Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 29 martie 2010

Răutatea este în noi

De cele mai multe ori apreciem calităţile cuiva când nu mai contează. De ce nu reuşim la timp să rostim cuvinte potrivite sau să transformăm un moment neplăcut într-unul sensibil? De ce nu suntem mai omenoşi unii cu alţii şi nu încercăm să devenim mai buni?

O să încep prin a spune că eu însumi nu sunt suficient de bun, am multe defecte şi am făcut rău altora. Greşesc cu gândul, cu vorba şi cu fapta, nu reuşesc să îmi cer iertare celor pe care îi rănesc şi, de multe ori, mi se pare că Dumnezeu nu are motive să mă ierte pentru răutăţile mele. Dar tot el vine şi spune că îi va ierta pe toţi cei care se căiesc sincer şi atunci descopăr că... eu nu mă căiesc sincer.

Dacă aş regreta suficient de mult faptele mele, aş mai arunca eu cuvinte grele? Aş mai trânti uşa în nas celor dragi? Aş mai bârfi? Aş mai face planuri de răzbunare (chiar dacă niciodată nu mi le pun în aplicare)? Aş profita de slăbiciunile altora pentru a lovi? Oare să fie atât de adânc înrădăcinat răul încât să pierd lupta cu mine însumi de fiecare dată?

Răutatea este probabil cea mai „grea” armă. Dacă te mai descurci cu prostia, parşivitatea, minciuna, în faţa răutăţii câştigă doar cei mai buni dintre noi. Nu e simplu să întorci şi celălalt obraz când eşti pălmuit, să te ştergi zâmbind când eşti scuipat sau să te ridici de jos când eşti biruit. Cu alte cuvinte, trebuie să fii cu adevărat o persoană bună să nu răspunzi în aceeaşi manieră celor care te nedreptăţesc, să zâmbeşti când eşti luat peste picior, să te încăpăţânezi să îl ajuţi pe cel care altădată ţi-a pregătit „capcane”.

Este dificil într-o lume atât de dinamică şi de diferită de la o generaţie la alta, să descoperim ce este bun în alţii sau chiar în noi înşine şi apoi să dezvoltăm acele calităţi. Am avea nevoie de ajutor dar suntem prea mândri ca să îl cerem sau să îl acceptăm. Ar fi frumos dacă ne-am lăuda mai des unii pe alţii, dacă am observa mai uşor părţile bune ale celor de lângă noi sau dacă le-am căuta scuze pentru greşeli şi i-am ierta înainte ca ei să o ceară.

Victor Hugo spunea: „Răutatea începe acolo unde sfârşeşte omenia”. În cazul ăsta poate nu este totul pierdut. Eu zic că mai am ceva omenie la mine... În ciuda aparenţelor, fiecare are o doză de bunătate, amabilitate, compasiune, sensibilitate. Până la urmă, cât de greu să fie să îţi ajuţi colegul de birou care are o problemă de sănătate să îşi termine treaba? Să te oferi voluntar să faci cea mai grea parte dintr-o misiune pentru că ştii că ceilalţi nu s-ar descurca la fel de bine ca tine? Să iei apărarea celor mai mici sau mai slabi în faţa gurilor rele sau a şefilor?

Este greu să îl susţii pe şeful secţiei în faţa inspecţiei pentru că el, altădată, te-a raportat că ai lăsat gratia deschisă. Este aproape imposibil să simţi compasiune pentru medicul depăşit de volumul de muncă pentru că îţi aduci aminte de câte ori ţi s-a opus în comisii. Nu te revoltă deloc felul în care a fost jignită educatoarea la club, tocmai ţi-a cerut imperativ să ieşi din biroul ei pentru că vorbeşte la telefon.

Şi dacă toate astea îţi par grele, încearcă cu ceva mai simplu: salută zâmbind de fiecare dată; roagă-i pe ceilalţi să facă ceva pentru tine; laudă-i pe cei din jur pentru o calitate oarecare; încurajează tinerii să spere, să rişte, să făurească.

O poruncă biblică spune să îţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. Parcă nu mai e nici asta în regulă căci, în ultima vreme, oamenii nu se mai iubesc nici pe ei înşişi: fumează, se droghează, se sluţesc, se autodistrug în fel şi chip. Îşi îndreaptă asupra lor propriile răutăţi şi le mai face şi plăcere.

Însă nu ar trebui să renunţăm la zâmbete, laude, încurajări, gesturi politicoase, ajutor, solidaritate şi, la un moment dat, atitudinea noastră cea nouă, felul diferit în care vedem lucrurile, îi va schimba şi pe ceilalţi şi în loc să avem parte de priviri duşmănoase, atacuri verbale, urzeli şi răzbunări, avem mari şanse să fim iertaţi, iubiţi, urmaţi.

