Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 7 februarie 2010

Meseriasii

Comentariile de ieri s-au invartit in jurul drepturilor speciale de care ar trebui sa beneficiem noi, lucratorii din penitenciare. Fara indoiala ca munca intr-un penitenciar nu este una usoara, de unde si statutul special, de unde si - sa-i spunem rezerva! - celor ce se gandesc de doua ori mai inainte de a-si alege o asemenea meserie.

Eu cred ca in realitate nimeni nu neaga utilitatea sau importanta lucratorului de penitenciare, tot asa cum nimeni nu neaga utilitatea oricarei alte meserii si, ca si fiu sincer, habar n-am dupa ce criterii s-a cantarit in bani stresul si efortul depus de catre un lucrator de penitenciare prin comparatie cu efortul pe care il face in meseria lui profesorul sau medicul, pentru ca este ca si cum ai compara mere cu peste (n-am gasit alta rima!).

Ce mi-a atras atentia insa, a fost disputa pe marginea calitatii muncii noastre. Un lucrator de penitenciare tinea sa sublinieze pericolul la care este zilnic expus, de unde si recunostinta societatii care rasufla usurata stiindu-se in siguranta, prin comparatie cu profesorul care este pe buna dreptate prost platit (dupa ce ca are o meserie usoara, nici nu-si da silinta cu elevii!). Un profesor, sau un aparator al profesorilor, era de parere ca lucratorii de penitenciare sunt platiti degeaba, de vreme ce detinutii nu sunt scosi la iesirea din penitenciar reeducati la pachet, ba chiar dimpotriva.

Daca este sa discutam cu sinceritate despre calitatea muncii romanesti, oricare ar fi aceea, trebuie sa recunoastem ca nemultumirea este general valabila, nimeni nu are incredere in nimeni, de unde si obiceiul celor cu dare de mana de a se trata in strainatate, de a-si trimite oraslele la scoala in strainatate, de a-si cumpara produse made in strainatate, de a-si petrece concediile pe meleaguri straine, pana si detinutii, daca au posibilitatea sa aleaga, prefera detentia intr-un sistem penitenciar performant...

Ca urmare pe ce ne certam?!

PS Un meserias adevarat tace si face !

18 comentarii:

si totusi spunea...

Felicitări, Admin! Un articol care mediază conflictul dintre "penitenciaristi" si profesori sau sustinătorii acestora, în numele profesionalismului, adică al principiului "tac si fac". Nu pot să apreciez un penitenciarist care îsi desfide profesorii si nici să am încredere într-un profesor care minimalizează rolul social al unei profesii ca a noastră. Dincolo de vorbele aruncate peste umăr, rămân eforturile domnului Trandafir si ale celui chemat să gestioneze comportamentele persoanelor care nu au prea fost pe la scoală si au ajuns în detentie. Profesorii si lucrătorii din penitenciare pot fi profesionisti adevărati sau diluati. Depinde de fiecare dintre ei/noi.

cei fara echipament spunea...

PENTRU CEI CARE VOR SA NE AUDA.


Cu multa bucurie am primit vestea ca am fost admis la Scoala Natoinala de Administratie Penitenciara, dar dupa ceva timp am inceput sa inteleg ca institutia este una serioasa dar cu multe lipsuride factura materiala .Am avut o perioada cu predari de buna calitate si cu profesori de un inalt nivel didactic pentru a cunoaste in cele mai amanuntite detalli tainele acestei meserii.
Dar acum ne aflam in practica la unitati si situatia este alta.
-lipsa echipamentului unii detinuti ne confunda cu educatorii ,personalul civil,sau cu alti ppl veniti de pe cursa(mentionez ca am fost repatizati pe langa cadrele din penitenciar pentru a efectua diferite actvitati zilnice cu ppl-isti fiind in tinuta civila,unde mai pui ca mergi in foisor sau pe sectie cu echipament civil).
Destul de ezitant din partea celor din Penitenciare a fost faptul ca au fost anuntati foarte tarziu de venirea noastra in practica,si acest lucru a dus unele probleme cu servitul mesei.
Nu avem un vestiar pentru a ne schimba de haine pentru ca nu am vrea sa mergem acasa cu hainele cu care am fost in servici.
Nuvrem prea mult doar un echipament pentru efectuarea serviciului.
VA MULTUMESC.

