Încerc să dau un răspuns celor care întreabă insistent despre al 13 lea salariu. După efectul zilelor Boc, toată lumea de-abia îl așteaptă. Dacă asta e problema, atunci aflați domnilor că a fost prevăzut în buget și că, din păcate, alte drepturi iarăși apar cu sume zero (transport, ore suplimentare), deși de astă dată nu numai sindicatele s-au zbătut.
Chiar și ANP și MJ - surprinzător după atitudinea de anul trecut - s-au chinuit pe la finanțe. Din păcate rezultatul a fost mai mult decât dezamăgitor. S-au cerut 100 de milioane drept suplimentare, dar s-au obținut niște firfirei (2,7 milioane RON).
În plus faptul că este prevăzut în buget nu e totul. Mai trebuie să se mai și facă deschiderea de credite pe al 13 lea salariu. Nu e așadar sigur, și va fi o luptă de uzură între MFP și ordonatori pe de o parte și între salariații bugetari și Guvern pe de altă parte.
Salarizarea unitară este însă problema momentului. Toate instituțiile din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională cu miniștri de rigoare, generalii din dotare și restul muritorilor sunt în fierbere pentru că legea a ieșit atât de bine cât să nu se înțeleagă nimic. Nu mai spunem că normele de aplicare sau nomenclatoarele lipsesc cu desăvârșire la 20 de zile de la primul salariu pe legea unitară, în anul Domnului 2010, an de tranziție și de criză.
Se lucrează intens la HG-uri de aplicare, enorm de târziu, care să respecte cel puțin principiul că nimeni nu pierde la salariu în 2010. Coeficienții cei care promit creșteri salariale din 2011, dacă vor intra în vigoare, sunt departe, deocamdată prioritatea este anul de tranziție 2010. Mai ales că nimic nu e sigur și surprize pot apărea.
Ministrul Justiței a propus o întâlnire sindicatelor din penitenciare mâine la ora 17.00 la sediul ANP, una dintre probleme urmând a fi cu siguranță salarizarea. Având în vedere că este singura zonă din acest sector unde conflictul de muncă este permis și că s-a văzut deja că presiunile pot fi destul de puternice, probabil că ministrul va încerca să obțină sprijin în relația cu MFP și, cu siguranță, va face un apel la calm.
În invitație scrie că se va discuta Strategia ANP. Câtă vreme ministrul acceptă să-și orienteze eforturile și pe sona penitenciarelor se va putea discuta de o strategie, altfel doar sub pulpana lui Ragea, ANP va ramâne în același con de umbră... cu neplăcerile salariale de rigoare.
PS. Chestiunea zilei este așadar puțin mai concretă decât Bătălia de la Galați sau Concursul Mintoșilor, de care subsemnatul, cu scuzele de rigoare pentru cei care vor fi avut motive le continue până în pânzele maro, s-a plictisit peste măsură.
6 comentarii:
Pertinenta explicatia in privinta Legii 330, a anumitor aspecte din aceasta Lege. Intr-adevar , anul 2010 este unul de cumpana pentru sistemul nostru penitenciar si daca vom lasa garda jos ne vor manca cu totul acesti guvernanti.
Asa cum s-a stabilit, in contextul desfasurarii negocierilor in cadrul Legii Unice, ANP-ul sa se prezinte independent fata de structurile MAI si MApN. Nu dorim in aceste momente a ne pune pe aceeasi treapta cu acestia. Iar explicatia este foarte simpla. Angrenand in negocieri tipurile de sporuri la comun cu acestia, vom fi perdanti cu siguranta iar in pericol foarte mare va fi sporul ANP dat fiind faptul ca celelalte structuri nu beneficiaza de acest drept in momentul de fata.
Asadar, comparandu-ne cu MAI si MApN nu facem altceva decat o eroare. Este adevarat ca pentru unii dintre acestia au fost facute demersuri mai ample pentru plata echipamentului pe 2009 si alte drepturi restante dar, va trebui sa intelegem ca acest aspect, in momentul unic de fata, va trebui sa ne concentram atentia catre adevarata problema si anume, plasarea noastra cat mai corecta si de mai bun augur pe grila de salarizare in cadrul Legii 330 si obtinerea unor drepturi cu un caracter permanent in contextul stabilirii criteriilor de salarizare de acum incolo.
De ce reprezentantul FSANP nu a participat marti la intalnirea ce a avut loc la ANP pe tema salarizarii in sistem ? Daca durerea de cap a fost atat de mare, ar fi putut fi inlocuita. Sau, in ultimul timp, reprezentativitatea nu mai este punctul forte pentru FSANP ?
FSANP a fost reprezentata la discutia pe tema salarizarii si la dicutiile pe nomenclatoare prin presedinte si respectiv vicepresedinte. Inteligenta si informatiile nu sunt punctele tale forte.. FSANP are reprezentativitate si in instanta, si la negocieri si la nivel de actiune.
Sindicalist FSANP
Suntem navetisti si cheltuim lunar multi bani pe naveta.Cum se platesc chiriile sa ne dea si noua banii,deoarece avem si noi acest drept.
PENTRU 09.58
Comentatorul de la 09.38 se bazeaza in afirmatii pe mail-ul de informare transmis in teritoriu de Mihaela Neacsu in care aceasta afirma faptul ca la intalnire a participat o reprezentanta FSANP care insa a parasit sedinta dupa 15 minute acuzand dureri de cap.
SNLP joaca murdar, daca afirmatia nu este reala.
Este reală.
SNLP, telul lui este "nimic din ce face administraţia nu este bine, nu au argumente".
Trimiteți un comentariu