Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 7 mai 2010

Strategie de apărare în procesele cu bugetarii pentru salarii


Executivul va constitui un grup de lucru care să elaboreze un punct de vedere unitar al instituţiilor guvernamentale în ceea ce priveşte apărarea în litigiile declanşate în instanţă de către bugetari pentru acordarea unor restanţe salariale neachitate, pentru a limita numărul proceselor pierdute.

“Va fi constituit un grup de lucru care să elaboreze un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de apărare în instanţă în cazul litigiilor care au ca obiect drepturi salariale”, au declarat surse oficiale.

Grupul de lucru este constituit în contextul în care cuantumul sumelor rezultate din titlurile executorii emise până în prezent de instanţe judecătoreşti având ca obiect acordarea pentru bugetari a unor drepturi salariale, în special din sistemul justiţiei şi al administraţiei penitenciare, este calculat la peste 2,2 miliarde lei.

În 2009, Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, ca drepturile salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti în favoarea bugetarilor, în principal pentru personalul din justiţie şi administraţia penitenciarelor, devenite executorii până la 31 decembrie 2009, să fie eşalonate la plată cu câte o treime din valoarea titlului, în perioada 2010-2012.

Guvernul argumenta că executarea titlurilor de plată stabilite prin hotărâri judecătoreşti are o influenţă substanţială asupra bugetului de stat şi face imposibilă echilibrele bugetare şi, implicit, respectarea angajamentelor asumate de Executiv în ceea ce priveşte nivelul deficitului bugetar.

Bugetele Ministerului Justiţiei, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministerului Public şi Consiliului Superior al Magistraturii au fost suplimentate recent de Guvern cu un total de 205,5 milioane lei, pentru plata tranşei din drepturile salariale câştigate de magistraţi în instanţă, prevăzute pe 2010.

Acelaşi sistem a fost aplicat şi pentru drepturile salariale restante câştigate în justiţie în acest an. În luna martie 2010, Guvernul a decis, prin ordonanţă, ca restanţele salariale câştigate de către bugetari în instanţă pe parcursul acestui an să fie eşalonate la plată pe o perioadă de trei ani, în intervalul 2011-2013. (sursa: link)

0 comentarii: