Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 8 decembrie 2009

Bucuria simplă de a fi

“Je ne suis jamais allé au théâtre avant d'entrer en prison et maintenant je joue ici, sur une grande scène" de Bucarest”.( Le Monde) ”La anu” îi vor duce pe bandiţi în excursie pe Lună...” „Păi, da! S-au găsit bani de benzină să aducă o sută de hoţi din toată ţara, la Bucureşti!”

„...terapia prin teatru este o etapă a demersului recuperativ destinat persoanelor private de libertate, un pas important în procesul complex de reintegrare în societate a acestora, aliniindu-ne astfel la înaltele standarde europene în domeniul post-execuţional...”

„Săracii de ei! Cred că au bătut la ei ca la fasole, ca să-i înveţe rolurile alea...Grele, dom”le!” „Mami, ai văzut ce tatuaj avea ăla pe spate? Vreau şi eu!” „Ăstora nu le dă nimeni nici măcar o ţigară! Lasă, că le dau eu!” „Măi, după chestia asta, libertatea mi se pare acum un lucru important!”

„...este o premieră pentru viaţa culturală românească. Eforturile conjugate ale persoanelor private de libertate, ale personalului din penitenciare şi ale regizorilor implicaţi au făcut posibil acest eveniment de o amploare deosebită şi cu un impact vizibil important asupra noastră. Mesajul? Uite că se poate, dom”le, să faci bici... Numai în România se poate... Ha! Ha!”

„Am râs, am plâns, poate amândouă deodată, am aplaudat... Nici nu ştiu când a trecut timpul... N-am mai ştiut că sunt deţinuţi pe scenă... Şi, oricum, n-ar fi contat..” „Oau!Ce bine joacă criminala! Pe cine zici că a omorât? Vreau să mă ucidă şi pe mine...din dragoste...” „Neam de neamu” meu n-a călcat prin Nottara! Uite, măi, Butelie, c-am ajuns şi noi CINEVA!”
# # #
Omul-care-a-crezut-într-o-idee a înţeles de mult că „a fi sau a nu fi” nu este o întrebare, ci un răspuns. Este o alegere personală asumată până la capăt. Este curajul de a spune oricui „sunt aici, acum”. Omul-care-a-crezut-într-o-idee nu a acceptat că Dumnezeu e mort în puşcărie şi că în fiecare seară uniformele îl înmormântează sub lacăte grele şi uşi de fier.

Omul-care-a-crezut-într-o-idee a ştiut că, pentru a convinge, nu este suficient să îmbraci haina Regelui Lear, ci trebuie să devii Regele Lear. Timid, modest, emoţionat, la căderea cortinei, Omul-care-a-crezut-într-o-idee a spus doar atât: "A meritat!"
# # #
Nu vreau să vorbesc despre cât de frumos au picat luminile pe scenă, cât de potrivite au fost decorurile, cât de bine au jucat actorii, cât de inspirate au fost scenariile sau cât de bun a fost fondul muzical.

Nu voi începe o pledoarie pentru piesa X, nici nu voi măsura momentele de aplauze. Nu voi face clasamente şi nici nu voi aprecia care dintre trupele de teatru a fost "mai" profesionistă, demnă, într-un final, de scena Teatrului Nottara.

Am fost un simplu spectator. Timp de două zile am respirat emoţie, bucurie, teatru. Şi am fost martorul unui armistiţiu fără egal: nu mai existau deţinuţii şi ceilalţi, dispăruseră prejudecăţi, temeri şi angoase. Un singur gând, un singur scop: să fie totul bine, să se ridice la înălţimea aşteptărilor, să nu dezamăgească.

Sala arhiplină, un public de zile mari, succesiunea naturală a replicilor şi a pieselor. Scânteia aprinsă în fiecare, conştiinţa depăşirii propriilor limite, bătăile unei singure inimi.

Acesta este Teatrul. Conectaţi prin fire invizibile la aceeaşi idee, poate că toţi am reevaluat eternul „a fi sau a nu fi” şi i-am găsit locul în destinele noastre... Întrebare sau răspuns, îndoială sau alegere, după căderea cortinei poate că ne-am simţit mai bogaţi, mai iertători, mai vii...

Visul Omului-care-a-crezut-într-o-idee s-a împlinit: oamenii vor povesti despre bucuria simplă de a fi şi despre lucrurile mici din care este alcătuită viaţa.

19 comentarii:

Anonim spunea...

Terapia prin teatru e lansata prin puscarii de marele regizor Catalin Bejan, nici nu stiti cit a investit, cit suflet a pus , ba chiar a invatat pe de rost si rolul din piesele de teatru ,in caz ca un hot face gripa si nu poate participa sa-i tina locul, cite sentimente ca de... proiectul e la final si are cascaval de primit nu gluma.
Citeodata uita sa-si puna masca si devine agesiv, are atitudine necontrolata fata de cadre si hoti, cumva ti-e teama ca nu-ti iese plin pe plin d-le fost educator de la Poarta - Alba ?

