Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 25 ianuarie 2010

Dr. Justice vs. Miss Piggy

O ultimă ştire este că în toată Europa intensitatea de propagare a virusului AH1N1 s-a diminuat, mai puţin în Ungaria, Austria, Polonia, Moldova şi România (se spune într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). În timp ce autorităţile celorlalte state europene pot fi liniştite, ale noastre ar trebui să-şi facă griji chiar dacă se spune că virusul nu a fost atât de mortal pe cât s-a crezut. Mai multe victime face în fiecare an gripa sezoniera, mai ales din rândul vârstnicilor.

Tocmai acum, Ministerul Justiţiei a trimis în penitenciare un Plan-cadru de măsuri ce ar trebui luate pentru prevenirea îmbolnăvirii de gripă de tip nou precum şi în situaţia în care vor apărea cazuri de deţinuţi/salariaţi bolnavi. Dacă ar trebui să ne alarmăm sau nu, rămâne la decizia fiecărei instituţii însă cert este că s-a plasat în curtea penitenciarelor responsabilitatea celor ce vor urma.

Deşi de luni de zile se vorbeşte despre o posibilă pandemie, abia acum unităţile sunt îndrumate înspre ceea ce ar trebui să însemne prevenirea acesteia şi eventual eradicarea ei. Să îl ferească dumnezeu pe acel director care nu va reuşi să intervină la timp (indiferent ce-o însemna asta), să dovedească că a instruit deţinuţii, i-a echipat corespunzător pe cei care servesc masa de exemplu, că a obligat personalul şi vizitatorii să poarte măşti sau mănuşi şi aşa mai departe! De altfel, la BAGR sunt stocate deja sute de mii de mănuşi, halate şi măşti, fiecare unitate fiind responsabilă de ridicarea lor cât mai rapidă.

Dacă un singur caz se confirmă, o secţie întreagă va fi izolată, accesul va fi restrâns, toată lumea va purta mănuşi, măşti şi halate de unică folosinţă, activităţile vor fi limitate la cele absolut necesare (distribuirea mesei, consultul medical etc.), se vor întrerupe concediile de odihnă. Dacă vom avea cazuri printre salariaţi, măsurile vor fi şi mai dure: personalul care munceşte pe interior va fi strict selecţionat (restul va fi repartizat în alte sectoare), nu se vor mai scoate deţinuţii la muncă în exterior (cu ce costuri!), nu se vor mai organiza niciun fel de activităţi educative, vor veni în ajutor cadre de la alte unităţi, va fi interzis total accesul în unitate al voluntarilor, ziariştilor etc.

Cum ziceam, în planul cu pricina se vorbeşte despre informarea deţinuţilor şi a vizitatorilor (familii, reprezentanţi ai ONG-urilor, presă etc.), instruirea personalului, implicarea logisticii, a educativului, pazei şi a sectorului medical în mod special. Ceea ce dă fiori este ultima parte a planului care se referă la măsurile ce ar trebui luate în cazul îmbolnăvirii a peste 10% din personal. Adică am putea ajunge şi în acest punct?!

Ce ar putea face cei care lucrează direct cu deţinuţii? Sunt aceştia mai expuşi decât ceilalţi care oricum circulă cu mijloace de transport în comun, îşi fac cumpărăturile din locuri foarte aglomerate sau au avut deja un caz în familie?!

Putem să izolăm total deţinuţii faţă de cei de afară? Ei trebuie prezentaţi în continuare la instanţă, unii la spitale, alţii pe la organe de cercetare penală; muncesc la puncte de lucru exterioare, contracte la care ne este aproape imposibil să renunţăm având în vedere bugetul fiecăruia; iau contact direct şi nemijlocit cu familia (mai ales cei din regimul deschis şi semideschis); intră în contact cu salariaţii. Am putea să ne întrebăm ironic: cine pe cine ar infecta?