Şi, ca să închei aşa cum am început, eu personal sper să am puterea de a ierta mai mult, de a mă îndrepta mai repede, de a mă îndepărta categoric de ceea ce este rău. Poate nu o să fie o atitudine constantă dar sper să fie vizibilă şi sigur dacă voi obţine alte zâmbete în schimbul celor pe care le dau, alte vorbe calde ca replică la spusele mele, alte gesturi frumoase în urma acţiunilor mele, înseamnă că sunt pe drumul cel bun.

49 comentarii:

si totusi spunea...

Bravo, Vladimir! :)

Bobby Fischer spunea...

Vladimir, de la mine ai o vorba calda asortata la un zambet prietenesc.

Poti fi convins ca asta e drumul cel bun, indiferent ca va fi insotit sau nu de gesturi pozitive fata de atitudinea ta.

Prisonworker spunea...

Felicitări, Vladimir!

cineva de la Ploiesti spunea...

Ca sa fiu in ton cu titlul articolului, rautate se cheama si atunci cand angajatul nu este lasat sa isi faca treaba de catre conducere datorita deciziilor pripite luate de catre aceasta.Si ca sa fiu inteles zilele trecute am vrut sa ridic fisa fiscala de la casierie conform adresei afisate de catre conducere, doar ca la casierie surpriza, program cu personalul unitatii in perioada 7- 14 a lunii.Casierul baiat bun m-ar fi servit dar incalca programul afisat(care oricum nu avea nici o semnatura pe el)ca deh nu poate refuza colegii, el ar fi muncit saracul dar stimata conducere nu il lasa.Si iata cum conducerea de la Ploiesti nu lasa angajatii sa isi faca treaba asa cum trebuie.Mai indicat era sa faca un program zilnic, nu unul facut pe graba si care pur si simplu ne ia la misto de parca noi dam vizite doar intre 7-14 ale lunii, si masinile ies din unitate doar intre 7-14 ale lunii.Daca considerati ca acesta este respectul pe care il meritam ma inclin in fata deciziilor dvs.

Anonim spunea...

Bravo, Vladimir !Asta a fost o adevarata lectie de puritanism. Poate nu ar strica sa lasam rautatile la o parte si sa devenim, macar pentru o saptamana, niste adevarati puritani. Primii doi au inceput bine, nu ma indoiam despre capacitatile lor. Sa ii vedem pe urmatorii 30. La revedere.

si totusi spunea...

M-am tot gândit zilele astea că, în focul dezbaterilor, i-am aruncat lui Huginn câteva cuvinte pe care nu le merita. Mă refer la una dintre ultimele replici ale mele la adresa lui, de pe alt blog. Vreau să stie că regret si să îl asigur de tot respectul meu. Dacă a iertat, cinste lui, iar dacă nu-si mai aduce aminte, cu atât mai bine. :)

si totusi spunea...

Era un banc: cică un tânăr s-a dus la preot să se spovedească. "Părinte, am păcătuit." "Stiu, fiule, ti-am citit blogul." :))

si totusi spunea...

Vladimir, te rog să-i transmiti lui Sword (nu cred că el citeste Penifestul) că îi este iertată retragerea în palatul de clestar. Iertarea o primeste ca multumire pentru articolele excelente pe care le scrie. Îl iertăm, dar...să nu se mai întâmple. :)

Prisonworker spunea...

Eu imi cer iertare echipei Penifest pentru că, deşi scopul meu de la un moment dat era de a consolida blogul, am sfârşit prin a-i da o lovitură neaşteptată şi nepremeditată, parată bine, din fericire, de priceperea şi maturitatea lui Huginn.

Felicit, prin intermediul Penifestului, autorii, administratorii şi cititorii tuturor blogurilor penitenciare.

Sărbători fericite!

Anonim spunea...

Sa fiu un pic rau: ciudata puscarie Ploiesti.A exportat Margineniu ce-a fost mai bun.

Famiglia Musat spunea...

Vladimir, Bobby, Si totusi si Prisonworker: sa va fie rusine! 5 Tatal Nostru, 3 Crezul si 1 Acatistul Maicii Domnului. Tu, Prizonule, in plus Psalmii 1-10! Mah, voi o sa va mantuiti!
Iertati-ma! :)

Anonim spunea...

am o intrebare:De ce tot ofiterii cu functii de conducere,care au sporul de conducere sunt tot primii pe listele cu acordarea sporului de 50%?(ex:DURAC de la pnt GL,ce merite deosebite are aceasta femeie?ca nu face nimic,fonduri nu au ca sa le gestioneze,salariile le calculeaza PETRONELA iar functiile de baza ale penitenciarului sunt custodia si resocializarea ppl)
MENUMORUT

Bobby Fischer spunea...

