Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

joi, 8 octombrie 2009

Sus inima!

In Dilema Veche din doi octombrie (pana si dilema romaneasca ajunge sa fie divizata!), Andrei Plesu, aproape singurul personaj public care nu m-a dezamagit vreme de 20 de ani, a publicat urmatorul indemn:

"Dar meschinăria unghiului de vedere, bălăcăreala la preţuri mici, agitaţia noroioasă a multor politicieni şi gazetari sar în ochi. Îţi vine să le spui, mai prietenos sau mai răstit: ridicaţi-vă, măcar pentru o clipă, din mlaştina intereselor voastre imediate. Luaţi un pic de înălţime! Luaţi un pic de distanţă faţă de harţa zilnică, faţă de combativitatea partizană şi faţă de voi înşivă!

Desprindeţi-vă, într-un minim elan igienic, de măruntaie, idiosincrazii, vorbe grele, obsesii şi nevroze. Respiraţi mai amplu, priviţi, scurt, spre mijlocul cerului, reînvăţaţi să surîdeţi. Încercaţi să fiţi, măcar o oră pe zi, „singuri şi inactuali“ – cum spunea cîndva G. Călinescu.

Există şi alte bucurii decît bucuria de a-ţi strangula duşmanul. Există şi alte plăceri decît plăcerea de a răni, de a calomnia, de a cîştiga la şepticul electoral. Există, de asemenea, drame, spaime şi dezastre mai mari decît cele care vi se vîntură pe sub nas în diversele show-uri televizate. Nu vă mai conduceţi viaţa din subteranele sufletelor voastre agitate. Aşezaţi-vă, la răstimpuri, pe un loc mai înalt decît voi înşivă. Sus inima! Şi capul! Viaţa, viaţa adevărată e în altă parte... "

Mi se pare inutil sa mai adaug ceva, poate doar sa constat ca un asemenea indemn pare potrivit pentru intreaga suflare romaneasca.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Exista alte bucurii? Care ca lucram la parnaie si asta ne ocupa tot timpul!

Carbos Sifonian

Anonim spunea...

Problema e care inima, ca suntem morti cu totii?

Anonim spunea...

Ma cam doare inima - parafrazand titlul articolului - sa constat ca atunci cand este vorba despre subiecte de acest gen(putin mai "inalte" decat genunchiul broastei),noi, vajnicii lucratori de penitenciare , politisti de penitenciare, cum ne-ar placea sa ni se spuna, tacem chitic ca scroafa in papusoi. Se vede treaba ca, pana la urma, nu suntem nici mai buni si nici mai rai decat clasa politica pe care o detestam atat de mult.Adicatelea, cum ar zice Caragiale, suntem ceea ce suntem si cu asta basta. Asadar, Huginn, Admin si ceilalti, va rugam , dati-ne, spre desfatare , ceva de suflet, gen motive de balacareala, , injurii, instigari, ura etc.
Vai de soarta noastra. Sa va mai aud pe careva ca imputati echipei penifest ca abordeaza numai subiecte cu potential conflictual. Pai, se vede treaba, asta cautam. macar de-as vedea ca e plin sistemul de revolutionari care cer, incrancenati ,schimbari ale sistemului dar mai si trec la actiune nu asteapta totul de la penifest.

Anonim spunea...

Exista alte bucurii? Care ca lucram la parnaie si asta ne ocupa tot timpul!

E trist ca gandesti asa!
"Parnaia", "Puscaria", "Gherla", "Penitenciarul" sau orice alta denumire i-am da, nu trebuie sa fie nimic mai mult decat locul de munca. Locul unde mergem si de unde ne intoarcem la viata noastra.
Bucuria e in noi, in zambetul copilului, in sarutul sotiei, in rasaritul de soare, in imbratisarea mamei ... in orice lucru, vietate, stare.
Vei gasi BUCURIA atunci cand vei uita sa-ti injuri printre dinti colegul pentru ca ti se pare ca are un "post mai caldut", vecinul ca si-a parcat masina pe "locul tau", nevasta ca era mancarea prea fierbinte, copilul ca si-a julit genunchiul, cainele ca ti-a ros ros pantofii "nike", etc.
Bucura-te ca traiesti, ca ai prieteni, ca sunt oameni care, cu certitudine, te iubesc!
Traieste privind catre cer, nu scormonind prin gunoi.

Anonim spunea...

