Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 21 martie 2010

Statuia Responsabilitatii

Jim Stockdale, amiral și ofițerul american cu rangul cel mai înalt aflat prizonier în Vietnam, tortutat de cel puțin 20 de ori în cei 8 ani a primit la un moment dat o întrebarea: "Cine n-a scăpat?" Cel care și-a asumat comanda în lagăr și a refuzat, în pofida torturii și bătăilor, să renunțe a răspuns "Oh, e simplu. Optimiștii."

Cum nimeni n-a înțeles, a continuat: "Optimistii, ei erau cei care spuneau că o să scape pănă la Crăciun și când venea Crăciunul că o să scape până la Paște. Paștele venea și trecea. Apoi până la Ziua Recunoștinței și pe urmă iar Crăciunul. Și mureau de inimă rea."

"Asta e o lecție foarte importantă. Nu trebuie să confunzi credința că vei izbândi până la urmă - și pe care nu-ți poți permite s-o pierzi - cu disciplina de a te confrunta cu cele mai brutale fapte din realitatea curentă, oricare ar fi ele"

Un scriitor de business a enunțat pornind de la aceasta poveste Paradoxul Stockdale după ce a observat că modelul se aplică la sute de companii aflate în criză, iar cele care speră că trece fără să confrunte realitatea dispar. Poate comparația e puțin forțată - i-am mai trântit una ieri musatului - dar servește drept introducere.

Am întâlnit la cel puțin 4 instituții publice credința absolută că problemele trebuie ascunse și că undeva cândva vor trece de la sine. Am auzit mai târziu experți străini care constatau că ne lipsește simțul critic și că preferăm să vindem o imagine a lucrurilor care merg minunat... până când ajungem în colaps. Sigur că, din patriotism, aș fi încercat să găsesc o explicație. Din păcate însă adevărul e că ni se întâmplă să preferăm să ignorăm realitatea.

E, dacă vreți, o altă perspectivă pentru cei care consideră, deși acceptând că sistemul are probleme și că sunt oameni de toate felurile printre colegii noștrii, că ar fi mai bine dacă nu ne-am vedea așa cum suntem decât dacă asta nu ne și implică direct sau, în orice caz, e fără riscuri.

Fără să am pretenția că astfel evităm filișismele, cred că trebuie să ne acceptăm realitatea și să avem răbdarea și disciplina de a înțelege și aborda problemele așa cum sunt, fără prea multă cosmetică și farduri chiar dacă uneori e neplăcut. E important însă, deși destui nu înțeleg, ca exercițiul libertății de comunicare să fie un act responsabil.
***
Victor Frankl, azi e ziua citatelor, spunea că "Libertatea e doar o parte a poveștii și jumătate de adevăr... De aceea recomand ca Statuia Libertății de pe Coasta de Est să fie completată cu o Statuie a Responsabilității pe Coasta de Vest." (Omul în căutarea sensului, 1984) Valabil pentru America, valabil pentru România și - în general - valabil în toate societățile.

Cum ajungi însă la un echilibru între libertate și responsabilitate când natura umană se opune? Putem forța oamenii să-și asume responsabilitatea. Dacă avem controlul, presupunând că nu abuzăm de o așa putere, o vreme e simplu. După care, dispare controlul, dispare totul și n-am făcut nimic. Dimpotrivă.

Putem convinge oamenii că trebuie să existe un echilibru și-i putem ajuta să înțeleagă că responsabilitatea este o cale spre libertatea deplină. E greu, dar nu imposibil. Valoarea autoresponsabilizării nu e de neglijat, iar libertatea de a experimenta și de a fi creativ contează.

Se poate și sunt dovezi în acest sens. Acolo însă unde a reușit, a reușit o cultură a responsabilității nu un tiran. 'Beneficiarii' au fost implicați în transformare și totul a pornit de la înțelegerea și acceptarea problemei.
***
Cred, așadar, că n-ar trebui să ne simțim jenați că nu suntem super-fpssei sau că nu toți înțelegem lucruri simple, motiv pentru care preferăm să ne certăm. Mai cred că responsabilitatea se învață, dar nu se impune de azi până mâine. Nu cred că însă că responsabilizarea se poate promova izolat în cluburi exclusiviste și nu cred că ne putem exclude din ecuație.

PS. De mâine revenim la subiecte ceva mai informative.

30 comentarii:

Anonim spunea...

Ai auzit, Filis? Responsabilitate, băăă!

Anonim spunea...

