Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

luni, 21 decembrie 2009

Un pas... urmeaza multi altii

Ar fi meritat o lecție
Se pare că nu toată lumea a înțeles cum devine treaba cu conflictul de muncă. Sunt voci care se arată dezamăgite de 'cedarea' sindicatelor la momentul semnării Actului Adițional; sunt destui care de supărare ar fi făcut grevă doar ca să dea o lecție ANP și MJLC.

Și dacă ar fi după mine, o lecție cred că ar fi meritat gheneralii din ANP și ștabii din MJLC. Măcar să vadă că prostia, tupeul și fudulia nu e tot una cu competența.

Legea însă spune foarte clar că dacă Acordul este semnat, se încheie conflictul de muncă și aici nu e tocmeală mai ales că oameni simpli de data asta nu mari ghenerali și secretari de stat riscau să aibă de-a face cu justiția, care în cazul ăsta, s-ar fi mișcat fulgerător. C-așa-i la noi!

Semnarea acordului - un pas înainte
Rămân la ideea că Acordul e un pas înainte și că cel puțin 3 lucruri au fost obținute, cu condiția ca presiunea să continue:
  • 15% din bugetul ANP pentru îmbunățirea condițiilor de lucru (până acum ANP n-a primit niciodată mai mult de 6%... pentru investiții). Sigur că banii nu vor veni automat, sigur că vor mai fi o grămadă de certuri, dar... în timp se va atinge ținta. Nici la Educație nu s-au asigurat din primul an deși era în lege cei 6%. Acum nu mai e o problemă, e drept că după ani de certuri.
  • 10% din veniturile proprii (cam 500 RON/salariat dacă ar merge toți) pentru programe de formare profesională. Până ieri suma de bani alocata nu putea fi exprimată procentual fără să apară două, trei zecimale după zero.
  • plata orelor efectuate în zile de repaus respectiv sărbătoare legală cu spor de 100% (cu data semnării intră în vigoare). Pentru schimburi cel puțin va fi un câștig. Cinstit vorbind și cu asta va trebui dusă muncă de lămurire și cel mai probabil se va ajunge la procese.
Al patrulea lucru care a fost obținut e ceea ce alții numesc empowerment. Angajații penitenciarelor au înțeles că au puterea de a ține în șah și Ministerul Justiței și ANP, și asta înseamnă cel puțin la fel de mult.

O cauză comună?
Gheneralii în schimb n-au înțeles, fiind ei cu mintea la tot felul de scenarii și fabulații, (care din căprărie domnu' Cel Mare, care din spionite domnu' Ungureanu, care din argoanță domnu' Băla) că în momentul în care se declanșează conflictul deja au pierdut.

În oricare dintre variante pierd câte ceva. Pierd respectul subordonaților dacă-i insultă ca să se apere. Și asta deja s-a întâmplat. Pierd controlul dacă se ajunge la grevă. Și, asta era cât pe ce să se întâmple.

Uimitor e că n-au înțeles nici măcar că sunt parte din sistemul penitenciar. Revendicările sunt absolut de bun simț și nu depășesc ceea ce ANP oricum cere de ani de zile fără să găsească pârghii.

N-au înțeles că în ecuația asta nu sunt tabere și n-au înțeles că interesele sunt comune. Până la un punct, e drept. Unii mai trebuie să-și țină și scaunele. De aici se rupe filmul...

PS. Nici diversiunile nu le mai reușesc domnilor șefi ca-n vremurile bune (deși s-au depus eforturi demne de cauze mai nobile). Parcă și asta aș trece-o cu voia dumneavoastă la chestiuni pozitive... despre cele rele am tot scris.

37 comentarii:

Anonim spunea...

Pentru conducatorii......nostrii


Spuneti fratilor daca mai putem visa macar la ceva de la Mos Craciun anul acesta sau poate ati reusit performanta sa-l faceti si pe acest mos..... Manglitor ca voi

Anonim spunea...

