Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 6 mai 2010

Despre inutilitatea lustraţiei româneşti


de prisonworker, 05.05.2010
via blogpenifest@gmail.com

Oameni care acum 20 de ani ordonau lipsa transparenţei, acum dispun activităţi de impact. Oameni care nu au exerciţiul deschiderii, ucid sinonimele acestui cuvânt cu o uşurinţă debordantă. Oameni care ar mai bate şi acum deţinuţii, vorbesc fără să clipească despre umanizarea mediului penitenciar.

Oameni care nu dădeau doi bani pe 3 R, accentuează pe pe toate flip-charturile importanţa uneia din funcţiile principale ale sistemului penitenciar. Oameni obişnuiţi doar cu secretizarea documentelor flutură steagul transparenţei. Oameni cu reflexe de închidere ne arată cât de dibaci au devenit, peste timp, în deschidere.

Cineva spunea că şarlatanii pot mima orice, ei pot părea orice, se pot dedubla în orice. Carisma fără caracter, dublată de tupeu, nesimţire şi incapacitatea de a-ţi recunoaşte greşelile, e un dezastru…

Aş mai fi continuat cu paradoxurile, dacă nu mi-ar fi venit în minte un text care exprimă mult mai bine ceea ce aş fi dorit să spun. Din nefericire, a devenit şi el inutil, precum „punctul 8”, precum alte texte nebăgate în seamă în perioada celor 20 de ani ideali pentru şarlatanii comunisto-capitalişti.

„Sunteţi puţini în mijlocul acestui popor, de vreme ce el s-a putut regăsi peste noapte cu o asemenea forţă şi graţie; şi totuşi mulţi, dacă aţi putut face cu putinţă, hrăni şi cauţiona oroarea vreme de 40 de ani. Vouă, acestor mulţi-puţini, vă adresez următoarea chemare:

Lăsaţi o respiraţie mai lungă între ultimul omagiu pe care l-aţi scris, între ultima şedinţă în care v-aţi exprimat entuziasmul pentru realegerea lui Ceauşescu la cel de al XIV-lea Congres şi adeziunea grăbită pe care aţi venit să v-o daţi în zilele în care timişorenii nu terminaseră să-şi îngroape morţii şi în care sângele de pe Bulevardul Magheru şi din Piaţa Palatului nu se zvântase încă.

Nu mai strângeţi o vreme, bărbăteşte, mâna colegilor voştri şi nu-i mai priviţi senini în ochi. Lăsaţi să se întrevadă o urmă de sfială în privirea voastră. Fiţi o vreme stingheri. Nu mai apăreţi la televiziune. Nu mai scrieţi în ziare.

Nu vă mai ridicaţi glasul decât pentru o scurtă căinţă, căci altfel îl ridicaţi din nou în minciună. Lăsaţi cuvintele să spună ceea ce spun; nu mai folosiţi o vreme vorbele „demnitate“, „libertate“, „conştiinţă“, „dreptate“, „popor“. Nu asasinaţi aceste cuvinte.

Renunţaţi la alibiuri morale spunându-vă că aţi făcut neîncetat răul ca să puteţi face din când în când binele. Să nu vă fie frică, ci doar, din când în când, o lungă şi insuportabilă ruşine. Căutaţi atunci un părinte care şi-a pierdut în zilele acestea copilul şi cereţi-i iertare.

Intraţi în noul an meditativi. Şi aprindeţi o lumânare pentru cei morţi şi pentru voi. Iar dacă veţi da curs acestei chemări, veţi înceta să fiţi lichele şi veţi primi recunoştinţa noastră. Vă vom iubi.” (Gabriel Liiceanu, Apel către lichele, 30 decembrie 1989)

PS Nu le-a cerut nimeni socoteală. Nu le-a cerut nimeni, nimic. Doar să nu ne conducă destinele şi să – şi diminueze aroganţa. Doar atât. Cât de greu putea să fie?

26 comentarii:

Anonim spunea...

E foarte greu!

si totusi spunea...

Un articol exceptional! Felicitări!

Anonim spunea...

As dori sa aduc in atentie o speta, poate ma va lamuri cineva. Astazi s-a publicat in M.Of. motivarea exceptiei de neconstitutionalitate la legea ANI. Printre altele, apare obligatia de a nu se mai publica declaratia de avere si interese pe site-urile institutiilor, noile declaratii sa contina aspecte doar generale despre rude colaterale, ANi nu mai poate verifica ilegalitatea dobandirii etc Avand in vedere cele de mai sus, intreb: Pe site-ul anp-just al ANP este legala publicarea, in continuare , a declaratiilor de avere si interese ?Mersi.
Semnat ; unul care are o veverita in intretinere si nu a declarat-o

Anonim spunea...

