Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 22 februarie 2010

Viata bate filmul

Un nou film romanesc, "Eu cand vreau sa fluier, fluier", in regia lui Florin Serban, a castigat Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin. Care festival este cel mai important pe plan european si nu numai. In filmul asta joaca si cativa detinuti adevarati, tineri clienti ai penitenciarelor romanesti; evident, actiunea se si petrece intr-un penitenciar.

M-am bucurat sincer pentru succesul asta, ca urmare am savurat stirea prezentata indelung pe toate canalele si am citit articolele publicate pe net, asa am si ajuns la comentariile cititorilor.

Comentariile erau extreme, unii, sincer impresionati si mandri de reusita conationalilor, altii, grosolani si primitivi in gandire, simtire si mai ales in exprimare, acuzand regizorul pentru alegerea temei care, in viziunea lor, ne face din nou de rusine in ochii europenilor, acuzand in egala masura jurnalistul care indraznise sa laude performanta romaneasca.

Anonimii astia din urma reactionau ca si cum regizorul s-ar fi urcat pe o scena de prestigiu si ar fi expus niste chiloti murdari made in Romania. Adica de ce nu putem si noi sa facem filme despre frumusetile patriei, despre bogatia folclorului romanesc, despre vitejia Ecaterinei Teodoroiu si alte neatarnari ale neamului, chiar daca asta ar fi un fel de praf in ochii strainilor care, in pofida stradaniei finantate din belsug, au la randul lor detinuti, oameni ai strazii, coruptie si asa mai departe.

Citind cometariile cu pricina am avut senzatia ca sunt pe blog, acelasi ton, aceleasi enorme prejudecati, aceeasi convingere desantata ca daca ignori lucrurile urate si dureroase ele nu exista si mai ales aceeasi ura gratuita care otraveste si la noi dorinta onesta de comunicare.

N-am nicio indoiala ca o parte insemnata dintre lucratorii nostri vor avea o reactie asemanatoare, adica vor fi la fel de sincer afectati de faptul ca din nou li se da prea multa atentie "domnilor" detinuti care de fapt trebuie tratati fara mila, cu varful bocancului si direct proportional cu fapta care i-a aruncat in inchisoare.

Trecand peste faptul ca cei mai multi dintre detinutii din Romania ajung la inchisoare din saracie si lipsa oricarei forme de educatie, trecand peste faptul ca unii dintre foarte vocalii nostri colegi sunt cel putin la fel de vinovati in fata legii ca si "oile" al caror "paznic" sunt.

Trecand chiar si peste faptul ca foarte multi dintre respectabilii si onorabilii nostri conducatori ar trebui, daca am trai intr-o lume civilizata, sa imparta o celula mai insorita cu detinutii de rand (mare ipocrizie care nu ne impiedica sa-i laudam sau curtam cu admiratie si respect, la o adica!), ajungem la obiceiul - i-as spune comunist! - de a nu spune adevarul, de a trai schizofrenic intre doua realitati paralele, aia sordida pe care o cunoastem cu totii si aia inchipuita cu care ne bandajam falosi bubele.

Acestea au fost niste consideratii personale, am - ca si dumneavoastra!- dreptul de a-mi exprima o opinie, o opinie argumentata politicos este o invitatie la dialog. Dialogul are regulile lui, ce depaseste anumite limite de ton si limbaj se cheama zgomot. Zgomotul supara, amuteste daca e asurzitor dar nu convinge si mai ales nu aduce progresul de care sa nu-mi spuneti ca n-avem nevoie!

Ce se spune despre penitenciare nu are intotdeauna legatura cu realitatea, nu toti jurnalistii sunt talentati sau de buna credinta dar este dreptul nostru si este datoria noastra sa ne face vazuti si auziti pana ce societatea o sa inteleaga si o sa accepte ca suntem parte integranta. Altfel o sa ne pazim la infinit problemele, frustrarile, abuzurile, la pachet cu detinutii pe care nu noi i-am adus in inchisoare si din care mai devreme sau mai tarziu se vor libera inevitabil.

Link-uri utile:

15 comentarii:

Anonim spunea...

Revenim cu stiri noi de la penitenciarul 2+2. Se pare ca in urma presiunii puse pe unele cadre cu functii de conducere de la sectorul Logistica a inceput sa se lucreze "puternic" la Punctul de Primire Detinuti. Acest loc este un focar de infectie. Se pare ca cineva a luat taurul de coarne si s-a apucat de treaba. Mai cu spor!

si totusi spunea...