Dle Bala,ce cauta ofiter ISU pe statele de plata ale unui penitenciar(in asteptarea vreunui incendiu...)ce cauta ofiter cu achizitiile?
Ce cauta ofiter in secretariat?
In urma cu ceva ani nu era nevoie de ofiter sa trebuiasca sa fie executata o munca!!!
La acestia le trebuie salarii mari,dar nu se inghesuie sa lucreze nici nopti,nici sambete si duminici,nici sarbatori legale!!
Sunt pline cluburile si popotele de multi dintre ei,unii se pliba prin curte,altii pe la GAZ,pur si simplu nu au cum sa-si justifice prezenta intr-o unitate de penitenciar!!
Ia mai analiza-ti, va rog!!

THEO spunea...

Felicitari Hugin, un articol realist si pertinent,constat cu placere ca nu te dezminti,tot cu placere constat ca PENIFEST nu a disparut si nici nu a devenit de neglijat,tot impreuna cu o cafeluta de dimineata (cand nu sunt de tura)il servesc,costituie prefata,la cuprins servesc aproape toate blogurile si site-urile cu si despre penitenciare,revista presei penitenciare in varianta de salariat ANP.

Anonim spunea...

Este corecta si de bun augur cea de-a doua revendicare adaugata in Contractul Colectiv referitoare la distribuirea unei sume de maxim 500 RON/persoana pentru perfectionare. Mi-e teama insa ca perfectionarea asta va avea aceleasi rezultate pe care le au spre exemplu acele simpozioane irganizate pentru combaterea TBC-ului. Oamenii se duc intr-adevar la acele cursuri dar vin de acolo cu impresii referitoare la cat de mult s-au distrat, mancat si baut pe banii statului, la ce porcarii au mai facut pe acolo. Nu auzi unul care sa faca precizari la eventuale rezultate concrete in privinta acestui program. Si unde mai pui ca sunt trimisi si din cei care mai au putin pana la pensie. Spre exemplu la 50 de ani (supraveghetor sectie) cand interesul acestuia este total nesimnificativ. A fost doar un exemplu....
In alta ordine de idei, daca aceste programe de formare continua si-ar atinge cu adevarat scopurile atunci ae fi intr-adevar un pas mare spre desavarsirea competentei in sistem. Cat timp, aceste programe vor fi doar pe hartie atunci nu se va schimba nimic. Cine oare vor fi aceia care vor analiza si decreta ca programele acestea au avut un rezultat bun ? Ma tem ca, si un eventual organism de masurare a competentei va fi inutil cat timp acesta se va raporta la aceleasi criterii amintite mai sus in exemplul dat.
O garantie a rezultatului eficient in ce priveste un program de formare ar fi posibilitatea implementaii practicii dobandite, ceea ce imi este foarte greu sa cred ca poate fi aplicabila in raport cu infrastructura dezastruoasa in sistemul penitenciar, specifica uneori anilor '69.

Huginn spunea...

@ Theo 21.12.2009, 09:48:00

Multumesc. E bine ca fenomenul se extinde, la un moment dat vom putea chiar lasa loc unui alt concept de comunicare. Sarbatori fericite!

THEO spunea...

Pt 21.12.2009.ora 10:15
Eu am fost la un simpozion despre TBC si desi sunt cadru medical am invatat multe lucruri noi despre TBC ,mai ales despre ce forme de TBC se transmite in penitenciare in Romania,cum se transmite ,cum sa ma feresc sa nu o duc acasa la copii.Totul depinde de ce alege participantul sa retina de la aceste simpozioane.Fiecare ALEGE cu ce ramane asa cum fiecare alege care fata a medaliei priveste,puterea de a alege este darul lui Dumnezeu pentru noi oamenii si de alegerile pe care le facem noi depinde toata viata noastra si aceasta de pe pamant si cea vesnica.

Anonim spunea...

inbunatatirea conditiilor de munca ,,Pacalici,,
un exemplu de ce-a mai mare bataie de joc,,AZI LA TIMISOARA A AJUNS DUBA DE LA ARAD DE TRANSFER LA -20 FARA INCALZIRE TREBUIA SA MEARGA LA CRAIOVA, CU MARE NOROC S-A INTORS INAPOI SI A PLECAT MASINA DE LA TIMISOARA(INCALZIRE IN CABINA SOFERULUI)nu intereseaza chiar pe nimeni

Anonim spunea...

pe Aradeni nu/i lasa PITICUL P..sa foloseasca incalzirea auxiliara ca se consuma motorinaa.

