Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

duminică, 24 ianuarie 2010

Pe unde ne (mai) sunt radacinile?

Am vazut in seara asta un documentar din 1939 despre Tara Motilor. Idilic, desigur, dar teribil de emotionant. Tarani imbracati in cele mai frumoase costume populare, femeile la rau, spaland rufe, barbatii la coasa, in mina.

Oameni scotocind dupa aur, cioplind lemnul, case albe cu acoperisuri ca niste palarii inalte de paie, hora, biserica, sarbatoarea de pe Muntele Gaina, o vara de acum 71 de ani. Intr-o secventa scurta niste copii blonzi se joaca in soare, daca mai traiesc ei sunt acum niste foarte batrani pensionari.

Furat de imagini, avid de detalii, am uitat sa mai fiu nemultumit de Romania, mai ales ca m-am gandit cu inima stransa la ceea ce urma sa se abata peste toti oamenii aceia care pareau legati pentru totdeauna de obiceiurile si traditiile lor, razboiul, comunismul, ca o molima care a pustiit lumea, fara sa puna mare lucru in loc.

Cu 71 de ani in urma, nu patrula seara pe ulita satului masina politistului, cu exceptia cainilor, care latrau mai degraba la lupi si la luna, nimeni nu supraveghea indeaproape avutul gospodarilor si totusi furtul nu era un reflex romanesc, ca de altfel nici minciuna sau lenea sau mita.

La ora aia, obositi de munca, taranii si copiii lor nu stateau cu capul atarnat de televizor, contabilizand crimele, accidentele de circulatie, fesele animatoarelor, sau gargara politicienilor, ce e bine si ce e rau se transmitea nu pe hartie ci prin puterea exemplului.

Cel care incalca totusi regulile nescrise ale locului primea cea mai mare pedeapsa, oprobiul public, un fel de Big Brother ecologic, in orice caz neiertator si vigilent, setat sa nu se abata cu niciun chip de la ceea ce era esential pentru supravietuire, adica harnicia, cinstea, increderea.

Cum am ajuns noi, fii si nepotii si stranepotii acelor oameni sa fim atat de superficiali, atat de ieftini in ceea ce ne dorim sau in ceea ce ne propunem, nu e greu de inteles, este mai degraba greu de suportat, si cum americanii sau europenii, in afara de faptul ca n-au fost niciodata atat de binevoitori precum se credea sau se spera, au propriile belele, e clar ca singura varianta de indreptare a lucrurilor, ramane tot aia romaneasca.

Din pacate! Ori poate ca nu!

31 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol de nota zece! Felicitari!

Anonim spunea...

Frumos .

Anonim spunea...

Niciodata omenirea nu a cheltuit mai mult pe securitate si siguranta si, cu toate acestea, suntem mai anxiosi si mai nesiguri ca niciodata.

Niciodata omenirea nu a cheltuit mai mult pe tehnici de comunicare si, cu toate acestea, comunicam din ce in ce mai putin cu adevarat, intre noi.

Anonim spunea...

teoretic, raspunsul ar fi imposibil. Insa el poate fi gasit in cele 3 carti scrise de Aryana Havah. Poporul roman a fost prins in vartejul exterminarilor de orice grad, vandut, schingiuit, batjocorit, samd ..si ptr ce? Ca sa i se piarda urma! Pentru ca am fost urmasii lui Zamolxe (si NU ai Romei) si a primelor fiinte create pe Terra! Dar noi am rezistat. Din 2013 in Romania va fi Raiul pe pamant, toti clarvazatorii au spus`o. Cine vrea sa citeasca Adevarul despre Orice ii recomand cartile lui Ramtha si ii garantez iluminarea (teoretica) totala. De Iluminarea practica e responsabil doar el. Asha sa fie!

Anonim spunea...

