Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

vineri, 8 ianuarie 2010

Tăcerea care ascunde vina

"In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends..."

Un coleg îmi povestea zilele trecute despre experiența unei comisii de disciplină. A fost, s-a întâmplta, s-a terminat cu bine. Acum e totul clar, iarsituația s-a clarificat. Omul nu înțelegea nici în ruptul capului cum de cei în care avea încredere că vor face dreptate au executat, pur și simplu ordinul primit, și au scris/spus ce trebuia.

A încercat să-i întrebe pe 'judecători' DE CE? Adică, de ce nu i-au dat nici măcar o șansă. Fapta nu era nici măcar abatere disciplinară și ulterior a câștigat în instanță. A întâlnit doar priviri vinovate și explicații jenate de oameni cu conștiința încărcată.

"Știi cum e... n-am avut ce face... așa a zis.... eu am încercat..." L-ar fi trimis la origini cu tot cu încercările lui și cu bătaia de joc care se numește Comisie de Disciplină. "De ce n-ați scris mă ce am declarat măcar? Atâta meritam!" i-ar fi întrebat. Și multe alte întrebări ar fi avut, dacă nu l-ar fi înecat furia.

Contează că personajele astea recunosc că au executat un ordin sau că și-au vândut conștiința pentru te miri ce? Cu siguranță, e prea puțin important. Sunt lași și lipsiți de coloană vertebrală. Nu vor înțelege niciodată nimic, nici măcar atunci când propria și prețioasa lor persoană va fi în situația de a fi judecată de alte moluște.
***
Pentru Bogdan, Cristi, Marin, Florin, Adrian și alte câteva zeci (sute poate) care au crezut că există dreptate și că au o șansă. Interesant e că... încă mai cred. Simplu și fără pretenții.

PS. Am mai scris cândva - la începutul blogului - despre acest subiect. Încă e dureros de actual.

31 comentarii:

Anonim spunea...

si la Arad membri comisiei asculta,,sfaturile"directorului chiar daca nu sunt de acord.dar fac tot cum zice el...si la sfarsit dupa ce castiga omul in instanta dau din umeri...pe ei nu/i pedepseste nimeni ?numa D/zeu ?

Anonim spunea...

si la noi a fost un caz cind agentul,devenit OFITER!,a dorit sa se impuna cu orice pret,sa arate el cita putere are,ca de e OFITER na...si bietu agent ,a fost mustrat doar asa ca sa nu se creeze un precedent...de sa nu se stirbeasca autoritatea ofitereasca....e mai bine ca altadata acu 10ani,insa e greu de schimbat mentalitatile,obiceiurile...Apropo stiti ca la MAI,se da si a doua transa din banii pe 2009...de MAI,nu penitenciare....

Anonim spunea...

lupta soldat pentru dreptatea si libertatea pe care nu le vei avea niciodata. nu te mai compara cu politia de oricare ar fi ea- mai putin comunitara- cu jandarmi, pompieri si alte arme din cadrul mira. ei au sefi care lupta si pentru ei la noi.....completati pe linia punctata in functie de imaginatie.

Anonim spunea...

pe mine ma deranjat faptul ca din comisie au facut parte cinci membri dintre care toti erau OFITERI si cum vorba romanesca cu corb la corb...se potriveste ...restul se subintelege...

Bogdan Moldovan spunea...

Principala problema a comisiei de disciplina e mimarea rolului unui procuror,transformandu-se pe final,in acest teatru ieftin de papusi,intr-un pseudo-judecator.
O alta problema mai este ca aceasta comisie nu se autosesizeaza,chiar daca in timpul cercetarilor au fost prezentate,cu probe si martori,nereguli care il incrimineaza pe cel care a facut sesizarea.
In unele cazuri comisia considera ca se indeplinesc conditiile(nume,prenume,etc) si cerceteaza,cu tot tacamul, daca este sau nu abatere disciplinara,in altele claseaza sesizarea de la inceput ca nu face obiectul unei abateri disciplinare.
Versiunea a doua este servita doar pentru cunoscatori.
Si bineinteles sesizarile se fac doar "pentru cine trebuie" sau merita :)

Anonim spunea...

