Powered By Blogger

Recent Posts

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

marți, 20 octombrie 2009

Salariul… cât e salariul?

De când i-am spus ca sunt fepesese la puşcărie, administratorul meu de bloc ţine morţiş ca, lunar, să avem aceeaşi mică şi interesantă discuţie despre cum merg treburile la locul meu de muncă.

Îmi zâmbeşte ştirb şi-mi face şmechereşte cu ochiul, spunând că el, fost colonel de securitate, susţine metodele pe care le aplicăm şi mă îndeamnă să nu mă las moale. Instantaneu, îmi amintesc de dosurile pictate de la Brăila şi dau să spun că nu e nicidecum o practică în sistem.

Omul nu mă lasă, că doar e devorator de TV, presă de scandal şi bârfă de cartier, plus că are şi alte surse, cel puţin dubioase. "Asta le trebuie: omor! Că d-aia nu trăim noi bine în ţărişoara asta şi nu ne putem mânca pensioara liniştiţi! Că aşa se duc bănişorii noştri pe nişte lichele care n-au făcut nimica bun, dar stau la căldurică, au păpică mai sănătoasă decât noi, ăştilalţi, se mai joacă, se mai plimbă, muncă zero…”

Aterizat în plin Caragiale, încep să calculez cam cât mi-ar trebui, în ani, să-l fac pe administrator să priceapă că pepeleii sunt tot oameni, că după puşcărie se vor întoarce în societate şi că depinde şi de el cum se vor integra…

Exaltat de propria voce, personajul îşi continuă monologul, schimbând registrul: a asistat la alchimizarea lui Cozma Minerul în Lucefărul Huilei, a văzut interlopi cosînd goblen, traficanţi interzicând drogurile, violatori smeriţi întru Dumnezeu, viitori familişti convinşi şi pepelei homosexuali preamărind binefacerile prezervativului.
”Păi, la puşcărie e un lux pe care io nu mi-l permit, după atâţia ani de muncă! Şi e un lux pe banii mei, plătitor de taxe. Şi mai cred că acolo e un joc de-a mima: ăia se prefac că au înţeles ce vreţi de la ei, voi vă prefaceţi că sunteţi mulţumiţi de ce aţi făcut! Curat circ! Că animalul de la circ face o vreme ce-l constrângi cu bâta să facă, până într-o zi când nu-i mai convine şi haţ! Te-a luat… Orice constrângere creează o tensiune şi vine clipa când animalul captiv rupe lanţul… Cu atât mai mult animalul din om…”
Gândesc amuzat că are mintea prea odihnită. Dar, dacă, totuşi are dreptate?! Coborând treptele, mă trezesc silabisind conjugările: eu-mimez, el-mimează, noi-mimăm, voi-mimaţi… Nu-i aşa că începe să sune ciudat?!

“Auzi, da' matale ce salar ai?” strigă după mine fostul colonel, cuprins subit de revelaţia jocului de-a puşcăria. Să-i răspund că insuficient pentru a educa şi cele 20 milioane de români liberi?!

27 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari! Ar trebui sa scri mai des Sword.

Politist penitenciar spunea...

Felicitari, Sword! Excelent articol!

Anonim spunea...

tare...cam asa se intampla la multi dintre noi,cand vb cu oamenii despre locul unde lucram...

Anonim spunea...