"Cata vreme vom trai de pe urma meritelor altor romani, ale marilor romani, nu vom face din Romania o tara de care sa fim mandri." Andrei Plesu

Un articol de exceptie! O radiografie perfecta a realitatii zilelor noastre. O evidenta dovada ca progresul nu reprezinta pe termen lung un beneficiu pentru omenire, ca se renunta la adevaratele valori in schimbul unui confort artificial si rece ce duce la abrutizare.

OM spunea...

"Cum am ajuns noi..."
Lipsa bunului simt,rautatea,invidia,nepasarea,credinta,altruismul.Poate ne-am plafonat datorita vremurilor(celor ce le fac)grija zilei de maine este sa moara capra vecinului,sa o duc eu mai bine.Duplicitatea,compromisul sunt surse ce inca au amprenta dura asupra noastra.Nu ne mai intereseaza ca ceea ce facem sa nu deranjeze pe cei de langa noi,daca noi ne simtim bine!SUFERIM DE IMAGINE!

Huginn spunea...

Cu respect, v-as contrazice. Nu suferim de imagine. Suferim de de actiune si suferim de bun simt. Altceva nu face imagine. Nici macar cea mai iscusita campanie nu poate functiona fara un fond bun si substantial.

Anonim spunea...

Referitor la varianta de indreptare a lucrurilor, ar trebui sa intelegem ca intotdeauna metoda verificata, cea care a dat rezultate, este cea mai sigura. Ar trebui sa renuntam sa reinventam roata sau sa asteptam sa fim "ajutati" sa implementam "ultimul model" de roata patrata primita in "dar" de la "binevoitori"...

Raspunsul, asadar, la intrebarea-concluzie din finalul articolului, cred ca este: Ba bine ca nu! Romaneste traim, romaneste gresim, romaneste am ajuns cum am ajuns ("bine" indrumati de altii), deci, romaneste ar trebui sa indreptam lucrurile!

Anonim spunea...

Frumos articol!Din pacate in Romania de azi se promoveaza(in media) smecheria,prostia,facutul banilor cat mai repede si nu neaparat pe cai ortodoxe,manelistii.Eu cred ca principala modificare in "codul genetic romanesc" este reprezentata de perioadele fanariote care au influentat total modul de gandire al romanilor.Asa a aparut peschesul,bacsisul si alte forme de remunerare care s-au pastrat si pana azi.Doar ca atunci era singura sursa de venit a functionarilor.Pe cand acum...?

Anonim spunea...

radacinile ca radacinile, dar vlastarele....

kabul spunea...

O abordare frumoasa a Romaniei in care ne scaldam zi de zi. Este o Romanie a deziluziilor totale, cuvantul de ordine al fiecarui roman din ziua de azi fiind "imi este rusine ca sunt roman". Si bineinteles ca toate aceste lucruri se intampla doar din cauza noastra, a celor ce toleram lipsa de responsabilitate, lipsa bunului simt, lipsa simtului civic, lipsa incapacitatii de creatie...

Am ajuns sa importam totul si vom fi cat de curand o natie cu un trai haotic intr-o lume ce se doreste a fi din ce in ce mai perfecta. Lipsa asprimii aplicabilitatii legilor ne-au adus in postura in care ne este sila sa o recunoastem desi suntem constienti de faptul ca fiecare dintre noi am promovat non-valorile actuale. De cate ori este scuipat un politist pe strada de catre un asa zis smecher de Romania, de cate ori a raspuns penal un om de afaceri din Romania care prejudiciaza statul roman cu milioane de euro, de cate ori au fost exterminati acesti capi ai lumii interlope ce distrug conduita morala a acestei natii ? Niciodata ! De ce ? Pai de ce nu, atat timp cat acestia sunt pionii oamenilor politici din Romania, atat timp cat marile afaceri sunt sub sintagma spagii si coruptiei de orice natura... Dureros, dar este Romania pe care noi am creat-o in ultimii 20 de ani, este Romania atotpierzatoare in contextul unui trai la comun cu cei ce au invatat cu multi ani in urma ce este democratia.