Sânt și sitații când, comisiile de disciplină descoperă faptul că, f.p.s.s.-ul nu a săvârșit nicio batere disciplinară, din contră f.p.s.s.-ul și-a facut treaba și nu a greșit, sau faptele sesizate comisiei nu constituie abatere disciplinară. Cu cei care sesizează comisiile de disciplină ”la mișto”, cum rămâne, aceștia sânt trași la răspundere în vreun fel? Eu nu am auzit astfel de cazuri, ar trebui modificată legislația, să fie trași la răspundere și acești indivizi.

hapiness spunea...

Huginn, iar ai fost grabit?

Problema este ca sunt oamenii lasi. Si inca nu e asa de grav ca sunt doar lasi. Asta inseamna ca pot lua decizii, dar nu le duc la capat din diverse cauze. Grav e ca sunt oameni in comisie incapabili de a lua o decizie.

Sau oameni care se vand usor. Pentru ce ?

E bine ca se mai crede in dreptate. Asa, simplu!

Anonim spunea...

Cel mai tare dor tacerile prietenilor nostri, mai ales cand avem nevoie de vorbele lor. Prieteni...

Anonim spunea...

intrun penitenciar din Moldova un agent a fost pedepsit recent pentru gafa unul ofiter cu pile... cred ca mai corect era sa numesti articolul [tacerea care sparge timpane], huggin

Anonim spunea...

In Moldova, gramatical "intr-un" a devenit intrun?

Dar de ce sa generalizam, introducand toti moldovenii in aceeasi oala, cand mai simplu cred ca ar fi sa precizam: Galati.

Nu-i asa "meseriasule", al carui calculator scrie doar cu paranteze patrate (sic!)? Iti e rusine cu provenienta?

Anonim spunea...

la penitenciarul de m.s. comisia de disciplina se intruneste saptamanal, in timpul orelor de program. Chiar de nu au ( materie prima) ei se antrunesc pentru ca ...fiecare intrunire reprezinta 5% ..stiti f.b. ca sint motivati ... asa ca nu mai puneti intrebari absurde!

Anonim spunea...

Cea mai tare COMISIE DE DISCIPLINA din sistem este la Iasi. Nu le sufla nimeni solutiile, sunt oameni cu principii.

Anonim spunea...

Ptr, anonimul 20,53...Maiii inteligentule dar si tu esti tot de la Galati,..de ce apari sub anonimat? Ti-e rusine de provenienta sau de numele tau???Si dupa cum mirosi(a fund de Dunare) faci parte si din comisia de disciplina a P. Galati.Judecand dupa multe aia nu e comisie de disciplina ci BORDEL ! ...

mihai virgolici spunea...

comisia de la galati....

la patru capete de acuzare dintr-o sesizare, comisia a dat urmatoarea solutie: "din analiza materialului probator, declaratiile scrise ale martorilor, modul cum s-au desfasurat lucrarile de audiere, conduita neadecvata fata de membrii comisiei de disciplina si a persoanelor audiate a functionarului public pe intreaga durata a desfasurarii audierilor (prin intreruperi repetate), Comisia de disciplina considera ca se afla in imposibilitatea de a-si forma o opinie privind abaterile disciplinare savarsite de v.m."

ce credeti de fapt ca a fost?
da, am vorbit direct. le-am spus ca nu am incredere in capacitatea lor de a fi impartiali. le-am spus ca nu ma intereseaza la ce concluzie vor ajunge pt ca ma voi adresa in instanta.
am intrerupt sa verific corectitudinea celor scrise in procesul verbal. am pus intrebari suplimantare. am adresat autorului sesizarii afirmatia ca trebuie sa-mi puna intrebari inteligente daca vrea un raspuns de la mine.

rezultatul....
daca eram vinovat macar in una dintre cele 4 capete de acuzare, oare nu era usurata solutionarea cauzelor prin modul meu de comportare fata de comisie?
in final n-am fost pedepsit, mi s-a cerut sa ma duc sa-mi fac control psihiatric.
hahaha, asa ceva nu este in atribututia comisiei de disciplina.
(un acuzat nu cred ca scapa daca o face pe nebunul).
dar comisia stia ca mai castigasem doua procese cu unitatea si era slab de tot materialul acuzator.

