Penitenciarul Slobozia a fostului comandant, Rusu i-a fost subordonat la serviciul reeducare, fiind tinut în umbră dar si marginalizat ani buni pentru păcatele de pe vremea când tăia şi opera la SIPA. 

Competenţa în lucrări informative i-a jucat o festă în cazul unui flagrant în care Rusu viza corupţia gardienilor. Cu ajutorul unui deţinut Rusu a pus la cale mituirea cu 5 lei a unui gardian, care contra acestei şpăgi monumentale urma să introducă nişte cafea în Penitenciar. Afacerea a căzut, iar Rusu s-a mai acoperit o dată de glorie fiind expulzat din rândul securiştilor penitenciari. 

A urmat cocoţarea pe bază de proptea în fruntea Serviciului Reeducare şi Asistentă Psihosocială, desigur după pensionarea titularului acestui post că prin concurs era mai greu. Omul vizează de ceva ani numai functiile de director de unităţi sau măcar de director adjunct, totul culminand cu participarea la un concurs organizat de MJ pentru un post de director al unui penitenciar din Dobrogea,unde a concurat singur pe post dar a ratat de puţin, clasându-se al doilea.

Justiţia restaurativă, varianta Rusu

Acum câtiva ani a apărut în România ideea justitiei restaurative. Unul dintre adevăraţii promotori ai acesteia a fost domnul Andrei Pascu. Din păcate, la momentul respectiv nu a găsit sustinerea necesară si, oarecum dezamăgit, a plecat din sistem, Unul dintre proiectele care au stat pe biroul directorului general ANP de atunci, nevalorificat de acesta, a fost cel referitor la justitia restaurativă. 

Justitia restaurativă presupune un proces de mediere între victimă si infractor, în diverse faze ale procesului penal. În unele tări civilizate democratic si legislativ succesul medierii poate presupune si renunţarea la acuzatii si la urmărirea penală. Atât victimele, cât si cei care au comis infractiuni pot participa la mediere doar dacă doresc si dacă îndeplinesc anumite conditii, astfel încât să se evite revictimizarea si alte efecte traumatizante. 

Conceptul prezentat aici pe scurt a fost suficient de sofisticat pentru ca Rusu să-l ia din zbor şi pe baza dizertaţiilor savante despre acest concept să-şi agaţe la butonieră un aer de intelectual neînţeles. Conferinţele din cantina puşcăriei de la Slobozia şi ceva proptele la ANP l-au transformat pe Rusu în promotor al introducerii justiţiei restaurative în România, lucru de altfel imposibil în următoarea sută de ani. Dar ce contează? Contează doar că Rusu şi-a găsit astfel obiectul muncii şi baza pentru acordarea unor sporuri de 50% din leafă pentru lucrări excepţionale. Excepţionale dar inutile, la fel ca alfabetizarea deţinuţilor şi reinserţia lor pe piaţa muncii, care are un singur efect: populaţia din puşcăria Slobozia este cam aceeaşi, ceea ce denotă că deţinuţilor li se cam rupe de reinserţia propăvăduită de Rusu.

Educatorul reprofilat la pază

Protectorii fostului slujbaş SIPA s-au gândit la toate. Aşa se face că fostului lucrător informatic i s-a oferit postul de şef al pazei unde a fost transferat cu tot cu sporul lunar de 50% primit la compartimentul de educaţie şi asistenţă psihosocială. Dacă până mai ieri Rusu învăţa deţinuţii să coloreze, astăzi, de frica unor reduceri de personal, omul s-a reprofilat în paznic. Una peste alta, expertiza lui costă statul circa 70 de milioane de lei, cu tot cu sporul de genialitate pe care-l umflă pe abonament. 

O vilă în construcţie în Slobozia şi 2 apartamente reprezintă o avere frumuşică, mai ales când vorbim de un bugetar inovator de talia personajului nostru. Cazul nu este singular. Sistemul penitenciar şi sistemul bugetar în general colcăie de asemenea exemplare. Ei sunt cei care împovărează statul cu lefuri spectaculoase plătite de pomană şi pe care nici un sistem nu-i va putea clinti din loc. Pentru că ei sunt SISTEMUL. (sursa: Gazeta de Sud Est)

22 comentarii:

Anonim spunea...