Sunt doar un lucrator de penitenciar care-si exprima amaraciunea si adevaratele simtiri vis-a-vis de societatea in care este obligat a-si trai viata, obligatie venita dintr-un spirit poate prea prostesc de patriotism si conservator a valorilor cu adevarat romanesti.

Bobby Fischer spunea...

Mai avem radacini? Sau daca mai avem, mai au destula vlaga sa hraneasca spiritual, moral si civic acest popor?

In afara de faptul ca locuim pe aceleasi meleaguri ca si strabunii nostri, alte trasaturi si caracteristici comune cu antecesorii nostri aproape ca nu (mai) exista. Parca le-am mostenit doar patrimoniul material, la celelalte "bunuri" - spirituale, culturale, traditionale, renuntand deliberat, rusinati parca de legatura cu trecutul. Parca am fi mostenit de la premergatorii nostri doar drepturile, nu si obligatiile.

Ne-am englezit, frantuzit, mai nou, europenizat, in cel mai snob mod cu putinta. Am ales intotdeauna facilul, confortabilul, desantatul si derizoriul doar pentru a imita, a fi la moda si pentru a epata. Prostul gust, parvenitismul, snobismul si subcultura au devenit standarde de viata, "modele" de invidiat si de urmat. De la manele la telenovele, kitsch-urile (na, ca mi-a scapat un neologism la moda), strident si foarte liber, sunt fabricate si vandute la "pret" de opere de arta.

Romania, qvo vadis?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

"Saraci intr-o tara bogata, mediocri in genialitatea noastra
Destul de nebuni in a face haz de
necaz,glumeti cu propriile
Neajunsuri si metehne, dar neinduratori fata de greselile celorlalti
Nostalgici ai vremurilor trecute, si totusi doritori de schimbari majore
Credinciosi in numele unor institutii perimate, dar neincrezatori
In fortele proprii, cuprinsi de indoiala cand vine vorba de unitate...
Prea orgoliosi pentru a fi fericiti, prea stramti si slugarnici
Pentru a stapani pamantul stramosesc, judecam cu asprime
Viciile semenilor nostri, dar suntem mult prea ingaduitori
Cu propriile noastre netrebnicii...
...suntem prea plini de trairea vesniciei din launtrul nostru"

(Robert Trif-Paradoxul de a fi roman)

P.S.
"Sa ne intoarcem la origini si acolo vom gasi adevarata identitate!"
"Harnicie, cinste si incredere"

Anonim spunea...

Pentru 9 si 52 se pare ca ai citit prea mult din Contele Incapucinato sau Pavel Corut. Daca politicienii din ziua de azi mai stau mult la conducerea tarii in 2013 in Romania va fi iadul pe Pamant. Suntem codasa Europei si desi avem nivele de inteligenta superioare fata de restul europenilor nu ne putem ridica la un nivel superior fiindca nu avem fonduri. Cat s-a investit in cercetare in ultimii 20 de ani? Singura tara din Europa care nu a redus bugetul celor din invatamant este Germania. Viitorul unei tari depinde de gradul de educatie oferit copiilor! De aceea Germania a fost motorul economic al Europei! Noi vom ramane doar un bun consumator al produselor uniunii!
AK 47 FOREVER

Anonim spunea...

De cate ori nu va vine sa vomitati cand un politician vine si pozeaza pe la televiziuni ca fiind reformatorul cel mai intelept al acestei tari si, in fapt, el nu are nici macar o interpelare in Parlamentul Romaniei de cand este in functia de deputat sau senator ? De cate ori nu va confruntati cu nemernicia celui ce vine si spune ca el este cel mai bun om politic si in fapt el este un gunoi ? Cat timp vom tolera indolenta oamenilor politici vom avea de suferit in aceasta tara devenita deja mizera...
NOI SUNTEM DE VINA !
NOI TREBUIE SA IESIM IN STRADA !
NOI TREBUIE SA FIM CEEA CE MERITAM SA FIM: RESPECTATI IN PROPRIA TARA !
NOI SUNTEM PARTASII ACESTEI MIZERII CAT TIMP VOM TOLERA IMBECIALITATEA OAMENILOR POLITICI !