Anonim spunea...

Oare pentru cati dintre noi nu e valabila si "inversarea"> - Nu am lucrat la puscarie inainte de a-mi da seama despre ce este vorba in acest sistem si acum joc teatru in fiecare zi-

Anonim spunea...

Gata colegilor eu m-am hotarat,dupa ce am ascultat intalnirea celor de la FSANP de la minister din 07.12 2009.Pe mine m-a convins sa ma mut la FSANP.Inregistrarea este pe site-ul sindicatului giurgiu.

Anonim spunea...

cat avem de luat in total pe 2008 pe echipament?? cat costa echiparea completa/agent ??? ca la codlea e o dezinformare totala...unii spun ca e in jur de 700 de lei toata echiparea pe 2008 ceea ce este imposibil !! prin tara cum e? astept raspuns de la cineva competent.
va multumesc

Anonim spunea...

Huginn, As avea multe de spus in favoarea ta dar ma rezum la atat: felicitari si mult succes. Sper sa ai taria sa lupti pentru noi in continuare si , daca va fi sa revii vreodata la ANP, sper sa-ti mentii principiilie si stilul onest si demn.

hapiness spunea...

Felicitari pentru articol!
Pacat de interesul unora scazut pentru tot ce inseamna suflet.
Daca viata se compune doar din bunuri materiale, atunci si noi am fi fost doar corpuri.
Sper ca suntem mai mult de atat!

Anonim spunea...

am ascultat ce s-a vorbit la negocierile pentru reorganizare si la intalnirea de la minister. Bravos, Huginn, esti bun. daca vei avea taria sa nu-ti pierzi busola , sa nu te apuci de magarii ca procurorul de rusine serban si daca nu vei deveni un inaftuat ca militianul de bala, ai un viitor promitator in sistemul nostru si poate nu numai. Succes.

Anonim spunea...

bejan face ce face si demonstreaza ca nu si-a gasit locul. cu apucaturi de caporal nu va demosntra decat ca este alta loaza trecatoare prin sistemul nostru.

Anonim spunea...

HA HA HA
Pe mine nu ma- convins d-le convorbirea de la MJLC cu un consilier neimportant care a spus bazaconii fara acoperire.
Ce reclama jalnica si disperata,de ce trageti de SNLP in greva intrati voi si mergeti pana la capat-Voi nu vedeti ca dau 20% bugetari afara si doar dati din gura,oricum dati tardiv si fara efect.Dar continuati tot asa,poate cu noroc iese ceva ...Ha hA

Anonim spunea...

La Codlea sa va raspunda FSANP_ul......,dezinformare atata tot

Anonim spunea...

trimite-i la giurgiu pe site sa faca trafic,sa asculte aiureli.

mintfrumos spunea...

ce aricol interesant! chiar aşteptam aşa ceva, sunt entuziasmat!
am citit aricolul pe nerăsuflate, ce palpitant!
te implor mai scrie aşa articole interesante, deosbite!

Anonim spunea...

si eu tremur tot-tot..... ce "banditi, hoti, talhari sentimentali..... se zguduie carne pe mine..... si tremur..... brrr..., dar frig mai este .....
** in loc sa ducem ppl sa construiasca drumuri, poduri , locuine, .... ce reeducarea se face prin munca .....sa simta ca a trecut pe la puscarie , il ducem la teatru
oare si-au pus vreoadata intrebarea mai mari nostri si semeti conducatori ca tot ceea ce ofera azi societate pentru banditi, hoti si talharii din custodie - pentru ca si maine ,sa sa-si aminteasca cu placere de vremea petrecuta la puscarie ....sa "pice in recidiva " doar de dragul Ei , si sa nu acorde macar o SANSA UNUI COPIL - ACEES LA SCOALA , BANI / SUSTINETE MATERIALA PENTRU CAIETE !!!!
RUSINE ROMNAIA , RUSINE SANATORIU numit eronat PUSCARIE!!!

si totusi spunea...

Felicitări, Sword! Un articol deosebit!

hapiness spunea...

Mai, "mintfrumos", tu esti invidios sau nu stii sa apreciezi corect?
Articolul chiar e bun. Pe bune!

hapiness spunea...

Ma intreb si eu: cand nu vor mai fi bani de dat, despre ce vor vorbi unii? Cu masca sau fara masca?

Anonim spunea...

Daca e vorba de bucurie simpla, ma bag si eu. Imi place tot ce e simplu.

Clopotica spunea...

Pt.anonim 07.45
De ce e nevoie sa joci teatru in fiecare zi? Sau altfel spus, crezi ca pe o alta scena nu tot un actor vei fi? Nu vei juca un rol?
Poate diferenta e ca rolul acela iti va placea mai mult.

Anonim spunea...

@mintfrumos
Imi place cand esti gelos!