Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 9 mai 2010

Întrebări despre domnul Predoiu


În dialogul cu cititorii de pe HotNews de luni, ministrul justiției domnul Cătălin Predoiu a primit câteva întrebări referitoare la penitenciare.

Înainte să vă opineze subsemnatul despre cât de interesat e domnul munistru în chestiunea penitenciarelor, mai jos aveți răspunsurile:
Q1: Vreti sa reinfiintati practic un serviciu secret pt justitie, in alte cuvinte reinfiintarea SIPA. La ce va foloseste o astfel de structura, cata vreme exista deja o structura specializata la Administratia Nationala a Penitenciarelor? Redeschideti discutia pe competentele DNA si DIICOT. Va dati seama ca deschideti astfel posibilitatea Parlamentului de a reduce competentele existente sau chiar de a le desfiinta de facto?




Cătălin Predoiu: Nu urmaresc reinfiintarea unui serviciu secret pentru Justitie. Am propus spre dezbatere in strategie infiintarea unui instrument public si nu secret de informare a Ministerului Justitiei asupra starii infractionale din penitenciare, si pentru protectia propriilor angajati din penitenciare, functionarii ANP. Dorim sa evitam aparitia unor noi cazuri Gorbunov, dorim sa consolidam integritatea in sistemul penitenciar si sa tinem infractionalitatea sub control. 
Q2: De ce va doriti atat de tare arhiva SIPA, la fiecare bilant al ANP-ului, reiterati acesta problema si faptul ca arhiva ar trebui sa treaca sub autoritatea MJ?

CP R2: (idem ante, n.n.) Nu urmaresc reinfiintarea unui serviciu secret pentru Justitie. Am propus spre dezbatere in strategie infiintarea unui instrument public si nu secret de informare a Ministerului Justitiei asupra starii infractionale din penitenciare, si pentru protectia propriilor angajati din penitenciare, functionarii ANP. Dorin sa evitam aparitia unor noi cazuri Gorbunov, dorim sa consolidam integritatea in sistemul penitenciar si sa tinem infractionalitatea sub control.

Q3: Domnule ministru, respectuos va rog sa precizati de ce, in contextul in care vorbiti la toate posturile de TV despre reforma justitiei si a sistemului in general, se accepta in cadrul Ministerului Justitiei sa existe discriminari salariale, in sensul ca cei care sunt magistrati si personal din justitie sunt platiti conform Anexei VI din Legea nr.330/2009 (a se vedea in acest sens art.5 alin.2 din OUG 1/2010 semnata de catre dvs.), in timp ce salariatii din penitenciare (personal tot in subordinea MJ) sunt platiti dupa OMJ 622/2010. Va intreb acest lucru deoarece OUG 1/2010 este vadit ilegala si incalca o serie de acte normative in vigoare.

CP R3: (nu răspunde, n.n.)

Q4: Reformarea sistemului judiciar din Romania are in vedere si sistemul penitenciar? Daca da, ce intentionati sa faceti cu actualul serviciu de prevenire a criminalitatii in mediul penitenciar ? Vi s-a pus la dispozitie vreun raport asupra activitatii concrete si eficientei acestuia ?

CP R4: (nu răspunde, n.n.)
După cum vedeți, deși nu a fost asasinat cu întrebări, a răspuns la întrebarea despre SIPA pentru că avea într-o vreme un proiect în acest sens, restul pauză. Vestea bună e că nu pare că ar dori reînființarea unui servicu secret ci a unui serviciu public, asta dacă nu se răzgândește până să ajungă acolo.

La întrebările despre salarizarea personalui din penitenciare și despre reforma sistemului penitenciar nu răspuns în nici un fel deși are tot felul de strategii în minte și pe hârtie. Ce credeți? Are ministrul justiției un interes real pentru soluționarea Problemei Penitenciarelor? Subsemnatul recunoaște că e destul de sceptic.
***
În cursul zilei sper să reușesc să postez și câte ceva despre întâlnirea Băselului cu sindicatele. Ștefan Teoroc, președinte Publisind și SNLP, participă la întâlnire în echipa Blocului National Sindical. Va fi și presă și ceva tulburare, rămâneți rogu-vă pe recepție pentru noutăți.

3 comentarii:

Anonim spunea...

VRAJALA DE PENITENCIAR !

Anonim spunea...

POATE CA OMUL VREA SA FACA CEVA DAR MAI TREBUIE SA VREA SI ALTII SAU MAI BINE ZIS ALTUL SI CRED CA STITI LA CINE MA REFER...

Anonim spunea...

Poate că domnul Predoiu, nu ştie ce înseamnă să trăeşti cu un singur salariu, să plăteşti rata la banca ipotecară de frica zilei de mîine să nu îţi scoată baca locuinţa la licitaţie, să nu ai ce să îi dai copilului cînd se uită în frigider şi nu mai e nimic, frigiderul gol, sau poate domnul Boc, nu ştie ce înseamnă să nu ai cu ce plăti grădiniţa copiilor, că sunt doi la mijloc,sau poate domnii noştrii bugetari nu au diabet şi au cu ce sa-şi plătesacă medicamentele,ştiţi domnilor ce înseamnă viţa familiei tale să depindă de viaţa altora.V-aţipus întrebarea cum e să lucrezi pe secţii?,între ppl cu tot felul de boli care se transmit,să stai cu teama că nu eşti lovit luat ostatec, iar cînd se liberează să nu îţi fie afectată familia?Din ce tăiaţi domnule Boc, alocaţia de40 ron, a unui copil 15la sută restul domnule să vă luaţi flori, să vă spună noatea durerea poporului român , că s-a săturat de reformele proaste, în loc să creaţi locuri de muncă,ne-aţi adus în sapă de lemn , o să ajungeţi de nici pămîntul nu vă primeşte