@ Musat

Daca tot ai adus vorba de mantuire (in sensul de ispravire). Iarta-ne ca nu am apucat sa te felicitam pentru ultimele doua semireusite alb-rosii. Ai sa ne poti ierta vreodata ca Dolha s-a facut de Curca si/sau... viceversa? :))

Adevarul este ca, printr-un efort mai consistent, cu mai multa daruire si profesionalism, puteau obtine chiar si infrangerea. :))

Famiglia Musat spunea...

@ Bobby

Inca o saptamana de post, 10 comentarii cu Filis si 5 meciuri cu Dinamo la TV pentru rautate!

Vladimir spunea...

Va multumesc tuturor pentru laude, o sa imi creasca cornite!

Vladimir spunea...

Prisonworker, eu nu am ce sa iti iert, plecarea ta dintre noi m-a intristat insa nu am simtit ca mi-ai gresit cu ceva. De altfel, esti printre noi in continuare si asta este cel mai important.

Pe de alta parte, sa te ocupi permanent de un astfel de blog, este o sarcina dificila si fiecare am avut o perioada in care ne-am retras pentru a reveni. E greu sa fii aici dar nu e usor nici sa stai deoparte.

si totusi spunea...

Ti-am lăudat initiativa, Vladimir, dar faptele tale vor vorbi pentru tine. Succes!

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

"Un calator,apropiindu-se de o cetate,intreaba pe un batran care era asezat la marginea drumului:
-Cum sunt oamenii din cetatea aceasta?
-Dar cum erau in cetatea din care vii? intreba batranul.
-Erau rai,nedemni de incredere in toate privintele.
-Ah,raspunse batranul,si pe oamenii din cetatea din fata o sa-i gasesti la fel.
Abia se indeparta primul calator de batran cand altul se apropie ca sa intrebe despre oamenii din cetatea din fata.Din nou intreba batranul despre oamenii din cetatea din care provenea calatorul.
-Ei erau oameni buni:cinstiti,harnici,extrem de generosi,spuse al doilea calator.Mi-a parut rau cand a trebuit sa-i parasesc.
Batranul raspunse:
-Exact asa vei descoperi ca sunt si oamenii de aici."

Un subiect binevenit.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!

hapiness spunea...

@Famiglia Musat & Bobby

Eu nu as glumi cu lucrurile astea!

Prisonworker spunea...

Musatule, ai mare noroc ca suntem in Saptamana Patimilor! Auzi acolo, dinamo! Banuiesc ca nu ti-ai pus asta in CV.

Hai Stiinta!

Anonim spunea...

Intrebare:DE CE SPORUL DE 50% SE ACORDA SEFILOR?Raspuns:AU SALARIU MAI MARE!(s-ar pierde prea mult la un salariu de amarit de agent!).Nu ca mi-ar parea rau,dar prea sint agentii batjocura unor oameni care nici nu stiu ca trebuie sa mai si raspunda la salut!Sefi care indeplinesc misiuni operative?(astept nume si prenume la intrebare)

Vladimir spunea...

Ma baieti, nu mai permit niciun comentariu daca nu e pro Steaua!

Anonim spunea...