Anonim spunea...

Exista un specimen la Penitenciarul Spital Tg. Ocna care o face pe seful de tura fiindca nu exista un ofiter in unitate care sa conduca si plutonul pe care il chinuie acest distins domn ce are gradul de agent sef principal. Trebuie sa va spun ca celelalte plutoane sunt conduse de ofiteri, toti oameni de caracter si care si-au castigat de multa vreme respectul subordonatilor. Acest individ insa, are impresia ca fara initiativa lui unitatea schioapata!
A introdus in foisoare caiete de procese verbale pentru predarea primirea serviciului, si-a cumparat etilotest pentru testarea alcoolemiei subordonatilor......si mai are niste initiative asupra carora vom reveni. O singura rugaminte avem, poate va fi multumit si ne lasa in pace, chemati-l la ANP sau macar dati-i voie sa participe la sedintele de comanda a unitatii! Aaa.....se numeste Vraciu Gabriel.......

Anonim spunea...

la Arad n-am avut caldura nici pe sectii pana in urma cu vreo saptamana ... vara ne coacem, iarna dardaim .... da' halchin are in birou AC ...
... si conditii de munca ne-am facut noi ... am zugravit/vopsit birourile si holul sectiilor din banii nostri ca asa a urlat piticu' de pe creierii lu' halchin "dispozitie: tat poporu' acu' in an de criza, se scotoceste brin buzunare si isi face conditii
(ca le vrea, ca nu le vrea)." Anu' trecut, la fel ...Nu mere cu buna' ... mere cu pumnu'n gura.
Si cand ma gandesc ca l-am respectat cand a venit la Arad, ca deh' ii tinerel si o ajuns director la asa o varsta frageda (ma gandeam ca totusi e o realizare), dar azi stau si ma gandesc cine m-o fi pus sa-l laud pe vremea aia? ca altceva inafara sa ameninte nu stie sa faca...
Asa ca dom' drector respectul si loialitatea se castiga nu se impune prin intimidare si cu pumnu-n gura !!!

Anonim spunea...

ZI NUMELE ADEVARAT SA STIE TOATA LUMEA CINE E PITICUL p ,,DIRECTORUL ADJ ECONOMIC ETC ETC ASTEAPTA PROBABIL SA AJUNGA GENERAL AI GRIJA DLLL BALA ESTE LANCEA DANIEL DE LA ARAD

Anonim spunea...

Premiul I - Penifest(pt.ca a dat posibilitatea de a ne face auziti)
Premiul II - palmasii care duc greul puscariei
Premiul III - ofiter din Margineni(BB)care a aratat ca isi face treaba indiferent de loviturile date de ....
Sarbatori fericite!!!!! Noua, nu lor.

Anonim spunea...

A trecut binisor un deceniu de cand activez in cadrul sistemului...stiti care a fost prima intrebare a colegilor dupa ce m-am angajat...? Cit ai dat...De ce oare ?...Pentru ca ei asa au venit , cu porbagajul, cu damigeana, cu ranita sau cu ce or fi avut sau putut sa care....Inainte de 89 se rugau militienii de la personal de civili sa vina la Puscarie si stirneau un asa interes de fugeu toti de la poarta unitatii, dupa 90...pina prin 95, 96...se loveau de portabagajul masinii sa nu-i vada alti colegii care ajunsesera primii la sefu...
Curios ca ei sunt astazi cei care striga mai tare...
Nici pe mine nu ma dau banii afara din casa, am si eu atatea nemultumiri dar parca sunt cate unii de s-au nascut ofuscati...
Nu am nimic cu cei de la paza, care ar trebui sa vada un castig in semnarea acordului...desi sunt sigur ca multi ma vor injura si din acest sector...