Felicitari pentru articol, Admin! Implicarea detinutilor în astfel de proiecte (film, teatru, comunicare, literatură, pictură etc.), atâta timp cât se pune cu adevărat accentul pe calitate si pe autenticitate, este foarte utilă, atât pentru participanti, cât si pentru noi, angajatii penitenciarului, si pentru restul societătii.

Anonim spunea...

Sa decizi, prin arta, de a promova frumosul chiar si atunci cand este vorba despre delicventa juvenila.
Cunoastere,implicare,curaj si rezultate pe masura!

Anonim spunea...

De apreciat articolul in aceste vremuri instabile pentru societatea romaneasca.Dar marea majoritate a lucratorilor asteapta poate si altceva de la acest sistem destul de putred.

Anonim spunea...

Deci azi s-a muncit cu spor.Bravo...Se poate face treaba doar cu amenintari cu Sanepidul...Oare s-a implicat si celebra echipa PHARE? Ne pare bine ca se poate face treaba, vorba filmului:eu cand vreau.vreau. Nu?

Anonim spunea...

Pt.22.02.2010, 18:10:00,ce sa astepte frate de la directorii de unitati si de ANP,cand oamenii stau cuplati fara rezerva in posturi,cand lucreaza 14 ore si sunt pontati 12 ore,cand sunt chemati sa faca perchezitii din timpul liber si nu sunt pontati...,care comenteaza e vanat si comisia de disciplina scrie pe el,iar care sunt acoliti ii cocolosim,UNDE ESTI TU DOAMNE DE NU-I VEZI ,ANP-ULE DACA ESTI CU ADEVARAT VARFUL ICEBERGULUI IA MASURI- CERE IN UNITATI SITUATIILE CU ACESTE PROBLEME ,DAR SI VARIANTA DE LA OAMENI,DE LA SINDICAT SI DESTITUIE TOTI FATARNICII CARE SE CRED PE VIATA DIRECTORI.MULTI DIRECTORI CU "EXAMEN" SE DOVEDESC A FI MANAGERI SLABI,NU-SI ASCULTA ANGAJATII,NU LE IMBUNATATESC CONDITIILE DE MUNCA CA APOI SA LE CEARA MAI MULT.EFECTIV NU-I INTERESEAZA PROBLEMELE LOR.

eu spunea...

Pentru 18:10
Eu cred ca si tara este putreda nu doar sistemul,si asta din cauza noastra a romanilor si apoi a lucratorilor de penitenciar.Ne-am obisnuit sa nu mai facem nimic constructiv(vei spune ca nu suntem lasati,ai dreptate)dar nici mistoul nu ajuta la nimic bun.Era un cantec acum 2 ani cu priza mare la ROMANI,CU UN REFREN IUBIT,ceva de genul:las-o,las-o!las-o ma sa mearga asa fiindca ne-am obisnuit cu ea.

si totusi spunea...

Acest sistem este putred pentru că multi oameni s-au angajat aici doar pentru bani si nu îi interesează altceva. Singurele crezuri profesionale ale majoritătii sunt banii (de haine, al 13-lea salariu...) si accederea la functii. Faptul că oamenii nu comentează acest articol e grăitor.

Anonim spunea...

Domnule postaci se vrea,se poate,sunt resurse la doi plus doi,dar trebuie facute niste raportari bine intocmite,vizite la greu facute de adevaratii profesionisti din anp,apoi sa te tii.Dupa pasti vom trebui luati mai mult in seama,ptr ca vor fi surprize si presiuni foarte bine puse la punct.Veti vedea ca spusele noastre au o mare doza de realitate.Ne bazam pe ceva cind facem astfel de afirmatii.

Anonim spunea...

Buna seara,
Nu mai este nicio surpriza ca ANP-ul este exemplul indolentei si al prostiei. Asa se si justifica numerosele voci din teritoriu care cer desfiintarea ANP-ului si coordonarea activitatii penitenciarelor de catre o directie din cadrul M.J.
Priviti cum "specialistii ANP" concep Planul inspectiilor generale pe anul 2010:http://www.anp-just.ro/inspectii/Plan_de_inspectii_2010.pdf
Si cand ne gandim ca ANP-ul trebuie sa constituie un etalon de masura.

THEO spunea...

