Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

sâmbătă, 3 aprilie 2010

Kamikaze - Culmea dreptății: sporuri și prime ilegale la Justiție

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, i-a abuzat la greu pe șefii din minister cu prime, sporuri și stimulente. Fără ca aceștia să merite banii în plus și chiar fără ca legea s-o permită.

Verdictul lui Predoiu: primă! Caz clasat

Foarte relevant pentru cum a înțeles Predoiu să-și stimuleze subordonații este trimestrul întîi al lui 2008 (după cum a constatat Curtea de Conturi). Cînd, ca să dea prime, ministrul a depășit bugetul de salarii al ministerului cu 140.000 de lei noi. Chestiune de care s-a prins și Ministerul Economiei și Finanțelor, care a sesizat corpul de control al Ministerului Justiției.

Cum ar veni, ăia de la Finanțe i-au tras de mînecă pe ăia de la Justiție că și-au dat prime ilegal. Da, normal că ăia de la Justiție și-au făcut harakiri, dar nu înainte de a dona banii luați degeaba la aziluri de săraci. E, sanchi, doar nu v-a trecut prin cap că așa a fost. Nu, corpul de control al Justiției a tergiversat soluționarea lucrării. Așa că termenul de aplicare a amenzii s-a prescris iar prejudiciul acestei jongleri financiare a ministrului nu a mai putut fi cuantificat. Bravo, Predoiule!

Spor de pîrnaie

Dar nici primele astea la Justiție nu se pot da oricum, e nevoie măcar de o simulare de legalitate. O metodă este camuflarea banilor extrasalariu în sporuri de 30% destinate persoanelor care coordonează activitatea Administrației Naționale a Penitenciarelor. Astfel, în 2008, acest spor a fost acordat unui număr de 129 de persoane. Ca să aveți un ordin de mărime: este vorba de 32% din personalul ministerului.

Evident, echipa de control a Curții de Conturi a constat că o mare parte dintre aceste persoane nu am nici cea mai mică legătură cu activitatea ANP. Din clubul select care încasează acest spor fac parte șase persoane de la cabinetul ministrului, patru de la secretarii de stat și 23 de la Direcția Economică.

Tot prin ordin de ministru s-a împărțit și sporul de 50% pentru “lucrări de excepție și misiuni speciale” (da, există un astfel de spor) destinat, de data asta, personalului ANP. Acest spor a fost acordat numai personalului de conducere iar în opinia Curții de Conturi e clară: “nu are legătură cu sfera lucrărilor de excepție sau misiunilor speciale”, „notele de fundamentare privind acordarea sporului sînt insuficient fundamentate (tautologic, dar adevărat – n.r.), nu sînt prezentate lucrările de excepție și misiunile speciale. Procedînd în acest mod, instituția își asumă riscul acordării acestui spor în mod arbitrar şi nejustificat”.

Bonusuri salariale acordate “în mod subiectiv”

În total, pe anul 2008 s-au plătit prime în valoare de 857.000 RON pentru 367 de persoane, după cum apreciază Curtea de Conturi: “în absenţa unei fundamentări care să probeze efectuarea unor lucrări deosebite și care să excede sferei atribuţiilor fişei postului, premiile şi alte forme de stimulente financiare acordate la nivelul Ministerului Justiției reprezintă o plată substanțială a aceluiaşi serviciu public prestat.”

Pe lîngă aceste prime, angajații Justiției au mai beneficiat de stimulente în valoare de 742.000 RON. Nici salalariile de merit nu au fost uitate. În acest sens, Curtea de Conturi a reținut: “la acordarea salariului de merit, Ministerul Justiției nu a respectat cerinţa legală, în sensul că nu a fost acordat pentru rezultatele deosebite, acesta fiind acordat în mod subiectiv, în absenţa unei fundamentări sub aspectul volumului de activitate şi gradului de complexitate al lucrărilor şi a rezultatelor obţinute.”

Preluat din Kamikaze nr. 3

23 comentarii:

Bobby Fischer spunea...

Un "Catavencu" mai sarac, dar acum parca au devenit mai... explozivi. :)

Anonim spunea...