Pentru "neasemuitii luptatori",aparatori ai dreptatii si adevarului de la Galati!Veti ajunge vreodata sa ganditi si voi ca si cel care a postat la 08.10.2009 17:52:00?Comentariul lui chiar m-a emotionat.Ma bucur ca mai exista in sistem si oameni ca acesta.Oameni adevarati,care stiu sa isi traiasca viata frumos si sa se bucure din plin de ceea ce ne ofera ea.Galateni,ar trebui sa luati aminte la cuvintele colegului nostru!Oare la ce penitenciar lucreaza,de nu a fost contaminat cu microbul care circula in ultima vreme prin Penitenciarul Galati si care i-a trasformat pe unii in fiinte josnice,imorale,lipsite de caracter!Au uitat sau poate n-au stiut niciodata ce ne diferentiaza de celelalte vietuitoare!Inzestrati cu un intelect situat la limita inferioara a normalitatii,cu o pregatire profesionala precara si folosind limbajul lor uzual( extrem de sarac dar care totusi abunda in vulgaritati),aceste personaje complexate,care niciodata nu au reusit sa sa remarce in mod pozitiv,pentru propria lor placere ii denigreaza pe cei din jur.Nici macar nu constientizeaza cat de penibili pot fi!S-au saturat si colegii de la celelalte penitenciare sa mai vada postarile lor!Ce au reusit?Decat sa se faca de ras!Au aratat si altora cat sunt de redusi intelectual. Desi se lauda cu "n" calitati,habar nu au sa scrie si sa se exprime.Noroc cu sistemul penitenciar,care i-a adoptat,ca altfel ar fi ajuns pleava societatii!Daca nu aveti nimic intelept de zis,abtineti-va sa va mai faceti de ras si lasati-i pe altii sa scrie,care chiar se pricep!

Anonim spunea...

pentru anonimul de 17.52: te roooog sa ne spui macar de la ce penitenciar esti ca sa stim si noi unde lucreaza oamenii adevarati. Ma bucur enorm ca mai exista oameni ca tine in sistemul nostru. Nu ma astept sa-mi spui neaparat de unde esti ca probabil esti si modest, dar eu iti voi spune ca sunt din Jilava si ca am vreo 4-5 colegi ca tine in curtea aia. Din pacate sunt coplesiti de cei mici la suflet care considera drept slabiciune niste sentimente nobile si cu adevara umane. Sa fii sanatos si sa rezisti oriunde ai fi!

Anonim spunea...

pentru flacaul de la 17.52
stai taticu, probabil nu am facut diferenta, eu lucrez la parnaie iar tu la psiho-socio-umano-culturalo-drept!
pentru cultura lu matale sa stii ca si prieteniile dintre lucratorii de penitenciare sau cam rarit, asta pentru ca suntem plini de turnatori si chir in momentul asta SIPA se repliaza, mai ales ca ti-au aruncat ca la caini ceva bani pentru orele suplimentare.

Carbos Sifonian



aoleu, sa vezi cate o sa iasa pe blogu asta.........nici nu gandesti.........

tot Carbos Sifonian

Anonim spunea...

Imi pare rau daca dezamagesc, sunt o ea si sunt de la ...Galati.
Ma doare sa vad ca s-a format o parere atat de proasta despre lucratorii de la Galati. Mare parte dintre noi suntem oameni, nu hiene. E drept ca "parnaia" ne-a inrait si ca "gaina vecinului e mai grasa" intotdeuna.
Dincolo de asta insa, viata noastra, viata adevarata e acasa, nu la locul de munca.

Pentru colegul care-si spune Carbos Sifonian:
Nu am prieteni la "parnaie", nici nu intentionez sa-mi fac. In schimb am colegi impreuna cu care lucrez si am "colegi" pe care-i privesc cu toata ingaduinta de care sunt capabila.
Si nu am primit bani pentru orele suplimentare, nu e cazul meu. Ma bucur pentru cei care au fost lipsiti de acest drept atat timp.
Cu totii ne dorim mai mult si dorim o viata mai buna, pe toti ne incearca invidia uneori, insa nu uita ca atunci cand copilul tau sufera de o boala incurabila nici o suma de bani de pe planeta asta nu-ti va aduce BUCURIA inapoi.

Anonim spunea...

Alo, Targsorul? Ce face d-na Puscas? Tot asa perversa e? Sau... mai rau?!Sa aveti grija de ea, sa nu se intoarca!

Anonim spunea...

lasa-ne branzane, ca de perversitate nu te intrece nimeni. nu te ia nimeni in serios cu tembelismele astea. mai du-te la buc poate te pun aia director. cu un vocabular de satra si lovituri sub centura n-ai cum sa ajungi mai departe de targsor.

Anonim spunea...

mai 18,40, nu mai scrie cu cuvinte de hot, ca avem pretentii de la tine. perversitatea e in capu tau. cand ne umilesti prin unitate si urli la noi tu nu esti pervers. ? lasa directoarea in pace ca isi face treaba nu pandeste functii.
munceste, nu barfeste si-ai sa vezi ce bine este.
un agent cu dileme

vali spunea...

daca impartea carnea si cartofii cu voi nu mai era perversa? dar daca v-a stricat gastile e perversa.

Anonim spunea...

e o bucurie sa lucrezi in unitate si sa poti sa-ti faci meseria. ce daca e la puscarie, e un loc de munca la fel ca celelalte. acelora care nu le place si sunt bucurosi s-o spuna mereu, le recomand sa mearga in alte parti. stau si scuipa de pe gard in curtea sistemului, se vaicaresc ca e greu, dar vin ca e caldut...e usor sa pozezi in victima si sa te complaci.

Anonim spunea...

d-na Puscas a inceput sa scrie sub diverse titulaturi! Bravos natiune! Asa! Sa creada lumea ca ii iau altii apararea. Buna treaba!