Sincer cred ca esti putin prea dur cu cei mai multi dintre colegii nostri,desi ma consider un om care se straduieste sa evolueze spiritual si pentru asta cultiv compasiunea pentru semenii mei,discriminarea pozitiva care se face in tara aceasta pentru p.p.l.si pentru tupeisti ma deprima adeseori.Cand stau stramb ca sa judec drept si compar:drepturi prevazute de L 275/2006 aplicate 100% vs.drepturi prevazute de L293/2004 aplicate aprox 50 %;functionarului roman (cu sau fara statut special )i se aplica prezumtia de VINOVATIE,atunci cand suntem acuzati de ceva,orice, NOI trebuie sa dovedim ca nu suntem vinovati,cand reclamatia se dovedeste calomnioasa,mincinoasa,denigratoare noi trebuie sa ne folosim timpul, banii si energia spre a cere reabilitarea noastra ,statul,angajatorul nu ne ofera nimic,nici asistenta juridica,nici sprijin moral sau material nici-un fel de reabilitare sau de corectie aplicata mincinosului,calomniatorului,denigratorului,nici pentru abuz de justitie ,nici pentru calomnie nici...Cand trebuie sa dau statul in judecata pentru a-mi primi orice drept prevazut de lege ,incep sa ma indoiesc ca traiesc intr-un stat de drept?!Cand merg la medic si acesta imi spune ca nu lucreaza cu CAS AOPSNAJ ca nu platesc si eu stiu cat mi se trage pentru asigurari de sanatate pe fiecare fluturas,la unitate nu s-a decontat nimic de un an de zile si ppl-i primesc totul pe cheltuiala statului si tot sunt vesnicii nemultumiti.In toate aceste situatii este foarte greu sa poti sa fii empatic cu ei,sau cel putin nu cu toti,personal imi este foarte greu sa ma mentin in stare de neutralitate atunci cand am de a face cu un ins obraznic,reclamagiu,care in permanenta protesteaza si are doar pretentii, care prin santaj si presiuni incarca permanent sa obtina drepturi care nu sunt in lege sau in cel mai bun caz la limita legii.
Personal cosider ca aceasta politica a statului ii incurajeaza sa persevereze,marea l;or majoritate cand scriu reclamatii,petitii ,initiaza procese impotriva personalului sau a statului stiu ca nimeni nu va pati nimic, pentru ca au scris minciuni sau in cel mai fericit caz exagerari, dar pe ei ii satisface ca ne fac noua greutati:referate,controale,declaratii,cercetari etc.

Anonim spunea...

MARE DREPTATE AI THEO!!!

Anonim spunea...

pentru Theo

asta e tara noastra cu guvernul ei cu tot............................

si totusi spunea...

Ai dreptate, Theo. Si pe mine mă enervează tupeistii si faptul că au posibilitatea să facă abuz de drept, dar nu cred că ar trebui să încurcăm borcanele. Tu esti cadrul medical, eu sunt psiholog, altul e educator sau supraveghetor s.a. Ca om, mă pot enerva pe un alt om, dar, ca profesionist, voi face ceea ce am de făcut. Nu prea cred că detinutii care au fost alesi să participe la piese de teatru sau să joace în filme sunt chiar dintre cei la care te refereai tu. Pe "Politist penitenciar" am scris un articol despre prejudecăti. Dacă 99 de oameni se poartă urât si următorul este de bun simt, este o greseală din partea noastră să-l băgăm în aceeasi găleată cu ceilalti. Si cadrele medicale sunt tinte ale prejudecătilor. Toti lucrătorii din penitenciare suntem, de multe ori, văzuti prin ochelari de cal. Prejudecătile au rolul lor, dar, de multe ori, sunt disfunctionale. Ideea de a scrie articolul respectiv mi-a venit când am văzut reactiile de pe blog la acest frumos si util articol scris de Admin. Prin urmare, dacă multi detinuti sunt răi, ăsta nu e un motiv să nu organizăm activităti care să le arate că există si altceva în viată decât mizerie, nu e un motiv să nu-i tratăm cu profesionalism. Cu discriminarea pozitivă, în cazul detinutilor, nici eu nu prea sunt de acord. Ei ar trebui să învete să-si asume greselile până la capăt. Totusi, nu cred că aici a fost vorba despre discriminare pozitivă. Am simtit nevoia să-ti răspund la acest comentariu pentru că apreciez interventiile tale pe bloguri. Cu bine!

si totusi spunea...

Erata de dimineata: "tu esti cadru medical", nu "tu esti cadrul medical".