Una peste alta, putem fi mai atenţi, responsabili şi mai puţin comozi atunci când este vorba să facem ceva concret. Am fi atât de ridicoli dacă am purta mănuşi şi măşti? Ar fi exagerat dacă ne-am spăla pe mâini şi ne-am dezinfecta de zeci de ori pe zi? Ar fi neprofesional dacă am impune o oarecare distanţă între noi şi ceilalţi (acolo unde nu este necesară apropierea)? Ar fi de nesuportat dacă am aerisi birourile şi cluburile de mai multe ori pe zi?

Ar fi greşit dacă am simţi puţină teamă? Până la urmă, frica păzeşte ghindele, ca să parafrazăm un vestit proverb, în noul context... porcin !

39 comentarii:

Anonim spunea...

Daca planul este bine facut, poate fi utilizat drept schelet pentru o procedura cu privire la modul de actiune in situatii similare.

Am impresia ca la anul vom avea alte pandemii... ;)

Porcescu spunea...

Vladimir, mairamane sa ne spui cum sa ne purtam in familie si, eventual, sa faci putina reclama la vaccinul antigripal.

Anonim spunea...

mi-am propus ,cu riscul de a fi luat in caruta de unii lasat pe linga de altii..ca zilnic ,sa revin cu aceeasi problema spinoasa care vrem nu vrem sa o recunoastem ne doare pe toti si este punctul comun al tutror..aceea a drepturilor noastre banesti.am trimis d-lui dumitrascu intrebarea si rugamintea intr-un articol trecut sa ne puna la curent cu ceea ce se intimpla legat de salariile noastre,de al 13-lea,de sarbatorile legale muncite si neplatite,de zilele de repaus saptaminal,dreptul la echipament pe 2009,care sunt modificarile aduse noului echipament ,de anumite sporuri care se vor pierde....,si multe altele.Si ghici? NIMIC.domnia sa ori nu are timp,ca de.. familia,probleme personale...ori nu stie,ori nu vrea .ORI NU E CEEA CE ESTE. am sa revin pina are sa ne raspunda sau pina ce ma vor bloca pe acest blog.dar mai sunt si altele........va urez numai bine!

Anonim spunea...

ca de obicei, romanul se trezeste la spartul targului...

Anonim spunea...

Îmi cer scuze ptr.că link-ul pe care l-am postat mai jos nu are legătură cu subiectul, însă ar trebui să dea de gândit tuturor celor care-l vor citi.
Am în vedere faptul că pe acest blog nu văd decât ură, dușmănie și alte asemenea, în loc de calm, înțelepciune, sfaturi utile.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6842536-jurnalistul-maghiar-tvrtko-vujity-unul-dintre-eroii-mei-este-roman.htm

Poate măcar câțiva vor înțelege și pe viitor vor avea o altfel de abordare a problematicii care se pune în discuție.

Anonim spunea...

Felicitari pentru articol, Vladimir!

Anonim spunea...

E adevarat ca si subiectul asta e interesant dar deja devine enervant. Toata tevatura asta legata de virusul "pandemic". Gata aminteles ce si cum. Eu nu inteleg cum mama dracu de noua lege de salarizare, de la 13-lea, de banii pe echipament, de primele de vacanta, de atatea si atatea probleme care pe mine chiar ma dor nu se mai vorbeste deloc??? In schimb ne batem capul cu radacinile, traditiile si de virusul pandemic. Eu va propun un exercitiu: hai sa ne imaginam ca avem bani de ne ajung pentru toate si mai putem pune si ceva deoparte. Unde v-ati face concediul ? Primul an prin Turcia, al doilea prin Grecia, al treilea eventual pe la Paris dar de la al patrulea va garantey ca o sa incepem ca occidentalii sa fim interesati de concedii la tara cu traditii autentice asa cum vedem pe la TV. Deci eu va rog mai dragilor administratori de blog lasati-ma cu subiectele voastre de moralitate si tratati-ma cu subiecte din astea de "subcultura penitenciara" gen salarii, bani de echipament, prime de vacanta, ore suplimentare, etc si eu va promit ca daca rezolvam cu astea o sa avem timp si de discutii filosofice dar asa cu matele goale.......parca nu imi arde si cei care le dezbat mi se par ......cam tra la la . Deci va rog descalciti-ma intai cu subiectele legate de bani si dupa mai stam de vorba. Asa mie imi pareti aserviti ideii de vrajeala de parnaie . Bagati subiecte de alta natura ca se ne adormiti. Varog nu ma dezamagiti si voi. Un FPSS cu grija banilor

Patrick spunea...