inventiva comisia de la galati. nu vi se pare?
pacat ca hugin nu a vrut sa dea procesul verbal al sedintei de tip stalinist care a stat la baza balciului ulterior.

interesant este ca tot la galati s-a dispus retragerea sesizarii de catre denuntatorul acelei reclamatii.
ce sa intelegem: s-a ajuns la un compromis?
s-a desteptat omul care a facut sesizarea?
a fost cuprins subit de bunatate ?
nu a cunoscut exact prevederile care stabilesc abaterile disciplinare care se adreseaza comisiei de disciplina? -asta nu cred, ca este jurist de formatie.
nu stiu.

un alt aspect la care vreau sa ma refer este discrepanta dintre acuzat si acuzator. cei care sesizeaza comisiile pentru presupuse abateri disciplinare, care sunt fara temei si se dovedesc speculatii, nu sunt trasi la raspundere sub nici o forma.

Anonim spunea...

Mihaita , cine te-a trimis sa faci control psihiatric...??? Cumva madam Racu??? Ha,ha,ha ...!!!!

Anonim spunea...

09.01.2010, 08:23:00

Din ce reiese pe blog, bordelul e penitenciarul vostru, iar voi va prostituati in uniforma institutiei, batjocorind-o! Ce cloaca de moluste s-a adunat in Galati! Centuristelor, aprindeti felinarul rosu si folositi prezervative, ca pe ceata asta exista riscul sa va inmultiti!

Anonim spunea...

Mihai iti aduci aminte cand se striga dupa unii prin unitate ca sunt "lasi" fiindca nu aveau curajul sa scrie despre imixtiunea ta ca psiholog in activitatea lor desfasurata pe sectie? Eram in sala la judecata aceea cu 4 capete de acuzare si te-am sprijinit. Asta cu intrebarile inteligente puse celui care te acuza nu prea sta in picioare. Vorba unuia de pe aici: mai usor cu cantatul la pian! Esti un tip inteligent si mult mai volubil in exprimare decat cel care ti-a facut sesizarea. Te admir pentru curajul pe care l-ai avut atunci, dar cred ca daca toti ar fi scris cum vroiau "unii" posibilitatea de a scapa fara pedeapsa era minima. Oricum Comisia de la Galati este varza si fara "sprijinul" si experienta domnului jurist ar cadea mereu pe locul 2!

Anonim spunea...

Dupa legalizarea prostitutiei Penitenciarul Galati datorita prostituatelor de soi din unitate va fi unitatea care va scoate ANP-ul din criza financiara....pentru ca va plati taxe la buget ...iar TU 16,58 decat s-o faci gratis cu ppl-eii mai bine vii si tu la GALATI SI CONTRIBUI CU CEVA la bugetul ANP,...ca vad ca-ti merge guritza la prostii...

Un fost coleg spunea...

Pentru cei din penit. GALATI;
Regret ca in urma cu citiva ani, am cedat rugamintilor domnului STANCIUC(cumnatul fostului dir. gen. si fost procuror gen.),de a nu da curs si a nu sesiza parchetul, pentru"fapte si relatii nepotrivite cu detinitii",comise de d-l MIHAI V.,psiholog.
REGRET,ptr. ca acum aveati mult mai multa liniste.

Anonim spunea...

@ 09.01.2010, 17:38:00

Galateanul nu e prost(ituata) destul pana nu e si fudul. La cat sunteti voi de "ieftine", veti rezolva criza financiara din sistem atunci cand va curge Dunarea-n amonte. Se vede treaba ca toti sunteti anal(isti) destoinici si nu pregetati sa va dati la fund(ul) Dunarii, ori de cate ori (c)analul o cere.

Urare de an nou la Galati: Un an(us) nou!

mihai virgolici spunea...

se foloseste institutia parchetului ca o sperietoare care sa faca ordine peste tot( tugui vroia sa cheme parchetul pt o declaratie schimbata in fata comisiei de disciplina).

poate s-or fi purtat ceva discutii pe seama mea intr-un birou cu usile inchise, dar asta arata cat de incompetenti erati crezand ca participati la un act de decizie.

daca aveati ceva concret trebuia sa actionati in primul rand voi, nu sa va faca treaba alte institutii.
cat despre stanciuc.... a fost de meserie - cumnat cu fostul director ANP. mai usor cu relatii nepotrivite cu detinuti cand venea din gura lui stanciuc.

