Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 19 martie 2010

Dilema fepeseseului despicător de fir în patru

Motto: „Ce preferaţi dumneavoastră: nişte controlori care stau pe un maldăr de necinste sau o cinste care alungă corectitudinea necinstită?” (întrebare dilematică a lui Dan Puric, aducându- şi aminte de ce bunica sa l-a „educat”aşa - „Niciodată, la comuniştii ăştia, să nu iei bilet”.)
„ - Dragă domnule, te rog să-mi dai procesul verbal.
A luat procesul verbal, şi-a scos ochelarii; parcă văd: şi-a luat creionul roşu, că era profesoară, şi a zis:
- Mă nenorocitule, cum se scrie „s-a găsit”? s liniuţă a! Doi!
I-a dat nota pe care o merita.
Din punct de vedere filosofic, din punct de vedere creştin, mai târziu, după 40 de ani, eu disecam în cap aşa:
controlorii ne impuneau să fim corecţi;
corect era să plătim biletul; dar:
cinstit era ca ei să nu fie la putere.” (Dan Puric, Cine suntem)
Ce te faci cand eşti o rotiţă într-un sistem pe care nu îl accepţi cu mintea, îl conteşti la infinit, încerci să îi modifici uneori cursul, dar el te porneşte over and over again în direcţia în care s-a obişnuit el să meargă în fiecare dimineaţă de la ora 8, ca o creatură pavloviană repetitivă şi nevrotică?

Ce te faci cand orice muncă începută cu entuziasm e abandonată sub presiunea birocraţiei ,din ce în ce mai mare pentru care se alocă un buget din ce în ce mai mic? (Cine-or mai fi şi Ionesco şi Caragiale?). Fii creativ! Fii spontan! Fă imagine, mama ta de fepeseu! Educă-l o dată şi bine pe pepeleu` ăla sexopat, mama ei de reeducare.

Uneori nu eşti dorit, alteori nu ţi se mai încredinţează acţiuni de esenţă, dar munca de reintegrare e salutată propagandistic pe toate bannerele. Numai să nu cumva să le încurci socotelile. Nu se ştiu purta cu tine, ceva le scapă, nu mai pot face ce făceau acum 15 ani, dar relaţia e mai perversă şi mai alambicată decât pe vreamea „când eram militari”.

Ce faci când, în acord cu teoria arabescului lateral, preferă să fii plătit, ba chiar premiat, numai să taci şi să nu încurci pe nimeni?

Ce alegi? Să-ţi sacrifici conştiinţa şi să participi la strategii, proiecte şi can-canuri false în care nu crezi sau să te sinucizi moral şi să pretinzi că munceşti, gândeşti şi creezi în numele unei ipocrizii autosuficiente şi făcută de dragul „imaginii” mult iubite?

Ce faci când laudele şi premiile din partea superiorilor (sic!) le percepi de multe ori ca pe nişte mormăituri asurzitoare, iar orice conflict cu aceştia îţi reactivează, totuşi, visul de a lupta pentru „modelul ăla după care credem pe bune în oameni”?.

Ce faci?. Păi, nimic. Ei nu au decât o singură dilemă: 1. schimbă rotiţa sau 2. inventează un mecanism care să nu mai aibă nevoie de ea. De la „Pleacă, dacă nu-ţi convine!”, am ajuns la perversul „Nu, nu, poţi să rămâi, eşti binevenit! Mecanismul funcţionează. Vezi?” Externalizarea? Păi, tu ai vrut-o, nu? Nu tu ai scris articolul ăla? Aaaa, era numai o propunere de dezbatere şi mai aveai şi pretenţia transparenţei decizionale?! Noa, nu-i bai! Noi ţi-am rezolvat-o. Fără dileme. Vezi? Suntem oameni de acţiune, dom`le, nu papagali! Noi muncim, nu gândim!
***
„Cine erau controlorii aceia? Controlorii aceia erau părinţii controlorilor noştri de astăzi. Aceiaşi securişti. Şi eu tot doi le dau. Ei nu mai bagă creionul în gură, au laptop. Sunt la fel de dezinvolţi, de obraznici.” (Acelaşi Dan Puric, explicând puţin mai încolo, superficial, trecerea la „democraţie”)

by prisonworker, 18.03.2010
via blogpenifest@gmail.com

23 comentarii:

Anonim spunea...

