Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 17 mai 2010

Propunerile sindicatelor pentru solutionarea crizei

Propunerile sindicatelor privind modificarea scrisorii de intentie catre FMI:

- in locul reducerii salariilor din sectorul public cu 25%, sindicatele propun o reducere a fondului de salarii, sporuri si alte plati prin acorduri colective la nivel de sectoare sau ramura;
- in locul reducerii pensiilor cu 15%, sindicatele propun inghetarea pensiilor;

- sindicalistii propun impozitarea diferentiata a salariilor, ce ar reprezenta 0,1% din PIB largirea bazei de impunere la impozitul pe venit si eliminarea impozitarii tichetelor de masa. Companiile cu capital majoritar de stat sunt foarte afectate de impozitarea tichetelor de masa companiile, pe de o parte, iar pe de alta parte de reducerea fondului de salarii cu 25% si in cazul lor, considera sindicalistii.


Ei mai sustin ca este imoral sa le ceri restructurarea, in conditiile in care "aceste structuri s-au restructurat puternic deja". Numai la CFR Marfa au fost concediate 7000 de persoane, spun sindicalistii.

- Sindicatele nu sunt de acord cu desfiintarea contractelor colective si propun introducerea, din mai 2010, a salariului minim garantat in plata de 705 lei, pentru combaterea evaziunii pe piata fortei de munca. Reprezentantii sindicatelor propun stoparea privatizarilor marilor companii si regii de stat pe perioada crizei.

In timp ce Guvernul propune reducerea cu 9200 a paturilor din spitale, sindicalistii reduc numarul acestora la 5500, iar pe cel al spitalelor care trebuie inchise din cauza ineficientei managementului la 100, de la 150, propunerea Guvernului, si transformarea acestora in centre de diagnostic si institutii de asistenta sociala.

Sindicalistii si-au prezentat propunerile inainte de reuniunea CES, care va avea loc luni, la ora 13.00. Ei spun ca, in cadrul acestei reuniuni, sansele ca scrisoarea Guvernului sa fie validata sunt nule, in timp censansele ca propunerile lor sa obtina lumina verde sunt de 50%. (sursa: link)

5 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule HUGINN vin cu rugamintea la dvs pentru a ma lamuri in urmatoarea situatie .
Am 50 de ani si peste 25 ani ca militar .
Este oportun ca in acest moment sa ies la pensie ?
Va spun acest lucru deoarece in unitati multe cadre si-au depus cerea de a iesi la pensie , auzindu-se diferite zvonuri ,si anume ca se vor pierde anumite drepturi dupa1 iunie.
VA MULTUMESC.

Huginn spunea...

:) sunt prea multe cereri deja depuse ca sa va spun eu daca e oportun sau nu. Cred ca in 5 ani va fi mai bine si sper ca ne vom intoarce intr-o Romanie normala, dar nu risc sa va recomand sa mai ramaneti.

Anonim spunea...

DESI NU AM INTELES PREA MULTE DIN CEIA CE ATI SCRIS VA MULTUMESC SI POTE PUTETI FI MAI EXPLICIT.

Anonim spunea...

Ce nu e clar? Fugi la pensie bre ca astia te mazilesc de o sa iei pensie cit ia femeia de serviciu care schimba tucalu" la spital!

Anonim spunea...

scade leafa, scade si contributia la pensie, deci ... afara cat mai ai timp.