Oare "pescarul fara peste" Popescu de la Bacau, cu clica sa obediento-obeza : Catalin si Geo au inteles ceva ? El este doar un vasnic cititor si editor in aste bloguri !
Sau au uitat de bataile date detinutilor in anii trecuti ca indreptare pentru liberare, oprite doar de eleganta, neapreciata de multi, a lui Margasoiu ?
Citindu-le feţele, acum, văd din nou un zambet câş dat de speranţa ca "specialistii" in reeducare de la Botşăni le vor da mana libera ca odinioara !
Sper, totusi, ca se inseala...

Anonim spunea...

"Cineva spunea că şarlatanii pot mima orice, ei pot părea orice, se pot dedubla în orice. Carisma fără caracter, dublată de tupeu, nesimţire şi incapacitatea de a-ţi recunoaşte greşelile, e un dezastru…"
Orice asemanare cu persoane reale, domnule Bala, sunt doar intamplatoare.

Anonim spunea...

ati inceput sa dati in popescu,coruptilor!de ce?a avut curajul sa plece din functia de director adjunct ca sa nu participe la magarii!ce a spus domnul director kiss nu a fost de ajuns?schimbati-va mentalitatea si incercati sa mai munciti si voi....precum altii!va e ciuda ca aveti ratele prea mari si..nu mai aveti de unde...?popescu e de apreciat!cati au mai avut curajul sa mai spuna ceva dupa ce a vorbit el!la munca cu voi!demonstrati ca meritati sa aveti functii prin munca si nu prin..pupincurism!bravo comisiei de la anp si a celor doi directori de la botosani!

Anonim spunea...

un sfat celor de la reeducare de la bacau:doamna geanina:nu mai sunati la bucuresti ca nu o sa fie directoare la bacau la "viitorul penitenciar bacau cu regim de femei,....!s-a inteles ca directorii de la botosani vor...mai ramane!despre popescu,degeaba incercati sa cautati gaselnite gen batai su altele!mai bine...cautati avocati buni care sa va scoata din rahatul in care ati intrat "marilor ofiteri de comanda"ce sunteti!ofiterilor tineri care vor functii de comanda le doresc"spor la treaba pe sectie"!ce avocati va scot din FAVORIZAREA INFRACTORULUI,FALS SI UZ DE FALS????

Anonim spunea...

Ce a facut popescu-GOPO nu se numeste curaj, ci nebunie. Auzi la el, era hipnotizat atunci cand lua decizii in calitate de director adjunct! Hi, hi, hi! Asa se scuza "specialistul", pentru lipsa de pregatire profesionala, lipsa de onoare si de demnitate. Spuneti-i lui cap de zimbru ca "hipnoza" nu-i o scuza.

Sau, mai bine, intrebati-l pe "domnul director" popescu (ca asa se recomanda), pe baltile caror interlopi bacauani pescuia el si cu agentul sub acoperire Lipovanu (al de si-a vandut masina ca sa scape de dosarul penal, ca deh, era "acoperitul" nitelus beut la volan, hac!).

Sau intrebati-l pe "preacinstitul" popescu cum a scapat basma curata dupa ce l-a calcat in picioare pe Traian, de a facut omul ulcer de suparare si din LST a ajuns ajutor de gospodar.

Si cate ar mai fi... dar las si altora placerea de a depana amintiri.

Anonim spunea...

Popescule, daca nu te aplauzi tu, cine dracu sa te laude? Bai dezaxatule, tu ai renuntat la functia de director adjunct pentru ca iti luasei pedeapsa si-ti tremurau chilotii pe tine de tarsalos ce esti.

Anonim spunea...

pt 13.06
neicusorule nu te ambala ca nici tu nu esti mai breaz. nu mai lauda atat conducerea de la botosani ca faci herpes. tu ai uitat de propriile ilegalitati?

anonim spunea...

SA TRAITI BINE.
-25% DIN VENITURI DE LA 1 IUNIE
Ce bine vom trai de acum in colo numai Dunezeu stie

Anonim spunea...

25% reducere de salariu din 01.06.2010!!!

Anonim spunea...

25 % reducere din salariu incepand cu data de 01 iunie!!!

hapiness spunea...