Iata esenta lucrurilor. Am cautat cateva zile un comentariu atotcuprinzator, ceva care sa defineasca acea stare de spirit a Penifestului, acel fir rosu al existentei blogului. Fara pretentia de a fi descoperit Comentariul de Aur, cred, totusi, ca ideea urmatoare este una definitorie pentru ceea ce vor unii sa induca. Vrand si , mai ales, impotriva dorintei noastre. Acest citat merita sa fie incrustat cu litere de aur, macar pe o usa de la privata din fundul curtii : "Eu nu pentru tine scriu si nu cu tine dialoghez"-Famiglia Musat.

Pruteanu spunea...

Domnule Huginn, nu vă supărati, ati uitat să puneti un "i"... Unde? Uitati-vă bine! Acolo, înainte de "responsabilitii"...

Huginn spunea...

:) Buna dimineata

Famiglia Musat spunea...

Hug, am o propunere de responsabilizare: iesirea din anonimat. Mai intai a celor care posteaza articole pe Penifest si pe celelate bloguri. Se poate face o intelegere de iesire din anonimat a celor care scriu.
Apoi, comentatorii la libera alegere: daca se semneaza, nu mai moderezi comentariile(cu exceptia injuraturilor).
P.S. identitatea ta e sectretul lui Polichinelle. Deci, ce zici?

Huginn spunea...

:) Tu ai fi facut-o pe vremea cand conta?

Nu identitatea autorilor e problema, nu moderarea e problema desi inteleg ca revine iar la moda subiectul "penifestul moare, hai sa-l reinviem noi ca noi stim mai bine".

Problema este ca exista comentarii urate pe blog dar... mai ales in lumea aia reala pe care proclamațiile cluburilor exclusiviste n-o vor atinge absolut deloc.

Nici macar puritanii nu reusesc sa-si ascunda prea bine pornirile la fel de agresive desi pretind ca toata zbaterea e pentru un ideal nobil.

Constat, poate e doar parerea mea, ca diferenta intre extrema flegma si exrema puritana e doar de ambalare a unui mesaj la fel de agresiv: "ba eu am dreptate".

PS Chia incep sa-mi placa interesatii de bani si de barfe, sunt la o extrema atat de umana si de fireasca.

Vladimir spunea...

musatule, nu asumarea responsabilitatii este problema mea ci subiectivitatea cu care s-ar citi si comenta articolele pe care le postez daca mi s-ar cunoaste identitatea. si apoi, imi place putin mister...ti-a placut si tie.

Famiglia Musat spunea...

Ok. Nu sunteti de acord. V-am dat o sugestie.

@Hug
Da. Am si facut-o.Nu pe blog, dar in legatura cu aceleasi subiecte penitenciare. Ca si tine. Asa ca nu inteleg intrebarea. Restul nu il comentez. Urata sugestie, oricum.

@Vladimir
Sunt de acord. Asta a fost, poate, principalul motiv pentru care am decis si perpetuat anonimatul. La acest moment, insa, iesirea din anonimat mi se pare o solutie mai buna pentru cresterea responsabilitatii. Pozitiile asumate sunt mai responsabile: te obliga sa argumentezi, te autocenzureaza in exprimari, e un semn de curaj si ingreuneaza sportul aruncatului cu laturi. Dar, sunt acord cu riscul de care pomenesti. E foarte mare. Ma gandeam ca atacul la persoana oricum are loc, chiar si in conditii de anonimat, asa ca n-ar produce cu mult mai mult rau.

Anonim spunea...

Problema este ca totusi aceasta CENZURA este de multe ori SUBIECTIVA si acest lucru este sesizat de multi comentatori,renuntati cat mai mult cu putinta la cenzura, cu toate ca interesele va dicteaza altceva.
Cu stima
Un comentator fidel

Anonim spunea...

Daca tot o tineti cu alde Musat,noi o sa o dam dupa cum am promis in VARLAMIPAPATRAIENINIKI.Vrem ca o echipa bine sudata sa relateze cu lux de amanunte abuzurile subtile din penitenciarul GALATI.Si aveti cuvintul nostru ca echipa exista si va fi mai mult decit activa.Amanunte care vor da de gindit celor de la centru.Adica o informare gen sipa dar cu realitati,care nu vor putea fi contestate Cu siguranta vor fi pertinente,aspect pe care il mai spusesem. UN POSTACI IN DEVENIRE

Huginn spunea...