Stim ca totul se invarte in jurul banilor si daca am putea sa postam pe blog un cod universal pe care sa il introduceti la toate problemele voastre pentru rezolvare corespunzatoare, nu am ezita.

Insa ne incapatanam sa credem ca Penifest nu este doar un spatiu virtual pe care il accesati doar ca sa va actualizati informatiile despre drepturi salariale.

Si, in alta ordina de idei, cat valoreaza legea unitara de salarizare si toate sporurile din lume in fata unui biet virus?

Vor veni si informatiile despre bani / se lucreaza la ordonante si metodologii / se va aplica principiul „nimeni nu pierde la salariu”

Astazi se va aproba in sedinta de Guvern o ordonanta care reglementeaza exact aceste aspecte.

Revenim

Anonim spunea...

Ne doare in cot de "spiritul penifestului" monser...stomacul e punctul nostru slab...da mah, agentii astia fara studii care avem rate si inghetam in foisoare si ne cresc varicele pe sectii...dute la un cenaclu dak nu te intereseaza al 13...lea...maestre H, hai ca poti...zi ceva noutati in legatura cu al 13...la politie s au dat banii pe haine pe anul 2009...liderilor de sindicat...deschideti gura si pentru prostime mah...ca va platim din banii nostrii si ne tratati cu dosul...

Anonim spunea...

Inca o data isteria prosteste Romania!

Pandemie!? Fiti seriosi! Ce se intampla in tarisoara asta nu se poate numi nici macar epidemie, daramite...

"Pandemia" de frig a facut mai multe victime, intr-un timp mult mai scurt, decat porcina, fosta aviara, fosta vaca nebuna etc

Eu nu spun ca nu e bine sa previi, dar daca preventia la noi tine de loc de epitaf... Clasic romanesc! Noi ne pregatim sa intampinam vicisitudinile iernii atunci cand altii (aflati pe coordonate geografice asemanatoare)... ies din primavara!

gherla spunea...

25.01.2010, 09:01:00

Poti sa scapi de stresul banilor, demisionezi,deschizi o societate economica si te apuci de afaceri. Ce zici de firma MLOGUL S.A. Sigur o sa gasesti si parteneri.

Anonim spunea...

gherla, 17.34

Ce-i aia "societate economica"?

Zaludule, ti s-a mai spus sa-ti pastrezi "pretioasele" sfaturi pentru propria-ti viata pustiita.

Bine ti-ai mai ales pseudonimul, ca la cate gherle scoti... daca ar durea prostia...

Anonim spunea...

@ 15.35

Disperare mare, "monser"?

Daca e greu in parnaie si esti cu slabiciune la stomac, atunci, la prasit, neicusorule! Sau la sapat santuri, ca tot esti necalificat.

Da, mah, si asta pana nu te bate Dumnezeu pentru cat esti de milog.

Anonim spunea...

Domnule...Huginn!
Care mai este stadiul..."reorganizarii"? Sunteti multumit de ce se intampla, de cum se argumenteaza desfiintari, infiintari de posturi, birouri etc..etc... de cei din ANP?(adica nu prea argumenteaza...) Daca asa se face o reorganizare......din birourile ANP-ului....vai ...de noi... Parca,initial, se vorbea de comisii care sa se deplaseze prin unitati...bla....bla....

Anonim spunea...

iar ai gherlit-o! ori esti prost ori esti bolnav,da parca bolnav nu pari,gherlo!

Anonim spunea...

Hai sa fim si realisti!...Si buni colegi!

Huginn spunea...