Constituirea, organizarea şi funcţionarea Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" a avut la bază necesitatea adaptării învăţământului universitar românesc de informaţii la cerinţele începutului de mileniu, în acord cu transformările înregistrate în societate pe plan naţional şi european şi, deopotrivă, cu nevoile de pregătire a personalului Serviciului Român de Informaţii pentru îndeplinirea misiunilor specifice asigurării securităţii naţionale şi colective.

Tradiţia învăţământului superior în cadrul Serviciului Român de Informaţii datează din anul 1991, când a luat fiinţă Facultatea de Psihosociologie, în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, iar un an mai târziu s-a decis constituirea Institutului Superior de Informaţii, ca instituţie de învăţământ superior militar de lungă durată, entitate instituţională de sine stătătoare, în subordinea Serviciului Român de Informaţii.

Pentru a răspunde într-o mai mare măsură cerinţei privind pregătirea ofiţerilor de informaţii, Institutul Superior de Informaţii a fost reorganizat şi intitulat Institutul Naţional de Informaţii, care ulterior a devenit Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul", în a cărei structură au fost cuprinse două specializări: „Psihologie - Informaţii” şi „Comunicare şi relaţii publice - Informaţii”.

În prezent, Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" este o comunitate universitară distinctă, care funcţionează pe baza prevederilor Constituţiei României, cadrului legislativ în vigoare, ordinelor directorului Serviciului Român de Informaţii, precum şi ordinelor ministrului Educaţiei şi Cercetării, cu un buget format din resursele alocate de stat şi cele provenite din alte surse, în condiţiile legii.

DECI, NU ESTE FOSTA SCOALA DE OFITERI DE SECURITATE. Nu huliti o scoala de prestigiu pentru ca denigrati toti absolventii ei. Prim adjunctul dirctorului SRI este absolventul acestei scoli!

Anonim spunea...

Mda... cam asta au invatat securistii din strategia "noi credem in oameni"... sa isi faca imagine. Ce cinic! Securisti cu imagine buna.

mihai spunea...

Ati aflat o picatura din MARELE ADEVAR!!!!!!!!
Sint unii care au fost imputerniciti pe functii primind un spor pina la 50% si surpriza … tot EI primesc salarii de merit INCA 50% = ? ghici ce salariu ia pe luna! aproximativ 75000 – 80000 RON…Astia au saracit sistemul penitenciar, nimeni nu face nimic,este o infrateala putreda de cumetrie care face ca scaderea de 25% a salariilor sa fi mai usor de suportat numai pentru EI....adica pentru cei care primesc luna de luna 50% . Adica curat murdar.In sustinerea celor afirmate in articolul publicat de Gazeta de Sud-Est Slobozia, ex psihologul Rusu figureaza din luna ianuarie 2010 cu abonament de 50%.
Posesorii primelor lunare de 50% din Penitenciarul Slobozia

Ianuarie 2010

Obrejan Maria

Rusu Gabriel

Voiculet Catalin

Panait Marian

Jipa Adi

Musca Romeo

Dan Lucian

Dumitru Marius

Ciobanu Natalia

Mihaiescu Aristide

Hagianu Gogu

Modrea Adrian

Februarie 2010

Lista s-a repetat în proportie de 100%

Martie 2010

Rusu Gabriel

Obrejan Maria

Panait Marian

Voiculet Catalin

Musca Romeo

Jipa Adi

Dan Lucian

Dermengiu Daniel

Geanta Adrian

Petre Marcel

Onica Luminita

Gheorghe Marian

Dumitru Marius

Aprilie 2010

Obrejan Maria

Voiculet Catalin

Panait Marian

Musca Romeo

Dan Lucian

Tudose Adrian

Ciobanu Natalia

Geanta Adrian

Soare Elvis

Gheorghe Marian

Parlea Catalin

Basturea Petre

Mai 2010

Obrejan Maria

Voiculet Catalin

Panait Marian

Jipa Adi

Coman Lucica

Anghel Costel

Anghel Marian

Hagianu Gogu

Dan Valentin

Ionel Georgel

Soare Adrian

Posaceanu Marian

Anonim spunea...