In continuare va este teama sa postati comentariile care vin din penitenciarul Galati.Probabil ca lovitura de sub centura a fost deosebit de dura.Este clar ca si dumneavoastra domnule admunistrator,faceti jocul anp-ului,ca sa nu zicem mai mult...Cu siguranta veniturile dumneavoastra sunt completate cu sume de bani.... care va zic,ce trebuie sa apara si ce nu.Dar cei mai multi dintre noi va facem pe plac fara sa ne dam seama si acceptam voit sau nevoit.Altfel nu ne dam seama de ce nu ati permis sa apara pe blog comentariul legat de faptul ca directorul penitenciarului Galati,judecator Burlibasa Neculai nu achita contravaloarea mesei servita la popota unitatii.Am postat trei sau patru comentarii cu acelasi continut,pertinente in raport cu altele care au aparut.Dar noi platitorii am inteles,ca una este sa fii simplu director de inchisoare si alta este sa fii judecator-director de inchisoare.De aici se vede ca va este teama si ati primit instructiuni clare referitor la aparitiile pe penifest a unor comentarii in care apar nume de magistrati.Cu toate ca faceti ce vreti cu acest blog va uram PASTE FERICIT,ATIT DUMNEAVOASTRA CIT SI FAMILIEI SI APROPIATILOR. DUMNEAVOASTRA

Anonim spunea...

Puritani din toate zările, uniţi-vă !

Anonim spunea...

misiuni speciale si lucrari de exceptie sunt foarte rare in sistemul penitenciar,marea majoritate sunt cuprinse in fisele posturilor sau consemnele generale(particulare)ale acestora.In acest sens va invit,de saptamana viitoare,sa exemplificam din unitati si binenteles din ANP,cazuri concrete de acordare a acestor prime(sporuri)lunare de pana la 50%,va fi foarte interesant!

Anonim spunea...

Este mai mult decit evident ca cei de la prevenire,au un cuvint greu de spus,in ceea ce trebuie si ce nu trebuie sa apara pe penifest.Adica actionati la comanda,cu toate ca vreti sa dati senzatia ca sunteti independent.Daca sunteti si familist convins,atunci va intelegem daca serviciile binevoitoare au apus sa manifestati grija cum mergeti cu masina ,sau sa va prinda intunericul printre blocuri.Pacat ca multi dintre noi nu intelegem ca sunteti o echipa aservita puterii care da din casa atit cit sa nu deranjze.Dar mai exista multi dintre noi care au realizat,ca de fapt PENIFESTL NU ESTE DECIT IN MICA MASURA A MURITORILOR DE RIND.Incercam sa ne facem blog separat ptr. a nu va mai deranja,si sa aveti grja cum cheltuiti bonusurile pe care le primiti,care va permit sa nu duceti grija zilei care urmeaza.Deci in opinia galateana sunteti o componenta de nadejde a anp-ului si a ministerului,adica tineti de siguranta nationala. O sigurata de care civilul de rind nu are cunostiinta ,ceva in genul celor care fac acel mic-16- si li se reduce din pedeapsa.Asta este-PENIFESTUL,NU ESTE AL MURITORILOR DE RIND,de aceia au aparut bloguri in paralel.Pentru a va simti bine cenzurati sau eliminati.Oricum le avem stocate si cind bugetul ne va permite le vom relua ca sa vada toti ca nu am mintit,am spus doar adevarul de care va este teama si dumneavoastra,din motive pe care unii din noi le stapinim bine.

Huginn spunea...

@ 03.04.2010, 07:33:00
@ 03.04.2010, 08:03:00

1 - Oricine poate comenta articolele publicate pe blog fără a fi nevoie de înregistrare. Comentariile sunt moderate înainte de publicare.

2 - Pentru a putea fi publicate, comentariile trebuie să respecte următoarele condiţii:

•să se refere la subiectul articolului, sau să urmeze linia logică a unei dezbateri;
•să fie inteligibile;
•să respecte opiniile şi convingerile celorlalți cititori;
•să fie argumentate;
•să nu fie jignitoare, obscene, pornografice, abuzive sau ilegale;
•să nu conţină amenințări sau abuzuri verbale la adresa altor persoane care postează pe blog;
•să nu instige la ură sau discriminări de orice natură;
•să nu fie repetitive, lipsite de sens, sau spam;
•să nu incite la reacţii negative.