O simpla constatare: problemele care apar la Bacau sunt peste tot in tara. Stiti ca se ingrozesc unii detinuti de ce pot angajatii? OARE ATAT DE IEFTINI SUNTEM, ATAT DE IPOCRITI?
Lichele, vorba lui Liiceanu. Pentru ce va vindeti, fratilor? Nu stiti ca functiile vin si trec,iar ceea ce ramane este valoarea de om.Poate nu e importanta acum, dar va veni o vreme cand va fi. Sa va amintiti atunci.

Cred ca asta e portretul omului din zilele noastre: marunt si gol, fara sentimente, fara remuscari, ipocrit, fudul, parvenit, mincinos, superficial...GROAZNIC!

Anonim spunea...

http://www.evenimentul.ro/articol/eful-penitenciarului-luat-la-intrebari-de-superiori.html

Anonim spunea...

FALIMENTUL ROMANIEI....!!!!SALARIILE SE REDUC CU 25 % ,PENSIILE CU 15 %!!!

Anonim spunea...

PENTRU CORUPTII DE LA BACAU:ATI CITIT PS-UL LA ARTICOLUL MENTIONAT MAI SUS?CE MAI VRETI ACUM?LASATI-NE IN PACE SI MERGETI CU DOMNUL!

si totusi spunea...

Ipocrizie, ipocrizie, ipocrizie... Acesta este cuvântul de ordine. Dacă oamenii s-ar fi schimbat, dacă exact aceia care frânau evolutia sistemului aveau o revelatie si se transformau în reformatori, îmi ridicam pălăria. Din păcate, observând viclenia tipic militienească a cameleonilor, simt doar dorinta de a trânti pălăria si a o călca în picioare cu obidă. As vrea, totusi, să-mi păstrez pălăria si să o ridic doar în fata celor putini care mai au coloană vertebrală. Uite, de exemplu, citind acest articol, stau cu pălăria în mână.

Anonim spunea...

Acum un an, cam pe aste timpuri, se sarbatorea in cadru festiv ziua primului nascut de la Bacau. Donald insusi, in asezamantul sau, le gazduia petrecerea.
Dar cine era la petrecere ! Asta e foarte important : din toata adunarea selecta recunosc un cap de bivol ce suradea grobian, binevoitor, usor plecat si indatorat ! Era insusi aparatorul dreptatii de astazi : insusi Tibanu, Rex Hunt, pescarul de pe baltile Romanului sau ale Horgestiului ...
Dupa un an el spera din nou... ce spera nu stiu ... sa bata hoti, colegi, ori vrea putere ...ori poate doar sa se remarce, obicei vechi : a face rau la altii, o are in sange ... si musca mana ce l-a hranit si al carei prieten se vroia. Cat caracter, cata competenta, auzi : "a avut curajul sa plece din functia de director" cand fundu-i a primit un sut.
El uita ca niciodata nu se va uita raul pe care l-a facut. Cand bati , insulti, torni si tradezi nimeni nu va mai avea curajul sa plece cu tine la drum. Te vrei corect cu forta, esti vesel pescare... degeaba...

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

"amice",pocovnicu era prietenul lui margasoiu!pai cine facea trafic de droguri?ce tot va ascundeti dupa gard!dar vad ca tot jigodiile lui margasoiu intra pe acest forum!ce mai vreti sa mai aflati?nu v-a spus deajuns domnul director KISS?CAPUL PLECAT SI "VANT DIN PUPA"!

Huginn spunea...

@...
Am respins 7 comentarii care nu respecta regulile de postare, doar la acest articol. Reveniti va rog dupa ce va asigurati ca scrieti comentarii publicabile.

Anonim spunea...

CHIAR SUNTETI CULMEA!!!!!!!!!! dar noi spunem lucrurilor pe nume fara sa jicnim sau sa insultam.faceti cum doriti dar nu e barbateste si cinstit.noi dorim sa stie si colegi nostri ce PODOABE avem in unitate.CU STIMA UN GRUP DE COLEGI DE LA BACAU

Huginn spunea...

@21:29
Nu stiu ce grup reprezentati si nu pot sa-mi in inchipui cat va chinuiti toi in fata unui calculator, dar intelegeti ca regulile de postare (TOATE) trebuie respectate. Cand veti avea si argumente nu doar afirmatii discutam.

Anonim spunea...

pai ce argumente mai plauzibile doresti tinerete decat cele expuse de noi.faptul ca acesti oameni care nu ne fac cinste; margasoiu,melescanu,stefanescu,popescu etc inca mai sfideaza colegi prin comportamentul lor?

Huginn spunea...

@21:47
Incercati sa faceti diferenta intre afirmatii, ziceri, păreri, opinii si argumente. Nu e totuna.