P.S Domnilor hai sa pastram macar ceea ce avem, salarii decente....
P.S. Pentru doamnele secretare...cititul blog-ului se recomanda in afara programului, iar pentru birourile care nu mai au netu....propun acordarea unui spor de soliter....pe la evidenta macar, asta e sport national ...

La multi ani pentru toata lumea..

Anonim spunea...

Interesant este ca incepe sa se scrie si despre ARAD. Credeam ca toate lucrurile sunt roz acolo, doar e o unitate condusa de "ofiteri" destoinici (cand zic ofiteri, vreau sa spun de fapt plutonieri ... ca doar asta sunt !). Iar logistica de la Arad sa fie oare deficitara ? Nu cred ca se poate asa ceva sub comanda celor 2 agenti, pardon, tineri directorasi: Dan si Daniel.
Astept completari.

kabul spunea...

Corecta observatia celui ce a postat la 10:15. Si eu sunt de acord cu faptul ca in sistem (poate chiar in Romania) nu exista sisteme de masurare a competentei. As propune liderilor de sindicat pentru inaintarea unor aspecte privitoare la infiintarea unui astfel de organism cu oameni care sa-si castige aceasta pozitie trecand printr-o serie de examene foarte laborioase. Acceptarea lor intr-un astfel de organism sa reprezinte o provocare si un respect deosebit. Poate comparatia cu un fel de CCR este exagerata dar totusi sa respecte criterii sanatoase. Ce spuneti ? Ar fi multi prin sistem care ar dori cred eu sa faca parte dintre cei mai "sanatosi" oameni ai sistemului.

Anonim spunea...

ha-ha ... e pe roz la arad ... prea pe roz ... mai un pic si scapa danut fraiele ... sau il mushca vreunul de pumnul bagat in gura :-0 :)))

Anonim spunea...

Multumim Adrianei Omocea ptr imaginile transmise in prag de sarbatori.Iti multumim din suflet Adriana. De la Galati colegul tau- RADU

Anonim spunea...

piticului de la arad i s-a urcat armata la cap

Anonim spunea...

sa se trezeasca LIDERI DE SINDICAT DE pardon LIDERUL DE SINDICAT DE LA ARAD CA SA LASAT ASA O AMORTEALA TE INCURCA ,,,OARE BUCURESTIUL AI PRIMIT DEDICATII DE LINISTE DE LA DUMITRASCU

APROPO STIE CINEVA POSTUL DE DIR.ADJ.EC NU SE RESTRUCTUREAZA LA ARAD ASA PILE MARI SUNT???????

Anonim spunea...

16 28....un specimen din asta avem si la vaslui....are dracul initiativa,are etilotest si nu e serv aproape sa nu ne bage aparatul in gura....aaaaaaaaaa si se numeste piticul,zis cobra ,zis....danut al cu s.....-ul micut!

Anonim spunea...

CINE CREDE CA VIATA E ROZ LA ARAD IL INVIT O LUNA SI NO SA MAI VREA NICI BATUT SA STEA MARINARII CONDUC BINE VAPORULLLL

Anonim spunea...

sapresupunem ca se vor preda ceva lectii despre mijloacele de comunicare la aceste simpozioane de pregatire si reinstruire- reciclare suna urat acum- si ne sunt prezentate statii performante, sisteme de comunicatii performante- la telefoane sa pricepe tot romanul- si cand vin inapoi la unitate si plec in misiune primesc o statie cu niste acumulatori vai mama lor care se descarca in 3 ore si trebuie sa stau cu detinutii pe la instanta pina la ora 15. la ec imi foloseste sa stiu daca nu voi lucra cu acele mijloace niciodata? nu mai bine aloca bani pentru dotari si apoi faci si o instruire?

Anonim spunea...