Anonim spunea...

Pentru o corecta prezentare a polemicii de ieri, trebuie precizat ca respectivul nefericit, cel care a postat comentariul ce minimaliza actvitatea lucratorilor de penitenciare, nu a afirmat ca ar fi profesor sau aparator al acestora. Probabil ca era vocea unui bugetar oarecare, dintr-un sistem oarecare si care, fara sa cunoasca specificul muncii noastre, isi exprimase parerea. Oare cate mii sau zeci de mii de astfel de pareri preconcepute, pline de obida si de frustrari nu au suportat blogurile penitenciare? Agenti versus ofiteri, subordonati versus sefi, paza versus socio- educativ, operativ versus administrativ, unitati din teritoriu versus ANP etc s.a.m.d. Si culmea, toti cunoscatori ai conditiilor specifice... dar unii mai "importanti" ca altii.

In acest caz, de ce ne mai mire perceptia celor din "afara"? Nu suna a ipocrizie?

Totul a plecat de la replica istetului de la 23.05, care a presupus acest lucru printr-un rationament doar de el stiut, marcat probabil de anumite amintiri nu foarte placute din vremea cand era obligat sa frecventeze scoala (vreo zece/douasprezece ani de scoala... silnica).

Acesta isi incepuse "inteligenta" remarca astfel: "05.02.2010, 19:44:00 poate ca esti un profesor caruia ii va fi restructurat postul?"

De aici si pana la reactiile celorlati... Reactii, de altfel, tipice sistemului, gen "Asa-i este, dar despre ce e vorba?".

In acelasi timp spun ca nimic nu indreptateste pe cineva ducerea in derizoriu a muncii noastre.

P.S. Asa cum a fost publicat initial, asa cum au fost publicate si mentinute comentariile-replica, cred ca tot asa nu trebuia sters comentariul respectiv. Pondere si echilibru, in consens cu ideea de "mediere" sustinuta de "binevoitorul" Si Totusi in comentariul postat oportun(ist).

si totusi spunea...

E întotdeauna plăcut să vezi că un critic asiduu încearcă, în sfârsit, "consensul". Totusi, n-as vrea să rămân fără critici. Ironia e piperul din bucate. Dacă vine si sarea, e OK. :)

Anonim spunea...

Nu am cum sa nu-ti apreciez spiritul de observatie si minutiozitatea!

Doar putina sare, ca e dupa gustul celui care o presara. :)

atitudine spunea...

Problema, Admin, e ca suntem niste falsi. Avem sentimente false, bucurii false, o falsa constiinciozitate.

Sustinem ca munca noastra e cea mai importanta cand vine vorba sa fim remunerati, dar cand e sa ne facem munca, fiecare mai tragem chiulul putin.

Fiecare meserie isi are rostul sau. Fiecare isi face treaba asa cum ii dicteaza constiinta, daca are asa ceva. In fiecare padure sunt uscaturi, dar ele nu definesc padurea!

Oameni mai plangaciosi ca in sistemul penitenciar mai rar mi-a fost dat sa vad!

Anonim spunea...

Inca, nu am ajuns sa traim intr-o Societate in care: ''sa tacem si sa facem''.Nici macar nu ne putem inchipui cum este sa ajungem acolo.Acest fapt (ireal inca) ne-ar face sa traim intr-o lume aproape perfecta; si cum oamenii nu sunt nici macar ''aproape perfecti'', nici lumea in care traim nu poate fii ''aproape perfecta''.Ganditi-va ce stari, trairi avem zilnic si o sa ne dam seama in ce lume traim:o lume a egoismului, lasitatii, coruptiei si rautatii.Poate ca ar trebui sa ne multumim cu ceea ce avem ptr. a ajunge sa traim ceea ce ne dorim.
Ar trebui sa fim uniti, practic avem acelasi sange, acelasi ADN(cel uman).Dar oare, ce ne face sa fim altfel decat ar trebui sa fim?Oare avem si alt ceva in ''aluatul'' nostru?De unde provine?