@ 25.01.2010, 19:17:00

Nu cred ca vor veni comisii in teritoriu, depinde doar de sindicate daca ANP isi va face mendrele sau nu. Cine a participat la asazisele discutii pe state are deja o idee despre ce atitudine au Iftinca si alti 'reformisti' din varful ANP.

In ceea ce priveste al 13-lea toata lumea e in astepare. Nu stiu nimic nou, daca apar noutati le transmit.

gherla spunea...

@ 25.01.2010, 19:07:00

Nu as mai fi eu daca totul ar fi bine, nu ma supara afirmatiile tale , cred ca ai dreptate.

Anonim spunea...

se poate castiga ceva capital batand moneda pe gripa porcina. din pacate articolul miroase rau de tot a jilava.

Anonim spunea...

Pt. 20:35, sa nu iti spun eu ce miroase, carcotas ipocrit ce esti!

Anonim spunea...

hai varsa tot ce stii. suntem numai atentie.

Vladimir spunea...

Multumesc frumos pentru felicitari! Pe de alta parte, nu as fi deschis acest subiect daca nu era de actualitate (planul a fost trimis in unitati de cateva zile).

Departe de mine sa fac reclama vaccinului, eu insumi nu m-am vaccinat. Asta nu inseamna neaparat ca am luat decizia buna!

Pentru cei pe care ii doare in cot de spiritul penifestului dar si pentru cei care simt un anumit miros in nari cand citesc articolele noastre, ii invit sa scrie mai bine decat noi (intotdeauna este loc de mai bine), sa se documenteze mai mult decat am facut-o noi, sa dedice mai mult timp acestui blog decat o facem noi, in general sa ne depaseasca...ne-am simti onorati!

Anonim spunea...

Gherla, 20.28

Felicitari pentru reactie! Sincer, de data asta ai reusit sa ma surprinzi intr-un mod placut.

Deci se poate si asa, civilizat si conciliant. In cazul asta imi retrag epitetul "zalud", cu scuzele de rigoare. Incearca sa mentii linia asta.

Patrick spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Patrick spunea...

Pentru agentul 15,35:

Cotul, stomacul si dosul - 3 concepte dupa care iti coordonezi prioritatile...

Trist!

In mod cert nu esti reprezentantiv pentru marea masa a personalului din penitenciare, indiferent cat de mult ti-ar placea sa crezi asta.

Ma intreb - daca stomacul ar fi plin (cu toate ca inca nu stiu de ce ghiortaie), iar cotul si dosul nu ar durea, oare prioritatile ar urca si la un etaj superior?

Sau daca iti dau simpla explicatie ca nu vei pierde la salariu si se vor incasa si toate drepturile pentru 2009, nu vei mai gasi motivatie sa citesti Penifestul si ne vei lasa sa-ti ducem dorul pe-aci?

Pe dosul ala de lider sindical scria in decembrie 140 miliarde care s-au obtinut pe ultima suta de metri sub amenintari cu greva. Au umplut multe buzunare inainte de sarbatori.
Parca dosul parea mai atractiv atunci. L-ai fi asemanat cu al lui Jenifer Lopez.

Este demonstrat - tot ceea ce se obtine cu eforturi disperate este un drept natural iar liderul este o scarba care nu obtine si restul...

Mama lui...

Tarabostes spunea...

Patrick, prietene

omiti faptul ca liderii sindicali prin eforturile lor "disperate" nu au cerut de pomana, nu au cersit din mila nimanui, nu au dorit nimic in plus, doar au obtinut ceea ce in mod normal ni se cuvine.
Daca obtineau o marire mica de salariu, niste conditii mai bune de munca, putin respect din partea oamenilor din conducere, atunci cu siguranta mi-as fi scos palaria in fata lor.
Deocamdata pentru mine sunt doar niste "avocati din oficiu": sunt obligat sa ii am, nu i-am ales eu, trebuie sa-i platesc, cu sau fara ei tot acolo ajung.

Anonim spunea...