Aşa cum corect remarca Simplu într-o postare anterioară, fpss care crează ceva sunt daţi la o parte şi ajung să se confunda cu marea masă a celor care se ,,resemnează''.
Ce vedem citind acest blog; doar bârfă, prime, bani de haine şi eventual al 13-lea (mai ales că acum se dă lunar, la motivarea scrisă a şefului ierarhic, să vedeţi comentarii).
Când se comentează serios, acei oameni sunt luaţi în râs, ptr.că aşa suntem învăţaţi: ne luăm zilnic în râs unul pe altul şi, probabil, aşa procedăm şi după ce părăsim unitatea, deoarece dorim să uităm unde ucrăm sau mai ştiu eu. Nu ne-a rugat nimeni să venim ăn acest sitem, am crezut că e ceva mai bine remunerat şi sunt ceva mai multe drepturi. Poate ne-am înşelat, dar poate am găsit ce căutam.
Orice ar fi, consider că trebuie să o luăm zilnic de la capăt şi să încercăm să fim creativi la locul în care muncim, să ne facem treaba şi să ne pese mai puţin de ce crede şeful despre creaţia noastră. Cândva răsare soarele şi pe strada fiecăruia dintre noi.
Concluzia: plătiţi biletul, nu vă permiteţi să fiţi prinşi de controlor.

Drobeta spunea...

Rascolitor articol, naucitoare adevaruri! Prisonworker, m-am ridicat in picioare pentru a te aplauda, pentru a-ti aplauda verbul in vibrare si trairile emotionante, pentru a-ti aplauda atitudinea si spiritul! FELICITARI!

Anonim spunea...

Pentru directorul adjunct Mazilu (Pmt Craiova),daca vreti ca oamenii sa va respecte respectatii si dumneavoastra.Sunt un angajat al pmt craiova,care doreste ca programul unitatii stabilit de domunul director al unitatii sa fie respectat,iar nu sa stau 1 ora din timpul meu liber sa cititi dvs evenimentele din cadrul anp si sa aflati daca noul program este bun sau nu.Ne aduceti intotdeauna argumentul lipsei personalului ,la schimburi in special,din acesta cauza cu umil respect va rog sa nu ne batem joc si de cei care inca mai suporta sa stea aici.Domnule director al Pmt Craiova va rog sa luati masuri ca sa se respecte programul,orele lucrate in plus ,mai ales pe timpul noptii in mod repetat,fara rezerve duce la imbolnavirea personalului.Am o mare stima si respect fata de acesti doi directori, din aceasta cauza cred ca se va intelege adevaratul sens al mesajului.

Anonim spunea...

Ati vazut ce au facut romanii in magazinul din Iasi?

ASTIA SUNTEM NOI !!!!!!!!!!

Anonim spunea...

Famiglia Musat, ai un client la 09.20!

Anonim spunea...

FELICITARI PENTRU ARTICOL!

si totusi spunea...

Famiglia Musat, nu eu sunt anonimul de la 9.20. De data asta am aplaudat în taină. :)

Anonim spunea...

Mihai ptr. a beneficia si tu de prima lunara,trebuie sa fii un apropiat al lui Burlibasa,exact cum este Varlampapatraian.Pe parcursul a opt ore de munca Varlam sta patru ore cu Nicusor iar celalte patru cu Papatraian.Daca esti prieten cu Sanda nu ai nici o sansa la prima lunara,ptr. ca pe Sanda nu o haleste Varlam,tocmai ptr. ca isi vede de munca ei.Dar intr-o zi cind se va sparge buba,caci se va sparge, ai sa vezi numai dire care pot fi identificate ca find de Varlamipapatraiani.Stai cuminte Sanda,toate la timpul lor ,sa primeasca NANA MUSCURI prime lunare,iar tu Sanda sa te bucuri de multa sanatate.Va vom tine la curent cu comentarii pertinente despre VARLAMIPAPATRAIANI,carora le va creste tensiunea pe zi ce trece.Dar domnul doctor Lupu fiind baiat de nota zece,va interveni ptr ca cei doi sa dea randament maxim,iar Papatraian sa isi aduca aminte da baiatul lui nea Gica sau si de nea Gica,Dumnezeu sa il ierte. DE LA UN HAMSTER

Anonim spunea...