Anonim spunea...

07.02.2010, 18:00:00 stimate coleg poate ca nu a avut probleme cu profesorii la scoala- esti un mic freud sau in asta vrei sa pozezi- dar poate ca omul s-a saturat de bataia de joc a profesorilor din invatamantul romanesc.poate ca s-a saturat de aceleasi placi si lozinci vehiculate si de profesori si de liderii acestora asa cum poate ca s-a saturat si de lozincile si de ipocrizia colegilor din sistem.baniuesc,ca mai toti avem copii si vedeti si voi cit timp isi petrec pentru scoala.de cate ori nu a venit copilul acasa si s-a apucat direct de teme si a muncit de a rupt iar la ora acel profesor nici macar nu a intrebat daca si-au facut tema respectiva ? dar cum toti sunteti niste perfecti si niste deosebiti,minunati si altele normal ca postarea colegului a declansat spiritul critic din voi.sau poate ca in momentul in care o sa va alocati timp mai mult pentru copii decat pentru vazut un meci de fotbal la tv poate ca o sa va schimbati optica.

Anonim spunea...

Am ajuns sa nu mai stim sa lucram in echipa - asat in cazul in care s-a stiut vreodata acest lucru pentru ca si la escorte si la plunoane sunt bisericute- si cand aflam cu stupoare despre un coleg caruia i-am strans mana si ne-am salutat sau am vorbit la telefon in urma nu cu multe ore, ca a murit de tanar na intrebam ce rost are sa mai platim din salariu banii de pensie atat dimp cat speranta de viata in tara scade iar varsta de pensionare creste.Sigur nu trebuie sa fim fatalisti acum dar sunt din ce in ce mai multe cazuri de decese in randul nostru decese cauzate de stres, aceasta boala care imbraca multe forme.Sa speram ca persoanele aflate la conducere isi vor pune un semn de intrebare in legatura cu angajatii si isi vor da silinta mai mult, in a cere si a obtine fonduri pentru amenajarea unitatilor asa cum trebuie cat mai cat mai aproape de realitate.

Anonim spunea...

PUTEREA MARIILOR DIRECTORII ....INDOLENTA DIRECTORILOR,GEN .......... MARELE DIRECTOR AL SCOLII NATIONALE DE ADMINISTRATIE PENITENCIARA TG-OCNA,fost mare sef al pazei,azi ditamai DIRECTORUL care face selectarea personalului pentru a ramine la SNPAP TG OCNA in urma noilor state de functii dupa criterii PERSONALE asa zise TRANSPARENTE selectarea personalului se face dupa criteri numai de el stiute si de catre un alt MARE SEF AL PAZEI ...... fost ofiter SIPA care executa directivele MARELUI SEF ,personalul ales sa ramana la SNPAP Tg Ocna trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:sa fie sluga, adica sa nu comenteze deciziile sefiilor ,sa fie tinar ,sa ii de-a in primire sefilor pe cei care comenteaza decizile luate ,sa nu aiba prea multa carte cel mult liceul,sa nu isi ceara drepturile sa fie multumit cu ce i se da ASTA E, ASA ZISA TRANSPARENTA IN LEGATURA CU DECIZIA FIECARUI ANGAJAT AL SNPAP TG-OCNA DE A ALEGE UNDE VA DORI SA LUCREZE IN VIITOR IN URMA REORGANIZARII UNITATII ARE TREI VARIANTE DE ALES:SNPAP,CRM, SPITAL PENITENCIAR transparenta e pentru fraierii care cred in ea dar adevarul e altul, asa numitele bisericute ,rude ,cumetrii ,amante,au de cistigat adica vine telefonul surpriza de la marele sef al pazei care iti sugereza sa iti schimbi obtiunea ca esti de al lor si au nevoie de tine sluga fidela ,sa treci prima obtiune pe raport snpap ,sa ramana scris sa nu zica lumea ca nu e transparenta si e decizia celui care a intocmit raportul de a ramine la snpap si nici decum decizia celui care i-a telefonat sa ramina ,HALAL SISTEM DEMOCRATIC NU ....????cei care nu au primit telefoane nu sunt doritii sa ramana doar a cei CAINII Loiali Sefului au acest drept de a ramine,sistem corupt si plin de nulitatii,asa e viata plina de hiene fara valoare promovate pe criterii de rudenie,baiat bun la toate care da in primire orice misca,de asta are nevoie SNPAP TG-OCNA DOMNULE DIRECTOR.....??????ASA PROGRESEAZA SCOALA????? CU ASEMENEA VALORII ?????,CUM E SEFUL ASA SUNT SI ANGAJATII ,PE MASURA .....

atitudine spunea...