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

E bine cand ideea naste unitate!
Cu urcari si coborari, caderi si reveniri poate, intr-o buna zi,vom putea privi stalucirea adevaratei lumini!

Anonim spunea...

Voi sunteti cei mai tari.Comentatorilor ce va credeti destepti. Imi pare rau dar sunteti falsi. Acesta este un blog despre puscarii,asa ca tratati-l ca atare.Imi pare rau dar sunteti mincinosi. Va dati prea mari intr-o lume mica. Celputin vreo 2,3 zile tora tora si comp nu au comentat nimic,acum se dau destepti.Sunteti PENIBILI.

OM spunea...

D-le Huginn cu acelasi respect va pot spune,ca se dezvolta MEGALOMANIA!

Anonim spunea...

Am uitat cine suntem, am uitat de unde ne tragem, am uitat cat de frumoase ne sunt datinile, am uitat cat de frumoasa ne este tara, am uitat cum este sa stai fara tehnologie.
Acum, vrem haine de firma, bani ptr. confort, mergem in tari straine, ne juram pe copii si pe morti, nu mai avem respect, suntem fatarnici.
Respect ptr. articol.Ai facut un om sa fie altfel ptr. cateva secunde.Pacat ca egoismul nu lasa ca timpul sa ramana pe loc.

Anonim spunea...

Pt. 18.53

Ai fi in as in smecherie, daca...

Anonim spunea...

Se vorbea de subcultura si gunoaie? "Echilibratul" de la 18.53 reprezinta o dovada in acest sens. Soarecele moralist, frustrat si complexat, chitcaie despre unii sau altii care se dau destepti - ei fiind mincinosi, falsi si necunoscatori - spre deosebire de el - veritabilul fiu al surorii verisoarei ginerelui finei mamei Omida, care le stie el despre bloguri si cum trebuie ele tratate.

La un asemenea articol profund, erau prea civilizate comentariile ca sa nu apara un "Gica contra" alias "De parere ca nu" si sa nu dea putin din copita. Asta-i Romania in care traim! Astia-s franacii! Se vorbea de abrutizare; astia-s nascuti asa.

Nichipercea, iar esti in calduri?

kabul spunea...

PENTRU 18:53
Chiar daca acest blog este dedicat puscariei, observi totusi ca, aducand in discutie un subiect destul de arzator pentru societatea in care traim, nu s-au mai folosit mizerii specifice penitenciarului ? E bine ca se mai uzeaza din cand in cand si de alte subiecte ce fac sa demonstreze ca totusi noi, cei din sistemul penitenciar, avem o conduita morala.
Daca nu ai fost in stare sa prezinti o stare de fapt specifica Romaniei de azi, mai bine taci. Nimeni nu este fals si a expus cat mai corect anumite aspecte ce pe toti ne deranjeaza in aceasta tara. Si totusi...se gasesc oameni ca tine ce tind a se complace traiului in gunoi, in mizerie. Nu suntem toti ca tine. Desi suntem niste lucratori de penitenciar nu inseamna ca a noastra cultura se rezuma la barfe, invidii, rautati, mojicii ce provoaca uneori voma. Te rog sa ne scuzi daca te-am scos pentru un moment din cloaca asta imbecila. De maine poate ca vei fi pe fagasul tau.

Felicitari inca o data pentru articol si propun ca ziua de duminica sa fie o altfel de zi pentru acest blog.