Anonim spunea...

Stanciuc a fost un adevarat profesionist se combina numai cu adevaratii interlopi! Bidica stie de ce!

Anonim spunea...

@10.01.2010 ptr 00,46.Nu ma intereseaza de unde esti si cine esti,se pare ca esti la fel ca ora la care scrii 00,..adica un 0. Prostitutia se face in general de persoanele ajunse la capatul saraciei si fara alte sanse de a avea un venit decat practicand prostitutia...La GALATI nu este cazul deoarece e un oras prosper unde si cel mai sarac isi permite un apartament cu 3 camere,etc,fata de altii din Romania vezi Bucuresti,Brasov,Cluj unde stati toti ca sobolanii in garsoniere luate la preturi de Dubai sau las vegas.Asta e primul semn al saraciei la voi,apoi masinile prin programul rabla vandute de galateni pe care le-ati cumparat voi...De ciuda nici macar nu recunoasteti ca zona Galati- Braila este a doua zona dupa Bucuresti ca populatie(peste 550000 locuitori,...citeste wikipedia)...Desi e o distanta de doar 10 km intre cele 2 orase dasteptii de la Bucuresti au refuzat sa o faca zona metropolitana de frica ca zona se dezvolta mai mult ca zona Baneasa...Acum ca e tot criza va recomand sa faceti cumparaturi de la Galati sau Braila unde kg de rosii e doar 5 lei nu ca la Brasov 8 lei!!!!...Asa ca mai usor cu acuzele la prostitutie atata timp cat va ploua in gura de foame...Incet incet emigrati toti... Bucurestiul a scazut cu 100000 de locuitori, Brasovul cu 50000 ,in ultimii 10 ani..etc...Va prostituati prin Italia probabil sau pe centura Constantei....Asa ca bai inteligentule lasa anusurile noastre si vedeti-va de ale voastre care gem de foame si asteapta carne de la galateni...aqua di roma.

Anonim spunea...

@ 10.01.2010, 11:13:00

Bai "specialistule" in economie, preturile alea mici la apartamente, de care vorbesti cu atata inconstienta, se mai gaseau in Valea Jiului, dupa inchiderea minelor. Se vindea apartamentul pe naveta de bere... Da' inca era "viata...

Sunteti multi? Inflatie de populatie, inflatie de prostie...

Rosiile sunt ieftine? Pai, cu legumele, voi sunteti precum arabi cu petrolul, stati in fund si asteptati sa "tasneasca".

Banuiam eu ca galatenii sunt o specie aparte, dar sa ma gandesc ca ei gem de foame din dosuri, nicicand. Citind ineptiile bolborisite de Aqua Tulburata am descoperit o a doua intrebuintare data de ei anusurilor, bineinteles, dupa principala functia, cea de gandire.

Anonim spunea...

Are dreptate 11,13 desi e ironic.Cei mai multi restantieri pe nr. de locuitori la banci sunt in Bucuresti, brasov,cluj!Oare de ce???

Anonim spunea...

Mahala în toată regula! Mare dezamăgire, dar la ce te poţi aştepta de la asemenea oameni, dacă se pot numi astfel.

Anonim spunea...

Maihai, citez, ușor cu pianul pe scări, deoarece prezentul îți este incert, trecutul apropiat ”tulbure” iar cel îndepărtat ”catastrofal”.

Știi destul de bine cum ai scăpat de pedepse și cu ajutorul cui(nu a fost respectată procedura și nicidecum nu erai vinovat, știi destul de bine ce târg ai facut), de ce a fost desființată comisia de discuplină și cui i-a fost retrasă împuternicirea de la R.U.