Citez din articolul postat:"Ar fi exagerat dacă ne-am spăla pe mâini şi ne-am dezinfecta de zeci de ori pe zi?"
Credeti-ma ca as face acest lucru cu cea mai mare placere!!!Numai ca la Penitenciarul din Galati nu prea ai unde sa te speli. Apa curge la robinete maximum 2-3 ore pe zi!Daca te apuca necesitatile fiziologice,e de rau!
Apa are acest program si la popota si la blocul alimentar!Asa ca igiena lasa de dorit!
Solutii dezinfectante s-au distribuit o singura data doar in cele 2 porti!!!In rest!Cum o vrea domnul!
S-au investit o groaza de bani in forarea unui nou put,s-a lucrat cu o gramada de oameni din exterior iar putul este acum inutilizabil!!!Bani aruncati pe apa Sambetei!Sa ne rugam ca la Galati sa nu avem probleme,caci in ceea ce priveste spalatul pe maini,ar trebui sa mergem sa ne spalam la vecinii nostri de la Politia Comunitara,caci la noi nu curge apa!!!Avem program rationalizat!Mai strict decat in perioada de trista amintire!

Patrick spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Patrick spunea...

Cogito ergo sum

Gandesti ca un adevarat tarabostes (aristrocrat)

Sindicatele au aparut ca forma de reactie la ceea ce au produs astfel de idei, in timp

S-a strecurat o contradictie in teoria ta: ai spus ca liderii au obtinut ceea ce se cuvenea oricum (dar care nu se prea acorda),deci daca nu existau liderii nu obtineai deloc. Prin urmare teoria ta e gresita - nu erai la fel si cu si fara lideri.

S-au obtinut si „mariri mici” dar s-au transformat imediat in drepturi care „se cuveneau oricum”, iar liderii - in personaje fara de care se poate trai

In bugetul pe 2009 se vor evidentia si sumele pentru imbunatatirea conditiilor de munca / nu este posibil din prima 15% din buget cat a semnat MJ sub amenintarea grevei - stiu, drept cuvenit - si cu si fara lideri il aveam

Liderii poti sa ii alegi, de fapt si acesta este un drept pentru care platesti cotizatie

Nu platesti cotizatie pentru lider personal ci... ca sa PARTICIPI !

Implica-te!

Cere, propune, schimba-l, scuipa-l, activeaza-l, fa-l sa te reprezinte, fa-l sa intelega ce te deranjeaza, ce iti doresti, da-i o sansa sa iti explice ceea ce te plictiseste sa citesti la avizier sau ceea ce stii ca s-ar discuta la o sedinta de sindicat la care nu vei merge niciodata pentru ca nu este important.

Daca nu reusesti si nu-ti place in ce esti membru - retrage-te

E o tara libera

A curs sange in istorie pentru drepturile astea a caror putere nu o percepi

Cat despre respect...

Daca esti de parere ca doar liderii trebuie sa il castige pentru ceilalti si daca ar reusi sa faca si asta, atunci cum sta treaba cu - „cu sau fara ei - tot aia este?”

Ca membru, ce TREBUIE sa faci?

Sindicat = lider?
Sindicat = o persoana ???

Anonim spunea...

Lideri de sindicat oameni duplicitari urmarind doar interesele proprii fiind complici cu conducerile unitatilor la desfiintarea de posturi (vezi PENIT SPT OCNA)nude liderul sindical apara interesele conduceri..rusine..dati demisia si poate ocupi un loc in conducere.

Anonim spunea...

Sindicat = TU, Patrick + NOI toti !

E greu pentru tine sa intelegi !

Anonim spunea...

Ce se intampla cu al 13-lea?
unele scoli au luat deja. Oare noi nu suntem bugetari ca si ei? De ce la noi se asteapta sa ne traga cineva de maneca si sa ne intrebe daca il vrem. Chiar asa greu e sa intrebam pe cei de sus ?

Anonim spunea...