Anonim spunea...

off topic-D-le director general si d-lor presedinti de sindicate din pacate aceasta reorganizae facuta fara criterii permite unor directorasi,unii dintre ei chiar si imputerniciti sa-si puna neamurile,datoriile,prietenii in functii caldute,se face totul dupa ureche,nu exista metodologie e un haos total.Inca o problema importanta se desfiinteaza unle functii si se infiinteaza altele,unde e avantajul ???!!! B r Umane acum are cel putin 2 agenti si 2 ofiteri pt. ce??? Organizarea muncii la unele unitati care scotsub 100 ppl la munca 2 agenti si un ofiter unde e eficienta????? suntem de ras,si din pacate cu acest tip de gandire nu mergem inainte tot pe loc o sa stam.HALAL ORGANIZARE FARA CRITERII UNDE IMPUTERNICITII ISI ARANJEAZA NEAMURILE, DIRECTORII PILELELE,SE RESTRANG UNELE COMPARTIMENTE SI SE MARESC ALTELE FARA NICI-O LOGICA DAR SUNTEM IN ANP TOTUL E POSIBIL..

atitudine spunea...

Ceea ce nu se intelege este ca nu e nimic nou sub soare. Credeti ca inainte nu se fura, nu se viola, nu existau crime, adultere? De cand e lumea, e si pacatul.

Poate ca nu existau mijloace de informare in masa, asa ca lumea nu afla de toate prostiile ce se intamplau.

Ce peisaj frumos ne descrie Admin. El exista si azi. Vizitati tara, dragi romani! O sa fiti uimiti de cate frumuseti veti descoperi!

Lumea a evoluat, dar pita cu slanina se mananca.

Si apoi sa ne uitam in casele noastre. Cati avem un stergar pe perete? Un blid? Cati dintre noi transmitem urmasilor obiceiuri autentice?

Daca am fi mai simpli, am fi mai autentici!

Anonim spunea...

fiii, se scrie cu trei de i. apropo de superficialitate

Politist penitenciar spunea...

Te felicit pentru articol, Admin! E adevărat, asa cum scria un comentator, lucrăm în puscărie, acesta e un blog dedicat lucrătorilor în penitenciare, dar si noi, cei care ne petrecem atât de mult timp la limita civilizatiei, avem niste rădăcini, suntem parte a acestui popor, suntem conectati (sau ar trebui sa fim) la valorile si la aspiratiile înaintasilor nostri. Îti multumim că ne-ai amintit asta.

Anonim spunea...

24.01.2010, 21:47:00 sa stii ca mai am unele nostalgii si mai mananc cateodata bors- altora le pica greu la stomac daca le spui de bors ca ei stiu de ciorba dar nu stiu diferenta dintre ele- din strachina de lut.rachiul tot din canuta de lut il beau.poate ca sunt mai nostalgic dar nu refuz nici tehnologia.

atitudine spunea...

Dragi romani din penitenciare! Va dati aici cu parerea in stanga si dreapta, ca tara e asa si asa, dar nu ati amintit de ziua de azi, 24 ianuarie. Va amintiti?

Mergeti si jucati Hora Unirii! Sa ne dam mana cu mana, cei cu inima romana!

atitudine spunea...

Felicitari 22.20

Daca ati vizitat Muzeul Satului de la Sighet, ati observat poate ce viata simpla duceau oamenii altadata, cu cat de putine se multumeau. Azi, daca noi am trai asa, am dispera! Azi, mai traim asta doar ca pe o experienta.

Eu am mancat pita cu slanina, cas, am baut lapte de la ugerul vacii, am fost cu ele la pascut, am trait aceasta viata in vacantele mele la bunici. Nu se comapara cu ce avem acum, o viata artificiala. E drept, viata aceea naturala necesita efort, munca, si noi nu suntem dispusi sa le oferim!

Anonim spunea...

24.01.2010, 22:20:00 de unde stii ca nu am fost? daca nu ma laud inseamna ca nu stiu ce semnificatie are ziua de azi? sau poate esti unul care considera ca a fi credincios inseamna automat sa mergi mereu la biserica?

Anonim spunea...

Te-ai simtit "kabul"?
A ta cultura sigur se reduce numai la barfe si alte tampenii,deoarece vad ca te dai mai destept decat altii si scrii pe blog din carti sau faci copy-paste din alte surse.
Cat despre tara noastra,fiecare are dreptul la opinie.
Deocamdata pe mine ma intereseaza subiectul penitenciar si tot ce tine de el.
Esti ofiter la cultural Kabul?