destul de bine scris articolul, dar fara nici un fel de suparare - aici cred ca pudicii si acei care spera in reeducare vor sari ca mingea in sus- sunt detinuti- atat timp cat peste tot in lume li se spune asa nu vad de ce nu le-am spune asa si noi- care nu merita sa traiasca avand in vedere faptele lor. au fost cazuri de detinuti care au venit cu omor, au fost scosi la munca in diferite locuri, se considera ca au fost reeducati avand in vedere faptul ca au muncit si printre detinuti si printre civili, au fost liberati si au venit la puscarie tot cu omor.mai sunt si cazuri cind au venit la puscarie cu furt, au fost liberati si apoi au evoluat pe scara infractiunii: talharie si omor. avand in vedere evolutia lor nu ar trebui sa stai si sa te gandesti ca nu isi merita locul in societate daca ei tot vin"ata" la puscarie? colegii care aveti copii- care invata bine si isi petrec mai mult decat 8 h pe zi inafara de scoala facand teme tampite date de niste profesori incapabili- cum va simtiti atunci cind copilul ia "bursa de merit" de 34 ron in timp ce unui detinut i se aloca salariul minim pe economie si nu face nimic la acea scoala din puscarie? banuiesc, ca va simtiti bine. sigur ca nu i se da detinutului toata suma de bani , dar si asa suma data detinutului este mult mai mare decat bursa unui olimpic.vreau sa spun ca ar trebui sa privim mai critic detinutul si nu sa speram ca el se va reintegra in societate si se va indrepta intr-o pedeapsa de 3-4 ani cind el a avut o activitate infractionala de 14 ani.si hai sa nu mai pozam in aia pudici si in alba ca zapada ca detinutul nu a ajuns la puscarie dintr-o eroare judiciara sau ca a ajutat vreo batrana la piata. daca a ajutat-o pe acea batrana posibil sa-i fi furat portofelul intre timp.

Anonim spunea...

rasul de pe lume ieri la Galati cind se anunta vizita lui Ungureanu. au pus hotii sa dea dunga cu var in curte si afara ploua...super meseriasi astia de la logistica sau mai bine spus asta de la logistica. stie el cine.

Anonim spunea...

Bravo Sabie!

Anonim spunea...

Tare va mai mancati de poponet voi astia la Galati??? de ce sunteti asa de rai??? sau cum sa spun (prost crescuti) sau frustrati...V-ati facut de ras in toata tara cu rautatile voastre...De ce nu sunteti si voi bravi osteni asa cum a avut Stefan cel Mare pe vremea lui...Doar tot el spunea " Moldova nu e a mea ,nu e a voastra...e a urmasilor,urmasilor vostri" adica a voastra in prezent...iar voi...?? ...Daca stia Stefan pentru cine lupta atunci zau ca se lasa pagubas si facea ca basescu acum vindea flota ,vindea tot...Rusine sa va fie dragi Moldoveni!

stheo spunea...

Permiteti -mi sa dau curs unei intrebari: ce anume v-ar motiva pe voi cel mai mult la locul de munca astfel incat sa aveti un randamnet mai bun, sa munciti mai mult, sa aveti rezultate mai bune.
Posibile raspunsuri...salariul?promovari mai dese?responsabilitate mai mare? diferite cursuri de specializare? bonusuri?
Eu unul prefer libertatea de decizie .Ma bucur in fiecare zi de asta, si m-as bucura si mai mult daca mi s-ar cere sa vin cu idei. Nu, nu fac un sondaj de opinie, va veti intreba, ci doar imi doresc ca in mediul in care lucrez sa pot schimba ceva. As vrea sa pot demonstra ca treaba se poate face mai bine, cu oamneni mai putini care muncesc mai mult si mai bine.
In termeni economici salariul reprezinta remuneratia factorului munca.Altfel spus, salariul reprezinta valoarea muncii angajatului.Daca ne gindim practic , nu conteaza daca este brut sau net.Mentalitatea de salariat este foarte larg intilnita.Gandirea noastra se bazeaza pe un nivel acceptabil de confort cu un risc diminuat raportat la o dependenta totala fata de angajator.Nu ne vom imbogati din salariu nicicand.Dar ne vom consuma resursele si energiile in acest scop.
Atunci ramane la baza motivarii noastre “motivarea non-financiara”.Poate este necesar sa incurajam angajatii sa se motiveze intre ei, sa isi recunoasca rezultatele intre ei, sa isi multumeasca reciproc pentru ajutor si sa se felicite .Cind ati fost incurajati ultima oara de catre sef? Cind ati remarcat o incurajare nu doar pe verticala , ci si pe orizontala (nu doar director-sefi, ci si angajatii intre ei)?
Ne lipseste domnilor acel “ma simt bine la locul de munca”. Suntem lipsiti de motivatie?!

si totusi spunea...