3 - Decizia de nepublicare sau de ştergere a unui comentariu este finală şi nu poate fi negociată. Puteţi reveni oricând cu un comentariu care să respecte regulile.

Anonim spunea...

Noi de aceasta data va multumim ca nu ati incercat sa ne ocoliti.Va rugam sa ne spuneti unde am gresit,ca ulterior sa ne putem corecta.Ceva sau mai mult decit ceva,este putred in penitenciarul GALATI.Astfel nu intelegem de ce aceasta avalavsa de rapoarte in care unii ofiteri,care isi fac totusi treaba,far rapoarte sa plece la alte unitati.Cu toate ca suntem prms nu avem grupa specializata ptr. ca domnul director este fricos si nu vrea sa aiba contact cu presa si televiziunea locala in situatia producerii unor evenimente negative.De aceea si comandantul grupei de interventie a cerut sa fie detasat ptr. a face ce trebuie in meseria pe care o practica,si ptr. care a dat concurs.Daca ar vorbi supraveghetorii de pe sectie despre modul cum sunt tratati de ppl probabil ca cineva din afara sistemului ar spune ca este ireal ceea ce se intimpla.Dar persista teama de a vorbi la majoritatea cadrelor.Chiar daca acest nenorocit de 50 la suta este discutat in sedinta de comanda,cutitul cu care se taie ulterior pita este in mina celor care conduc si stau foarte mult timp impreuna.Directorul loveste subtil sub centura,asa ca nu il poti acuza ca nu da dovada de transparenta. O echipa puternica care ar veni de la anp cu oameni priceputi,si ar executa un control in toate sectoarele de activitate,ar realiza in ce stare se afla penitenciarul galatean.Controlul sa aiba caracter de durata ptr a putea cerne tot,sa dureze practic cit un control de fond si la intocmirea raportului final isi va da seama ce se intimpla.Sa se stea de vorba cu toate cadrele ptr a avea o imagine cit mai ampla.Va asteptam sa veniti dar total pe nepregatite.

Anonim spunea...

Rugam pe cei care participa din partea sindicatului la discutiile care se poarta pa marginea modificarii legii-293,sa nu cada in plasa acelei situatii propuse chiar de sindicalisti,sa putem sa desfasuram si alte activitati private aducatoare de venituri.Judecatorii abia asteapta si in scurt timp vom pierde si statutul special.Asa ca trebuie avut mare grija.

Anonim spunea...

In penitenciarul galatean legat de prima anuala de 50 la suta,nu a fost agreat nici un lucrator de la plutonul escorta.Probabil ca sa luat in calcul faptul ca acestia sunt putini,nu fac galagie,accepta misiuni unde taria escortei este la pamint.Noi nu suntem unitate aducatoare de venituri,si culmea agentul de la escorta propus pentru50 la suta era un sef punct de lucru-TASCA ADRIAN,care facea curatenie cu ppl in cimitir,riscul de evadare foarte crescut cei care lucrau erau numai de la regim inchis.Domnule Tasca cred ca ati deranjat pe cineva.Poate pe BURLIBASA.Dar vom afla si va vom informa.

Anonim spunea...

O perchezitie in renumitul penitenciar galatean se executa fara respectatea celor mai elementare norme de igiena.Nu se poarta manusi de protectie,halate nu mai vorbim,se umbla in hrana ppl cu minutele goale,ulterior apar discutii cu acestia care ar putea degenera in evnimente grave.Mentionam ca nu este vorba de perchezitii minore ci de perchezitii care se desfasoara pe perioada a 5-6 ore.Se gasesc zeci de telefoane,se inregistreaza,se depun la agentul armurier si apoi se distrug la o anumita perioada de timp.Se gasesc telefoane sofisticate care sub nici o forma nu ajung sub rotile masinii.Lucrul poate fi greu de verificat ptr ca cine mai poate verifica telefoanele gasite si distruse,ce marca au fost, ce nr de simuri.Practica este veche dar daca treaba merge asa, de ce sa mai intervina anp-ul.La Galati se poate ca doar suntem de maxima siguranta si avem conducator de osti care stapineste bine situatia operativa.TOT INAINTE.

Anonim spunea...

Nu va mai stresati! Cele mai multe "misiuni speciale" le face Berta la ANP! Nu-i asa d-le dir.gen??;)Si nu ia 50% ia 100%!!!