Nu știu cum ai intrat pe sub pielea ”corupților”, probabil știi ca sunt singurii cu ”colioni” și au dovezi indubitabile în ceea ce te privește, dar în momentul în care ”au luat mâna de pe tine”, în secunda doi ești... PA!

mihai virgolici spunea...

pt prima data am chef de polemica.
1. persoana care a recomandat psihiatria este lupu adriana. fara comentarii. de buna ce era in ultimii 4 ani mai mult prin concedii o gaseai.
2. dar viitorul meu cum arata, cititorule in ....trecut?
3. sa va spun o realitate: m-am intalnit cu cineva, care a iesit la pensie, si-mi recomanda prin 2006 sa o las mai incet ca, citez: "nu vei schimba nimic Mihai". eu i-am replicat ca dupa atata timp ( suntem in 2010) sunt sanatos, inca in sistem si nu fac concesii celor gresesc fata de colegii lor. a avut tupeul sa spuna ca si el/ea a fost la fel, intr-un soi de egalitate. i-am raspuns ca nu il/o cred. "daca erai la fel ca mine, poate azi era ceva schimbat".
nu sunt primul in sistem care am spus ca si sefii gresesc dar nu m-am lasat pus la zid de ei atunci cand stiam ca nu este asa de grav ceea ce facusem.
nu sunt adeptul zicalei "hai sa o lasam asa si data viitoare vom mai vedea". poate de aceea sunt asa controversat.

4. imi pare bine Marcel ca esti inca printre noi.

5. DESPRE CE TARG VREI SA SPUI CA AM FACUT EU?
nu numai ca ai o parere buna despre tine (crezi ca stii ceva) dar esti si tributar unei singure perspective. cu cine sa fac targ? dupa 2 atentionari aiuristice, 2 mustrari, 2 comisii, prima taiata degeaba, salariul al 13-lea injumatatit? esti naiv.

de ce nu ati avut curajul sa o infruntati pe dediu? acum toti spuneti ca era nebuna, ca nu puteai discuta cu ea....
de ce nu ati avut curajul sa-l infruntati pe stanciuc? acum toti spuneti ca era corupt, nenorocit, cumnat etc
de ce nu ati avut curajul sa-l infruntati pe tugui? acum spuneti ca era un fost subofiter betivan, ca a bagat teroarea in voi, ca a luat datorii de la oameni si intarzia sa le dea inapoi etc.
de ce nu spuneati ca ionescu era varza, dar acum spuneti ca este un om cu mintea scurta, care "invata la sala", ca era mutalau si p...
de ce nu i-ati infruntat pe cei de la fosta "sipa"?

DE CE ACUM ? DE CE NU AVEATI CURAJUL CAND ERAU IN FUNCTIE?

6. nu am intrat sub pielea lor. incercam sa ne dam ochelarii jos. dar nu prea cred ca am sanse sa vedem aceeasi lume.

7 comisia de disciplina care m-a judecat este aceeasi, numai ca intre timp si-a modificat componenta datorita sanctionarii membrilor din comisie.

8.numai purtati de grija penitenciarului galati. cred ca este un penitenciar care are muuult mai mult libertatea de exprimare.
sunt cativa colegii pe care ii stiu aproape dar nu le pot da numele. sa nu se spuna ca sunt manipulati de mine.

Anonim spunea...

10.01.2010, 21:26:00

Mihaita, tata, daca libertatea de exprimare inseamna tiganeala si balacareala voastra, atunci prefer fara. Sunteti penibili, mai baieti, si nici macar nu realizati asta.

Anonim spunea...

Pentru Mihaita si ceilalti frustrati de la Galati:se apropie bilantul.Sa vad cati dintre voi veti fi la fel de vehementi si veti lua cuvantul pentru a va expune "problemele".Stiti sa va refulati doar in fata calculatorului.Adu-ti aminte,Mihai, ca la bilantul de acum 2 ani nu ai fost in stare sa legi 2 fraze.
Ii astept pe ceilalti anonimi la bilant.Acolo sa va vad cat sunteti de luptatori!Sa vedem daca macar unul din cei care se dau mari zmei pe Penifest vor avea tupeul de a spune ceva la bilant!

black sea spunea...

Urmaresc inca , chiar daca mai rar penifestul, asa din amuzament dar si pentru faptul ca inca nu am incheiat conturile cu Penitenciarul Galati.Mihai,...sper ca pct.5 din comentariul tau de la ora 21,26 nu se refera la mine??? Eu habar n-am de vechile sau noile tale peripetii in exoticul Penitenciar somalez...,pardon penitenciar galatean...