@ 10.02
Felicitari pentru ca te ocupi de copilul tau! Nu e normal asta?

In alta ordine de idei, ai dreptate cu temele si verificarea lor de catre profesori. Multi sunt niste indiferenti. Unii nici nu au ce cauta in lucrul cu copiii. Ei sunt in formare si au nevoie de modele.

Dar si in alte domenii sunt astfel de oameni. De ce gandurile noastre merg catre profesori?

Marcos spunea...

Desi nu sunt stelist, am fost de citeva ori pe stadionul GHENCEA,cind antrenor era Lacatus.
De atunci, mi-a ramas in minte, ca un spectator spunea:Steaua are un "lacatus" si restul meseriasi.
Ce te faci cu ANP-ul si cu unitatile subordonate,cind "maseriasii au fost "convinsi"sa plece.Unii la pensie,altii in alte structuri.
Atunci multi s-au bucurat,acum ii pling.Si eu regret plecarea prematura a unor colegi(of.si ag.).
Acum aveam nevoie de experienta unora dintre ei(nu toti),sa-i pregateasca pe cei noi.
Stiu,sunt voci care spun ca nu este nevoie,ca ei stiu totul,dar cind este pus in situatia de a lua hotariri "la secundaa", constata ca nu este chiar asa.
Poate cei care trebuie si au "timp",vor reflecta

hapiness spunea...

De multe ori munca noastra e de o calitate indoielnica, tocmai pentru ca nu ne alegem meseria in functie de aptitudini. In scoli nu se prea face orientare profesionala, nu te indruma nimeni spre ceea ce ti se potriveste.
Singurul criteriu valabil este banul. Pentru bani am fi in stare sa facem orice.

Anonim spunea...

pentru ca profesorii pozeaza cel mai mult in victime desi din ce in ce mai multi dobitoci ajung in invatamant desi nu au nici cea mai mica tangenta cu pedagogia.candva pedagogia era materie de studiu la liceele de profil si este un element destul de important in a sti sa et faci ascultat,respectat si a sti sa predai in primul rand nu a dicta fara sfarsit iar copiii sa fie niste imprimante dupa care sa toceasca o materie pe care o uita dupa ce a trecut ora.

Anonim spunea...

Si acum pedagogia e materie de studiu la liceele de profil. Si acum exista modulul pedagogic pentru cei care vor sa devina profesori. Problema e ca multi il fac nu pentru chemarea pe care o au, ci pentru a mai avea o sansa de angajare undeva. Nu sunt oameni cu vocatie.Nu au maiestrie pedagogica. Astea nu se invata, le ai sau nu.

Asa cum nimeni nu te invata sa devii sef.Managementul este o stiinta, presupune cunostinte, dar si o arta, presupune pricepere.

Anonim spunea...

Se pare ca nimeni nu vrea sa discute despre meseria lui, vrea sa discute doar despre bani, bani, bani, bani....

Anonim spunea...

meserie sau profesie? ca multi au o alta meserie dar de profesie sunt agenti sau ofiteri ca asta profeseaza.iar banii sunt buni oricand.si pentru ca in momentul de fata este o mare incurcatura si vin ratele +altele oamenii intreaba de bani.

Anonim spunea...

se tot vorbeste de bani si de lipsuri...ce spuneti domnilor colegi de la alte penitenciare,despre faptul ca sectia ext cluj a penit gherla urmeaza a fi predata curti de apel cluj?asta dupa ce s-au facut investitii de aprox 20 miliarde de lei vechi!!!!asa se duc banii investiti,iar 70 de cadre urmeaza sa faca naveta cluj-gherla...pina la pensie..banuim...