Culmea e ca cei care o duc bine si nemeritat iau tot iar altii care muncesc degeaba si au sarcini suplimentare nu iau nimic pentru ca nu sunt dupa chipul si asemanarea SECURSITILOR si retelei lor nou create.

Anonim spunea...

Pentru Mihai
Care este Marele Adevar pentru lipsa banilor la buget ?

Faptul ca a luat x si y prima sau ca se dau lunar 15 prime desi nu este cazul !?

Totusi revino la sumele de 75000 si 80000. Te-ai incurcat in zerouri. Ne vad si altii si pe urma chiar ne cred !

Anonim spunea...

tot pentru Mihai

Si poate totusi o parte ii merita. Nu trebuie sa arunci cu noroi in toti pentru ca tu nu faci parte din lista. Fa un efort suplimentar si te poti "abona" si tu! Este posibil sa te alegi doar cu efortul suplimentar dar merita incercarea. Doar asa vei reusi! Succes !

Anonim spunea...

Poate din noua postura rezolvati problema telefoanelor mobile de care beneficiaza orice p.p.l.la Slobozia,mai abitir ca de dreptul la imbaiere sau plimbare zilnica.

Anonim spunea...

Nu spun ca unii dintre ei nu merita sau ca Dl. Gabriel Rusu nu ar merita acest spor(care se da ptr. fapte exceptionale !!!).Acum stau si ma intreb, care sunt acele fapte?Eu unul sincer nu le cunosc iar daca totusi s-au dat, trebuiau afisate undeva ptr. a fii luate ca exemplu, poate asa ii felicitam si noi.
70& dintre cei care au luat nu au nici o legatura cu stresul penitenciar.
Acestia sunt:
-1- Obrejan Maria:(ce a facut ptr. a merita acest spor???).
-2- Rusu Gabriel:poate amul vrea sa faca peforma la Slobozia si i se da acest spor ptr. fapte...anticipate.Poate omul merita-who know's?
-3- Voiculet Catalin: nu are nici o treaba.Are un post cheie, fara un program bine stabilit(este propriul lui sef).
Sincer :NU MERITA.
-4- Panait Marian (copia fidela a ''raptorului Nastase care tocmai s-a pensionat)(omul are dubla personalitate si o dezvolta pe a treia).
Se implica si nu prea.Da fapte aiurea doar ca sa se spele de cele facute de el.NU MERITA.
-5- Jipa Adrian :un bun ofiter, care ar putea ajunge undeva sus daca nu ar exista aceste ...nepotisme.Merita acest spor, deoarece se implica si are acel...ceva(care trebuie in interiorul unui penitenciar)
MERITA ! (a...sa nu uit: este cumnat cu Rusu Gabriel, dar asta nu are de-a face cu calitatea si sporul acerdat)
Repet:MERITA.
-6- Romeo Musca : este vb aceea: ei intre ei(deja spune totul.
NU MERITA.
-7- Dan Lucian :omul este OK.Este chiar binevoitor dar prin postul ocupat nu ar trebui sa i se acorde (doar daca este secretos).
NU MERITA.
-8- Dumitru Marius:nu-mi spune nimic numele.Probabil a fost ''undercover'' cand a facut fapta de vitejie.
-9- Cioba Natalia : nu este noua in sistem.Cum spuneam :ei intre ei''.Probabil a avut un cuvant de spus si Dl. Rusu.
-10- Mihaescu Aristide :a petrecut ani multi in cadrul penienciarului.Hai, sa-i dam un verdict favorabil.Poate omul merita.
-11- Hagianu Gogu : omul, se descurca singur.A lucrat si lucreaza in stresul penitenciar.
A mai avut 50% si salariu de merit.
Hai sa spunem ca...merita(poate este ultima oara cand i se acorda).
-12- Modrea Adrian :lucreaza in conditii de stres, nu a facut fapte de vitejie,.Este pe placul sefilor.NO COMMENT.Hai sa spunem ca ar merita.
Din ce 12 doar 2 (Jipa, Modrea)sunt la paza restul au posturi caldute (cheie).
Corectitudine in acordarea celor 50% - NU
RUSINE ! RUSINE ! RUSINE.
Daca tot se dadea eu vedeam astfel situatia (balanta o inclinam in sens invers) 99% la paza si 1% nu-l acordam.
Se vor persoane corecte cand de fapt ei sunt... .
Domnule Director Andrei, macar acum cand sunteti in prag de pensionare (ca doar nu aveti 20 de ani), poate era cazul sa fiti corect in al 12-lea ceas.
Unde este corectitudine pe care o afisati?
Cum vreti sa va urmam exemplul (si aici ma refer la majoritatea ofiterilor-sunt putini cei care pot fi numiti asa)?Sincer, nu vreau sa fiu in locul dvs., nici daca as avea 20 de ani.O viata dubla (dualista) petrecuta in compania acelora care au avut mereu spate.
Oare o sa fiti multumit de corectitudinea aratata in momentul ultimei clipe?Nici nu vreau sa ma gandesc.
Respect ptr. puntini ofiteri.
Despre lista : nerealista.Parca este o lista a puturosilor(nu toti).
Desteptarea natiune!