Un om si un caine mergeau pe un drum.
Omul se bucura de frumusetea zilei, cand, deodata isi dadu seama ca de fapt murise.
Isi aducea acum aminte clar ca murise iar cainele care mergea langa el,murise chiar cu mai multi ani in urma....Se intreba "...oare unde duce drumul asta?"
Dupa o vreme ajunsera amandoi in dreptul unui gard inalt de piatra.
Privindu-l mai de indeaproape, vazu ca era facut dintr-o marmura foarte fina.
Mai sus pe colina, gardul era intrerupt de o arcada care stralucea in soare...
Ajunsera acolo si vazu ca era incrustata cu perle iar aleea care ducea spre ea parea pavata cu aur. El si cainele sau se apropiara de poarta si atunci observa
intr-o parte, un om sezand la un birou .
Il intreba:
- Scuzati-ma, unde ne aflam ?
- Aici e Raiul - raspunse acesta.
- Minunat, zise omul, pot sa va rog sa ne dati putina apa ?
- Bine'nteles, intrati inauntru. Am sa trimit imediat vorba sa vi se aduca niste apa cu gheata. Facu un gest si poarta incepu sa se deschida.
- Prietenul meu, poate intra si el ? - intreba calatorul aratind inspre caine.
- Imi pare rau, dar noi nu acceptam animale.
Omul se gandi o clipa, apoi se intoarse si isi continua calea pe care pornise impreuna cu cainele sau.Dupa inca o plimbare lunga si pe varful unei alte coline, pe un drum prapadit de tara,dadura de o ferma a carei poarta parea ca nu avusese zavor niciodata. De gard, nici vorba.
Se apropie si vazu un cetatean sezand, rezemat de un copac si citind o carte.
- Scuzati-ma ! - i se adresa el. Aveti cumva putina apa?
- Da, desigur... e o cismea ceva mai incolo.
- Si pentru prietenul meu ? - aratand catre caine.
- Trebuie sa fie si o strachina chiar langa cismea.
Trecura de poarta si ajunsera la o cismea veche, cu pompa. Omul si cainele baura pe saturate. Dupa ce terminara, se inapoiara la omul de sub copac.
Ce loc este acesta ? - intreba calatorul.
- Asta este raiul.
- Sant total incurcat. Un cetatean, ceva mai jos pe drumul asta, mi-a zis ca raiul este acolo unde era el.
- Te referi la locul acela cu aleea de aur si zid de marmura ?... Ala e iadul.
- Si nu va deranjeaza ca ei folosesc acelasi nume ca Dv. ?!...
- Din contra, santem fericiti ca ei ii triaza intai pe cei care sant gata sa-si lase in urma
prietenii cei mai buni.

Anonim spunea...

Mai, oameni buni! Ce-i aici, "razbunarea puritanilor"?!

Bobby Fischer spunea...

@ Musat

Am inteles ca am exagerat cu rautatile. Sunt convins ca iti erau indeajuns prestatiile propriu-zise ale "favoritilor". :)

Asadar, avand in vedere cainta si penitenta proprie (aratate mai sus), nu consideri prea aspre canoanele tale? Uite, poti dubla comentariile cu Filis, accept, calcandu-mi pe renumele de puritanist si riscandu-mi astfel mantuirea, numai anuleaza supliciul vizionarii celor cinci meciuri cu Dinamo. Intelege, niciun om nu poate face asta. Dar sa fim lamuriti, suportarea torturii respective nu te transforma, in niciun caz, intr-un sfant... :))

@ Vladimir

Tot ce e anti Dinamo poate fi considerat pro Steaua, nu? Pana la un punct... :)

Anonim spunea...

şi totuşi, prin comentariul de la 18.33 ai pus punctul pe i.

si totusi spunea...

Un "i" fără punct e doar un betisor. :)

Prisonworker spunea...

Si totusi, ce sens are comentariul de la 19.29?

si totusi spunea...

@ Prisonworker

Asta e o altă "subtilitate"?

Prisonworker spunea...

Ma intrebam ce sens are anonimul de acolo. Intarirea comentariului tau? De ce e anonim si ce vrea sa sublinieze.

Nu cred ca sunt mai expert in subtilitati decat tine.

Huginn spunea...

@ prisonworker
@ si totusi

Multumesc pentru intelegere, implicare si pentru flexibilitate. O seara minunata.

Famiglia Musat spunea...

@ Simplu
Nu glumim cu "lucrurile astea", ci cu noi. Valul de marturisiri cu pacate bloggeriene a fost amuzant.

@ Prisonworker
Am intuit bine. Stiam eu ca esti cel mai rau, puritan prefacut! :)

@ Vladimir
Pro Steaua??? Credeam ca nu mai aveti voie pe stadion :)-

@Bobby
Nu, nu te face sfant, da' putina smerenie nu strica. Mai ales ca ar trebui sa fie usor: Stiinta voastra nu prea va da oricum motive de vanitate. :)-

Huginn spunea...

@ famiglia musat

De dumneavoastra ma lipseam :)

Anonim spunea...

PTR.MENUMORUT. Cit bine a facut Durac mi se pare,un lucru normal sa primeasca prima lunara.Stanciuc,Boghici,Daniel si mai nou stiti voi cine , sunt oameni care au avut sau au un cuvint greu de spus.Practic lucrurile sunt in grafic.Mai urmeaza sa fie inlaturata doamna Tudor si atunci Menumorut ai sa intelegi de ce au avut loc unele razboaie. DE LA UN CETATEAN AL PENITENCIARULUI CARE NU ISI ACHITA RATELE SI DATORIILE LA COLEGI-ADICA MAXIM,DAR COMPONENT AL COMISIEI DE DISCIPLINA DIN PARTEA COMENZII UNITATII,DECI UN OM PROPUS DE DIRECTOR.DAR ASTA ESTE GALATIUL.