@ 21.03.2010, 18:01:00
@ 21.03.2010, 18:49:00

Dacă promiteti ca respectati regulile și nu supărați extrema puritană, ați văzut ce bătaie am luat tot weekendul, vă promit cenzură zero.

În ceea ce privește "sesizările" vă garantez că nimeni nu le citește cu atenție personajele fiind necunoscute, iar disputa permanentă tinzând să ducă totul în derizoriu.

Probabil că sunt chestiuni serioase și probe solide. Dacă așa este vă recomand să utilizați adresa de blog pentru detalii și lămuriri.

Am primit astfel de solicitari de la unitati precum Deva, Spital Poarta Alba sau Giurgiu. Am verificat am postat... au mai cazut si capete.

Am avut o pozitie si fata de situatia de la Gherla, dar se pare ca nu putem bate sprijinul politic si un director absolut cretin poate ramane in functie fara probleme daca are culoarea potrivita. Chiar l-am parat pe individ ca a facut campanie electorala pe fata unui actual deputat si nu s-a luat nici o masura.

Huginn spunea...

Scuze, am spus ca directorul de la Gherla e cretin. Cine il cunoaste sper sa-mi admita proba veritatii in aparare.

Anonim spunea...

Puteti defini extrema puritana, domnule Huginn?

Huginn spunea...

@21.03.2010, 19:23:00

Sustinatori ai puritatii extreme si sterile a blogosferei.

Anonim spunea...

In ceea ce priveste Galatiul va promitem ca vom chema pe cei in drept la momentul oportun.Va asiguram ca nu vor apuca sa dea bordurile cu var.Avem instructiuni pe care ...............le putem pune in aplicare. MIHAI SAID IN DEVENIRE,NU MIHAI PE CARE IL STIM NOI,ADICA VIRCOLICI SAID PTR. CA A INTRAT FRICA IN ASTA,A INCEPUT SA IL REGRETE PE TUGUI.Scimbare stapinului,bucuria nebunului.Mihai daca strigi mai tare se aude pina la Braila,sau baga un raport si facem servici cu ppl-ii lui NIKIVARLAMPAPATRAIAN

Anonim spunea...

Vom utiliza dupa cum spuneti,adresa de blog,vrem ca Galatiul sa fie fruncea.Si va fi ptr ca nu ne vom opri, pina cind nu vom avea salariu de director-judecator-magistrat sau ce o mai fi.Domnul judecator sfideaza tot ce misca in unitate.Dar pina cind.........................Vii la 10 la servici si incasezi....

hapiness spunea...

Uite cum vad eu problema: Penifestul e un blog dedicat sistemului penitenciar romanesc. Ar trebui ca aici sa se regaseasca probleme ce privesc pe majoritatea lucratorilor din sistem. Daca vad 50 comentarii despre Filis, crezi ca mai citesc? Trec peste ele. Pot fi foarte subiective. Blogul poate fi folosit pentru a improsca cu noroi persoane cand ai tu chef. Cine sta sa verifice veridicitatea celor spuse?

Nu cred ca starea sistemului este asa cum o prezinta comentatorii extremi. Din pacate,ei insista, iar voua va convine. Sunt multi cei ce citesc, dar nu comenteaza, desi parerea lor ar conta. Dar se plictisesc de vesnic aceleasi probleme: barfe, bani, limbaj obscen. E uman si firesc sa fii interesat doar de subiectele astea? Imi pare rau, dezamagesti! Ai un foarte mare rol, asa cum au si cei care ne conduc. Oamenii au nevoie de orientare. Sunt copii adulti, iar cand te folosesti de rolul pe care il ai pentru a promova negativul esti raspunzator de ceea ce rezulta. Eu pot spune aici prostii, dar tu poti sa arati ceea ce este bine. Asta daca vrei si te intereseaza.

O seara buna!

Huginn spunea...

@ simplu

Absolut corect, cu observația că nu promovez răul și că cel care scrie trebuie să fie responsabil. Moderatorul nu e tătuca blogului. Nu poți să gestionezi nici măcar "copii adulți" comentatori dacă doar tu ca moderator ești responsabil.

In alta ordine de idei mi se pare ca cele cateva scapari urate și defaimatoare sunt taxate mult prea aspru și băgate în grămada filișismelor și a treishpismelor pentru a da impresia de practică generală. Nu e cazul, au fost scăpări și am respins alte câteva zeci - sute la fel.

Patrick spunea...