Anonim spunea...

Cine a fost numit in locul lui Rusu,sef la educatie?

Anonim spunea...

Lasa ca sunt si suficienti "fraieri" in sistem care muncesc ca boii pe functii de conducere,fiind platiti pe functii de executie.Dar daca nu sunt in gratiile sefilor lor,ce sa-i faci?Nu au loc nici la salariul pentru lucrari de exceptie,din aceleasi motive!

Anonim spunea...

Domnule HUGINN va rugam sa ne tineti cat de cat la curent cu ceia ce se intanpla la ANP si MJ ,pentru ca in teritoriu se aud multe si nu sunt de bine.
Va multumesc,

Anonim spunea...

Un vechi om al sistemului spunea ca niciodata securitatea nu si-a abandonat supusi. Astfel ca dupa cate nebunii au facut acesti siparezi in sistem, tot ii gasim pe functii foarte bune , de obiecei ocupate fara examen. Un astfel de caz este si Neagu Vasile de la Giurgiu, fost ofiter SIPA, care a ocupat pe rand mai multe functii si actualmente ocupa o functie calduta la informatii clasificate; bineinteles fara examen ca acolo e mai greu. Nici ANP-ul nu este stain de aceste lucruri mai ales ca in cazul Neagu Vasile au fost informati. Au tras de timp pana nu s-a mai putut face nimic pt. ca timpul legal de revocare din functie a trecut. Si astfel ne trezim cu toti tampitii pe functiile cele mai importante din sistem si care sunt cei mai bine remunerati, dar si cei mai incompetenti.

Anonim spunea...

In locul lui Gabriel Rusu este numita far examen Dna. Natalia Ciobanu.
La ofiteri se poate.Parca orice post se ocupa prin examen.

Anonim spunea...

Nu vi se pare ceva cunoscut ?Va recomand articolele :

Scandal de Gorj şi războiul titanilor din ANP
(sâmbătă, 19 iunie 2010)

si


Se clatină Ungureanu?

Ambele articole apar in OLTENIAPRISON
(sâmbătă, 12 iunie 2010)

Anonim spunea...

Pt Huginn
Esti un tip inteligent te-am ruga daca se poate nu mai face reclama blogului oltenia prison sunt postate numai mizerii care sunt repetate de luni de zile .
Administratoirii blogului nu sunt capabili sa poarte un dialog pertinent la obiect referitor problemele postate .
Nu ne trebuie astfel de mizerii mai acum cand guvernului ne reduce salariile , etc......

Huginn spunea...

@ 21:42
Nu fac reclama. In alta ordine de idei cred ca nu iese fum fara foc.

Anonim spunea...