Anonim spunea...

pt. @ anonim 10:28
Daca lucrezi la escorta si nu ai luat sporul de 50%, muta-te repede la Tulcea, noi am luat aproape toti, in frunte cu seful nostru care a luat 50% pentru luna ianuarie pentru "misiunea de exceptie" de a transporta un evadat in luna martie! Deci poti lua si tu cu toata increderea!

Anonim spunea...

Haideti sa fim realisti si sa vedem,sa discutam,sa analizam,ce a facut special,imputernicitul de la srs-ul galatean de a primit cinzeci la suta.Este vorba de numitul VARLAMPAPATRAIAN.Stim ca sta cu JUDECATORUL,in biroul acestuia cite 2-3 ore pe zi,iar cei care au treaba pe la acelasi judecator fac coada,ca sa poata semna o hirtie.Altul care a primit cinzeci la suta este renumitul MAXIM de la evidenta.Daca sefii de escorta ar spune citi ppl au fost dusi gresit la instantela de judecata din cauza acestuia ar fi trebuit sa stea numai pe la comisia de disciplina ca invinuit.Acum participa la comisia de disciplina,dar in calitate de secretar propus de BURLIBASA.In concluzie vrem sa spunem ca atit Varlam cit si Maxim primesc cinzeci la suta pentru ca sunt oamenii directorului, pe care il felicitam pentru transparenta de care a dat dovada.

Anonim spunea...

Seful de la Tulcea care a luat cinzeci la suta pentru misiunea de exceptie sa nu imi spuneti ca se numea jipa, ptr ca atunci voi fi nevoit sa discut mai multe cu dumneavoastra.Ma refer la agentul Jipa.Un paste fara misiuni de exceptie.

Anonim spunea...

As fi curios sa aflu din tara cum au fost "distribuite" salariile de 50 %, si nu vorbesc de criterii pentru ca le cunostem cu totii, ci de selectie. sa fim seriosi, problemele de personal din aproape toata tare, determina ca fiecare angajat sa aiba sarcini in plus. dar asta nu inseamna ca avem toti "dreptul" la acest gen de salariu. la Codlea, aceste salarii au fost discutate in consiliul de conducere si votate, adica fiecare serviciu a propus persoanele considerate a fi merituoase iar membrii consiliului au votat cu "sunt de acord" sau "nu sunt de acord". pai este normal ca dl. de la financiar sa decida ca agentul din paza merita sau nu acest salariu? este normal ca dl. de la paza sa decida daca merita sau nu salariul dl de la medical? e clar ca in acest context vorbim de simpatii si antipatii si nu de competente sau rezultate deosebite. subiectivismul, caci el este vedeta acestui show, ne face pe noi cei multi sa nu mai avem incredere ca harnicia, corectitudinea si constiinciozitatea vor fi vreodata recompensate.

Anonim spunea...

Pentru colegul meu care a scris despre faptul ca Burlibasa nu achita contravaloarea mesei la popota pot sa afirm cu un mare curaj ca nici alti directori sau comandanti nu au achitat vreodata aceasta suma, pentru ca aceasta cutuma este incetatenita pe meleagurile galatene. Probabil ca nu fenomenul acesta ar trebui sa ne ingrijoreze. Faptul ca vineri a avut loc o mica perchezitie pe sectie si s-au descoperit 17 telefoane este unul minor. Faptul ca a trecut 1.04.2010 si inca mai sunt la plutoane concedii pe 2009care se vor termina in iulie este unul minor. Faptul ca ofiterii pleaca la alte penitenciare pentru a face acolo ceea ce nu pot la Galati este unul minor. Faptul ca directorul SRS se iubeste in biroul sau si o propune pe dumneaei la 50% pe doua luni este unul minor. Faptul ca sefii de sectie in loc sa stea pe sectii isi fac serviciul in biroul SIPA este unul minor. Faptul ca cei de la financiar inca nu stiu sa explice fluturasul si sporurile este unul minor. Faptul ca agentul de pe perimetru sta tot 12 ore in foisor fara sa fie schimbat este unul minor. Bine ca dam cu var bordurile. Bine ca vedem lucrurile in roz. Propun varirea puscariei galatene in ROZ.
DE LA PANTERA ROZ

Anonim spunea...