Penifest nu este un blog ca oricare altul.
Este un manifest al sistemului penitenciar.
A devenit un REPER.
Oamenii vorbesc la prima ora despre ce se scrie pe penifest.
Mai abrupt sau mai literar.
Este limbajul nostru.

Daca maine ar disparea sau si-ar schimba stilul, oamenii ar simti lipsa Peniefstului asa cum este el acum, iar daca unii ar resira usurati - exact aceea ar fi dovada identitatiii blogului.

Suspectat de subiectivitate.
Acuzat de sindicalism grobian si de postari curajoase doar datorita identidatii fictive a autorilor.

DE RETINUT: autorii Penifest nu isi fac iluzii ca intr-un sistem inchis ca al nostru identitatea lor reala este absolut de neaflat.

Responsabilitatea postarilor este asumata in mare masura.

Insa, in momentul in care la finalul articolului ar aparea Popescu Ion agent sef la penitenciarul X, tot sensul articolului si eventualele enunturi cu caracter general se vor transmuta in plan personal si vor genera replici personalizate generand exact efectul pe care Musat incearca sa-l combata, respectiv comentarii de calitate indoielnica.

Eu personal nu am ncio problema in a ma semna real. Totusi, care ar fi avantajul pentru Penifest?

Sau propunerea este doar o provocare si atat?

hapiness spunea...

Huginn, tu esti filtrul. Problema este ca nu esti singurul moderator, deci nu esti singurul responsabil.

@ Patrick

Sa fim seriosi, unele postari nu sunt curajoase. Sunt pline de prostie si nesimtire. Asta nu e curaj.
Da, sa scoatem la iveala neajunsuri, dar intr-un fel care sa ne faca si credibili. Altfel, unii ar spune: iar s-au apucat nebunii sa se planga!

Famiglia Musat spunea...

@ Patrick
Nu, nu era o provocare. Era chiar o sugestie. Nu am convingerea ca e buna, dar e o posibilitate de luat in considerare, cred eu.

Anonim spunea...

lasa ca a dat tichi azi dunga cu var fara sa-i spuna nimeni ca doar deaia ia 50%.

Anonim spunea...

Buna seara. Intrebarea este adresata tuturor administratorilor Penifest. De ce este o judecata publica a "valorii" Penifestului? Daca cineva nu avea ceva de demonstrat sau polite de platit, cred ca era bine sa va auziti fara ca noi sa fim martori la disputele voastre, mai mult sau mai putin principiale. Istoria a dovedit ca nimic nu este intamplator. Nici chiar curentul sau momentul.Lucrurile pot fi simple. Penifestul este ceea ce oamenii isi doresc sa fie. Este un loc unde fpss isi pot descarca nervii, un loc unde sunt reclamate abuzurile, un loc in care poti sa iti spui parere fara teama de a starni, impotriva ta ,furia sefului. Penifestul este si arma pe care chiar o parte din administratorii lui au folosit-o la un moment dat. De ce nu ne mai place ce am creat? Nu stiu, si chiar nu imi bat capul sa aflu. Insa, pot deduce ca o parte din voi , de la o vreme, aveti pareri contra Penifestului. Sunt cititor inca de la infiintare si stiu ca Penifestul de azi nu este cu nimic mai bun sau mai rau decat cel de ieri sau decat cel de maine. Singura diferenta o face curajul oamenilor de a scrie din ce in ce mai mult despre ce li se intampla prin penitenciare. Bineinteles ca forma in care-si spun naduful difera de la unul la altul. Nu cred ca este cu nimic mai prejos decat ce se intampla in societate.Peste tot intalnim limbaj trivial si din ce in ce mai mult chiar si in licee. Lucrurile pot fi simple pentru cei care nu mai sunt de acord cu "acest Penifest". Sunt alternative. Nimic nu se poate intampla impotriva propriei vointe. Cred ca lasati sa se inteleaga de fapt ca nu Penifestul este problema ci lucrurile care au ramas nespuse intre unii administratori ai accestui blog.Dovediti ca ma insel si renuntati la "judecata publica".
Cu stima,
G.

Anonim spunea...