Îmi place foarte mult articolul, Sword. Te felicit şi sper să avem parte de cât mai multe astfel de articole.

Anonim spunea...

Lasa ca si Stefan avea gasca lui asa cum au astia din sindicate .Stefan cel Mare a facut biserici iar astia fac bisericuţe s-o duca si ei bine.Care-i diferenţa ?

Anonim spunea...

Faptul ca dam cu var cind afara ploua,ca ne muscam de nu stiu unde,ca ne certam=inseamna ca existam ,ca ne putem exprima liber opiniile pe penifest,sau pur si simplu pot trancani la infinit,nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni,mai ales pe anonimul de la 15,14, Probabil s-a saturat de mansarde si terase.Dar in opnia mea esti lenes si vrei raul colegilor tai,dar sa nu uiti ca ptr fiecare exista un dumnezeu,de care sunt convins ca iti este teama dar nu vrei sa recunosti.TE STIU CA PE TATAL NOSTRU DRAG COLEG ATOTSTIUTOR. un suporter al cetateanului cu gluga

martin spunea...

Anonimilor...cel care critica asa de vehement ppl-ii...sigur esti pazist, nu? Evident. Cei care se intorc cu omor dupa un alt omor sunt exceptii, sunt foarte rari, iar ceilalti multi revin din cauza unora care gandesc ca tine si nu le dau nici o sansa reala de a se reintegra. Ce sa mai zic de mosii si babele bagaciose daca cei din sistem gandesc asa...useless. S-a schimba ceva cand a fi bunica fata ficioara...trebuie sa ne schimbam noi pe noi in primul rand, nu sa asteptam sa ne pice din cer... sa implicam comunitatea pentru a vedea si aia de ce e atata salariul si faptul ca puscariasii vin si se intorc printre ei + nu au o steluta in frunte ca sa-i deosebesti.

Anonim spunea...

Sword are vecin bun, eu am fost intebat unde lucrez de catre un parinte la sedinta copilului la scoala si cand a auzit ca lucrez la puscarie m-a consolat spunand ca fiecare trebuie sa lucreze undeva.

Anonim spunea...

Un presedinte executiv al unui club de fotbal din tara,vrea sa sponsorizeze un anumit sector din unitatea galateana ,cu o anumita suma de bani.Este posibil sa vina personal sa faca acest lucru.Sa vedem cum vor reactiona cei care vad totul in negru,in munca si zilnic vor sa aiba loc evenimente negative in cadrul unitatii.Daca stiti presedintele sus mentionat ,primiti 300 de euroi. SA VA VAD STIMATI COLEGI. de la mine catre voi fara ura si cu sufletul curat

Anonim spunea...

Tarabostes a intrat in silenzio stampa de frica serviciilor care il monitorizeaza si in care un rol important il are MARELE VIRCOLAC CARE A DEVENIT PERSOANA NON-GRATA CHIAR SI PTR COLEGII DIN BIROUL SAU.Deci TARABOSTES NU CUMVA VREI LA BRAILA SAU TICHILESTI.PACAT TE STIAM UN LUPTATOR.vircolac nevirusat

Anonim spunea...

Vircolac cu cravata si cu camasa scoasa pe afara,asa arata astazi lucratorul la care facem referire.Nu are nimic comun cu arma penitenciare,poate doar faptul ca atita ppl-ii impotriva comenzii unitatii,si face acest lucru de mult timp,fara a fi admonestat de nimeni ptr ca are jumatate de norma la o alta structura. De la un realist

Anonim spunea...

aveti dreptate totul e o iluzie cu reeducarea si drepturile sunt o rusine mergi la bunicuta la spital si mori de rusine la tratamentul si mancarea care o primeste de altfel un om care a fost respectat tot toata viata

Politist penitenciar spunea...

Imi pare rau sa constat ca un astfel de articol nu are parte de comentarii pe masura.

Anonim spunea...