Iese fum fara foc la greu d-le Huginn pe oltenia prison are dreptate colegul

Huginn spunea...

@ 22:11
Daca nu e serios si informatiile nu sunt adevarate atunci n-o sa-l mai citeasca nimeni. Dar, destule s-au confirmat.

Anonim spunea...

Fumul care a iesit prin acest articol este, de fapt, o manipulare. Rusu e un siparez ieftin, iar numirea lui ca director adjunct la socio a fost o jignire adusa ideii de reintegrare sociala. Justitia restaurativa e, si ea, o idee frumoasa din care pot fi aplicate anumite elemente. Doar ignorantii sistemului il pot critica pe Rusu pentru ca ar crede in asa ceva. Autorii articolului ridiculizeaza educatia in penitenciare ca sa-l atace pe Rusu, un nene care, la randul lui, crede in reeducare cam cat crede si cel care-l ataca. Daca ne credeti fraieri si ne banuiti ca nu stim de ce a aparut articolul, ne jigniti.

Lupta asta nu are legatura nici cu profesionalismul si nici cu bunul simt. In ring sunt unii dintre care as vrea sa nu castige niciunul. Se poate sa castige al treilea, oricare ar fi el? :)

Anonim spunea...

Sa-l ia naiba pe siparez atomic asta. Sunt in unitati exemplare mai ceva ca el. Omuleti ajunsi care n-au habar unde traiesc si se iau de oameni aiurea. Sa vedeti ce si-o iau peste ochi de-acum incolo cu figurile lor. Nu mai suporta lumea gesturile de astea.

Anonim spunea...

Alo Slobozia nu va inchinati inca,stati sa vedeti lista cu 50% pentru lunile iunie,iulie,august etc.cu siguranta vor fi la fel adica aceleasi nume sonore de exceptionali, asta in conditiile in care guvernul Boc va orbi si nu va termina odata cu stimulentele clientelare acordate dupa cum bate vantul si cum vrea seful. In aceasta unitate din inima Baraganului cica a fost crescuta si educata ,,cu succes,, o pleiada de minti luminate carora le-a fost inoculata ideea ca sunt cei mai buni si ca dispun de resurse intelectuale si manageriale de exceptie putand face ce vor ei,acestia fiind promovati pe criterii care tin de relatiile din haita ( cazurile semnificative JILAVA,RAHOVA CODLEA, TICHILESTI, BOTOSANI)in speta oameni de cuvant si de mare omenie candva acum transformati in oameni de nimic, in papusi mucioase fara par care prinsi in hora aburelilor si a stralucirii gradelor dicteaza dupa cum li se comanda, oameni care acum culeg doar roadele date din umbra de tatucii sistemului,tatuci in viata inca pe care iau slujit cu credinta candva
Comunisti la pensie adunarea!

Anonim spunea...

Imi permit sa fac lista cu cei carora li se vor da iarasi 50% :
Acestia sunt:
-1- Rusu Gabriel
-2- Panait Marian
-3- Voiculet Catalin
-4- Dan Lucian
-5- Jipa Adrian
-6- Obrejan Maria
-7- Musca Romeo
-8- Coman Lucica
-9- Hagianu Gogu
Acum s-a votat cel mai bun agent si cel mai bun ofiter.Au iesit 2 baieti care cred ca merita.
Deranjant este, ca, acest circ s-a facut doar pentru a li se acorda catorva oameni prime.
Ex de nesimtire:
-1- cel mai bun jurist (pai domnilor este unul singur in tot penitenciarul)Pe langa faptul ca nu face nimic are si o nesimtire crasa.
-2- cel mai bun doctor veterinar.Aceeasi nesimtire.Este doar unul.
Si exemplele pot contiua.
Acum ceva vreme au spus ca trebuie sa facem economie.Iarasi aceeasi nesimtire:aparatele de AC vajaie de paraca ne-am lafai in bani(numai la unii), pompa de la fantana functioneaza incontinu, etc;asta in conditiile in care apa la detinuti este data cu ratia.
Unde esti tu Tepes?



Nu sunt oracol dar stim cine sunt cei abonati