21.03.2010, 22:25:00
Domnule G, ati pus punctul pe I. Parerea mea este ca am asistat , timp de vreo 3 zile, la o diversiune la adresa Penifestului si, in secundar, la adresa lui Huginn. Aa vrea sa ma insel. Mai cred ca au existat si discutii in afara blogului, dar s-au revarsat si in "plen". As vrea, din nou, sa ma insel, probabil ca a fost deranj mare, poate chiar printre unii din marea retea nationala a unui "Voicu". Atacul a fost concertat si la lumina zilei, s-a dat cu cele mai perfide arme, s-a combatut la greu, ca si cum Penifestul ar trebui sa se transforme in gazeta lui Voicu cel Frumos si fepeseii cei rai. Acesti domni care se fac ca rastoarna cosul cu bune intentii sunt pe punctul de a produce o contrarevolutie. Este ca si cum , dupa revolutia din 89, revolutionarii si toti luptatorii pentru dreptate si-ar fi luat un concediu pentru a-si linge ranile si a-si plange victimele, avand o incredere oarba in noua conducere formata din revolutionari tineri, alesi din randurile lor. Intorsi dupa un an din peregrinari, cei care au infaptuit cu arma in mana marea schimbare, constata ca o mana de impostori care dadeau bine pe sticla si aveau vorbele frumoase la ei, pusesera calus tarii si instaurasera, in cardasie cu fostii calai, un alt fel de dictatura. Iarta-ma, Doamne, vindeca-ma de gandul cel rau, spune-mi ca ma insel si goneste-mi paranoia insinuata in mintea mea. Mai spune-le si robilor tai :bobita, si totusi, simplu,famiglia musat,pruteanu 1 si 2,si altor contrarevolutionari ca internetul e mare, Doamne, si e loc si la alta masa pentru a se infrupta din pomana. Iarta-i , Doamne, chiar daca stiu ce fac !
Domnul L.

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Domnilor G si L,
cred ca sunteti campioni in diversiune!

hapiness spunea...

@G.

Cand spui ca peste tot exista limbaj trivial, o folosesti ca pe o scuza: de ce nu si aici? E ca si cum ai spune oamenii ucid, fura, talharesc: de ce nu si noi?

Desi parerea fiecarui om ar trebui sa conteze, pentru tine, din pacate nu e asa.

Cred ca un mod de exprimare civilizat nu constituie pentru tine si amicii tai o asa mare problema. In rest, imaginatia functioneaza. Va puteti inchipui ce scenarii doriti.

Succes in dezbateri. Despre asta e vorba aici sau nu am inteles eu bine?

Anonim spunea...

Pentru punctul (de vedere) G si pentru L (imba) uzitata

O interventie, ce mi-a fost inspirata de "buna credinta" folosita in expunerea "naivei" tale/“voastre”! pareri:

Sa inteleg ca nu te/“va” deranjeaza "curajul" grobianilor si nici dejectiile si flegmele acestora, dar, in schimb, esti/“sunteti” total incomodat(“i”) de "judecata publica" si disputele administratorilor - facute in mod nepermis si chiar neprincipial pe blog, la care "ati fost siliti sa fiti martori".

Tie nu-ti este putina rusine? Doar putina, si asta numai pentru ca ti-a harazit Dumnezeu soarta omeneasca.

Sa nu-ti musti vreodata limba... ca lasi blogul fara criticul-moralisto-ipocrit.

G., sau daca-ti place mai mult, L., vedea-te-as cu adevaratul tau nume, tavalit pe blog - "ca peste tot in societate", si cautand apoi "alternative" la ceea ce, probabil, nu ar placea sufletului tau.

Ai grija ca arma asta, Penifestul, are doua sau chiar mai multe taisuri "cititorule de la inceputuri", asa ca vezi de unde o apuci!

gherla spunea...

„Viaţa nu valorează nimic fără demnitate, libertate, respect, pietate, căutare a adevărului şi a divinităţii; viaţa îşi arată ce are mai bun într-un anumit fel de a o trăi – cum ar fi conversaţiile între egali, dezbaterile între prieteni, controversele desfăşurate sub semnul nobleţei de spirit; aristocraţia spiritului, susţine Riemen, este umanismul, iar umanismul este o valoare universală; o societate care nu preţuieşte ca pe cel mai înalt lucru căutarea dezinteresată a adevărului, năzuinţa de a realiza frumuseţea şi pasiunea de a înfăptui binele nu se poate numi cu adevărat civilizată; civilizaţia este ameninţată atît din exterior, prin barbaria violenţei, cît şi din interior, prin barbaria uitării; noi, astăzi, sîntem expuşi ambelor feluri de barbarie. Acest argument este o pledoarie plină de îngrijorare şi iubire pentru valorile umaniste ale civilizaţiei euro-pene”