Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 1 februarie 2010

The bilantul

Tocmai s-au incheiat bilanturile locale si regionale, urmeaza bilantul general. Bilanturile sunt intalniri organizate, intalniri cat se poate de plictisitoare si formale, se fac pentru ca asa trebuie(?!) si nimeni nu asteapta cu adevarat raspunsuri la intrebari, ori solutii care sa trezeasca din amorteala onor asistenta. Dupa cateva ore de vorbe goale bilantul se sfarseste, lumea rasufla usurata si se mai anima nitel, la un suc, la o aluna.

Daca ai curiozitatea sa citesti continutul unui asemene document, oricare ar fi el, intelegi ca lumea este cat se poate de satisfacuta de activitatea depusa pe parcursul anului, lucratorii si-au facut cu sarg datoria, detinutii sunt tinuti in puf si cele cateva neajunsuri recunoscute oficial depind mai degraba de intamplare sau de ghinion sau de voia Domnului care a avut lucruri mai bune de facut decat sa se preocupe de mersul sistemului penitenciar.

Dupa ce lucrezi o bucata de timp in oricare sistem bugetar, formalismul asta ajunge sa-ti intre in carne, ti-ar mai veni cateodata sa te ridici in picioare si sa opresti cumva "discutia" asta inutila, discutia asta de mucava dar parca ti se umple gura cu nisip si iar taci si iar te uiti la ceas din cinci in cinci minute asteptand ca toti oamenii astia mari, din care faci si tu parte, sa sfarseasca jocul asta stupid de-a baba oarba, pe care habar n-am cine l-a inventat si mai ales de ce, de vreme ce nu ne este de niciun ajutor.

Toate discutiile care se poarta pe blog se invart de regula in jurul banilor si in jurul vendetelor personale, fie ele justificate sau nu. Ce altceva am facut noi toti in anul 2009? Au fost dati in care munca noastra ne-a adus satisfactie? Au fost seri in care ne-am intors acasa multumiti de propriile noastre raspunsuri sau solutii? Au fost dati in care, independent de prostia sau ineficienta multora, am reusit sa construim totusi ceva care are sens, ceva ce ramane in urma noastra?

Astep lucrul asta de mult, astept postarea aia, sau comentariul ala in care un coleg ne explica cum a rezolvat el o problema de sistem sau o dilema profesionala, un caz, o situatie punctuala, orice tine de profesia asta pe care ne-am ales-o de buna voie si nesiliti de nimeni. Adica, dincolo de bilanturile cu oameni multi, astept bilantul ala personal, ala in care nu ne mai prostim si nu mai adunam mere cu pere ca sa iasa bine la socoteala!

16 comentarii:

Anonim spunea...

La sfarsitul articolului, in PS era de asteptat ca autorul sa posteze primul...reusita lui, ca exemplu ca in acest sistem se si munceste!

Anonim spunea...

Urmaresc cu interes acest blogger de la lansare, precizez ca nu lucrez in sistem, dar am o intrebare, zic eu indreptatita dupa ce am parcurs comentariile...Exista in acest sistem:
- un director,
- un dir. adj. de siguranta,
- un dir. agj. ec.,
- un dir. agj. socio.
CAPABIL SI CORECT?...si asa pe toate treptele de conducere...
Ori in sistemul asta nu sunt decat lichele si pilosi???
Pentru ca de cei care nu au functie , sunt lamurit, toti sunt capabili, nedreptatiti si platiti prost!

un agent cautand intelepciunea spunea...

Bilantul personal al unui om profund este diferit de bilantul personal al unui om superficial!

Huginn spunea...

@01.02.2010, 10:23:00

:) tocmai ati confirmat. Intotdeauna problema e la celalalt? Nu era mai simplu sa dati un exemplu?

Anonim spunea...

Pentru Huginn:
Din fericire nu lucrez in acest sistem, iar domeniul in care lucrez, nu cred ca reprezinta interes ptr. dvs.

Anonim spunea...

@ 10.32

Dupa cum scrii pe acest "blogger", m-ai convins ca nu lucrezi in sistem... Doar banii ii ei de aici, ca de altfel multi altii.

Oricum, sunt profund emotionat pentru cat de mult te... grija de acest sistem.

Huginn spunea...

@ 01.02.2010, 16:06:00
Nu ma intereseaza unde lucrati. Dupa mine puteti fi si cosmonaut specializat in roci martiene. Facusem doar observatia ca nu reusiti sa va respectati propriul si pretiosul sfat. Conteaza.

cezarica spunea...

01.02.2010, 10:32:00
Fericirea este reciproca stimate domn. Aveti trei rinduri scrise si m-ati convins ca faceti parte din a doua categorie dupa felul cum ati pus problema.

Anonim spunea...

"Nelucratorul in sistem" e atat de interesat de soarta sistemului si totodata a inteles, dupa ce a parcurs comentariile, care e esenta problemei, chiar daca bietul de el nu poate deosebi 10.23 de 10.32. Dar in rest a inteles tot...

P.S. Trebuie inteles, pentru ca e probabil doar un sarman postac, frustrat de faptul ca nu stie cand il va lua pe al treishpelea.

Anonim spunea...

Scuze. Am mai întrebat o dată, mai demult, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Asadar, revin. Menţionez că nu lucrez în sistem, dar sunt curios. La voi, când mama dreak, ne va da al trei-şpe-lea ?Ca să nu mă întrebaţi voi, vă spun eu. Mi-am făcut atât horoscopul cât şi bilanţul. Îmi ziceţi ?

Anonim spunea...

Pentru 01.02.2010, 16:52:00

si tu cine esti???
nu tot un postac!!!
sau esti vreun destept,un geniu si noi nu stim?
_Lumineazane_

atitudine spunea...

Adevarul e ca daca ar citi cineva blogul, de afara, ar vedea o lume frustrata, interesata de salarii, ce-si critica sefii, ar citi comentarii rautacioase la dresa colegilor. Ce mai, astia suntem!

Poate cei care isi vad de treaba nu scriu aici. Nu stiu.

Oricum si in alte institutii tot as stau lucrurile.


Referitor la bilantul personal, cred ca sunt si oameni cat de cat multumiti profesional. Nimic nu te opreste sa-ti faci treaba, sa vii cu idei noi, sa le pui in aplicare.
Doar lamentari? Inclin sa cred ca suntem mai buni de atat.

tanti Mafalda spunea...

Al 13-lea il vom lua pe 10 februarie in locul salariului, care nu va fi dat deocamdata.

Ce stiti de "manevra" asta d-le Huginn? Liderii de sindicat ce parere au?

Anonim spunea...

Daca al 13_lea il vom lua pe zece, separam ca salariul sa-l luam tot in luna februarie!Altfel...

Marcos spunea...

Daca altfel nu se pote,este bine si asa ,adica sa luam al 13-lea sal. pe 10, apoi salariul pe ianuarie.De ce? Ptr. ca una este sa ceri bani ptr. salariu si alta este sa ceri bani ptr al 13-lea.
REFLECTATI.BUNA STRATEGIE,S-A MAI PRACTICAT SI ANII TRECUTI,CU BUNE REZULTATE.

Anonim spunea...

o sa fie tzeapa....