Pentru cei de la Spital Tg-Ocna ,,, TREZIŢI-VA " , sunteţi in găleată cu totul , v-au dispărut posturi , s-au infiinţat cele de la căldurică , ex. locuşorul in care isi va desfăşura activitatea liderul de sindicat , acel LIDER VESTIT care se reprezinta doar pe el insuşi dar pe banii vostri ,care vânează doar pentru el si care mai mereu este plecat cu activităţi sindicale , Dumnezeu stie pe unde ,probabil cu afacerile personale ,, asigurari de sănătate şi de viaţă, comandamente civile ,sucuri, băuturi şi alte plimbărici " că el nu mai comunica cu nimeni,aveţi probleme de reorganizare? ,in curând ve-ţi plânge şi după bruma de bani pe care o mai luaţi .Cred că vi s-au servit somnifere la micul dejun , de nu vedeţi ce se întâmpla in jurul vostru , de nu sunteţi capabili sa luaţi atitudine . Au dispărut posturi importante unde munceau oameni de valoare ,s-au infiinţat altele care sunt ineficiente , create pentru prieteni, pentru lingai,să vedeţi criteriile pe baza cărora vor fi ocupate posturile respective HA ,HA ,HA, a disparut o secţie intreaga de T.B.C. , sporul fiind pe ducă , dar voi dormiţi in,, bancă "s-au în ,, băncile" pe care nu ve-ţi mai fi capabili să vi le achitaţi , când o să vă treziţi va fie prea târziu .Aveţi oameni de clasă şi de caracter in acea unitate dar pe care nu stiţi să-i apreciaţi,ati acceptat să fiţi infrânţi de o mână de pseudo sefi si de un pseudolider de sindicat şi acum vă plângeţi pe la colţuri. Să vă trăiească liderul de sindicat si acţiunile lui făcute doar în defavoarea voastră . Am fost şi eu in unitatea voastră cândva şi era o atmosferă chiar plăcută dar acum este DEZASTRU la voi , halal va-ţi pierdut şi umbra de verticalitate pe care o mai avea-ţi . Să mă contrazică cineva , să-mi spună că nu am dreptate . A-ţi trăit bine până acum ? Să trăiţi bine şi de acum încolo !!! HA!

Anonim spunea...

@ 12.49

Cât de agramat eşti! Brrr!

Anonim spunea...

In ultimul articol:
"s-au" se scrie simplu "sau"
"va-ţi" se scrie "v-aţi"
"ve-ţi" se scrie "veţi"
"va-ţi" se scrie "v-aţi"
"a-ţi" se scrie "aţi"
etc., etc. asa ca mai lasă-ne cu sfaturile tale inteligente. Unde ai facut şcoală? Sau care şcoală?

Anonim spunea...

gherla:mah crastravete murat!

Anonim spunea...

Ma alatur celui care a trnsmis un semnal de alarma celor de la SP TG OCNA si desi acum cand al 13-lea ceas a trecut deja , le spun celor de acolo : LUATI ATITUDINE VOI TOTI CARE SUNTETI CALCATI IN PICIOARE DE NISTE "SEFI TIRANI" carora oricum nu le pasa nici de voi , nici de viata voastra ! Din pacate , liderul de sindicat de acolo mi se pare un catelus pe langa dulaii care stau in fruntea penitenciarului....A vazut tot poporul ce caracter are directorul medical caruia i se ru...pe de toata lumea , chiar si de lingaii care acum se gudura cu coada intre picioare prin fata BOSS-ului desi nu de mult faceau pe smecherii si se credeau cei mai mari si mai tari.Cred ca stiu pe putin 20 de persoane carora le curg balele citind zilnic mesajele pe care le postam noi ceilalti , dar nu vad sa scrie nimeni ADEVARUL ca sa-l stim cu totii

Anonim spunea...

@ 16.35

Ai dreptate în legătură cu greşelile respectivului, dar nu mai numi articol un biet comentariu postat de un biet frustrat. Că e greşit şi e păcat.

Anonim spunea...

Aveţi convingerea că cel care a scris despre Tg-Ocna , este aşa analfabet cum a lăsat să pară ? Eu nu cred , se ascunde in spatele analfabetismului , nu este aşa domnule O.?