Famiglia Musat spunea...

@huginn
Nu m-oti vrea dumneavoastra, da' eu va vreau! :-)

Anonim spunea...

Tot cineva de la Ploiesti...

Chiar nu va dati seama nici acu ce director MARE avem! Narcisistu se adora singur...pacat ca nu are decit o singura....BURTA!

Bobby Fischer spunea...

@ Musat (dupa replica lui Huginn)

Ha, ha, ha! Fac ce fac dinamovistii... si nu mai poate lua nimeni bataie de raul lor. :)

si totusi spunea...

@ Prisonworker

Dacă tu esti convins că eu l-am scris, sigur nu te pot convinge de contrariu! :)

Anonim spunea...

Sefi in misiuni operative,cred ca ati innebunit.Ce sa faca Burlibasa, cind el a facut armata la bucatarie.Pentru el paza este calculatorul pe care se joacasau codul penal,de asta traim cum traim.Durac=4 in 1 un nou produs nou pe piata galateana.Minutele patate fac minuni chiar si cind ai cistigat in greutate datorita faptului ca te porti elegant cu 4in1

Huginn spunea...

@ famiglia musat

Prea tarziu si usor nepotrivit. :) Deocamdata sunt silit sa va spun... bâști d'aci!.

altcineva de la Ploiesti spunea...

Stimate coleg de la Ploiesti unde ajungem daca ne plecam cu totii in fata tuturor rautatilor pe care le fac conducatorii nostrii iubiti.Cineva trebuie sa ia atitudine.Si daca nu stiai Barbuceanu e omul lor de "casa", trebuie tinut in brate, a uitat Geana si Catea cate figuri le-a facut sau poate au avut si ei castig atunci cand s-au achizitionat anvelope reesapate la pret de noi, ca de unul singur nu cred ca putea sa o faca.

Anonim spunea...

PT 9.02 si 20.29
Asta-i chiar din ciclul „copii spun lucruri trăznite”: să te-ntrebi unde-i faţa nevăzută a lunii în timp ce, privind la faţa ei văzută, să o confunzi cu o comeată sau ...omleta… Chiar asa oare de la omletele alea multe sa-ti vina rautatea ploiesteanule?

si totusi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Huginn spunea...

@ si totusi

Am indicat clar tinta, si era evident cu cine sunt in dialog. Este doar o intrebare, sau aveti si altceva de spus?

si totusi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Geist spunea...

@ Huginn,
Felicitari.

marian marcel alexe spunea...

Mai ce rai sunteti chiar in saptamana mare...Intru rar pe penifest dar ma crucesc de rautati...Pai doamna DURAC are un director parca asa-i e si magistrat om de mare caracter...Dar ce vina are dansa cand ultimile semnaturi le face domnul*ce pacat am facut, ca am spus domnul acum in saptamana mare,e unic acest cuvant...tovarasul BUrLA...MIE nici macar banii pe concediu pe 2009 nu a vrut sa-i aprobe,al 13-lea.... ,pai BUrLA a venit plictisit prin mai la GALATI,stia el ce si cum... plus calificativul...E adevarat ca sunt rontaitori mari de ciolane dar drepturile trebuiesc achitate conform legii...Adica stimate tovaras BUrLI ,te uiti zilnic pe laptop la imaginile de familie dar de ce nu ne respecti si pe noi,...Eu nu-ti cer decat sa respecti colegii, fosti sau actuali,toti sunt colegi pana la urma atat cel de pe gard cat si cei pensionati. Sa nu mai spun de doamna Durac sau alti sefuti care totusi au terminat o facultate inainte de 1989...Si poate te achiti fata de mine si de datori sa nu apelez la alte organe...Si apropo n-am scis de tine stimate tovaras in ultimele 6 luni,cel ce spunea ca ai fost bucatar il contrazic...Nu esti bun nici d-asta ,in practica la liceul de marina nu prea te-ai descurcat nici macar cu spalatul vaselor...si nici in practica la cules de struguri nu te-ai afirmat...Si totusi ai multe calitati...pentru Maxim si altii...Poate incerci sa scoti ppl la munca si reusesti sa-mi dai si banii...

Anonim spunea...

Burlibasa a absolvit Academia de Politie A.I.Cuza arma Penitenciaresi a fost sef de promotie !

Anonim spunea...

bv
m-a uns la suflet k mai sunt OAMENI in acest sistem...oricum, va va fi imposibil sa faceti ceva dk nu cautati sa va uniti...succes