Nu exista decat doua variante? Ori iti sacrifici constiinta ori te sinucizi moral? In proiecte nu crezi, dar nici in munca ta? E de rau, sa stii!
Mai sunt si unii idealisti.

Bobby Fischer spunea...

Daca tot va ascundeti si va dati toti "raniti", recunosc ca eu sunt "09.20". Da, eu am aplaudat calduros "strigatul" lul Prisonworker. Intervin, spunand asta, pentru ca sunteti rai fata de Famiglia Musat. Mai ales tu, Si totusi, pentru ca stii ca a atins rani deschise si ca ironia "Criticii" nu-ti era adresata nici tie, nici autorului, ba dimpotriva... De exemplu, eu as vrea sa stiu cum a perceput Huginn mesajul transmis de Musat. Dar asta, doar asa, ca fapt divers... si doar daca nu-i prea mare deranjul. :)

Anonim spunea...

Autorul vorbeste si de modelul in care credem in oameni. Nu ati fost atent.

hapiness spunea...

Am remarcat asta, dar nu sunt genul de om care se resemneaza. Cred ca oamenii au stiut pentru ce vin in acest sistem. Prioritar a fost banul. Daca a coincis si cu vocatia noastra, asta se va vedea mai devreme sau mai tarziu.
Sper ca nu asteptam sa rasara soarele si pe strada nostra. S-ar putea sa tot ploua.:)
Dar voi plati biletul, pentru ca nu vreau sa le dau satisfactie controlorilor. Se intampla sa fii prins tocmai cand nu ai platit si tu o data.

Famiglia Musat spunea...

@Si totusi
Well, recunosc spasit ca si eu l-am aplaudat pe anonimul de la 14.16!

anonim 14.16 spunea...

Du-te, tu, Musat! :)

Famiglia Musat spunea...

@14.16
No, pe bune, 14.16. Pai am ras instantaneu. Mi s-a parut cea mai buna ironie la adresa mea in multi ani.

si totusi spunea...

@ Famiglia Musat

Nu stiu la ce se referă Bobby. Uneori are o subtilitate iesită din comun. Dacă am supărat pe cineva, îmi pare rău.

A fost o simplă glumă.

Huginn spunea...

@ Bobby fisher 19.03.2010, 20:58:00
Cam asa am perceput:

"Mă gândeam să-mi găsesc o vineri seara în care să-mi ofer o explicație prietenului nostru episodic, famiglia musat.

Aveam pregătite câteva vorbe despre săbii prea scurte, scuturi prea mari și pași prea grăbiți; despre scârba sau ofuscarea - ori zeci de alte motive - care ne determină să ne punem principiile la naftalină și să rupem superior rândurile.

N-am s-o fac însă. Sword scrie bine iar articolul 'înfierat' de famiglia musat a fost unul excepțional din toate punctele de vedere. Principalul vinovat, dacă e nevoie de unul pentru modul în care există blogul acum, este subsemnatul."

Restul maine de la 00.01... :)

Anonim spunea...

@21.09
Autorul are avocati? Nu are voie sa vorbeasca singur? Cel ce scrie stie despre ce a scris.

hapiness spunea...

Huginn, interesant!
Cred ca o sa beau o cafea.
Sper sa nu mai adormi la moderare.

Bobby Fischer spunea...

Apreciez si promptitudinea, si sinceritatea raspunsului. Inca o data, Huginn dovedeste caracter, chiar si atunci cand greseste... :)

Dar, plecand de la ideea iertarii unei jumatati prin recunoastere greselii, si, intuindu-l pe Huginn, nu pot crede ca se va multumi cu jumatate de masura... :)

Victor Hugo-Mizerabilli spunea...

Jos cenzura!
Sclavii lui bulă nu sunt deajuns?
De ce oare nu vb. pe anp-just.ro?
Am crezut că sunteţi verticali,
m-am înşelat!
ADIO BĂ!

Anonim spunea...

Sint un agent care lucrez pe schimb ca post paza(foisor). Cine i-mi poate spune cum e corect sa se calculeze orele lucrate avind in vedere ca voi lucra de Paste(pe 4.04)si 4/5-sarbatori legale? Multumesc!

Anonim spunea...

Cred ca noi,toti cei ce lucram in sistem ,suntem de vina!
Fiecare cu vina lui,mai mare sau mai mica!