As vrea sa va vad ca ii spuneti in fata domnului Burlibasa ceea ce calomniati pe blog. E cel mai bun director de pana acum si oamenii il iubesc. Mai sunt cativa din camarila veche care tot fac atmosfera. Sa va fie rusine!

Anonim spunea...

Maxim a fost propus la 50% de catre sefa lui, doamna RACU. Si asta pentru ca munca sefei este facuta de Maxim. Este foarte adevarat ca multi ppl au fost dusi "din greseala" la instantele galatene si nu s-au luat masuri de pedepsire, pentru ca motorina inca mai este in butoaie. Poate ca din sporul de 50% el isi achita datoriile pe care le are fata de colegii din birou. Ne pare rau pentru domnul Tasca Adrian, dar el nu are la activ "misiuni speciale si lucrari de exceptie" ca Varlam si Maxim. In plus, daca as fi director si eu as avea nevoie de doi oameni "de incredere" care sa-mi sopteasca cate ceva.
DE LA UN SIPAREZ EXCLUS DIN SIPA

Anonim spunea...

Daca tot s-a lasat la aprecierea directorului cine sa primeasca 50% atunci de ce aceastea sunt "dezbatute" in sedinta de comanda? Se puteau lasa la secretariat propunerile sefilor ierarhici si apoi se afisau rezultatele. Nu se pierdea atat timp prin sedinte. Mentionam ca o sedinta de comanda blocheaza partial activitatea de plimbare a hartiilor de la un sef la altul. Ca sa revin la problemele cu halatul si manusile pentru percheztii pot sa afirm ca sunt tot mai multe voci care afirma ca nu vor mai intra la perchezitii pana nu vor fi dotati cu halate, manusi si dezinfectant. Dar cine sa se ocupe de cumpararea acestora? Nu cumva Sef Serviciu Marea Aplicare a Regimului Penitenciar ar trebui sa stie cum se executa "in lipsa lui" aceasta activitate? Dar pot sa afirm ca nu sunt fonduri pentru dotarea agentilor, trebuie platit TVA la cladirea SRS. Scoatem ppl la munca si SPL care sta cu ochii cat cepele pe ppl il ocolim la 50% in favoarea "secretarilor de birouri".
DE LA PANTERA NEAGRA

Anonim spunea...

A calomnia pe cineva inseamna a spune multe neadevaruri despre cineva. Avem curaj sa spunem adevarul. L-am spus si sub alti directori si am fost transferati pe la alte penitenciare! Oricum la "moda" este sa te transferi acolo unde poti fi apreciat! Este adevarat ca oamenii il iubesc!?! Poate oamenii din perimetru care stau cate 13 ore in serviciu, poate supraveghetorii care sunt zilnic jigniti de ppl, poate escortistii taiati de la 50%, poate cei care fac percheztii fara manusi si halate il iubesc pe domnul Burlibasa. Ups! I-am uitat pe siparezi, maxinezi, varlamezi si alte categorii defavorizate in ultima perioada!
DE LA UNUL DEFAVORIZAT NEIUBIT

Anonim spunea...

Ei, mai sunt si frustrati...

Anonim spunea...

Propun 50% pentru ACADEL pe motiv ca este ,,UN DULCE,,!

Intors azi din Italia spunea...

HRISTOS A INVIAT!pentru toti si DUMNEZEU sa-i ajute pe cei fara sporul de 50%...Ma minunez de ce citesc pe acest blogg si ma intreb cum...Madam Racu e inca in sistem...Pentru numele lui Dumnezeu...DINOZAURILOR RETRAGETI-VA...E somaj, sunt vremuri grele lasati copii vostri sau altii mai tineri ca sunt mai tari atat fizic cat si intelectual...Apropo de nume...(ptr. si totusi si altii)...nu conteaza cum te numesti sau ce faci conteaza sa muncesti legal si sa-ti platesti darile catre stat asa e in tarile CIVILIZATE, nu e o rusine sa muncesti...ca esti gardian sau maturator...(conteaza veniturile si nu statutul)...Si pentru lingaii vechi sau noi...Sa stiti ca sunteti platiti pentru ceea ce faceti si ce aveti in fisa postului nu si pentru a linge Directorul sau pe altii...(cel putin asa-i in tarile CIVILIZATE ).