Pentru guvernul BOC[resuscitat],canalele de televiziune au transmis in aceasta seara,ca nu se vor plati ore suplimentare,in cursul anului 2010.Deci sa intelegem ca se va reveni la munca fortata.Inseamna ca actualii guvernanti nu inteleg ca este foarte posibil ca prezenta lor in fotoliile de la palatul Victoria,sa nu aiba caracter de durata.La foamea de bani care exista, la modul neortodox la care sunt etichetati pe strada de catre cetateni, este posibil sa faca pastele in fotolii obisnuite ca toti muritorii de rind.Vom trai si vom vedea domnilor daca veti avea curajul sa scoateti fortele de ordine sa linisteasca cetatenii,asta in situatiile cind veti avea cine sa va asculte cu burta goala.Sa aveti alesilor sarbatori consemnate la domiciliu ca si altii. CAUTATI NEBUNUL CARE VA SPUNE ADEVARUL,SAU MAI BINE STATI CUMINTI, PTR CA SUNT MULTI NEBUNI SI SUNT GREU DACA NU IMPOSIBIL DE GASIT.

Anonim spunea...

Cand intra pe card al 13-lea salariu, pe care ANP-ul se lauda ca il da pana la sfarsitul anului 2009?

Anonim spunea...

Referitor la formarea continua, imi permit sa spun ca sunt bani investiti aiurea. Cei cu adevarat interesati vor face oricum ceva.
In privinta evaluarii competentelor, sunt iarasi sceptic. Intotdeauna va exista mult subiectivism, mai ales daca aceasta evaluare va conta undeva. Asa ca...

Anonim spunea...

Tot pe la Arad, cica, se lasa cu sanctiuni administrative ... si chiar penale. Dar cine stie, poate se vor potoli militienii numai atunci cand vor fi arestati oameni in uniforma, chiar acolo, sub nasul hotilor. Ce ziceti ?
Cine stie daca mai conteaza atunci cine e director, sau daca e competent sau nu, daca are grave carente educationale sau tulburari de personalitate ? Profilul directorului de la Arad de fapt nici nu mai conteaza: el nu are nici o vina pentru ca a ajuns in asa functie, de blamat sunt cei care au facut posibil asta !!! Haideti sa ne mai gandim putin...
Vine un 2010 interesant. Oricum ... cel putin pentru cei din inchisoarea din Arad.

Anonim spunea...

Pentru colegii de la ARAD :
Va rog trimiteti Piticul P al vostru sa spumege pe el Becheanu de la Craiova. Va garantez ca in 10 minute Piticul P i-si da demisia din anp sau se sinucide !Si daca nu-i iese faza cu sinucisul il ajuta Medicul sef sa dea coltu .

kabul spunea...

Frumoasa dezbatere pe tema Aradului...Acel ASP de care tot spuneti ca e un mic Dumnezeu pe acolo, nu-l puteti prafui prin niste procese civile ? Daca se tine tare, dati-mi un mesaj privat ;)

Anonim spunea...

Pentru cei interesati de restructurarea penitenciarelor va recomand un articol interesant :
http://olteniaprison.blogspot.com/2009/12/anp-istii-stop-abuzurilor.html

Anonim spunea...

Piticul de la Arad asa cum il numesc uni este omul din umbra directorului unitatii care tese toate intrigile din jurul acestuia si pe care il trage in jos, de fapt urmarind sa ii i-a locul cu prima ocazie.
Se va debarasa de acesta asa cum a mai procedat si pana acum cu fosti directori,care toti au cazut intre timp iar el sa ridicat tot mai sus urmatorul pas fiind chiar postul pe care il ravneste de multa vreme acela de director de unitate si atunci sa vezi ce va urma,asa ca atentie d-ule director feritiva de prieteni ca pe dusmani ii cunoasteti si incercati singur sa va convingeti de toate.

Anonim spunea...

Luna Ianuarie aduce si al 13 lea salariu ori ba............. asta in afara de cele 6 zile fara plata .

Anonim spunea...

Tot de la Arad. Mi-a ciripit un pasaroi ca mai nou directorasul karatist nu mai are la cine sa-si arate brandu' si a inceput sa ameninte femeile - si ce femei, taman doamnele (penru ca sunt niste DOAMNE, mai mult respectate decat oricine), da, cele 3 doamne care tin spatele (chiar prea bine) directorilor nostri, in fata banditilor de pe sectii. RUSIIINEEEE!!!