Completare pentru 15,14.
Mai trist e ca astia de la Galati duc proastele lor obiceiuri peste tot unde migreaza. In zona sau nu...
Si culmea, pretind ca practicile lor galatene trebuie impuse peste tot pe unde ajung ei...trist, foarte trist...

Bobby Fischer spunea...

Nu ştiu dacă unele din comentariile nepublicate ar fi fost pe măsura articolului sau ar fi fost pe o altă... măsură, dar pot bănui că ce nu îi (con)vine autorului nu... poartă. Probabil că diferă măsurile... pe unii îi ţine, pe alţii nu... :)

Edy spunea...

Sword, eu cred ca era mai usor sa comunici cu vecinul tau. Macar avea scuza ca nu lucreaza in sistem si opereaza doar cu idei preconcepute. Din pacate, in sistem se gandeste la fel ca la piata, mentalitatile nu difera de cele din fata blocului. Si mie mi-a placut articolul. Comentariile pe care le-a prilejuit descriu foarte clar stadiul de profesionalism la care a ajuns lucratorul roman intr-ale penitenciarelor. De sus si pana jos.

Anonim spunea...

Art. 38
(1) Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor fi sprijiniti in construirea sau cumpararea, o singura data in timpul carierei profesionale, a unei locuinte proprietate personala, in localitatea in care isi are sediul unitatea la care sunt incadrati, din fondurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, in conditiile legii.

Anonim spunea...

mai este de actualitate art asta stie cineva dak se primeste vreun sprijin ? Art. 38
(1) Functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare vor fi sprijiniti in construirea sau cumpararea, o singura data in timpul carierei profesionale, a unei locuinte proprietate personala, in localitatea in care isi are sediul unitatea la care sunt incadrati, din fondurile Administratiei Nationale a Penitenciarelor sau alte fonduri guvernamentale, in conditiile legii.

Provincialul spunea...

@ Pentru chiriaşul de la 20.10.2009 23:22:00

Art. 38 alin. (3) din Legea nr. 293/2004, republicată - 22.09.2009:

"(3) Criteriile si conditiile de sprijin prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului."

Nici măcar nu a devenit de actualitate. Nu citi doar ce-ţi convine. Las-o aşa cum a căzut şi zi... mersi!

Anonim spunea...

colegule 20.10.2009 15:14:00 omul a scris despre prostia crasa de care a dat dovada cineva de acolo punand sa se dea dunga cu var cand afara ploua. nu cred ca a mancat de fund pe nimeni. eu personal nu am vazut asa prostie nici cand am facut armata si acolo era caprareala de doi lei mai tot timpul. asta o intreca si pe aia cu lectii de condus valiza.

Anonim spunea...

ungureanu a ajuns la galati ori nu? vedeti ca are prostul obicei sa va duca cu vorba dulce. Foloseste acelasi libaj mieros de pe vremea cand lucra la sipa. sa nu-l credeti. este la fel de ipocrit pe cat era si inainte. Si are parul cret ramas din ce in ce mai putin.

Anonim spunea...

Ungureanu sa duca cu zaharelul,pe siparezii lui.Nu mai tine vrajeala cu ,pusul botnitei la lucratorii din sistem.Avem metode moderne de a-l determina pe ungureanu sa tina seama de revendicarile noastre,evident cele legale.Avem si noi metode de a face informari corespunzatoare despre situatiile cind ne sunt incalcate drepturile.Asa ca ungureanu poate sa zica ce vrea ,cind vrea si unde vrea. S-a dus vremea dictaturii.Si apoi ungureanu vine si pleaca unitatea galateana are un consiliu de conducere ,unde avem un director si un director adjunct-paza care sunt din ce in ce mai mult,receptivi la sesizarile noastre.Sa nu fim rautaciosi,sa fim totusi realisti.Lucrurile frumoase nu se fac cit se bate din palme,este nevoie de timp.Sa vedeti atunci ca si circotasii isi schimba metabolismul si fiziomania. DE LA DOLORES MAMA