Dan spunea...

Mare păcat, bre.Articolul ăsta merita comentarii mai bune.Noi...care pe lângă, care cu flegma, capra vecinului, paiul... etc şamd.MULT mai avem de crescut şi nu mă refer la statură ori salariu.

Anonim spunea...

Pt cel din 21 12 .22 si 19 tu il condamni pe Beheanu ?El a luat examenul sa ajunga director, tu ai fost numit LA PAZA, sa ajungi un sefut mic [mare noroc ai avut ]cu vechea conducere.FI CONSECVENT

Anonim spunea...

Pentru micii si neinsemnatii anonimi care scriu cate ceva pe acest sait ,fiti barbati si spuneti in fata ce credeti despre persoana pe care nu o agreati , nu va mai ascundeti in spatele anonimatului ca niste lasi, oricum tot mici si neinsemnati o sa ramaneti , cu unii dintre dumneavoastra nici nu ar trebui sa-si piarda omul timpul.
Ati mostenit lasitatea unii de la parinti altii ati dobandit-o in timp si acum veniti cu pretentii care mai de care , multi dintre voi suntei frustrati de sentimentul ca nu va puteti ridica la nivelul unora de langa voi ,mai mult , sunteti buni la jignit , cred ca la asta va pricepeti cel mai bine .
Cand mergeti la culcare , treceti pe la oglinda si priviti daca nu va este scarba de ce vedeti, atat v-a mai ramas de facut si daca va este scarba de ce vedeti scuipati pe oglinda .
Pacat de administratorii acestui sait , la inceput erati seriosi , acum dati drumul la mesaje la toti neajunsii si frustratii, care oricum cu atat raman . Cine-i baga in... seama? Astea da subiecte pline de interes sunt...!
Comentati lipsa de bani ,orele lucrate cu duiumul , orele fara plata, si zilele grele care vor veni mai devreme decat ne asteptam , nu tampenii care va invenineaza viata .Orice ati scrie viata merge mai departe cu s-au fara dumneavoastra .
Va multumesc , sunteti niste dulcisori.

Anonim spunea...

Pentru autorul blogului , cum se face ca anumite articole dispar mult prea repede , inainte de a fi aprofundate de toti ceilalti, nu cumva esti partizan cu impresarii , ar trebui sa fii impartial , dar probabil esti de teapa lor , de fapt nu probabil ci in mod sigur .Mai gandestete la pozitia pe care ar trebui sa o ai , nu cea pe care o afisezi.

Anonim spunea...

sincer nu va inteleg pe majoritatea care va dati cu parerea pe site-ul asta...la ce faceti comentarii la cei care isi spun oful (din anonimat vorbind)cand dumneavoastra stati in umbra anonimatului???la ce spuneti ca sunt lasi???dumneavoastra faceti altfel???nu cred.spuneti domnilor ce va doare in fata persoanelor nu va mai ascundeti ca pana la urma cred eu ca traim intr-o tara democrata si pt asta au luptat unii..pt democratie.nu pt a veni la munca fortata fara plata la orele suplimentare fara drepturi de aparare in instanta fara curajul de a spune ce aveti pe suflet superiorilor si sa ma scuzati sa-i pupati in fund atunci cand sunteti la greu si prinsi de nas.lasati si tineretul sa se evidentieze nu-i mai infundati si denigrati.dumneavoastra ati trait pe pielea dumneavoastra tineretea la penitenciar si lipsa de drepturi.v-a placut???spuneti k nu si va plangeti peste tot...o spuneti ca o poveste care sa ocupe timpul si ca o lauda ca ati suportat multe la viata dumneavoatra.si pana la urma cred eu ca toti mergem la munca pt banii de care avem nevoie toti dintre noi.asta e obiectul muncii.banul!nu fala de a fi cel mai cel sau de a iesi in evidenta cu cine stie ce.daca ati citi va multumesc dar lasati-i si pe ei...ca vremea noastra a trecut.am fost si noi.dar la vremea noastra